Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- droidic: Időutazás floppyval: A 486-os visszavág PCem-men
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Reggie0
titán
válasz
MasterMark
üzenetére
Gyors kell.
-
[w]
őstag
-
válasz
MasterMark
üzenetére
Nekem is kiégett, beforrasztósat vettem, ami kisebb. Rátekertem a lábait a végére, hogy ne essen ki a helyéről.

-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
MasterMark
üzenetére
Amelyik porcelános, általában lomha, ki van töltve homokszerű valamivel (szétszeded, kiderül), ami lassítja a kiolvadást. Más kérdés, hogy üvegcsöves is lehet töltött, vagy töltet nélkül is lehet lomha.
Ha van rajta jelzés, akkor T lassú, F gyors. Aliexpressen láttam ilyeneket.
-
sirdond
őstag
Sziasztok!
Bocsi,ha nem a legjobb topik.
[link] ilyen cuccot lehet valahol venni itthon, vagy EU-n belül? Van ennek valami frappáns magyar neve? Ha úgy keresek rá,hogy smart strip akkor már bluetooth-os wifi-s cuccokat hoz be, nem az kell. -
-
rednifegnar
senior tag
válasz
MrTwister
üzenetére
kicsit fillerszexnek tunik ez mar, ma egy gomboc fagyit nem kapsz 500 ft-ert akkor ilyen szaz ft-okon megy a burst. tolomero is olyan, hogy veszel a lidilben egy kinait 3e ft-ert es akkor jopar evig nincs vele gond (csak az elemet nem szabad berohadni hagyni), sok esetben nagyon hasznos tud lenni. de persze ki hogy.
-
-
ekkold
Topikgazda
válasz
rednifegnar
üzenetére
LCD: ha készülékben van akkor: csere... Egyébként lehet, hogy ott van jobboldalt a led helye, csak kell egy erősebb SMD (fehér) led ami a kijelző alatti polikarbonát/plexi lapba belevilágít. Sőt lehet, hogy LED is van, csak áramot kell adni neki...
-
-
MrTwister
őstag
válasz
leweegee
üzenetére
Köszönöm szépen!
Kár, hogy ilyen drága a postaköltség ide Nyíregyházára(1500 Ft a legolcsóbb). Típus alapján megpróbálok itt helyben vadászni.
rednifegnar: sajnos nincs tolómérőm és ha veszek egyet akkor ugyanott vagyok mintha rendeltem volna egy gyári póttápegységet. Azért köszönöm szépen!
-
Nirvatti
tag
Hello!
Elég vakon vagyok a témában, így inkább kérdezek.Adott egy ház, ahová szeretnék egy kinetikus nyomógombbal működő vezeték nélküli csengőt. A szomszéd említette, hogy több háznál van hasonló megoldás, nekik talán ez.
Volt olyan, hogy Lidl-ben vásárolt készülékek összegabalyodtak, tehát ha hatósugáron belül lévő adót nyomtak meg, akkor másnál is jelzett a csengő.
Én most Aliexpressen nézelődök, mert számottevően olcsóbb és időm is van, nem sürgős a beszerzés.
Kérdésem az, hogy hogyan lehet azt kikerülni, hogy ne mindenkihez csengessek hasonló készülékkel, hanem csak "magamhoz"?
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Jarod1
üzenetére
nekem van olyan nyomtatom aminek az aljzataban forditott a polaritas. kivul van a pozitiv, a gyari amcsi tapegysege is megvan es ra is van irva. de azt nem tudta bedugni a konnektorba (adapter kellene hozza) es egy mai mezeivel probalta amivel nem mukodott (hisz forditott) igy feltette alkatresznek a netre, fillerekert. igy vettem meg, egybol gyanus lett, hogy valojaban nincs is hibaja. belul van egy dioda ami megvedi, igy aztan semmi baja nem volt csak at kellett dugozni.
(van egy masik hasonlo nyomtatom is amihez alkatresznek vettem, azon viszont se kep se hang nem volt, de mar sikerult majdnem megjavitanom)
egy halovany lcd kijelzovel lehet valamit kezdeni? van "fenyero/kontraszt" allitoja de maxon van. klasszik egy szinu pontmatrix lcd kijelzo, hattervilegitas nelkuli, a 90-es evekbol. ilyesfele:
-
válasz
rednifegnar
üzenetére
A gyakorlatban fél mm eltérés nem nagyon szokott gondot okozni.

Szemre jó lesz bele, amit leweegee kolléga ajánlott. -
MrTwister
őstag
Van egy ilyen LED-es óránk: Sencor SDC 4400W
[kép] [kép] [kép]
A tápegység címkéjén ez van:
[kép]
Elhagytuk költözésnél a tápegységét, szeretném pótolni. Szervizzel felvettem a kapcsolatot, potom 6 ezer Ft-ért tudnának újat küldeni.
Az lenne a kérdésem, hogy nem lehetne ezt olcsóbban pótolni hasonló tápegységgel, az ok, hogy 5V-os legyen meg 1,2A-es, de honnan tudom, hogy milyen paraméterű a dugója(átmérő, hossz), ami belemegy az órába? Na itt akadtam el, ha valaki ebben tudna segíteni, hogy honnan tudok ilyet rendelni azt megköszönném.
-
Honda567
tag
Sziasztok!
Lenne egy ilyen porelszivó [link]
tönkre ment a gyári adapterje 24V 2A .
Egy 24V 0,2A 4,8VA Adapterrel müködne vajon a gép? -
biker
nagyúr
-
t72killer
titán
-
Alien4
tag
Amúgy a kipárolgási idő miatt én (méréstechnikával foglalkozom) jobban is szeretem.
Takarítok valamint, nem szublimál olyan gyorsan, le lehet vele mosni a dolgokat.
Azért, hogy sűrített levegővel kell fújatni, kicsit erős számomra (főleg, mivel a sűrített levegőnek is van kicsapódás miatt nedvességtartalma). Értelmes mennyiséget kell oda fújni, lebillented ha túltoltad, lefolyik és megszárad.
Izopropil mérgező, etanollal meg a piádat is felütheted kb. Meg ugye ott a másik "barátunk" a mérgező oldalról... a metil
na, hagyjuk is.bocs az offért! Korábbi billentyűzetes kérdésre senkinek semmi?
-
biker
nagyúr
válasz
peter889
üzenetére
mivel az IPA nem fogyasztható (belsőleg embernek) ezért ára ötöde az etil-alkoholnak
Büdösebb, de szerintem sokkal jobb oldószer mint az etilalkohol. mivel gyorsabban párolog, jobb vele dolgozni. Az etil alkoholt le kell fújni levegővel, vagy órák mire elpárolog mind.
Covid előtt az ipa literje 1200-1500Ft volt, az etil alkoholé 5.000, utána lett 6e az IPA és 15-20.000 is ez etil, mikor sehol nem volt fertőtlenítő, most nem tudom, talán 8-9000Ft az etil és 4.000 az ipa -
-
Sixkiller6
őstag
Üdv, egy meglehetősen láma kérdésem lenne, de valamiért nem jön össze.
Egy applikációval irányítható zárnyitós kaputelefonom van, amihez szeretnék egy fizikai gombot passzintatni, hogy "kézzel" is nyitható legyen.220 volt jön a kerítésoszlophoz, kistrafó 12 (vagy 24?) voltot csinál belőle. Alapesetben innen a táp két éren megy a kaputelefonba, ahonnan egy másik porton két ér megy le az elektronikus zárhoz.
Ebbe a körbe kéne beilleszteni egy kapcsolót, hogy annak megnyomására is nyíljon a zár.
-
Dr. Szilikát
őstag
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Nem, ez új cucc, még garisan kapta a villámot, a töltő is kicsi, kapcsolóüzemű biztosan.
Akkor a 3. csak a földelés, a felvett áramból kalkulálja a töltöttséget?Akkukat kellene kimérnem, mert sztem azzal lehet a bánat, ha sosem éri el a max töltöttséget.
-
peter889
őstag
válasz
ekkold
üzenetére
És szerintetek hol érdemes hozzá alkoholt venni?
1-2 deci is elég volna.
(Régebben a patikában vettem, de az emlékeim szerint drága volt.)
Az alkohol semmilyen műanyagot nem bánt?
Inkább higítóval nem próbálkozok, nehogy kárt tegyen a felületben.És köszönöm a választ mindkettőtöknek.
#92141 Aryes, én is pont attól félek az arcszesz kapcsán. -
ekkold
Topikgazda
válasz
peter889
üzenetére
Alkohollal (pl. izopropil alkohol), nyom nélkül elpárolog a maradéka.
Ha a felületet ill az anyagot nem bántja, akkor valamilyen higító (pl. nitrohigító) is megteszi.
Vatta szálakat hagy a felületen, puha fehér rongy, esetleg papírtörlő (pzs, wcpapír) használható, bár a papír is hagy szálakat, de a vattánál az is jobb. -
peter889
őstag
Sziasztok!
Melegragasztó-pisztolyos és technokolos ragasztásnál mivel célszerű megtisztítani a felületeteket?
Pl. borotválkozás utáni arcszesszel, majd vizes majd száraz vattával szabad vajon? Vagy mivel?
Köszönöm szépen előre is.
-
leweegee
aktív tag
A finommechanika is játszik szerintem itt.
Sátorvasba egy SPDT reed relé, az elsütőbillentyűre meg egy picike mágnes zsugorcsövezve? Ha már nem kell nyom nélkül eltávolítható. Persze ha van annyi hely a billentyű mögött. Egy képet dobhatnál a fegyverről oldalnézetben.
-
Alien4
tag
válasz
Alien4
üzenetére
Ha szamomra van barkinek szakmai megoldasa, ami mukodhetne is, ne tartsa magaban kerem.
Lattan BT modulokat, de a racionalis forrasztas keretein belul, bem tudom, hogy mennyire mukodnenek ezek. Mert ugye a cel az lenne, hogy a powerbank-BT-billentyuzet sorrendet forrasszam le. Esetleg a power bank, ki/be kapcsolo gombjat kivezetni. Csak nem tudom, hogy az ilyen egysegek mennyire mukodokepesek. Csak ugye miket tudnak ezek a bt modulok...ebbben nem vagyok otthon.
Koszonom
-
Másik téma:
elektromos "golfkocsi" időseknek. Apósé töltőn volt, villám gyütt, töltő ment.
Hivatalos szerviz kijött, javítgatott, lett új töltő. Akkut nem cseréltek (zselés akku, de részleteket nem tudok). Panasz szerint a töltő sok idő után sem áll le, töltést ír. Szomszéd műszerész nézte, tőttő baj. Lett másik töltő... azzal is ez van.
3 kimenet van a töltőn, nem tudom, h töltésvezérlő ilyenkor a kocsiban lehet, vagy a töltő intézné ezt? Minek a 3 pólus? Merre lehet a baj? Akkut elvileg nem cseréltek, de a szakszerviz vizsgálta. Mondjuk olyan hivatalos szerviz, ami fenyegetésre adott csak számlát és egy francos papírt sem akart kitölteni, hogy villám/túlfesz okozta... szal. nem vagyok meggyőzve, h tényleg átnézte a dolgokat. Mit tehetek én?
-
válasz
sztanozs
üzenetére
Két egyállású gomb is jó: egyik tölt, a másik kisüt.
Igazából egy nagyobb (pl. 1k) előtét ellenállással 1 gombbal is elmegy, csak lassan tölt fel a kondi, és lövés után halványan ott marad a pötty (csak azt már a tábla nem érzékeli).
Az igazi persze Ekkold kolléga valamelyik megoldása lesz, csak most nincs hozzá minden itthon, és jövő héten verseny, úgyhogy gyorsan kell vmit összedobni.

-
ehh, ezzel nem segítettél...
ekkold: még a szárítógép téma. Ott a vezérlő IC nem ad jelet a tranyónak, ami kapcsolná a fűtőszál relét. Kerülő megoldás, ha a motor forog (irányváltás miatt csak az egyik irányra tudom ezt meglépni), akkor kapcsolja be a fűtőszálat. De ez a bimátl termossztát lenne a hővédelem (van egy a fűtőszálnál, de kiszerelve sem kapcsolta le, az nem a ruhát, a fűtőszálat védi csak). NC kellett volna, hogy 50°C-nél nyisson, relé elenged, fűtés áll. 30°C-nél resetel, ismét zár.
De így fordult akockabimetál, NO van...
-
aujjobba
addikt
válasz
leweegee
üzenetére
Csak ugye ha egy pillanatra nyomod meg a gombot, akkor így nem fog 1s-ig világítani a LED, mert azonnal töltődik is vissza a kondi ahogy felengeded.
Plusz azt mondja ha megnyomta a gombot világítson a LED 1s-ig de tovább akkor sem, ha nyomva maradt a gomb.
Ha jól értelmeztem a követelményeket
-
leweegee
aktív tag
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Koszi! Sajnos ugy tunik nem lesz egyszeru finom megoldas erre. Asszem csak betoldok ele egy 1 KOhm-osat (vagy kettot) aztan ha a masik iranyba kell majd allitani jovo nyaron, akkor megint hozzanyulok...
-
Alien4
tag
Korabbi komment: infrat hagyjuk, elavult. TVnek jo, de felfele lepnek :/
Probaltam mashol, masik PCt is epitettem. Masik kornyezetben a hibar produkalo eszkoz nem ad hibat. PC mashol sem hozza ezt a hibat, tehat kulso kornyezet (2.4 GHz)
Jelenleg is 0.5m-es hosszabiton van, technikailag karnyujtasnyira van az ado-vevo es igy random jel hiba van...
Maradt a kornyezet. Masik eszkozzel is ez ment. Masik gephaz/lap komboval is. Kizarnek mar minden mast... -
válasz
aujjobba
üzenetére
Köszi, ilyesmire gondoltam, de ehhez 3db tranzisztor kell, én pedig az 1db tranzisztort szó szerint értettem

Valami olyasmi kéne, hogy gombnyomásra kisütni (vagy feltölteni?) egy kondenzátort, ami nyitja azt a tranzisztort, ami a lézert meghajtja.
A bemenet egy fizikai kapcsoló lesz (sportlövő gyakorló pisztoly készül, a digitális céltáblát már megcsináltam hozzá, az egyszerűbb volt
). Az időzítés nem kritikus, valahol 0.1 és 1mp közt kéne megszakítani a fényt, persze közben merül az elem is. 
Valami olyasmit képzelek el, hogy egy kondi töltődik egy nagyobb ellenálláson keresztül, a nyomógomb a kondit összekapcsolja a tranyó bázisával és egy kisebb ellenálláson keresztül kisül. Közben halványulni fog, de az nem lenne baj, a lényeg, hogy a gombnyomáskor teljes erővel világítson - valameddig.
Utána van mondjuk 10mp arra, hogy visszatöltődjön. -
Kollégám benézte a bimetál termosztátot és NO-t rendelt NC helyett... Mindenféle tranyók, fetek vannak itthon, tudok erre invertáló kapcsolást hegeszteni? Bár több alkatrész, több hiba lehetőség... de ehhh...
-
aujjobba
addikt
-
Sziasztok! Tudnátok javasolni vmi szög egyszerű időzítő kapcsolást? A feladat az lenne, hogy egy lézerdiódát kellene bekapcsolni kb. fél másodpercre egy gombnyomással, úgy, hogy a gombnyomás közben ki is kellene neki kapcsolni, amíg fel nem engedem a gombot és újra meg nem nyomom. A lényeg, hogy például egy darab tranzisztorral (+kondi, ellenállások) meg lehet ezt oldani? Alapból ezt mikrokontrollerrel oldanám meg, de most pici helyre kéne ezt beépíteni (pl. egy tollba), a lézerrel együtt.
-
Barret001
addikt
Valaki kitalálja mi ez? Saját elképzelés,és működik! A karcolt Plusz jelzés az téves.
-
válasz
sztanozs
üzenetére
Olyan sajna nem létezik.
Ha ntc a 10k termisztor, az emelkedő hőmérsékletre csökkenő ellenállású.
Pl. felfelé emelnéd a hőmérsékletet, 1kohm változást akarsz, azaz 9kohm.
ehhez párhuzamosan kell kötni 100kohmot.
Visszafelé, 11kohmot akarsz,
Ehhez sorosan kell kötni 1kohmot.
Világon nincs ilyen poti, és ráadásul középleágazásos kéne.
Esetleg választasz pl. +-5 diszkrét értéket és ehhez megfelel egy kétáramkörös 10 állasú yaxley forgókapcsoló és egyénileg kikísérletezni az 5+5 ellenállás értékét.
De hátha más okosabb és van ötlete. -
Van az irodamban egy 10KT3 alapu homerseklet szenzor (egy darab termisztor van benne), ezt szeretnem nemileg kezzel adjusztalhatova tenni. Mi a legegyszerubb filleres kapcsolas hozza (ahogy nezem plusz-minusz 1-5K ohm kellene)?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gitáros topic
- Renault, Dacia topik
- Crimson Desert
- PlayStation 5
- Papírnehezékként használható csúcs-GeForce-ot árul egy francia viszonteladó
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- BestBuy topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Mesterséges intelligencia topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- Samsung U28E590D - 28", 3840 x 2160, 1ms, TN, AMD FreeSync - Eladó!
- MSI RTX 3080 10GB GDDR6X SUPRIM X Eladó!
- GAINWARD RTX 3060 Ti 8GB GDDR6 GHOST OC Eladó!
- Alienware Aurora R13 Gaming! i7-12700KF / RTX 3080 Ti / 32GB DDR5 / 1TB NVMe / 1TB HDD! BeszámítOK
- Újszerű Oled Steam Deck 512Gb ( Garancia 2028 decemberig )
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Corsair NAUTILUS RS LCD-Modul, Display, Kijelző
- Dell Latitude 5430 14" Touchscreen i5-1235U 16GB 1000GB 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z390 i7 8700 32GB DDR4 500GB SSD 1TB HDD RTX 3060 12GB Zalman S2 TG FSP 800W
- Apple iPhone 17 Pro Max 256GB Bontatlan Független Összes Szín / 27% áfás ár
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Nem tudtam. Jól kib*tak magukkal, mert többször volt, h azért is máshonnan rendeltem.
De nekem végül is mindegy

Az lenne a kérdésem, hogy nem lehetne ezt olcsóbban pótolni hasonló tápegységgel, az ok, hogy 5V-os legyen meg 1,2A-es, de honnan tudom, hogy milyen paraméterű a dugója(átmérő, hossz), ami belemegy az órába? Na itt akadtam el, ha valaki ebben tudna segíteni, hogy honnan tudok ilyet rendelni azt megköszönném.