Hirdetés
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Klaus Duran: HP wifi nyomtatás+ win11.
- Lalikiraly: Asus Gaming V16 - RTX5050
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PitLee
őstag
Vettem egy Em 50261 időzítő kit-et, összeépítem (még nem csináltam ilyet), de fogjuk rá működik
A probléma az, hogy a Start gombot hosszan nyomva kellene kikapcsolni, de ehelyett kb 1sec után magától visszakapcsol, van benne valami auto off,(1min) de azzal is ezt játssza.
kép1
kép2Mivel az alkatrészeket (ellenállás, kerámia kondi, ELCO, tranyó méregettem , hátha ragad rám valami, bárcsak egy maxwell-es lakatfogóm van ami kondít tud mérni, de a 104 kera kondinál nem 100 körülit mért hanem 50-et csak, ezeket kicseréltem, elmentem bugázni kidobott elektronikát és találtam 104-es kera kondit ami feketével alá volt húzva (nem tudom jelent e valamit), ezen 110 körül mértem kicseréltem őket, de a hiba megmaradt.
Nem tudom mi lehet a baja, valaki esetleg ? -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Ügyi03
üzenetére
+/- 50 V-ot bír az áramkör némán, azaz kivezérlés nélkül. Ahogy adod rá a hangerőt, a feszültség csökken, a szokásos, stabilizálatlan tápmegoldást feltételezve.
Ezt kellene inkább méréssel ellenőrizni és a nem túl szerencsés diódázást lehetőleg kerülni. Nem fog rögtön elszállni a mérések során, ahhoz tartósabb melegítés kellene és már eleve 50 (100) V alatt vagy, ami már jó kezdet.
-
Ügyi03
friss újonc
Sziasztok. Elnézést a zavarásért, de lenne egy olyan kérdésem, és egyben segítséget is szeretnék kérni, hogy van egy tápegységem, ami + - 47v és azt szeretném, hogy + - 40V legyen , és diódás feszültségkorlátozásra gondoltam, lépcsőzetes megoldásként.Van egy hídban kötött tda7294 ic végfokozatom, és arra szeretném a tápegységet. 1N5408 számú diódára gondoltam, hogy jó e lesz.Természetesen csak a feszültséget szeretném csökkenteni, biztonságos tartományba.De ha nem jó a diódás csökkentés, amire gondoltam, akkor szeretném, hogy segítsetek .Előre is köszönöm a válaszotokatt, és a segítséget. Üdv
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
3 volt sorban, 3,6V
Érdekes, hogy az akku jó védelem... Kipróbálom így. Köszi!
-
Dr. Szilikát
őstag
Nem tudom, sorosan hány cellás volt az eredeti Ni-Cd, miután létezik névleges 2,4 / 3,6 / 4,8 V is ebben a kategóriában és szerencsére mindegyik helyett használható a névleges 3,7 V Li-ion cella.
Ki lehet mondani a tapasztalatok alapján, hogy a kisebbik motornak sem árt, de legalább kicsit jobban pörög, viszont még a nagyobbikat is normálisan viszi, rendesen használható a gép.
Diódán való ejtésre magam részéről nem pazarolnék tizedvoltokat sem, főleg mert inkább hátránya van, előny nélkül: emiatt nem ment még tönkre panel, hiszen az akku elnyeli az impulzusokat. Kefés motornál van bizonyos kommutációs zaj, ami AC-komponensként értelmezendő, tehát az akku kapcsait le-fel "cibálja".
Diódával te leválasztod ebből a zajfeszültségből az akkut visszatöltő tüskéket, míg engedélyezed az akkut kisütő tüskéket, ennek amúgy mi értelme? Miközben a cella alacsony belső ellenállásán keresztül az akku mindkettőt elnyelni, tompítani igyekszik. Vagy tehetnél rá paralel kondenzátort is, ami kinyírná a zajt.
Töltőmodul meg 5 db 400 Ft Kínából és ha legalább1 db tönkremenne emiatt, még utána is ráérnék ezen gondolkodni, de akkor sem ilyen veszteséges módon csinálnám, hiszen vannak erre szakmailag kulturált megoldások is, már amit a félvezetős kapcsolók védelmére is szoktak alkalmazni (ami nálad mechanikus és védelmet sem igényel):
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Az lesz, hogy az akku + -áról lesz sorban, valami nagyobb áramú Schottky. A kapcsolón sajnos nincs üres láb, pedig az lett volna igazán jó.
@Dr. Szilikát : Ismerem ezeket az elb*ott áramgenerátoros cuccokat, csak nem szeretem
Vagy írja rá a kimenetre, hogy 5-7V, és máris jobb. Ha azt beledugom, megsüti a TPS-t (tapasztalat). -
A reverse diodat miert nem az elektronika kimenetere, a kapcsolo elo teszed? A kapxsolo szikrazzon, a motor rugdossa az induktiv tuskeket de az elektronika igy minden korilmenyek kozott vedve lesz a visszairanyu lorugasoktol.. Nyitoiranyba meg nem fogja erdekelni, azt be fogja nyelni, nem megazsulokrol beszelunk.
-
Dr. Szilikát
őstag
Igen, egy kis panel, amin egy diódán eső feszültséget figyel egy tranzisztor, ami egy LED-et kapcsol, ezáltal indikálja a töltőáramot. Egy ellenállás korlátozza még a bázisáramot, illetve a LED-nek is van egy soros ellenállása.
Lehetne soros ellenállás is az áramfigyelés céljára, de praktikusabb egy dióda ebben a körben, ami határozottabban korlátozza a feszültségesést. Áramszünet esetén nem merül vissza az akku, bár azt a Graetz-híd önmagában is kivédené.
A trafó klasszikus, stabilizálatlan, belső ellenállása önmagában biztosít bizonyos áramgenerátoros jelleget, ami ebben a kategóriában szokásos megoldás. Meg az is, hogy terheletlenül feljebb szalad a feszültség. Egyszerű trafós dugasztápoknál egyébként is csak a névleges terhelésre vonatkozik a névleges feszültség, az sem halálpontosan, még a hálózat is befolyásolhatja, gyártási szórás is.
Több csavarhúzót is átépítettem Li-ionra, még amit ki sem tudok használni, csak úgy hobbiból megvettem az ócskapiacon és felújítottam, mert mondjuk megtetszett valamiért. De már leszoktam róla, inkább "ellenállok".
Semmi jelentősége, amikor töltés közben ráindítgatok, az csak beterhel, de nem ártalmas, az akku elnyeli az impulzusokat. TP4056 modulokat használok én is, van olyan, amit hűtőbordára ragasztottam, mivel a melegedés inkább ki tudja nyírni, lévén disszipatív szabályzó. Ezért nem is jó 5 V felett táplálni, amitől még jobban fűt.
A kis LED-es panelt másra használom, autóakku fenntartó töltéséhez. Amikor betolom szivargyújtón keresztül azt a kis áramot, hasznos tud lenni a LED, ami jelzi a megfelelő kontakt létrejöttét, illetve az áram "befolyását".
Itt jegyzem meg, nagyon jól bevált a korábban említett eljárás (30 perc töltés - 30 perc szünet). Feszültséget úgy állítottam be, hogy az akkut tartósan se tudja 13,6 V fölé emelni, inkább alatta legyen valamivel.
-
válasz
darvinya
üzenetére
De, nagyon hamar elfárad

@Aryes : Akkor még mindig ott van az a gond, hogy ha a user töltőről nyomkodja a kapcsolót, kinyírhatja a töltőmodult. Valamilyen vdelem kéne.
@Dr. Szilikát : Meglátjuk, remélem jó lesz dióda nélkül is

Illetve megnézem a 3 állású középső állását, hogy ott mi van - esetleg azzal kapcsolni a töltést, azaz ha forog a motor, akkor nem tölt.
Viszont érdekes módon a Ni-CD-s elektronikában (ami kb. 3 alkatrész) is volt egy dióda.Köszi mindenkinek

(Közben szerencsére eszembe jutott : 5V van a töltőre írva. És bingó, hogy 7,4V-ot mérek
) -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
draco31
üzenetére
Kétvezetékes ventilátor is szabályozható, PWM tápszaggatással, vagy lineáris feszültségcsökkentéssel, de utóbbi nagyobb veszteséggel / melegedéssel járna, ami nem valószínű, ha a múltkori válaszomban szereplő tranzisztor kapcsolgatja.
A ventilátor 12 V-ra kapcsolása egyébként is életszerűbb megoldás, ha már az a bemenő táp. A csökkentett feszültség meg a processzornak kell csak.
A LED pedig a nyitófeszültség felett határolóként működik, zárlatot is okoz. Fehér LED esetén 3,8-4 V felett már út a halálba.
-
Dr. Szilikát
őstag
Ezzel kapcsolatban szokott lenni egy "kis" félreértés. Amikor antiparalel védődióda van a relé tekercsén vagy motoron, az a kapcsolót védi. Ha mechanikus kapcsoló lenne, azt is védi az ívhúzás ellen. De elektronikai szempontból minket általában a félvezetős kapcsoló védelme szokott érdekelni:
A megszakítás pillanatában, a tekercsben összeomló mágneses mező energiája az áramot továbbra is fenntartani igyekezne, az indukálódó ellenirányú feszültség a tápfeszültséghez hozzáadódva a kollektort pozitív irányba emelné, illetve a mechanikus kapcsolón ívet húzna (vagy kisebb szikra keletkezne, ez már csak nagyságrendek / áramköri paraméterek kérdése).
A dióda ezt értelemszerűen nem engedi, a felszabaduló induktív energiát zárlatba viszi, disszipálja.
Mivel te mechanikus kapcsolót alkalmazol, azt különösebben védeni eddig sem kellett a szikráktól / feszültségtől, ezután sem kell.
Tápfeszültséget tekintve, megszakításkor az induktív energia azt ellenirányban lefelé húzza (az elméletben keletkező íven keresztül), azaz ráterhel az akkura. De az akkunak ez semmi, ettől úgysem bír átfordulni negatívba, azaz elnyelte és nem történt semmi különös.
Az akkura fixen kapcsolódó töltőkör így nem kap káros feszültséget. -
De nem értem: van saját töltője, nem? Abban nem fér el a töltő modul? Akkor ugyanúgy egy töltő és egy akkus egység lesz. Ha jól sejtem itt nem cél, hogy egy akármilyen általános usb töltőről tölteni lehessen, akkor pedig szinte teljesen mindegy, hogy a kettő közötti vezetéken 5V megy át vagy 4,2V (feltételezve persze, hogy a vezetéken kevés a veszteség).
-
-
Aaargh.
Szívatom magam
Egy marokcsavarhúzót szeretnék lítiumos akkuhoz alakítani.
OK, Ni-CD akku ki, lítiumcella pont elfér. A töltője pont 5V-os volt, így azzal nincs. gond. Egy ebay-ről származó lítium töltőmodult bekötöttem a töltőcsatlakozóka, kimenet az akku + a motorra. Motorra védődióda, de hopp.
A csavarozó váltókapcsolóval működik, direktben küldi az akku feszültségét a motorra, a kapcsoló fordítja meg a polaritást (3 állású kapcsoló, azaz balra-állj-jobbra). Ezzel az egyik állásban rövidre zárnám az akkut...
ha meg nem teszek védődiódát, akkor a töltőmodult fogják kinyírni a motorról visszajövő tüskék.
Hova lenne érdemes a diódát tenni? Az akku és a kapcsoló közé? -
Dr. Szilikát
őstag
Nagyfrekvenciás zavarszűrőnek eleve nincs hatása az alacsony-frekvenciás vibrálásra és ez még csak egy szójáték a dolog szemléltetésére, ugyanis ebben több más ok is szerepet játszik.
Főleg, ha eleinte jó volt, később néha bevibrál, az még tipikus LED-hiba is lehet, amit elhasználódás, túlmelegedés okoz.
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Megpróbálok keresni neked infót, gondolom megy az angol, próbálj meg appliance Class info meg hasonlókat.
Amire emlékszem az az AS3000-ben olvastam.
-
HENE
aktív tag
Sziasztok!
230v-os kültéri LED szalag vezetékén van egy zavarszűrő. Valamilyen szakadás volt azon a szakaszon, így a villanyszerelő levágta róla, és anélkül kötöttebe. Így néha picit vibrál, ezért szeretném pótolni. Mi lehet ez: sima zavarszűrő ferrit vagy zavarszűrő kondenzátor?
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére

Nem feltétlenül, ha a vezeték rögzítve van, és zsugor csovezve, akkor nem kötelező. Sőt ha Class II re mész akkor tilos.Ami Class II annak tilos foldelni bármelyik tapintható részét. Max funkcionális föld ami kellhet( ezt le kell ellenőrizni ).
Általában az van a SMPS bementen, mert zavar szűréshez használják. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
üzenetére
A doboz teljes egészében bútorlap, kivéve azt a kis részt, ahol az IEC táp aljzat van, az fém lap. Az én értelmezésemben ez annyit jelent, hogy a fém lapot is be kell kötni védőföldre.
Zsugorcső meg nem probléma. Itt az IEC aljzat és a táp között viszont ha jól értem nem kell dupla szigetelésű vezetéknek lennie, hanem jó a szokásos barna meg kék vezeték amivel 230-at húznak.Dr. Szilikát: igen, a LED panelt egy buck/boost konverter hajtja majd meg áramgenerátoros módon. A teljes fényerőhöz tartozó feszültség a 49..50V (80..100W), 44V körül kezd el világítani.
-
draco31
veterán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Sztornó az egész. Most mértem a dolgot rendesen, és 12v-ot ad az elektronika a ventilátornak alapból. De így akkor azt nem értem, hogy tudta az eredeti gyári ventilátor fordulatát szabályozni, ha csak egy pozitív és egy negatív csatlakozója van. A piros fekete vezeték a jobb oldalon a ventilátor.
Az vert át, és gondoltam az 5v-ra, mert lassúnak tűnt a venti forgása amit beleraktam, illetve egy LED-et is raktam oda, mert átlátszó házat nyomtattak, ( így úgymond láttam volna, ha forog a ventilátor,) és ilyenkor nem indult el a ventilátor. A LED pedig CR2032-es elemmel nagyon erősen világított. -
darvinya
titán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nem inkább primer oldali földet a fém házzal.
Csillagpontot lehet összekötni, de az szerintem / írásodból, az nincs.
Emiatt érhető is, hogy biztosíték leoldott, mert hálózati földdel zártad a kört páka heggyel. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
draco31
üzenetére
Nem rossz maga a modul, PWM fordulatszabályzott hűtés megoldható vele, de az NTC-bemenetére az NTC-t kell kötni, egyébként értelmét veszti az egész.
12 V természetesen nem lenne probléma (ha egyszer arra való), nem tol rá 3 A áramot, ez nem így működik.
#77571 CPT.Pirk
Milyen LED-panel? Azok többnyire áramgenerátoros meghajtást igényelnek. Igaz, hogy ennél a tápnál is megjelöl az adatlap 10,5 A CC limitet, de az fix érték, illetve azt sem tudni, hogy kimondottan CC-módra mennyire alkalmas.
Alapvetően CV-tápok céljára készülnek ezek a fajta konstrukciók.
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Nagyon cseles, attól függ milyen a dobozod.
Fém?Amihez nem érhet felhasználó 1Xes erszigeteles elegendő. Sőt ha földet a szituáció akkor lehet szigeteletlen is.
Vagyis Földet ami Class I, ott a ház biztosítja a védelmet a biztosító berendezés segítségével.
Ami kettős szigetelesu ott ugye eleve elzárt elszigetelt dobozzal (lehet fém is csak írtam a kikötést) és minden esetben 2 szigetelés véd a potenciális feszültség alatt lévő vezetők érintése től.
Class III ami a levalaszto trafó maga, több módon is védhet.További információ ha kell akkor el kell olvasni újra nekem is.

-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
üzenetére
Igen, ez nagyon jó infó. Szóval azt semmi nem tiltja, hogy ilyen calss II tápegység után a LED panel 50V-ról menjen?
Még az a kérdésem, hogy a beszerelésre mi az előírás? Egy fém lemezen lenne a szokásos IEC (pc táp dugó) aljzat. A fém lemezt egyszer hozzá kell kötni a védőföldhöz, aztán a tápba is be kell kötni a fázist, a nullát meg a védőföldet. De pl. az IEC aljzatra forrasztott vezetéket zsugorcsövezni kell a forrasztásnál? Ha igen, elég az egyszeres zsugorcsövezés? Ez mind a szerkezeten belül van, amit a felhasználó nem érinthet meg.
tordaitibi: annak kell lennie. Az adatlapja szerint csak AC összeköttetés van a ki és a bemenet "földje" között, kondenzátoron keresztül.
-
draco31
veterán
Hello!
Pár hónapja már kérdeztem egy dolgot, most más megoldás merült fel bennem.
Van egy Opus C3100-ás töltőm. 5 ponton méri a hőmérsékletét, és így kapcsolgatja ki-be a ventilátorát, ami 5 voltot kap. Ez egy pici ventilátor gyárilag, inkább csak hangja van. Nyomtattak hozzá új alsó burkolatot, amibe már elfér egy 8cm-es ventilátor. Megy is ahogy kell, de egy kérdésem volna.
Találtam most ezt. Kérdésem lenne, hogy a thermisztor helyére lehetne-e kötni az 5v-os részt. A kis panel 12v-os csatlakozóját rákötném a töltő DC bemenetére, ahol 12V 3A kap.
De gondolom ez esetben megsülne a kis vezérlő elektronika.
Vagy egy egyszerű relével megoldható lenne a dolog? Tehát 12v a bemenet, 12v a kimenet, és akkor adná ezt, amikor egy 5 voltos jelet kap. -
törölt tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nagyon helyes, kell a föld referencia.
Bármit muvelsz az inverterrel, érdemes a szkop és egyéb eszközöket levalaszto trafó után rakni, pont emiatt.
Minden UPS ami hálózati AC kimenettel rendelkezik, muszáj a foldeles a kimeneten.
A ház is kb kötelezően foldelni. Az örvény áramok miatt is illetve a kapcsolasi zaj miatt is. -
válasz
üzenetére
Igen emlekszek. Epp ugyanilyen ugybe vagyok dklemmaba. Egy hazi ups-t epitek, hagyomanyos transzformatorral. Maga a trafo teljesiti a kettos szigeteles eloirasait, viszont nem tudom betartani a kettos szigetelest mert a doboz teteje fem es nem tudom ugy megoldani ahogyan a szabvany eloirja. Valamint a kimenetek egy resze foldelt rendszerre csatlakozik, a rezcsoves kozponti futesem szivattyujara.
Meg hezitalok de a vedovezetos foldelt megoldast valasztom, azaz a szekunder negativot osszekotom a bejovo 230 vedovezetojevel. Ez erdekes dolgokat kepes produkalni, nagyon meglepodtem amikor a bekapcsolt tapegysegben foldelt pakaval forrasztottam es a paka hegye hozzaert a pozitivhoz, rogton durrant a biztositek.
Az elektronok tudjak a fizikat.Kaptany Pirk, remelem jol ertelmeztem a problemadat,
ha a tapegyseg bemeneten van vedovezeto pont, akkor mersz ekozott es a kimeneti negativ kozott ohmot. Ha vegtelen akkor a foldeles csak a tapra vonatkozik a femhaz miatt es kettos szigetelesu. Ha nulla ohm akkor ertelemszeruen a szekunder is foldelt a negativ agban. -
törölt tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
KB igen. Az érintés védelem alapja, a felhasználó egyszeres hiba esetén nem kerülhet olyan áram körbe ami veszélyezteti az életét. Annyit tesz, ha fém ház van és Class1 akkor a fém háznak min IP2X nek kell lenni és foldelni kell, ha Class2 és femhazas akkor IP2X és belső vezetőket amik a TOF feletti feszültséggel babralnak, úgy kell rögzíteni, hogy a fém házat semmilyen körülmény között nem érintheti.
Ha a táp amit használsz Class 2 kimenettel rendelkezik, és a kimenet feszültség szintje kisebb mint TOF akkor tök mindegy. Ha Class 3 akkor is. Lásd halogén lámpák amik a fém szárát használják vezetőnek a tarfo és az izzó között.Persze a dugalj felé menő kábel az fontos, hogy 2 ős szigetelesu legyen, és KH illetve kereszt metszete elég legyen ahhoz, hogy ha hiba lép fel, akkor azt túl ellje károsodás nélkül.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Igen, értem mire gondolsz. A szerkezet nem fém házas, bútorlapból álló torony. Gyakorlatilag nem is lesz tapintható része az elektronikának, csak a LED panel.
Tulajdonképpen azt mondod, hogy mivel a táp egyben leválasztó is, így gyakorlatilag már mindegy, hogy a led panel mit csinál? -
SchumiBácsi
őstag
válasz
PROTRON
üzenetére
A 25A engem is meglepett mert ez már az adott körnek szinte a vége és az elején is 25A van ami "B" emlékeim szerint. Megoldható 16A a legegyszerűbben úgy, hogy kicseréljük a 25A biztosítékot

1ébként ez egy 12körös doboz, amibe most van a 3db 25A (raktár=konnektor) és 2db 10A (világítás). Majd a szaki megmondja milyen az a vezeték, de attól függetlenül levihető 16A szintre és mindegyik "B" karakterisztikájú legyen?
3fázis dugóra külön be lesz rakva egy 16A, ilyen jellegű csoport jó? Más 3fázis konnektorok felett is hasonló a konstrukció. Bár ez utóbbi "C" de gondolom van "B" is belőle, végül marad 4mező szabadon.
Dr. Szilikát #77546: Ez az eggyel nagyobb fűtőtest levegőszállításra ugyanaz, így remélhető hogy a motor is, ami a mostanin egyértelműen 1fázisú.
Sztem az lesz a legjobb ha megveszem előbb a fűtőtestet, aztán építek hozzá vezetéket. A forgásiránya meg majd úgy is kiderül. Eddig még nem romlott el semmi fordított bekötéssel, gondolom a fűtőtest se fog.
Persze ne menjen úgy fél napot mint egyszer az egyik kompresszor, mert itt a ventilátor megsül a 100fokba

Egyébként a gépen rendes 5P csatlakozó van, ez arra utal hogy mind1 hogy kötöm be. De abból is következtetni lehet ha nem simán "L", hanem L1-L2-L3 kiosztás van felírva, mert akkor nem mind1 a bekötés, de legkésőbb a kezelésiből kiderül.
-
darvinya
titán
válasz
PitLee
üzenetére
Ez mind szép és jó, de ez nem dobfékre rakható.
Amúgy nem motor kell, hanem töltés-leadó vezérlő.
Nem kész kell, mert az csak adott alkatrészekkel hajlandó működni.
Ráadásul legtöbbnek bugyuta, vagy felesleges plusz szenzorral működik.
Motort már könnyen összerakható itthon is. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
De ezek a hálózatra (készülék betápjára) vonatkozó témák, amikor ilyeneket írnak:
az 50 és 1000 V tartományba eső, váltakozó áramú, illetve a 75 és 1500 V tartományba eső, egyenáramú felhasználásra tervezett villamossági termék
Ehhez képest képcsöves TV-ben 20-30 ezer V anódfeszültség, fénycsöves hátterű LCD is több 100 V nagyságrend, mérettől függően.
Arra nincs szabvány és nem is lehet, hogy valaki milyen nagyfeszültséget tervezhet egy TV-be például. Azt nyilván meg kell oldani, hogy onnan ki ne "jöhessen".
Nincs értelme azt latolgatni, hogy 48 vagy 50 V van benne, semmit nem befolyásol.
Az egész nem is erről szól, hanem (pl. fémházas szerkezetet feltételezve), a hálózati feszültség bármely ága azzal galvanikus kapcsolatba nem kerülhet. A védővezető igen, ha olyan tervezésű, de fázis vagy nulla nyilván nem.
TV esetében a jelcsatlakozók / GND, amit az ember fogdoshat és a hálózat viszonya. Nem a nagyfeszültség kérdése, ami csak belül van, elszigetelten.
Azért is példálózom ezzel, mert talán jól szemlélteti a lényeget.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Igen, közben a nap végén ez nekem is beugrott. Azt nem tudom, hogy ha 48V-os kimenetű tápból ha 49V-ot csinál a LED meghajtó, akkor az melyik 3-as al kategóriába tartozik, melyikben engedett meg a feszültség növelés mert nem teljesen egyértelmű a szövegezés ezen a téren.
Lehet lemegyünk 36V-ra a táp kimenetével, ha a 49..50V-re növelt LED tápfeszültség még elfogadható.PitLee: köszi, azt is láttam de ott a posztok többségében a FI relé működésén vitatkoznak.

-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
JóGéza
üzenetére
A limitfeszültség érdekes lehet, itt a 3. oldal írja:
"A magyar előírások, amelyek megegyeznek a nemzetközi előírásokkal, alapját az képezi, hogy az áramütéses baleset semmiképpen nem okozzon halált. Ezért az emberi testet tartósan érő áramerősség legnagyobb értékét jóval a szívkamralebegést kiváltó határ alatt választotta meg. Ez pedig 50 mA. időn át érheti az emberi szervezetet
Ue = Ie .Re = 50 . 10-3 . 1.103 = 50 V
Ezt a feszültséget limitfeszültségnek(UL) nevezik és ez az érintési feszültség tartósan megengedett határértéke 100 Hz-nél nem nagyobb frekvenciájú, szinuszos váltakozó áram esetén, amelyet az embernek tartósan (súlyosabb károsodás nélkül) el kell viselni. Állandó egyen feszültség esetén – az egyenáram már tárgyalt okok miatt - UL = 120 V. 100-1000 Hz frekvenciájú váltakozó áram, valamint szaggatott egyenáram esetén az UL értékét a szabvány nem írja elő pontosan, csak azt, hogy kísérleti vagy irodalom adatok alapján 50 és 120 V között kell meghatározni." [link]
-
draco31
veterán
Hello!
Kertes ház, 3 vagy 4db égő van kint a ház falán, nagyjából egyenletesen elosztva.
LED-es reflektorokra tervezem cserélni őket.
Létezik-e olyan adapter, amit beletekerek a meglévő E27-es foglalatba, és úgy csatlakozna a refi, vagy le kell szerelni a foglalatot is, és kötő doboz minden képen?
Bár a földelés kérdéses ugyebár. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
JóGéza
üzenetére
Üdv!
Igen, eddig én is eljutottam.
A "meghatározott feszültséghatárok" a kérdés, amire még nem jöttem rá. Amiket találok ÉV törpefeszültség meg hasonló dolgokat, azok mind leválasztótrafó utáni feszültségszintekről beszélnek.Dr. Szilikát: nincs leválasztó trafó. A szokásos, fém burkolatú beépíthető tápegységet tervezzük használni, vagy esetleg olyan külső tápot mint amiről a laptopokat töltjük, de per pillanat az előbbi van a tervben a teljesítmény igény nagysága miatt.
Igazából az a kérdés, hogy mi az a feszültség szint, ami felett a LED panelt mondjuk plexi lap mögé kell helyezni. Ha legalább 50V-ig nincs gond, akkor már mindegy is a kérdés, mert több nem lenne. -
JóGéza
aktív tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Szia!
Kezdésnek ezt a rendeletet ajánlom tanulmányozásra:
23/2016. (VII. 7.) NGM rendelet a meghatározott feszültséghatáron belüli használatra tervezett villamossági termékek forgalmazásáról, biztonsági követelményeiről és az azoknak való megfelelőség értékeléséről. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Az érintésvédelem alapvetően a hálózati tápegységen múlik, ha van tápegység. A trafó biztosítja az elválasztást, illetve a tápegység egészére vonatkozóan lehet kettős szigetelésű vagy védővezetős konstrukció.
Példa kedvéért egy nagyobb LCD TV háttérvilágítása 100 V felett üzemel, de az ezt továbbító vezetéket csak egy vékony szigetelés választja el a fémtesttől. Ugyanakkor az is igaz, hogy ott egy zárlat csak magát a drivert zárja rövidre (miután eleve negatív testelésű), a készülék GND csatlakozóit megérintő emberre nem hat.
A kijelző belsejében lévő feszültséghez pedig nem tud hozzáférni.
Szigetelés lényeges része általában a táppanel alatti védőlap is.
Forgalmazást nem tudom, van valami érintésvédelmi vizsgálat, de csak "érintőlegesen" hallottam már róla.
-
PitLee
őstag
válasz
darvinya
üzenetére
QS motort nézegettem, akik keleten nyomják ezt a felnibe szerelt hub motorokat
https://youtu.be/N3GxERaohhQhttp://www.qs-motor.com/
Van nekik ilyen pofás vezérlőjük is több féle
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ki tudja, hogy milyen előírások vonatkoznak olyan berendezés tervezésére, amit aztán forgalomba is szeretnénk hozni?
Konkrétan a berendezés egy kapcsoló üzemű tápegységgel kezdődne, aztán a végén LED panel lennne LED meghajtóval, aminek viszont 49..50V-ot elő kell állítania a maximális fényerőhöz. Ő egy buck-boost táp, szóval 24, 36 vagy 48V-ból is meg tudja ezt csinálni.Erre kellene nekem valami szakirodalom, hogy ez a berendezés így megvalósítható-e, vagy gondoskodni kell pl. érintés elleni védelemről a LED panel környékén és úgy általában, hogy hogyan vannak ezek a szabályok a világban.
-
PROTRON
addikt
válasz
SchumiBácsi
üzenetére
A x1,5-ös vezeték elé nem szabad 25A-s megszakítót kötni, függetlenül attól hogy az adott kötési ponttól hány vezeték megy tovább. Vagy nagyobb keresztmetszet kell, vagy kisebb megszakító. Nem tudtok a 25-ös mögé még egy megszakítót beépíteni ehhez a kábelhez?
Szerintem a gép bekötési pontján jelölve vannak a fázisok, azt kövesd és nem lesz gond, csak a dugvilla és konnektornál figyelj hogy folytatódjon és ne cseréld fel. Az a gond az elméletekkel, hogy néha eltérnek a gyakorlattól....A vezeték "elhasználódása" ezen a terhelésen nem téma, a kötési pontok azok amiket rendszeresen ellenőrizni, karbantartani, utóhúzni kell.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
SchumiBácsi
üzenetére
Lehet, hogy talál valaki kisebbet is, de a háromfázisú kisfeszültségű hálózati motorok világában kb. alábbiak jelentik a minimális méretet, ami még mindig túl nagynak számítana, az általad megjelölt célra:
Abban a kategóriában inkább ilyeneket szoktak beépíteni:
https://www.google.com/images?q=shaded+pole+motor
Utóbbinak meg épp az a lényege, hogy 1 fázisról működik, hiszen azért kell bele a kis fázistoló réz rövidzár a vasmagjába, hogy forogni tudjon.
A fűtőbetéteket természetesen illik elosztani 3 fázisra, de a motor csak 100 W körüli vagy alatta lehet nagyjából.
-
darvinya
titán
válasz
PitLee
üzenetére
1. Igen, hely van bőven felni és fékdob között
2. Nem ABS-es, de ez csak felszereltség miatt nincs, de hely ott van, tehát jeladót kell csak helyére felszerelni.
3. Gázpedál helyzetérzékelő van
4. Fékpedálnál van hely potméter féleségre, vagy egyszerűen féklámpa kapcsolóval generátor üzemre kapcsolni, így az is lassításban segít.300V/100A terv, de még hely sakkozással vagyok elfoglalva.
Asszony szereti teli pakolni, most is csak 1 kenyér fér el.
-
SchumiBácsi
őstag
Üdv all!
Aki jó memóriájú emlékezhet rá hogy a múlt hónapban löktem egy kicsit a fűtésen.
Minden fanna lett végül, de a tapasztalat az hogy bár most kifele megyünk a télből, még így is van hogy több időbe telik a kívánt hőmérséklet elérése mint a terv.
Ezért kitaláltam hogy nagy hidegben vagy ha gyorsan kell, 3fázisú géppel fűtenék fel.
Még nem ért ide a villanyszerelő de kilogikáztam, hogy ha 3x25A biztosíték van a vezeték elején és végén is, akkor az 5×2.5mm2 vezető lehet és a konnektorig csak egy igen rövid szakasz 3×1.5mm2 (1fázis), valamint odatettem egy 3×1mm2 elosztónak a vezetékét és kb. fele méretű a rövid szakasz mellett. Valamint a tény hogy a falban futó nem mérhető módon melegszik (kevesebb mint 1fok), a rövid szakasz is csak a helység hőmérséklete +10fok mértékű, sztem megfelelő méretezést takar. Ezt azért írtam le mert megmarad az egyfázisú gép is, de véleményem szerint terhelés szempontjából előnyösebb a 3×7A mint 1szálon 14A.
Na de, ehhez kellene egy 3fázis konnektor és vezeték/hosszabbító.
A gyári vezeték sztem elrugaszkodott árban, majdnem annyiba kerül mint egy 2kW fűtőtest.
Árban jóval kedvezőbb ha ilyen vezetékkel közvetlen a dobozba kötök, de akkor csak ebben az egy helyiségben lesz használható.
A legjobb és véleményem szerint bevált megoldás lenne ha ilyen konnektorból, ilyen dugóval kapcsolódok végül a fogyasztó felőli oldalon ilyen csatlakozóval. Ez nem csak olcsó, hanem itthon már meglévő és használatban levő sztem jó minőségű dolgok.
Amit nem döntöttem el, az a vezeték. 2.5, vagy a 3fázis miatt elég az 1.5 is? Most az egyfázisú gépen is 1.5 van és 14A/szál. 3fázisnál ez 7.2, de akkor három szálon.
A másik lényeges amiről nincs szó, hogy a 3fázis miatt érzékeny e a forgásirányra vagy nem? A logikám azt diktálja hogy a ventilátora 230V és azt leveszi valamelyik fázisról, van benne 3db fűtőszál és az egyenként 1 külön fázist terhel, de ezt nem merem 100%-ra állítani mert csak kettő fűtési fokozat van. Sztem ha érzékeny lenne írnának róla, mert akkor fázisfordítós villát kellene venni.
Végül egy érdekes felvetés, hogy ha hosszútávon az egy fázisú gépet használom számít e a vezeték élettartama szempontjából hogy mindig csak egy szálon kap egy erősebb közepes terhelést, a többin meg szinte semmi? Mert akkor ha már úgy is rekonstrukció van, kiépíttetnék a másik kettő fázisra is 230 dugót is mindig másikon lenne használva, ha van ennek értelme.
Köszi előre is!
-
PitLee
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Tippre valami ilyesmi lesz, mint a Protean Electric hub csak nem a státor hátulján lesz egy tárcsafék, hanem megmarad a saját dobfékje.
A dobfék tartó lemezét, általában négy csavar tartsa, ahhoz rögzítené a Statort és a fékdob és a felni közé meg a Rotort . . gondolom.- szinkronban kell hajtson az elejével ezért kell valami jel elölről, valami ABS jeladógyűrű szerűség(ha van ABS akkor ez nem probléma)
- benzin moci nélküli üzem, gázpedálra valami gázpedál állásérzékelő
- regeneratív fékezés, fékpedál kapcsolóról egy jel vagy csúszópoti (nem egyszerű, mert kicsi a fékpedál holtjátéka a szabályozáshoz)
- ect
Hogy milyen vezérlő és mekkora kell ahhoz nem értek.Móricka ON

-
darvinya
titán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Állórész rögzítése magának a tengelycsonk-dobfék lemez rögzítő 4db csavar lesz.
Tehát lesz plusz egy lemez a dobfék lemez mögött.Nem írtam olyat, hogy önálló meghajtásként gondolok rá.
Ez mint rásegítés terepen való haladáskor.
Mert, ha már van egy kis hajtás a hátsó kerekeken, akkor nem csak első kerékek tapadáson múlik a haladás/kapaszkodás. -
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
Te meg nem értesz engem.Ha annyit tudnék mint TE,nem itt tartanék...Elektronikához annyi közöm van,ami rám ragadt,itt-ott.Hiába érdekel,ha nem értek hozzá...Van vagy 50 kiló alkatrészem,és simogatom őket

-
válasz
darvinya
üzenetére
Szerintem mire megcsinálod, meg megveszed az akkupakkot meg a vezérlőt és a két agymotort, ezzel minimum megduplázod, de inkább triplázod az autó értékét és még szolídan számoltam.
Anyagi totálkár.
Ha hobbi akkor az más de sokat nem fogsz vele nyerni, és gyenge is lesz, hacsak nem E-motorcycle motorokat szerelsz be 5-10kW teljesítménnyel.
Ennek az ára eléggé megdöbbentő, ennél meglepőbb már csak a hozzájuk való akkupakk ára.
Elektromos bicaj 250W motorokkal meg el se tudsz indulni.
Azt kétlem hogy csak úgy ad-hoc felpattintod a két motort és nem kell semmiféle átalakítás.
Mihez rögzíted az állórészt? -
válasz
VIPowER
üzenetére
Dehogynem lehet
Csak nem éri meg és értelmetlen.
A kimenetével meghajtasz egy push-pull fetmeghajtót.
A fet kerül a test és a tekercs közé, az eddigi kimeneti láb helyett.
Mivel így ugrott az áramlimit, az N fet source és a test közé beteszel egy 0,1ohmos söntöt.
Az ezen eső feszültséget figyeled egy stabilzátorról megtápolt hibajel erősítővel, pl. egy LM358-cal, annak a kimenete beavatkozik túláram esetén a feedback lábon, azaz ugyanazt éri el minha a kimenőfeszültséget lefelé húznád.
És kész is vagy.
Kérdés, értelme van-e..?
Én régebben átalakítottam néhány CV modult hogy tudja a CC-t is.
A végeredmény tökéletes de baromi ronda, és macerás volt megcsinálni.
Hát még kiegészíeni egy külső fettel... -
válasz
Barret001
üzenetére
De még mindig nem értesz.
A modul kimeneti feszültségével állítod egy áteresztőtranzisztor bázisfeszültségét. Aminek kimenetén béta*áram jön ki.
Minek a modul? Ezt meg lehet tenni egy zenerdióda és potenciométer segítségével is, ha nagyon precíz akarok lenni akkor darlington kell.
Áramlorlát így sincs meg úgy se, zárt visszacsatoló hurok sincsen, a stabilitás csak a béta függvénye.Ugyanaz a végeredmény.
Minek ehhez egy 400kHz-en ketyegő kapcsolóüzemű bonyolult modul, aminek csak a kimeneti DC feszültségét használod, azt is csak egy feszültségkövető vezérlése céljából. -
VIPowER
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ez így már nem is Step-up modul, mert feszültséget nem lehet vele emelni.
-
darvinya
titán
Sziasztok
Már párszor felvetettem.más fórumon ötletem, ahol kaptam.kész megoldásokat.
Ami egyrészt jó, de még sem, mert durva módosítás.
Szóval, van egy '98-as Escort-om.
Ennek hátsó dobfékje 180mm-es, külső átmérő 200mm, a kerék 14"-os.
A kettő között közel 180mm hézag van.
Egyszerű a hátsó dobfék szerkezet rögzítés miatt, könnyen felszerelhető lenne az állórész.
Magára a fékdobra a kerék csavarcsonkok miatt ide is könnyen felszerelhető lenne a forgórész.
Röviden: Minden e.motor szerkezet könnyen felszerelhető és nem kell módosítani semmit a gyári szerkezeten.A kérdésem, hogy milyen vezérlő alkatrészet ajánlamátok, ami honban elérhető és nem horror áras.
-
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
-
válasz
Barret001
üzenetére
Ahhoz nagyon át kellene alakítani a panelt.
És nem is biztos hogy működne, itt egy belső rajz, ez konkrétan az XL6009 ic.
A kimeneti SW lábon kéne meghajtani a külső fetet, viszont ide egy komlett push-pull driver is kéne, lévén 400kHz a kapcsolófrekvencia.
És ugrott a belső CC áramlimit, azaz a túláram és rövidzárvédelem is mert annak a figyelő ellenállása is a tokba van integrálva.
Vagyis kellene egy külön, külső, pl. lm358 által megvalósított áramlimit ami a FB lábon beavatkozik. Különben egy zárlatnál pukkan a külső fet.
Ennyit szerintem nem ér az egész, egyszerűbb egy nagyobb teljesítményűt venni.
Ez sajnos már nem az a "megfejelem egy 2n3055-tel" kategória.
Ezek cél ic-k, amire ki vannak találva arra tökéletes de épp a kompaktságra törekvés miatt (ami baromira egyszerűvé teszi a használatot) nagyon rugalmatlan, a belső kivezetések hozzáférhetetlensége miatt.
A szóbanforgó ic-nek 5 lába van .
Negaítív, pozitív, kimenet, és a standby.
Egyetlenegy visszacsatoló pont van kivezetve, a feedback pin ahol beállítható a kimenőfeszültség.
Snitt. -
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
Stepdown 1 tranyóval kiegészítve,és már megvan az amper is,ha megkapja a bemeneten a szükséges mennyiséget.
-
válasz
PitLee
üzenetére
2-3 amperig tokeletesen megfelelnek a kismeretu modulok.
Ha nagyon hatareset akkor az ic-re lehet ragasztani egy kis bordat meg alul ahol kismillio furatgalvan viszi a hot a pcbre, oda egy par cm2 rezlemezket lehet forrasztani.
Ez 80-90 fokrol leviszi 55-60 fok kornyekere, de egyebkent a 80-at is birja de en is amellett vagyok hogy jobb ha huvosebb.
3A felett mar mindenkepp az ilyen komolyabb modult ajanlom, plane ha sokat megy. Pl. nalam egy ups automata akkutoltoje, nonstop mukodik. -
PitLee
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Köszönöm a válaszokat.
Néztem valami vidinyót, csak ott amit használt az ember az egy borda nélküli változat volt,
utána keresve a leírás az írta, hogy xA tartós áram felett már ajánlott a borda, na de azon a step down átalakítón minden le volt forrasztva a nyákra, így elképzelni sem tudtam hova gondoltak ott bordát felrakni.
Meg annyira nem értek hozzá, de ez egy így laikus szemmel is pofás darab.Darvinya #77519
Igen. ez is megoldás csak nincs ilyen szétszedhető, használaton kívüli aksim.
Bár nem írtam, de ez egy ritkán használt permetező szivattyúja és akkor elvileg így nem kéne figyelni az akkura, mert a hobbi gépeknél használva volnának.Már ráálltam a Parksidra és van egy Einhell ez volt a könnyebb és van egy Extol gép is amit átalakítottam hozzá.
-
Gyula84
veterán
válasz
tordaitibi
üzenetére
kint vagyok, félig nyitott garázs

-
-
válasz
PitLee
üzenetére
[link]
Ilyet hasznaltam mostanaban 4 darabot es nagyon bevaltak. Kb. hasonlo a szitu mint nalad, 3 darab az 28 voltbol csinal 12 voltot 4-5A mellett, a negyedik egy automata akkutolto lett, cc cv modba, 13,8V/3,8A
Igy maradhatna az eredeti felellas, nem kene babralni a pakkot. -
PitLee
őstag
Adott egy 12V DC 3A 36W ~80PSI szivattyú ami egy zselés ólomaksiról megy, ezt az ólom aksit szeretném kiváltani egy Parkside X20V aksival.
A kérdés, hogy milyen feszültség átalakítót kellene hozzá, mit ajánlotok. -
ath
senior tag
válasz
razorbenke92
üzenetére
köszönöm, ez jónak tűnik, utánanézek miket lehet kapni, szerintem a célomnak megfelel!
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
akkor jól gondoltam. Ha a táp bír X wattot DC oldalon akkor + veszteségig terhelhető AC olldalon (körülbelül) és azért jó +10% ráhagyni
-
válasz
Barret001
üzenetére
Ha van egy 24V 1,5A-es tápom (ha jól emlékszem 80%-os hatáfokú) és azt megterhelem led szalaggal akkor nem kell sikitófrászt kapnom mert konnektorból 36W-ot fogyaszt mert valójában nem határon megy hanem DC oldalon kb 29W-ot fogyaszt ami pont ideális terhelés még. Jól gondolom?
-
Dr. Szilikát, rednifegnar: köszi a választ!

-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Illetve közben már elfelejtettem, az asztali rádiók hálózati trafóján később már általánossá vált a 6,3 V-os szekunder, amire párhuzamosan mentek a fűtőszálak és a skálaizzók is, tehát ezért is szükség volt a 6,3 V-os izzók forgalmazására.
-
Dr. Szilikát
őstag
6,3 V / 0,3 A az elektroncsövek szabványos fűtőszála, ami régen a telepes rádiók miatt lett kitalálva elvileg, beleértve az autórádiókat is. 3x ólom-savas cellák, azaz a 6 V-os akku.
Az asztali rádiókban a fűtőszálakat sorosan kötötték, vele ment sorba még a skálaizzó is, így kapta a tápot, akár trafóról vagy ellenálláson keresztül a hálózatról.
Csöves TV-knél is az összes fűtőszál sorba kötve, plusz egy jó nagy teljesítményű 180 ohmos ellenállás, ami a 300 mA szabványos áramot beállította, így ment direktben a 220 V-ra. Néha az ellenállás persze feladta és jött a korabeli Gelkás szerelő, aki kicserélte.
Velem meg jól kicseszett, ahogy gyerekként elámultam rajta és megmérgezett az elektromossággal.
Tehát ebből adódott a klasszikus skálaizzó is: 6,3 V / 0,3 A. Meg ilyen való a cseh pákába is gyárilag.
Voltak 3 V-os zseblámpák, vagy a lapos 4,5 V-os, ahhoz is gyártottak illeszkedő izzókat, ezt nyilván az elemek adott feszültsége határozta meg. Áram alapesetben 200 mA volt ezeknél, de kisebb / nagyobb is létezett.
Kerékpáros izzók kereken 6 V-osak voltak, ha jól rémlik. Abból lehetett kapni nagyobb teljesítményűt, kicsit nagyobb volt az üveg átmérője is. Az jó poén volt, csak arra nem számítottam, hogy nehezebb tekerni tőle a kerékpárt, miután jobban fékez a "dinamó" (AC-generátor). Inkább visszaraktam a gyengébb / szokványos izzót.
-
rednifegnar
senior tag
nem olvastam el reszletesen de van itt egy iras.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Sikerült szerezni irlz44et és azzal már okés a fényerő. Köszi neked is és mindenkinek a tippeket
Új hozzászólás Aktív témák
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- alza vélemények - tapasztalatok
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen TV-t vegyek?
- Óra topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Jövedelem
- További aktív témák...
- Újszerű Sony PS4 500GB, 1db DUALSHOCK 4 kontrollerrel
- Új, felbontott Kingston FURY 24GB (1 modul) Renegade DDR5 8000MHz CL38 KF580C38RW-24 - 24 hó gari
- Honor 90 512GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Motorola Moto G72 128GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Xiaomi 13T 256GB,Átlagos,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Samsung Galaxy S20 Ultra / 12/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 (5TW10AA) - 3x4K felbontás
- Keresünk iPhone 15/15 Plus/15 Pro/15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Vagy írja rá a kimenetre, hogy 5-7V, és máris jobb. Ha azt beledugom, megsüti a TPS-t (tapasztalat).

https://youtu.be/tbbCuwC_UwE

ekkold