- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Blackmate
őstag
Nem annyira elektronikai kérdés, de szerintem itt van a megfelelő csapat, aki tud rá válaszolni.
Van-e nemzetközi szabvány (vagy legalább EU-s), hogy milyen keresztmetszetű vezetéket mekkora kismegszakítóval kell védeni? Ilyenre gondolok:
Szóval valami hivatalos és nemzetközi referenciára lenne szükségem, ami a fenti táblázatot taglalja, leírja, mint szabvány. -
tillatrilla
senior tag
válasz
PROTRON #78998 üzenetére
Köszönöm a válaszokat! Aryes,neked is!! Egy haverom vett ilyet,vagy 10 darabot az udvarába. 3-db nem működött,hozzám hozta javításra. Forrasztási hibák,meg halott cellák... Amúgy nagyon jó fénye van,3ezer párszáz ft darabja,+posta. Én Aliról rendeltem magamnak ilyet,cseh raktárból,a napokban érkezik. Az üveges tetőre nem tudom rögzíteni,ezért nézek külön lámpatest-napelem vezetékes megoldást. Köszönöm!!!
-
PROTRON
addikt
A kolléga javaslata azért is megfontolandó, mert az üveged megtöri a led kellemetlen erős fényét.
De ha nem férsz hozzá a rögzítéshez, lehet el kéne cserélni olyan változatra, ahol a napelem vezetékkel csatlakozik és 1-2 méterrel arrébb lehet rakni.Amúgy honnan mennyiért lett? Kíváncsiságból kérdem.
-
válasz
tillatrilla #78996 üzenetére
Ha az üveg nem szűri ki az összes UV fényt, akkor van rá esély, amúgy csak a próba dönti el.
Ha mégsem lenne elég a fény (télen van rá esély, hogy nem kap elég napot), mi lenne, ha kívülre, az üveg fölé tennéd? Ha már úgyis üveg a tető, a lámpa fénye könnyebben átmegy rajta. -
tillatrilla
senior tag
Sziasztok! Kicsit off,de nem találtam rá alkalmas topikot. Napelemes ledes lámpatestet szeretnék a bejárati ajtóhoz tenni. Üveg terasz,lehetőségem nem sok van. Kérdésem,hogy a drótos üvegen keresztül is feltöltené az aksikat?Képet mellékelek,szinte csak oda tudom helyezni,az ajtó felett pont egy üveg szakasz van. Köszi előre is a választ!
-
-
-
Teasüti
nagyúr
Mikrofon bemenet az alacsonyabb szint ha nem tévedek. És egy 3,5 mm jack bemenetet kell kapcsolnom mindenhez is a legtöbb esetben (xlr, 1/4 jack, rca). Valamint vonal szintű kimenetek ezek legtöbbször. Azt értem, hogy egy keverőpulton ez talán megoldható, de ha nem ért hozzá aki kezeli, akkor baj van.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #78989 üzenetére
Jól gondolom, h a földelt és szimmetrikus az egyenlő az unbalanced és balanced angol zsargonnal?
Nem tudok rá válaszolni sajnos, nem igazán értek az audióhoz. Kihangosított rendezvényen szeretnék hangot rögzíteni egyszerű konzumer eszközökkel:
- mikrofon vevőről/erősítőről, ha van a beszédeknél;
- keverőpultról;
- aktív hangszóróról, ha az előbbiek nem játszanak.
Hogy itt mi az elterjedt megoldás vagy egyáltalán milyen helyzetekben találhatom magam, az passz. A rögzítő viszont unbalanced elvileg. Legalábbis közönséges TRS Jack csatlakozón megy át két csatorna, szóval felteszem ez akkor földelt lesz. Primitív ismereteim szerint a szimmetrikus az, ahol csatornánként van + és -, mint egy hangszóró kábelnél ugye? -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Teasüti #78988 üzenetére
Kész egység nem rémlik, egyéni megoldáshoz azt is tisztázni kellene, hogy input-output földelt / szimmetrikus, pontosan melyik oldal, milyen rendszerű.
Vannak például ilyen trafós illesztők, amiben trimmer is van, de ez nagyszintű jel (hanszórófeszültség) csökkentésére és galvanikus elválasztására való:
https://www.aliexpress.com/item/32815840254.html
Fentinél a bemenet szimmetrikus (földfüggetlen), kimenet földelt.
Vannak ilyen galvanikus elválasztók, amit pl. mobiltelefon kimenetén szoktak használni, hogy ne legyen földhurok a töltőkörrel, autóban:
De ez mindkét oldalon aszimmetrikus (földelt) és trimmer sincs.
Ha nem is alkalmas (esetleg némi átalakítással), csak az érdekesség kedvéért.
-
Teasüti
nagyúr
Üdv!
Volna egy érdekes feladatom, nem találtam hozzá a megfelelő topikot, talán itt úgy képben van mindenki.
Vonal szintű jel mikrofon bemenetbe küldéséről volna szó, hangfelvétel kapcsán.
Létezik olyan eszköz, ami jó minőségben tud átalakítani +4dB vonalszintű XLR, 1/4" jack és RCA forrást egy 3,5 mm-es jack mikrofon bemenetre, ami max -20 dBV-ig tud jelet fogadni? Esetleg szabályozható szintillesztéssel (hangerőszabályzóval)?
Egy kis dobozkát képzelek el lelki szemeim előtt, amin van egy XLR, 1/4 jack (akár 2in1) és mono RCA, egy vmilyen hangerőszabályzás (esetleg egy fix értékű csillapítás is megtenné max -20 dBV csúccsal) és a másik végén meg kiköpné a mikrofon szintű jelet. Egy csatorna elég lenne.
Köszi! -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
razorbenke92 #78985 üzenetére
Tosot, noha nem A/C, hanem párátlanító, ugyanakkor végén egy megjegyzés:
https://www.tosotdirect.com/blogs/life-well-lived/what-is-the-dehumidifier-f0-code
1comment
You don’t mention the possibility that the F0 fault arises from the formation of verdigris inside the sensor. This is something that can be fixed by cleaning the sensor.Ennek nyomán kiderül:
https://www.youtube.com/watch?v=tnwwBi1u-eA
Persze itt semmi nem biztos, de érdekesség.
-
válasz
Csabesz666 #78984 üzenetére
A legtöbb klímánál (pl.az összes Gree alapúnál) az F0 hibakód azt jelenti, hogy elillant a hűtőközeg, szóval szerelőt kell hívnod hozzá.
razorbenke92; te ügyesebb voltál, én már azon elbuktam a típusra való keresésnél, hogy nem is dobott ki olyan nevű klímát, mint amit a kérdező írt
-
válasz
Csabesz666 #78984 üzenetére
Mikor beírtam a googlebe hogy Tosot, automatikusan kiegészítette, hogy Tosot F0 err code.
Erre a találat részletesen kifejti, hogy a hiba jelentése: kevés a hűtőközeg.
Illetve amit még ír a service manual, hogy meg kell nézni a beltéri termisztorát, de gondolom ez akkor van, ha ezzel a hibával áll le, nem amikor nem is indul el.
-
Csabesz666
aktív tag
Sziasztok! Adott, egy Toshot márkéjú 3,5kw os klíma, a beltéri egység, F0 hibakódot ír, a kültéri egység el sem indul. Mi lehet a gond? Gondolok olyanra, hogy a kültéri egységeknél szokott-e lenni valahol mondjuk biztosíték, és ha igen kb hol keressem..... Vagyha mondjuk hűtőközeg ment el, akkor csinálhat-e olyat, hogy totál letiltja, a kültéri egységet? A segítséget előre is köszönöm....
-
válasz
#90088192 #78980 üzenetére
A motani megoldásom ilyesmi (csak a rúd közepét mozgatja), de annak a vége íven mozog. Egy 5-6 centis úd vége vagy 1cm-t csap ki-be
Meg elég széles - OK, ha kell hely, lesz, de jobb azért a kicsi.Fogasléc lenne a frankó, de az nincs is, meg macerább is összerakni
Mindenesetre köszi az ötleteket
-
-
-
válasz
tordaitibi #78976 üzenetére
Hely annyi van, amennyit gondolok mellé
Még csak ötletelés szinten megy.
Nem hülyeség
Mondjuk simán egy rugóval is lehetne talán nyújtani rajta.@Jarod1 : Nem felejtettem el a kallódó CD meghajtókat, kellenek majd
-
-
-
Hello,
Nem jut semmi értemes eszembe arra, hogy hogyan lehetne egy CD fejmozgató motor mozgástartományát kiterjeszteni.
Terhelés nem lenne rajta gyakorlatilag, csak az kéne, hogy ne csak 5-6cm-t mozogjon az a csúszka, amit visz, hanem többet. (Vagy valami, amit a csúszka mozgat.)Minden ötlet köszi
-
válasz
razorbenke92 #78970 üzenetére
Mindenképpen írd meg a blogbejegyzést!
-
válasz
razorbenke92 #78970 üzenetére
Ez címlapon is ütne
Manapság kevés van ott, illetve nekem túl sok az "ilyet vettem" típusú bemutató, kevés a saját munka.
-
válasz
razorbenke92 #78964 üzenetére
Elképesztően nagyra értékelem az elismeréseteket
Gondolkodtam korábban a logouton, aztán attól tartottam, hogy túl szűk réteg lenne akit érdekel. De ha nem is címlapra, blogon írok ezekről még pár dolgot.
Még egy fun-fact offtopic Aryes kérdésére válaszolva: A fekete PCB volt az első PCB tervezésem. Semmilyen szakmai oka nem volt, csak 2015-ben 6 év után véget ért a még diákszerelemként kezdődött kapcsolatom. Kitaláltam, hogy belekezdek valamibe, amit mindig is akartam, elég bonyolult, hogy elvigye a gondolataim nagy részét, és elég drága, hogy egyetemista diákként ne maradjon pénzem italra mellette
.
Az autodidakta tanulás olyan jól ment, hogy 2016-ban szerződött velem egy cég, hogy külsősként vigyek végig nekik egy PCB tervezést gyártásig. 2017-ben ugyanez a cég szerződést ajánlott, és itt dolgozom a mai nap is azzal a szubjektív véleménnyel, hogy itt van a lehető legjobb helyem. -
törölt tag
válasz
A kalapom előtted hever.
-
válasz
Azta, ez igen
-
válasz
Ezt érdemesebb lenne Logout címlapra megírni, baromi jó téma
Pont az ilyesmit hiányolom onnan
-
válasz
Hát ez gyönyörű.
Az alaplapok is saját gyártás, ugye? Mikor/hol, milyen projekt keretében készültek ezek? Írj privátot, hogy ne itt offoljunk. -
Éppenséggel pont itt vannak mellettem:
A piros a micromouse. A feladata, hogy egy labirintusban minél hamarabb megtalálja a "sajtot". IR szenzorokkal figyeli a falakat szabvány négyzetes cellákból álló pályán. A nagy kunszt, amit tudott a versenytársakkal szemben, hogy meg tudtuk valósítani a 4 kerekes mechanikát ÉS az enkóderrel korrigált telemetriát. Ez azért kihívás, mert a 4 kerekes konstrukciónál nem szoktak elférni az enkóderek a motornál. Ilyenkor teljesen a 6DOF MEMS-re van utalva a kicsike, ami veszélyes a mérés driftje és a döccenés miatt. Persze ez 4 keréknél kevésbé probléma, mint 2-nél. Az enkóder+giroszkóp szenzorfúzióval meg lehet nyomatni, csak a 2 kerék miatt pont az a tapadás megy el, ami kell az intenzív gyorsuláshoz és megálláshoz. Tehát a legjobb, ha mechanikailag is jól tud menni (4 kerék) de közben nem téveszti el merre jár (szenzorfúzió). A motor, amiben integrálva van a megfelelő felbontású és megbízhatóságú enkóder az 200-300Eur körül kapható. A teljes költségvetés 100Eur+támogatás volt.
Mi meg az esélytelenek nyugalmával bepróbálkoztunk a Faulhabernél, hogy ha van nekik raktáron ilyen belső enkóderes motor, akkor kölcsönadnák e míg megversenyeztetjük.
Válaszoltak, hogy nincs, de 5 héten belül legyártatnak 2db-ot raktárra. Svájcban. Meg is kaptuk, és sebességben körbeutaztunk mindenkit. Csak az útvonal elmentő algoritmussal nem végeztünk, így gyakorlatilag minden körben ugyanúgy újra megkerestük a célt. Egyébként meg az szokott lenni, hogy megtalálják, és utána a legrövidebb úton újra lefutják a pályát.
A motorokat azóta sem kérték vissza (pedig ezért nem lettek lerövidítve a vezetékeik).A fekete az Arduidrone HX névre hallgat. ATMega644 köré építve egy univerzális drónvezérlő. 10DOF, 38kHz IR vevő, 2.4GHz RF vevő, soros programozó, RC vevő interfész. Készültek hozzá különböző karok is, amikkel plug-and-play lehetett váltani 4 rotoros X,+,Y elrendezések között, vagy akár 6 rotoros elrendezést is tudott. A célja inkább oktatási volt, ezért van túlzsúfolva mindennel. Készült utána belőle egy kisebb, Q nevű négyszögletes kicsinyített és butított változat, de nem jutott túl a prototípus fázison, mert erre a célra meg már érdemesebb volt gyári flight controllereket venni.
-
válasz
razorbenke92 #78961 üzenetére
Ez a projekt érdekelne, lehet erről tudni valamit?
-
válasz
Dr. Szilikát #78960 üzenetére
@Dr. Szilikát : Ez egy 750W-os moduláris szörnyeteg
Nem is túl régi, kondik jók, stb. Üresen indul, gépre dugva meghúz a relé, el is enged. Tehát akkor hisztizik be, ha valami áram is folyna. És üresen a feszek is jók.
@Tordaitibi : Én meg szoktam csinálni az ilyeneket is, ha tudom, pláne ha valami bontott cuccot fel lehet használni. Az is ingyen van
-
Néhány éve amikor önhordó pcb-s robotokat építettünk (half-size micromouse, submini drón stb) akkor tucatszámra vettük ebayről a mini mp3 lejátszókat. 2$-ért volt rajtuk egy miniUSB csatlakozó, egy kapcsoló, és egy ultrapici LiPo akksi. A LiPo akksit külön nem is találtuk sehol, de ha meg is találjuk, garantált, hogy nem jött volna ki olcsóbban.
-
Dr. Szilikát
őstag
A primer puffer kiszáradása például ellenőrizendő. Egyébként a klasszikus TL494 vagy hasonló egyszerű tápegységek túláramvédelme annyiból érdekes, hogy áramfigyelés nincs is egyáltalán, sem primer, sem szekunder oldalon.
Eltekintve a több 12 V ágra osztott tápoktól, ami már későbbi generáció, ahol a két ág áramát külön söntön érzékeli a védelem és az osztást is azért írja elő a szabvány, mert egy közös ágon túl nagy áram jönne ki, ami már tűzveszélyes lehetne, ha esetleg felizzít dolgokat.
De a korábbi tápokban még ennyi sincs, csak a zárlat esetén leeső feszültségre reagál a védelem, ami a kimeneti feszültségek pontosságát figyeli.
Ugyanaz nem engedi indulni sem, ha rendellenes feszültséget észlel, noha pillanatra megmozdulhat a ventilátor, hiszen előbb be kell indulnia ahhoz, hogy valami érzékelhető legyen.
-
Jarod1
veterán
válasz
tordaitibi #78952 üzenetére
Az igen! követendő példa! Mindig is tiszteltem az ilyen emberkéket akik meg tudnak menteni dolgokat így nem a környezetet szennyezi a kidobott gép hanem újra használatba állt, némi javítással! Respect!
-
Mi szokott olyat okozni, hogy egy ATX táp csak terhelésen nem indul?
Kisfesz oldalon tippeltem zárlatra, de nincs, illetve terhelés nélkül indul. -
Dr. Szilikát
őstag
Amelyikben nem egy/kettő AA vagy AAA méretű Ni-MH vagy Ni-Cd akku van, abban lehet még kisebb gombelem is:
http://www.bigclive.com/solar.htm
Érdekességek:
-
PROTRON
addikt
válasz
A fentit viccnek szántam.
Az a kérdés hogy a 190 hufos dologban milyen mértékű elektronika található...ha egyébként ugyanazt a funkciót jóval drágábban tudnád csak megvenni, lehet tényleg megéri szöszölni a javítgatással. -
mezis
félisten
válasz
Szomszédom tavalyi? 190Ft-os napelemes ketyeréi egytől-egyig beáztak a napelem mellett. Víz azonnal az elektronikára. Pl a négylábú IC már csak két lábon állt. LED-ek lábai ugyanúgy elrohadtak.
Aryes: ezekben volt akku. Kellett a korrózióhoz!
-
válasz
Dr. Szilikát #78951 üzenetére
Így már értem, köszi!
-
válasz
190Ft-os lámpában van egyáltalán akku?
-
válasz
PROTRON #78949 üzenetére
Tudom hogy általánosítva igazad van,
de épp ehhez a napelemes lámpához írnák pár sort.
Igaz nem vérprofesszionális ipai lámpák hanem a mezei kis földbeszúrható, az a tökgagyi.
2 hónapja vettem 5 darabot, még működnek, egész éjjel világítanak a kerti út szélébe leszúrva.
190 azaz százkilencven forint volt darabja.
Ennyiért először is csoda hogy működik,
másodszor ha nyár végéig kitartanak, és esetleg elromlik, ki az a hülye aki a 190 forintos lámpába 500-ért akkut, 600-ért napelemet, 50-ért ledet vesz és megjavítja?
Magam nagy javító és nem kidobálós vagyok, a kisgépeim zöme és sok minden a kukából kivett, kidobásra ítélt szerkezet amiket szépen megcsinálgattam kisebb összegekből. Csapágycsere, kapcsolócsere, kenés, szénkefecsere stb. Ez így rentábilis is, pl.a legutóbbi egy 10 kilós félipari falbontó és ütvefúró volt aminál a kefekopás, a karbantartás hiánya miatt a keferugó széttrancsírozta a kommutátort.
A 40ezer forintos gépet 7200 forintért megjavítattam és van egy fasza ütvefúró és vésőgépem, és nem landolt a szemétbe a gép.
De 190 forintos készüléket szerintem a földön senki nem fog bütykölgetni mert gazdaságilag és időráfordításban is értelmetlen és deficites. -
Dr. Szilikát
őstag
Ami alapvetés, hogy a védelem soha nem töltésszabályzó, illetve ahelyett nem alkalmazható. Védelmi paneloknak (BMS) több funkciója lehetséges: túltöltés, túlmerítés, túláram, túlmelegedés ellen.
Túltöltést tekintve 4,25 V felett kell lekapcsolnia, míg a töltés 4,2 V szintre történik, tehát a védelem itt csak egy másodlagos lépcső, a töltő meghibásodása esetére.
Viszont a töltésnek nincs vége a 4,2 V elérésekor, alább a szaggatott vonalat kell nézni, az még csak 60 % nagyjából. Utána ezen a szinten kell tartani, míg az akku által felvett áram C/10 értékre esik vissza.
Ha egy napelem úgy van méretezve, hogy nem túl erős a cellához képest, vagyis az adott (4,2 V) szinten nem produkál már akkora nagy áramot, elképzelhető olyan optimális illesztés, ami még "éppen belefér".
Ebben segíthet az a tény is, hogy a Li-ion celláknak van bizonyos önhatároló képessége, amit a szemléltetés kedvéért a Zener-diódákhoz lehetne hasonlítani.
Ennek köszönhető az is, hogy soros cellákat töltve, amíg azok jó állapotban vannak, meglepően jól képesek elosztani egymás között a feszültséget, töltés közben. Pont ezért a védelem nem is kapcsol le, nincs dolga ilyenkor.
Amikor a soros körben egy tag gyenge, elhasználódott, megnőtt a belső ellenállás, akkor billen meg csak az egyensúly és szól bele a védelem. Ez is mutatja, hogy a "Zener-hatás" működik, jó állapotú cellák esetében.
Tehát mindent összevetve, az egyszerűsített napelemes töltés kompromisszumos megoldás ugyan, de optimális szintillesztéssel (ne legyen túl erős a napelem, saját belső ellenállása megfelelően korlátozzon) még éppen beleférhet. Nem zárható ki persze, hogy valamennyivel rövidítheti az akku életét.
Más esetben egyesek nem számolnak azzal (Youtube-okosok, szabályzó nélkül), hogy nagyobb árammal megküldik az akkut, ami túl hamar 4,25 V-ra rántja és itt a védelem lekapcsol, de a cella még nem is töltődött fel teljesen, mert a tartószakasz (CV) kimaradt:
-
válasz
Dr. Szilikát #78946 üzenetére
Azt nem értem, hogy ha védett is a cella, az a túltöltés ellen tudomásom szerint nem véd.
Mert az 5.5V napelem 4,2V fölé tudja vinni a cellát, ha úgy alakul.
-
PROTRON
addikt
válasz
baly81 #78948 üzenetére
Akkoriban még odafigyeltek a minőségre, nem spóroltak le minden költséget, ezért kellett azt a minőségi, 1500forintos gyártási árú darabot jó drágán 2100 forintért megvenned.
Azóta a Te érdekedben nem terhelnek Téged ilyen felesleges dolgokkal, így szintén csak és kizárólag a Te érdekedben már piszok olcsón tudják gyártani 1450 forintért, így neked itt a jó világ hogy horriblis mértékkel csökkentették az árat 2000 forintra.
Örülünk Vincent. -
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #78946 üzenetére
Értem. Köszi az infót!
Abból indultam ki, hogy nálam van itthon egy ősrégi bontott 52x52mm-es szolár cella, amelyen nagyon erős fényben látszik egy kis kerek folt. Ennek a kerek foltnak a fekete színtől eltérően sötét lilás árnyalata van. Ha letakarom a kis (kb 3mm-es) kört, akkor bekapcsol a LED.
Ez egy régi, udvari szolárkőből lett kibontva. Ha megtalálom, akkor lefotózom. Azt hittem mindben van ilyen, de akkor ezek szerint nem... -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
hódmaci #78941 üzenetére
Ahhoz már egy 4 tranzisztoros logikai áramkört tudnék elképzelni például, ami még táplálást is igényel.
1-1 tranzisztor a bázisán kapná a leosztott jelet, kollektoron invertál, utána diódás VAGY-kapu, majd még két tranzisztor, a két LED ellenfázisú működtetésére. De ennek lehet még többféle árnyalata / megoldása.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
baly81 #78945 üzenetére
Mivel a napelem maga egy fényérzékelő és ezeknél minden költség ki van élezve, alapvetően nem szükséges külön szenzor. Alábbi mondjuk Li-ion akkus, de a lényeget mutatja:
Szükség van egy diódára a napelem és az akku között, mert egyébként sötétben a napelem ráterhelne az akkura és visszamerítené. Ennek kivédésére van egy alacsony feszültségesésű Schottky-dióda.
Sötétben a napelem csökkenő feszültségét az ellenállásosztón keresztül figyeli az áramkör.
Töltésszabályzó nincs láthatóan, csak azt használják ki, hogy az akkunak van némi önkorlátozó képessége, illetve ez védett akku egyébként is, a Ni-MH meg védelem nélkül is jobban bírja a strapát.
Az nem hiba, hogy terheletlenül 6 V-ot ad le, mert amikor az akku rajta van, ráterhel és lehúzza a saját szintjére.
-
fradi81
veterán
válasz
Panthera #78925 üzenetére
Nem értek a témához de ha így kell megmérni abból nekem ebből az jön le amit eddig is tapasztaltam hogy csak az egyik lámpa tölt, ha süt rá a nap akkor 6V-al ha nem még akkor is 3 körül. Az elemeket már cserélgettem. A rossz lámpák feltöltött akksikkal nappal is világítanak, tehát azt hiszik este van mert nincs töltés. Persze ilyenkor 1-2 napig bírják így használhatatlanok, szerinted mi lehet ezekkel, javíthatóak? Egyébként nemrég vettem ezeket, alapból ilyenek voltak.
-
hódmaci
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #78939 üzenetére
Köszönöm.
Nem gondoltam, hogy ennyire egyszerű a dolog.Na de ebből kiindulva vérszemet kaptam az építésre.
Az volna a lényeg hogy hibajelző ledet és üzem ledet szeretnék készíteni.
Vagyis, ha minden ok akkor zöld led világít, de ha hiba van akkor pedig a piros.Tehát két ponton kell figyelni a feszültséget.
Amennyiben megvan mindkét ponton akkor ok.
De ha csak az egyiken akkor hiba van.Amennyiben L1/A ponton és L1/B ponton van 240v akkor ok minden.
Amennyiben L1/A ponton nincs, de L1/B ponton van a nullához képest fesz akkor hiba van.Rajzoltam valami mesterművet
[kép]Tudsz(tok) segíteni a kapcsolásban?
Vagy inkább engedjem el és maradjak az üzem lednél?Barret001
Köszönöm.
De most akkor mi van Agyturbina válaszával?
Mi a helyes?
Mert nagyon nem mindegy hogy 27kOhm vagy 3.3kOhm -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
hódmaci #78938 üzenetére
DIP LED 20 mA terhelhetőségű, de kisebb árammal is jól világít, ha csak jelzés a cél.
Noha a LED értelemszerűen dióda, de fordított irányban nem sok feszültséget bír, ezért egy antiparalel diódával védeni kell:
Itt kapacitív előtéttel mérséklik a hőveszteséget.
Tisztán ellenállással, példa kedvéért 22 k 3 W-os ellenálláson 10 mA áram jönne létre, ebből a LED-re 5 mA átlagáram jutna (dióda akkor is kell rá), ami még mindig "jelzésértékű", de ki kell próbálni inkább.
A félhullám miatt a LED 50 Hz vibrálása jobban látható, vagy lehet Graetz-hídba is kötni, viszont egy puffer már átértékeli a szintszámítást is.
https://digitalab.org/2012/11/mains-powered-led-lights/
https://www.rapidtables.com/calc/electric/watt-volt-amp-calculator.html
https://www.omnicalculator.com/physics/capacitive-reactance
220 nF, 50 Hz-en 15 kohm kapacitív reaktanciát képvisel.
-
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Ellenállást keresek.Tudnátok segíteni mekkora teljesítményű/értékű előtét ellenállás kell tennem led elé?
1db 5mm led működne 240v AC feszültségről. -
csongi
veterán
Köszönöm mindenkinek !
-
Janos46
tag
Köszi a LED-es javaslatokat.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
csongi #78930 üzenetére
Némelyik forrasztópákában is használják:
https://www.aliexpress.com/wholesale?SearchText=vibration+sensor
#78929 VIPowER
TV-szervizemben nyilván "próbáltam", illetve láttam már dolgokat, gondolok itt a LED-háttérvilágításokra is.
-
csongi
veterán
Sziasztok.
Motorkerekparhoz szeretnek borulas, vagy eldoles erzekelot.
Letezik erre valamilyen rele vagy ilyesmi? -
VIPowER
őstag
válasz
Dr. Szilikát #78928 üzenetére
Mindet a meleg, meg a szar forrasztás öli meg. Ha normális hűtőborda lenne rajta akkor örök élet, plusz egy nap. Én már többet is javítottam, szinte mindig a ledek (illetve a forrasztásuk) a hunyók, ők pedig a hűtés hiánya miatt döglenek. Konkréten körömmel le lehet tolni őket a panelről, próbáld ki.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Janos46 #78923 üzenetére
Kapcsolóüzemű driver, valószínűleg az alábbihoz hasonló felépítés, csak nálad az IC-lábakat minimalizálták négyre.
LED-eket mindenképpen ajánlatos ellenőrizni, önszívatás elkerülésére. Pufferkondi megviselt állapotban van, bár ez a konstrukció működhetne éppen hullámzó, szűretlen tápról is. De azért párhuzamosan rá kellene akasztani egy másikat, próba kedvéért.
Ha nincs életjel, a pufferen 325 V jelenléte mérendő, mondjuk első lépésként. Csak vigyázni kell, véletlen összeérintésekkel nagy csattanás lehet belőle.
-
-
Panthera
őstag
válasz
fradi81 #78924 üzenetére
Ha napsütés közben rámérsz, akkor az akku eltávolítása után az akkutartó kapcsain van feszültség? Annyit javítottam már meg, a napelemmel nem szokott gond lenni. A nyák is jól néz ki, nincs korrodálva.
Esetleg az elem is lehet hibás, túl nagy már a belső ellenállása, és nem tudja feltölteni. Ha több éves, akkor ez szokott lenni az első, hogy azt ki kell cserélni. Akár komolyabb eszközben már nem jól szolgáló akku is felhasználható még. Pl. én most digitális fényképező régi akkujait használtam újra így (a gépnek már kevés volt). Ebben az esetben érdemes előtte feltölteni egy rendes töltővel. -
Janos46
tag
Sziasztok.
A LED lámpáim meghaltak, gondoltam lefűrészelem a búrát róla, de ahogy a kezembe fogtam szinte magától lejött. Nem egyedi eset, van egy másik hasonló is. Valaki szedte már szét ezt a tipust? Szerintetek melyik alkatrész lehet a hunyó? Kicsi 4 lábú = az egyikben MI7725EK 2014C4 OXC4, a másikban 628K2 U36AG. Nagy 4 lábú = MB10F, dioda. A LED nem rosz, mert akkor az kiég (lásd a másik fajtát). Az látványos és könnyű lesz kicserélni (remélem). Nem csak hobbiból javítanám, miért legyen hulladék? Óvd a természetet, vigyázz az utódokra. Röviden ennyi. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
daninet #78921 üzenetére
Mindegy, mert áramgenerátor vagy áramlimiter ugyanaz.
Pl. a driver 300 mA áramot generál a LED-re.
Vagy a driver 300 mA-re korlátozza a LED áramát.
...és akkor ugyanazt mondtam, csak másképp. Méghozzá ideális esetben egy áramgenerátoros táp rövidre zárt kimenettel is 300 mA áramon korlátoz.
Dimmelhető driverek is vannak, ami a fázishasítóval kompatibilis (bár ezzel néha lehetnek problémák, hogy melyikkel hajlandó jól működni), azaz figyeli a hasított jelalakot és annak függvényében csökkenti a LED-áramot, méghozzá a profi eszközök a kimenet PWM-szaggatásával.
-
daninet
veterán
válasz
#85619712 #78919 üzenetére
ehhez mind újra kéne vezetékelnem a házat, mert a 3x1mm nem elég neki, kell még 2 ér. És a többi lámpám is dali kellene persze legyen a szobában különben nem dimmeli.
Belemélyedtem, mert kerestem a megoldást.
Ez egy családi házban totális overkill egyébként, ez úgy érdekes, hogy van mondjuk egy nagy középület, bedrótozzák az összes lámpát dali-ra és onnantól gyakrolatilag tetszőlegesen programozható hogy egy kapcsoló melyik lámpákat kapcsolja, visszajelzi ha elromlott, ha dimmelve van azt is visszajelzi hány százalékon megy. Beállíthatod ha felkapcsolod akkor fade effekt-el kapcsolja be stb.
Ez az irány a lámpák következő lépése de a plusz vezeték és a rendszerhez tartozó drága elemek miatt sokba kerül.Az a "dali master usb interface" 160ezer
Dr. Szilikát
Ezt az áramgenerátoros dolgot én sem tudtam. Van egy labor tápom, adtam a lámpának direktben 30V 450mA-t de nem adott fényt. Igazából nem is értettem miért.
Ezeket néztem ki a dali helyére, ez fázishasításos. Ez a kör így sajnos 35ezrembe kerül, de én voltam figyelmetlenEmezeket max elhasználom máshova ahol nem kell dimmelni.
Az isel port nem az áramerősséget limitálja? Mintha azt olvastam volna.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#85619712 #78919 üzenetére
Több vezérlő és fogyasztó egy kétvezetékes adatbuszon kommunikál:
További részletek:
http://www.pierlite.co.nz/tools-services/technical-information/dimming-options/
#78918 daninet
Konkrétan nem 50 V-os, hanem áramgenerátoros driver. Hogy milyen áramot generál, az Isel pontokon állítható be, az ellenállás cseréjével.
Pár napja itt írtam az áramgenerátoros elvről:
https://prohardver.hu/tema/led_vilagitas_a_lakasban/hsz_19679-19679.html
Az áramgenerátoros táplálást sokan nem értik, sőt múltkor a másik topikban kifogtam egy trollt is, aki szabályosan engem nézett hülyének, pedig ő nem értette, hogy miről szól az egész.
-
daninet
veterán
válasz
rednifegnar #78917 üzenetére
nem sajnos mert megvettem még a gipszkartonozás előtt a lámpákat
Igazából sima LED drivernek használhatóak mert adsz neki áramot és 100%-on indítja a lámpát. Külön öröm, hogy 50V-os lámpákkal megy csak. Baromira réteg termék
Mind1 így jártam -
daninet
veterán
válasz
Dr. Szilikát #78914 üzenetére
nincs ennyi vezetékem behúzva, szóval rácsesztem. Nem tudom mit csinálok 6 DALI driverrel.
Veszek MW fázishasítós drivereket akkor.Köszi a segítséget.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
alexride #78912 üzenetére
Legegyszerűbb a mélyhangok csökkentése az erősítő bemenetén lévő csatolókondenzátor értékének csökkentésével, illetve sorosan az eredetivel is lehet.
Az elképzelt CR szűrő másik tagját a bemeneti impedancia alkotja:
Ha aktív szűrőről beszélsz, ahhoz viszont egy erősítőfokozat is szükséges, hiszen attól lesz aktív:
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
daninet #78913 üzenetére
DALI lámpához DALI dimmer kell, ami kétvezetékes busz elvén működik, mint az I2C busz is.
Vagy Arduino használatával is kiváltható például a vezérlés.
Vagy ilyen esetben:
Két lehetőség van, ha jól látom a külföldi oldalak alapján.
- Vagy DALI digitális vezérlésre (buszra) kötöd.
- Vagy megküldöd a jelzett kapcsolóval és akkor annak nyomogatásával is tudod dimmelni.Feltételezem, ahogy szokott lenni más esetekben: rátartasz, szabályoz, rövid nyomás kapcsol vagy ilyesmi. Visszaugró kapcsolót / nyomógombot írnak is hozzá konkrétan, de logikus is.
-
daninet
veterán
Sziasztok!
Van 6 mennyezetbe építhető lámpám ami DALI vezérlős. Igazából fogalmam sem volt mi ez, írta hogy dimmelős, jók voltak a lámpa paraméterei de most a legrand dimmelőm nem tudja szabályozni. Elvileg további vezetékek kellenének neki.
Ismertek bármi módot ahogyan az alap 3 eres kábellel ez fázishasítással dimmelhető marad?Ez a bekötési diagram switch dim esetén, szóval külön kell neki áram és külön kell neki a fázis hasított áram
-
alexride
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni egy aktív felül áteresztő szűrő megépítésében mély hangok levágásához. A frekvencia 70Hz vagy változtatható kellene legyen, de a lehető legegyszerűbb megoldásra van szükségem, tehát az sem baj ha fix. Tudnátok ajánlani biztosan működő áramköröket?
-
rednifegnar
senior tag
válasz
PROTRON #78908 üzenetére
na igen meg tuz forro es a kornyezete ki tudja meddig. inkabb ne maradjon bekapcsolva.
vettem ansmann-t, hat olyan szokasos tul van gondolva. megint 1 gombbal akarjak azt megoldani amit 2-vel kellene. igazabol nem lehet kikapcsolni, csak bekapcsolo gombja van ami az idot is allitja. vegig kell leptetni az osszes idon, ugy hogy korbe menjen es ujra a 15 percre érjen de ugy hogy az elkezdjen villogni. ha igy villog akkor 10mp mulva kikapcsol. a bekapcsolas is nehezkes. a gombot kell nyomva tartani hosszan. neha nem sikerul bekapcsolodnia, halvanyan vilagit az osszes led, aztan van hogy 3 gyullad ki egyszerre. aztan bekapcsol, de van hogy egybol bekapcsol. meg volt hogy nem sikerult neki es ujra kell nyomni. hat olyan ize.
ereztem hogy jobb ha veszek egy mechanikusat is (nem volt draga), az kicsit puruttyab de legalabb logikus es egyszeru. sztem most az marad mert a csaladnak tudnia kell kezelni
masikat elrakom sajat projektekhez. -
törölt tag
válasz
rednifegnar #78906 üzenetére
Nincs tűzveszély, mert van bennük egy hőkioldó biztosíték, vész esetén az működésbe lép, és leválaszt ja a hálózatról. De nyilván ésszerűbb ezt nem megvárni.
-
rednifegnar
senior tag
na koszi mindenkinek, mar tudom is akkor mi kell nekem, nem gondoltam hogy van ilyen egyszeru cucc mindig a sima idozitosok jottek be. nekem sztem a mechanikus tokeletesen jo lesz (15 perc az keves de ilyen 20perc fel ora az mar okes).
van egy grill sutonk, az annyibol jobb hogy ket tekero van rajta, egyiken lehet allitani hogy alul vagy felul plusz ki is lehet kapcsolni es van rajta egy timer is (az is mechanikus) es az mindenkepp kikapcsolja ha ugy is felejted.
nem tom ezeken a sima szetnyithato sotokon miert nincs valami hasonlo megoldas mondjuk a dugvillaba epitve ha mar a test az forro es nem birna (v legalabb egy glimmes kapcsolo). ertem en hogy eletvedelem meg egybe van ontve de igy meg allando tuzveszely. nagyon nem szeretem az ilyen megoldasokat. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
darvinya #78904 üzenetére
Egy darab (permanens) mágnest és egy vezetéket egymás mellé teszel, nem történik semmi.
Egy mágneses vezeték (felmágnesezett ferromágneses anyag) sem generál feszültséget, csak úgy magától.
Még előbbihez: közös árnyékoláson belül futó bal-jobb csatorna áthallását értelemszerűen befolyásolja a vezetékhossz is. Főleg rövid vezeték és alacsony forrásimpedancia vonatkozásában az áthallás ember által érzékelhetetlen szintű lesz.
Hogy neked mi tiltott és miért, az így követhetetlen, hiszen a kontextus minden részletét ismerni kell. Milyen földhurkot csináltál stb., de egy szimpla földhurok nem is szokott ilyennel járni.
Földhurok egyik érdekes példája az is, amikor a szomszéd szólt egyszer, hogy bedugja a TV-kábelt és lemegy az automata "biztosíték".
Persze, hamar feltűnt, hogy a FI-relé akad le valójában és a központi antenna GND-szintje, valamint a hálózati védőföld találkozásának eltérő szintje okozta a tiltást, miután a TV is földeléses rendszerű volt. Set top box is volt, de az a HDMI-kábelen keresztül vitte át a szintet.
Koax. galvanikus leválasztóval megoldottam.
-
darvinya
titán
válasz
Dr. Szilikát #78902 üzenetére
Régi rendszernél van árnyékolás beleszólás a analóg jelben.
Újabban ezt leválasztják, s már ezt '98-as Escort eredeti rádiónából tudom.
Ha már itt kazettás rendszernél leválasztották, akkor újabbnál, ahol már komolyabb autó vezérlés folyik, ott komolyabb szétcálasztás van.
Felmágneseződés pont rossz ebben az esetben, mert az visszahathat az autó vezérlésre, aztán szép anomáliák lesznek.
Pl: Én most küzdök Mondeo fejegységemmel, mert autó elektronika kihat, emiatt szellem érintés/funkció gombot kapcsolgat.
Árnyékolt kábelnél még bekapcsolásig sem jutottam, mert azonnal tiltotta az autó rendszere.
Így maradtam az árnyékolatlan eres vetetékeknél. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
darvinya #78901 üzenetére
Illetve a teljesebb kép kedvért, alapvetően érpáras (földfüggetlen) mikrofonokhoz ajánlott a kábel, míg sztereó átvitelhez bal-jobb egymástól árnyékolt kábel való, az áthallás minimalizálására. De az áthallást befolyásolja még a forrásimpedancia is.
Alacsony forrásimpedancia esetén kevésbé képes "keveredni" a két oldal jele, ilyenkor több-kevesebb kompromisszum árán mehet együtt is a két ér.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
darvinya #78901 üzenetére
Amiből a téma kiindult, a képen szerepelt, hogy ónozott réz (tinned copper), de ha vastartalmú lenne, az sem számítana, mármint valamennyi permanens felmágneseződés nem szól bele a jelbe.
Az analóg aszimmetrikus jelátvitel legnagyobb problémája, hogy az árnyékolás maga is részt vesz a jelátvitelben, így az árnyékoláson létrejövő nem kívánatos áramok közvetlenül bekerülnek a hasznos jelbe.
Kétféle módon kerülhet be: a külső elektromágneses terek áramot indukálnak a harisnyában, mint egy szál vezetékben (annak számít csak, mint egy trafó menete stb.), de ilyen szempontból mindegy, hogy réz vagy vas. Ellenállás sem számít, a nagyságrendek miatt.
Másik zavarforrás a földhurok, amikor a két végponton AC feszültségkülönbség jön létre (pl. két készülék táppotenciálja / GND-szintje eltérően alakul), az is beszűrődik a hasznos jelbe.
Meg amikor a földhurokban indukál áramot a külső tér, az még nagyobb súllyal esik latba.
Az érpáras (szimmetrikus, azaz földfüggetlen) jelátvitel kapásból más téma, ami az analóg telefonvonal, illetve a szimmetrikus mikrofonok világából is ismerős, a többféle digitális alkalmazás mellett.
Noha a digitális átvitel a jelformálás lehetősége miatt amúgy is kevésbé érzékeny a zavarokra, de ezt javítja a földfüggetlen átvitel, aminek pedig nem feltétele az árnyékolás, viszont az még tovább javíthat azon is.
-
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #78898 üzenetére
Árnyékolással semmi gondom, csak itt nem árnyékolásról van szó.
Analóg jelvételről van szó, aminek.kifelyezetten árt a felmágnesezett árnyékolás.
A mikrofon pedig teljesen más, mert különben több zaj lesz, mint hang.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elden Ring
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Milyen autót vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Autóhifi
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Fujifilm X
- Hobby elektronika
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 7400 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 SUPER 6GB Rampage Everest 500W
- Creative Sound BlasterX G5 (70SB170000000) (Sound Blaster) (DAC)
- Lenovo Legion Pro 5 16IRX9
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R9 5900X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged