Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 2 – Főzés: szabályok, vagy szabadság?
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 3 – Paradicsomos káposzta (amit amúgy utálok)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Rap, Hip-hop 90'
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Próba mert nem biztos hogy elindul a telefon, ha nem csak a +- van az akkun kivezetve.
Mezei 5V/2A telefontöltő, a pozitívval sorbakötsz 2 darab mezei szilíciumdiódát és meg is van a 4V körüli tápfeszültséged.
Nálam egy leharcolt 8 éves tablet megy így évek óta mint ébresztőóra. -
zone
őstag
A cél az lenne, hogy egy régi okostelefon folyamatosan üzemeljen akksi nélkül.
A (kivehető) akkumulátorra 3.7V van írva, így ha ennek a kimenetét letekerem 3.7V-ra és rákötöm a belső pinekre, ahol az akksi + és - csatlakozása van, úgy működne? -
válasz
tordaitibi #77194 üzenetére
OK, köszi
Ne törd magad, szívességből javítás, én sem teszem
Csak érdekelne, mit nézek be
-
Pedig ez a tunet tipikus a pc tapoknal is, zarlat vagy tulterheles eseten. Leall es addig nem indul el amig aramtalanitva nincs egy idore.
Csak talalgatok hatha sikerul valamit kiokoskodni.
Az a baj hogy erosen vizualis vagyok, keprol nem tudok azonosulni csak ha elottem a panel es kezbe foghatom, forgathatom mi hova is megy es mi micsoda rajta. -
válasz
Dr. Szilikát #77192 üzenetére
Igen, pár másnál már csináltam ilyet, de itt nem tudok rájönni, mi okozza... Pláne, hogy sem az alaplap felé nem mérek zárlat, sem a tápon, mégis villannak egyet a standby LED-ek.
Nem mellesleg az is olyan, hogy egyszer villan, majd ha 220 ki-be, akkor nem. Csak ha sokáig ki van húzva.
Tehát valami kondi feltöltődik, és amíg ki nem sül, addig nem mozdul... -
Dr. Szilikát
őstag
Alaplaphiba nem ritka egyébként, legyen az Samsung, LG, hogy némelyik hulladék Sony alaplapról ne is beszéljünk.
Viszont sok ilyen készülék vagy annak részegysége, alaplapja könnyen elindítható / tesztelhető DC-tápról is. Annál a Sony típusnál nem próbáltam ugyan, de elképzelhető, hogy az AC_DET optocsatolójának tranzisztorát is át kellene kötni, amit figyel az alaplap, egyfajta "Sony-hóbortként" (felesleges túlbonyolítás ez is szerintem, legtöbb TV-ben nincs ilyen trükközés).
-
válasz
tordaitibi #77190 üzenetére
Több, mint amire én rájöttem
A standby-nak szerintem kéne jönnie scaler nélkül is. S tényleg, ahogyan Dr. Szilikát is írta, hát ha nem megy a standby, mitől menne a PFC? A scaler szerintem ritkán hal meg.
A világítást lehúzva sem indul, azzal kezdtem, hogy no LCD, no backlight, csak a táp é a scaler. -
Mivel jóformán semmire nem mentél a segítségemmel, én köszi hogy te köszi
Esetleg a konkrét rajz birtokába.
Ha nincs olyan durva hiba mint miket a fórumtárs leírt, fet, diód hiba, akkor a pfc vezérlés környékén kellene keresgélni, van-e valami osztó amiről kapja a referenciát hogy mennyi is a pufferfeszültség. Vagy valami távolról esetleg képes-e tiltani, pl. a háttérled zárlata, vagy valami túláram, és ezért nem indul.
Vagy lehet hogy a standby állapotba nem is működik, mert annak elég a kisebb fesz. és így takarékosabb, viszont valamiért nem kapja meg az on jelet.
Esetleg a mainboardon van valami hiba, elindul, de mivel nem kap visszajelzést, le is áll.
Szerk, most olvasom hogy külső táppal se megy, és standby sincs.
Hát passzolok sajnos. -
válasz
Dr. Szilikát #77188 üzenetére
Mondjuk igaz, hiszen a készenlét sem megy. Akkor sem, ha kintről adok neki 12V. A 325V meg is van...
-
Dr. Szilikát
őstag
Abban a körben valamelyik alkatrész hibájától értelemszerűen, akár az IC, a feszültséget mérő osztó, kondenzátor, bármi. De nem mondom, hogy az összes hibához képest gyakori lenne az aktív PFC meghibásodása.
Esetedben még szóba sem jöhet, hiszen előbb a 12 V-os tápegységnek kell elindulni, ez adja a készenléti tápot.
Csak utána tudod bekapcsolni a készüléket, akkor indul a PFC és a háttérvilágítás 120 V-os tápegysége, ezeket egy közös IC vezérli, annál a konstrukciónál.
Teljesen elkülönül a 12 V-os tápkör és trafója, amit egy másik IC vezérel. Viszont ez is ugyanazon pufferről kapja a 325 V-ot, ami indulás után felszalad 380 V körüli értékre.
Múltkor nem írtam, de készenlétben azért sem dolgozik az aktív PFC, mert az is némi energiát igényelne, ami ellentmondana a készenléti áramfelvétel minimalizálásának.
-
válasz
tordaitibi #77186 üzenetére
OK, köszi
-
Sajnos csak nagyon felszínes ismereteim vannak a működéséről, vagyis a működését tudom de a kivitelezés és a konkrét ármköri megoldásban már tudatlan vagyok.
A lényege hogy a bejövő színusznak a teljes tejedelmét felhasználja, akár a színusz elejéből, pl 10 voltról is képes felnyomni a puffert. Így a hagyományos kapcsis tápokkal ellentétben, amik szinte csak a színusz felső negyedét hasznosítják, sokkalta tranziensmentesebb a terhelése a hálózatra nézve.
És amelyik készülékek ezzel mennek, azok nem imdulnak ek a szokásos 320v körüli puffer feszültségről, csak ha megy a pfc és megvan a 400-410V.
De hogy nálad miért nem indul be arról sajnos fogalmam sincs. -
válasz
Dr. Szilikát #77184 üzenetére
De mitől tud nem indulni?
-
Dr. Szilikát
őstag
Annyi baja szokott lenni (mármint az aktív PFC-nek), hogy pl. nem indul el (nem nyomja fel a feszültséget) és emiatt a készülék is visszaáll készenlétbe. Vagy már a készenlétből indulni sem próbál, mert nem jelenik meg a feszültség.
Ez attól függ, hogy terhelésre automatikusan induló fajta, vagy nem.
Vagy zárlatba megy a MOSFET, esetleg a dióda, akkor meg semmi nincs, mert kinyomta a biztosítékot.
-
válasz
tordaitibi #77182 üzenetére
Te mondtad a múltkor a TV-mre a PFC hibát? Mert engem is érdekelne, hogy mi baja lehet egy PFC-nek
-
válasz
Steve_Brown #77181 üzenetére
Többféle a működés.
Tirisztor, és ennek a félhullámon belüli gyújtásával szabályozzák a max. töltőfeszültséget. Jó megoldás.
Szintén tirisztor, és amikor sok a fesz. akkor egyszerűen rövidrezárja a tekercset. Ez jellemzően a 3 fázisú generátorral rendelkező motorokba szokás, ahol nincs gerjesztés hanem állandómágnes van.
Ez a legrosszabb megoldás, égnek is le szépen az állórészek a sportmotorokon.
Külső ellenállásokon emésztik fel a túlfeszültséget.
Ez ritka, de régebben sok helyen találkoztam vele.
Tranzisztoros soros szabályzót én még nem láttam mert üveghangon akár 70V felett is lejöhet a töltőtekercsről, ezt nem egyszerű szabályozni így. -
Steve_Brown
senior tag
Sziasztok!
Az ilyen feszültségszabályzó hogy működik?
Folyamatos műterhelést tart a bemeneti feszültségen, hogy az a megfelelő értékre csökkenjen, vagy sorba van kötve és a fölösleges feszültséget elmelegíti? -
válasz
c64fanhun #77170 üzenetére
Ha ebbe az irányba mész el, akkor előtte ne felejtsd el csekkolni, hogy publikus IP mögött tart e az ISP-d és ha nem, akkor egyáltalán kérésre át tud e tenni.
Illetve ha a WOL routeren lesz a VPN és az csak a WOL miatt lesz, akkor az elsődleges routeren ugyanúgy nem úszod meg a portforwardot, egyszer a router irányába, egyszer a gépébe.
Szvsz így már túlbonyolítod. Akkor már maradj valami esp alapú uC-nél (1USD) és nyiss egy portot annak, egyer meg a gépednek a fő wifi routeren.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Misi 007 #77172 üzenetére
A linkelt 100 W-os nem műszerészpáka, inkább villanyszerelő vagy autószerelő jellegű, ahogy írják is róla.
A 60 W-os még talán, de nem hőfokszabályzott. Szabályzott is lehet "hőmérő" típus (azaz stabilizálni igyekszik magát), vagy lehet szimplán teljesítmény-szabályzott, ami nem érzékel hőfokot.
Hakko 900M szabványú pákákból ezek mennek manapság a kínai piacon:
https://www.aliexpress.com/item/4000966319094.html
Ami miatt esetleg megkérdőjelezhető, de ez 900M sajátosság, hogy légrés van a fűtőbetét és a hegy között, a szabályzás meg a betét hőfokát érzi, illetve a teljesítmény átadása is kissé gátolt emiatt, noha attól még széles körben használatos.
Ezt a problémát kiküszöböli a T12 konstrukció, ahol egyben van a fűtés a heggyel, ennek sokféle változata van:
https://www.aliexpress.com/item/1005001896354752.html
https://www.aliexpress.com/item/4000577553855.htmlEgy érdekesség a Penny Marketből:
Ehhez hasonló csomag, de szintén "valódi" kínai nemesacél, horror áron: 150 Ft. Noha a rezet szokták ajánlani, de ez is jól tisztítja a pákahegyet.
-
qqzs
őstag
Sziasztok
Ilyen csatlakozot hol tudok vasarolni boltban szemelyesen esetleg magyar webshop?
-
válasz
Misi 007 #77175 üzenetére
Olyasmire.
A 220-as jó nagyobb dolgokhoz, de akkor sem a 40-es, 60-as. A 40-es kis forrasztóállomás alaplapon kondicseréhez macerás, mert a földfólia nagyon viszi a hőt, de az is megoldható vele. 60-as mindent visz. -
c64fanhun
tag
válasz
Misi 007 #77172 üzenetére
Nekem az előbbihez hasonló van, 60w-os, kb 6-7 éves, pár hegyet vagy csúcsot már cserélni kellett benne, (kínából pár száz ft), de szerintem teljesen jó. Én ilyen 2000-ért vettem, bár ónt nem kaptam mellé.
Azért apró és precíziós dolgokra nem az igazi, de kábelekhez, egyszerűbb nyákokhoz tökéletes. Annyi hogy pl. az enyémnek elég vastag volt a hegye, azt cseréltem egy vékonyabbra és sokkal jobb -
-
Misi 007
őstag
Valami teljesen alap forrasztópáka kellene nekem kis munkákra.
Ez szerintetek megfelel totál alap dolgokra, vagy esetleg ez lenne a jobb választás?
Most konkrétan egy 8 cm-es ventilátornak engedett el a kábele, illetve a kaputelefonom hangszórójának kábelei szakadtak le. Ezeket szeretném megjavítani, de egy évben, ha kétszer elővenném, szerintem sokat mondok. -
-
c64fanhun
tag
-
válasz
razorbenke92 #77165 üzenetére
Írta, hogy tanulta
Annak, ha nem kell macerálni, mindenki örül
Olyan dolgok, amikhez nem kell babrálni, meg max. a marketingesek fantáziájában léteznek.
Tamy ötlete is jó amúgy.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Rruuer #77167 üzenetére
Az egy DC-konverter alkatrésze, ami nélkül hiányozni fog egy feszültség. Biztos, hogy nem feleslegesen rakták oda.
Ezt mondjuk bizonyítja a melegedés is, hogy dolgozik valamire. De ha nem melegedne érezhetően, akkor is lehetne valami kisebb terhelése, ami miatt nélkülözhetetlen.
-
Rruuer
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #77164 üzenetére
És mi van ha leveszem és úgy nézem meg hogy indul e a lap?
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Rruuer #77155 üzenetére
Az lehet tervezett is (alultervezett), ha egyébként minden normálisan működik és életében mindig így melegedett.
Rutinosabbak ezt láthatják a forrasztás jellegzetes fáradásán, töredezésén is, hogy tartós hőhatásnak volt kitéve eddigi életében. Meg az ólommentes anyag rákfenéje is jól látszik.
Ilyenkor illik szépen átforrasztani, még mielőtt egy mikrorepedés formájában megszakad és még tönkre is tehet mást is.
Egyébként is az elektronikában többnyire nem az a hibás, ami melegszik.
A tipikus baklövéssel tudnám szemléltetni, amikor leégett egy ellenállás. Ember örül, hogy megtalálta a hibát. Kicseréli, az új is lefüstöl. Persze, mert nem az volt a hiba okozója, hanem csak következménye.
A tekercsben meg mi van, réz, ferritmag, szigetelés, ezek elég sokat kibírnak.
-
Tamy
őstag
-
válasz
c64fanhun #77159 üzenetére
Nem szeretni kell, hanem használni, amit tudsz belőle
. Ha csináltál WOL-t, akkor egy dinamikus DNS, meg egy forward se lehet nagy gond.
@Ruuer : Ha valami melegszik, akkor nem feltétlen a valami rossz. Azon valami miatt túl nagy áram folyik át (vagy ilyennek kell lennie, de azért csak nem), főleg, ha a többi nem forr. Persze lehet, hogy az a tekercs hibás, azért melegszik, de kis esélyét látom.
-
-
Rruuer
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #77154 üzenetére
Melegszik. 2mp után már nem lehet hozzáérni. Gondolom nem egészséges
-
-
válasz
razorbenke92 #77151 üzenetére
Az ilyen "wifin lóg az eszköz és kifele kommunikál valami külső szerverre" dolgoktól a hideg kiráz. :S
Itthon minden ilyesmi egy szerveren keresztül megy, ssh-val be lehet jutni, és onnan elérhetőek a dolgok (még nem sok minden).
Van még egy külső felülete weben, jelszóval, de az is hamarosan SSH tunnelre megy. -
Szerintem a sonoff relére gondolt. Ahhoz nem kell semmi varázslás, csak az APPja (mármint a relének, és nem a kérdezőnek
)
A gördülékeny távoli eléréshez viszont valóban én is jobban preferálom az RDP-t (amihez kell port forward). TeamViewer, AnyDesk nagyon jó távsegítségre, de előbb utóbb belefut az ember zavaró dolgokba, míg RDP-n valóban elérhető a "gépem előtt ülök" feeling.
-
válasz
c64fanhun #77145 üzenetére
"Ehhez kéne port forwarding, meg dns,"
Kell. Amúgy elég gyorsan idegesítővé válik a távoli elérés, mert nagyon nem olyan, mint ott ülni. Akkor jó, ha alkalomszerűen kell.Wake on lan amúgy wifin át is megy, ha megfelelő cuccaid vannak (nincsenek általában, csak bizonyos Intel kártyák támogatják).
-
c64fanhun
tag
Sziasztok!
Egy érdekesebb ötletem/kérdésem lenne, biztos csinált ilyent már más is.
Egyetemre készülök, asztali gépem van, de beszerzek majd valami laptopot is. Na, fontos lenne hogy a gépem távolról is elérjem (teamviewer, stb, ez nem is gond)...viszont a bekapcsolása 200km-ről már érdekesebb ha nincs otthon senki akinek szóljak.
Gondoltam a wake on lan-ra, viszont annyi kábelt kéne lehúzni, hogy csak ezért meg sem érné, wifivel használom a gépet.
Az ötlet a következő: Egy wifis relé (ami 5V dc árammal működik, ez mondjuk egy teló töltőbe lenne kivezetve), aminek a relé részébe menne a számítógép bekapcs gombja. Így ha minden igaz a relét rácsatlakoztatom a hálózatra, és megtudom oldani, hogy távolról, android alkalmazásból bekapcsoljam.
https://www.aliexpress.com/item/4001346148349.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.2940fe2aq2F6rR&algo_pvid=7c5888b1-bd83-447f-9160-bbe528d55ac1&algo_expid=7c5888b1-bd83-447f-9160-bbe528d55ac1-0&btsid=0bb0622d16128050507673732ecf0c&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_
Ehhez kéne port forwarding, meg dns, vagy menne anélkül? (Kérlek menjen!)
-
Rruuer
senior tag
válasz
Csabesz666 #77136 üzenetére
https://youtu.be/khxTkiRchqQ
4:50 -
Renito13
friss újonc
3db 820uF és 2 db 1000uf os puffadt a többi szép állapotúnak tünik a nagy is 100uF 450 watt az is hibátlan külsőre a kisebbek közt van olyan ami egy kis világos sárga foltot villant a tetején célszerű mindet kicserélni gondolom annál biztosabb a további élettartam!?
-
-
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Csabesz666 #77136 üzenetére
Mivel legjellemzőbb a D-S zárlat, kapásból azt kell nézni. A mérést persze befolyásolhatják egyéb alkatrészek, utána azért kell levenni vagy egyéb hibákat keresni a zárlat okaként.
#77133 Renito13
de ahonnan a hibát hallom az egy beípített alkatrész a nyáklapba nem cserélhető
Az sem a nyáklapon született, valaki beültette oda. Amit beültettek, azt ki is lehet szedni. Csak felesleges, mert amikor te egy trafó vagy tekercs hangját hallod nyüszíteni, az soha nem a tekercs vagy trafó hibája (most a tisztán mechanikus lazulások / zörejek témája mellékes, attól még működne).
Úgyhogy nem ez a lényeg, kondenzátorok érdekesebbek ilyenkor.
-
-
Renito13
friss újonc
Szia nállam ugyanez a probléma áll fent úgy kezdődött hogy az elején pár percig várni kellet még a világítás bekapcsolt addig a helyzetjelző fény gyors villogásból percek alatt lassított egy enyhe pulzaló nyikorgást hallottam a táp panelből ahogy lassult a zaj és a villogás bekapcsolt a monitor rendesen ez egy darabig ment azután már többet kellet várni és ha bekapcsolt fél 1 napig max tovább tudott működni amikor már nem akart bekapcsolni elkezdtem melegíteni a táp panelt bármilyen vicces hajszárítóval 1 perc kb és bekapcsolt utánna bírta 1-2 napig és annyi ha a háttérvilagítás lekapcsol a jelzőfény újra elkezd villogni és a pulzáló hang is viszatér én is a táp panel egy alkatrészére gyanakodtam de ahonnan a hibát hallom az egy beípített alkatrész a nyáklapba nem cserélhető ahogy megnéztem szükségem volna egy táp panelre kerestem neten esetleg töröttet alkatrésznek nem találok semmit hol tudnék egy táp panelt szerezni!?
-
Dr. Szilikát
őstag
Készenlétben nem dolgozik az aktív PFC, egyik TV-ben sem, nincs is rá szükség. Ahogy utaltam is rá előzőleg:
325 V körül kell lenni készenlétben, azt nyomja fel az aktív PFC, amikor ráindítasz.
Aktív PFC-re sincs mindig szükség, csak a nagyobb teljesítményű tápegységekben alkalmazzák, kb. 80-100 W felett. Bár ez nem is pont azon múlik, a hálózat zavartatását vizsgálja a forgalmazást engedélyező hatóság, szinusztorzítás, felharmonikusok, ilyesmi. Többi már a gyártó dolga, hogy mit tud teljesíteni aktív PFC-vel vagy anélkül.
12 V-ot a betápforrásra kell kötni (ahonnan minden ered), ahogy itt a képen is mutattam, nem a csatlakozóra, vagy nem tudom, mire gondoltál.
-
válasz
Dr. Szilikát #77130 üzenetére
Eleget dolgoztam elektronikai gyártásban, voltak verziók termékekből, amire néztünk, hogy "ha kevesebb alkatrész lenne rajta, már el se indulna"
A teszttápom 12V üresen is
A tápon fel van tüntetve, melyik vezeték micsoda. Elvileg a megfelelő helyre adtam a 12-t a scalernek, de úgy sem indul. (És a szervizmanual, ami viszont ehhez való, azt mondja, hogy a scaler CN6001 1-es lába a board tápja.)Az tiszta, hogy a táp viszont rossz; szerintem a PFC nem megy, ahogyan tordaitibi írta, de azt mi okozhatja...?
-
Dr. Szilikát
őstag
Amit linkeltem, a Tanyáról származik. Ha nem is pontosan az adott típushoz való, de a semmihez képest nagy segítség tud lenni. Noha szeretnek módosítgatni a gyártók, de gazdasági okból ugyanazon PCB-n képesek rengeteget sakkozni, ilyenkor az alapok változatlanok.
Készenlétben a 12 V nem is juthat az alaplapra, mert annak két MOSFET-kapcsoló állja útját. Csak a 12 V-ból konvertált 3,3 V megy tovább ilyenkor. Bekapcsolni meg bizonyára az AC_DET hiánya miatt nem engedi, bár arra is lenne megoldás valószínűleg.
De csak pontosan 12 V-ot szabad ráadni, ami áramban is korlátozott, jelen esetben 5-6 A körül. PC-táppal annyi gond lehet, hogy túl erős, probléma esetén szénné égethet akármit, illetve terhelés nélkül nem mindegyik áll be pont 12 V-ra.
-
PitLee
őstag
válasz
terapeuta007 #77108 üzenetére
Orosz videókban láttam sok hasonlót, amit autók cigaretta gyújtójából csinálnak,
IR forrasztók
https://www.youtube.com/results?search_query=%D0%98%D0%9A+%D0%BF%D0%B0%D1%8F%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B8%D0%BASoklábú barátunk vagy smd alkatrészek sem gond neki
https://youtu.be/KpkeJOzD2r0?t=684 -
válasz
Dr. Szilikát #77119 üzenetére
Amúgy ez melyik rajz...? Én pont ehhez valót nem is találtam, a 'tanyán valami hasonlóhoz van csak.
@rednifegnar : Távban cserélj fémharangot, ha ilyen fólia-membrán gagyicucc. Meg ebay-ről a táv is rendelhető általában.
-
Jarod1
veterán
válasz
rednifegnar #77124 üzenetére
Xerintem vmelyik bill kombináció kell hozzá, leírásban nincs?
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Jarod1 #77123 üzenetére
hat eszembe nem jutna hogy van benne barmifele kulso kapcsolat, de sztem nincs, nem volt rairva semmi. majd megnezem de csodalkoznek ha lenne. amugy sztem pont ez az.
nem tudom mitol fugg a beallitott rgb ertek azt gondolnam a magatol a dobozkatol, de ezek utan meg az is lehet hogy a tavostol. eleg furi, mert amugy mukodik, minden funkcio jo. gondoltam olyat hogy rosszul van osszedugva de nem lehet elrontani v felcserelni. na meg nem is volt bizgeralva, egyik nap ezzel fogadtak hogy megvaltozott a mukodese.
jobban aggaszt hogy a tavosnak a bekapcsolo gombja kezd egyre xarabb lenni, az van nyomkodva a legtobbet es hat eleg gagyi a cucc, nem egy orok elet. -
Jarod1
veterán
válasz
rednifegnar #77116 üzenetére
-
válasz
Ez egyre meredekebb.
Kicsit jobban méregettem, és nem véletlenül csak a 2 LED világít. Nem jut el a 12V a scalerig!
Már a táp kimenetén sincs meg, akkor sem, ha nincs rádugva a scaler. -
Batman2
őstag
Kvarc kristály oszcillátor beállítás téme:
Ha valaki szintén kvarc kristály oszcillátor készítésével foglalatoskodik, akkor annak itt egy hasznos leírás, hogyan kell kiszámolni, milyen járulékos kondenzátor kapacitás kell hozzá !
[link]Üdv.
-
válasz
Ilyesmire gondoltam, mint ez. Tehát valahonnan tudja, hogy nem megy az egész tépegység.
Még csak olyat gányoltam, hogy nem ment a 3,3V a TV-ben->akkor adjunk neki máshonnan-> úgy megy -> Külön 3,3V stabilizátor beépítése, és megy
A tápon valamiért nem akart menni a 3,3V, akármit cseréltem, hát valahogy meg kellett oldani
Az meg ja, hogy kínai tápok is lehetnek igényesek, csak nem szoktak :S Noname tápokban is láttam már korrekt belsőt, csak ez sajnos ritka.
-
Dr. Szilikát
őstag
Sok táprajzot átnéztem már, de olyan védelem nem szokott lenni, a 3,3 V pedig nem lehet hamarabb, ha a 12 V-ból áll elő minden. Hibavillogás sem feltétel, bizonyos esetekben a hiba jellege is kizárja (pl. nem kap tápot a hibát villogó processzor, akkor nem lehetséges).
Egyébként több más típus is van, ami rendesen elindul labortápról, ez tapasztalat. Ennél mondjuk elképzelhető egy akadály, amit a végére már elfelejtettem (pedig rögtön az elején feltűnt, az optocsatolók sorát tekintve), hogy van egy AC_OFF_DET jelzés is az alaplap felé. Az is lehet, hogy kiiktatható lenne egy átkötéssel.
Mellesleg ez megint olyan dolog, hogy legtöbb TV-nél nem szokás ilyen trükköket alkalmazni, csak ezt feleslegesen túlbonyolították, több szempontból is.
Ami érdekes, láttam már olyan kínai tápot / rajzot is, hogy öröm volt nézni, annyira célszerűen és praktikusan felépítve, csak a valóban szükséges alkatrészekkel (aktív PFC-vel is). De most nem olyanról beszélek, ami már gányolás, illetve szélhámos trükk, hanem ami teljesen vállalható, letisztult technikák.
Újabb hibák a rajzon:
CXA3809 gyári adatlap:
-
válasz
Dr. Szilikát #77115 üzenetére
Nem sok TV-t javítottam, de pár tápon láttam olyanokat, amik arra utaltak, hogy ott a scaler és a táp között volt 1-2 jel, ami arra vonatkozott, hogy elindult a táp.
Amúgy nem lehet, hogy azért nem indul, mert a 12V előbb van ott, mint a standby?
Amúgy a LED-ek azért érdekesek, mert le kéne villognia, hogy mi baja is van.
@leweegee2 : Köszi
-
törölt tag
Th típus alapján szobahőmérsékleten 15 ohm, szóval az jó. Az egyik kondi az opto körében van a másik meg az ic segédtáp része, szóval bármi lehet, kapacitást minimum mernék rajtuk vagy csere. Egy ehhez kísértetiesen hasonló tápegységgel kínlódtam pár éve, ott az ic tápellátásáért felelős pár mikros kondi volt kapacitásvesztett, de mire arra rájöttem...
hátha itt is csak annyi. (kb. ugyanezeket a tüneteket produkálta.)
-
rednifegnar
senior tag
kivancsi lennek hallott e mar ilyenrol valaki. van a lanyomnak egy ilyen tok egyszeru rgb ledszalagja, sztem prkatikerben v mm-vette valamikor. szokasos kis gagyi cucc, azzal a fekete rgb taviranyitoval.
mukodott is ahogy kell, de egyik nap elshiftelodott rajta az osszes szin. minden mas mukodik, de ahol szint kell valasztani ott minden szin odebb van, a zold helyett piros, a piros helyett kek a kek helyett zold stb. minden szin el van csuszva a szivarvany szinu gombokon is. minden mas jo, a feher feher, a fenyero megy, kibekapcs megy, uzzemdok is jok. egyedul a szinek vannak odebb.
mar probaltam huzgalni, elemet kivenni, semmi javulas. a vezerlo cucc egy feher dobozban van, azon se lehet semmit allitan (resetelni). mi a franc lehet ez? -
Dr. Szilikát
őstag
TV-ben nem szokott lenni a feszültséget ellenőrző másodlagos védelmi lépcső, legfeljebb Panasonic plazma tápegységében találkoztam ilyen áramkörrel.
Az is inkább csak szívatott, míg rá nem jöttem, hogy egy referenciahiba miatt, valójában ok nélkül tiltotta a hibátlan tápegységet, saját plazmámban mellesleg.
A PC-tápokban persze nem csak ez a Power Good lényege, hogy figyeli a feszültségek helyességét, hanem bekapcsolás után jelez is az alaplap felé, hogy most már felállt minden, lehet terhelni.
De ezt az ATX-szabvány írja elő, TV-ben ilyen dolgok nincsenek.
-
válasz
Dr. Szilikát #77113 üzenetére
Na ez az.
Mondjuk nekem az a gyanús, hogy lehet igényelne valamiféle "power good" jelet, vagy egyebet, ami nem a 12V ágról jön, és azért nem indul.
PC tápról is néztem, meg egy kb. 40W-os Deltáról. -
Dr. Szilikát
őstag
Az képtelenség elvileg, mert a 325 V a Graetz-hídról a PFC tekercsen, majd a diódán keresztül jut a C6110-6113-ra. Az igaz, hogy a diódán visszafelé nem tudna menni, de más úton nem is juthat oda.
A PFC-tekercs alapvetően a step up konverter energiatároló induktivitása, lényegileg két kivezetés. De itt van rajta még egy csatolótekercs is (egyfajta szekunder), aminek jelét a vezérlő ZCD bemenete figyeli (Zero Cross Detection). A nullátmeneti indítás lényeges a félvezetők kímélése szempontjából.
Egyébként annak olyan szinten kellene működni 12 V-ról (ha a tápod stabil és teherbíró), hogy rendesen indulnia kell, csak háttérvilágítás nélkül.
#77111 tordaitibi
Az nem olyan puffer, csak 2 x 1 μF, CLC szűrőként kötve. A 100 Hz hullámzáson az nem képes simítani, viszont a kapcsolófrekvenciás zavarok visszajutását gátolja a hálózatra.
-
válasz
Dr. Szilikát #77104 üzenetére
Ez a 12V részben bejött. Adok neki a két kettősdióda után 12-t, megjön a standby 3,3V is, és világítanak a LED-ek a TV előlapján. Ezen kívül semmi... Szóval tényleg nem a kisfesz része rossz a tápnak. (Ennek azért nekem is eszembe kellett volna jutnia
)
-
Ritka pillanatok egyikét élem át, a "fojtó" végre nem elypszilonnal íródott.
Thanks!
Nekem ez a rajz olyan érdekes, amit a Tanyáról letöltöttem.
Vagy én öregszek.
Hagyományos pfc nem így néz ki hanem így:
A graetz után nincs puffer.
Ha a tekercs utáni pufferen csak 300v van akkor nem megy a pfc, 400V felett kéne mérni a pufferen.
Ilyenkor nem indul el táp. Vagy a pfc vezérlése nem megy.
Csak mitől, ez a kérdés.
Sajnos ennyire nem vagyok benne profi, egy hagyományos pc tápba még elvakarózok valamennyire.
Van még mit tanulnom. -
válasz
tordaitibi #77101 üzenetére
C6102-t találtam csak, azon nincs. A Graetz-en megvan még. C6110-6113 (6114 nincs) 300V körül van (khm, szakadt mérőzsinórral ne mérjetek...
Szakadásmérőben sípolt, de amióta a kezemben maradt a vége, és összeforrasztottam, megvannak a feszültségek... 1-2 hajszálnyi réz tartotta össze.)
Viszont a C6102 melletti nagy trafón sehol semmi. Vagy az a PFC fojtója?@leweegee2 : TH6101 17 ohm, a kondikat szakadtnak mérem (gondolom fel vannak töltve). Azok lehetnek a visszacsatolók? Terveztem cserélgetni.
-
mezis
félisten
válasz
terapeuta007 #77108 üzenetére
230V-os ?
-
Dr. Szilikát
őstag
Azt néztem, de ezt sok esetben nem úgy kell felfogni, hogy hajszálra pontosan egyezik, hiszen kapásból láttam, hogy már a fotóval sem teljesen egyezik. Inkább csak támpontnak kell tekinteni, miután a gyártók szokása, hogy módosítgatnak.
Más esetben gyakoribb egyébként, hogy pl. 24 V tápról megy a háttérvilágítás, amit step up áramgenerátor illeszt a LED-sor nagyobb feszültségéhez.
Itt úgy oldották meg, hogy a 120 V-os táp nem is fix feszültségű, hanem áramgenerátoros vezérlésű, a Main FB jelű optocsatolón keresztül van visszaszabályozva a primerre.
Az IC6601 duál műveleti erősítő egyik fele a feszültséget határolja be, hogy a LED-sor szakadása esetén se pörögjön túl a táp. Másik fele a LED-áramot korlátozza az R6613-on figyelt feszültségesés segítségével. Az alaplapról jön még egy PWM dimmerjel, ami az így beszabályzott áramot megszaggatja (Q6604 --> Q6601), a háttér fényerejét beállítva.
-
válasz
Dr. Szilikát #77104 üzenetére
Az Elektrotanyás rajzot nézed? Az szerintem más típushoz van, bár én is azt nézegettem, mert vannak azonos részei.
Amúgy köszi a tippeket, este kimérem.
-
Dr. Szilikát
őstag
De 12 V-ból lesz a 3,3 V is. Itt egyetlen tápforrás van csak (mármint az alaplaphoz):
Azt most ne nézd, hogy a trafó tekercsei hülyeséget ábrázolnak, ilyen bakit láttam már más rajzon is. A valóságot figyeld a panelon. Meg ebben is akad még hiba:
Az optocsatoló kollektora nem csinál semmit, ez így vicc. A hálózati pufferen pedig egyértelműen kevés az a feszültség, annyiból nem nagyon villanhatna semmi, elvileg.
Lehet, hogy csak a kisülő kondira mértél rá, egyébként életszerűtlen is, mert ott vagy van valami (gyilkos nagyságú), vagy semmi. Kettő között van a kisülési állapot (folyamatosan csökkenő, esetleg visszamaradó / megálló töltöttség). De itt a PFC-feszültség stabilizálása céljából van egy mérőosztó, amin keresztül lassan kisül.
325 V körül kell lenni készenlétben, azt nyomja fel az aktív PFC, amikor ráindítasz.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Canon EF 300mm f/2.8L IS USM teleobjektív - Újszerű -
- EVGA 1080Ti SC2 11GB Ajándékokkal, Ingyenes szállítás!
- AMD Ryzen 7 5800X3D 8-Core 3.4GHz - Garancia 2026.10.17 - Ingyen posta
- ASUS ROG STRIX 1000W GOLD AURA EDITION - Garancia 2034.10.03
- ASUS ProArt GeForce RTX 4080 SUPER OC 16GB - Garancia 2027.10.03
- Dell Precision 5540 i7-9850H 16GB 256GB 15.6" FHD Nvidia Quadro T1000 15.6" FHD 1 év garancia
- Vállalom FRP Lock os telefonok javítását ingyen kiszálással és akár helyszíni javittással
- 143 - Lenovo LOQ (15IRH8) - Intel Core i5-13500H, RTX 4060
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest