Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#48030) pacman_123 válasza varsam (#48026) üzenetére


pacman_123
tag

"és olyat ami nem csúszik "

Nagyjából egy éve csináltam öcsém faborítású gipszbeton-alapú lépcsőjét (ebből én csak a faborítást, ami nem bükk, hanem akác munkapult, az volt számára elérhető árú). Kifejezett kérése volt, hogy ne csússzon (akkor egy két éves és egy járni épphogy csak tudó 1 éves gyerekkel a háta mögött) De nem akart semmi csúszásgátló csíkkal sem belerondítani a képbe. Kikértük a parkettás haver véleményét is.

Olajoztuk.

Amúgy a munkapult előre olajozott volt, szóval adta magát az ilyen módú folytatás. A parkettás cimbi már vagy 25 éve nyomja kint (Németországban, ez csak azért érdekes mert ott nem nagyon lehet, csak minőségi anyggal dolgozni) , ő küldött vmi keményolajat egy 5L-es bödönban, a saját tapasztalatai után. De degeljek meg ha emlékszek a márkájára, tán valami R betűs bizbasz volt. Arra emlékszem, hogy amikor hazajött és beszélgettünk az olajokról, én mondtam hogy csak az Auro keményolajat ismerem és használtam már. Mondta hogy ismeri, jó cucc de kint ő nem ezt használja. Ha más ajánlat nem érkezik, neked is jó lesz. Ja, és nem fog csúszni, ami nálad az egyik fontosnak tűnő kitétel volt.

Annyit tudni kell azért, hogy egy ilyen "olajos lépcső" kényesebb. A gyerekek rá lettek nevelve hogy cipőben a lépcsőre SOHA. Komolyan, ha megyek hozzájuk látogatóba és a bejárattól 2 m-nél messzebb merészkedek cipőben, az azóta 3 évessé cseperedett kismókus rámförmed: Cipőt le! Az asszony se járkál fel tűsarkú dominacipőben. A "felmosás" abból áll, hogy éppen nedves ronggyal törlik át a lépcsőt. Viszont: az olaj soha nem fog felrepedezni, szépen kihozza a faanyag mintáját, és elég néha, 2-3 évente épphogy olajos ronggyal áttörölni, felfrissíteni. Ennyi a "felújítás".

Kapu2006: a lakk az nem csúszik? Nálunk harmincX évvel ezelőtt készült az emeletre vezető lépcső, bükkből. Lakkozva. Tartósnak tartós, de zokniban azért ... és a fent említett öcskös nagyobb kölke is, ha nem épp csúszásgátlós zokniban rongyol fel-le, láthatóan csúszkál. Plusz egy esetleg feltöredezett lakkfelületet felújítani... Nemtom. Nekem lesz-e valaha saját falépcsőm, de ha lesz: lakkozni én soha nem fogom az biztos. Vagy .. .van olyan lakk ami nem csúszik? Komolyan kérdem, nem vagyok szakmabeli, azért érdekel - lehet hogy csak az "én lakkjaim" csúsznak.

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.