- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
dethroner #81395 üzenetére
Követem egy ideje csak nincs ötletem, azért nem folytam bele.
Az ellenálláslétra az oké de ha bármilyen buszos akkor csekély az esély.
Hiába akarod lemodellezni mikrokontrollerrel ha nem tudod a protokollt. Azt meg lehallgatni és dekódolni nem kis hardver és szoftverkörnyezet kell mivel ezek gyártófüggőek és nem publikusak.
A nagyfiam egy nagy nemzetközi ilyesmivel foglalkozó cégnél dolgozik a fejlesztőrészlegem és tőle tudom milyen bonyolult ez. Can-LIn és egyéb busz illesztő, sniffer, adatfolyam rögzítők. Ezután produkálni kell azt amit keresel, pl. a le-fel stb. összes gombnyomást egy GYÁRI!! vezérlővel, majd a keletkezett nyers adatfolyamból ami kilométer hosszú, megfelelő szoftverekkel és 5-10 éves emberi rutinnal kinyerni a kellő kódokat.
Ezután ezt felprogramozni egy pic-be, kell még egy CAN illesztő amivel az adatfolyamot ráküldöd a buszra. Ez utóbbi erősen ajánlott hogy gyári, dedikált, az autóhoz való modul legyen.
A művelet nem veszélytelen mert ha szar az illesztés akkor esetleg leül az egész busz és ami azon lóg azok a perifériák meghalnak, nem működnek.
Ha véletlenül ezen a busz ágon lóg egy motorvezérlési vagy netán menetdinamikiai egység is abból nagyon cifra dolgok lehetnek.
A lehető legrosszabb eseteket példáztam de simán van ezekre esélyed.
Nem tudom ér-e ennyit az egész.
Ha a busz csak a vezérlő meg a rádió között megy akkor lehet kísérletezni de erre is igazak a fennt leírt adafolyam kinyerés, rögzítés majd visszafejtés. Ezek gyártótól függenek és egyedi protokollok, nem csereszabatosak az esetek 99%-ában. És hétpecsétes ipari titkok, nem tudom hogy lehetne megszerezni. -
Teasüti
nagyúr
Filóztam egy DIY légmozgás\légnyomás kapcsolón, ami a ventirácsra feltapadó papírlap mintájára működne vmi vezető anyagból, ami ha hozzáér a rácshoz, akkor kapcsolt volna. Ezt ha nem lenne földelt a ház, akkor az alaplap hőmérséklet érzékelő tüskéire dugnám (nem jártam még utána a specifikációknak, de a gyári szenzor gondolom vmi 10K-s termisztor lehet) és a saját szoftverével\BIOS-szal mérném a GPIO bemenetet, majd a feladata ennek az egésznek, hogy kapcsoljon egy kiegészítő ventilátort, ami gondoskodna róla, hogy mindig pozitív legyen a házban a légnyomás.
Ugyanis van egy ajtó a ház elején, ami ha csukva van, akkor jelentős lesz a fojtás és megfordul a mérleg és negatív nyomásom lesz.De majd filózom más megoldáson.
Esetleg egy reed kapcsoló az ajtó keretére. Hmm...
A legjobb egy analóg szenzor lenne amit akár közvetlen rá lehetne tolni a GPIO-ra, csak nincs tudomásom ilyen légsebességmérőről vagy manométerről, ami illeszthető lenne áramkörbe és kellően kicsi és sallangoktól mentes. -
válasz
togvau #81397 üzenetére
Amit te írsz, az nem szigetüzem, hanem (bocsánat, nem tudom magyarul) grid-tie rendszer. A szigetüzem teljesen független a szolgáltatói hálózattól, grid-tie esetén pedig van az, hogy szinkronizálsz a hálózathoz.
Grid-tie rendszer engedély nélkül szigorúan tilos bármilyen formában. Ha nem megfelelő a rendszer, önfenntartásban is maradhat, és megölöd a szolgáltató szerelőjét aki kint az oszlopon éppen egy lekapcsoltnak hitt ágon dolgozik.
Grid-tie rendszer esetén egyébként más okból sem érdemes megkerülni a szolgáltatót, mert ha régi órád van még pluszfogyasztást is fogsz generálni a termeléssel.
Tekintve, hogy az ad-vesz órák vannak felkészítve a kétirányú mérésre, egy sima óra csak az áthaladó energiát méri - iránytól függetlenül - így amikor akaratlanul betáplálsz, azt is fogyasztásnak számolja.Márpedig nem tudod megoldani a betáplálást, ugyanis az áramnak jelentős tulajdonsága, hogy arra folyik, amerre kell neki. A grid-tie rendszer minimálisan ráemel a hálózat feszültségére, és így éri el, hogy a termelt energia elhasználódjon. Neked egy olyan rendszer kéne, ami számon tartja minden óra utáni eszköz fogyasztását, és annyira emel a feszültségre, hogy a termelt energiából csak annyi fogyjon, amennyit te felhasználsz. Kb. lehetetlen.
Inkább gondolkodj egy soros rendszerben. Például: Képzelj el egy UPS-t, aminek az akkuját elsődlegesen napelemmel töltöd, és az állítja elő a hálózati feszt. Ha az akksi nem kap annyi töltést már napelemről, amennyi kell, és egy bizonyos pont alá merül, akkor pedig rákapcsolod a szolgáltatói hálózatot, és arról töltesz. Ezt persze utólagosan nehéz kivitelezni a házban. Ráadásul napelem nélküli üzemben rosszabb a hatásfoka is a dupla konverzió miatt. És még akkukra is szükséged lesz, többre-kevesebbre a termelési és fogyasztási idők összekötésére.
Amit még érdemes átgondolni, hogy lefedné e a háztartásod a napelemrendszer amit fel tudnál rakni. Ha nem, akkor próbáld meg a nagyfogyasztókat ellátni csak. Pl. villanybojlert viszonylag egyszerű napelemesíteni nagy AC varázslás nélkül, és rengeteget fogyaszt.
-
togvau
senior tag
Szeretnék egy kisebb akkumulátoros napelemes rendszert összerakni, ami hogyha van áram valamelyikben akkor a házban hálózatára rásegít, de nem ad vissza áramot az áramszolgáltatónak, államnak.
Nem akarok szenvedni az állammal, engedélyeztetéssel, úgyhogy ilyen sziget üzenet szeretnék.De hogy gátolom meg, hogy a villany órán túl menjen áram, és hogy érem el azt, hogy amíg van elendő áram az akkumulátorban, addig arról vegyen az áramot a bármi, és ha nem elég akkor szedje a hálózatról?
Az akkumulátorig tiszta a dolog. Utána nem egészen, mert egy hálózatra szinkronizálós inverterből gondolom az utcai hálózatra is menne.
-
törölt tag
válasz
dethroner #81395 üzenetére
Mivel a CAN verzióhoz vett átalakítód nem volt jó, az biztos nem. A D2B verziónál nem az iso csati közé volt rejtve a távirányító, így szerintem az sem lehet, így marad a VAN busz. De ez inkabb csak találgatás részemről, jobb lenne ezt tisztázni egy márkaszervízben, az alvázszám alapján biztos tudnak segíteni.
-
Blackmate
őstag
Néhány áramszolgáltató által adott okosórán létezik ún. P1 port, amire a felhasználó rácsatlakozhat és elég sok információt gyűjthet. Itt egy példa az EON-tól, lásd 18. oldalon a doksiban.
Találtam elég jó és hasznos leírásokat, hogy hogyan lehet ezeket "WiFi-síteni" egy ESP8266-al, ezek közül talán a legösszefoglalóbb:
https://tasmota.github.io/docs/P1-Smart-Meter/Én viszont nem szeretném WiFi-n küldeni az adatokat, mivel ki van már húzva a kábel és egy "mezei" (régi) gép RS232-es portjára akarom kötni. Ehhez kellene egy induló ötlet, hogy milyen illesztést és áramkört kellene építenem.
A kommunikáció a DSMR szabványra épül, aminek itt található a specifikációja.
Annyit hámoztam ki a doksiból, hogy a protocol az EN-IEC 62056-21 Mode D szabványra épül. 5V-os jelszintekkel operál az alábbi karakterisztikával:
- 115200 baud,
- 1 start bit,
- 8 data bits,
- no parity bitKaptam egy fülest, hogy invertálni is kell a kiolvasott adatot pl. egy 7405-ös IC-vel.
Csinált már bárki ehhez a P1 port olvasáshoz hasonló áramkört, vagy tud bármilyen ötletet adni indulásnak?
-
dethroner
veterán
válasz
#85619712 #81374 üzenetére
Csináltam képeket a gyári csatlakozóról
És a CA-R-PI.034 nevű interface-t ajánlotta korábban a Pioneer, amikor megkérdeztem tőlük hogy mit javasolnak Xsara vezérléshez. Ugye abban van egy csatlakozó, amit a kormányoszlop alatt be bedugni. Lebontottam a burkolatot, és találtam is ott egy ilyen csatlakozót
Még a végén kiderül hogy tényleg ott kellene valamit csinálni.
És akkor most jön az hogy DE. Ezt a pioneer adaptert nem láttam még egyetlen hazai webshopban sem, külföldről meg nem merném berendelni, mert ha mégse működik, akkor nem tudok 14 napon belül elállni és visszakérni a pénzem, másrészt sokkal drágább mint amit eddig szántam rá
Igaz hogy nagyon nem látom át az ilyen dolgokat (se) de tényleg nem értem, hogy van az, hogy ez a kormány alatti csatiból valószínűleg a fejre menő csatira rádolgozott jel nem nyerhető ki olyan formában, hogy az utólagos fej is értelmezni tudja. És mi lenne ha a gyári fejből szednénk ki azt a részt ami feldolgozza ezt a jelet, és ezt a modult építenénk be valahogy, hogy az új fej is használni tudja?
Tennék egy felajánlást. Aki megépít nekem egy olyan interface-t, amivel tudom kezelni a xsara kormánygombjait, megkapja tőlem a holnap visszaküldött adapter árát, vagyis 15 ezer fabatkát -
-
törölt tag
válasz
Csabesz666 #81385 üzenetére
Elvileg ez egy mos-fet.
-
Teasüti
nagyúr
Üdv!
Tudja vki biztosan, h a számítógép házak azok földeltek? Ha igen, akkor a hálózati védőföldre vannak kötve? Rossz ötlet a ház szerkezetét használni egy alaplapra kötött kapcsoló készítéséhez?
Köszi! -
biker
nagyúr
HS8836A USB vezérlő kérdésem lenne, mennyire allergiás a forrrasztásra? vagy én fogtam ki szar szériát?
10db-ot vettem, 5db beültetve (5 panel van) ebből kettő frankó, 2db fel se ismeri a win, egyet felismer, mint eszköz, de hibás aláírásra hivatkozva letiltja. -
And
veterán
válasz
Csabesz666 #81381 üzenetére
Sokat segítene, ha látni lehetne a pozíciókódot (vagy a "QN56" ehhez tartozik?), de főleg a tokra írt jelölőkódot, mert utóbbi pont nem olvasható a tükröződés miatt. A "Q" pozíciószita általában tranzisztort takar, de az adott tokban (SOT23 vagy -323) elvileg nem csak tranzisztor lakhat. A pontos típushoz mindenképp szükséges a marking code.
-
Van 5 darab ilyen minőségi kínai "izzó"sorom, a szokásos, 8 módú vezérlővel, ami jelenleg rövidre van zárva a triakok anód és katódjának összeforrasztásával. Biztos sokan ismeritek biglivedotcom csatornáját, szóval az ő weboldalán láttam, hogy a komplett vezérlőt is ki lehet iktatni egy sima diódahíddal, ezt a jövőben meg is cselekszem, mert nem épp vízállóak ezek a kültéri, IP65 felirattal rendelkező dobozok.
A kérdésem igazából annyi, hogy az egyenirányított fesz megy a LEDek-re, a feszültség a LEDek között oszlik meg, de nincs semmi korlátozó benne a diódahíd után (mondjuk az eredeti vezérlőn sincs...), így igazából egy kis túlfesz meg is sütheti az egész sort, nem? Minden LED előtt van egy pici ellenállás, vagy hogy megy ez? Őszintén ennyire nem néztem meg, jelenleg megy 4 méter magasan lóg a cucc...
-
Csabesz666
aktív tag
Sziasztok, van egy pc alaplap, előéletéről semmit sem tudok. Valamiért, a tápból jövő 5v (állandó) nem találom sehol sem a lapon. A lap ezért nem is kapcsolja, a tápot. dióda méréssel megnéztem, a többi feszültségpontokat, ott minden rendben. Labortápot kötve, a stend by 5v pontjára, semennyi ampert nem vesz fel, és dioda mérésben sem mutat semmit a műszer. Milyen alkatrész hibásodhatott meg? A segítséget előre is köszönöm!
-
dethroner
veterán
válasz
#85619712 #81374 üzenetére
Igen, lehet az, csak kár hogy magyar webshopból nem lehet rendelni. Mert ha valami oknál fogva az se működni, akkor hogy kapnám vissza az árát?
Megpróbálom megbontani a kormányoszlop burkolatot és megnézem tényleg van-e ott bármilyen csatlakozó. De ha lenne, akkor fura, hogy ezzel néhány interface gyártó nincs tisztában és nem olyan terméket gyártanak, amit oda kell bedugni. -
Csaby25
őstag
válasz
razorbenke92 #81352 üzenetére
Nálam is ugyanez van, hónapokig nem csinálta, most megint előjött. Csak az a furcsa, hogy például van mikor 185 - 195 V -ot mérek és mégis működik, máskor meg 205 V körül szarozik...
-
törölt tag
válasz
dethroner #81371 üzenetére
Az a gyújtáskapcsolóról érkező kapcsolt 12V, bár elég furán van megfogalmazva.
Azt kéne megnézni, hogy a föld (A8) és az A2 / A3 között van e mérhető feszültség? Ha nincs s akkor egymás között? (A2 - A3) ha az is nulla akkor mérni kéne ellenállást A2-A3 között egy benyomott gombbal.
-
Tomika86
senior tag
Sziasztok!
Összeraktam ma egy CP2102 IC-s USB-UART átalakítót, kipróbálni még a soros oldalt nem tudtam, de a TX led világít (3,3V az IC kimeneten), az Rx pedig halványan világít(1,7V kb az IC kimeneten).
Ez jó így ? A számítógép felismerte -
törölt tag
válasz
dethroner #81366 üzenetére
JA jack csati 2 érintkezőt használ, a középső gyűrűje elhagyható. Még mindig nem tudjuk a gombok a kormányon milyen elven működnek, lehet can-bus de lehet ellenálláslépcsős is, viszont ha ellenálláslépcsős is, közel se biztos, hogy pont azok az értékek lesznek ami neked kell (mondjuk az sem kizárható, hogy ez szabványosított
)szóval csak úgy ne köss semmit sehova, mert ha canbusos a kormány, kinyirhatja a fejegységet. Be kell azonosítani a kormánygombok vezetékeit, és mérés után lehet agyalni tovább. Egyenlőre sok a nyitott kérdés.
-
dethroner
veterán
válasz
#85619712 #81358 üzenetére
Ja, így már értem. Most kérdezek valamit, ami lehet nagy butaság, nem ér kiröhögni miatta
Szóval, a pio fejre a jack csati viszi a jelet. A jack csati mennyi érintkezőt tartalmaz, 2 vagy 3? És ha jól sejtem az autóban minden egyenárammal működik, még a fej kormányvezérlése is. És [ezen] a videón valami házibarkács megoldással vezérelnek pio fejet. Nos, mi van akkor, ha az autóm kormányában minden gomb alatt van egy megfelelő méretű ellenállás, ami ugye küldi a megfelelő értéket a gyári csatlakozóba, amiben 2 érintkező dolga fogadni ezeket a jeleket. Tehát mi lenne, ha a gyári csatiból az A2 és A3 érintkezőt közvetlenül a jack csatira küldeném, amit a fejbe dugok? Nagyon hülye gondolat? -
válasz
razorbenke92 #81364 üzenetére
Előre is köszönöm, meg a wifis projektet is a helyére kéne már tenni de valahogy nem vagyok toppon mostanába, azaz ha lehet nem sokat akiválom magam hanem inkább lustálkodok
-
válasz
tordaitibi #81363 üzenetére
Megnézem majd, mert tudom, hogy van, csak azt nem, hogy 90-es vagy 80-as.
-
Bocs az off.
keresek 90x90mm hűtőbordát, 20-25mm magassággal.
A vékony sűrű bordás kéne.
Esetleg adok helyette 100x100x30mm vastag bordásat vagy megegyezünk.
Pest, Pest megye pesti részén érte mennék. -
ElektrikusDE
senior tag
válasz
razorbenke92 #81361 üzenetére
Szia!
Pár perc keresés után ezt találtam:
[nJoy AVR Paladin 1000 Feszültségszabályzó]
Ui:
Régen a színes tévékhez is használtak hasonlót! (sok helyen, főleg vidéken)
-
Újpest, sokszor látom, hogy villan az undervoltage led, sőt sokszor vissza sem vált zöldre órákig.
Gondolom, mivel tiszta szinuszos, sejtik, hogy induktív terhelés is lehet rajta, és alkalmazták az ökölszabály 60% pf-et. (Amit nem tudom, miért annyi, de talán más itt igen)
-
pjen
félisten
válasz
Merre laksz, hogy 8% nál nagyobbat ingadozik a feszültség? Egyébként érdekes leírása van .
1000VA=600W. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #81346 üzenetére
A cél szentesíti az eszközt, nekem tetszik!
-
Igen, ezért is vettem anno én is ezt, mert ez tiszta-szinuszos, teljesértékű UPS-ből pedig a tiszta-szinuszos sokszor drágább.
pjen:
Sajnos ez a széria valóban nagyon finnyás. Az ionáram mérését szolgáló elektronika minden incifinci problémára megadja magát - ezt orvosolja a szervíz panelcserével új, vagy felújított alkatrésszel.
Alapul véve, hogy a lángon keresztül folyatott áram adja a láng minőségét, biztos van egy nagyfesz rész - legalábbis úgy sejtem, hogy nem 10-20V kell, hogy a lángban mérhető elektromos áram legyen - biztosan kell neki egy bizonyos feszültség. -
Barret001
addikt
válasz
De szép lett! Mint egy szobor! Műalkotást kreáltál
-
mezis
félisten
válasz
Én maradnék a szinuszos hullámforma mellett....
-
válasz
Csaby25 #81347 üzenetére
Fú hallod, ezzel most 2 éves problémámat oldottad meg talán.
Ariston Genus One kazánunk van. Ugyanígy lángleszakadás/lángérzékelés problémával. Szervíz szétteszi a kezét, mert van hogy hónapokig nem csinálja, aztán egésznap folyamatosan. Már panelcsere is volt (igaz más okból) és a vadiúj panellal is csinálta.
ÉS
Régóta komoly feszültségesések vannak átmeneti fűtésszezonban (gondolom sokan fűtenek villannyal, például az udvarban a másik épület is, akivel egy légvezetéken vagyunk).
Én egy ilyet használok minden informatikai eszköz előtt:
[Energanie AVR]Ez nem UPS csak feszültségszabályozó, de legalább tiszta szinuszos, 140-270 VAC mellett 220+-8%-ot ad.
Igaz, akkoriban, mikor vettem (2018), konkrétan fele ennyibe került, most már lehet vennék egy rendes UPS-t helyette.
Meg fogom nézni, hogy mikor szarakszik a kazán, akkor az AVR visszajelzője mit mutat a feszültségre. -
-
-
Csaby25
őstag
válasz
Feszültség ingadozás van. Reggel 190-200 V -ot mérek, de leesett 184 -re is. 5P3-as hibakódot ad a kazán, úgy látom, hogy összefügg ezzel (csak ilyenkor adja többnyire). Garanciában már volt cserélve alaplap, gyújtó elektróda. Ki akarom zárni ezt, mert a szerelők biztos belekötnek ebbe (már említették, hogy ez is lehet a gond).
-
Elkészült a táp és akkukisütő és kapacitásmérő dobozkám.
Táp,
CV 2-30V fokozatmentes,
CC 0,2A-6A fokozatmentes
2-15V között 6A, 15-20V között 5A és 20-30V között 4A tud, ezt sajnos a 120VA toroid határolja de nekem elég.
V A W kijelzés, fogyasztás, Wh mérése és tárolása.Akku rész,
1,2V-20V akkuk mérése, 0,02-5A állítható áramgenerátoros kisütése
alkalmas 20 V feletti akkuk mérésére is, ez esetben külső terhelés kell, pl. autó fényszóróizzók.
A kisütés automatikus kikapcsolása alsó küszöbfeszültségnél, ez 1-40 voltig beállítható.
A bevitt és kivett energiamennyiség mérése és wattórában kijelzése valamint eltárolása.Az esztétika sosem volt az erősségem
, nekem tökéletesen megfelel a célokra.
-
mezis
félisten
válasz
Csaby25 #81344 üzenetére
A szünetmentesek akkuból áramot csak akkor vesznek fel, amikor eltűnik (nagyon leesik) a 230V. egyébként csak csepptöltenek.
Az olcsóbb szünetmentesek "kvázi szinusz" formájú áramot adnak. Semmi köze a szinuszhoz, parasztvakítás. Villanymotoroknak jobb a szinusz.Miért kell feszültség stabilizátor?
-
törölt tag
válasz
dethroner #81341 üzenetére
Akkor viszont kell a fotó mindenképp a gyári csurkáról, úgy tudunk tovább menni. Találtam két rajzot ami segít neked, a pioneer fejegység gyári vezetékes táv kapcsolási rajza, és ellenállás értékei. Ha azt el tudod érni, hogy egy adott gomb megnyitásakor egy bizonyos értékű ellenállás érték jelenjen meg, megnyerted a csatát.
-
Csaby25
őstag
Sziasztok!
Ariston Clas One 24 gázkazánhoz szeretnék vásárolni egy feszültség stabilizátort. 77 W a fogyasztása. Mit ajánlotok? Köszi! -
Pötyi
őstag
válasz
#85619712 #81327 üzenetére
Aztaq! Érdekes árak vannak a halpiacon!
Ez a dallamgenerátor az általad linkelt oldalon 979,- játékpénz - a Lomexnél meg 150,-
Még a katalóguskódja is ugyanaz.
(Abszolút nem reklám/antireklám céljából írom ezt, csak mindig felbassza az agyam az ilyen lehúzós árképzés.)
-
dethroner
veterán
válasz
#85619712 #81332 üzenetére
Nem hiányzik, a csomag része volt. Ki kell választani milyen típusú fejet akarok csatlakoztatni, és olyan lead kábelt adnak hozzá. Természetesen a megfelelő módon ez is csatlakoztatva van. Sőt, a youtube-on van videója a gyártónak, hogy milyen sorrendben kell a csatlakozókat összedugni és erre is figyeltem amikor összeállítottam. Többször is megtettem, minden alakommal hiába, semmit sem reagál a fej a gombok nyomkodására.
-
törölt tag
-
dethroner
veterán
válasz
#85619712 #81323 üzenetére
Na ez látod érdekes, mert az említett adapteren csak 2db csati van mindkét irányba, csak az A és a B jelű. Látom hogy a rajzon 3 csati van, és a gyári magnó seggén is 3 csati van, de most meg nem tudnám mondani, hogy nekem a kábelkorbácson mennyi van. Holnap munka után kiveszem és lefényképezem.
Viszont a neten van egy Xsara kezelési pdf, amiben van egy ilyen oldal.Itt már szó sem esik C csatiról, itt az A2 és A3 viszi a jelet.
-
dethroner
veterán
-
[w]
őstag
zenélő ékszerdobozban belerohadt az elem a nyákba, kitisztítottam, de nagyon szétmaródott, nincs kontakt...
hol, milyen néven kellene keresni, lehet ilyet egyáltalán kapni?
6 cm2-es elektronika egy 20 Ft-os nagyságú piezo cicergővel
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #81322 üzenetére
Köszi! Ilyenem is van akkor
-
törölt tag
válasz
dethroner #81318 üzenetére
A gyári magnón a képen c2-vel jelölt csatlakozó 10,11,12-es pontjára megy a kormányvezérlő bár ezt jó lenne megnézni mert pont 2001-ben volt egy facelift, és ezen is variáltak a
csigazafranciák. Jó lenne egy fotó a gyári csurkáról ami ebbe a csatiba megy, a pontos azonosítás végett.A pioneer fejegység a vezetékes távirányítót egy 3.5 jack aljzaton várná, de szerintem ide csak a saját megoldása jó, szóval nekem nem tiszta, hogy találkozik a kettő.
Esetleg olyan adapter kéne , ami ezt megoldja. A te adaptereden én csak ISO csatlakozókat látok, azokon keresztül tuti nem fog működni.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Barret001 #81321 üzenetére
Szilárdtest relé gyakorlatilag, főleg ipari felhasználásra.
Többféle változata van, a tiéd 10-32 V input, AC-DC tetszés szerint, ezzel együtt a polaritás sem számít.
A kimenet egy nyitott kollektoros tranzisztor, ami pozitív feszültséget tud lehúzni GND-re, illetve a "szekunder" oldal igényel még + 5 V (max. 28 V) tápfeszültséget is a belső elektronika működéshez.
-
Barret001
addikt
Van egy [Ilyenem] Nem igazán tudom dekódolni,hogy mi ez...Jó lehet valamire?
-
törölt tag
válasz
dethroner #81316 üzenetére
Attól függ, ha canbus-al működik a kormánygomb akkor necces de nem lehetetlen, ha sima ellenálláslépcsős akkor menni kell(ene). Miután összedugtál mindent az új fejegységgel megtanítottad a gombokat (már ha lehet)? Kéne egy pontos autó típus/évjárat, meg a gyári magnó típusa, valamint az új fejegységé is, onnan már többet tudunk segíteni szerintem.
-
dethroner
veterán
Sziasztok!
Van egy Citroen Xsara-m, aminek a kormányvezérlő gombjai a gyári fejegységgel működnek, viszont az utólag berakott fejjel nem. Természetesen vettem hozzá megfelelő adaptert, de több autohifis webshop is azt mondta felesleges, mert ezzel az autóval nem megy egyik adapter se. Elvileg az adapter leírása szerint működnie kellene, de nem, tényleg nem működik. Viszont a netet túrva rengeteg házi barkács vezérlőt láttam, többnél kapcsolási rajz is van. Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek lehetséges lenne házi módszerrel működésre bírni a kormány gombjait? -
törölt tag
válasz
ElektrikusDE #81314 üzenetére
Nálam a csehszlovák pisztolypáka vált be, felületszerelt alkatrészekhez meg a forró levegő, ezekkel nagyjából mindent megoldok, és nem okoz gondot a földelés mert nincs.
A pisztolypáka negatívuma, hogy mágneses tere van, a nagyon apró vas tartalmú dolgok hozzáragadnak, de ez megszokható. Van ugyan egy kisebb hőfokszabályzós páka is a forrasztó állomáshoz, de fogalmam sincs az földelt e vagy sem, jövő héten megnézem már csak kíváncsiságból is.
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz
#85619712 #81313 üzenetére
Sziasztok!
A földelt, pontosabban: I (Első) Érintésvédelmi Osztályú forrasztó pákával kapcsolatban írok.
Ideális helyzetben az a jó, ha földelt a páka.
Gyakorlati TV javítóként pedig azt kell írnom, hogy (általában) nem vezet jóra ha földelt a páka.
Inkább használjunk 24 vagy 12 Voltos pákát, mert az nem fog zárlatot okozni, mikor (szabálytalanul) nem feszültség mentesített berendezést javítunk!
Nyúl és sapka; dilemma, nincs ideális megoldás, mert van olyan berendezés is aminél még a 24 Voltos páka fémrészét is földelem, pedig ez szabálytalan! (de inkább bevállalom, minthogy megpusztuljon az érzékeny smd alkatrész)
Más, anno elektronika bérgyártás, de idepasszol:
ESD védelem, csuklópánt, antisztatikus öltözet, és cipő stb.
Közben pedig dugasz tápról működik a termék, emiatt kb. 80-150 Volt váltoáram van rajta, (a földhöz képest) hozzáérek (ESD védelemmel ellátva) és már meg is pusztulhat a készülék.
Elmondom mint hiba lehetőséget, hogy kéne valami labortáp, nem a készülékhez csomagolt dugasztáppal kéne tesztelni, javítani vállvonogatás a válasz...
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#85619712 #81310 üzenetére
De ezek jobbára csak triac teljesítményszabályzott pákák, a hőmérsékletet nem érzékeli, nem stabilizálja.
Nem tudom, kezdők menyire tudnak vele jól dolgozni, be kell játszani a megfelelő hőfokot, amit befolyásol a munkadarab hőelvezető képessége is. Alkalmi használatra attól még jó lehet.
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #81309 üzenetére
Akkor ezek szerint az is földelt kell legyen amit linkeltem, igazság szerint pont a villásdugójáról nincs fotó, szóval bármi lehet.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#85619712 #81302 üzenetére
Ha zárlatos pákával érint tárgyakat, áramköröket, abból komoly gondok lehetnek, meg az életbiztonsággal kapcsolatos szabályok / szabványok nem épp arról szólnak, hogy nem életszerű vagy "hátha biztos".
A magyar kiskereskedelemben átcsúsznak olyan eszközök is, amit csak utólag fognak meg, hiszen számos példa van erre, de akad olyan is, ami eladásra kerül, holott legfeljebb a kínai szabványnak felel meg.
A hazai szigorú szabályozást ismerve, számomra inkább az valószínűtlen, hogy alábbiakat engednék eladni, egyszerű villásdugóval. Már, ha tudnának róla. Lehet találni ellenpéldákat is a képkeresővel, de az a gyanúm, azok csak "átcsúsztak".
-
-
-
Barret001
addikt
válasz
DonThomasino #81303 üzenetére
Akku is jó,ha tartani tudod az általad megállapított 4V-ot.
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #81301 üzenetére
Aki képes megfogni egy több száz fokos vasdarabot azt csapkodja meg az áram is, mert megérdmli.
Nem életszerű, hogy használat közben valaki fogdossa egy ilyen páka fém részeit, a többi meg műanyag. Ha bármilyen tekintetben veszélyes lenne nem kapna forgalomba hozatali engedélyt. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#85619712 #81282 üzenetére
Fűtőbetét nem tekinthető biztonságosan szigetelhető alkatrésznek (ld. bojler, mosógép stb.), mivel képes úgy meghibásodni, hogy testzárlatos lehet, ezért a 230 V-os pákák fémrészének földelése ajánlott, illetve a hazai szabvány szerint kötelező is, ha jól tudom.
Más a helyzet egy trafós / tápegységes pákánál, ahol a trafó elválaszt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tőzsde és gazdaság
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Óra topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Egy nap a TCL-nél: érkeznek az új tévék!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED monitor topik
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P43s - i7-8G I 8GB I 256GB SSD I Nvidia I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép játékra! I5 14400F / RX 6900 XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged