Hirdetés
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Beni2360
félisten
válasz
rednifegnar
üzenetére
Köszi figyelemmel kisérem, ketten használjuk habár idő beállítás is van a feleségem még a jelző órát is beállítja mellette. Amikor használjuk arra a 3 percre ott vagyunk a konyhában. csak melegszendvicshez használtuk.
Bevállalom az elmúlt több mint 50 év alatt sok mindent megcsináltam de mindig kikértem mások tanácsát.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Beni2360
üzenetére
olvastam es ezert se jatszanek vele. en meg a nem gyari cekasz csere hive se vagyok, plane ilyen szetbontott formaban. foleg akkor nem ha nem csak en hasznalom hanem pl a csalad is.
nalunk a szendvicssutot is kapcsolo orara tettem, semmikepp ne fordulhasson elo hogy hosszabb ideig magara hagyva mukodik.
off:
egyszer egy kolleganom vett a melohelyre magank egy kenyerpiritot. amint meglattam egybol mondtam neki hogy soha eszbe ne nyuljon belenyulni barmivel pl kipiszkalni a beszorult kenyeret. ha beszorul szoljon. huzza ki majd en kiszedem, nem eleg kikapcsolni ki is kell huzni.
egyik nap megyek es ott all halalra valt arccal, nez ram egy villaval a keziben. mondom belenyultal ugy hogy be volt kapcsolva ugye. hat igen, mert nem jott ki a kenyer es mar nagyon egett. es persze szikrazott nagyon, hat elegge megijedt. lecsesztem pont ezt mondtam ezt ne. szerencsere elszakadt benne a cekasz, nem bakkta agyon. kenyerpiritot azonnali hatallyal megszuntettem, zsinort levagtam, eszebe se jusson hasznalni a masik oldalat, kuka. -
válasz
rednifegnar
üzenetére
Koszonom, nem kell, oriasi nagy nekem. Bar van hely de ennyi nem lesz higy ez beferjen, valamintnem pocsekolnak el 4szeres teljesitmenyu trafot.
Koszonom hogy megnezted. -
drgery
csendes tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszönöm a segítséget sikerült elkészült tökéletes öröm boldogság.
35 v 470 uf 16v 1000 uf beforrasztva működik. Királyok vagytok!!!!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
kmisi99
üzenetére
3,7 V a névleges feszültség, feltöltve 4,2 V, de azt is mondhatnám, ilyen töltőkör is kell hozzá, ami ezt tudja, ha fel akarod tölteni.
Jelenlegi 3,2 V micsoda? LiFePo? Milyen töltés, sorosan több darab?
#80491 Beni2360
A készüléken szokott lenni egy adattábla, a maximális teljesítmény szerepel rajta. Ha 1000 W, akkor 2x500, ebben az esetben.
-
Beni2360
félisten
válasz
rednifegnar
üzenetére
Persze, hogy újat rendelek ez a 800W már csak jóváhagyásra vár mezis fórumtárstól , hogy csereszabatos lenne-e a fentebb leírtakkal.
De te is ránézhetnél az előzményekre.
-
Beni2360
félisten
És ilyen menetes M4x20mm véget honnan lehet szerezni
-
rednifegnar
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
ilyenem van:
Kaposvari villamossagi gyar: T400, 220/24V, 400VA, 1 fazis
Eleg nehez, bar anno en is gyalog vittem haza
Bp-en, budan a belvarosban van, nemileg tudom mozgatni de sokat nem hurcolnam, kell e? -
Beni2360
félisten
Persze, hogy szeretném megjavítani. Olvasgatok keresgetek de itthon még nem találtam csak Kínából.
Ott azt írják, hogy szét kell húzni egy picit ez természetes de nem ajánlott rövidebre vágni mert akkor nő a teljesítménye.
A kérdés mennyi szokott lenni egy ilyen alsó felsős wat? Na hasonlóról van szó. Ha 2 db kell akkor 2x500W? vagy mindegyik 1000W-nak kell lennie?
Itt egy táblázat abból a 600-s vagy a 800 de abból le kellene vágnom 27 cm hosszra.
Ha már benne vagyok akkor van egy kenyér pirítóm amit a Panny sátorban vettem de a belső szálak nem fűtenek azt is szétkapom ha már rendelek valamit. Várom a folyt.
-
kmisi99
addikt
Sziasztok, adott egy RC autó, sorban volt kötve benne 3,2V akku ami meghalt, szeretném kicserélni 18650 3,7V akkukra.
Sejtésem szerint ez már túl nagy feszültség ugrás lehet, kérdésem mivel lehetne legkönyebben ~1 1,2V ot csökkenteni a sorbakötött pakk feszültségén?
-
rednifegnar
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
nekem van valami elasva a cuccaim koze, delutan meg tudom nezni.
-
Beni2360
félisten
Sziasztok!
A tegnapi nap folyamán bedöglött a grillsütőnk.
Na szétkaptam és mértem, hogy nem megy át a fűtőszálon az áram, szétkapva ez volt benne.(bele tuszkolva) Noname max 220 C fokot tud 2 spirállal.
Hol tudok ehhez venni ujjakat. A cső hossza 27 cm.
Válaszokat előre is köszönöm. -
Bocs az off,
Pest megye Pécel környékén nincs valakinek emberi áron eladó 24V/100VA körüli transzformátor? -
biker
nagyúr
nekem csak annyi a bajom, hogy ez a jelek szerint valami autós csoda TDA 20-30W-os erősítő lehet, esetleg +-12V-ról kicsit erősebb, akkor meg értelmetlen a 10.000uF mert nincs akkora áramlökés.
Ezekhez bőven elég a 4700uF is, a trafója meg gondolom egy kis EI magos vagy öntött puskás trafó lesz graetzel. -
fatpingvin
addikt
válasz
terapeuta007
üzenetére
rendkívül szarul néz ki, elismerésem
én is ilyeneket szoktam csinálni. -
mezis
félisten
válasz
terapeuta007
üzenetére
A WiFi kapcsolat sebessége sok mindentől függ. Akár a szomszédoktól is.
Jó helyen van? (Elég nagy a router jelszintje?) [link] -
mexel
veterán
válasz
Barret001
üzenetére
Köszönöm! Minőségben mi lehet a különbség, hogy van 300ft-os és 3000 ft-os is akár. ( méretbeli különbségeket láttam) Ez ami benne van 85C fokig van írva.
A 25V az még akár jó, vagy felfelé mehet pl 100V-ig is? ( csak azért kérdezem mert itthon lehet hogy találok valamit) -
mexel
veterán
Sziasztok! van egy régi erősítőm, és észrevettem hogyaz egyik kondi púpos. Szeretném kicserélni, már ki is bontottam az alaplapnak azt a részét aminél hozzáférni.
Egy kérdés: a kondi 10000µF 16V.
Csak ugyanilyet tehetek bele? Vagy ha csak 25V-os van itt az is jó?
( csak nincs időm messzire rohangálni miatta, és itt Zuglóban vagy a x. kerben nem találok boltot ahol lenne) -
terapeuta007
aktív tag
válasz
Teasüti
üzenetére
ebayes wifi repeater.
vettunk "rendeset" magyarorszagrol 10k-ert de az meg kiderult hogy 5mbitet enged át az 50mbites wifibol. akarhogy allitottam nem javult. meg igazabol allitani sem lehetett mert bugos egyszer tovabb enged a konfig oldalra egyszer nem meg ilyenek.
aztan leteptem rola az antennakat es raraktam az ebayesre.
most ez igy tud 20mbitet ami mar elég.
A Strong markaju wifi repeatereket kerüljétek. vagy lehet hogy csak ez volt selejt. de igazabol hetekkel kesobb panaszkodtak hogy amugy nem a legjobb ugyhogy visszakuldeni mar membirtam. -
Teasüti
nagyúr
válasz
terapeuta007
üzenetére
Ez amúgy micsoda? Vmi repeater féle? -
mope
tag
Sziasztok!
Szerintetek az úszókapu elektronikáját egy ilyennel fel lehetne okosítani?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
drgery
üzenetére
...ecsetelte nekem az elektrolitkondik lélektanát erősen lehordott ne próbáljak pl 25 helyett 35 volt értékút beforrasztani.
Főleg ebben a kontextusban (azaz ennél a monitortápnál) szimplán marhaság, szerintem.
Nagyon kiélezett helyzetben, brutálisabb áramokkal dolgozó PC-tápoknál, plazma TV-nél elvben előfordulhatna, hogy a nagyobb feszültségű kondi ESR értéke kicsit nagyobb, ami esetleg nem kívánatos melegedéssel is járna, de ha megnézünk néhány adatlapot, még ilyen különbséget is ritkán látni pl. 25 V / 35 V vonatkozásában.
Egy ilyen kis monitortáp meg vicc, valószínűleg tovább is tart benne egy 35 V-os, de ezt nem is olyan nehéz detektálni, ha járatjuk és megfigyeljük a kondi melegedését. Amikor nem alkalmas kondit tettünk be, az melegedni fog, rendellenesen. Ha nem melegszik, vagy csak enyhén, különösebben nincs miről beszélni.
Az meg, hogy 25 V-os helyett 35 V, mindennapos gyakorlat a TV-javításoknál is, ezért is nevetséges. Soha nem fordult még elő, hogy amiatt visszajött volna.
Ismeretlen feszültségnél olyat is lehet csinálni, hogy berakok próbára valamit, ami kéznél van, de biztosan elbírja a feszültséget. Elindítom, utána megmérem a feszültséget, majd a végleges kondenzátort ahhoz képest választom.
https://community.particle.io/t/capacitor-selection-voltage-tolerance/31017/6
"As a former component engineer and failure analyst for electronic circuits/assemblies, I’d like to comment on this topic. What’s being discussed here is known as voltage derating, and for aluminum electrolytic capacitors (the most common power supply bulk filtering capacitors) derating of more than 20% of maximum continuous voltage is rarely necessary unless the capacitor is likely to see frequent surges in excess of its surge rating. Even in high temperature applications it’s hardly ever necessary to derate more than 50%. So, for example, a capacitor on a 12V input (that might see occasional excursions to 15V) would require 15V/0.8 = 18.75V (a 20V part would be appropriate) for 20% derating, and at 50% derating a 35V rating is more than enough (15V/0.5 = 30V).
Selecting a part with significantly higher voltage is acceptable if larger size, higher ESR, and higher dissipation factor (with its accompanying higher leakage current) are also acceptable. The aluminum electrolytic capacitor’s dielectric is a very thin aluminum oxide layer that is maintained by the applied voltage, so after a short period of operation a 100V part operated at 20V will have essentially the same dielectric thickness (and strength) of a 25V part operating at the same 20V. There’s generally no need to select a part rated for more than twice the highest anticipated long-term DC voltage."
-
drgery
csendes tag
Köszönöm válaszod, kérdeztem én is hogy csak így 1x miért? Válasz ha én is annyi évig tanultam volna blabla............ Nem vagyok toppon a mikroelektronikában, ráhagytam. Alacsony esr igen előző monitor javításnál tanácsolta, ezt betartom. Több kérdést nem intéztem hozzá ha nincs kedve vagy félti a tudását, meghagyom neki
Szerintem a meg nem osztott tudás ugyebár...... Vagy szakmai berkekben akkora nagy titok?
-
pjen
félisten
válasz
pataslogeza
üzenetére
Tedd őket olyan helyre ahol nem zavar a villogás. Vegyél Philipset, Osramot. VT t ne.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
pataslogeza
üzenetére
Random vibrálás, villogás a LED belső anyaghibája, szakadozás miatt szokott előállni, de jobbára valamennyi öregedés, elhasználódás után, a hőterhelés miatt is. Halványan világíthat egy még jó LED, aminek a "szomszédja" a soros körben szakadt, de kicsit még átvezet.
Új korában ehhez nagyon selejt LED szükséges, de egyes kínai gyártók, az alsóbb kategóriából, tudnak ilyet is.
-
pjen
félisten
válasz
pataslogeza
üzenetére
Leginkább nem kell olyanokat venni aminek VT vel kezdődik a tipusa.
-
pataslogeza
aktív tag
Sziasztok,
Miért villognak a led lámpák bekapcsolva? Van három ami bekapcsolás után néhány perccel kezd villogni, gondolom akkorra melegszik fel, mert hidegen rendesen világít, nem villog, meg van amelyik bekapcsolás után azonnal. Amikor megvettem, hibátlanok voltak, és nem akarom kidobni őket. Mit kell bennük cserélni hogy rendesen működjenek?
A villogó lámpák típusszámai:
VT-217 (5-6 per után)
VT-2015 (5-6 per után)
VT-2112 (azonnal)
VT-2099 (azonnal) -
PHM
addikt
válasz
drgery
üzenetére
"erősen lehordott ne próbáljak pl 25 helyett 35 volt értékút beforrasztani."
Ennek a magyarázatára azért kíváncsi lennék.
Szerintem is nyugodtan használhatsz 16V-os elkókat a 10V-osok helyett.
Arra azonban figyelj, hogy alacsony ESR értékű kondik legyenek, valamint
lehetőleg 105 °C hőtűrésűek.
(Bár erre remélhetőleg az elektrolitkondik szakértője is felhívta a figyelmedet.) -
drgery
csendes tag
Köszönöm nem tudom mi történhet igazából, megveszem beforrasztom , aki ecsetelte nekem az elektrolitkondik lélektanát erősen lehordott ne próbáljak pl 25 helyett 35 volt értékút beforrasztani. Nem értettem miért hiszen fordítva biztos nem tűrné az áramkör....
-
válasz
drgery
üzenetére
illetve a 2 helyre tartozhat a 10 volt 1000 és a 16v szintén 1000 mikro?
Ha már kizárásos alapon kitaláltad, hogy a 3 db 25V/470 mikrós kondit hova kell forrasztani, ekkor szerinted mi baj történhet abból, ha veszel 2 db 16V/1000 mikrós kondit és mindkét fennmaradó helyre azokat forrasztod be?
-
Tomika86
senior tag
-
drgery
csendes tag
3 elko egy csoportba akkor oda menne a 25v 470 uf illetve a 2 helyre tartozhat a 10 volt 1000 és a 16v szintén 1000 mikro? Még egy, tudom suta kérdés de csak műkedvelőként javítok még most kezdem az ipart, felülre a 10 volt 1000 uf? Köszönöm lekötelezel....
-
drgery
csendes tag
Sziasztok! Belefutottam egy ilyen problémába samsung monitor tv kifulladt elkok. Nem igazodok ki melyik hova a kondik
ha meg tudná valaki mondani melyik hova nagyon örülnék köszönöm. Ki van forrasztva nem tudni melyik hova így hozták.
Neten volt service manual de a táppanel rajza nincs meg.
25v 470uf 3x
16v 1000uf x1
10v 1000uf 1x -
PHM
addikt
válasz
Tomika86
üzenetére
Elméletileg megoldható egy nagy bemenő ellenállású műveleti erősítővel,
(pl TL07x, TL08x) de lehetnek a dolognak hátulütői.
- Kell egy közös referenciapont, ez lehet mondjuk a GND.
- Nagyobb távolságnál gondok lesznek a zavarvédelemmel.
- Ha az áramkörnek van a hőmérséklettel arányos kimenete, inkább onnan
lenne érdemes a jelet kicsatolni. -
Tomika86
senior tag
Csak érdekesség képp szeretném megkérdezni, ha egy ntc hőmérő használva van egy áramkörrel akkor hogy tudnám egy másik áramkörben is felhasználni az ntc hőmérőt?
Persze úgy hogy egyik a masikat ne módosítsa.
Valamilyen műv erősítős áramkör kellene?Köszönöm
-
Babetta-X
senior tag
válasz
rednifegnar
üzenetére
Köszönöm mindenkinek a segítséget. Egy nagyon pici kapcsoló van benne egy kis visszajelző leddel. Igyekszem készíteni róla egy fotót, így visszaolvasva tényleg elég béna a leírás.
-
Dr. Szilikát
őstag
-
Ribi
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
Én is úgy tudom, hogy a gate ellenálással a meghajtót véded (meg nyilván a felfutást is szabályozhatod), mert nélküle túl nagy áramot benyel. Durvább teljesítmény erősítőkbe jóval combosabb meghajtó kell eléjük mint tranzisztorokhoz, mert annyi áramot is megesznek esetenként. Persze nyiván a ló másik oldala ha túl erős a meghajtó a fethez képest.
-
-
Babetta-X
senior tag
Sziasztok! Adott valami sencor melegítő cucc, van benne egy pici bekapcsolásra világító kapcsoló ami megadta magát. Ha jól látom az egyik szál a világításé, és két kapcsoló szál van rajta amit összezár, de elég fura az egész. Ha csak simán direktbe kötöm a két kapcsoló részt a világításért felelőset pedig sehova nem csatlakoztatom az úgy jó lehet? Nekem elég fura, mert ha jól láttam a betáp 230 egyik kábele megy közvetlen rá erre a világítás dologra.
Válaszotokat előre is köszönöm.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Tomika86
üzenetére
Az ideális kapcsolóüzem (átmenetek nélküli on-off) eléréséhez minél meredekebb jelforma szükséges a kapun mérve, amit viszont torzít a kapacitás okozta késleltetés.
Ha meg túl gyorsan kényszerítjük, a kapuimpulzus ereje (árama) nyírhatja ki az eszközt, ezért kell optimálisan kalkulálni a soros védőellenállást.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Értem én azt, de az a töltés az elég nagy árammal is mehet, ha nincs ellenállás. Vagy nem tudom mitől égett el nekem a driver anno. Pedig azt hittem egy 4A-es csúcsáramú IC-vel akár több száz kilohertz-es PWM frekivel is lehet küldeni neki.

#80429Tomika86
A PWM jel nem fog torzulni. Hanem a power FET minél gyorsabban szaturáljon, mert minél több időt tölt az átmeneti zónában annál több hő keletkezik és félő, hogy elég. A kapcsolt oldalon viszont lesz egy felfutása és lecsengése ennek, attól függően milyen gyors vezérlés.
Meg függ ugye a terheléstől is. Én LED szalaghoz használtam, ahol azért 3-5 Ampereket kellett kapcsolni minél nagyobb frekvencián. -
Tomika86
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
A gate kapacitás töltése miatt kell az áram? , de ettől az áramtól nem változik a drain áram, mint tranzisztornál.
Ha jól értelmeztem órán. 🙂Pwmnél azért kell a nagy áram, hogy a gate töltése ne torzítsa a négyszögjelet? Nagy kapacitás feltöltéséhez nagyobb áram kell, időegység alatt több töltés?
-
Tomika86
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszi mindkettőtöknek!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Tomika86
üzenetére
Gyengébb MOSFET kapuját védeni célszerű ilyen 100 ohm nagyságrendű ellenállással, hogy egy meredek impulzus ne tudja károsítani, a kapacitás hirtelen töltése vagy kisütése által.
Míg a komolyabb MOSFET (illetve az alkalmazás) már kimondottan igényli a nagyobb töltő / kisütő áramokat, amihez kisebb soros ellenállás is tartozik.
15 kohm az emitterellenállás, vagy lehúzónak is mondhatjuk, ami lassú / ritka kapcsoláshoz tökéletes. Durvább meghajtásoknál már külön tranzisztor tépi le-fel a kaput, minimális ellenálláson keresztül.
#80426 Teasüti
Ezt nem úgy kell felfogni, mint egy tranzisztort, ahol bázisáram áll elő. Ez egy szigetelt kapu, felhúzva sem folyik rajta áram. A felhúzás pillanatában a Gate-kapacitást kell tölteni csak. Végén viszont a 150 ohmon nem esik semmi feszültség.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Tomika86
üzenetére
Az R150 a mosfet előtt az korlátozza le az áramerősséget, mert amúgy közvetlen Vcc-re lenne zárva és azt lehet nem élné túl (meg az Opto se ekkora áramok kapcsolására való). Csak úgy viszonyításképp a driver, amit én használtam akár 4A-rel tudja vezérelni a Gate-et, ha nincs közte ellenállás. Datasheet szerint a kimeneti ellenállás opcionális volt, így nem tettem utána. El is égett a picsbe egy adott PWM freki felett.

Az alatta lévő R15k meg GND-re húzza a Gate-et, ha nincs Vcc-re kapcsolva.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Tomika86
üzenetére
PWM-hez a Gate kapacitása is kérdéses. Vannak direkt olyan FET-ek, amik erre a feladatra valók, TTL szintűek és relatíve kicsi Gate kapacitással könnyen lehet őket vezérelni.
Egy átlagos Mosfet-hez kell vmi tranyós kapcsolás legalább. Esetleg mosfet driver, ha áramkört tervezel.A Gate ellenállás meg annak a kapacitása és a PWM frekvencia kérdése csupán. Vmi kalkulátor kell hozzá. Nekem az egyedüli tapasztalatom, hogy driver-rel ellenállás nélkül sem tudtam néhány kHz fölé menni, mert elégett a driver. Ha raktam volna utána ellenállást, akkor talán túléli.

-
Tomika86
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Csak sima ki bekapcsolók lesznek.
A 150ohm mit csinál pontosan? A 15kohm a süti ki a gate kapacitást?
Ha pwm-et is használnék akkor mekkora ellenállást válasszak?Köszönöm
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
DonThomasino
üzenetére
Természetesen arra való, hogy kimutasson paramétereket, kondenzátornál például előfordulhat néha olyan is, hogy a kapacitás nem sokat vesztett, de az ESR már túl nagy.
A műszer kimutat még egy Vloss értéket is, ami az önkisülésre utal (belső átvezetés / szivárgás), ez minél kevesebb %, annál jobb. Az ESR és Vloss értékek esetében tapasztalati úton lehet rájönni, hogy melyik kategóriában mi számít még elfogadhatónak, pl. új kondenzátorokkal összehasonlítva.
#80418 Tomika86
Optocsatoló nagyon megvéd, sok esetben még a villámhatások sem ütik át a tápegységek optocsatolóit. De azt is látni kell, hogy a MOSFET feszültségvezérelt eszköz lévén akár több 100 kohm Gate-ellenálláson keresztül is vezérelhető, amennyiben nincs szükség gyors / meredek impulzusok kapcsolására. Ilyen a fogyasztók szokványos (lassú) be-ki kapcsolása.
Kis értékű Gate-ellenállások a Gate-kapacitás gyors leküzdése miatt szükségesek (PWM-vezérlés stb.), mert ha nem sikerül elég meredeken kapcsolni a Drain-áramot, az átmeneti időben fokozott disszipáció állhat elő (kvázi analóg átmenet), ami összeadódik és a kapcsoló eszköz túlmelegszik.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Tomika86
üzenetére
Opto is jó, de sok helyet foglal. Ha megnézel egy Ruggedunio-t, ott úgy gondolták ehhez elég egy Zener és egy ellenállás.
Az ellenállás miatt akkora áram nem juthat a kimenetre - ami a FET-hez is kell ideális esetben (bár én már hagytam le a FET driver IC után és meg is lett a böjtje
). Azt a pár mA-t meg elviszi a Zener.
ESP schematic rajzát már régen láttam, hogy van bekötve a kimenet? Push-pull vagy open-drain? -
DonThomasino
veterán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Az áram felvétele, gondolom pár 10 mA lehet.
Szétnézek itthon 9V os táp talán van, a többit megnézem.Még egy kérdés, ha van egy hibás kondi ami szemmel nem látható.
Arra rájön a műszer, ott el fog térni a névleges érték a mért értéktől ? -
Tomika86
senior tag
Sziasztok!
ESP32-vel kapcsolok kimenetet, FET segítségével. Nem nagy fogyasztók, de külső feszültséggel működnek (relék például).
Ha zárlatosak lesznek a FET-ek, akkor elvileg tönkremehet az ESP kimenete, ez ellen véd a csatolt képen látható leválasztási mód?
Ellenállás értékek egyenlőre csak beírva, nincs számolva semmi. Opto és soros ellenállás nélkül 3,3V-al kapcsolnak a FET-ek jelenleg.Köszönöm!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
DonThomasino
üzenetére
Egy 78L05 biztosítja rajta az 5V táplálást, ami 30 V-ot is elbírna és mivel kis áramról van szó, rövid időre kapcsol be az eszköz, elvileg el is tudná fűteni a különbözeti teljesítményt a SOT-89 tok.
Igaz, hogy figyeli a betápot a processzor, le is tilthat, ha úgy akarta a program írója, de én nem teszteltem ilyen szempontból. 30 V-ot egyébként sem ajánlanék, mert az R6 1kohm ellenálláson már nagyobb bázisáram, illetve LED-áram jönne létre (háttérvilágítás zöld LED), amit nem jó ennyire erőltetni.
9 V-os elem is újként 10 V körüli, elvileg egy stabilizált 12 V-os dugasztáp (ami gyakrabban akad kéznél) valószínűleg jó lehet hozzá.
-
mezis
félisten
válasz
DonThomasino
üzenetére
Azért mérd meg kis áramfelvétellel a dugasztáp kimenetén megjelenő feszültséget.
Van amelyik igen "magasról" indul. -
törölt tag
válasz
Teasüti
üzenetére
A logika hibátlan, a kérdés milyen az UPS?
Ha 2-os átalakítású akkor nem nagy kaland akár egy Solar chargert rá akasztani. Annyi az egész, hogy a napelemeket egy kapcsoló üzemű "szabályzó" rabakasztod rá és a szabályzó kimeneti feszültsége egy hangya füllel legyen nagyobb a beépített töltő feszültségénél, így automatikusan az látja el az invertert.
A többi meg egyszerű, a hálózatot kell lekapcsolni akkumulátor feszültség függvényében ha PB akksit használsz.
Vagyis ha az akkumulátor feszültség leesik egy adott szint alá akkor bekapcsolja a halozotot, ha meg eléri a napelem általi emelt feszültséget akkor még lekapcsolja. Jó nagy hiszterezis.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
tordaitibi
üzenetére
Természetesen hekkelést kérdezem, hisz gyárilag nyilván nem erre a funkcióra készült.
Csak azon filóztunk, h van benne ugye egy 1 KW-os inverter, ami nem egy olcsó dolog tudtommal. Nem-e lehetne befogni egy DIY napelemes rendszerbe vhogy? De automatizálva, kézi beavatkozás nélkül.
Ez lehetséges-e vagy jobb elengedni a dolgot?
-
DonThomasino
veterán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ha az elem 9V, gondolom a 9V os dugasztáp a legideálisabb.
-
válasz
Teasüti
üzenetére
Ja most már értem.
Erre a funkcióra gyári ups-t nem hinném hogy meg lehet hekkelni viszont külső "segítséggel" lehetséges.
Az ups-be mindenképp van túlmerítés védelem, ez ha működik akkor a kimenetén logikusan megszűnik a 230V.
Ilyenkor egy külső átkapcsoló átvált hálózatra, majd ha az akkuk feltöltődtek akkor indul az ups és visszavált rá az átkapcsoló.
Más ötletem nincs, ezt is finomhangolni kell a tapasztalatok és az igény alapján.
Legpraktikusabb lenne az ups-ből valahogy kihozni a kapcsoló szálat, akár az üzem ledről vagy máshonnan és ezzel vezérelni az átkapcsolót vagy egy akkufeszültség méréssel kivitelezni, ha az ups-ből sehogy sem lehet megoldani. Ez utóbbi lenne a praktikusabb talán, a töltés kezdedekoti prell, ki-be kapcsolgatás is kiküszöbölhető így.
Induló, kísérleti értékeknek pl.
11,6V-ki
13V-beDe vannak kész 230 voltos megoldások, skorí weboldalán ha jól emlékszek van erre egy részletes leírás.
Végső esetveb 2 darab relével vagy nagyobb teljesítmény esetén 2 mágneskapcsolóval megoldható de így lesz egy kis szünet az átkapcsoláskor, ezt nem tudom hogyan tolerálják a működtetett készülékek.Amit szeretnél azt egy gyári ups-sel nem tudom hogyan lehetne megoldani, külső elemek nélkül.
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
daninet
üzenetére
BMS-modul nem töltéskezelő, csak akkuvédelem. Ami abból is látszik, hogy a védelem cellánként 4,25 V felett szakít meg, illetve 2,5 V-ig enged meríteni.
Egyébként 3 V alatt kezd letörni a feszültség, azaz elfogy az "ereje", ezért 4S csomagnál 12 V-ig tudnál lemenni, de komolyabb terhelésnél cellánként 3,1-3,2 V-tal is számolhatsz, hogy alatta már bizonytalan lehet az energiaellátás.
A töltő dolga, hogy pontosan 4,2 V-ig töltsön, illetve 4S töltő esetében 16,8 V-ig. A töltő hibája esetén lép be második lépcsőként a védelem és megszakít. Tehát az meg 17 V, azaz eltérő szintekről, funkciókról beszélünk.
Továbbá a töltő dolga még az is, hogy a végfeszültség elérése után azt addig tartsa rajta, míg az akku által felvett áram C/10 értékre esik vissza, akkor van "tele" az akku. Ez a CC/CV töltési karakterisztika, BMS ilyeneket nem csinál.
Ha meg nem töltöd szabályosan 100 %-ra, nem tudsz kalkulálni a kapacitással sem.
A 12 V-os (fehér) LED-szalagon hármasával soros LED-ek nyitófeszültsége összesen 9 V, gyakorlatban 8,5 V körül kezd halványan nyitni. 12 V felett meg már túlterhelődhet, ezért ajánlatos szabályzott feszültségről járatni, hogy sem sok, sem kevés ne legyen.
Korrekt töltés megoldható egy XL4015 CC/CV-modullal.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
DonThomasino
üzenetére
7-10 V körüli tápot igényel, a merülést figyeli R3-R5 osztón keresztül és egy szint alatt letilt. Pontosan nem emlékszem, 7 V alatt. Mehet elvileg alkalmas külső tápról, de nekem jobban bevált 2 db soros Li-ion akkuval.
Ezek védelemmel ellátott lapos cellák, ami épp elfért a plexitokban, a panel alatti részen. Aszimmetrikus túlmerítés így kizárt, töltőcsatlakozót viszont még nem építettem be, mert 1 évnél tovább is elmegy így. Amikor lemerült szétszedtem és a két cellát külön feltöltöttem.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ezt lehet illeszteni vhogy az UPS normál működéséhez? Persze akár kihúzható a konnektorból és átvált akkura, de hidegen is indítható. Az ötlet lényege, hogy megfordítani a működését: menjen akkuról amíg lehet, majd váltson hálózati áramra. A töltésvezérlőt csak párhuzamosan kötni az Ups 12 V-os oldalával, vagy hogy lehetne ezt kivitelezni? Feltéve, hogy kiépített rendszerre kell gondolni, nem gettó módon lekötni, rákötni mindent ciklusonként.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nekem direktben megy a li-ion töltése napelemről.Üres járatban 21V.
3S,.Pakkot töltök,a felesleget elfűtöm egy zénerrel vezérelt tranzisztor segítségével.Autó fényszóró ízzót használok a célra.Max 4V/cella. Tökéletesen működik
Majd télen lesz gond,ha bejönnek a ködös hetek...Most 3-4 napot áthidal a kis rendszerecske. (Ha nincs nap) Nem gondoltam túl. Túlmerülés ellen van BMS beépítve. -
válasz
Teasüti
üzenetére
Ha az ups elindítható "hidegen" azaz a hálózati feszültség nélkül akkor semmi akadálya.
Az akkupakkot addig növelheted amíg csak akarod, ezzel párhuzamosan természetesen növelni a kell napelemeket és a töltésvezérlőt is.
Vannak egyszerűek és mppt-sek is, a töltésvezérlőt nem tudom házi sufnituning módszerrel célravezető-e megépíteni.
A nem mppt-s gyakorlatilag egy cc-cv step-down modul, hatásfoka nem tól kedvező.
Viszont egy gyári mppt vezérlőt meg otthon a satupad sarkán nem egyszerű kivitelezni. A gyáriak meg méregdrágák.
Viszont ágyúval verébre felesleges lőni de nem tudom a rendszered teljesítményét, 300Wp vagy 10kWp. -
-
Teasüti
nagyúr
Üdv!
Át lehet alakítani egy UPS-t napelemes töltésre kiegészítve a hálózati üzemmódot? Egy APC SMT1000 lenne az áldozat. Az ötlet pedig, hogy külső töltőt tenni az akkukra, ami meg menne a napelemekre. Esetleg használni az UPS inverterét külső akku pakkal? Mondjuk párhuzamosan kötni több másik akkuval is a 12 V-os oldalt?
Próbált már vki ilyesmit? -
DonThomasino
veterán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Van jelentősége, hogy elemről, vagy
mondjuk egy dugasztápról fogom használni ? -
daninet
veterán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Köszönöm a válaszokat mindenkinek. Egy 3d nyomtató alaplap a "Szerkentyű" amin van egy 12-24V bemenet. Néztem BMS áramköröket aliexpressen, gondolom az kezelné a töltésemet, külön ezzel így nem foglalkoznék. Mivel ponthegesztőm sincs ezért eleve műanyag elemtartóba kerülnének a cellák amiből lóg ki kanóc.
Beszerzek egy step-down converter-t, és mehet akkor a led is fix feszültségen.
Akkor 4x7 cellára tervezem elsőkörben. Max később bővítem
-
törölt tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Keresek majd gyári görbét, mi LiFePO cellát használtuk, és arra volt megadva a kapacitás.

Természetesen ha ez nem igaz a 18650-re akkor elnézést.

Új hozzászólás Aktív témák
- iPhone 17 ProMax (független, 3 év garancia)
- www.olcsogamerpc.hu - Intel i7-12700KF - RTX 3080 - 32GB RAM - 1TB SSD - Z alaplap
- Újszerű Sony PS4 500GB, 1db DUALSHOCK 4 kontrollerrel
- Új, felbontott Kingston FURY 24GB (1 modul) Renegade DDR5 8000MHz CL38 KF580C38RW-24 - 24 hó gari
- Honor 90 512GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B760M i7 12700 32GB DDR4 512GB SSD RX 7800 XT 16GB LianLi Lancool 216 ARGB 750W
- magyar billentyűzet - 172 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080
- REFURBISHED - DELL Universal Dock D6000 (452-BCYH) (DisplayLink)
- Magyar Logitech G915 Billentyűzet lehet +33.000.- Ft ból
- Apple iPhone 15 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

ekkold