- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
biker
nagyúr
Mármint a cserélendő aksinál mértem ezt, hogy bekapcsoláskor 2.4V-ra esik és csak parázslik, nem az újnál.
Az új akkuval egyszer bekapcsolt, majd ki és soha többet, de ez nem szupernova villanás volt, hogy most durrant el minden, normál fényerőn bekapcsolt, majd kia többi amelyik "túlélte" a cserét, az maradt jó, töltve ameddig fel tudja tölteni, 4-4.1-4.2V bekapcsoláskor 1 tizedet esik kb
-
biker
nagyúr
válasz
ekkold #92598 üzenetére
köszi, és ecaddsell is köszi, de 1: mértem előtte, hogy 3.8V töltve, amint led bekapcsol 2.4v-ra esik, tehát szar
2: nem létezik sem 14500 sem 18650-ben NiMH cella, sem NiCD, 3: 1db ilyen akku nem hajt meg 48 ledet."Vagy esetleg a kisebb kapacitás/nagyobb belső ellenállás jobban korlátozta az áramot..."
Ez egy reális teória, lehet hogy tudták hogy az a gyári szar nem tud leadni nagyobb áramot, és nincs előtét ellenállás?
-
ecaddsell
aktív tag
Semennyire nem értek ehhez a solar LED lámpákhoz, de biztos vagy benne, hogy 3.7V-os cellák voltak benne eredetileg és nem LiFePO4 ami 0.4V-al kevesebb feszt tud (és a hideget is valamivel jobban tolerálja)? Vagy esetleg a kisebb kapacitás/nagyobb belső ellenállás jobban korlátozta az áramot...
-
biker
nagyúr
Hali uraim! Kicsit tanácstalan vagyok, hülyén nézve magam elé...
Adott 7db solar led lámpa (mármint 7-nek estem eddig neki), mind akkuhibás volt, a gyári gagyi szart kidobni, és betenni jót. 4db volt 14500 méret, 2db 2x18650, 1db 18650 (ebből van még 5, de inkább megálltam)
A gyári akkuk ritka gagyik voltak, gyengék, könnyűek mint a pille.
Vettem jófajta cellákat, és elkezdtem cserélgetni. a 4db 14500-ból egy, és az első szimpla 18650-esnél is úgy jártam, a gyárilag 3.5-3.6V-ra töltött cellákkal egyszer felvillant, és soha többet, töltés után sem kapcsol be.
amíg benne volt a régi szar, addig bekapcsolt, csak kb este 7-re elaludtak, az az öt amibe újat raktam az pöpecül világít reggel isMi a franc lelhette a másik kettőt, hogy új akkuval egy villanás és kuka? ok, hogy ratyi kis kapacitású akkuk voltak, de az, hogy 800mAh vagy 3000mAh nem kellene számítson, ha egy cella és 3.7V-os Li-ion cella, nem?
-
válasz
rednifegnar #92592 üzenetére
Némelyiknél, de ennél szerintem a középső ezüst betét a ház része.
-
Köszi srácok!
-
Sziasztok! Nem szorosan elektronika téma, de talán itt van, aki már futott bele ilyenbe:
Egy pc hangszóró bekapcsoló gombját szeretném megjavítani, de még nem jutottam el a javításig, mert elakadtam a készülékház bontásánál
Szét lehet ezt szedni valahogy roncsolás nélkül úgy, hogy utána össze is tudjam rakni? -
-
demars
addikt
Szép munka!
Láttam már én is hasonló szerkezetet, sőt többfélét is. Majd elmondja, vagy lerajzolja a srác, hogy mit szeretne.
Olvastam, hogy akku töltőt használtál, tehát DC kell ezeknek a cekaszoknak?
Van a faluban egy maszek kőműves neki is van egy vágója, ez is ilyen széthajtható acél vázas egész táblát keresztben és hosszában is lehet vágni ( álló szerkezet, nem asztalra fektetős), az elektronikája dobozolva van, hétvégén otthon lesz majd megnézem mit rejt a doboz. -
Barret001
addikt
válasz
demars #92580 üzenetére
1 trafó,1 "cekasz" Nekem ennyi. Kb 40V váltó áram megy rá. 2-3A elég. 0,5-ös a vágószál kb.Ízzás határig van melegítve,ezt a hosszával lehet beállítani.Egy fűrész keretbe van beépítve,és sablon mellett vágok.Akár 2 mm-es szeleteket is,teljes táblából! Pontos tervem nincs,én próbálgattam,míg jó lett.
-
demars
addikt
Megkértek, hogy "készítsek" elektronikát egy polisztirol vágóhoz.
Még nem tudom a pontos méreteket, ahogy beszélt az ember egész táblákat vágna vele (ház szigetelés) tehát 120-130 cm hosszú lenne a huzal (kanthal?).
Foglalkozott valaki ilyennel?
Fórumokon olvasgattam, több lehetőség is van, ha valakinek van bevált kapcsolása (megfelelően méretezett táp, huzal, stb) szívesen fogadom, így nem kellene kísérleteznem.
Üzemszerűen szeretné használni tehát bírnia kell a strapát, folyamatos bekapcsolást.Köszönöm.
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
tordaitibi #92516 üzenetére
Amit te keresel az olyan off-grid inverter, ami a hálózatról ki tud egészíteni (hozzátáplál).
Ilyenkor a fogyasztóknak az AC kimenetet vagy a nagyfesz DC buszról (kb. 450V) IGBT híd állítja állítja elő vagy, ha nagyon nagy az áram igény akkor relével átkapcsol direkt AC bemenetre (galvanikus leválasztás miatt ez nem biztos kellene).
A nagyfesz buszra a PV bemenet (MPPT DC-DC boost), az akku (kisfesz oldalon MOSFET híd, nagyfesz oldalon IGBT híd DC-DC HF ferrit trafós konverter) ill. a hálózat (PFC AC-DC konverter) tud rátáplálni.
Megj: Az AC kimenet meg az akku oldali DC nagyfesz IGBT híd két külön híd, az egyik a fogyasztók felé állítja elő a 50 (60) Hz szinuszt a másik az akku felé kezeli a HF/nagyfesz szinuszt.Bár nem vagyok annyira benne, tippem szerint az akku DC nagyfesz busz irány kétirányú (megfordítható). Amikor az akku táplál a nagyfesz DC buszra akkor az akku oldali MOSFET kapcsolók állítják elő a HF szinuszt és a DC nagyfesz oldali IGBT híd szinkron egyenirányít. Amikor meg az akku tölt akkor a DC nagyfesz oldali IGBT híd állítja elő a HF szinuszt az akku felé az akku oldali MOSFET híd meg szinkron egyenirányít.
Az Alin egyébként árulnak olyan relés átkapcsolót ami kb. 50ms alatt átkapcsol amit az inverteres dolgok jó eséllyel nem vesznek észre. Nekem van belőle, nagyon jól átgondolt, ránézésre minőségi cucc.
Mint minden mechanikus dolognak ennek is az élettartalma nagyon korlátozott, gyári spec, alapján 1500 kapcsolás (de lehet 500 után érdemes cserélni).
Mivel van belőle 2P (1 fázis) ill. 4P (3 fázis) verzió, érdemes duplán megnézni mi kerül be a kosárba. -
leweegee
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #92577 üzenetére
Ilyet én is csináltam, de nem áramgenerátorral
élvilágításos cső helyett ment a ledszalag, az inverter 24 voltos volt, úgyhogy kapott egy 7812R-t ami előállította a 12 voltot és a bl_on pedig kapcsolta az ic-t azt az enabled lábon. Igaz nem volt fényerőállítás, de pont megfelelő volt így is.
-
Dr. Szilikát
őstag
Sajnos TV-szerelők között vannak, akik alapfogalmakkal sincsenek tisztában, LED-hátterek megoldásaival, fajtáival, az egyszerű áramgenerátoros elv is homály némelyiknek, még manapság is.
Régen olvastam, monitorba épített 12 V-os LED-szalagot az ember a fénycső helyett, képes volt eldicsekedni az elektrONline fórumon, hogy ő megoldotta "normálisan" áramgenerátoros táplálással. Mit lehet erre mondani, ilyen a szakmai sötétség sajnos.
(Nem vagyok jelen a felületen, csak néha olvastam bele.)
-
-
válasz
Dr. Szilikát #92573 üzenetére
Az OK, csak akkor miért mondogatják mindenhol, hogy áramgenerátoros táp a szalaghoz :S
Nyilván van olyan szalag is, amin nincs ellenállás, az is érthető. -
Dr. Szilikát
őstag
Bizonyára nem újdonság sokak számára a 12 V vagy 24 V-os LED-szalagok hálózata, ehhez hozzávesszük az iskolában a vegyes kapcsolásról tanultakat, érthető, hogy ebből azután lehetnek gondok, ha nem stabil feszültséget kap.
5 V-os szalagnál 1 LED + 1 ellenállás és ezek párhuzamosan.
-
válasz
Dr. Szilikát #92571 üzenetére
Áh, ért. Ehhez képest mindig azt hallom, hogy áramgenerátoros táááp
-
Dr. Szilikát
őstag
"LED-eket inkább áramgenerátorral kell hajtani."
LED-szalagon az ellenállások képezik az áramgenerátoros jellegű meghajtást, illetve hőmegfutás elleni korlátot, LED-áram beállítását.
Miközben a szalag tápja CV, azaz meghatározott fix feszültség. Ha egy ilyen szalagot áramgenerátorosan táplálnak, egy-egy ág szakadása vagy "elmászása" például borítja a vegyes áramköri hálózat viszonyait, megváltozik emiatt a kapocsfeszültség is, aminek a többi ág láthatja kárát.
-
-
ekkold
Topikgazda
Triakos megoldást terveztem/készítettem annak idején, ami fázist és nullát is kapcsolt, tehát 4db 40A-es triakkal volt megoldva, és elég bonyolult vezérlés kellett hozzá. A triakok nullaátmenetnél kapcsoltak, és 1 félperiódus maradhatott ki emiatt. Azonban a két hálózat szinkronja nem biztosan adott, ezért kijöhetett úgy is, hogy majdnem egy teljes periódus maradt ki. Akkoriban még csak kezdő szinten programoztam mikrovezérlőt, így egy maréknyi CMOS IC-vel oldottam meg a vezérlő logikát. Ebből elég sok készült az akkori munkahelyemen. Ennyi kimaradást gyakorlatilag minden eszköz elviselt.
-
válasz
tordaitibi #92566 üzenetére
BTW az is érdekes, hogy akkor azok az UPS-ek, amik elvisznek egy épületet úgy, hogy észre se veszi semmi, hogy kapcsolnak át?
Ott is közös a föld...
Agyturbina volt ennek a tudója, írt is róla pár cikket ide. -
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #92539 üzenetére
Sokan ugratni se tudnak az autoval es nem is akarnak, aztan megis megtortenik veluk
-
törölt tag
No, mericskeltem kicsit.
Levettem a step-down-t. A kondi 1050uF a multi szerint, szoval azzal nincs gond.
Terheles nelkul a kondin ~10VDC merheto a 8VAC+Graetz utan.
Felraktam egy uj step-down-t, rakotottem a ledszalagot es beallitottam a fenyerot.
A step-down kimeneten most 7.5VDC van.
Es persze ez nem vibral. Akkor sem mikor annyira letekerem, hogy a ledek szinte alig lathatoan vilagitanak csak.Ezek szerint a masik step-down elhalalozott valamiert.
Szinte teljesen fel kellett tekerni a problema utan es elkepesztoen vibralt.Szoval a kondin levo 10VDC-bol kell 7.5VDC-t csinalnom.
Ezt a 2.5V esest lehetne esetleg akkor massal megoldanom?Ja, ledszalagbol valami 60led/m verziot, de csak 2 kicsi deperz muszer szelessegben. Most igy nem tudom az mennyi led blokkot jelent esetemben.
-
PHM
addikt
válasz
#70399232 #92560 üzenetére
Nincs a step-down-nal gond, csak nem árt tudni, hogy a bemenetére
legalább 1-2V-tal magasabb feszültség kell, mint amit a kimenetén akarunk használni.
Na most, ha az 1000 mikrós kondid kapacitása csökkent,
akkor a nyers tápod feszültsége a nullaátmeneteknél kevés lehet.
Első blikkre lehet, hogy a pufferkondi cseréje megoldja a problémát. (Akár nagyobbra.)
Milyen teljesítményű szalagot használsz? -
-
törölt tag
Upsz, töröltem egy részt ...
A step-down rossz választás egy ledszalaghoz?
Eddig nem volt vele baj és a poti beállítás nagyon kényelmes volt.(Van még pár ilyen step-down itthon, esetleg kicserélhetem. Ha másra nem jó legalább leolvashatom az ideális feszültséget a fényerőhöz)
-
törölt tag
Sziasztok.
Egy step-down tud úgy tönkremenni, hogy a ledszalag amit hajtok róla egyszer csak vibrálni kezd? [kép]
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #92555 üzenetére
Így már kezdem érteni!
-
válasz
tordaitibi #92555 üzenetére
Arra utaltam, hogy a gyakorlatban, ha valami földzárlatos lesz, akkor az illető dolog általában valamilyen jelenséget produkál, így feltűnik, hogy valami nem oké.
A többi OK, én nem is mondtam, hogy ne földeld... -
válasz
Barret001 #92553 üzenetére
Igen de ez ADDIG igaz amíg 1 ezez EGY darab fogyasztód van a leválasztótrafón.
Mondom miért.
A leválasztóból kijövő 2 pólust nevezzük 1 és 2 -nek, így legegyszerűbb.
1 és 2 között 230V, ha mindkettőt megfogod, agyonvág:
Erre a trafóra rákötöd a hűtődet meg a fémházas grillsütődet.
A sütő földzárlatos lesz, az 1 kivezetéssel, azaz a mikró háza meg a 2 kivezetés között 230 van de ugye leválasztó, földfüggetlen ezért nyalogathatod is a sütőt, semmi nem történik.
És orvul suttyomba fóldzárlatos lesz a hűtőd de nem az 1 pólusra hanam a 2-re.
Azaz ha csak a vagy a hűtőt, vagy a sütőt nyalogatod, semmi, de ha véletlenül megérinted egyszerre a hűtőt meg a sütőt, mondjuk forgatod a kolbászt a grillsütőn és közbe benyúlsz a hűtőbe mégegy kolbászért (próbáltam életszerűt modellezni de lehet még kismillió ilyen szitu) akkor agyonvág.
Ezért írtam le az előző hsz-be hogy vagy minden ilyen fogyasztót teljesen külön egyedi leválasztóról kellene üzemeltetni,
vagy kiépíted az eph-t ami egyenlő a védővezetővel, amin ilyenkor a teljes zárlati áram folyik, 1 és 2 pólus ugye zárlatba van és leoldanak a védelmek, kismegszakító, egyéb.
Ha leválasztott, földfüggetlen a rendszer, lehetelen dedektálni egy készülék fémházának a zárlatát. Totális földfüggetlenséget feltételezve, mihez mérsz, mihez viszonyítasz? Nem tudsz semmihez, ezért ki se lehet mutatni csak a berendezés, készülék egyedi mérésével.
Az nem játszik, csalás hogy az 1 és 2 pólusokat megközepeled egy feszültségosztóval amit a fémházra kötsz, és így már detektálható a testzárlat. Ez nem fair a mostani eszmecserénknél mivel teljes, abszolút föld és fémházfüggetlenségről beszélünk.
Ennek ellenére így működnek ezek az elektronikus védelmek, 1-2Mohm ellenállásokkal megközepelik és ezt a szimmetriát figyelik olyan beendezéseknél ahol ugyan leválasztott a bererndezés , de ezen felül is még extra nagyfokú biztonság kell, pl. orvosi berendezések.
Hcl, ugye így megértetted te is? -
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #92551 üzenetére
" a földre vannak belül kötve a zavarszűrő tagok kondenzátorai. Ezért ezeket mindenképp földelni kell mert bár nem halálos, csak csipked a kapacitív feszültség" Na ez egy fontos információ volt,most megvilágosodtam :)
A szemem is szikrázik,mikor számítógép szerelés közben hozzá ér a homlokom a gépházhoz...Most már tudom miért! -
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #92544 üzenetére
Földelést nem teljesen értem...Az összes műszerész,TV szerelő stb,leválasztó trafóról dolgozik,mert akkor meg lehet fogni egyenként mindkét "fázist" . Nem gond az sem, ha mezítláb szerel. Mondjuk nem vagyok elektronikai szakember. Minek a földelés?
-
válasz
tordaitibi #92551 üzenetére
Gondolom kertes ház, tehát rakhatod igen messze egymástól a szondákat
Igazából a kijelentésen akadtam fenn
De különben ha valami zárlatos lesz, azt azért észreveszed, mielőtt valami más is.
Szóval azért tuti meg lehet oldani. -
Pedig de, minden közös a földelésen keresztül. Az igaz hogy az én földszondám a világ másik felén nem sokat oszt-szoroz, de ha én most, ahogyan írtad, leverek egy teljesen külön szondát a szigetemnek, az a hálózatihoz a távolság és talaj függvényében 10-500 ohmot fog jelenteni. Vagyis mégis össze vagyok kötve.
Egy megoldás van, a teljes kettős szigetelés ami ebben az esetben kielégíti a követelményeket de pl. bojlert nem lehet még így sem mivel a vízhálózaton eleve ott a föld. És nem lehet kettősszigeteléssel millió készüléket, hűtőt, villanysütőt vasalót stb.
Vagy, van megoldás teljes föld nélkül létezni, ahol minden fogyasztónak ami földelt, egy 1:1 leválasztó transzformátor. Nem a legolcsóbb megpldás.De így is bajba vagy mert az SMPS tápokba jellemzően a földre vannak belül kötve a zavarszűrő tagok kondenzátorai. Ezért ezeket mindenképp földelni kell mert bár nem halálos, csak csipked a kapacitív feszültség de nagyon kellemetlen.
És mégegy, ha nem is konkrétan az elektromos hálózat szempntjából kell a földelés, de az EPH az nagyon is kell és az is le van földelve.
Minden nagyobb fémtárgy, hűtők fagyasztók, fürdőkád, bojlerek, szabvány szerint a nagyobb kiterjedésű fémszerkezetű polcrendszerek, de elméletileg még a gipszkarton falak fém tartószerkezetei is földre kötendők. Elméletileg az esőcsatorna is meg a fém tetők.
és ez független hogy szigetüzem vagy hálózat van.
Mégha nincs is kialakítva nullázás, azaz földfüggetlen a rendszered, akkor is kell földelés és eph mert pl. a konyhába egyik oldali zárlatos kesz a hűtőszekrényed, amiből ugye Te semmit nem veszel észre mivel nincs fázisod meg nullád, füldfüggetlen a rendszered.
És másikoldali zárlatos lesz a mikród, és így a két készülék fémburkolata között megjelenik a 230 és ölni is képes.
Ezért kell indenhol, szigetbe is védővezető, amit kötelező leföldelni. -
-
-
-
aujjobba
addikt
Adott a lenti szög-egyszerű A/B erősítő.
Ha torzításig vezérlem, utána hiába veszem lejjebb a bemenő hangerőt, hiába húzom le az elemet majd teszem vissza, továbbra is torzít.
De amikor hozzányúlok a kimenő kondihoz (multiméterrel vagy szkóp fejjel próbáltam) azonnal helyrejön
Ezt most hogy, “beragad” a kondiba a torzítás? -
válasz
Barret001 #92541 üzenetére
El kell keserítselek. Olyan nincs hogy SEMMI kapcsolat nincs a külvilággal mivel szigetbe is léteznek földelt azaz védővezetős fogyasztók amiket kötelező füldelni, pontosabban EPH kötelezettség van és ennek a vazatékhalmaznak földszondára kell mennie. Azaz máris van 1 darab kapcsolat a külvilággal, a föld, ground.
EZT az antagonisztikus ellentétet ha sikerül fejbe feldolgozni, akkor eljutunk az én házamhoz.
Abba teljesen igazad van, és maximálisan egyetértek hogy fél szigetüzem nincs, nem létezik (mégegyszer hangsúlyozom, ha fel tudjuk dolgozni azt a nyilvánvaló tényt a hogy a földdel mindenképp kapcsolatba vagyunk).
Nálam:
Bejövő 230, 1 fázis, PEN , az óradoboz alatt a kötelező földszondával megtámogatva, majd szétválasztva PE és N.
AVK, (firelé, rdc ahogy tetszik) és így van 1 fázis, egy nulla, 1 védővezető.
Ezen a körön maradt a 2,7kW villanysütőm és a 3kW konyhai vízmelegítőm (havi 900-1000 forintot fogyasztanak, ezért nem tartottam kifizetődőnek 250-300ezres 5-6kW invertert vásárolni).
A ház összes többi fogyasztója egy teljesen külön körön van, csak a PE azaz a védővezető közös.
Ezt a kört látja el a 2kW szimuszinverterem, és mivel az akku véges, rossz időbe 36-40 órát tudja vinni a házat, itt van egy 25 amperes 3 állású batár nagy ipari kapcsoló amivel a házat át tudom tenni az inverterről a hálózatra.
Így eleve fizikailag kizárt hogy az inverter kimenete a bejövő hálózattal valaha is az életbe összeköttetésbe kerüljön.
Vagyis a házam egyik része hálózatról megy, annak minden előírását, árintésvédelmi paragrafusát betartva.
A másik fele meg addig míg nem kapcsolom át a hálózatra, olyan mintha nem is itt lenne fiizkailag hanem a legközelebbi villanyoszloptól 500 kilométerre egy afrikai szavannán vagy bárhol ahol nincs áramszolgáltató.
Mikor kézzel átkapcsolok, az ugye legalább 2 másodperc körüli, +az innverterem mire lágyindítással elindul, így minden rebootol, a routerem, Digi modem, a hűtő a tv, a nymvadt mosógép elfelejti a programot stb.
Ezt akartam valahogy kikerülni de már letettem az elektronikus átkapcsolóról.
-
-
válasz
tordaitibi #92539 üzenetére
Arra gondol, hogy a szigetüzemet azért nem szeretik a hatóságok, mert ha valami miatt összeköttetésbe kerül a hálózattal, akkor ha áramtalanítják a környéket bármiért, akkor a szolgáltató nem tud róla, és a technikusokat megvághatja a te áramod. Vagy akár a villanyszerelőt, aki nálad szerel.
Amúgy én sem vagyok mellette, hiszen millió egy lehetőség van megvédeni a hálózatot, szóval simán jó lenne ezt engedni, hogy ha van nap, akkor azt használd, ha nincs, akkor meg a vezetékest.
Mondjuk nálam amikor a panelben gerincvezetéket cseréltek, majdnem infarktust kapott a szerelő, amikor mentem felé egy lámpával, ő meg nyakig volt a biztosítékszekrényben.
Aztán leesett neki, hogy akkus. -
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #92537 üzenetére
Vagy nincs, mert nem tudod miert kotik, vagy mi tortenik. Ezert tiltja is a szolgaltato es torveny, hogy ilyen invertert hasznalj.
-
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #92535 üzenetére
Nem akkor megy vissza, amikor jol mukodik, hanem akkor amikor nem. Pl. hibas kapcsolasi logika, vagy serult felvezeto. Ehhez kepest a rele egy atombiztos megoldas, ami biztosan vagy ide, vagy oda erintkezik.
Az inverternek nem kell ellatnia az utcat, boven eleg a szerelot, aki eppen koti le a kabeledet es mar kesz a baj.
-
válasz
Reggie0 #92534 üzenetére
Negatív
NEM hálózatra akarok rászinkronizálni, nem is tudnék mert a házam mikor akkuról megy, teljesen le van választva a hálózatról. Lehetetlen hogy 1mikrowattóra is visszamenjen egy kétáramkörös 25 amperes kapcsolón.
De tegyük fel a Te verziódat.
Egy 2kW szinuszinverterem van, amit már a mosógép is letilt ha mellé véletlenül bekapcsolva marad a hűtő vagy a tv.
Ez nem fogja ellátni az utcát az biztos, tilt rögtön.
Ha meg triakos az átkapcsolóm, az igaz hogy hogy hiba esetén azonnal meghalna az inverterem mert a hálózat erősebb és azonnal eldurrannának a H híd fetek a kimeneten.
Elvetettem a megoldást, bár bár 4 darab 800 voltos 35A triak meg némi intelligens vezérléssel megvalósítható lenne.
Az ötleted jó, pont így képzeltem csak még nincs meg a 23,5V/10A CC-CV töltőm amit egy komparátor fog ki-be kapcsolgatni.
Lehet nem szórakozok hanem veszek egy 24V/10A tápot, 7-8ezerért kapható, és megcsinálom CC módra mert a gyáriak sajnos túlterhelésnél nem mennek át áramgenerátorba hanem letiltanak. -
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #92525 üzenetére
Online ups-t kene epitened az inverteredbol es akkor nem kell kapcsolgatni AC-t, sem frekit szinkronizalni, cserebe legalabb nem kapnanak 250V-ot sem az eszkozeid, ha eppen ugy adodik a halozati fesz.
Amugy meg a nem reles megoldas eleg sok biztonsagkritikus kerdest felvet, pl. agyoncsaphat egy szerelot, mikozben dolgozik.
-
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #92532 üzenetére
Valahol hirdettek ilyen éjszakai áram átkapcsolót, nem tudom, h az megfelelne-e. Viszont az csak a fázist kapcsolta. Null-t nem lehet közösíteni?
-
válasz
leweegee #92519 üzenetére
Egy ilyen kapcsolással elindulni, ez az alap és finomítani.
Most fejből rajzoltam, smmi garancia a működésére de elméletileg működik.
12V kimenő felett a FET kikapcsol, alatta a TL431 bekapcsolja így bazi borda se kell mert kapcsolóüzembe megy.
Nem árt ha esetleg mégis megszalad, egy faék tirisztoros védelem a kimeneten. 13 voltnál megszólal és így nem veri agyon esetleges fet D-S zárlat a picopsu-t.
-
leweegee
aktív tag
válasz
tordaitibi #92525 üzenetére
Elég egy relé is, pár milisec az átváltás. Az invertered ssr esetén is 2 másodperces lágyindítással fog rendelkezni nem?
-
válasz
leweegee #92520 üzenetére
Lassú, valamint az inverter 2 másodperces lágyindítással rendelkezik.
Vagyis szakítom mágneskapcsolóval a hálózatot, meghúzatom kb. 1sec késleltetéssel az inverterét é és indul az inverter.
Ez több sec, ezalatt leáll a szerverem, rebootol a Digi modem, rebootol a routerem, kikapcsol a TV a hűtő, elmegy a faiórámról az idő, a mosógép elfelejti a programot ha épp félúton van a mosásba, kikapcsol a PC stb. stb. -
leweegee
aktív tag
válasz
Barret001 #92522 üzenetére
Nálunk az üzemben egy 50 kA-es (50.000 A) relé fogadja a betápot, szóval ezt az indokot nem fogadom el.
Vannak olyan erintkező övtözetek amik kizárják az összeégést, szóval ez sem lehet indok. Esetleg a lomhaság (bár erre is vannak speckó megoldások) vagy az ár ami kizáró ok lehet. -
leweegee
aktív tag
válasz
tordaitibi #92516 üzenetére
Mi a baj a relés megoldással?
-
Barret001
addikt
-
Van valakinek ötlete, kész receptje 230V átkapcsolóra, de nem mágneskapcsolókkal hanem elektronikusan, max. néhány periódus essen csak ki?
Hab a tortán hogy fázist és nullát is át kéne kapcsolni, ráadásul atombiztosan mert csak egyszer kapja meg a 2kW szinuszinverterem a hálózatot, abban pillanatban lerobban a falról.
Félszigetüzembe vagyok, ebbe a felhős időbe napi több átkapcsolás történik az inverterem és a hálózat között, ez 2-3 másodperces átkapcsolási időt jelent. Szerintem az inverteres hűtőm, tévé stb. nem nagyon örül ennek hosszútávon. -
Barret001
addikt
Sziasztok Lehetséges-e számítógép tápegység meghajtása 70V egyen áramról? Mekkora átalakítás kell hozzá?
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Dr. Szilikát #92508 üzenetére
Nálam az első QUAD-nál úgy derült ki a gerjedés, hogy egy zsebrádióban is szólt az amit éppen hallgattam az erősítőn
, csak meglehetősen torz volt a hang a rádióban. Később aztán "lett" oszcilloszkópom is, először egy orosz CI94, majd RFT EO213... aztán ezek szépen cserélődtek az évek során.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
demars #92507 üzenetére
A kimenetek párhuzamosítva vannak, csak univerzálisabbá akartam tenni a csatlakozási lehetőséget.
Az összefoglalóba (fent) betettem jónéhány alkatrészbolt (webshop) linkjét, ezeknél érdemes körülnézni. Aztán, hogy melyiknél találsz számodra árban és formában is megfelelőt az rajtad áll (már akkor, ha a komplett szettet a csatlakozókra értetted). -
válasz
ViZion #92509 üzenetére
Tapskapcsoló :
Erősítőt én csak azért nem csináltam, mert nem volt rá igény. Az a 2x10-14W-os, amit mondtam kiszolgált, utána egy ideig hifi volt hangrendszernek, most csönd van
(Meg van egy kis aktív hangfal, ha ilyen kéne, de nem kell.) (Anyámnál meg egy kis 2.1 hangrendszer tartaléknak.)
Ha igény lett volna, akkor lenne nagyobb erőlködőmA csöves jó dolog pedig
-
ViZion
félisten
kb. egy korosztály vagyunk itt, ahogy látom.
Nem építettem ilyet én sem, már régen is az automatizálás érdekelt. Tapskapcsoló, a legrövidebb project: kb. fél óra tesztüzem után mondta anyám, h ez pedig nem lesz.
Erősítők nekem ez már Nasa szint, kocsiba építettem passzív hangváltót, ennyi. Viszont egy csöves füles erősítőt építenék, meghallgatnám. Láttam DIY kínaiakat, de sosem mertem rendelni... -
Dr. Szilikát
őstag
Gerjedéssel kapcsolatban egy érdekesség, a végfok kimenetére kötött 6,3 V-os skálaizzó (ami azonos a cseh pillanatpáka eredeti izzójával), világított a kimeneten megjelenő nagyfrekvenciától, amit mi nem hallunk, de az izzónak mindegy.
Ez úgy jött ki, hogy még a Quad 405 előtt építettem más erősítőket, amikor az előlapra felszereltem ilyen izzót is, csak a szórakozás kedvéért, hogy a zenére villogjon.
Akkor jött az, hogy gerjedés, az izzó világított, pedig hang nem volt. Mármint nem a hallható tartományban, de mégis izzott. Azt meg kellett szüntetni, akkor lett jó. (Iskolásként olyan, hogy oszcilloszkóp, sehol nem volt. Esetleg az iskolában volt.)
-
mezis
félisten
válasz
ekkold #92503 üzenetére
Földhurok elkerülésére célszerű ha minden panel egyetlen pontból kapja a tápfeszültséget.
Én így forrasztottam össze a QUAD405-öt és akkor sem hallottam semmit, ha a fülemet a hangszóróra tapasztottam. Talán még a bemenetek sem voltak rövidre zárva.Gerjedés: Nem hallottam semmit, de amíg nem forrasztottam be a gerjedésgátló kondenzátorokat, erősen melegedett a végfok.
-
-
rednifegnar
senior tag
válasz
ekkold #92502 üzenetére
en mindig a sipos konyvbol akartam erositot epiteni de valahogy sose mukodott, persze a 80-as evekben meg alkatreszt se volt konnyu szerezni (no meg az osztondijambol se sok 2n3055 telt ki). ezert aztan mindig valami innen-onnan kapott (gondolom selejtezett) meg kiforrasztgatott cuccokkal kuzdottunk, eleg alacsony sikerszazalekkal.
a hungexpon meg szajtatva almodoztunk a haverommal az ujonan bemutatott videoton/orion hifi tornyokrol, amik valoszinutlenul elerhetetelennek tuntek szamunkra akkorjaban. -
ekkold
Topikgazda
Bár lehet, hogy az út része, mint a jediknél, hogy építenie kell mindenkinek egy Quad 405-öst
Azthiszem ezzel beletaláltál a lényegbe. Ez az út változik az idővel, de akkoriban igen, ez egy afféle lépcsőfok volt, több szempontból is. Akkor még középiskolás voltam, és normálisabb hifire nem nagyon volt anyagi keret, így ez is szempont volt. Az elérhető hangminőség pedig egész jó, ha pedig ár/teljesítmény viszonyban néztük verhetetlen volt akkoriban. Azon felül elég sokat is tanultam ebből a projektből (is), olyan dolgokat amit iskolában nem tanítanak meg. Sőt, nagyon-nagyon sok dolog van, és még egyre több dolog lesz, amit iskolában nem fognak megtanítani. -
demars
addikt
Én is szemezek a Quaddal. Valószínű bele is vágok majd.
Viszont előtte egy mini 30W os erősítőt szeretnék összehozni, (úgy is tudjátok kinek az oldalán található) TPA3122D2 IC -vel. A kis mérete miatt megfogott.
Aztán ha mindegyik "művem" üzemel és jó lesz, a célom, egy Jean Hiraga Le Monstre 8W építése, egy gyönyörű fa dobozban, ahol látni lehet majd a toroidokat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Pro Max - Deep Max - Használt, karcmentes
- BESZÁMÍTÁS! Dell Precision 5820 XL Tower PC - Xeon W-2123 112GB RAM 512GB SSD 1TB RX 580 8GB Win 11
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z370 i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD 2060 Super 8GB Zalman Z9 Plus Enermax 750W
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- Xiaomi Redmi A3 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest