Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• válasz coco2 #84521 üzenetére

Attól függ, hogy milyen eszköz, milyen mértékű szenzorfúziót tudsz alkalmazni.

Sima gyorsulásmérővel esélytelen kategória. Nem hogy kicsi lesz a pontatlanság, hanem egyenesen random pozíciót kapsz. Gyorsulásból a pozíció kettős integrálás (gyorsulás-sebesség-út). Az integrálásnak nagy halála a (pontatlan) tranziens, amit egy sima g szenzor szeret produkálni. Emellett a sima g-szenzor nem fogja tudni, hogy elforgattad e a saját origója körül (ami számára nulla gyorsulás).

Accelero+giroszkóp kombó már egy fokkal jobb, a giroszkóp a szöggyorsulások figyelésével már tud orientálni tehát irányban nem tévedsz el (olyan könnyen). De a kettős integrál probléma továbbra is fennáll.

Accelero+giroszkóp+digitális iránytű már segít egész pontosan tartani az irányokat, itt már csak a hirtelen gyorsulások kavarnak be.

Ha pontos beltéri navigációt akarsz, akkor rendszerben érdemes gondolkodni. Korábban építettem ilyet Nordic 2.4GHz rádióval. Különböző pontokon elhelyezett vevők másodpercenként 4 különböző transmit-powerrel broadcastolt csomagot kaptak egy adótól. Az összes vevő fél figyelte az érkező csomagokat, és a kapcsolat vételi erősségét. Ebből egy kalibrálással felépítettem egy 3D tömböt amiből utána be tudtam azonosítani, hogy hol járok.
    (Kulcsokat, távirányítót akartam vele meghatározni, de a megoldás nagyon energiaigényes volt ahhoz, hogy pici könnyen elrejthető módon megoldjam). Pár évre rá megjelent az AirTag ami ugyanezt csinálja, csak low-power BT szabványon, és Apple eszközök a vevői.

Új hozzászólás Aktív témák