Hirdetés
- urandom0: Száműztem az AI-t az életemből
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- hcl: Poco F2 Pro facepalm
Új hozzászólás Aktív témák
-
kenand
veterán
So-DIMM RAM is piszkosul megdrágult, nem annyira működik az átalakítós megoldás sem...(asztaliban 1x próbáltam)
Volt egy 16GBs a polcon 4 éve, valahogy a fiam Zenbookja nem szerette, instabillá vált tőle, játokba lefagyott, pedig tesztelve hibátlan
Alin vettem egy kis miPC-t (cuwii Aubox) abba jól jött - egyelőre - stabil vele.
Másik AuBoxot novemberben viszont 50 USD-ért +16GB RAM-mal és +500GB SSD-vel vettem, igazán megérte az 50USD felárat -
Geri9404
csendes tag
Nagyon durva, ami most van, eszméletlen árakon mennek. Használtan sikerült szereznem két darab DDR5 16 GB-os modult 45 ezer forintért.
-
olovio
újonc
Elnézést, ha nem itt a legideálisabb megkérdezni, de a DDR SODIMM adaptereknek van hátránya? Ergo laptop RAM-ot használni asztali gépben. Egy ilyen adapter 2-3000 Forint, a noti ramok meg azért még kaphatóak.
-
mhydas99
senior tag
válasz
racskobalazs
üzenetére
Elmenne, de el is menne?

Az egy dolog, mennyiert aruljak most ezeket, az meg egy masik, hogy ki fogja annyiert megvenni? Ahogy te is mondod, te sem venned meg ennyiert, inkabb kivarnal. Persze akinek egeto szuksege van ra most, az meg kell, hogy vegye, de azert ez nem jellemzo. Most beszakadnak majd a consumer eladasok, elenkul a hasznaltpiac, aztan fel ev mulva majd csokkentik a memoriaarakat (de csak ugy, hogy majdnem ketszerese lesz ugy is a par honappal ezelottinek, ergo 1 honap alatt megduplaztak az arakat hosszutavra)... -
mhydas99
senior tag
Ennyi erovel akkor mindent lehetne szabalyozni. Az hogy manapsag az osszes csucskeszulek ( szeriak lekisebb tagja) egysegesen 799 dollar az is gyanus mar egy ideje, megsem tesznek semmit. Az, hogy valami kartellezes es valami meg csak a versenypiaci ar nehez biztosan elvalasztani egymastol...
-
attilav2
őstag
Pont ezért kellene hatósági beavatkozás a gyártók országaiban, usa, tajvan, dél korea, japán, és esetleg EU (azthiszem vannak EU székhellyel rendelkező gyártók). Tehát egy átfogó összehangolt versenyfelügyeleti kartell ellenes eljárás kellene az említett országokban, lehet hogy másképp nem lesz vége a ram válságnak.
-
-
válasz
Kalacskepu
üzenetére
-
-
-
-
Solten
őstag
Nyaron en is bevasaroltam par evre, ugyhogy nem igazan erint a dolog.
-
mhydas99
senior tag
válasz
Victoryus
üzenetére
25 eve meg 700 mb volt egy akkori AAA PC-s jatek merete. Ma minden beepulovel egyutt ugy 100 GB. Van lathato/erezheto kulonbseg a meretet leszamitva? Fenyevek. 20 ev mulva majd 500-1000 GB lesz egy atlagos jatek.
A szamitastechnikaban a kapacitas/teljesitmeny sosem csokkent, mindig csak no. Nyilvan lehetne sokkal kisebb meretu szoftvereket is irni, de a maiaknak mar komplexnek kell lenniuk, tobb helyet is foglalnak. Plusz habar ez csak az en gondolatom, de ugy hiszem 30-40 eve a programozok meg sokkal jobban ertettek a munkajukhoz, mint a maiak (hozzateszem jpval kevesebb kulonbozo dolgot/programot is kellett tudniuk, hasznalniuk. -
mhydas99
senior tag
Tudnanak eleget gyartani, csak nem akarnak, hisz igy verik fel az arakat. Igen, maguk a memoriagyartok.
Nem nehez rajonni, hogy a kovetkezo az SSD lesz, hisz a gyartasi mechanizmus hasonlo illetve az adatkozpontoknak/MI-nek azokbol is egyre tobb kell majd. Aztan majd a processzorok kerulnek csillagaszati osszegekbe.
Covid ota erezhetoen elszallt az uj autok ara nyugaton mindenhol. Ott is a chiphianyra es logisztikara hivatkozva emeltek, aztan persze a kotelezoen eloirt csiliard szenzor beepitesere hivatkozva.
Mindegy, megkerulni nem lehet, igy a par eve meg 4 millios autot most 7-ert is megveszik az emberek.
Memoria ugyanez lesz, lassan mar igyanolyan luxus lesz a modern szamitogep birtoklasa, mint 30 eve.
Foleg ha a kinai importot is megregilazza az EU, mert akkor mar konkurencia sem lesz a helybeli termekekkel szemben, ami ujabb aremelest szul.
Sajnos a kovetkezo 10-20 ev nem sok joval kecsegtet, minden eszmeletlenul dragul. -
Mire nem elég 8GB ram? Vagy 16? Virtualizálsz nonstop? Játékoknak?
MEg kéne tanulni normális szoftvereket írni megint, és nem lenne ram hiány. Mesterséges az egész kereslet növelés az elejétől. Kell a hardver, mert. Ja miért is? -
Graphics
Jómunkásember
válasz
Krugszvele
üzenetére
16GB, nos már egy Photoshop megnyitása is megeszi nagyrészét.
32GB-ot is simán meg tudok akasztani vele... De egy videóvágó is megfekteti, sőt sok böngészőlap is és maga a rendszer

-
Ázsiában ott tart a helyzet, hogyha vállalhatóbb áron kerül fel komplett gép a piacra akkor megvásárolják és kannibalizálják, mert már nem pénz kérdése a RAM helyzet ott, hanem NINCSEN memória! Azaz nem kapni.
-
Joz76
tag
Milyen hatóságnak és mit kéne jelenteni? Hogy van egy termék amit egy szabad piacon működő eladó annyiért ad, amennyiért a piac megveszi? Mit szólnál hozzá, ha a hardveraprón eladott használt cuccodért "feljelentenének" mert drágán adtad. Nyilván vannak szabályozott piacok, ahol igenis be kell avatkoznia az államnak, de ezek leginkább egyetem szolgáltatások, mint pl. posta (határeset), személyszállítás, víz-gáz-áram stb. Ahol a szolgáltatás sajátosságai miatt többnyire nincs verseny. De a RAM nem ilyen (meg a sajt, a csirke farhát, a hajvágás, és a legtöbb termék és szolgáltatás). Itt az államnak maximum annyi szerepe kell (kéne) legyen, hogy a gyártás/kereskedés keretei kialakítja, és hagyja a szabad versenyt. El kéne felejteni azt a régi komcsi, újabb fideszes (ugyancsak komcsi) szokást, hogy az árak alakulását valami hatóságra, netán egy olyan kivételesen okos emberre bízzuk, mint Nagy Márton (szarkazmus!!!!).
-
-
Evvel az a gond, hogy van a középréteg, rengeteg mérnök, középvezető, manager, stb, akiknek teljesen mindegy a jelenlegi ár is.
Mikor még melóztam, akkor a fentiek nettó havi keresete bőven 1milla felett volt, eltelt 4 év, sztem már 2 milla felett lehetnek.
Nagyon sokan vannak ma is, nekik pár százezer forintos RAM emelkedés semmi, ha mondjuk új konfigot vesznek, csíkzsebből kipengetik, és jelenleg, ma is sokan vannak ebben a rétegben. -
M@cika
őstag
Ja, a hülyék a túloldalon laknak. Senki nem tart pisztolyt a fejedhez, hogy 90k helyett 800k-ért megvedd. Ha megteszed a Te bajod.
Azt kellene globálisan csinálni (csak ugye az egyéni felhasználók alig vesznek a teljes forgalomhoz képest), hogy egy bizonyos ár felett senki nem veszi meg és kész. Szépen a hajukra kenhetik az irreálisan magas árakat. -
-
Akkor befaragtam, most akartam új gépet építeni, de akkor ez most elmarad. Remélem ezek az árak valamikor normalizálódnak.
-
Nem semi, nem is figyeltem a RAM árakat perpill. Bevásáátam nemrég, aztán az elég is darabig.
DDR4 64GB 4000- es (4x16) Patriot 55k volt, bontatlan új, X299- ben ketyeg.
A 4x8GB 2933MHz szerver ECC- t meg gondolkodtam hogy megtartsam-e, végül bedobtam az X99- be, ez 15k- ba fájt. Az asztali 4x8 Fury meg kijött, és most tartalékban pihen a fiókban.Átlagos DDR4 kitek, de most milyen előkelőek lettek
Nézem a piacokat, drámai, nemcsak az ár, hanem a hiány is.
Gondoltam, hogy majd az X299- be veszek még 4x16 ugyanilyen Patriotot, de egyrészt nincs, másrészt négyszeres árat kéne kicsengetnem...így most gyorsan el is dőlt, elegendő a 64GB... -
GreatL
őstag
válasz
Krugszvele
üzenetére
Photoshop zavarba jött néhány kirándulás feldolgozása közben... a Forza Horizon 5 pedig kiírta játék közben hogy a RAM betelt, majd további három perc játék után ki is fagyott. Egyébként sokszor látok 17-19 GB memóriahasználatot azóta. Nem mindenhez kell, de ahol igen ott nagyon hiányozna.
-
Vladi
nagyúr
ram válság van? Nekem meg dejavum... -
-
-
-
Vesa
veterán
válasz
GoodSpeed
üzenetére
Ilyesmi. Ha az input oldalon van egy hibás adat, akkor az sajnos megy is fel az áruházba. Ez annyira így van, hogy élelmesebb emberek erre saját szoftvert fejlesztenek maguknak, és vadásszák a hibás árakat (persze a lefelé hibásakat
), mert a törvények szerint a kiírt áron el kell adni a terméket. Ki lehet így fogni repülőjegyet 10 dollárért, TV-t 10EUR-ért stb. -
-
Azt a 800k árat vedd már ki a bejegyzésedből.
-
-
Mérséklődött némileg a dolog! 
-
Vesa
veterán
"Én kötelezném őket kapacitásbővítésre is."
Mi van? Piacgazdaságban? Mégis hogyan?
Ezek magáncégek, azt csinálnak amit akarnak. Amíg az törvényes... Az államnak nincs joga kötelezni egy piaci szereplőt kapacitásbővítésre. Max csak akkor, ha kifizeti pl. vissza nem térítendő állami támogatás keretében, de akkor meg az lenne a bajod, hogy mi fizetjük ki ezt is. -
-
-
GreatL
őstag
Bármilyen államnak csak jó ez az egész a növekvő áfateher miatt.
-
válasz
GoodSpeed
üzenetére
A kereskedők is kartellezhetnek.
Nem kell írásban vagy szóban megállapodniuk. Elegendő azonos mértékben, indokolatlanul árat emelni. A fogyasztóvédelemhez intézett kérdés nem kerül költségbe. Legfeljebb a vizsgálat megállapítja nem történt törvénysértés a gyártói áremelések okán. -
Az állam nem fog fellépni, mert minden annyi amennyiért el lehet adni. Nyilván ha ilyen áron nem lehetne értékesíteni, nem lenne ennyire drága. Az, hogy ezt a lakosság nem tudja megfizetni, egyéni szoc. probléma. A gyártókat meg nem lehetséges kötelezni arra, hogy előnyben részesítsék a lakosságot a felvásárló multinacionális vállaltokkal szemben. Lehet, hogy van benne összebeszélés, és kartellezés, de! Még egyszer mondom: az biztos, hogy el tudják adni.
Kartellezés akkor lenne, ha összebeszéltek volna, a raktárban fel lenne halmozva a sok cucc, és direkt csak lassan adnák ki... de itt valószínűleg kimegy az ellenőr és azt látja, hogy vagy üresek a raktárak, vagy amint betolják, már megy is útnak a rakomány a szeme előtt.
-
attilav2
őstag
Szerintem célszerű lenne az EU tajvan japán dél korea és egyesült államok hatóságainak versenyfelügyeleti eljárást indítania ram túlárazás/kartellgyanú ügyben, annyit nőttek a ram árak /szerintem elég valószínű a rosszihszeműség és kartellezés a gyártók részéről/ hogy simán indokolt lenne a hatósági fellépés.
-
Ramirex
csendes tag
Meg a kínaiakat sem kell félteni, bármikor jöhet egy kínai gyártó. Láttuk már ezt más iparágakban!
-
GreatL
őstag
Duplázódtak a ram árak. ennyi. Többet nem bír el a piac. A ram csak részegysége egy mobilnak, tehát a mobilárak nem fognak duplázódni csak emelkednek. Én is betáraztam szerencsére - már nyáron 48 GB ram került a gépbe a soványka 16 GB helyett.
-
angyalpc2
aktív tag
Keresésre ugrik az ár, és nem csak ennél vna így, már korábban is megfiygeltem, hogy megy le az ár nem keresi senki azt a terméket.. rámész mert neked za kell elkezded nézegetni 3-4xer rákkantintasz és már másnap 1-2 e ft-al drágább hogy mi a fsz?
IgenRöhej
Minél többen keresnek rá annál jobban növekszik
Külföldön most is 120e ft
Corsair Vengeance, 64 GB DDR5 (2x32 GB), AMD EXPO, 6000 MHz,Be kellene jelenteni hatóságnál.
-
szkaroly
senior tag
Azért a Samsung esetében óvatosságot javasolnék a kínai gyártókkal való szívózással, soha nem tudni mit hoz a jövő, arrafele jó az emberek memóriája, nehogy aztán pár év múlva a fagyi visszanyaljon.
-
A gondolattal én is egyet értek, a pillanatnyi készlethiány esetén az árazás teljesen irreleváns.
Amiben szerintem nincs igazad, hogy "öntik majd vissza a piacra a használt ramjaikat" - azok a ramok szerintem nem fognak megjelenni a consumer piacon, ugyanis jellemzően szerver környezetbe szánt speciális ramokat igényelnek.
A gond onnan adódik inkább, hogy a gyártók a kapacításukat a consumer ramoktól "veszik el" és helyette gyártanak inkább magasabb margin-al eladható egyedi igényű ramokat - amiket most töménytelenes mennyiségben "felszív" az AI iparág. Ezt a kibillenést viszont lassabban tud majd helyreállni, mert a termék váltást gyorsabb megtenniük, mint visszaállni és "lejönni" magas profitűú üzletről... -
paatrick
őstag
Láttuk már ezt jó sokszor a történelemben. "Hiány" mesterséges vagy sem, majd lecsengés. Legutóbb kovid alatt a kézfertőtlenítő ára ment fel 10x árra, vagy nem is lehetett kapni, wc papírért meg egymást ölték az emberek
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Előtte áradás vagy mi volt és nem fognak HDD-t gyártani, előtte mindenki bányászni akart nem lesz videókártya stb.Pár hónapja jött ki hogy az AI startupok 95%-a bebukik, mi következik ebből? Marad a google, openai, tesla, microsoft, meta meg a palantir ellavírozik az állam pénzén. Ők meg nem ezeket a consumer ramokat fogják megvenni hanem spéci nekik gyártottat. A bebukott pénzszivattyú cégek meg a veszteségminimalizálás érdekében öntik majd vissza a piacra a használt ramjaikat.
Addig meg valószínű röhög az összes kereskedő mert a készleten lévő cuccait hirtelen többszörös profittal tudja/tudta feljebb és feljebb pumpálni.
-
Köszi, hogy jelezted, így megint ránéztem:

Alzán ahol vettem:
Vajon miért szűnt meg?
Ilyen volt a régi RAM-om: Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz CL36 Vengeance Grey EXPO - RAM memória | Alza.hu
Mondjuk 32K-ért adtam el... most meg 3x,. Pontosítok a bejegyzésen.
-
Graphics
Jómunkásember
Értem én, hogy kilőttek az árak, de szerintem el van b.szva az árukeresős és a nagykeres árazás..

Egy hasonló teljesítményű 2x32GB-os DDR5 rampár 200 ezer jelenleg.. Szóval a 800 ezer markáns túlzás..
és valószínűleg nincs készleten amúgy sem.Ilyenkor fel szokták így csapni az árakat.
dE ha megnézed, például 2x32GB DDR5 6000-es memória 116 ezer. Szóval inkább zavar van az erőtérben , mint olyan áremelkedés, mint amit felvázoltál.
Nézd végig az árakat, látható, hogy valami nem jól működik a központi árazás kapcsán.
Nem 800 ezer az ára ezeknek. Tény, hogy volt áremelkedés, de kissé túlzás.

ÉS nem általános a jelenség sem, ugyanis simán beteszek a kosárba olcsóbban , mint 800 ezer forintért hasonló tudású memóriát.
Értem, hogy ramválság jön, csak kicsit túl van lihegve már most.
Új hozzászólás Aktív témák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Apple asztali gépek
- urandom0: Száműztem az AI-t az életemből
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen processzort vegyek?
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Call of Duty: Modern Warfare III (2023)
- Az SK Hynix elárulta, hogy meddig nem lesz elég memória
- SörcsaPH!
- EU-s vám vethet véget a nagyi temus vásárlási lázának
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4013
- Apple iPhone 12 Mini 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iPhone XS Max 256GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3997
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
ahogy én észrevettem magyar webshopokban napi

ram válság van? Nekem meg dejavum...
Mérséklődött némileg a dolog!