- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Doky586: Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Barret001
addikt
-
Dr. Szilikát
őstag
Tipikus kínai alaplap, ezeknél a szimpla tápegység állandóan működik, készenlétben is, és az a gyanúm, neked nem a tápegység indulásával van problémád.
Tehát a készenléti LED világít, de a távszabályzóval való indítás nem sikerül, ha jól érzékelem. Természetesen vannak ilyen táphibák is, mintegy terhelésre "lefullad", de ezeknél nem nagyon jellemző.
Szimpla tápon értem, hogy sok más megoldásánál van egy főtápegység és egy segédtáp, készenlétben csak utóbbi aktív. Itt azonban a főtáp annyira energiatakarékos működésű, hogy terhelés nélkül jelentéktelen a fogyasztása, ezért nem kell külön segéd tápkör.
-
Dr. Szilikát
őstag
Mert az a komplementer párja (PNP + NPN), amit szoktak is párba válogatni bétára és úgy árusítják (áramerősítési tényező legyen közelítően egyforma). Ezért célszerűbb is lehet párban cserélni, ha valaki nagyon vájtfülű (hogy észrevesz különbséget, vagy csak képzeli, az más kérdés).
Végfokot lehet ugyan egy típusú párokkal is építeni (kvázi-komplementer), de az kevésbé jó megoldás.
-
Dr. Szilikát
őstag
160 V-os PNP tranzisztor kellene, ami 18 A tartós és 35 A impulzusterhelést elvisel, 150 W max. disszipáció, ezek a lényegi paraméterek. De legjobb lenne egy PNP-NPN páros típus.
Mivel gyakorlatilag én sem foglalkozom már erősítőkkel régóta, csak így látom, hogy mik vannak:
https://www.google.com/search?q=power+amplifier+160V+transistor
Vagy van például több hasonló webáruház, ahol keresni is lehet, paraméterre:
https://www.tme.eu/hu/katalog/bipolaris-tranzisztorok_112830/
-
-
törölt tag
Kondik polaritás helyesen lettek beforrasztva? Húzd ki fél órára a konnektorból, majd vissza. Ha nem segít csinálj faytory resetet, bekapcs gombot addig nyomd bekapcsoláskor amíg ki nem írja, hogy clearing. Valamelyik alkatrész nem hajolt rá egy másikra a lábaival? Pl. két ellenállás.
-
biker
nagyúr
nekem csak annyi a bajom, hogy ez a jelek szerint valami autós csoda TDA 20-30W-os erősítő lehet, esetleg +-12V-ról kicsit erősebb, akkor meg értelmetlen a 10.000uF mert nincs akkora áramlökés.
Ezekhez bőven elég a 4700uF is, a trafója meg gondolom egy kis EI magos vagy öntött puskás trafó lesz graetzel. -
Kernel
nagyúr
Az is lehet, hogy 6 V-ost barkácsoltak be, bár az sok felesleges fűtéssel jár, de 12 V-oshoz sem árt egy kímélő ellenállás, ami növelheti az élettartamot vagy épp csökkenti az izzó túlzott fényerejét és melegedését.
LED-hez kétutas egyenirányítás és/vagy pufferkondi kell, hogy ne vibráljon, meg áramkorlátozó ellenállás.
-
Kernel
nagyúr
12V rizsszemizzót kell keresni, vagy LED-et is be lehet építeni, megfelelő egyenirányítás után. De nem biztos, hogy olyan jól fogja bevilágítani, mint az izzó.
Igaz, hogy a LED értelemszerűen maga is dióda, de visszirányban 5 V felett károsodhat, ráadásul szimplán AC-ra kötve (ellenállás akkor is kellene) csak az egyik félhullámra világítana, ami zavaró vibrálással jár.
-
dabadab
titán
"A kérdés az, hogy ezt simán be lehet kötni, vagy kell valami elektronika is bele?"
Kell bele elektronika is, szóval a legegyszerűbb mégis az, ha veszel egy usb-soros átalakítót meg egy soros kábelt és ez utóbbinak a végére mókolod rá a jacket.
"az a kérdés hogy a jack-com kábel az kivitelezhető-e simán forrasztgatással?"
Az igen.
-
Nem értem még mindig,
ha van soros csatlakozó a készüléken és a számítógépeden is, akkor most miről beszélgetünk?
Mit akarsz a jack(szerű) dugóval?
Bemész egy PC bontóba, és veszel egy őskövület soros kábelt kb. 2-300 forintért.
Már nem emlékszem, a két aktív eszközhöz azthiszem crossower, vagy nullmodem kábel kell.USB pedig létezik ilyen, ezt házilag nem csinálod meg, nem érdemes. Árát nem tudom, sose kellett.
Gondolom az eszközöd kezeli a hálózatot, ha igen, akkor lan (ethernet) és így fájlokatt udsz másolgatni, ha ez a cél.
Szerk, lesett a tantusz, nem úszod meg barkácsolás nélkül ha ezt a felállást kell követni, és még vásárolhatsz egy usb-rs232 átalakítót is.
-
Én még olyan sorosportot életembe nem láttam, amin a két hangcsatorna ki van vezetve.
A második az játszik, de annak a neve usb hangkártya, amit nem tudom lekezel az eszközöd, a PC az igen.Valószínűsítem hogyha mégis ilyenen közlekedik a két hangcsatorna, akkor ez csak fizikailag ilyen csatlakozó,
a gyártó ezt építette be, és saját elképzelése szerint bekötötte.
RS232 szabványban nincs se kép se hang se semmilyen más jel. -
Kernel
nagyúr
Alapvetően engem sem gátolna a felhasználásban, ha nincs más lehetőség, csak a rend kedvéért gondoltam hozzátenni, hogy a hazai érintésvédelmi szabványoknak úgy tűnik, nem felel meg. De gyakorlati szempontból azért nem mindegy a felhasználási környezet, kimenet érinthetősége sem.
Középen a legnagyobb alkatrész a trafó, két példán tudnám megmutatni. Ezek ugyan vasmagos hálózati trafók, most ilyet találtam a neten, de ez mellékes.
Egyik megoldásnál biztonságos, kettős szigetelés választja el a hálózati és kimenő oldalt, ami még leégés esetén is jól véd az áramütéstől:
Itt viszont egyik tekercs a másikra van tekerve (általában belül a primer):
A kettő között itt is alkalmaznak természetesen külön szigetelőréteget, amivel a gyakorlatban nem is szokott gond lenni, de ez már kevésbé biztonságosnak minősül. Elvileg akár a kivezetéseknél is adódhatna probléma, áthúzás a másik tekercshez, ezért nálunk ilyet hivatalosan csak földelt dugós konstrukcióban engednek forgalmazni.
Nem véletlenül vannak egyes TV-k földelt, míg a másik csak "lapos" villásdugóval, ezekben másfajta a trafó is. Elsőre azt hinnénk, hogy TV = TV, azonos földelési szabály vonatkozna rá, de nem egészen. PC-táp szintén földelendő stb.
-
Kernel
nagyúr
Csak mint utaltam rá, a trafónál gyanítok némi ellentmondást, nem tűnik kettős szigetelésűnek, akkor viszont a hazai szabályok szerint nem lehetne védőföldelés nélkül használni. Ez lényegében a kimenő GND földelését jelenti, egy földelt konnektor által.
Most más kérdés, hogy mennyi az esély egy primer-szekunder közötti átvezetésre, a szigetelés hibájára, mert bizonyára nem sok, ha meg a LED-ek is úgy vannak szerelve, hogy nem lesz "fogdosva", az külön jó.
-
Kernel
nagyúr
Szokványos PWM táp, hasonlók vannak rengeteg készülékben. Szekunder oldalról optocsatolóval szabályoz vissza, ami korrekt stabilizálást tesz lehetővé, az IC3 (valószínűleg TL431) sönt stabilizátor segítségével.
Szekunder oldalon CLC szűrő, ahol nem tudom, mekkora kapacitású a két nagy kondenzátor, de LED-tápláláshoz még túl jónak is tűnik, igényesebb elektronikákat is elvinne. Alkatrészek mérete alapján a 24 W is simán kinézhető belőle, szemre összhangban vannak a teljesítménnyel.
Primer-szekunder oldal között a panelon kellően tágas elválasztó szigetelés látható, a trafót viszont nem látom (de gyanítom), hogy mennyire biztonsági kivitelű, vagyis a kettős szigetelés feltételét kielégíti-e. Ez attól függ, hogy a primer és szekunder egymás mellett, szekcionálva helyezkedik el, vagy pedig közös csévetesten, egymáson.
-
mezis
félisten
Pár napja volt hasonló kalandom USB kábelekkel. Két rövid vékonnyal is próbáltam egy USB szkennert (nincs saját tápegysége, USB portról kapja az áramot), egyikkel sem működött. Elkezdett, de hibaüzenettel leállt. Találtam egy hosszabb vastagot. Azzal rendben működik.
Lemértem az egyes erek ellenállását. A két vékony rövidben 1 Ohm körüli míg a hosszú vastagban kb 0,1 - 0,2 Ohm mindössze....
-
-
darvinya
titán
A tablet töltője usb-s, és egy vastag l, rövid kábel van hozzá gyárilag, még 1m sincs. Azzal tökéletes a töltés. Vettem egy2m-es kábelt, ami jóval vékonyabb.
Igen, és már meg is adtad a választ
(#40210) Crytec210
Itt tabletnél is működik.?
(#40208) d3lete
Akkor most két külön potméter van, vagy egy dulpa potméter?
De az értéket, hogy mikor világítson fix?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Ismét a Gigabyte alaplapjaival van az Erő
- Építő/felújító topik
- Tőzsde és gazdaság
- BMW topik
- Fujifilm X
- One mobilszolgáltatások
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Reklámblokkolók topikja
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Gigabyte B85-HD3 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- iKing.Hu - Samsung S25 Ultra - Használt, karcmentes
- Samsung Galaxy A5 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest