Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tillatrilla
senior tag
Sziasztok!!
Közeleg a karácsony,és már azon spekulálok,miként lehetne megoldani,hogy a ledes jégcsap fényfüzéreknek ne rohadjon el a lába a kint töltött néhány hónap alatt. Tavaly vásároltam vakerán kültérinek mondott ledes füzért,az eresz alá szépen felkötegelőztem az eresz tartó vasra.3x 8métert szereltem fel. Persze nem szereltem le,gondoltam használható lesz idén is.Hát próba megvolt,a 3 garnitúrából sajnos egy sem működik 100%-ig. Magyarul kuka. A ledek lábai egyenként zsugorcsövezve,majd a kettő szintén egy zsugorcsőben. Halványan dereng némelyik.És mégis valami baja van,mert szakadás nincs,de látható,hogy rozsda van a ledek lábain tőben. Valami megoldás erre létezik? Mondjuk ragasztópisztollyal telenyomni a zsugorcsöveket?
[link]Üdv: Attila
-
tillatrilla
senior tag
válasz llaszlo #67518 üzenetére
Alin bőven van rá találat,de megpróbálhatod ebay-en is.
[link]Viszont nekem is lenne egy kérdésem. Azelőtt vásároltam egy 4 slotos 18650 töltőt.A kamu kapacitású aksikkal semmi gondom nem volt eddig,néhány óra alatt feltöltötte mindegyiket.
De most megbízható eladótól minőségi aksikat vettem,és már sok óra eltelt,de még mindig nem jelezte,hogy feltöltve. Az elképzelhető,hogy nem bírja ezeket feltölteni,vagy inkább sokkal több idő kell neki,mind a kamu kapacitású aksikéhoz?Utóbbira tippelek,de megerősítést várok. Töltő: [link]Aksi: [link]
[ Szerkesztve ]
Üdv: Attila
-
-
tillatrilla
senior tag
Sziasztok! Elméleti szinten kicserélném a pc monitoromat ( Asus VW225N ) egy nagyobb képátlóval rendelkező Philips tv-re,amin vga,és hdmi csatlakozó is van. A pc vga-n dvi alj van. Ha vennék egy olyan kábelt,aminek egyik végén egy dvi dugó,másik végén egy hdmi dugó van,jó képminőségben tudnám használni a Philipset?
-
tillatrilla
senior tag
Sziasztok! Sajnos nem találok megfelelő topikot asztali pc alaplap,cpu csere ügyében. Ha tudtok ilyen fórumot,amin van élet,adjatok egy linket. Köszönöm!!
-
tillatrilla
senior tag
Sziasztok! Egy lakásban használt páramentesítő lenne a beteg. IC kinyílt,cserélve,más mérhető alkatrészt nem találtam rossznak. A táp mégsem indul el magától. Csak akkor indul,és jelenik meg az 5V,illetve a többi feszültség,ha a multi egyik mérőzsinórját az R21,a másik mérőtüskét a D8 dióda katódjához érintem feszültségmérés állásban.A panelon lévő csipogó csippan egyet,és megjön minden feszültség. R21-L1 a 400V/4.7uF pozitív lábán ül, D8 dióda az E6 kondi 50V/22uF pozitív lábán van. E6 kondit cseréltem. Semmi javulás. Valami ötlet?
[ Szerkesztve ]
-
tillatrilla
senior tag
Sziasztok!
Régóta (8-10 éve...) egy Mode Com mc 2030-as típusú 2.1 -es hangrendszert használok a számítógépemen.A gép már a sokadik,de a hangrendszer az mindig maradt.Vehetnék helyette másikat,ezt meg a padlásra felvinni,kidobni,de sajnálnám ezt tenni,meg nem napi használatban van. A problémám az vele,hogy van a tápjának egy zavaró búgó alapzaja.Nem trafózaj,ez táp zaj. Érezni a mélynyomó hangszórójához érve is,hogy búg. Már próbáltam + kondikat is ráakasztani,minimálisat csökkent a búgás,de ez még mindig sok. Hálózati oldalra is kötöttem zavarszűrőt,de hasztalan. A trafóra 2x 12.5V/1.5A van írva,a panelon pedig +-18V mérhető. Ez nem új keletű probléma,szinte kezdetektől ilyen búgós... Most viszont behalt az érintőpanelen a sub+,és a vol- funkció is,így most már halmazati probléma van. A st-by gomb régebben működés képtelen lett,de azt egy mikrokapcsolóval megoldottam. Mi mehet tönkre az érintőpanelen,hogy működés képtelen? A táp problémára visszatérve egy másik tápot kéne belefaragni,csak azt nem tudom,van-e ilyen kapcsolóüzemű kivitelben. Vagy valami ötlet?Esetleg egy másik panelt bele,amin normálisabb greatz,és szűrés van??[ Szerkesztve ]
-
tillatrilla
senior tag
válasz Attix70 #68412 üzenetére
Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek az eddigi válaszokat!!
Igyekszem sorban válaszolni.. Szóval a trafót kivezetékeztem,nem segített. Az érintőpanel hiba az valami felületi vacakolás lehet,vagy esetleg annak az áramkörnek a hibája,ami feldolgozza az érintést, mert minden vezeték a helyén van,sérülés,karcolás nincs rajta.
És igen,mindig búg,függetlenül attól,hogy van rá dugva valami,vagy nincs. A hálózati kábel az nem földelt,sima piskóta dugó.Kezdetektől búg,akkor ez valami tervezési hiba lehet a rossz alkatrész szórás miatt? Valahogy kiküszöbölni ki lehetne? ( erről eszembe jutott,hogy csináltam egy 2.0-ás erősítőt egy tv végfok panelból,a felesleget lefűrészeltem,át hidaltam amit kellett,és csináltam hozzá egy kettős tápot.Kint van a műhelyemben,az bezzeg nem búg... )Üdv: Attila
-
tillatrilla
senior tag
Sziasztok ismét! Videomagnó javításban esetleg ötlet valakinek?
Samsung SV-30K típusú videomagnó nem ad ki képet/hagot sem scarton,sem rf kimeneten. Még a tesztjelet sem bírom megtalálni rajta.Túl futna a tv automata keresője Rf-en a gyenge jel miatt esetleg? Mintha látni véltem volna a teszt csíkot többször is,de túl fut rajta... Nem tudom hogyan tovább. Mechanika szépen megy,funkciók látszólag rendben.Köszi előre is!!Üdv: Attila
-
tillatrilla
senior tag
Sziasztok!! Érdekelne az ötletetek,hogy ki milyen eszközzel dolgozik a műhelyében.Jelen esetben adott egy fejegység,TDA 7388-as IC cserével. Régi kivéve,bár az sem volt egyszerű.Viszont,mivel kétoldalas nyák,van olyan furat,amiből sehogy sem tudom kicsalogatni a forrasz anyagot. Gyanta,ón szippantó,ónharisnya már próbálva volt. Üdv!!
-
tillatrilla
senior tag
Sziasztok! Multimétert vásároltatok Aliról,Gearbest-ről?Olyan 6-8ezer Ft-ig érdekelne. Néztem oszcilloszkópos multit is,de megfognák a vámosok szerintem. Köszi előre is!
-
tillatrilla
senior tag
Alin 50dolcsi körül vannak,ami nyilván jó ár az itthoni 60-70ezer körüli árhoz képest.Hirtelen egy jó szkóp nélküli multival is kibékülnék,aztán majd valami karácsonyi akcióban egy szkópos multi esetleg.
Mestek,Mustool multik elég jók vásárlói vélemények alapján. Valakinek tapasztalat,és típus esetleg?[ Szerkesztve ]
-
tillatrilla
senior tag
Húha,micsoda vita kerekedett a kérdésemből
-
tillatrilla
senior tag
Sziasztok! Kinéztem két multimétert,az ára alapján persze nem közeli kategóriák.
A típusuk Mestek DM 90,illetve a DM 100C-s változat. Ali-n nézegetem őket már pár napja. Melyiket választanátok?Üdv: Attila
-
tillatrilla
senior tag
Sziasztok!
Mestek dm90,vagy a 100c multit ajánlanátok? Alin nézegetem őket,de még nem döntöttem. A sötét alapon működő kijelző jól látható? Üdv!!Üdv: Attila
-
tillatrilla
senior tag
Sziasztok! A lányom tv-én csak egy usb csati van egy külső hdd-nek. Én szeretnék a tv hátuljára led szalagot rakni még. A kérdés először,hogy létezik-e olyan usb Y kábel,amin egy dugó,kettő aljzat van,illetve hogy terhelhető-e az usb port egyszerre egy külső hdd-vel,és 2m 5050 smd ledszallag+kontroller cuccokkal?
-
tillatrilla
senior tag
Szia! Csak 500mA lenne? Tehát akkor a led szalagot,meg a külső hdd-t egyszerre már nem vinné a tv usb kimenete? Ha próbából ráakasztanám a két dolgot,valamit kivágna az usb kimenet 5V-os körén?
fero02: a led szalag 5V-os rgb.
Viszont másik kérdésem is lenne tv-re ragasztható rgb led szalaggal kapcsolatban. Az lehetséges,hogy a controller hibás,vagy ez a fajta elfelejti az utolsó beállítást? A problémám az,hogy a fiam szobájában szintén a tv usb portjáról hajtható smd 5050 rgb led szalagot ragasztottam.Viszont a controlleren hiába állítom be,hogy halvány kéken világítson,a tv kikapcsolása után a következő bekapcsoláskor valamelyik kikevert szín kezd el villogni. A nappaliban lévő tv-ről hamar lehúztam a controllert, (ez 1éve hibátlan,beállított színnel indul bekapcsoláskor) rádugtam a fiam tv-ére,ezzel viszont jól működik. Tehát a csatolt képen lévő controllerek közül a bal oldali megőrzi a beállítást,a jobb oldali viszont villogtatja,ami teljesen felesleges. A színeket szoktuk csak ritkán másra állítani,a villogás teljesen felesleges. Na,most akkor szereznem kellene olyan controllert,mint a bal oldali... Bocsi,ha hosszúra sikeredett,de így legalább egyértelmű. Ötletetek?
-
tillatrilla
senior tag
Sziasztok! Kb 2-3 éve vásároltam egy ehhez hasonló fejlámpát. [link] Szereléshez,keresgéléshez tökéletesen használható volt számomra. Az ajánlott halvány zöld 18650 aksikkal nagyon jól bírta. 3 funkciós,erős,gyengébb,villogó fény mód. bár utóbbit feleslegesnek tartom...Tegnap bekapcsoltam,módot nem tudtam kapcsolni,semmire nem reagált. Aksik ki,vissza,utána bekapcsolni sem lehetett. Mi döglött meg benne? Még nem szedtem szét,de gyanítom,hogy nem a kapcsolója halt meg. Valaki szerelt már ilyet,vagy hasonlót??
-
tillatrilla
senior tag
Sziasztok! Rj45 csatlakozó bekötése router-ruoter,illetve router-pc között. Láma kérdés,de nézeteltérések voltak ez miatt. Több féle színkiosztást találtunk. Kereszt kötés,stb. Melyik az abszolút helyes bekötés? A színek kiosztása/bekötése lényeges a szolgáltató adott sebessége miatt? Patch kábel mire való?Ennek bekötése eltér? Köszi előre is!!
-
tillatrilla
senior tag
Sziasztok! Régebbi fajta hordozható hegesztőtrafónak levágták a munkakábeleit.
Ha szétszedem,gondolom jelölés nincs belül,melyik a negatív,és a pozitív kábelvég? A trafónál ki lehet deríteni?Nem az enyém,egy kollégámé,napok óta nyaggat vele. Még nem szedtem szét. Köszi!![ Szerkesztve ]
-
tillatrilla
senior tag
Sziasztok! A problémám az,hogy asztali pc,illetve laptop, hdmi kábellel a tvre dugva a tv zavaró zúgásba kezd.Ez a zaj megszűnik laptopnál,ha csak aksiról megy.A tv-ből egyenként próba képpen kihúztam lan kábelt,stb-t,de csak akkor múlik el a zaj,ha a upc box-ból kihúzom a koax kábelt. Tudom,földhurok,vagy mi a szösz... Ilyet néztem: [link] Gondolom az upcnek hiába mondanám a problémámat,nem segítenének rajtam,vagy mégis? Szóval ha magamra maradok a zúgásommal,és vennék a linken lévőből,a padláson lévő kábelbe bekötném,megszűnne a zaj? Illetve hová lenne érdemes kötni? Csak a zajt produkáló tv lejövő vezetékébe,vagy mivel több tvnek van fent osztó,közvetlenül a bejövő/első osztó közé? Földelés rendben van. Köszönöm előre is!!
-
tillatrilla
senior tag
Sziasztok! Asztali pc-hez csatlakoztatott 2.1 rendszerem már eléggé oda van. Valami más rendszerben gondolkodom jelenleg. Kinéztem egy ilyet: [link] Működhet a dolog? A pc változtatható audio kimenetelére,és az erősítő bemeneti jelszintjére gondolok. A 2x15W gondolom elég lehet... A mostaniban is tda 2030,vagy 2050-es végfokok vannak.
-
tillatrilla
senior tag
válasz smithsys #72949 üzenetére
Szia! Hát ez tényleg eléggé olcsón kapható. Hangdobozok megvannak,a tápot is kitudom a mostaniból operálni. A mélyet hogyan hajtod meg? Egyik csatorna +,másik-?
Ha előbb eszembe jutott volna ez a megoldás,télen csináltam volna egy kulturált dobozt,hogy minél komplettebb legyen. A következőn megoldom. Most viszont kertes ház,gyerkőcök,és meló miatt gyors/egyszerű megoldás kell. Köszi!!Üdv: Attila
-
tillatrilla
senior tag
Sziasztok! Panelre ültethető tápcsatlakozó-aljzatra lenne szükségem,ha jól mértem 4.1mm-es a belső átmérő . Pont ki tudtam egy fejlámpából szedni egyet,de kellene pár darab tartalékba, ali/ebay lenne jó. Hiába kerestem alin,egy darabot sem találtam,pedig tuti olyan is van nekik. Köszönöm előre is a segítségeket!!
-
tillatrilla
senior tag
válasz Janos250 #73927 üzenetére
Szia! Ezek közül sajnos egyik sem jó szerintem. Tolómérővel mérve a dugasztáp végén lévő csatlakozó külső átmérője 4mm. Ez a csatlakozó egy koffer kinézetű hangdoboz tápcsatija. Van egy alis ledes fejlámpám,érdekes módon abban méretre,kinézetre ugyanez a csatlakozó van. Most abból vettem ki,de kellene pótlás.
-
tillatrilla
senior tag
Sziasztok! Lenne egy hordozható zenedoboz,már másodszor tépték ki belőle a micro usb portot. Most annyira sérült a panel,hogy nem használható. Aliról rendeltem panelra szerelt micro usb aljzatot,sikerült bedrótozni,töltés oké,működik. Viszont kevés az üzemidő,1 db 18650 cella van benne. Arra gondoltam,veszek egy bms-t,és veszek még egy 18650 cellát bele. Párhuzamosan kéne kötni a cellákat,hogy a feszültség ne legyen több,csak a kapacitás,ha jól gondolom. Ehhez kéne nekem bms. Tudtok segíteni benne?Találtam alin ,de nem egyértelmű számomra a töltés,bekötés,fesz kivét,mert két módon is rajzolta a kis kínai...
-
-
tillatrilla
senior tag
And,és Barret001,! Köszönöm a válaszokat. A bms-re azért gondoltam,mert nincs itthon kettő egyforma kapacitású aksim. Ami benne van,azt passzolom,ami van az meg egy teljesen új 2200MAh-s ,,ajánlott" vevőtől származó 1 darab maradék.... Akkor rendelek még ugyanilyen aksit,és öröm lesz. Morzsa-porszívóba már csináltam pakkot,természetesen azonos kapacitásúból,az megy rendben a mai napig.
-
tillatrilla
senior tag
válasz atomanti19 #74968 üzenetére
A belső ér átmérője szigetelés nélkül 0.5mm körüli.
Viszont én is kérdeznék,akár tőled,akár mástól .... A vill.mérő szekrényből sajnos új vezetékelést kell behúznom a fürdőbe a mosógép,és a szárító gép miatt.A jelenlegi kb. 1.5mm alut nem terhelném sokáig. 3x2.5 mbcu lenne,a távolság kanyarokkal 15-18m fürdő-mérőszekrény között. A kismegszakító méretén vacillálok. Számítanom kell rá,hogy mosógép használat közben a szárító gép is menni fog. Mit javasoltok? 13C,vagy 16B? Köszi előre is!
-
tillatrilla
senior tag
Sziasztok! Samsung lcd tv,típusa UE40D 5520.Kora 10 évre tehető. A Jobb oldali hangszórója recsegve szól...Szétszedtem,meglepődtem,hogy mekkora műanyag dobozban van a mély,magas sugárzó.Persze nem szétszedhető,csak roncsolással.Konkrétan 22x9,5x1.5 cm. De gyanús,hogy nem szokványos a hangszóró tönkremenése,panelon,ahonnan a hangszóró vezeték jön,semmi deformált alkatrész nincs.Viszont mindkettő hangszórónál az alapra szerelt illesztő tuskóknál furcsa folyadék maradvány van. Olyan,mintha a hangszórók doboza valami olaj szerű folyadékot tartalmazna,és annak a nyoma látszik. Ez lehetséges lenne? És ilyen hangszóró egységet honnan lehetne beszerezni?
-
tillatrilla
senior tag
Sziasztok! Morzsaporszívóban 18650 cellák cseréje volt,gondoltam a kivettekből hátha egy zenedobozt,vagy valamit tudnék még hajtani. Cellánként beraktam normál tesztre egy lii500-as töltőbe,lefutott a ciklus,de feszültség téren szerintem problémásak az aksik. Mindháromra ráírtam a teszt végén a kapacitást,feszültséget. Véleményetek róluk? Az ellenállás mettől meddig tart elfogadhatónak?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Windows 11
- Hálózati / IP kamera
- Máris elérhetőek a WarCraft sorozat első két részének remaster kiadásai
- AliExpress tapasztalatok
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- PlayStation 5 Pro teszt
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- DJI Mavic 2 Pro drón két távirányítóval- 2 akku +Smart Controller +szűrőkészlet +táska +landing pad
- GAMER PC: Új i7-12700KF/14700 -Új RTX 4060 - Új 16/32GB DDR4 - M.2 NVMe SSD - GAR/SZÁMLA!!!
- S24 Ultra 512GB (Sárga)
- Intel Core i9 14900K OEM / 36 hónap jótállás /27%-os ÁFÁ-s számlával/HATALMAS AKCIÓ KÉSZLET ELEJÉIG
- Lenovo / Dell / HP laptop, notebook töltő, adapter OUTLET
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest