Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2018-01-14 14:06:07

LOGOUT.hu

Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#77351) Dani_kp válasza pjen (#77349) üzenetére


Dani_kp
őstag

Tudom nem divat kérdése, de azért én nem szívesen nézegetem a meglévő légvezetéket sem, ha pedig kivitelezés előtt van akkor meg inkább az ásás. De nyilván ez az én szubjektív véleményem :B .

https://ingatlan.com/33821564

(#77352) inf3rno válasza Gyarmati_ (#77348) üzenetére


inf3rno
nagyúr

A szennyvíz komoly műszaki gond lesz szerintem, mert ez a leendő üvegházas, rönkházas rész olyan 10-15 méterrel lentebb van a nagy lakóháznál és az utcánál. Muszáj átemelő szivattyúval csinálnom. Viszont a völgyben patak van, azért nem is gondolkodom semmi alternatív megoldásban, nehogy véletlenül beszennyezzem. Még utánanézek, hogy egyáltalán szabad e ilyet, és nincs e valami hatalmas védterülete a pataknak. Kezd egyébként úgy tűnni, hogy nyitott szájjal szaladtam bele a faszerdőbe, mert ha most elakarom rendezni az infrastruktúráját a lenti résznek előre, akkor kb. mindennel minden össze fog függeni, és mindent előre át kell gondolni, hogy hova kell majd villany, víz, áram, csatorna, stb. Na ez az, amire most nincs időm, mert a meló is kezd nagyon besűrűsödni így év végére.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#77353) inf3rno válasza Gyarmati_ (#77348) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Köszi! Teljesen jók a közterületes szabványok. Itthon is szívesen betartom őket, mert biztos minden része mögött nyomós ok állt, amikor döntöttek róla.

Buliban hasznos! =]

(#77354) Gyarmati_ válasza inf3rno (#77352) üzenetére


Gyarmati_
senior tag

Ha van egy egységes lejtés és a talaj is megfelelő, valamint az önkormányzat engedélyezi, akkor egy oldómedencés rendszert javaslok. Ha inden klappol akkor energia befektetés nélkül tud működni a dolog. Amennyiben érdekel és kell erről anyag, írj rám privátban aztán átküldöm.

EATON motorvédő kapcsolók eladók, keress privátban.

(#77355) Dani_kp válasza inf3rno (#77352) üzenetére


Dani_kp
őstag

Nem irigyellek, "sajnos" ez most olyan dolog, hogy minden összefügg mindennel. Biztos vagyok benne, hogy hiába lesz jól megfontoltan megterveze minden, szinte biztos lesz "meglepetés" a kivitelezés során, illetve olyan dolog, amire nem is gondoltál. Ettől függetlenül sok sikert hozzá, minél kevesebb bökkenővel. :R Persze jó sok képpel dokumentálva :B .

https://ingatlan.com/33821564

(#77356) villifog válasza inf3rno (#77345) üzenetére


villifog
tag

Csak a szennyvíz elvezetés a kérdéses inkább. Két fajta bekötés lehet a telkeden belül 1 méterre.
1: 2db 45 fokos könyök (betonozva) és a felálló cső a tisztító cső, rajta egy Y leágazás (változó magasságban) a bekötésedhez igazodva.
2: 1db T idom, a középső része felállva a tisztító rész, az egyenes továbbmenőre, pedig Te csatlakozol.
Csőméreteket most nem írtam.
Lényeges szempontok még ezek:

Csatorna és egyéb közmű egymástól mért vízszintes védőtávolságait be kell tartani, melyek a
következők:
- ivóvízvezetéktől legalább 1,5 m
- elektromos kábeltől legalább 1,0 m
- telefonkábeltől legalább 1,0 m
- gázvezetéktől legalább 1,0 m

Amennyiben nagyon hosszú a telek (100 m legalább), csak a második bekötés jöhet szóba szerintem.
Ebben az esetben a telekhatártól kell lefektetni a szennyvízcsöveket, a megadott lejtésre (ebben az esetben emelkedésre) nagyon figyelve. Még az is szerencsés dolog, ha addig meg lesz a csatorna lejtése (itt mivel a telekhatártól tudsz indulni, akkor az emelkedése). Egyik ismerősnél T idomos bekötésnél a ház melletti részben, éppen a föld alatt pár centivel volt a beállás a helységbe, pedig talán nem is volt 100 méteres bekötés.
Szerencsés az a helyzet amennyiben egyenes a talaj, és nem a bekötés irányába lejt a földfelszín.

A villanyt és a vizet tudod egyenesen vinni, a szennyvizet csak megfelelő lejtéssel. Én legaljára tenném a vizet (fagyhatár alá), és e mellé fektetném a villanyt. A szennyvíznek meg a megfelelő lejtéssel egy másik nyomvonalat készítenék.

(#77357) inf3rno válasza Gyarmati_ (#77354) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Köszi! Utánajárok.

Buliban hasznos! =]

(#77358) pjen válasza villifog (#77356) üzenetére


pjen
félisten

Ezek a védő távolságok honnan vannak? Az én kertemben például betarthatatlanok lennének.

(#77359) inf3rno válasza villifog (#77356) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nagyjából ilyesmi a telek. A zöldet akarom még hozzáépíteni, illetve a fenti házakat felújítani.

Szóval nem úgy hosszú a telek, hogy az út mellett van a hosszabb része sajnos. Muszáj lenne felemelni 10-15 métert a szennyvizet... Én szerintem ez több szivattyús művelet lesz, de annyira még nem néztem utána. Valószínűleg úgy lesz, ahogy mondod, hogy annak majd külön árkot ások, aztán addigra úgyis kitervelem, hogy hogyan legyen.

További szívás itt, hogy kb a telek középső harmadán esik egy 10 métert, az első és a harmadik harmadban jóval kisebb az esése. De majd ezt is ki akarom méretni földmérővel, hogy pontosan mennyi az annyi, mert ránézésre nehéz megmondani.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#77360) imibogyo válasza inf3rno (#77321) üzenetére


imibogyo
veterán

Magát a fektetést könnyű gépesíteni. Izmosabb, vagy szerényebb gépekkel is. De a földkábel fektetéséhez van egy elég egyszerű megoldás traktorra is, ami házilag is elkészíthető relatíve egyszerűen egy altalajlazító átalakításával. Ha mondjuk van a közeledben traktoros ismerős, akinek van altalajlazítója (ami annyira nem túl drága, hogy senkinek se legyen a közeledben), még az is lehet, hogy van neki hozzá ilyen adaptere (ami szintén nem túl drága).

Én KPE csőbe húznám a kábelt (lötyöghet is benne, így könnyebb behúzni a kábelt a belsejébe) és akkor a csövezett kábelt még csak fel sem kell tekerni egy dobra, simán a traktor mellől is bevezethető az adapterbe. :K

Mondjuk egy kisebb, olcsóbb adapterrel és egy szintén kisebb teljesítményű traktorral el kell felejteni a 80+ cm-re lerakást. A linkelt altalajlazító kb. 50 cm-es mélységig tud dolgozni. ;)

villifog: én is így oldottam meg a műhely betáplálását a pincéből. Igaz csak kb. 5 méter hosszan. De egy álom, ha bővíteni, javítani kell a rendszert (már volt rá példa). Látszik a képen a régi földkábel is, amin a 3 fázis jött eredetileg a műhelybe. Ebben a csőben megy át a fűtés, az áram és most már a net is a műhelybe és még mindig kb. még egyszer ennyi beleférne. :B

[ Szerkesztve ]

(#77361) Inhouse válasza inf3rno (#77359) üzenetére


Inhouse
őstag

A későbbi szívások, bővítések miatt egyre inkább azt mondanám, hogy beton árok, beton fedlapokkal, ami egyben járda is hátrafelé...

Üdv Inhouse

(#77362) villifog válasza pjen (#77358) üzenetére


villifog
tag

Nálunk elsősorban a szennyvíz bekötésnél azt nézték, hogy be van e betonozva a 2db. 45 fok, anélkül nem engedték volna a rákötést. Amúgy nem foglalkoztak a távolsággal, nem nézték a víz, szennyvíz távolságát, nem is biztos, hogy meg van a 1.5 méter.

(#77363) PROTRON válasza Inhouse (#77361) üzenetére


PROTRON
addikt

Jaja ekkora mértékű tervhez már illik egy ilyen rendesebb kiépítés.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#77364) pjen válasza imibogyo (#77360) üzenetére


pjen
félisten

Ez nem hiszem, hogy működne 4xa25mm földkábellel és mondjuk 50 es KPE csővel+ még ott a víz cső és a csatorna is.

(#77365) villifog válasza imibogyo (#77360) üzenetére


villifog
tag

Nagyon frankón megoldottad. Előbb utóbb meg úgy is kell internet mindennek, nem árt erre is gondolni.

(#77366) do3om


do3om
addikt

Kicsit haladtam ezzel a géppel.
A feszítés megoldva, levegős munkahenger szétszedve és bele raktam a rugót ami passzol méretben. Majdnem túl erős is a feszítés. Az asztalokat kell még, savállóval lesz megoldva, gondolkozok azon hogy az egész így egyben boritható legyen, mivel viszonylag könnyű az egész ezért nem lenne probléma.
A hajtó kerékre kell keresnem valami gumit hogy ne csússzon, legyen ereje ha megakarja fogni a szallagot az anyag.

Ha érdekel valami szerelési anyag írj privátot. Eladó Schneider Mágneskapcsoló 18,5kW/38A

(#77367) Spec válasza do3om (#77366) üzenetére


Spec
őstag

Abszolút nem kritizálni akarok, mert nagyon profi munkának tartom a masinát. Csak egy észrevétel... Nem lenne jobb a meghajtó kerék ha nagyobb átmérőjű lenne? Akkor jobb lenne az áttétel is, ezáltal az erőátvitel is javulna. Valóban kell valami gumi a kemény műanyag helyett, hogy a tapadás is javuljon, de én a fordulatszám áttételen is javítanék. Amilyen szalag csiszoló, élező gépeket én láttam azokon minden jóval nagyobb volt a meghajtó kerék.

"They were the only species to offer true resistance to the Borg." – Seven of Nine

(#77368) pjen válasza do3om (#77366) üzenetére


pjen
félisten

Van egy szpré amivel a szijtárcsát fújják be, hogy ne csússzon meg a szíj, esetleg nem működne?

(#77369) inf3rno válasza imibogyo (#77360) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Én úgy gondoltam, hogy veszek egy kisebb gépet hozzá, kiásom az árkot, aztán eladom. Máshol is kell árkot ásnom, nem csak itt. Azért jó, hogy megmutattad ezeket a traktor adaptereket, nem tudtam, hogy ilyen is van.

Igazából később kaszálásra, áruszállításra is kell majd valami kicsi gép, de szerintem nincs olyan, ami mindkettőt tudja ilyen-olyan adapterekkel. Nem volt még időm utánajárni.

Buliban hasznos! =]

(#77370) imibogyo válasza pjen (#77364) üzenetére


imibogyo
veterán

Hát szerintem ez simán van vagy 50-70 mm-es "KPE" cső és elég nagy a rádiusz is, szóval szerintem a kábel is bírná (dobról biztosan), amit most gyorsban találtam 4x25-ös földkábelt, annak a hajlítási rádiusza ~40 cm. De egyébként figyelmetlen voltam, mert nem olvastam vissza az eredeti kérdéséhez, ahol le van írva, hogy a vizet és a csatornát is le kell vinnie (csak a kábelben gondolkodtam). Mondjuk esetleg el tudom képzelni azt is, hogy a traktor 3x menjen végig, mondjuk 20-30 centikre párhuzamosan egymástól és akkor 3 KPE csővel is meg lehet oldani. Vagy fel kell bérelni egy komolyabb céget, és ők egy menetben is megoldják ugyanezt. :DDD

villifog: Köszi! Nekem jelenleg 3 CNC gép is megy a műhelyben, plusz a szimulátoros, játszós gépem is lent van már a műhelyben, hogy éjszaka ne zavarjam a három kicsit, így létszükséglet volt. :K

inf3rno: én ezért vettem most a kis TZ4K-t. Nem kell túl sok mindenre, vagy nagyon komoly munkára, de a bő 3000 m2-es telken így is jó szolgálatot fog tenni, ha pedig mégsem kell, vagy használom ki, akkor még árában el tudom adni tavasszal is. Ráadásul rendszámos, szóval az sem akadály, ha át akarok menni majd anyósomhoz, az ő kertjét is rendbe rakni, vagy ilyesmi. Most még hiányzik pár adapter (rotátor és fűnyíró), de majd meg lesznek ezek is idővel. Most szerelgetem, szervósítom, hogy mindene rendben legyen tavaszra. Komoly kiadás volt ez számomra, de nem bánom, mert amiket a hirdetési oldalakon árulnak pár száz ezres gépeket, azok olyanok is (a csilli-villi festés ne tévesszen meg), megnéztem, vagy hatot. Ez egy kicsit drágább volt és bár felújítandó, de egyrészt mindene eredeti még, nem volt mókolva, másrészt jó sok eszközt is kaptam hozzá (eke, borona, tárcsa, izmos tolólap stb.). És eddig összesen van annyiban, mint egy nevesebb fűnyíró traktor... :K

(#77371) pjen válasza imibogyo (#77370) üzenetére


pjen
félisten

Azzal szerintem nincs gond.A 100 méter csőbe behúzni a 100 méter kabelt és még mozgatni is. A kábel több mint egymázsa+ a cső.Persze minden megoldható.

[ Szerkesztve ]

(#77372) inf3rno válasza imibogyo (#77370) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Kemény ez a gép, úgy néz ki, mintha egy pók lenne. :D

Ja én is ilyen kis traktorban gondolkodom hosszú távon.

Buliban hasznos! =]

(#77373) inf3rno válasza pjen (#77371) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Azért ha gurítható vagy szakaszokban kell emelni, akkor az 1 mázsa sem túl sok emberi erővel. A lejtő miatt jobban izgulnék, hogy ott legurul és nem áll meg a patakig. :D

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#77374) imibogyo válasza inf3rno (#77373) üzenetére


imibogyo
veterán

Csak lépj rá a cső végére amikor megindul a lejtő tetején és nulla erőbefektetéssel meg van a letekerés... ;] :P

pjen: de ha jól értem jó neki szakaszokban is, akkor meg nem kell a 100 métert egyben behúzni és mozgatni sem. Ilyen maximum 50 méteres szakaszokkal és mondjuk szakaszonként maximum 100 Kg-os össztömeggel számolva, az azért már bírható, nem? Főleg ha nem egyedül csinálja. Mondjuk én szinte mindent egyedül csinálok, de legalább a fél város röhöghet rajtam, amit én olyankor összeszerencsétlenkedem. Ezt a bő 100-120 Kg-os kaput vagy 5x le és fel kellett tennem egyedül... :DDD

(#77375) Gyarmati_ válasza inf3rno (#77359) üzenetére


Gyarmati_
senior tag

Ha a szennyvíz szivattyúzás lesz a megoldás, akkor ezt egy lépcsőben is meg tudod oldani, de ahhoz kell egy jó szivattyú. A szintkülönbséget simán leküzdené, viszont a hossz nagy veszteséget okoz. A másik gond a szaghatás lesz, mivel ezen a szakaszon erősen be fog rothadni a szennyvíz. Polyduct gyárt jó minőségű átemelő aknákat, minden szükséges szerelvénnyel és vezérléssel. Szivattyú olyan kerül bele amit akarsz. A cégünk is ilyeneket telepít, egyszerű bevált dolgok.

EATON motorvédő kapcsolók eladók, keress privátban.

(#77376) do3om válasza Spec (#77367) üzenetére


do3om
addikt

Azt használom ami van :D
Az am egy sima műanyag kerék, ha találok valami hasznosabbat lecserélem majd. Kb 140es a mérete, 2880as a motor fordulata, annyira nem lassú. Az a baj hogy ha nem fémet csiszolok akor a nagy fordulat éget nagyon, szóval így hogy fix a fordulat kicsit köztes megoldást kell használnom. Addig is nyitott szemmel járok hogy látok e valamit ami használható, a kis kerekek is kicsik nagyon, aluminium külső gyűrűvel tudnám nővelni de nem tudom az alu jó e ehez. Az acél nehéz azt nem akarok, félek a kis csapágyakat kinyirná.

Ha érdekel valami szerelési anyag írj privátot. Eladó Schneider Mágneskapcsoló 18,5kW/38A

(#77377) tothgaba válasza imibogyo (#77374) üzenetére


tothgaba
újonc

Ebből kell bérelni egyet és megkérni 3-4 barátodat hogy segítsen
[link]

[ Szerkesztve ]

(#77378) inf3rno válasza Gyarmati_ (#77375) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Olyan esetleg létezik, hogy valahogy előkezelem, hogy ne rohadjon be, vagy ne úgy rohadjon be, és csak utána szivattyúzom át?

Buliban hasznos! =]

(#77379) inf3rno válasza imibogyo (#77374) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ja ismerős az érzés. :D Jobb előbb gondolkodni, utána cselekedni az ilyesminél.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#77380) Gyarmati_ válasza inf3rno (#77378) üzenetére


Gyarmati_
senior tag

Nem.
A gond a hosszú tartózkodási idő oxigén mentes környezetben.
Mi közszolgáltatók 2 módszert alkalmazunk, vegyszer és levegő bejuttatás. Otthoni körülmények között mindkettő drága. Ráadásul a közcsatornába bebocsátott szennyvíznek meg kell felelnie a 28/2004. (XII. 25.) KvVM rendeletben meghatározott feltételeknek. Sajnos a berothadt szennyvíz ezt már nem teljesíti.
Gondolom az ottani szolgáltató is ember hiánnyal, pénzhiánnyal küzd így az ilyen esetekre ritkán derül fény. ;)

EATON motorvédő kapcsolók eladók, keress privátban.

(#77381) inf3rno válasza Gyarmati_ (#77380) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Gondolom ilyen körülmények között szulfát redukciót használnak arra a bacik, hogy más vegyületeket oxidáljanak, és a melléktermék a kénhidrogén a kellemes szagával. Az esetleg lehet megoldás, hogy beszűkítem a csövet, hogy csökkenjen a tartózkodási idő, és néha átmosom a rendszert tiszta vízzel? Gondolom a dugulás megakadályozására ilyenkor kell valami intézkedés a szivattyú elé. Szivattyú terén milyen működési elvűt szoktak erre a célra?

Köszi a rendeletet, elolvasom!

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#77382) Gyarmati_ válasza inf3rno (#77381) üzenetére


Gyarmati_
senior tag

50-es csőméret alá ne menj. Így is lesz bőven ellenállása és ott van még a szintkülönbség is.
Vízzel átmosás csak akkor segít ha minden szivattyú üzem után megtörténik és a teljes csőszakaszt átöblíti.
Házi szennyvíz átemelőkbe általában darálós szivattyú kerül, hogy a kis átmérőjű vezetékben és idomokban minimalizálja a dugulás esélyét. Egy kosár az akna befolyó oldalára elegendő védelem, de azt rendszeresen üríteni kell. Kis odafigyeléssel arra hogy mi kerül a lefolyóba a kosárra sincs szükség és a dugulás is elkerülhető.

[ Szerkesztve ]

EATON motorvédő kapcsolók eladók, keress privátban.

(#77383) inf3rno válasza Gyarmati_ (#77382) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Teljes átöblítést úgy számolom, hogy itt legalább 200 liter jelentene, úgyhogy az sem működne. Esetleg a szart jobb lenne külön kezelni biológiai módszerekkel helyben, és akkor nem rohadna be az egész. Igazából az üvegházban fel tudnám használni valami átalakított félig bontott változatát gyümölcsökre, amik nem érintkeznek a talajjal, és nincs akkora fertőzés veszély, de ezt akkor nagyon át kell gondolnom élelmiszer biztonsági és minden más szempontból is. Valszeg nem ez lesz.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#77384) Gyarmati_ válasza inf3rno (#77383) üzenetére


Gyarmati_
senior tag

Biológiai módszerekkel elég hatékonyan lehet tisztítani, néhány példa ezekre:

EATON motorvédő kapcsolók eladók, keress privátban.

(#77385) Inhouse válasza Gyarmati_ (#77375) üzenetére


Inhouse
őstag

Többszintes házat kell építeni és a vizes blokkot az legfelső emeletre kell rakni. Máris meg van spórolva a szivattyú. :)
Egy kerti csap lehet a talajszinten, annak lehet szikkasztója. Illetve egy pottyantós WC is nagy segítség lehet, hogy ne kelljen nyáron felrohangálni.
Ez a projekt egyre inkább túlzás. Egy ilyen telek megvásárlása előtt kéne ezeket átnézni, és aszerint dönteni. Ezek az utólagos munkák a telek árához képest komoly pénzeket emésztenek fel, pedig csak 10m szintkülönbség...

[ Szerkesztve ]

Üdv Inhouse

(#77386) Barret001 válasza Inhouse (#77385) üzenetére


Barret001
addikt

Sajnos ez nem így működik...A szennyvízcsőnek üresnek kell lennie,mikor éppen nincs használatban.

(#77387) Inhouse válasza Barret001 (#77386) üzenetére


Inhouse
őstag

Nem értelek. Ha az adott emelet egy mély telekvégen olyan magasságban van a telek elejéhez képest (és így a szennyvíz hálózathoz képest), hogy normál lejtéssel ki lehet vezetni, akkor hol nem üres a cső? Vagy melyik cső nem üres?
Mondjuk a 100m lehet, hogy mindenképpen gáz.

Üdv Inhouse

(#77388) razorbenke92 válasza Inhouse (#77387) üzenetére

és lengő szennyvízcsövet raksz, hogy kimenjen belőle minden, vagy hogy?

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#77389) imibogyo válasza Inhouse (#77387) üzenetére


imibogyo
veterán

Mondjuk a 100m lehet, hogy mindenképpen gáz. Vagy szar... :DDD

Bocsánat... :B

(#77390) macilaci78 válasza razorbenke92 (#77388) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Nekem is az jutott eszembe, hogy a 3 emeletes családi ház beépített tetőterében van a vizes blokk és onnan lejt az utca felé 100 méteren a csatorna... ;]
Mellette persze legyen egy pottyantós, 2022-ben. :U Gondolom, wifi hatókörön belül pusztán a praktikum végett.

Akkor már inkább egy emésztőgödröt leásni olyan helyre, ahol a szippantó is eléri.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#77391) Inhouse válasza razorbenke92 (#77388) üzenetére


Inhouse
őstag

Én meg azt nem értem, hogy mit nem értesz. A 100m simán lehet, hogy nem jó amúgy sem, ha nem lenne szintkülönbség. Egy WC tartálynyi víz kevés lesz, hogy kiérjen a kula a csőből a másik végén...de ez a távolság problémája. Itt a szintkülönbségre adtam egy poénos választ.
Azért az már látszik, hogy ez az egész móka milliós tétel lesz, csak a távolság és a szintkülönbség miatt is. Én tutira nem vállalnék ide komfortos házikót, ide egy kis faház való, víz és akár villany nélkül.

Üdv Inhouse

(#77392) Inhouse válasza macilaci78 (#77390) üzenetére


Inhouse
őstag

Mellette persze legyen egy pottyantós, 2022-ben.
Ahol még van, népszerű 2021 ellenére is. Valószínűleg retro feeling. Azért a Wifi simán kell hozzá, azt nem hagyják ki.
Ha szippantóznak, akkor egy rendszeres komoly költség keletkezik. Pár év és már megérte volna bármi más ami nem ennyi macera, bűz és egyéb kellemetlenség.
Vannak helyek, amik nehezen alakíthatóak komfortossá a 21.századnak megfelelően. Van egy ismerősöm, akinek van egy tanyája. Se villany, de gáz, se víz, se szennyvíz. Ragaszkodik hozzá, oda akarnának költözni. Az áramon kívül a többinek van valamilyen viselhető alternatívája. A szolgáltató sokmilliós összegért vinné oda. Napelemet akartak, de persze itt csak sziget üzem lehetséges. De legyen minden, TV, vasaló, mosógép, bojler... Egy komolyabb összegért raktak egy kisebb csomagot fel. Csak a riasztót viszi. 1 év alatt meghaltak az akkuk, az meg nem olcsó. Még pár próbálkozás és lehet búslakodni, hogy ennyire ragaszkodnak valamihez, ami nem megy. Persze, ha van pénz korlátlanul, akkor lehetnek igények is.

Üdv Inhouse

(#77393) razorbenke92 válasza Inhouse (#77391) üzenetére

Én értettem (sejtettem) a megoldás ötletét, azt nem értettem, hogy poén :R

Ezért kérdeztem vissza a lengő szennyvízcsővel, hogy egyértelműsítsek. Mert ha nem poén lett volna, akkor megfogalmaztam volna némi aggályt a 10m magasra pillérezett kulacsővel kapcsolatban :D

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#77394) inf3rno válasza Gyarmati_ (#77384) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ezeket a házakhoz, várható kihasználtsághoz szoktátok méretezni, vagy hogy megy ez?

Amúgy a helyi építési szabályzatot át kell néznem ez ügyben, mert simán lehet, hogy az meghiúsítja a teljes szennyvizes kérdést itt.

Buliban hasznos! =]

(#77395) inf3rno válasza Inhouse (#77385) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ez örökölt telek, nem vásárolt. Köszi, hogy jobban tudod az igényeimet, mint én. Mindig jó, ha számíthat másokra az ember, akik okosabbak a kérdésben. :P Ja hát 10m magasan feltölteni egy 30 méteres szakaszt tényleg nem lenne túlzás a helyben kezelt szennyvíz helyett. Akkor már mászófalat is terveznék a ház másik oldalára. Ha meg a retro feeling kell költséghatékonyan, akkor meg még mindig tudok sátrazni a patak parton. ;)

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#77396) Inhouse válasza inf3rno (#77395) üzenetére


Inhouse
őstag

Semmi gond, szívesen. :K
Az örökség az más tészta. Mondjuk az igényeknek és a finanszírozhatóságnak, ésszerűségnek így is, úgy is találkoznia kell. Nekem úgy tűnt, hogy nem számítottál azért ennyi nehézségre.

Üdv Inhouse

(#77397) Inhouse válasza razorbenke92 (#77393) üzenetére


Inhouse
őstag

Én értettem (sejtettem) a megoldás ötletét, azt nem értettem, hogy poén
Írott szövegnél sokat segít a mellérakott smiley.

Üdv Inhouse

(#77398) A Zéé válasza Gyarmati_ (#77384) üzenetére


A Zéé
addikt

biológiai módszerrel lehet az alkalom szerűen használt dolgokat tisztítani?
Nem pusztul el a kultúra benne, ha mondjuk hetekig nem kap vizet, ha meg kap, akkor is csak ilyen 30-40 litereket? Ahogy kivettem, ez a kisház nem állandó tartózkodásra lenne.

Just a simple Lineman...

(#77399) inf3rno válasza A Zéé (#77398) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Hát mi a laborban liofilezni szoktuk a mikrobákat. Az a fagyasztva szárítás. Utána akár normál fagyasztóban is tárolhatod őket jó sokáig, aztán fel tudod szaporítani, és utántölteni vele a rendszert, ha ilyen gond van. Sok mikroba ha nem jók a körülmények, akkor valamilyen kitartó képletet képez, aztán újra aktiválódik, ha jóra fordulnak a dolgok, úgyhogy még akár az is lehet, hogy benne marad. Ez erősen faj és talán törzs függő is. Kíváncsi vagyok a válaszra.

Én azért 1-2 hetente biztosan megfordulnék itt az üvegház miatt is, és úgy vagyok vele, hogy nem szívesen másznám meg a dombot napi többször, sőt a nap végén inkább már lent aludnék, mint fönt a zajos út mellett. Úgyhogy kézmosás, wc, zuhany, ágy, internet kell, ha megoldható, mindegy, hogy néhány milliót bele kell tolni, mert csak egyszer kell megcsinálni.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#77400) inf3rno válasza Inhouse (#77396) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ja ez általában így van, ha kibontja a problémákat az ember. Az elején minden olyan egyszerűnek tűnik, aztán jön a megvalósítás és pofán csap az élet. :K

Buliban hasznos! =]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.