Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#4201) mdk01 válasza thyeby (#4199) üzenetére


mdk01
addikt

Akkuval annyi a gép. A gép súlyának felét az akku teszi ki.
Amúgy sztem ezt a lyukfúrást egy 9,6V 1.3Ah gép is bírná bőven, mert a normál töltő is 1 óra alatt feltölti az aksit viszont te nem meríted le egy óra alatt az 1.3Ah-sat sem.

Sztem a Volt és az amperóra nem befolyásolja az élettartamot.

üdv.

(#4202) thyeby válasza mdk01 (#4201) üzenetére


thyeby
őstag

Köszönöm mindkét választ. Azt hiszem, Vikusz és Te megerősítettetek abban, h a 9,6 V nekem elég lesz bőven.

Ezt az állványos dolgot egyenlőre nyitva hagyom, mert megállított egy pillanatra: Valamiért kardoskodsz amellett a megoldás mellett, és magad is úgy csinálnád. Nem akarok elmenni emellett úgy hogy ne gondoljam át jól, amit mondtál. Nem tudom, mikor jön ki a lépés rá, h jó szemléltető fotókat rögtönözzek, de megteszem, ha kijön a lépés.

Elöljáróban annyit, h egy ilyen lepke (madárka az, csak én lepkének hívom) nyolc összecsavarozandó alkatrészből áll. A furatot nem szerencsés előre gyártani, hanem szereléskor az összepászított alkatrészekbe kell fúrni - egyebek mellett ez kalibrálja azt a drótból hajlított emeltyűt a pontos helyére, amivel a kerék a szárnyat emeli - és ennek olyan pontosnak kell lennie, hogy ha lassan tolom, ne csapódjon össze a két szárny, csak akkor, ha gyorsan tolom, a lendület ütköztesse egymásnak őket. Ez a játék ekkor lesz elnyűhetetlen és élvezetesen, könnyen kezelhető, biztosan működő.
Másik dolog, h minden fa alkatrész sablonrajz alapján szabadkézzel van kifűrészelve. A méret tehát nem olyan századpontos tűrésű, mint ha CNC marta volna. Ez jelentheti azt, hogy ha előre kiszámított helyre fúrok az állványossal vmi sablonban, akkor bizonytalanná válik v a szerelés, v akár a működés.
Úgy érzem, ahhoz hasonlatos ez a munkafázis, mint a köldökcsaplyukak kifúrása: CNC-vel garantált, h minden előre fúrt lyuk a helyén lesz, és az illesztések pontosak lesznek. Azonban Cnc nélkül úgy tiplizzük össze a dolgokat, hogy a lyukakba dugott hegyekkel megjelöljük a furatok párjait, s nempedig berajzoljuk, bepontozzuk, kimérjük, sablonnal fúrjuk, et cetera.
Mindettől függetlenül mégegyszer hangsúlyozom, h visszatérek az elgondolásodra, lefotózom Neked, és átgondolom újra. Én lennék a legboldogabb, ha gyorsítana a tanácsod a termelésen, de pillanatnyilag vagy én nem látom át, h Te hogy csinálnád, és miért, vagy fordítva: Te nem látod át, h én hogy csinálom, és miért?

Azt, h sorozatgyártásnál munkafázisonként végigmegyünk minden darabon, az időelőnyt jelent, már kitanultam - remélem, elég jól. E-lepke esetében pl 300 db-nál kisebb sorozatot nemigen rentábilis csinálni, de igazából 500-tól mutatja meg magát a sorozatgyártás előnye tisztán. Persze tudnod kell, h amit én csinálok, az egyenlőre még csak manufaktúra, ezért az, h milyen technológiát agyalok ki, nagyban meghatározza a piaci "fekvésemet".

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#4203) thyeby válasza mdk01 (#8) üzenetére


thyeby
őstag

Nnahát, ezen este 11 kor olyan hangosan felröhögtem, h jajj, csak a gyerek fel ne keljen! :DDD :DD

Több fa van, mint asztalos!

(#4204) Vikusz77 válasza thyeby (#4199) üzenetére


Vikusz77
tag

Elnéztem a dolgot, azt hittem akku nélküli súlyt adnak meg.

A két makita közötti súlykülönbség szinte csak az akkuk közti kb 90-100 gramm.
9,6v: 1,4kg, 12v:1,5kg.
A két gép szinte alkatrészre azonos, lényegében csak a motor különbözik (gondolom ott is van pici súlytöbblet. Ha jól látom a gép mérete is ugyanaz.
Ha egy óra alatt tényleg olyan tempóval fúrsz hogy mondjuk fele időben megy a gép, tehát fél órát akkor nem vagyok viszont biztos benne hogy kitart a 9,6-os 1,3-as akku.Főleg pár év múlva ha veszít a kapacitásából.

De azt neked kell tudnod, mert az aeg paramétereit ismered, tudod mennyit bírt (újkorában).
akku feszültséget beszorzod a kapacitással és megkapod mennyi szufla van benne (ez szakszerű lett :DD ).

Ha van annyi megvan (bőven!!!) mint az AEG és az megfelelt, én a 9,6-ost venném(de ha van akkor inkább 2Ah-s akkuval), de ha másra is használod és nem lesz más akkus gép akkor biztos hogy a 12 voltosat szintén a 2 Ah- at, mert idővel veszít a kapacitásából és így még később is tuti elég lenne.

Mert nem mindegy hogy mondjuk mekkora kapacitásból marad meg a 70-80%-a pár év múlva.

Ha igaz hogy csak 10 deka a különbség. Vigyél egy konyhamérleget, az nem ver át :).

Összegezve:)
Én egy minél nagyobb kapacitású 9,6-ost vennék ha csak erre a funkcióra kell, ha másra is akkor egy 12-est szintén minél nagyobb kapacitású akkuval.
Mindezt ha igaz a mindössze 10 dekás különbség.

(#4205) Dízeles


Dízeles
aktív tag

Hali thyeby
Ha sok előfúrásod van vegyél olcsó kinaitescosat.A fúrógépen a kapcsolót kapcsold folyamatosra.Egy hosszabitora készíts egy lábbal kapcsolható szerkentyűt .Így ha fúrni akarsz csak csak nyomod a pedált.Nálam kb 4 éve működik 3-as fúróval.Műszak végén ne felejtsd kihúzni :)
AEG-et ne,Makita igen.
vissza olvastál a #8 hszig :C

Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

(#4206) Madmax81 válasza thyeby (#4186) üzenetére


Madmax81
aktív tag

Szia

Ahogy mdk01 is írta itt csak arról van szó hogy az aksi fajlagos teljesítménye nagyobb tehát ugyan azzal a géppel de nagyobb aksival több lyukat tudsz kifúrni .
Ha a nagyobb kapacitásút választod hosszabb távon jobban jársz nem kell annyit töltögetni az aksit.
Élettartamra kb 2000-3000 töltést adnak meg ami nem kevés de ha a nagyobbat választod jobban ki tudod használni a gépet .

Vikusz77 Kolléga jól érvel ha nem számít a súly csak kisebb lyukakat fúrsz akkor nyugodt szívvel válaszd a 9,6 gépet , ezt már linkeltem és meg is beszéltük pát hsz -el lejjebb .
De ha esetleg nem zavarna a többlet súly akkor nyugodt szívvel ajánlom a 12v Makitát kitartó minden tekintetben erősebb mint a 9,6v társa és néha nem árt az a nagyobb erő sosem lehet tudni , az 1300 fordulat meg tényleg nem nagy a fúráshoz sőt ennyi kell , én már szenvedtem egy évet zöld Bosch fúróval ami csak 600 at forgott majd lepetéztem mire egy lyukat ki tudtam fúrni egy négyes fúróval .
Ne felejtsd el a Makitán a van fordulat szám szabályzás ha nem kell a nagy fordulat nem nyomod a ravaszt .
Ha akarod csinálhatok egy tesztet hogy az én már használt gépemmel mennyi 2-4 furatot tudok csinálni bükk fába .

A Gérvágós eset úgy történt hogy nem figyeltem oda nem " nyomtam le az anyagot az asztalra hanem lebegett az asztal felett kb 2 cm re és a vezetőhöz sem ért, kb 3cm volt az anyag és a vezető között , ebből adódóan a fűrész lap " bele kapott , bele ragadt " az anyagba és neki lökte ütötte a vezetőnek olyan erősen ahogy csak a motor erejéből futotta majd abban a pillanatban meg is állt a gép, elgörbült a fűrész lap + a fűrész lap tengelye +a motot tengely + a vezető :U

1956-2010 07.22 Varga László

(#4207) Vikusz77 válasza Vikusz77 (#4177) üzenetére


Vikusz77
tag

Csak hogy tovább szívjak ezzel a csavarozóval...
Amikor sikerült ügyesen az akkut fordított polarítással a dewalt csavarozóra rátenni (szétszedett állapotának köszönhetően :) ).
Elszállt ugye a kapcsoló melegedést követően. Ezt már elkönyveltem.

Most viszont hogy másodszor töltöttem a vadiúj cellázott akksimat, feltűnt hogy a másfél óra helyett 1 óra alatt kész lett.
Nagyon úgy nézem hogy a 12 cellából kb négy darab meghalt a rövidre zárást követően.

Először arra gondoltam visszaviszem (ha kimérem az akkut és tényleg így van ahogy mondtam) ártatlan pofával (6 hónap a garancia rá), de most úgy gondolom korrektebb ha megmondom hogy baleset miatt kéne a javítás. Nem szeretek csalni az az igazság...
De reménykedek hátha feltámadnak a halott cellák:). Az akkuk lelkivilága kiszámíthatatlan.
Viszont attól is tartok hogy a többi is kinyiffan, hiába cserélik a halottakat. De ezt megkérdezem a szakembertől.
Egyébként ennyit szerintem kibírhatott volna (kb 5 mp-ig volt a kapcsoló fordítva rákötve- a kapcsoló olyan 50 fokra melegedett, az akku kicsit lett csak langyos.
El vagyok átkozva ezzel a dewalttal :).
Ott leszek végül, hogy egy hiltit vehettem volna annyit elb*szok rá és végül nem lesz gépem:).

De legalább a hitachi kisflexemmel meg vagyok elégedve, az még langyosodni sem bír:).
Ez vígasztal :DD

(#4208) mdk01 válasza thyeby (#4202) üzenetére


mdk01
addikt

Miket olvasol te? #8.hsz? :DDD

Még a tiplizős, henger toldós dologra nem válaszoltam amit fentebb írtál.

Írni akartam én is, hogy lehet nem érdemes toldogatni a maradék hengert, mert lehet időbe többet vesztesz vele.Viszont ha mindegyiket elrakod egyszerre toldhatsz akár 10db-ot is és azzal már jól is járhatsz ha 80cm-ből ki tudsz hozni 30db kereket. (leszámítva hogy a toldottakat nem használod fel). Mindegy ezt te jobban tudod.
Mellesleg a középpontja sztem megvan, mert az eszterga kúpja benyomta a henger közepét:)

Miért nem csináltatsz vmi sablont ezeknek az alkatrészeknek és akkor minden további alkatrészt egyformára tudsz marni.
Azért mondom hogy csináltatsz, mert ki lehetne CNC-ztetni egy darab alkatrészt mindenből ami mellett eltudod tolni a csapágyat.
Ugye nem kézzel reszeltél, csiszoltál minden alkatrészt pontosra?

Ha nincs lehetőséged CNC-tetni én megcsinálom neked a sablont aztán elpostázom 2kg alatt párszáz forintból elmegy odáig.

Na jöjjön az a fénykép aztán megnézzük hol tudsz időt spórolni. Ennyi darabnál már komolyan kell venni minden munkafázist mert napokat lehet spórolni.

Vikusz: Sztem ne erőltesd azt az aksit, mert ha tényleg tönkrement pár cella az leszívja a többit is és károsíthatja.
Mellesleg sztem azon az akkun átok ül sok energiát ne fektess bele, mert úgy néz ki annak ez a sorsa.

üdv.

[ Szerkesztve ]

(#4209) thyeby válasza Vikusz77 (#4204) üzenetére


thyeby
őstag

"tehát fél órát akkor nem vagyok viszont biztos benne hogy kitart a 9,6-os 1,3-as akku."

Ne ijesztgess már! Ilyen kevés 1,3 Ah? Mert eltaláltad, óránként közel fél órát menne.

"feszültséget beszorzod a kapacitással"

9,6x1,3=12,48

... s most mit kezdjek ezzel a számmal?

Több fa van, mint asztalos!

(#4210) thyeby válasza Dízeles (#4205) üzenetére


thyeby
őstag

"vissza olvastál a #8 hszig"

Húú, ha nekem annyi időm lenne!

"vegyél olcsó kinaitescosat"

Mama mia, Anna Bela!
Ezt komolyan mondtad? Akkust? 220 V-ost? Az nehéz, mint a deriválás! Nem tördeled vele az apró fúrót?

"AEG-et ne,Makita igen"

Te tudtad, h az AEG az idők során lesántult? Ménemcótáá?

Több fa van, mint asztalos!

(#4211) thyeby válasza Madmax81 (#4206) üzenetére


thyeby
őstag

"Ha akarod csinálhatok egy tesztet hogy az én már használt gépemmel mennyi 2-4 furatot tudok csinálni bükk fába ."

Hízeleg, h ennyi áldozatot felajánlasz értem, de elég az, h megsaccolod: Az egy órás töltővel enged majd folyamatosan dógozni? Mert Vikusz riogat.

Hanem egy egyszerűbbet nézz meg nekem legyél kedves!
Leteszed magad mellé a Makitát (az asztalra, nem az ágyba!) Felkapod, és lősz vele egy függőlegeset sebtiben. Ha jól van kiegyensúlyozva a gép, akkor miután felkaptad, pont függőlegesen áll meg a kezedben. Biztos így van, mert Makita, de azért biztos, ami biztos. Tudod, ez a Technoform Kft, akit linkelsz néha, ez a nyíregyházi Makitás. Nála most épp nincs a kínálatban a 9,6-os. Ha meg az öreg Vén Pistától rendelek futárral, akkor már késő lesz ezt leellenőrizni.

Több fa van, mint asztalos!

(#4212) Dízeles válasza thyeby (#4210) üzenetére


Dízeles
aktív tag

;) :DDD

Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

(#4213) Madmax81 válasza Vikusz77 (#4207) üzenetére


Madmax81
aktív tag

Szia

Viszont attól is tartok hogy a többi is kinyiffan, hiába cserélik a halottakat.

Én is cserélgettem az cellákat a Makita aksimban de csak egy kis időt adtam a 7 éves celláknak hogy még egy pár hónapig működjenek még , a legjobb az egészben az volt hogy a mellette lévőt is magával rántotta a rossz cella .
Nem kizárt hogy te is igy fogsz járni ?!!
Szerintem kipróbálhatod hogy milyen póker arcod ,azok után hogy az AEG , Metabo , Bosch és más gyártók is mit művelnek velünk bele fér egy kis kiegyenlítés

1956-2010 07.22 Varga László

(#4214) Madmax81 válasza thyeby (#4211) üzenetére


Madmax81
aktív tag

Szívesen megcsinálom neked ezt a tesztet mert most pont van egy 1,3 és egy 2Ah aksim és ráadásul bükk fám is van :D

elkapod, és lősz vele egy függőlegeset sebtiben.

Nekem jól áll a kezemben de " én már hozzá vagyok szokva a gépemhez de az új gép egy kicsit orr nehéz a másik 6270 D ez meg az ellentéte a másiknak ez pedig a régi gép 6227 ennek is más a súlypontja nem nagy a különbség a három gép között de egyik sem olyan mint a tiéd lesz .
A tiéd 9,6 lesz ami azt jelenti hogy az aksi vagy rövidebb mint a 12v gép aksija vagy keskenyebb a kevesebb cellától úgy hogy a kiegyensúlyozás ez esetben más lesz .

[ Szerkesztve ]

1956-2010 07.22 Varga László

(#4215) thyeby válasza Madmax81 (#4214) üzenetére


thyeby
őstag

"a kiegyensúlyozás ez esetben más lesz"

Akkor Vén-szer kizárva. Ki köll azt a boltban próbálni. Tudniillik könnyen tördelhetem vele a fúrót, meg nem is fúrok merőlegeset. Az AEG precízül ki volt centírozva. A boltban ez vett le a lábamról. De kár, h nem vált be...

"Szívesen megcsinálom neked ezt a tesztet"

Mondom, elég az, ha saccolsz! Nincs munkád, h igy pepecselsz egy távoli kolléga kedvéért?
Figyi: Az AEG 12V (és úgy emlékszem, 1,3 Ah de furcsa ez nekem, mert nagyon kicsike akkuja volt...) kb három órán át bírta a folyamatos munkát. Sztem a Makita többet tud - már csak úgy szemre összehasonlítva a két akksit. De ezt óvatosan mondom, mert Vikusz azt gyanítja, h necces elvárás. Szerinted is necces? Az a pici AEG tovább menne, mint ez a nagy Makita?

Több fa van, mint asztalos!

(#4216) mdk01 válasza thyeby (#4209) üzenetére


mdk01
addikt

Felmentem körbe nézni itt a hardveraprón.

Na mi volt a leges, leges, legelső hírdetés a háztartási gépeknél?

Na mi? Izgulsz mi?:DDD

Sztem kicsit drága, mert lehet drágán vette, de 20k-t sztem megér ha igaz amit ír.
A számlán megnézném a vétel idejét, mert lehet az aksi már nem olyan amilyennek lennie kell, mivel gondolom feltöltve is régen volt.
Meg sztem ehhez jár egy lámpa is....de ez nem 100%

Üdv.

[ Szerkesztve ]

(#4217) mdk01 válasza mdk01 (#4216) üzenetére


mdk01
addikt

Nem jár hozzá lámpa csak az DWPLE-hez.
Viszon ha az a 25k nettó akkor is ez a gép nem több 32k-nál újonnan.
Na jó befejeztem nem lázítok.

[ Szerkesztve ]

(#4218) Madmax81 válasza thyeby (#4215) üzenetére


Madmax81
aktív tag

Szia

Nincs munkád, h igy pepecselsz egy távoli kolléga kedvéért?

Van munkám most pótolom decemberi lemaradásomat úgy hogy el vagyok havazva , már segítséget is fel kellett vennem hogy tartani tudjam a tempót .

Csak segíteni akartam ezzel de ha nem hát nem . Saccolni nem akarok mert nem tudom hogy ilyen kis fúróval mennyit fúrna én nagyobb fúrókat szoktam használni demég ott sem tudom neked megsaccolni mi is lenne a végeredmény .
Nem látok bele a tervező mérnökök fejébe hogy mit is csináltak mire mentek az erőre vagy a kitartásra sajna néha kompromisszumot kell kötni .ú
Ez olyan mint haver Honda Civic 1,4 autója ennek a motorja 3000 Fordulat alatt semmit sem csinál 4500 körül jön meg az ereje , a másik véglet a Wolksvagen Golf 1,4 motorja már 3000 alatt jól muzsikál nem rángat csak teszi a dolgát .
Valahogy így van ezeknél is .

1956-2010 07.22 Varga László

(#4219) thyeby válasza mdk01 (#4208) üzenetére


thyeby
őstag

"Miért nem csináltatsz vmi sablont ezeknek az alkatrészeknek és akkor minden további alkatrészt egyformára tudsz marni."

Ezzel kezdtem. De nem vált be.
1 - Lassabb marni, mint fűrészelni
2 - Túl sok selejt képződött.

(Ha pozitív szöget zár be a szálirány a marás irányával, akkor töri a kés a fát. Mert a CNC más eset. Ott úgy áll a maró alatt az alapanyag, mint Katiba a gyerek, és a marókés is tök más. Azt is tudni kell, h többnyire elég kicsi alkatrészekről van szó, aminek macerás a másolómarása. Fogasd össze a mintát a marandó anyaggal! Nem árt előfűrészelni, h egy menetben lehessen marni - akkor viszont gyorsabb készrefűrészelni.
Fel volt már dobva a labda tavaly, h Abnormál kimarja nekem CNC-vel bérbe, de ahhoz még kicsi a volumenem. És ott is sok selejt képződne, mert a CNC nem ismeri fel a fahibákat, nem tudja odébb biggyeszteni kicsit az alakot, ahol tisztán kijön - a hibátlan alapanyag pedig drágább, mint nekem a késztermékem.
De ebben is figyellek, hátha jobbat tudsz, mint én.)

Aztán idővel megtanultam olyan pontosan vonal mellett vágni, h most mernék fogadni: Itt van a műhelyben kifűrészelve legalább 800 lepkeszárny, és nem tudnál kikeresni belőle két olyan darabot, amelyek valahol legalább egy mm-el eltérnének egymástól. Van egy szórás közöttük, de az átlag eltérés sztem nem több max 2-3 tizednél. Ennyi viszont épp elég ahhoz, h előre fúrt lyuk esetén pl gyűrődjön a bőr szerelés után.

A héten lefotózom. És előre is köszönöm a figyelmedet!

"Mellesleg sztem azon az akkun átok ül sok energiát ne fektess bele, mert úgy néz ki annak ez a sorsa."

Igen! Az ilyen hozzáállás lendíti túl az embert a nehézségeken. Vikusz írta, lehet, h egy Hilti árát belefecöli, és mégsem lesz semmije. Esze szerint tudja, de érzelmileg nem tudja elengedni, és mindig jobban leveri magát emiatt.
Ha igazán jót akarok neki, akkor nem azt kívánom, h sikerüljön már végre rendbetennie azt a qrva DeWalt-ot, hanem azt, h sajátítsa el ilyen esetekre azt az attitűdöt, amit Te működtetsz.

Több fa van, mint asztalos!

(#4220) thyeby válasza mdk01 (#4216) üzenetére


thyeby
őstag

Ez Vén Pistánál újonnan 28 rugó.

"20k-t sztem megér"

Sztem mégiscsak bevállalós vagy, hiába tiltakozol.
Pedig ezt is látod: "mivel gondolom feltöltve is régen volt.", a garanciáról tudsz. Az pedig, h bemodásra elhisszük, h valaki vett 40-ért egy Makitát egykét gipszkarton felrakásához, inkább hajlik a hiszékenység fele, mint az optimizmus fele.

A világért meg nem bántanálak, de inkább adok 8-al többet, és annyiért egyféle biztonságot vásároltam. (Ez kevesebb, mint 1 db akksi ára.)

Egyébként bevallom, tényleg izgultam, h mit találtál.

Az apósom ma eljegeltette velem a gépvásárlást:
Kölcsönadta az ő akksisát, míg nem állok jobban anyagilag, plusz ajándékba adott egy százast alapanyagra - és egyiket sem engedte, hogy ne fogadjam el. Hát nem mindenkinek ilyen az apósa. Nna, ezért adtam én szó nélkül oda Neki a Hilti-t.

Több fa van, mint asztalos!

(#4221) thyeby válasza Madmax81 (#4218) üzenetére


thyeby
őstag

"nagyobb fúrókat szoktam használni demég ott sem tudom neked megsaccolni "

Kell, h emlékezz rá, h folyamatos munkánál mennyi ideig bírta az akksid...
Ha tudtál két órán át csavarozni mondjuk 4x40-est, hát biztos, h akkor bírja az egy óra aprófúrást is. Nem annyira folyamatos fúrásról van egyébként szó. Kifúrok, aztán ugyanoda egy másik akkussal csavart hajtok bele. Ez ismétlődik ciklikusan.

Több fa van, mint asztalos!

(#4222) Soká válasza Dízeles (#4183) üzenetére


Soká
senior tag

Kicsit sok víz lefolyt a Dunán, mire én válaszolok, de visszatérek még röviden a metabo gérvágóra...

A "kaloda" tippet köszönöm, korábban már csináltam hasonlót, ezzel együtt mindenképpen szeretném szintbe hozni a gérvágó műanyag betétjét. De az sem kizárt, hogy csinálok bele egyet alumíniumból.

Madmax,
a KGS 255-nek van még egy nagyon kiforratlan megoldása, ez pedig az a csavar, amellyel a vágás mélységét lehet csökkenteni (ha nem akarom átvágni az anyagot, csak "marni" vele) Az ellenanyás csavar nem merőlegesen ütközik, hanem szögben, ami miatt rohadt nehéz pontosan belőni, hiszen amíg nem húzom meg az ellenanyát, addig a csavar lötyög oldalirányban. Nem tudom érthető-e amit mondok?

thyeby,
az a bizonyos KS 210-es gérvágó - ha jól emlékszem - a metabo legkisebb gépe volt, és emlékeim szerint mindenki szidta mint a bokrot, állítólag felcímkéztek valami noname vackot.

Gondolkodom a 8cm-es darabok toldásán, de nincs jó megoldásom. Az lenne a legszerencsésebb, ha találnál valami funkciót ezeknek a hulladék darabkáknak. Én lehet, hogy kihagynám a tiplizést és csak simán összeragasztanék pár darabot, annyit szerintem kibírna, ami egy jól megvezetett "cél-kalodában" történő vágáshoz szükséges. Nekem legutóbb egy egészen vékony lapocskára volt szükségem és szükségből összeragasztottam 3db 6cm-es darabkát, abból vágtam, igaz ez nem kereszt- hanem hosszirányú vágás volt.
Esetleg - de ez nem végiggondolt ötlet - készíthetnél egy állandó "nyelet", aminek a végén kiáll egy rövid facsavar, erre feltekerhetnéd a központosan előfúrt maradékaidat. Ki kellene kísérletezni, hogy mekkora legyen ez a csavar, hogyan lehet, jól rögzíteni, hogyan fúrnál elő gyorsan, pontosan a maradék munkadarabokba, stb.

(#4223) Vikusz77 válasza thyeby (#4215) üzenetére


Vikusz77
tag

"Az AEG 12V (és úgy emlékszem, 1,3 Ah"
nagyon egyszerű. 12*1.3= 15.6
A kis makita: 9.6*1,3= 12.48

Tehát a makitával 80 %-át fogod tudni kifúrni mint az Aeg-el.

Az hogy kicsi volt az akksija azért lehetett, mert az Lithium akksi, ez (makita) meg Nikkel-Cadmium. Ez utóbbi egy régebbi technológia , kisebb energiát ad ugyanolyan tömegnél, magyarán nehezebb az akksi. Hátrány amég hogy nem szabad rátölteni, csak ha kezd lemerülni. A lithiumost bármikor töltőre rakhatod. Olyan mint a mobiltelefonok akkuja.

Közben ezt most találtam. Szerintem ilyne géped van.
Ez viszont (ha jól írja) 12voltos és 1,5 Amperórás. Akkor viszont már közel másfélszerese a kapacitása a kis makitának (az1,3-as akkuval).
Nem kell saccolgatni, próbafúrásokat végezni :) , összehasonlítod a számokat (akkukapacitás*akkufeszültség) és viszonyítod az aeg-hez hogy azzal mennyit tudtál dolgozni.
Aeg: 12*1,5= 18 ha jól írta a vaterán az eladó. Ehhez viszonyíts.

[link]

[ Szerkesztve ]

(#4224) Madmax81 válasza Soká (#4222) üzenetére


Madmax81
aktív tag

Szia

a KGS 255-nek van még egy nagyon kiforratlan megoldása, ez pedig az a csavar, amellyel a vágás mélységét lehet csökkenteni (ha nem akarom átvágni az anyagot, csak "marni" vele) Az ellenanyás csavar nem merőlegesen ütközik, hanem szögben, ami miatt rohadt nehéz pontosan belőni, hiszen amíg nem húzom meg az ellenanyát, addig a csavar lötyög oldalirányban. Nem tudom érthető-e

Nyugi ennél a gépnél is hasonlóan van megoldva én annyit finomítottam a megoldáson hogy hosszabb csavart és másik anyát raktam rá így jobban meg tudom fogni szorítani a csavart .
Más márkáknál sem oldották meg jobban ezt a kérdést maximum annyi lehet a finomítás hogy a csavar nem lötyög a menetben .

1956-2010 07.22 Varga László

(#4225) Madmax81 válasza thyeby (#4215) üzenetére


Madmax81
aktív tag

Ha

Olcsó és könnyű gép kell Dewalt dw907k2
Még egy Kress 108 AS 1,3

Sajna én a géppel nem dolgozom úgy hogy egész nap csavarozok, közben fúrok is meg miegymás .
Mint írtam neked én főként fával melózom oda nem kell egész napos géphasználat , havernál hogy ha bútorlapot csavarozunk közben előfúrom a lyukak helyét hármas fúróval + csavarozok 3,5*60 csavarral akkor fél nap egy 2Ah aksi

1956-2010 07.22 Varga László

(#4226) Soká válasza Madmax81 (#4224) üzenetére


Soká
senior tag

Szia,
ahogyan elnézem, a Tiéden egyértelműen jobb a megoldás. Majd lefotózom az enyémet és meglátod, hogy milyen vacak, mintha egyszerűen elbaltázták volna a tervezőasztalon és a csavar vége nem az erre a célra kialakított mélyedés aljának ütközne, hanem az oldalának...

(Most nézem, a képtáramból eltűntek [a gérvágó fotójai] :((

(#4227) mdk01 válasza thyeby (#4219) üzenetére


mdk01
addikt

Ez idáig oké de mit csinálsz a fűrészelt éllel?
Géppel csiszolod nagyjáboli méretre?

Azért gondoltam marni mert ha a vonal mellett kb.1mm-re elfűrészeled és van egy minőségi éles maród akkor úgy körbe lehet marni egy jó kis sablon mellett ,hogy csiszolni sem kell és még pontos is.

Ha pozitív szöget zár be a szálirány a marás irányával, akkor töri a kés a fát. Mert a CNC más eset.
A CNC-nél is marókés forog az, hogy menniyre van lefogatva nem befolyásolja a kiszakadásokat. CNC-nél is figyelnem kell melyik vonalat marom először, melyik irányba és ezen kívül vannak még trükkök amiket néha be kell vetni.

Fogasd össze a mintát a marandó anyaggal!
Nem lehet ott megcsavarozni ahova később is csavart hajtanál?
Amúgy lapba fúrsz elő gondolom nem is értem mi az a csavar ami lapba elrepeszti az anyagot. Vagy miért is fúrsz neki elő? Most már szívesen megnézném azt a képet hogy értsem is.:)

És ott is sok selejt képződne, mert a CNC nem ismeri fel a fahibákat, nem tudja odébb biggyeszteni kicsit az alakot, ahol tisztán kijön - a hibátlan alapanyag pedig drágább, mint nekem a késztermékem.

Azért a CNC programot is lehet tologatni. Én ott marom ki az anyagból a mintát ahol akarom. Macerás a tömörfába marás és a hibák kerülgetése, de megoldható.
Az tény, te jobban jársz ha nem CNC-vel maratod ki az alkatrészeidet, mert drágább lenne jóval.
Amúgy én csak arra gondoltam hogy egy 12-es rétegeltbe kimarnánk a lepkéd sablonját pontosan ami mellett már eltudod tolni a csapágyat.

Na jöjjön a fénykép, mert lehet hülyeségeket írok már egy hete.

Üdv.

(#4228) mdk01 válasza thyeby (#4220) üzenetére


mdk01
addikt

Sztem mégiscsak bevállalós vagy, hiába tiltakozol.

Mire gondolsz?
Amit úgy érzem hogy megéri azt kiszoktam használni, de per pill nekem erre a gépre nagyon nincs most szükségem pláne 9,6V-os aksival.

Pedig ezt is látod: "mivel gondolom feltöltve is régen volt.", a garanciáról tudsz. Az pedig, h bemodásra elhisszük, h valaki vett 40-ért egy Makitát egykét gipszkarton felrakásához, inkább hajlik a hiszékenység fele, mint az optimizmus fele.

Nem tudok a garanciáról csak kb azt sejtem amit te is.

Sztem kicsit drága, mert lehet drágán vette, de 20k-t sztem megér ha igaz amit ír.
Ez egész pontosan így hangzott, és meg kell nézni a gépet.
Ha nem úgy van ahogy írja akkor mehetünk bőven 20k alá.

Ma voltam a boltba amit ígértem.
Makita 6271 DWPE 12V 1.3Ah nt.27.000+ féláfa + ajándék 100részes bitkészlet/fúró/akármi
Dewalt DW907K2 12V 1.3Ah nt. 25.000+féláfa (ezt linkelte Madmax is)
Metabo vmi 12V 1.4Ah (régebbi fejlesztés) nt. 25.000,- + féláfa

[ Szerkesztve ]

(#4229) thyeby válasza Vikusz77 (#4223) üzenetére


thyeby
őstag

"Nikkel-Cadmium."

???
Azt hittem, annak az ideje már rég lejárt. :F

Több fa van, mint asztalos!

(#4230) thyeby válasza mdk01 (#4228) üzenetére


thyeby
őstag

Féláfánál h a szarba oldják + a garanciát? Becsszóra?

Több fa van, mint asztalos!

(#4231) thyeby válasza mdk01 (#4227) üzenetére


thyeby
őstag

"Géppel csiszolod nagyjáboli méretre?"

Semmit. Lekerekítem a maróval, és kész. Elég aprófogú a fűrészlapom. Igaz, ha rácsiszolnék, minőségibb lenne, de azt már nem fizetnék meg.

"Na jöjjön a fénykép"

Így van. Egy avi fájl lenne az igazi, de nincs eszközöm hozzá. Majd lefotózgatom a héten.

Több fa van, mint asztalos!

(#4232) thyeby válasza Madmax81 (#4225) üzenetére


thyeby
őstag

"előfúrom a lyukak helyét hármas fúróval + csavarozok 3,5*60 csavarral akkor fél nap egy 2Ah aksi"

Erre voltam kíváncsi. Ez jóval több, mint 1 óra. Ha 1,3 Ah esetén csak a fele időt vesszük, még az is jóval több egy óránál.

Több fa van, mint asztalos!

(#4233) mdk01 válasza thyeby (#4230) üzenetére


mdk01
addikt

Ne tőlem kérdezd hanem egy könyvelőtől.:)
Okos dolgok vannak.
Amúgy meg amíg oda adja a garancia papírt lepecsételve addig ne izgulj.
Én sem teszem mert elég sok ilyen vételem volt már.

Érdekes hogy nem csiszolod meg mert olyan minőséget tudsz vágni.
Azt hittem komolyabb dolog és azért erőltetem itt a marót.

Üdv.

[ Szerkesztve ]

(#4234) thyeby válasza Vikusz77 (#4223) üzenetére


thyeby
őstag

Köszi!
Ez hasznos tudás lehet még a jövőben is.

Több fa van, mint asztalos!

(#4235) thyeby válasza Soká (#4222) üzenetére


thyeby
őstag

"állítólag felcímkéztek valami noname vackot."

A józan ész azt diktálná, h ha már egy cég felküzdötte magát odáig, h nevet szerzett a megbízhatóságról, kényesen ügyel rá, h ezt ne bassza el.
H miért nem így van, nem tudom. De egy biztos: A Hilti v a Stihl nem fog hobbigépekkel megjelenni a piacon.

"Gondolkodom a 8cm-es darabok toldásán"

Nem azon van itt a hangsúly, komám! A vágásán, h biztosra megmaradjon az ujjam!

Több fa van, mint asztalos!

(#4236) Madmax81 válasza thyeby (#4232) üzenetére


Madmax81
aktív tag

De ez egy 12v gép amit te akarsz venni az meg 9,6v de igy is kibírj az egy órát bőven .

1956-2010 07.22 Varga László

(#4237) Madmax81 válasza mdk01 (#4228) üzenetére


Madmax81
aktív tag

Hali

Ezek nagyon jó árak amiket írtál ebből még a Makita után a Dewalt jöhetne még szóba .

1956-2010 07.22 Varga László

(#4238) Madmax81 válasza thyeby (#4232) üzenetére


Madmax81
aktív tag

Ha minden áron könnyű gép kell és az Ni Cd akumlátor gagyi akkor ez lesz a te géped Makita BDF343SHE ez csak 1,3 Kg

1956-2010 07.22 Varga László

(#4239) Madmax81


Madmax81
aktív tag

Új Makita Fejlesztés

1956-2010 07.22 Varga László

(#4240) Soká válasza Madmax81 (#4239) üzenetére


Soká
senior tag

he-he :)

Persze, mint tudjuk a makita ősi magyar szerszámmárka, eredetileg a faipari munkamegosztás megbeszéléséből származott a név: Ma ki? Te? ](mármint dolgozik)

ON
ma jártam a Kisvakondban (szerszámbolt, gondolom ismeritek) és láttam végre Metabo KGS 216-ot élőben! Szemrevételezéssel csupán annyit sikerült megállapítanom, hogy nem sok köze van a KGS255-höz, minden részlete más kicsit, vagy nagyon. Nekem nem tűnt formailag úgymond "szépnek", de lehet, hogy csak a 255-höz szokott a szemem. Az egyetlen határozottan negatív élmény a vonófunkció döcögőssége. Sokkal nehézkesebben jár, mint az én gépem. Ez annak idején nálam első számú szempont volt a választásnál, aztán menet közben rájöttem, hogy amikor pörög a fűrésztárcsa és nyomom az anyagban, akkor valószínűleg igen kevéssé érződik az, hogy könnyen vagy még könnyebben fut a gép a tengelyén.

Viszont 3.000Ft-ot fizettem a Holz-Her szalagcsiszolómban csereérett szénkefékért, ami kicsit meglepett. Mondtam is a boltos úrnak, hogy ennyi pénzért a barkács multiknál a szénkefék mellé adnak ajándékba egy gépet is...
Lehet, hogy azért volt ilyen rohadt drága ez a szénkefe, mert most ezek a szalagcsiszolók Festool néven futnak?

(#4241) Madmax81 válasza Soká (#4240) üzenetére


Madmax81
aktív tag

Szia

Szerintem nincs gát ezzel a fűrészel nekem megfelel a vonó funkciója nálam nem döcög csak teszi a dolgát .
Ezek szerint te BP közelében laksz ha a kisvakondba mentél az valahol az egyes villamos vonala mellett van közel a Népstadionhoz .

Lehet, hogy azért volt ilyen rohadt drága ez a szénkefe, mert most ezek a szalagcsiszolók Festool néven futnak?
Nyugi én is kétezer forintot fizettem a Dewalt Felsőmarón kellett cserélni a szénkefét .
A Holzher és a Festool szinte egy és ugyanaz .

1956-2010 07.22 Varga László

(#4242) Dízeles válasza Soká (#4240) üzenetére


Dízeles
aktív tag

Ja ja Bosch dekopir 2db szénkefe 3600huf, vezető görgő 2800 ft igaz házhoz hozva.(ha már úgy is erre járt)
Az alumínium talp cseréje pár éve 8000 huf .De az érzés megfizethetetlen .És nagyon príma masina.Vágtam már vele cserepet,vas és alu lemezt ,lindabot,járólapot, stb.Igaz minőségi lapokkal.400-850 ft per darab.

Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

(#4243) Soká válasza Madmax81 (#4241) üzenetére


Soká
senior tag

Igen, a kis-vakond.hu a Stadionok metróállomás közelében van.
A szénkefék esetében természetesen nem az ár elviselhetetlen, inkább csak a tudat, hogy egy effektív százforintos tételből hogyan lesz többezres. Tényleg ne gondoljatok másra, mint hogy 3-4-5ezer forintért pótszénkefével ellátott gépet is lehet kapni, amiből kikövetkeztethető a valós ára...
De mindegy, nem akarok én offolni, mindenkinek a könyökén jöhet ki, hogy olyan környezettudatos életet élünk, ahol nem a javítás hanem az eldobás "térül meg".

(#4244) thyeby válasza Madmax81 (#4237) üzenetére


thyeby
őstag

Jó a DeWalt, csak egy baj van vele: Könnyen pofára esik. Amelyik stabilan áll, az nem is nt 25.

Több fa van, mint asztalos!

(#4245) thyeby válasza Madmax81 (#4238) üzenetére


thyeby
őstag

Fontolóra veendő. Köszönöm.
(Minden paraméter barátságos, csak a legutolsó: Az ár kicsit konoknak tűnik. De hát mit akarok?)

Több fa van, mint asztalos!

(#4246) thyeby válasza Madmax81 (#4239) üzenetére


thyeby
őstag

Az új fejlesztéseket mindig érdeklődéssel olvasom, de a pénztárnál azokkal bizalmatlan vagyok. Inkább egy kevesebbet tudó, de bevált gép legyen a kosárban.

Több fa van, mint asztalos!

(#4247) thyeby válasza Soká (#4240) üzenetére


thyeby
őstag

"mert most ezek a szalagcsiszolók Festool néven futnak?"

éleslátás

Minden valamirevaló márka vagyonokat zsebel be ilyen apró bizbaszokból. Tulajdonképpen maga az összeg nem annyira világvége - inkább az eljárás.

Több fa van, mint asztalos!

(#4248) Madmax81 válasza thyeby (#4246) üzenetére


Madmax81
aktív tag

4239 Én az AMD procira gondoltam a linkben érdekes a megnevezése Makita Profi gép

Az új gép tényleg nagyon könnyű és barátságos csak hát az ára az egy kicsit sokk .
A Dewalt megy egy ötlet volt a sok közül hátha , de ennek a sok beszédnek az lesz a vége hogy lebeszélünk téged minden gépről vagy a másik véglet hogy még úgy sem tudsz dönteni mint az előtt .
A legjobb amit csak tehetsz hogy a boltban ha van bontva esetleg egy gép akkor a kezedbe veszed forgatod emelgeted szoktatod hozzá magadat és a kezedet .
Szerintem Dízeles fórumtársunk-at kellene megkérdezni hogy milyen döntés volt a Makita.
Ha jól emlékszem ő is vacillált itt a fórumon hogy mit is kellene venni de végül ,beszélgetéseink után a Makitát választotta .

[ Szerkesztve ]

1956-2010 07.22 Varga László

(#4249) Vikusz77 válasza Madmax81 (#4248) üzenetére


Vikusz77
tag

Max, nem akarsz egy testvérkét a géped mellé? :). Ennyiért nem biztos hogy rossz vétel lenne.u
[link]

Eszembe jtott mikor megláttam hogy ilyened van.

Én meg úgy néz ki ezt veszem, mert amit akartam arra rálicitáltak pofátlanul:).
De elvileg ez még kicsit jobb is kicsit, mert egykezes a tokmány, és van rajta nyomatékállítás.
Berner, de ahogy nézem egy az egyben az Elu SBA 71. Cserélhető szénkefés. Egy 70 %-os 2 Ah-s nak mondott akkuval 5500Ft. Ha működik ennyit megér.
[link]

Van egy Thyeby -nek való makitája is, de nem merem ajánlani, meg azért csak biztosabb az új gép.
[link]

[ Szerkesztve ]

(#4250) Madmax81 válasza Vikusz77 (#4249) üzenetére


Madmax81
aktív tag

Szia

Nekem ilyen Makitám van 6319
Egy régi vágyam hogy legyen egy 6317 gépem már egyszer volt egy kis ideig ilyen nálam és nagyon a szívemhez nőtt :B :B
Szerelembe estem lehet hogy megveszem ;)

Ha lehet ezt ne szedd szét vagy nagyon óvatosan .

Az Elu miután bekebelezte a Dewalt minden találmányát eladta más gyártóknak is , a Berner meg egy érdekes cég nincs saját terméke csak át címkézi a gépeit, termékeit esetleg úgy kéri a gyártót hogy szürke műanyagokat használjon a készítéshez , ha lekopik a matrica lehet hogy az alatt az eredeti Elu fog díszelegni .
Egyébként jó vétel volt ennyi pénzért a géped :D

1956-2010 07.22 Varga László

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.