- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Imilenni: Egy kis depi, remélem elfér itt :) 2#
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- GoodSpeed: Samsung 980 PRO 1TB M.2 (MZ-V8P1T0BW) vs Samsung 990 PRO 2TB M.2 (MZ-V9P2T0BW)
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
HUN_Szuh #81095 üzenetére
470mikrofarad, az feleslegesen sok, ráadásul ez elektrolit azaz oda kell figyelni a polaritásra. A VU meternek mekkora a bemeneti ellenállása, van róla valami adat? Ha 10kohm nagyságrendű akkor Ilyenek is teljesen jók, nincs valamid otthon amiből bonthatsz 1 darabot?
[link] -
HUN_Szuh
tag
válasz
tordaitibi #81082 üzenetére
Wow köszi, de egy picit segíts
Tehát szükségem lesz egy 470nF os kondira. Az h leválasztó az mit takar? Szal pl ilyen: https://www.conrad.hu/p/elektrolit-kondenzator-radialis-allo-rm-5-mm-470-f-35-v-20-10-x-20-mm-teapo-kta477m035s1a5h20k-457856
A meló helyen sok lenullázott panel van amiről tudok szedni ilyesmit.
Bekötni úgy kéne, h a vu méter sárga és fehér kábelét össze sodrom, rákötöm a kondi egyik lábára, a másik lábra meg a hangszóró pozitív kábelét? -
-
törölt tag
válasz
rednifegnar #81089 üzenetére
A hálózatról működő mozgásérzékelőknél némelyik direkt van így megcsinálva, hogy első bekapcsolás mozgásérzekelős, utána kihúz visszadug és folyamatosan megy. Legalábbis az enyém ilyen, én raktam elé kapcsolót és így direktbe is tudom használni nem csak mozgásra. Még a leírásában is szerepelt ez a feature.
-
-
ViZion
félisten
válasz
rednifegnar #81089 üzenetére
valamiért itt is ez történt, marhára megnőtt a bekapcsolva töltött idő. De így tápról már nem izgat, a 2 heti 4 elem annál inkább zavart.
-
ViZion
félisten
Sziasztok!
Elemes (4×1,5 V AAA) mozgás- és fényérzékelős LED lámpát átszereltem DC tápra.
Az elemek beforrasztott érintkezőjére vezeték ráforraszt, tápra rádug, kész.
Eredmény: nem kapcsol le a led, folyamatosan világít, mintha vmiért mindig mozgás lenne.
Kipróbáltam az asztalra borítva is, ugyan az.
Mit ronthattam el? Tápot kimértem, fesz jó. Bekötést nem rontottam el, IC a közelbe sincs.
Lehet nem olyan jó minőségű a táp és ez valamit kinyírt a panelon?...hmmm... "megjavult". Valószínűleg semmi baja, csak a bekapcsolva töltött idő a ~30 sec-ről kb. 1 percre nőtt. Fain. Ezzel még tudok élni.
-
válasz
tordaitibi #81083 üzenetére
Nem volt ez egy nagy dolog, csak meg kellett oldani az 1,8V-os írást anélkül, hogy bármit tönkretennénk
@Barret001 : Köszi
-
rednifegnar
senior tag
válasz
terapeuta007 #81075 üzenetére
sztem ez a kapcsolo nagyon hitvany, azt megkinalod ketszer, xarra szeteg. nem ilyet kellene hanem valami ipari kategoriast.
pl ilyesmit, sztem van dobozolt verzio is belole.gondolom a bojleren van lampa ami mutatja hogy fut e, olyankor kell kihuzni mikor nem fut.
egyebkent az se ertem minek kihuzgalni? nalunk ket bojler van az egyik aljzatos, az kisebb teljesitmenyu konyhai, a furodszobai az nagy az fixen kotott. persze le tudom kapcsolni azt is, egyreszt van kulon megszakitoja, masreszt van egy ipari kapcsolo is elotte. -
-
-
HUN_Szuh
tag
Sziasztok!
Hozzájutottam egy harman kardon go+play hangszóróihoz (sajna az elektronika tropa volt) és gondoltam építek belőle egy kicsit retró jellegű bluetoothos hangcuccot és találtam is alin egy faja vu metert, ami jól mutatna a terveim szerint. Megrendeltem, megjött és itt jön a problémám..
A vu meter: https://www.aliexpress.com/item/1005001688903611.html...
Az erősítő panel: https://www.aliexpress.com/item/1005002900666034.html...A leírás szerint a legegyszerűbb ha a sárga és a fehér kábeleket összekötöm és hozzáforrasztom az egyik hangszóró pozitív kábeléhez. Lassan ott tartok, h már mindenhez oda van forrasztva, de nem csinál mást mint kimenő jeltől függetlenül egy helyben villódzik, cicereg az aktuális felső led (maga a kalibráló rész iszonyú érzékeny, nem értem miért).12 volton futtatom az erősító panelt és a vu metert is. Próbáltam külön tápról vagy épp közvetlenül az erősítőről, de semmi javulás. Hangváltókat használok, de kétlem, h annak köze lenne problémához.
Az igazán furcsa az volt, h egy 48 voltos IP telefon hangszórójához kötöttem, 12 voltról külön megtápoltam és kis kalibrálás után működöttAmennyiben valakinek van ilyesmivel kapcsolatban tapasztalat, van ötlete vagy bármi, kérem ne tartsa magában
Előre is köszi a segítséget!
-
Csabesz666
aktív tag
Sziasztok, 24 tűs atx táp kivezetését szeretném 14 tűsre átalakítani, ehez kellene bekötési rajz. Létezik rá átalakító, de én nem szeretnék venni. A segítséget előre is köszönöm!
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
terapeuta007 #81069 üzenetére
Előbb mellékattintottam az előzményt, de mindent összevetve hozzátenném, hogy a lágyindítás rossz irány ebben az esetben, sőt további átmeneteket iktat az áram útjába.
Triac lágyindítóról nem is beszélve, amin eleve feszültség esik, hűtőbordát is igényelne, ekkora tartós terhelésre, értelmetlen.
Lazulások szoktak jelentkezni a kötési pontoknál is természetesen, nem csak a villánál. Nagyobb áramra való, túlméretezett eszközökben érdemes ilyenkor gondolkodni, ha ez a cél, vagy nem akarod rendszeresen cserélgetni a beégett alkatrészeket.
-
Dr. Szilikát
őstag
Mindenféle elektromos fűtőtestnél tapasztalható, hogy idővel a konnektor beég(het), de ennek nincs köze a dugdosáshoz, anélkül is megtörténik.
Egyszerűen az érintkező felületek közötti átmeneti ellenállás melegedést okoz, ehhez jön még a kötések átmenete, a dugóban és aljzatban egyaránt. Detektálható kézzel is a melegedés, működés közben.
Dugdosáshoz legfeljebb annyiban van köze, hogy a mozgatások, lazulások tovább ronthatják a helyzetet. Ha nem dugdossák, akkor is a hőtágulások, oxidálódás is okozhat egy önmagát erősítő folyamatot: kicsit nő az ellenállás, attól jobban melegszik, tovább nő az ellenállás és így tovább, szikrázhat is, beég.
Ha ilyen kényszer áll elő, robusztusabb kivitelű alkatrészek után érdemes nézni, kötéseket gondosan elvégezni, időnként figyelemmel követni a melegedést.
-
Pötyi
őstag
válasz
terapeuta007 #81075 üzenetére
Meg hát ugye mennyire van nedves, párás közegben a csatlakozó? Fürdőszobában, mosókonyhában? Csak hogy mennyire legyen inkább IP67 az a konnektor és dugó annál, mint amit belinkeltél? Ha nem is éri közvetlenül fröccsenő víz, azért a párás levegőtől pár év alatt beboríthatja a réz alkatrészeket a grűnspán.
-
terapeuta007
aktív tag
válasz
tordaitibi #81073 üzenetére
nincs rajta hofokszabalyzo legalabbis kivulrol nincs a hatuljat nem neztem.
szerelek rá egy ilyet akkor [link] -
válasz
tordaitibi #81073 üzenetére
A Hajdu ZEK nekem is összeégett pár év alatt.
-
válasz
Ha arra erted hogy mikor ki-be dugdososd, az termeszefes hogy 8-10A megszakitasa ivet huz es hosszutavon elegeti a konnektort. A konnektor nem kapcsolo es nem megszakito, nem erre keszult.
Kellene egy 16A kapcsolo vagy mielott dugdosod, tekerd ke a hofokszabalyzot, ki-be dugdososod majd visszatakered.
De az se erre valo hogy naponta tekergessek. -
mezis
félisten
válasz
Nézd meg azt a konnektort. Lehet hogy laza kötés van benne.
Hőfokszabályzó tekerő nincs a bojleren, hogy dugás előtt lecsavard? -
Samus
addikt
válasz
ElektrikusDE #81070 üzenetére
Ha normál áramról megy, akkor oké a konnektor. Viszont elégetni azért nem kellene az aljzatot neki, 1.5 vagy 1.8kW, attól függ mekkora... használj ipari 220as csatlakozót (olyan, mint a 3 fázisé, csak kisebb és kék), azzal biztosan nem lesz baj, vagy iktass be egy kapcsolót a konnektor mellé, akkor nem kell mindig ki-be dugdosni (miért kell egyébként?)
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz
-
terapeuta007
aktív tag
régi 220-as boiler bedugásnál és kihuzsanal elégeti a konnektort olyan áramokat vesz fel.
lehet kapni olyan dugasz adaptert konnektorba ami "lágyindítós" mi ennek a neve? -
Dr. Szilikát
őstag
Dióda nem korlátoz áramot, ilyen esetben csak azt szokták kihasználni, hogy esik rajta 0,7-0,8 V (áramfüggő ugyan, de stabilabb, mint egy ellenállás, a dióda nem lineáris karakterisztikájából következően). Diódát csak azért rakta be bizonyára, mert így állt be neki a kívánt végfeszültség.
Egyszerű töltőknél maga a trafó korlátozza némileg az áramot, miután nem stabil, van bizonyos belső ellenállása, itt meg ezt használják ki.
De mindezekből következően, nem egy pontos / igényes megoldás, hálózati feszültség is befolyásolhatja. A CC/CV-modul viszont korrekt az ólom-savas akkuhoz is, hiszen ez a módja:
Hogy az eladók mit írnak, nem mindig mérvadó, de néha megemlítik egyébként ezt is.
-
törölt tag
válasz
DonThomasino #81066 üzenetére
Persze, ezt találtam, szerintem ez ugyanaz ami neked kell.
-
-
törölt tag
Kíváncsi leszek a végeredménye, ha jó a tartalom amit megírtál, jónak kell lennie.
Az OE lábnak szerintem nagyon gyors működés esetén van jelentősége, ahol nanoszekundumok alatt történik minden, itt meg ugye másodpercek teltek el a táp bekapcsolása és a tenyleges írás között, szóval ismételni tudom magam, jóvanazúgy.
-
válasz
#85619712 #81062 üzenetére
Kösz
Még nem tudom, mi működik. A direkt erre a célra vett IC-t írtam fel, most fel kéne tenni a mini PC alaplapjára, és megnézni, mi történik.Különben sztem az OE->1,8V azért felel meg, mert a WP és a HOLD fixen ugyanazon a tápon van, illetve az író semmit nem csinál még jó ideig a táp megjelenése után; percekkel később írtam be a parancsot, ami olvasta/írta.
-
válasz
#85619712 #81060 üzenetére
Hát, nem húztam földre, hanem 1,8V-ra, és működik
t430:~$ sudo flashrom --programmer ch341a_spi -w /store/Cenovo/BIOS\ copy\ FPTW/FPTW_2.0.0.1024/dump.bin
flashrom v0.9.9-r1954 on Linux 4.15.0-162-generic (x86_64)
flashrom is free software, get the source code at https://flashrom.org
Calibrating delay loop... OK.
Found Winbond flash chip "W25Q64.W" (8192 kB, SPI) on ch341a_spi.
Reading old flash chip contents... done.
Erasing and writing flash chip... Erase/write done.
Verifying flash... VERIFIED.
t430:~$
Na jó, ronda, mint a busz.
Meg kéne építeni NYÁK-ra.
-
PHM
addikt
válasz
troll81 #81058 üzenetére
Igen, lehet.
Viszont én ezekkel megjártam.
Ledes armatúrák voltak rákötve, mivel szünetmentes tápról üzemeltek.
A gyakori ki-bekapcsolás hatására a relé érintkezői elégtek, a lámpák viszont
működtek az ellenállásokon keresztül is, amik így túlmelegedtek, kevés híján
tüzet okozva.
Ettől függetlenül toroidhoz szerintem gond nélkül használható. -
Samus
addikt
válasz
tordaitibi #81052 üzenetére
Kicsit többről, bár valószínűleg soha nem lesz kihajtva annyira, de a 150W-os változat, amit anno vettem kevés (a kimeneti max 6A kevés).
Viszont újabb kérdés. A fejegység tápja (hogy legyen memória funkció), kapna egy SLA akkut (tudjátok, ez a köznyelvben zselésnek hívott akku). Ezt tudom tölteni egy XL4015-ös CC/CV modullal? Ezt eredetileg Líthium cellákhoz kínálják, de úgy láttam, hogy az ólomsavas akkuknak nincsenek nagy igényei, találtam annyira egyszerű töltőt hozzá, ami egy egyenirányított, pár kondival szűrt táp (kimenet DC15V), aminél a feszt és áramkorlátot egy darab dióda látja el (1N4007, a diódán eső feszültség lesz a töltőfesz, ami valahol 14.3V körül lesz).
A dolgot meg akarom keverni azzal, hogy ez csak akkor menne, ha nincs feszültség a PC táp felől, amint onnan jön delej, egy relé átkapcsolja az akkut töltésre, és egyben leválasztja a fejegységről. Utóbbi még képlékeny, mert igazából semmit értelme levenni. Akkus üzemben nem gondolkodom (esetleg később, több vagy nagyobb akkuval), mert csak a fej kér 600mA-t úgy hogy hangszórókat nem hajt. Nem high end cucc, nem tudom a végfokot kikapcsolni sajnos.
-
troll81
addikt
Sziasztok troid lágyindító kellene nekem... Németben tudnám rendelni.... Valami ilyen oldalt tudnátok linkelni? Mouser vagy valami olyan oldalon ahol nem külföldről kell rendelni.
-
-
-
Nnna. Megjött az 1,8V flash-hez az illesztő.
Elvileg ezt nem nagyon kell macerálni; 2 rajzot találtam, amin ilyesmi van :
(Itt a felsőn az OE tuti rossz, azt földre húzva Z állapotba mennek a kimenetek, 3,3V-ra kell kötni - és a Texas doksijában is csak ez a fajta van, de ugyanennek a boltnak a másik rajzán már fixen tápon van az OE.)
Itt a csóka egy IC-vel helyettesítette a CH341A -t.
Jól értem, hogy a 25xxxx 1,8V-os flash IC-n az adatlábakon semmit nem húz fel/le/sehova, WP és HOLD közvetlen 1,8V-ra, CLK, DI, CS, DO meg megy keresztül az illesztőn? -
törölt tag
válasz
DonThomasino #81040 üzenetére
Vaterán van.
-
-
pocokxx
Közösségépítő
-
darvinya
titán
Köszönöm a válaszokat.
Így már érthető az áruk. -
válasz
darvinya #81042 üzenetére
Munkapontú...?
Nem ciklikus vagy munka akku, esetleg meghajto akku...?Ha igen akkor,
ugyanaz a nevleges kapacitas mint egy inditoakku, a sulya masfelszeres mert nagyobbak es vastagabbak az aktiv olomlemezek.
Vagy nincs, vagy nagyon keves es egeszen mas jellegu az olomracs szennyezese ( az inditoakku jellemzoen sok kalciummal,.a munkaakku keves antimonnal dusitott olomlemezekbol all) mert nem a pillanatnyi nagy inditoaram hanem a folyamatos kis-kozepes kisutoaram jellemzo.
A hagyomanyos inditoakku 70-80% DOD azaz 20-30%-ra merites mellett kb. 80-150 ciklust bir mig a munkaakku kb. 500-800 ciklust, a páncéllemezes zseles AGM munkaakku akar 1200-1500 ciklust is kibir.Az egesz belso felepites es az edeny robosztusabb, idotallobb.
Mindez tukrozodik az árban.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
darvinya #81042 üzenetére
Munka akku lemezei vastagabbak, hogy jobban bírja a tartós áramot, azaz több anyag van beépítve. Tipikus példa egy lakókocsi, lakóhajó stb. tartós terhelése (nyilván nem pár kis LED-lámpával, hanem valami megerőltetővel).
Indítóakkuban kevesebb anyag van, rövid ideig bír csak nagy áramot, míg tartós terheléstől a relatív vékonyabb lemezei akár deformálódhatnának is. De itt azért nem mindegy a tartós áram nagysága, ami az akku melegedésén köszön vissza. Túlterhelés --> túlmelegedés.
-
-
darvinya
titán
Sziasztok
Mi a különbség a munkapontú ólomsavas akku, és a normál autó akku között?
Próbálom tegnap óta megfejteni mi az oka 3x árának a munkapontú akkunak.pocokxx
Működik.
-
pocokxx
Közösségépítő
Sziasztok!
Egy mikrofonos fejhallgató kábelét kellene cserélnem, mert szanaszét töredezett. A mikrofon nem életbevágó, viszont a fejhallgatót szeretném megmenteni. Arra gondoltam, hogy veszek egy ilyen kábelt, az anya részét levágom, és beforrasztom a fejhallgató megfelelő helyeire. [link]
Működhet? -
DonThomasino
veterán
Ilyen ledes kapcsolót szeretnék beszerezni, vagy kompletten is jó . [link]
Egy brand gép bekapcsoló gombja és annak vezetéke.
Lehetőleg helyben.
Ötlet ? -
törölt tag
-
PROTRON
addikt
Csak szörfözgettem aztán beleakadtam egy ilyenbe: [link]
Szerintetek mennyire lehúzós otthoni-hobbi felhasználásra? Feltételezve hogy szerzek hozzá külön forrásból 70V-os tápegységet.Tudom a legprofibbak 10-ed ennyiből is összerakják, de mint szerényen csak "kicsit kevésbé" profi, nekem valahol a kettő közötti összegbe kerülne, csak kérdés még a biztonság, tehát hogy mennyire megbízható a szerelés minősége, illetve a megjelenített értékeket vajon mennyire pontosan tartja a valóságban. : O
-
Samus
addikt
válasz
tordaitibi #81036 üzenetére
Az a baj, sajnos, hogy ennyire nem vagyok műszaki zseni. Láttam YouTubeon videót erről, de így nem mernék nekiállni. A Boosterrel mi a baj?
-
Kb. így néz ki egy pc táp.
A pirossal bekeretezett ellenállások a visszacsatoló kör.
az 5 voltos és minden egyebet ki lehet iktatni, csak a 12 voltos kört meghagyni visszacsatolás szempontjából majd egy potival beállítani a 14,4 voltot.
De ez előtt ki kell herélni a kékkel bekeretezett alkatrészeket mert meg fog szólalni a túlfeszültség védelem.
illene megtartani a 12 voltos védelmet és hozzáhangolni a 14,4 volthoz, ha megszalad a táp esetleg akkor nem veri agyon a végfokot, az osztóval be lehet állítani vgy zener cserével diódákkal hogy 15-15,5 voltnál belépjen a védelem.Itt egy videó, az emberke pont ezt csinálja, azzal az eltéréssel hogy ő simán kiherélte az egész védelmet az IC 4. lábának kiiktatásával.
19:20-nál van a neked lényeges.
[link]A te tápod lehet hogy némileg máshogyan néz ki de az alapelvek nem változtak sokat, ki lehet logikázni mit miért és hogyan kell átalakítani.
Egy külső DC boosternél 100x jobb megoldás lenne.Itt a fórumon is többször volt ez téma, Dr. Szilikát is publikált ezügyben rajzokat meg tanácsokat, keress rá itt a topikba.
-
-
Samus
addikt
válasz
tordaitibi #81030 üzenetére
A végfok egy AB osztályú autós erő (Alpine 3550), lehetne kettős szigetelésű táp, de PC táp volt otthon, és csak fellelt anyagból dolgoztam, eddig. Akkor marad a hosszabbító...
Jó lenne egy másik táp, mert a jelenlegit felhúztam a plafonra (van benne poti), de így is csak 12.9V van terhelés alatt, egy DC boostert be kell iktatnom, mert jó lenne a 14.4V, ha esetlegesen kellene az átlagosnál nagyobb hangerő (a kis tuning a tápban egyébként segitett, az eddigihez képest +20% hangerőt kaptam, ahol még nincs torzítás).
-
-
-
Dr. Szilikát
őstag
Nem a dobozoláson múlik, fémházas készülékek is vannak kettős szigeteléssel. Erősítők (többféle megoldásban) DVD-lejátszó, set top boxok, régi VHS-magnó stb.
Egyrészt a tápegység, illetve trafó biztonságossága számít, mennyire teljesíti a kettős szigetelés feltételeit.
Másrészt kapcsolóüzemű tápegységeknél, bizonyos teljesítmény felett egyre nagyobb szűrőkapacitások szükségesek a földág irányába, aminek ugyan határt szab, hogy ne nagyon rázzon, ha bekötetlenül maradna, de ha megfigyeljük, nagyobb tápoknál már egész jól "bizsereg".
Életveszélyesre nyilván nem szabad méretezni, de ez a bizonyos "bizsergető", ha nem földeljük le, kikerül a csatlakozók GND pontjára is, ahol dugdosás közben egy érzékenyebb bemenet kárát is láthatná. Bedugva már mindegy (zárt a kör), dugdosás lehet néha "érdekes".
Arról nem beszélve, hogy a hálózati szűrés sem látná el a tervezett funkcióját 100 %-ban, bekötetlen földággal:
-
Samus
addikt
Az mennyire probléma, ha egy PC tápot, ami egy fadobozban van, földelés nélkül használok? Egy nagyméretű boomboxot hajt, és nem kellene hosszabbító, ha tudnám használni porszívóból bontott feltekeredő tápkábellel, de az ugye csak kéteres.
-
válasz
DonThomasino #81017 üzenetére
Túl kicsi....?
Kollega maganak a nők nem szokták mondogatni hogy nem a méret a lényeg? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DonThomasino #81023 üzenetére
Azért olyan hengeres, mert el kell férnie valahol a füstnek is, ami kijön belőle.
-
Tamy
őstag
válasz
DonThomasino #81023 üzenetére
Már miért ne nézhetne úgy ki? Van otthon mindenféle kis értékű áramfigyelő ellenállásom, ettől szerintem még kisebb értékű is, különböző teljesítményekkel, pont ilyen külsővel. De keress rá Google-ba, vagy nézz körbe más áruházaknál.
Csak a példa kedvéért (hirtelen ezt találtam): link.
-
Tamy
őstag
válasz
DonThomasino #81021 üzenetére
Akkor meg mi a gond?
-
Tamy
őstag
válasz
DonThomasino #81019 üzenetére
-
Tamy
őstag
válasz
DonThomasino #81017 üzenetére
6x17 mm miért lenne kicsi?
-
Tamy
őstag
válasz
DonThomasino #81012 üzenetére
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Akkor 1W fölöttinek kell lennie. Vehetsz készen nem induktív példányt pl. az ebayről: [link] Biztos van még sok másik, ez csak az első találat volt amit néztem.
-
válasz
0,8mm átmérőjű rézvezetékből valahol 27 centi hosszú adja ki a 0,01ohmot. Ha ezt fel tudod bifilárisan tekerni egy 3W-4W körüli ellenállásra akkor meg is vagy. Mindenképp jusztírpzni kell, vagy csipkedéssel vagy az említett reszeléssel.
Vagy ellenálláshuzal, de azt nem egyszerű beszerezni pláne 10 centis kiszerelésben.
A rossz hajszárítóból kitermelt ellenálláshuzallal az a baj hogy 10 amperre legalább 4-5 párhuzamos szál kellene mert ha felmelegszik elmászik az érték.
Ebből elég lenne 4x pár cm de nehéz rögzíteni, forrasztani. -
-
válasz
DonThomasino #81006 üzenetére
Mekkora terhelhetőségre kell, pontosabban mekkora áramra?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DonThomasino #81006 üzenetére
Mekkora teljesítményre kell?
-
Kedves kolléga sajnos nem, a Wheatstone híd az 1 ohm alatt pontatlan mert a mérővezetéket is beleméri.
Ez bár kicsinek tűnhet de nagyon is sok.
Pl. 1 mm² keresztmetszetű vörösréz vezeték az 0,0175 Ωmm²/m ellenállású vagyis a 2x1 méteres mérőzsinór 0,035ohm. Ha ezt rövidebbre is vesszük, a műszer kapcsain, a belső vezetékelésen és a kapcsolókon akkor is lesz ohmikus ellenállás.
1 ohmnál ha mindenre 0,05 ohmot veszünk akkor az még csak 5% hiba de 0,1 ohm mérésénél már 50%.
A kérdésben szereplő 0,01 ohmnál meg értelmezhetetlen az eredmény..
Kínai típusú, belül hajszálvékony mérővezetéknélezek sokszorosa.
Csak a négyvezetékes módszer eredményes ennyire kicsi ellenállások mérésénél. -
törölt tag
Ez inkább Thomson híd, a Wheatstone híd nem igazán alkalmas ilyen kis ellenállások mérsére, van egy ganz xwh-1 Wheatstone hidas mérőm, 0.1 ohm alatt nem mér. Amúgy én régen a Magyari Béla féle rádió technika zsebkönyvben található táblázatot használtam ha ilyen kis söntöt kellett készíteni, abban volt ehhez megfelelő táblázat. Ma már persze minden (is) van a boltokban.
-
DonThomasino
veterán
válasz
tordaitibi #81004 üzenetére
Söntenk kéne, árammérő műszerhez, nézem a bolti árakat
de ugy ott 1500-2000 HUF, ezért elgondolkoztam hogy tekerek egyet.
Valamikor csináltam nalaog műszerhez, az jó lett csak túl nagy.Műszerrel mérni 0,001 ohm ot pontosan mérni lehetséges valahogy ?
-
válasz
tordaitibi #81004 üzenetére
Wheatstone híd
-
válasz
CPT.Pirk #81003 üzenetére
Megy az ha van 0,2-0,5mm átmérőjű tekercshuzal, az áramterhelhetőség függvényében a vastagabb.
Feltekeri egy nagyobbacska ellenállásra, picit nagyobb értékkel és utána reszelgetni kell tűreszelővel a huzalt, több helyen.
Ha beállt az érték akkor lelakkozni.
Nem a megszokott módszerrel kell az ellenállást mérni, ebben a tartományban minden pontatlan.
Hanem a 4 vezetékes módszerrel.
Meg kell táplálni áramgnerátorral, pl. 1A, és a multiméter mérővezetékeket közvetlenül az ellenállás lábaira. Addig reszelgetni míg nem mutat 10 millivoltot a műszer.
Sokat csináltam pl. nagyterhelhetőségű 0,05-0,1 ohmokat a spirálfüzetek lapjait összefogó tekercsből.Ha a kollégának van kedve hobbizni, hajrá.
Persze venni egyszerűbb és kényelmesebb de a hőskorba nem voltak ilyenek még a November7. téri nagy rádióamatőr boltba se.
Meg akkor ha kellett pl.4 darab 22kohm 2% mondjuk egy végfok differenciál bemenetére az áramtükörre akkor kellett venni egy marékkal és kiméregetni mert 20% volt a tűrés. És szerencsétlen esetbe az egyik lett 26, a másik meg 18kohm. Na itt gyere rá, miért is billen el minden a meghajtófokozaton.
De rég is volt basszus, de mintha ma lett volna.... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DonThomasino #81002 üzenetére
Természetesen mindenféle kivitelben kapsz 10mOhm értékű ellenállást a boltban.
Huzalból tekerni ilyen kis értéket otthoni eszközökkel nem igazán fog menni.
-
DonThomasino
veterán
0,01 OHM os ellenállást csak huzalból tudok tekerni,
vagy készen is kaphatok ilyet? -
válasz
Dr. Szilikát #81000 üzenetére
Akkor a román oldalon van valami gáz
Új hozzászólás Aktív témák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Szuper Szigettel futott be a HyperOS 3
- Autós kamerák
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- OLED TV topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Sugárkövetés nélküli sugárkövetés felé menetel az új PlayStation
- Leállítja a legjobb CPU-hűtőinek szállítását az AMD
- YouTube
- További aktív témák...
- !AKCIÓ! Garanciás Klipsch R-120SW 30cm aktív mélysugárzó SubWoofer - 200W RMS / 400W Peak
- Eladó megbízható, szép Toshiba Satelite C850
- Csere - Beszámítás! Gamer PC : I5-14400F / 32GB DDR5 / RTX 4060 Ti / 1TB M.2 SSD
- Ryzen 5600, 32GB RAM, EVGA 3080 Gamer PC
- Asus RT-AC68U router eladó (3 darab - egyben vagy külön is)
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- Olcsó Notebook! Dell Latitude E6540! I7 4600U / 8GB DDR3 / 128GB SSD! / HD8790M
- Honor X7 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple Watch SE 40mm 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: FOTC
Város: Budapest