Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: A végtelenbe...
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- GoodSpeed: A megfelelő matrac kiválasztása egy hosszú folyamat végén!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- potyautas: Kiküldetésben a szép Juhásznénál
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Tomika86
üzenetére
Gyengébb MOSFET kapuját védeni célszerű ilyen 100 ohm nagyságrendű ellenállással, hogy egy meredek impulzus ne tudja károsítani, a kapacitás hirtelen töltése vagy kisütése által.
Míg a komolyabb MOSFET (illetve az alkalmazás) már kimondottan igényli a nagyobb töltő / kisütő áramokat, amihez kisebb soros ellenállás is tartozik.
15 kohm az emitterellenállás, vagy lehúzónak is mondhatjuk, ami lassú / ritka kapcsoláshoz tökéletes. Durvább meghajtásoknál már külön tranzisztor tépi le-fel a kaput, minimális ellenálláson keresztül.
#80426 Teasüti
Ezt nem úgy kell felfogni, mint egy tranzisztort, ahol bázisáram áll elő. Ez egy szigetelt kapu, felhúzva sem folyik rajta áram. A felhúzás pillanatában a Gate-kapacitást kell tölteni csak. Végén viszont a 150 ohmon nem esik semmi feszültség.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Tomika86
üzenetére
Az R150 a mosfet előtt az korlátozza le az áramerősséget, mert amúgy közvetlen Vcc-re lenne zárva és azt lehet nem élné túl (meg az Opto se ekkora áramok kapcsolására való). Csak úgy viszonyításképp a driver, amit én használtam akár 4A-rel tudja vezérelni a Gate-et, ha nincs közte ellenállás. Datasheet szerint a kimeneti ellenállás opcionális volt, így nem tettem utána. El is égett a picsbe egy adott PWM freki felett.

Az alatta lévő R15k meg GND-re húzza a Gate-et, ha nincs Vcc-re kapcsolva.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Tomika86
üzenetére
PWM-hez a Gate kapacitása is kérdéses. Vannak direkt olyan FET-ek, amik erre a feladatra valók, TTL szintűek és relatíve kicsi Gate kapacitással könnyen lehet őket vezérelni.
Egy átlagos Mosfet-hez kell vmi tranyós kapcsolás legalább. Esetleg mosfet driver, ha áramkört tervezel.A Gate ellenállás meg annak a kapacitása és a PWM frekvencia kérdése csupán. Vmi kalkulátor kell hozzá. Nekem az egyedüli tapasztalatom, hogy driver-rel ellenállás nélkül sem tudtam néhány kHz fölé menni, mert elégett a driver. Ha raktam volna utána ellenállást, akkor talán túléli.

Új hozzászólás Aktív témák
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS (210-AZBV)
- Xiaomi 11T 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! LG 24GM79G-B 24 144Hz FHD TN 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Clevo 1060 6GB Mxm 3.1 laptop videó kártya ingyen házhoz szálitással
- iPhone 13 mini emelt kapacitású 2520mAh diagnosztizálható akkumulátor, +ajándék ragasztó
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

ekkold