- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sh4d0w: Vigyázz a háttértáradra...
- ldave: New Game Blitz - 2025
- GoodSpeed: Samsung 980 PRO 1TB M.2 (MZ-V8P1T0BW) vs Samsung 990 PRO 2TB M.2 (MZ-V9P2T0BW)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
daninet #80397 üzenetére
2,8Ah*6óra=18,6Ah
A feszültség macerás, 3S pakk alsó határon csak 9V, a felső 12,6V az tökéletes.
A ledsornak mindegy, bár 9 volton észrevehetően sokkal halványabb.
Ha meg 4S akkor 16V körül lesz a felső érték, ezt a ledsor halállal tolerálja.
A szerkentyűd gondolom valami tápegységgel kezdődik, ha nem akkor az se tudom hogyan tolerálná a 9 vagy 16 voltot.
Ez a feneség ezekkel a litiumos pakkokkal.
A probléma 10S vagy nagyobb pakkoknál hatványozattan jelentkezik.
PB az tervezhető, 11,5-12,6V között van oszt jónapot.
Agyturbina nem jó, ha 3,8volton megállítod a töltést akkor egy pl. 100Ah litium pakk máris csak 60%-ot azaz 60Ah-t fog tudni vagyis durván, majdnem 100%-al túl kell méretezni. Ez nem mindenütt engedhető meg. -
törölt tag
válasz
daninet #80397 üzenetére
Sacc per kb, 3A a tartós fogyasztás, az ugye 6 óra alatt 18 Ah amire számítani lehet, ha a cella 2600mAh névleges kapacitású, akkor ahogy írod te 3db cellát akarsz sorba kötni (én 4db ajánlok sorba) és abból kell 7X szett.
Ami névlegesen 12V az simán megy akár 14.4V-rol is károsodás nélkül.
A cellák vég feszültsége elméletileg ~4V de ha nem akarod hogy hamar degradálodjón akkor 3.8V környékéig érdemes tölteni. Amit terhelni kezded a cella feszültség meredeken esik 1-2 tized voltot, aztán stabilizálódik.Én inkább mertezem túl feszültségre, mint alá.
Ha hármat raksz sorba, akkor viszont több szett kell párhuzamosan, hogy elejét vegyes a feszültség esésből adódó korai kikapcsolasnak.
SZVSZ -
daninet
veterán
Sziasztok! Csináltam egy kinetikus homokba rajzoló gépet 3d nyomtató alkatrészekből és szeretném dohányzóasztalba építeni. Eddig labortápról ment, az kiírta hogy 12V 1,8A a max áramfelvétele. Ehhez hozzájönne még egy ledszalag ami 12V 1A így 12V 2,8A lenne a max áramfelvételem.
Van itthon kb 30-40db 18650 akkum, 3s elrendezésben csinálnék egy powerbank-ot ennek a konstrukciónak. Hogyan tudom kiszámolni hány cellára van szükségem, hogy legalább 6 órát menjen? -
törölt tag
válasz
tordaitibi #80394 üzenetére
Ha jól emlékszem ez direkt "gamer" (brr) egerekbe tervezett mikrokapcsoló, kicsit halkabb kicsit rövidebb úton jár, és narancssárga a billentyűje... a 3M 3 millió garantált lenyomás ha minden igaz. De régen volt már, lehet rosszul emlékszem. Szerintem bármi jó helyette.
-
Sziasztok, kis tanács kéne.
Itt a topikba keresett meg egy kolléga, egerekbe cserélek mikrokapcsolót neki. Az egyik az okés de a másikba valami érdekes állatfajta van.
Ami benne van az D2FC-3M
Pont ilyet csak Alin és külföldön találok, viszont van itthon is sok találat D2FC..... és itt tucatnyi szám, betű.Mi az eltérés?
Nem variálok vele egyébként sokat, rendelek bele jóminőségű mikrokapcsolót, a nagyobb reővel megnyomhatót, azok tovább tartanak csak ha valaki tudja mit is jelentenek ezek, ossza már meg velem. -
-
Látom, ma mindenhol hétfő van
-
PHM
addikt
válasz
tordaitibi #80390 üzenetére
Nem tudom, miért lesz jó, ha a "részeges ordítozó baromállat férje" ezentúl
az udvaron fog majd ordítozni. -
válasz
rednifegnar #80385 üzenetére
"allat nem valo lakasba barki bermit is mond"
Ezt tudasd a szomszédasszonyommal hogy az a részeges ordítozó baromállat férje mától aludjon kinnt az udvaron.
-
törölt tag
válasz
Donki Hóte #80386 üzenetére
Akkor Mindenki a világon költözzön ki a lakásából?
Hiszen az ember emlős, ami az állatok országába tartozik.
Vagyis ember=állat. -
Barret001
addikt
válasz
Állatvédők szerint meg nem szabad kiengedni őket! Ki érti ezt?
-
pjen
félisten
válasz
Ez például az én diszhalaimra mennyiben vonatkozik.
-
válasz
rednifegnar #80385 üzenetére
allat nem valo lakasba barki bermit is mond
Ezzel abszolút egyetértek
És nemcsak a lakás tisztaságának a szempontjából nem való állat a lakásba, de szegény állat sem élhet normális életet egy lakásba bezárva
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Donki Hóte #80384 üzenetére
mondjuk ha 20 percig megy a venti attol nem tudom mitol lesz jobb a 21. perctol? mert a macskacucc az attol meg ott marad...
allat nem valo lakasba barki bermit is mond, engem is mar ketszer becopattak. mert ugye a gyerek rimankodik, eskudozik, mindent megiger, de aztan a piszkos resze neked jut, meg aztan az egesz marad a nyakadon.
-
válasz
rednifegnar #80382 üzenetére
Vagy kertes családi házat
(Egy lakásban tartott macska mindig egy helyen végzi el a dolgát. Persze a kutya is, csak a kutyánál azt az egy helyet úgy hívják, hogy bárhol
)
-
-
Barret001
addikt
válasz
csabyka666 #80378 üzenetére
Igen,mivel nincs soha kikapcsolva.
-
Janos250
őstag
-
XmoD
senior tag
Sziasztok! Ti, hogy oldanátok meg a következő feladatot: Adott egy zárt macska almos doboz egy bejárattal. Ha a nyávogó bundás g*ci bemegy akkor egy ventilátor kapcsoljon be és kb 20 percig üzemeljen a mozgás után(rohadt büdös tud lenni a végtermék és egy szénszűrőn keresztül szívatnám ki a levegőt bentről). 12 voltos ventiről lenne szó és ha lehetséges akkor az egész rendszer 12 volt-ra épülne.
U.i.: A macskák kidobása a lakásból nem opció (harmadikról lehet nagyot koppannának). -
-
Barret001
addikt
válasz
csabyka666 #80376 üzenetére
Nekem autó rádió van a szobában,10+ éve.0-24,sosincs kikapcsolva. Bírja
-
Üdv!
Köszi mindenkinek a választ az autórádiós kérdésemmel kapcsolatban. Találtam egy ADP-150BB B tápegységet, ez 12V 12,5A, ennek vinnie kell, igaz? Bekötöm állandóra, amúgyis szünetmentes tápon van az asztali PC.
A kérdés, hogy ha állandóra kötöm, az nem árt-e a fejegységnek hosszútávon?Köszi!
-
Janos250
őstag
válasz
Janos250 #80374 üzenetére
Persze, ha az ember jót akar magának, akkor házat is vesz hozzá:
https://www.banggood.com/Geekcreit-LCR-T4-Mega328-Transistor-Tester-Diode-Triode-Capacitance-ESR-Meter-With-Shell-p-1112140.html?cur_warehouse=CN -
Janos250
őstag
válasz
DonThomasino #80365 üzenetére
Nekem ez van, és nagyon szeretem. Pl. FET-eket mérek vele. Külön jó, hogy nem kell megmondanom, hogy mi az alkatrész, ő kitalálja azt is.
https://www.banggood.com/Geekcreit-LCR-T4-12864-LCD-Graphical-Transistor-Tester-Resistance-Capacitance-ESR-SCR-Meter-p-1311439.html?cur_warehouse=CN
Igaz, hogy mióta bejött ez az ÁFA dolog, most már 9 $, de ebben az árban minden benne van, két héten belül a lakásra hozza a futár, minden adminisztrációt, és fizetni valót elintéznek, minden benne van ebben az árban. -
DonThomasino
veterán
válasz
Dr. Szilikát #80372 üzenetére
Köszi, akkor én is benevezek egyre.
Csak még azt nem tudom honnan érdemes,
mert elégé felment az áruk. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Hasznos eszköz, noha nekem korábban sem okozott nagy nehézséget a tranzisztorok hibájának megállapítása a diódás teszt segítségével. Beleértve a C-E zárlat ellenőrzését is.
Ezt meg egyszer elvittem egy kiszállásra, pedig akkor már alig voltak helyszíni munkák, a képcsöves TV-k kifogytak. De pont sikerült megoldani, hogy egy kis maradék feszültség volt egy kondenzátorban, nem volt nagy ereje, csak egy apró szikra és agyonvágta a kis processzorát, javítani sem tudtam.
Rendeltem másikat, mert addigra már megtetszett a műszer. Azt meg úgy csomagolták, hogy félrecsúszott a kijelző, így szállítás közben a sarkánál eltört.
Lefotóztam, árát visszautalták (eBay). Viszont a réginek jó volt a kijelzője, kettőből csináltam egyet, így a saját károkozásom nem került végül semmibe.
-
törölt tag
válasz
DonThomasino #80370 üzenetére
Arra (is) tökéletes, ha szakadt kiírja, hogy ismeretlen vagy hibás alkatrész, ha zárlatos akkor egy ellenállásként azonosítja, abból tudod, hogy baj van a tranzisztorral, ha minden ok, beazonosítja a lábkiosztást neked, és ad egy hfe és Uf értéket. Nagy teljesítményű tranzisztoroknál nem pontos a hfe érték, de párba válogatáshoz így is megteszi.
-
Ribi
nagyúr
válasz
DonThomasino #80367 üzenetére
Mármint hFE mérésre, vagy hogy jó-e?
Igazából nincs sok tapasztalatom, mert nem nagyon tudom ellenőrizni az eredményt. Nagyságrendileg szerintem jól azonosít, megy ugye ez 9Von mér szerintem, nagyobb tranzisztoroknál az meg lehet nem sokat ér. Meg nagyobb áramnál. -
Ribi
nagyúr
válasz
Nekem van, nem sokat használtam, melyik funkciója az érdekes?
RLC-t szerintem egész jól belövi, tranzisztorokat is beazonosítja, erősítésük persze kérdés mennyire pontos és ugye milyen feszen mérte. -
DonThomasino
veterán
Ilyen LCR-T4 teszterrel van valakinek tapasztalat ? [link]
-
PHM
addikt
-
Tomika86
senior tag
-
-
szjoci
őstag
Nem akartam túlragozni
De hogy teljes legyen a kép: elektromos rásegítéses négykerekű "biciklinek" van egy kapcsolódoboza, amin lehet kapcsolni pl a nappali fényt, világítást. Ha a motor hosszabb ideig nincs használatban, az akku automatikusan lekapcsol. Ha ki van kapcsolva ez a kapcsolódoboz, akkor ötletként merült fel, hogy jó lenne a belső térbe egy mozgásérzékelős LED szalag ami ilyenkor élesedne, és a delikvens ha esetleg sötétben keresné az akksi kapcsolóját, vagy a csomagtérbe tenne be valamit akkor ez felkapcsol és lát is valamit . Nagyjából ennyi -
válasz
Dr. Szilikát #80358 üzenetére
Ennyi... sokszor hiányzik, hogy ne csak 3 szóban tegyék fel a kérdést, mert kell az alkalmazás többi része is.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
csabyka666 #80355 üzenetére
Ma már nem egyértelmű, nekem is olyan autórádióm van most, aminél a fix 12 V (sárga vezeték, vastag, nagyáramú) a memóriát és a végfokot is táplálja. Csak készenlétben a végfok IC nem vesz fel semmi áramot, mert van külön egy on/off lába, amivel indítható.
Amikor a gyújtást ráadom (piros vezeték, kis áram), akkor éled a végfok is, meg a rádió többi áramköre. Tehát itt a piros már csak kvázi kapcsolószálként funkcionál, míg korábban ez volt a főtáp (nagy áram).
Hasonló megoldású, mint az autós erősítők, ahol a nagyáramú táp (vastag vezeték) fixen bekötött, de mégsem vesz fel áramot, amikor inaktív a kapcsolószál (0 V).
Egyébként mondanám, hogy a memóriának akár 5 V is elég lehet(ne), próba kérdése. De így inkább át kell vizsgálni pontosabban a működést.
#80349 szjoci
A kapcsoló egy 12V-os akkupakkról működő kapcsolódobozt működtet.
Sajnos ez megint olyan dolog, lehetek évtizedek óta szakmabeli, mégsem tudom ezt értelmezni, nem tudom vizualizálni, elképzelni. "Kapcsolódoboz" is tág fogalom.
-
válasz
csabyka666 #80355 üzenetére
Én is így lennék. Használhatsz step-up modult a +5V standby-ról, ha be tudod szerezni. Vagy egy külön 12V táp esetleg. (De akkor már az egész cumó mehet arról a tápról, ha elég a teljesítménye.)
-
-
-
válasz
csabyka666 #80348 üzenetére
Nem kapcsolod le a tápot
Hajtsd inkább egy 12V külön tápegységről.
Sajnos a PC tápon nincs 12V standby.@Szjoci : Jobb ezt 2 áramkörössel
A negatívjuk nem közös...? Tehát már az eszközben szét van választva?
-
szjoci
őstag
válasz
razorbenke92 #80347 üzenetére
Szia!
A kapcsoló egy 12V-os akkupakkról működő kapcsolódobozt működtet. Van egy mozgásérzékelős 4db ceruza elemmel működő LED szalag, az lenne a cél hogy ennek akkor kellene tápfeszt adni, amikor ki van kapcsolva a kapcsolódoboz. A negatívjuk nem közös.
Összeraktam próba erejéig, működik, de inkább rákérdeztek itt mielőtt magára hagynám a rendszert. Nem nagy érvágás két áramkörös kapcsolóra kicserélni, de ha nem muszáj akkor így maradna -
Üdv mindenki!
Autórádióval szeretném megoldani az asztali PC hangosítását (PC tápról), viszont áramtalanítás után elveszíti a beállításokat a rádió. A "memória áramot" hogyan tudnám a legegyszerűbben helyettesíteni?
Köszönöm a válaszokat előre is!
-
válasz
szjoci #80346 üzenetére
A 6V-os elem nem fogja szeretni, ha az akku 12V-jával van összekötve.
Nem írtad, hogy pontosan mi lenne a rendeltetése, de gondolom vagy akksi van a cuccban, vagy elem, és ezek között akarsz váltani a kapcsolóval.
A 6V-os ág pontosan mit csinál? Nem fog elfüstölni, ha véletlenül 6V állásban van, mikor a 12V akku van bekötve? -
válasz
PROTRON #80342 üzenetére
Én sem feltétlen szoktam a saját időmet számolni. Vállalkozóknak van értelme, de én egy cégnél dolgozok, túlóra akkor van, amikor muszáj, szóval tök mindegy, hogy sorozatot nézek, vagy szerelek valamit szabadidőmben. Viszont amit én rakok össze, azt nem kell kifizetnem másnak. (Az meg külön eset, amikor home office-ban kialakul a "nem tudok mit csinálni, mert minden meló vár valakire" helyzet, és lehet a saját dolgommal foglalkozni...
-
PROTRON
addikt
válasz
Speeedfire #80325 üzenetére
20e?
Mindig röhögök hogy az ilyeneket az emberek megveszik, aztán elkezdem összeszámolni hogy mennyi időbe is kerül egy DIY megoldás rájövök hogy mérnöki óradíjjal számolva tényleg kijön...csak hogy nem mérnökök forrasztgatják ezeket távol keleten.
Én meg azon aggódtam hogy ilyen 1-3k hufból akarsz olyat megoldani, amihez egyébként DIY kategóriában is legalább 7-9k kellene...én szoktam így viselkedni aztán végül feladom.Amit linkeltem csak kiinduló ötlet volt, hogy hasonló kategóriából lehet szerezni alkatrészeket a feladathoz...ugye a napelem tulajdonképpen alkonykapcsolóként funkcionál.
-
törölt tag
Sajnos az eredetit megmérni nem lehetett totál kuka.
Ez csak mint érdeklődő ember került előtérbe, hiszen akarok egy hőleoldót is beépíteni. Ekkor megmértem a 35uFos kondival az áramot, utánna találtam meg a 45uF-ost, akkor mondom próbáljuk meg azt is.
Rendeltem MF65 szériás üzemi kondenzátort 50uF 450V.
Csak ugye ha lehet akkor a kisebb áram meghosszabbíthatja az életet, csak azt nem tudom, az indításra milyen hatása lesz.Köszönöm Mindenkinek.
-
Bossp
addikt
válasz
tordaitibi #80338 üzenetére
Thx már el is fogadták a jelentkezésem. Holnap feldobálom őket!
-
-
válasz
Speeedfire #80336 üzenetére
Maga az összerakása, beállítani, stb. Azt már megtanultam, hogy bárminek az építése/leprogramozása nem annyi, hogy összerakom és megy, hanem alsó hangon 3-5x annyi szívás
-
válasz
Speeedfire #80334 üzenetére
Azzal is lehet, ja. De az is simán okozhat több macerát
-
Bossp
addikt
Sziasztok!
Egy kis off. Rendet raktunk a műhelyben és van pár dolog amire soha nem lesz szükségünk. Olyan kérdésem lenne hogy hol érdemes ezeket meghírdetni? Itt Haprón nem találok rá kategóriát. Hobby elektronika börze kicsit üresnek tűnik. Még nem voltak használva és csak porosodnak.
termékek: Induktív érzékelők, biztonsági ajtózárak, biztonsági közelítés kapcsolók. -
Az állandó azaz az üzemi kondenzátor (ez van ausztrál kollégánk szivattyújába) lényege hogy az állandóan megengedhető maximális segédfázis áramot hajtja át a segédfázis tekercsen.
Ez a maximális áram biztosítja a maximális indítónyomatékot. Valamint szerepe van a határeset, a szlip közelében is, a maximális nyomaték fenntartásában.
Példa, ha a motor felpörgött, leválasztható az üzemi kondenzátor. Hát nem minden esetben mert ha a megkívánt nyomaték közelít a maximálishoz, a forgórész egyre hátrébb kerül a lüktető mágneses mezőhöz és jóval, kb. a 65-70% nyomaték elérése előtt simán kiesik és megáll.
Ilyenkor visszalép, belép az üzemi kondenzátor által generált forgó mágneses mező és benntartja a forgórészt.
Ez ragyogóan megfigyelhető kapacitásvesztett fűnyírónál.
Szépen felpörög, vágja is a kicsike füvet de ha beletolod a nagy gazba, azonnal megáll.
Kondicsere után vígan vágja a nagy gazt is, itt lép be a kondenzátor, üzem közben is rásegít ha kell.Kollégánál ha a gyári kondi pl. 50uFés a a motor soha életébe nem lesz csak a maximális nyomatékának az 50-60%-áig leterhelve mert nem a pl. maximálisan megadott 80 méterről csak 40 méterről kell nyomnia a vizet vagy csak szállít, nem kell nyomást is előállítania akkor elegendő 30uF is.
-
válasz
Speeedfire #80330 üzenetére
Gyarló az ember, mire két IC-vel felépíted, az több macera, mint egy uC-el
Szóval ez egy miniágyú... -
válasz
Speeedfire #80327 üzenetére
Komparátorral + 555-tel is megoldható
A Nano meg erre való (főleg a kínai 1000Ft-os klónok).
-
válasz
Speeedfire #80325 üzenetére
-
Speeedfire
félisten
-
PROTRON
addikt
válasz
Speeedfire #80308 üzenetére
Az a gond hogy annyit írtál "minél olcsóbban" de hogy ténylegesen minél, azt nem tudjuk, csak mert sokféle lehetőség van hogy valami kész terméket átalakítva ne kelljen túl gondolni a dolgot és hamar meglegyen.
PL: [link]
De vannak más lehetőségek is, pl nekem a 12V ledszalagomhoz 2 éve 1500-ért vásárolt(jelenleg 2800 körül kapni) 12V mozgásérzékelőben is van beépített alkonykapcsoló, nem szabályozható. -
törölt tag
Hello Mindenkinek,
Lenne egy érdekes kérdés:
Van egy 2.2kW-os szivattyúm(Segédfázisos) ami a kútban csücsül, és 1db 50uF kapacitás lóg rajta gyárilag.
Megmertem a fő tekercselés 6.2ohm a segéd tekercselés 3.4ohm.
A szivattyút nem tudom egyelőre kivenni a kútból, így nem tudok sokat rólaHa 35uF kapacitást használok(Meghalt az eredeti de nincs másom most éppen) akkor 9A amit felvesz terhelésen, ha 45uF akkor 9.2A.
Az áramok a 9.0A eseten 5A a főfázis és 4A a segédfázis, 9.2A eseten 4.2A a főfázis és 5A a segédfázis.
Az álló rotorral mert áram ~30A a főfázison.A kérdés az lenne, mivel a a terhelésem fix, érdemesebb lenne egy kisebb kapacitást(35uF) használni, hiszen az 50uF valószínűleg a nagyobb(MAX) nyomatékigényhez lett méretezve?
Nekem az rémlik, hogy a legkisebb áram eseten ideális a fő és segédfázis közti fázistolás
Mind 3 kapacitással indul(t) probléma mentesen.Előre is köszönőm.
-
PHM
addikt
válasz
g.peter23 #80321 üzenetére
Mert a belső ellenállás mérése annyira bizonytalan, hogy még a
csillagok állása is befolyásolja. De tényleg.
Többször egymásután mérve szinte soha nem kapod ugyanazt az eredményt.
Tájékoztató adatnak jó, de semmi több, ráadásul maximum 125 mohmig mér.
Ezen kívül Ni-MH cellákhoz nem ideális, a fő profilja a lítium akkumulátor.
Ezzel együtt egy jó ár/érték arányú töltő, de ha csak Ni-MH akkukat használsz,
jobban jársz egy IPC1L, BC700, stb. töltővel. -
g.peter23
tag
válasz
Dr. Szilikát #80320 üzenetére
A linkelt töltő mér belső ellenállást, néztem videókat 30-35mP közötti cellák vannak. (érdekesnek találom, hogy a töltő utódja már nem mér. "A viszonylagos belső ellenállás mérés kikerült a funkciók közül, helyette akkumulátor túlmelegedés védelem került a készülékbe")
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
g.peter23 #80319 üzenetére
Van most már sokféle, magam leragadtam az öreg BC-700 töltőnél (IPC-1L), miután a célnak ez is megfelel.
De feltételezem, az újabbak is mérnek rendesen. Csak nem árt tudni azt is, hogy egy akkunál az elhasználtsági fok lényeges paramétere a belső ellenállás, ezért megfelelő terhelőáram mellett (is) célszerű ellenőrizni a kapacitást.
Előző válaszom kiegészítéseként: vannak olyan megoldások is, ami a betét hőfokfüggő ellenállásán alapul, amit fűtési szünetekben mér, vagy mint az alábbinál, az áramot figyeli (R3).
De ilyenkor csak kétvezetékes a csatlakozás:
-
g.peter23
tag
válasz
Dr. Szilikát #80313 üzenetére
Köszi!
Igazából az elem töltő is megfelelne nekem, ha jól méri a kapacítást. Van esetleg vmi bevált márka? Ezt néztem: [link]
Köszi -
mezis
félisten
válasz
Speeedfire #80314 üzenetére
-
RAiN91
őstag
válasz
Dr. Szilikát #80313 üzenetére
Sajnos annyira nem értek a témához, így csak egyszerűen tudom megkérdezni, hogy bármi is romlott el, elvileg megoldja a problémát, ha veszek egy ilyet?
Mind a 4 vezeték ebbe megy bele, az 5. vezeték pedig a föld, az sincs megszakadva. Más elvileg meg nem lehet rossz a pákán? Páka hegy, gondolom az nincs rá hatással, hogy működik-e, mert azt csak melegíti, csak egy "kupak" az egészre.
-
Speeedfire
félisten
Ha jól látom akkor a kit lesz a befutó, mivel az 3V DC-vel üzemel, én pedig a ledek miatt 5V DC-t tervezek. Így egy stab kocka, vagy ellenállás is elég lehet.
Esetleg hasonlót itthon is árulhatnak? Lehet nem várnék vele 1 hónapot.
Bár nem tűnik túl bonyolúltnak, 2 tranyó, 2 ellenállás, meg egy érzékelő ha jól látom. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
g.peter23 #80311 üzenetére
ZB2L3 kapacitásmérő, csak netről ismerem, de elvileg alkalmas 1 db Ni-MH cella mérésére is, aminek kb. 0,9 V a letörési feszültsége, eszerint beállítható. 12 V-os akku is mérhető vele.
De kis feszültségnél a mellékelt ellenállásoknál kisebb szükséges, a megfelelő áramhoz. Nagyobb áramú mérés jobban árulkodik a cella állapotáról, mert a belső ellenállás problémája jobban kiütközik, megfelelő terhelés esetén.
Discharge voltage: 1.00V-15.00V 0.01V resolution
Termination voltage range: 0.5-11.0V
Supported by current: 3.000A 0.001A resolution
Maximum voltage measurement error: 1% + 0.02V
Maximum current measurement error: 1.5% + - 0.008A
Maximum battery capacity range: 9999AhKalibrálni szükséges lehet a pontosság érdekében:
https://www.mantech.co.za/Datasheets/Products/ZB2L3-200240.pdf
#80310 RAiN91
A termisztor is mérhető normális esetben, méghozzá melegítésre változnia is kell. PTC vagy NTC, sajátomra már nem emlékszem, de valamelyik.
Maga a fűtőbetét manapság PTC-kerámia, azaz nem izzószál általában.
-
g.peter23
tag
Sziasztok!
Alap kérdés, de nem szakmám, bocsi.
Az alábbi videón szereplő kütyüvel meg tudom mérni az AA/AAA akkuk (pl Eneloop) kapacitását? Mennyire lehet pontos? Mire kell esetleg figyelni AA akkunál? Köszi! -
RAiN91
őstag
válasz
#85619712 #80307 üzenetére
A csatlakozóktól is kimértem, a forrasztott rész utánig, rendben vannak.
Az ellenállások pedig:
Kék-piros, fűtőszál: 1.9 Ohm
Fehér-fekete, termisztor: itt viszont nem mérek ellenállás, előbb rosszul mértem, mert az ujjammal fogtam oda, és bekerültem a mérőkörbeAhogy látom a páka kb. csak a fűtőbetétből áll, ami elromolhat, vagyis amibe ez a 4 vezeték megy bele. Szóval így tényleg teljesen felesleges venni egy komplett pákát, elég csak a betét elvileg, ugye?
-
mezis
félisten
válasz
Speeedfire #80308 üzenetére
-
Speeedfire
félisten
Sziasztok,
valami low budget diy megoldás érdekelne. Hátha tudok segíteni.
Fali fotó fölé szeretnék akkus, ledes, alkony kapcsolós fényforrást. De ezekből a sima verzió is elég drága már, nem hogy olyan amit én szeretnék.
Arra gondoltam, hogy 5v led szalag, 3 db 18650 akku, meg valami alkony kapcsoló hozzá (ebből full ismeretlen vagyok). Maga a tartó rész egyelőre nem tudom mi lenne jó erre, valami egyszerű megoldást keresek. -
gahor72
aktív tag
Köszönöm midenkinek!
Sajnos a 220-as kábel már nem fér el a parketta szegőlécben.
üdv -
Új hozzászólás Aktív témák
- Rengeteg pénzt kapott az USA-tól az Intel, de Trump kért cserébe valamit
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nők, nőügyek (18+)
- Autós topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Magisk
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Metal topik
- Gaming notebook topik
- Androidos tablet topic
- További aktív témák...
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Felsőkategóriás Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I9 13900K / RTX 4080 / 32GB / 1TB SSD
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G5 - i5-8G I 8GB I 128GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- MacBook Pro 13, 14, 15, 16, MacBook Air M1, M2 M3 M4 bill magyarosítás lézerrel / sapkacserével
- Eladó karcmentes Moto G31 4/64GB / 12 hó jótállással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest