Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- weiss: Autó költségek
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
KROK640
üzenetére
Emlékszem rá amikor a komplett nyári munkám fizetését elköltöttem egy Leadtek 6800GT-re (AGP verzió s939 konfigba, Abit ti 4200-8x OTES-ről váltva) majd fél év alatt kinyírtam és kis ráfizetéssel lett PCIE Leadtek 6800 ultra, na az sokáig megvolt viszont ventije beállt és bacsisnak adtam el 10+ éve. Aztán 8800Gt let szintén sokáig, ki lehetett bírni egy egy gent kihagyva, ma meg már bőven el lehet lenni sokáig egy régebbi gen kártyával, talán a dx12 a követelmény de azt már megkötéssekkel mára már réginek számító kártyák is tudják.
-
KROK640
nagyúr
Hát igen, de nekem az kimaradt, ugyanis nem érte volna meg váltsak Ti4200-ra, azért GeF3 Ti550-ről ami 128MBos volt.
Az FX széria pláne nem győzött meg, főleg, hogy akkoriban minden játék röccenésmentesen futott max grafikán is, így az FX széria is kimaradt. A 6XXX-es inkább már a megbízthatósági gondok miatt maradt ki (túl sok 6600GT halált láttam), plusz még mindig nem győzött meg; majd a 7300GTre csaptam le, azért addigra már elég volt a különbség, ahhoz hogy megérje cserélnem. -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Igen, anno gyorsan csak elpakoltam, ma szintén (nem volt kedvem ecsetet keresni hozzá, a porszívó meg valamiért nem jó rá
azt már próbáltam más VGAnál) de majd csak letakarítom azért.
Hát eltudom képzelni, hogy a 10400F mellett "germany top 1 VGA" lenne most is, főleg a saját korabeli játékoknál, de ahopgy írod is, az 1GB VRam az nagyon kevés ma már
Ha meg 3GB-os lenne, akkor inkább ez lenne a gépben.Durva az ASUSnál, mert ennek csak 1db 6 pines táp kell.
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére

Azért letakaríthatnád szegényt.
Ma is használható azért még.
Kár hogy nincs rajtuk 2 vagy 3 GB ram.
Asus EAH6850: blikkre azt mondom, hogy nagyobb fizikailag.
Atomcsendes, nem forrtyog. és kapott egy élmerevítést is, valamint dupla 6 pines segédtápja van.
Jelenleg Asus V9950 van nálam a tesztpadon (DFI NF3 lapban).
-
KROK640
nagyúr
válasz
Fred23
üzenetére
"200 Ft alatt maradt a tárcámban, mikor kiléptem a boltból, de az az érzés fantasztikus volt." - pont így éreztem amikor megvettem a GeForce 3 Ti200-at., amiről tudtam h menni fog 500-on is simán, ráadásul 128MBos volt. Az ismerősi kör tele volt GeF2MX 400-al, egy valakinek sima GeF3, meg volt egy 64MBos Ti200... nekem meg 128-as Ti500-am lett gyakorlatilag.

-
A király. Nekem csak távlati cél, perpill az 1200-as jobban vonz az évjárat miatt, de ezek a kerámiás Athlonok számomra talán a legszebb procik mind közül, szóval ha lesz elég pénzem, az összes Thunderbird be lesz gyűjtve.
zotyesz66: Sajna én se látok itthon, de majd eBay-en nézelődök egy alaposat. Nekem az is fontos, hogy 2000-ben megjelent lap legyen, a fenti Biostar azért is lenne jó.
gban: Wow, érdekes ez a lapocska! Nekem a 900-as Athlon hosszú megfontolást követően lett megvéve, de nem őt akartam, hanem a 850-est. Csak éppen kiderült a boltban, hogy éppen megkapom majd' az összes pénzemért a 900-ast is, szóval történet vége. 200 Ft alatt maradt a tárcámban, mikor kiléptem a boltból, de az az érzés fantasztikus volt. Ismerősi körben 600 körüli cerkák voltak csak.
-
envagyok
veterán
Creative Extigy-t sikerült már valakinek vista 64 bit alatt beindítania?
Gyári drivert nem látok 64 bitre, a windows beépített driverével meg 10-es kód, az eszköz nem indítható el. -
KROK640
nagyúr
A jó 1400-as Athlonok... aztán lett Athlon XP ami ugyanez volt csak 1600+-nak hívták, sőt visszamenőleg lett 1500+ ami 1333MHZ volt. Egyik haveromnak van egy korai 1500+-a, még SD RAMos alaplappal. A procit annyira nem lehet húzni, hogy 1380-at se bírja (1500+-ból 1600+-ot se mleeht csinálni).
-
válasz
jokeph
üzenetére
Meg ugye AGP nélküli...
Néha olyan szép a lap, hogy nem veszi az ember észre azonnal a bibit.
Nekem is van néhány ilyen S370-es eltéve, EZ két méterre van tőlem például egy kihúzható fiókban. Kidobni sajnálnám, annyira tetszik, de AGP hiányában nem sokra jó.FoxiestFox: Nem V2-zök.
-
-
válasz
üzenetére
A VH6T- n nem is próbáltam sztem sok rammal indítani patch nélkül. Telepítés 512- vel - patch - majd nagyobb mem. Minek kockáztassak egy crasht, mikor el lehet 100%- ban kerülni. Amúgy ha Te nem adod le itt az infot, akkor lehet még mindíg nem is tudnék erről a remek prg-gyűjteményről

Czo- nak hasonló a lapja a VH6T- hez, akkor valszeg azért nem hibázik neki patch nélkül.
Mindenkinek a saját döntése, én felteszem minden gépre, melyen van Win98 és >512MB a mem. -
-
KROK640
nagyúr
válasz
Bile Demon
üzenetére
Nekem 2001 tavaszáig kellett kihúznom 3GB-os Seagate Medalist HDD-vel. Nekem is volt problémája, de a számtech bolton nem jutott túl a gariztatás, hanem rendszeresen visszakaptam leformázva. Ez volt a megoldás
Sebaj, mert később pont ebből kifolyólag tudtam eladni 9000ft-ért.
Nekem csak a 366-osomban járt.
A 366-osnál 2001 tavasz vége/nyár elején j9ött egy kellemetlen meglepi : A 20GB-os HDD-k nem mentek az alaplapban. (le lehetett volna őket korlátozni 8GBra, de elég durva lett volna 40GBból 16GB-t csinálni). Na, akkor kellett jöjjön a 466-os a Via Tomato alaplappal.2001 szeptember 11-ről nekem más emlékeim vannak, éppen suliból hazafelé azon tanakodtunk a haverokkal, hogy a kilencedikes csajokból kiket lenne érdemes megpróbálni fűzni, kinek ki tetszik? és a gondolataim is épp e körül forogtak (aztán máshonnan jött barátnő, de arra még 3 hónapot kellett várnom), mikor hazaértem, és mutatták füstölgő tornyot, majd azt h a másikba is belement egy repülő. Mikor összeomlott akkor kérdőn npz6te az egészre, hogy mégis hogy? Tudtam, hogy milyen belső core van a tornyokban, elvégre az építészet már akkor is nagyon komolyan érdekelt (különösen a felhőkarcolók) tisztában voltam vele, hogy a Empire state building túlélt egy bombával megrakott B25 Mitchellel való ütközést tsb. Mikor a második torony is összedőlt, már eléggé összeesküvés elméletes gondolataim lettek...
A gép akkoriban semmi érdekeset nem tartogatott, alig 3 hónapos volt a 466-os, 192MB RAMmal, Manli TNT2 M64-el, 2×20GB HDDvel, ház és ODD nélkül, napi pár óra használat mellett megvolt a napi betevő 1-2 kékhalál, eddigre már tudtam, hogy nem gyorsabb mint a 366+asus TNT1 volt játékok alatt hiába TNT2 meg + 100MHZ, de legalább ment vele a 2×20GB HDD, szóval minden az akkori normális kerékvágásban ment.Nekem szerencsére hibátlan volt a két Quantum LCT 20 20 -as HDD-m, az egyikről tudom, hogy 2015-ben még szolgálatban állt. A másik sorsa ismeretlen, mivel azt ráfizetéssel becseréltem egy 40GB-os Quantum HDD-re, de lett mellé nemsokára egy Maxtor Diamondmax 40GB-os is.
Különösen a 80-as Maxtorom volt hangos (7200), de mindig úgy voltam vele, hogy ennyit megér a nagy tárhely
-
-
Bile Demon
őstag
válasz
KROK640
üzenetére
Nekem is 1 db 3.2GB-s HDD-m volt sokáig 1998 tavaszától, először Fireball ST vagy SE, aztán 11.5 hónap után gariztattam, mert bad sectoros lett. Egy 3.2-es Fireball EX jött a helyére. Ezeket sokat használtam, majdnem minden nap félig tele lett írva, rádióbol vettem fel, megvágtam és MP3-at gyártottam.
Ez a HDD sok gépet megjárt: Giga VX P166MMX, MMX @ 262MHz TX97E, BH6 Cleron@450, BH6 Cel 633 @ 950, Abit KT133 Tbird 1000, XP2100+ @ 2GHz, sokféle lappal, Most is itt van karnyújtásnyira (teszt HDD DOS-al és EZ-Drive-al).Szóval 2001 szeptemberében épp szomszédban jártam Windows installálni új HDD-re. Nézem a dohányzóasztalon a hanyattfekvő Fireball CX 6.4GB-t, háttérben a böszme nagy TV-n valami százemeletes toronyházból emberek ugrálnak ki, aztán visszajátszás, hogy jönnek a repülők és füstöl. Nézem újra a HDD-t. Szomszéd végülis nekem adja.

Ez pár nappal azután volt, hogy a születésnapomra lett egy ilyenem:

LG CED-8120B. Nem emlékszem már pontosan, mert édesanyámtól kaptam, de kb. 20e körül volt, ami nem volt akkor már vészesen nagy összeg. Vesd össze, a Fireball 3.2GB-al, amit 98-ban 35e körül vettem...
Előtte oszt.társnál 200Ft vagy 500Ft volt egy CD írása. Korrekt árnak tartottam, csak ugye a macera vele, HDD ki, elmenni várni stb.
Szóval ez is megmaradt szerencsére és a gyűjteményem része.
Visszatérve az új szerzemény Fireball CX-re, az volt a baja, hogy sokszor nem pörgött fel és forrósodott valamelyik IC rajta. Néha elindult, ha meg volt lökve. Viszont 6.4GB-s volt...
Valamelyik hírcsoportból értesültem, hogy a Maxtornál lehet gariztatni a Quantum HDD-ket, de ehhez RMA-t kell igényelni és elküldeni írországba.
Na ehhez sorstársakat kerestem, hogy olcsóbb legyen a posta, ha többet teszük egy csomagba és elosztjuk.
Nekem végülis sok dolgom nem lett:
Betársult olyan, aki a postát intézte, talán DHL-es volt.
Betársult másik olyan, aki jól tudott angolul és lelevelezte vagy letárgyalta, a Maxtorral, hogy mit akarunk 1 csomag megy, de külön küldjék vissza mindenkinek máshova.
Végülis sokat kellett várni, de decemberben jött egy csomag, benne egy nagyon hideg, de új vagy felújított 7200rpm-es 10.2GB-s QuantumMaxtor HDD. Jó volt, gyors volt, de baromi hangos. Nem sokáig tudtam elviselni. Vettem másik HDD-ket tavasszal/nyáron, de egyik se volt az igazi.
A problémára a végső megoldást az FDB csapágyas motor és a Seagate Barracuda IV jelentette. -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Nekem az AGPS-s NVidia 7300GT utóéletről van infóm : tavaly december végén még az az ismerős csaj akinek eladtam, mondta, hogy továbbra is egy Soproni óvodában a mesenézős gép VGA-ja. Végülis, így belegondolva szép nyugdíjjas karrier ez egy VGAnak.
Furcsa ez, mert nekem eléggé vegyesek voltak a tapasztalataim a HD4200-val. Volt amire meglepően elég volt, és volt olyan ami játszhatatlan volt vele.
Na, akkor egy kicsit régebbi VGA-d neked ez mint nekem a GTX950, amivel most is csak az a bajom h mindössze 2GB VRam van rajta, mert a sebességével amúgy elégedett vagyok emellett a proci mellett
(ráadásul szép tuningpotenciál is van benne). Szintén mindene eredeti, és mindene megvan.Na ha már te is mutogatod itt, meg Dartsun is... akkor holnap én is előveszem. És megmutatom. Ha már ide lyukadtunk ki.
Természetesen még mindig a HD6850-es VGAra gondolok -
512MB felett mindenképpen ajánlott feltenni a Loew patch- t, főleg hogy már ingyenes is lett. Lehet hogy a Te konfigodnál nem telik be a teljes 32bites címlista, de bármikor váratlanul is bekövetkezhet - hardver hozzáadása, ismeretlen prg futtatása, mittomén...
Az meg biztosan igaz, hogy csak a Loew féle patch hatásos, végigpróbáltam a többit, semmit nem érnek... -
válasz
DarthSun
üzenetére
Ez biztos, hogy nem igaz. Nekem megy 768-val patch nelkul most, anno regen lattam gepet, ahol 1 GB-vel is ment patch nelkul (es itt is irta valaki, hogy neki is ment 1GB-vel). Az MS pedig hivatalosan azt mondja, hogy meg olyan gep is letezhet akar, ahol 1.5GB is patch nelkul mukodik. Szoval, ez nagyban fugg a gepben levo osszes mapelt memoriatol, a chipsettol es a BIOS-tol is.
-
Megvan a megoldás a Win3.11 telepítésére, sok RAM mellett. A DOS alatt látható memóriát kell csökkenteni, mivel a 3.11 teljesen DOS- ra épül. Sokféle megoldás kering a neten, mindegyik zsákutca. Az egyetlen jó megoldás természetesen megint R. Loew nevéhez fűződik. Egy kis program, mely a leghatékonyabban láthatatlanná teszi a memória nem kívánt részét. Csak annyit enged, amennyi MB- ot paraméterként kap, a többi mintha nem is lenne a gépben...
A nagy csomagban nem látom ezt a kis programot, de egy régebbi distro helyéről letöltöttem.
Mivel Loew mester írta, ezért már a kipróbálás előtt biztos vagyok benne hogy jól fog működni. -
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére

Az első PCI-e karim pár év kihagyással az AGP-s X1950GT után egy Gigabyte Radeon HD5670 1 GB GDDR5 128 bit volt, ami havernál a mai napig működik, napi használatban.
Az AGP és a PCI-e közötti években mindenre is elég volt nekem a HD3200-as Radeon IGP (Asus M3A78-EM 785G lapon).Az igazoltan leghosszabb ideje használt VGA-m: 2015.aug. vásárlás,most is ez adja a képet a garázsgépben, erről írom e sorokat.
Asus Strix R9 380 4 GB OC.

Az benne a szép, hogy gyári állapotban van és még nem kellett megbontanom a kártyát semmiért sem, mindene eredeti, a pasztázás és a hővezető párnák iss.
Ez nem a sajátom, de ugyanilyen pöpecül néz most is ki, nincs róla hasonló képem.
Ma megjött az Asus HD6850 1 GB GDDR5 256 bit.

-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Igen ám, de nekem kétszer volt Savage 4-esem. Egyszer még a 366osban, a TNT2 előtt, egyszer meg jóval később az 1700-as Celeronban, a 2MB ATi Turbo és a GeForce 2 MX400 előtt. GeForce 2MX400 után nekem jött az Inno 3D GeForce 3 Ti 200@550, majd a Nvidia 7300GT Galaxy Zalmann hűtővel. (Aztán volt egy kis kitérőm Radeon 9550-re, mert Radeon 9500 @ 9700Prora, meg volt 9600 is)
Utána nem sz*rral gurítottam meg sem álltam a HD3870X2-ig
az volt az első PIC-E kártyám. Utána HD4850, 4870, 4890, (jah rövid ideig HD6850) majd szépen hátat fordítottam az Atinak, és lett GTX950. Aztán GTX960, ami megdöglött pár hónap alatt, szóval megint GTX950. És "hála" a VGA piacon történt doldoknak, a GTX950 a legöregebb ma is szolgálatban álló VGAm, 11 nap múlva lesz 6 éves.
Ennek örömére (ha netán elfelejtkeznék megemlékezni róla) akkor itt van két kép, arról a napról, és a beüzemelésről :
Előttem az utódom
beszerelve a helyére (ebből már csak a gépház, a táp és a VGA van, minden más cserélve lett)(kissé elmerültem a Ciprusi képeim között még ezt kerestem, és eszembe jutott h arról is írni kéne)
-
KROK640
nagyúr
válasz
Bile Demon
üzenetére
A CD lehet, hogy bagóért ment, de író híján ezzel nem sokra mentem. Mint írtam, nekem sajnos a 2000-es évek elejéig így ment a CD iratás, hogy winyó ki, lemezenként 1200 később 1000 majd 800ft. Meg nekem a tárhely is bonyolult kérdés volt. 2001 nyaráig 2-3GB HDD-n voltam*, utána lett 2×20GB, az már más világ volt, főleg, hogy folyamatosan bővítettem parkot, félévente mindig az egyik winyó kapacitását megduplázva. (20+20 majd 40+20 majd 40+40 majd 80+40, 80+80, stb. Egészen addig míg a 320-as lépcsőfok nem jött, amit nem bírtam meglépni ( de még egy 250-est sem, így a 160+160GB után 3 évvel később egy 1TB-os HDD jött).
* ez amúgy azért is volt bonyolult, mert ott voltak faterom cuccai, ami kezdetben 4-500MB-n elvoltak (scannelt dokumentumok, fényképek, doc, XLS fileok) amiből nem lehetett törölni de mindig csak több lett belőlük. Ott volt mondjuk 1300MBnyi CD-re cucc, akkor az már mondjuk 1800MB, és akkor még bónuszba drága jó öcsém, aki már akkor is tartotta, hogy azért se(!) azzal a játékkal játszik amivel én. Míg nekem volt a Midtown Madness, Carmagedon 2, Red Alert, akkor neki kellett a Dungeon Keeper 2, a Popolous 3, de amikor leszedtem a Red Alertet akkor kitalálta h jajj de jó mert neki kell a starcraft (leszedni persze semmit nem akart), meg "közösbe" legyen már fent a Blood meg a Duke Nukem is azért. Ja meg neki kell a Quake 3 is ... Ha azzal játszottam ami vel ő, akkor neki rögtön másik játék kellett. Szóval volt olyan, hogy egy játékom volt fent, vagy egy sem. Mert ugye ehhez volt egy 3GB-os HDD-m, amin még Windowsnak, drivereknek, virtuális memóriának, ilyeneknek is kellett lennie. És akkor mondjuk megjött haver, hogy WOW ezt nézd milyen filmet hoztam, rakd fel a gépre, mert még X-nek és Y-nak is oda akarom ma adni! Nem csoda, hogy az a szegény drive egész életében azon sírt, hogy nincs rajta hely...
A sávszél megint durva dolog volt, mert 1999 októberétől ugyan volt netem, de kezdetben csak 33K, utána meg 56K. Eleinte nem is mentem sokra vele, egy-egy mp3-at tudtam leszedni és ennyi, meg fél éjszakákon át betöltögettem a fórum oldalakat, amiket másnap elolvastam.
2001-re javult a helyzet, volt napsterem, és így amikor éjfél után felmentem és fateromnak elintézgettem a dolgait (elküldözgettem mailben a munkáit stb), akkor utána ment a szabad rablás egy jobb este 3-4 mp3-at is le tudtam szedni! (mai napig van olyan mp3-am ami a napsterről van 2001-ből)
Egyszer valami vírusirtót is leszedtem osztálytásamnak, az 48MB volt, egész éjszaka jött, reggel ott izgultam, hogy leér-e? mire indulnom kell suliba és tudom-e neki vinni? Leért. Bár talán ekkor már getrightom is volt. 2001 decemberére egyirányúsítva lett a telefonvonal, ugyanis hiába pakoltam bele az internetszámlába amennyit csak tudtam, a telefonszámlánk ígyis több volt mint a korábbi és szülők úgy döntöttek, hogy akkor nuku net. (és egészen 2003 májusáig nem is volt netem otthon ezután). (Ráadásul 2002ben voltunk az 566-os Celeronoknál számtech órán, ahol nem volt net, míg a 166-os P1-eseknél volt net, úgyhogy én 2002 nagyrészében netközelbe se kerültem).2001-től egyébként előbb Anti haverom, majd még 1-2 osztálytársam elkezdtek CDre kiírt filmeket kölcsön adni, amiket a "városi" haver szedett le. 1-2 napokig töltött le egy filmet, majd kiírta és körbe ment a haveri körön. Nálam gyakran "optimalizált" állapotban került tárolásra, ha tetszett, és semmilyenben ha nem. Ami pedig a filmeket illeti, nem volt ám válogatás, hogy mit nézzek meg??? Azt néztük ami jött. Többnyire horror meg katasztrófafilm, szóval ezzel a két műfajjal ami napig tele a hócipőm. De néztük öcsémmel, mert nem volt más. Ha pedig nem volt új film, megnéztünk valamit amit pár napja láttunk megint, ha még fent volt a gépen. Legtöbbször már nem ...
Aztán emlékszem mikor jött a DivX Vagy XVid vagy melyik, akkor egy ideig új betegség ütötte fel a fejét :
A bíborfolyókon tapasztalatam először : megy a film. Elöl megy a felirat, mondjuk a 15ik percnél tart, ahol ténylegesen te is. A hang jön mögötte tarta 12-ik percnél, a képanyag meg kb 10.-iknél. Ennek egy részben használható kezelése az volt, hogy 5-10 percenkélnt kiléptem a lejátszóból, visszaléptem, egyből odatekertem a környékre egérrel és néztem pár percig. A problémára megoldást jelenett egy linuxos Mplayer, amivel ezt nem csinálta, cserébe tudott szaggatni a hang és a kép is egyszerre szinkronban. Az 1700-as Celeron érkezése oldotta meg a problémát csak. Addigra persze egy nagy rakás ilyen filmem volt már ...Az első ADSL-el magamtól leszedett filmem, a bulletproof monk volt, és leginkább csak tesztnek töltöttem le rmdc-vel (többszálas mint a strong dc), hogy mégis megnézzem milyen gyorsan tölt 1Mbit, és mit jelent vele leszedni egy filmet.
-
gban
veterán
Ilyen lapról írtam, hogy az akkuja rossz (shuttle hot-419):
Ti meghagynátok rajta a rossz akkut és lógva mellé tennétek a legyártott külső akkut, mert így eredeti az állapota, vagy kiforrasztanátok hogy ne folyjon ki ha már eddig kibírta, és ráapplikálnátok a gombelem foglalatát, bekötve mint külső elem, pl. ragasztópisztollyal szépen rárögzítve a lapra?
-
válasz
KROK640
üzenetére
A Win3.11 már gyors 486- on is "túlgyors", legalábbis a futtatható játékok.
Csak a feeling kedvéért menne rá - ha rámegy egyáltalán, kiderül majd. A sok RAM kérdés elvileg megoldható, gyakorlatban meg elválik. CPU órajelet DOS alatt is jól írja ki pld a SpeedSys, a többi meg vegyesen, van hogy jó vagy közel jár, meg hogy rossz. -
jokeph
nagyúr
válasz
envagyok
üzenetére
Hmmm, csúcslap és az egyik legjobb proci.

Az enyém is ilyen dobozban volt, ugyanezzel a hűtővel, azt cimbinek adtam az FX4130-ra.#78239KROK640: S3 SAVAGE 4 után nekem GF2 GTS volt.
Utána GF3 TI 200, majd GF4 Ti 4200, következő GF6 6600 GT majd X1950GT - itt véget ért az AGP-s korszak.
Minden más amit eddig linkeltem/említettem késői beszerzés.
#78234DarthSun: sokadik sikertelen driver telepítés után átraktam az öszvér Asrock lapba, itt elsőre felment a driver (81.98).
Az NF3 kapmajdmég egy friss XP-t.
-
envagyok
veterán
Kezd tetszeni ez a rút FX kiskacsa..
12 végére össze lehet dobni egy Crosshair V Formula-Z - FX-8350 kombót.
2011-től 2014-ig úgyse sok minden változott Intel HEDT fronton, csak a procik.
Így félrerakom jövő év végéig ezt AMD 10 éves jubileumi kiadásnak: (kis csalás: valószínűleg 2012 végén nem ilyen csomagolásban, és nem ezzel a hűtővel jött ki az FX-8350, csak később, de legalább halk, és brutálisan szép.
AMD Experteknek egy kérdés: érdemes gyors ram alá, vagy mindegy neki?
[kép]
[kép] -
envagyok
veterán
válasz
Bile Demon
üzenetére
Nálunk akkor jött el a királyság, mikor áttértem sat-os netre kb 2000es évek elején. Felfelé modemen mentek az adatok, lefelé saton. Ping az sok volt, de ha valami elindult, akkor jött rendesen.
Plusz volt olyan éjszakai opció, amikor a megrendelt ftp http stb kérések éjszaka jöttek mindenkinek sorban, aki kérte. De hol volt még akkor olyan titkosítás, amit nehéz lett volna feltörni
konkrétan meg lehetett hackelni, hogy egész éjjel minden ami jött a transzponderen a hdd-n landolt. Aztán napközben lehetett szortírozni 
Iszonyat mennyiségű film, zene, játék jött le minden éjjel. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Egyedül a Phenom 9500 alatt dual VGA-ztam, akkor úgy működött, hogy amelyikbe dugtam a monitort az adta a képet. (bár mintha talán Biosban is kellett volna beállítani valamit de ebben nem vagyok biztos). Egybként emiatt nem tudtam megcsinálni egy nagy vágyamat :
Amikor Winben vagyok, akkor CPU 800MHZ, és a HD4200 megy, amikor játszok akkor CPU 2200MHZ (a CPU-s rész összejött), VGAból meg a HD3870X2 menjen.
Ráadásul a 3870X2 még nem olyan volt, mint később a HD4890-esem, hogy ismerte az energiatakarékosságot... a 3870X2 a windows asztalon is teli órajelekkel repesztett, annak fogyasztásával és hőtermelésével.C2D : jaj hát írásban nem jött át, de humoros megjegyzésnek szántam, hogy éppenséggel lehetséges, hogy nem fog kihasználni mindent, és itt nem csak a második magra gondoltam, hanem pl SSE2-re, energiatakarékosságra és társaira is. De ha engem kérdezel akkor a nagyméretű cache sem fogja meghatni, hiszen még évekkel később a Win98 idejében is 256KB, 512KB L2 vel jöttek ki a nagy CPU-k is, tehát aligha van Win3.1 alá olyan program ami kihasználna 2-4-8MB L2-t.
Amúgy megmerem kockáztatni, hogyha össze is jönne, a CPU meglepően gyengén teljesítene, és az sem biztos, hogy a normális órajelét írná ki (relative új CPU VS régi rendszer témában sokéve én is elmerültem és van amikor túl kevés ahhoz a rendszer, hogy felfogja milyen sok is a HW amit aláteszünk).
1-2GB RAM : Igen, pont ezért kérdeztem meg, mert DDR2-ből még 512-est is csak laptophoz láttam (asztalinál meg 1GB-os volt a legkissebb), és ha már a Win98 is problémázik 512 felett akkor feltételezhetően a Win3.1 meg pláne ... -
Bile Demon
őstag
válasz
KROK640
üzenetére
"Oh, igen, a 90-es évek végén illetve a 2000-es évek legeslegelején ez nálunk is divat volt. Lemezhely ugye a legnagyobb kincs, CD írás drága volt és körülményes, minél több játéknak fel kellett mennie. Akkoriban nagy divat volt, hogy megjelennek a játékok 100-150MB max 200, és a többit a CDjén felírják audio trackekkel. Na, ezek voltak, amika "tárolt változat" esetén garantáltan nem jöttek; de előfordult, hogy egyéb módon is kivettük a videókat/hangokat a játékból."
Akkor már bagóért volt a CD. Ami drága volt az a sávszélesség...
Haverral felesbe szedtük a 14.4k meg később 33k 56k Baudos modemmel éjjel, másnap összeadtuk, amink van, órákig tartott kitömöríteni, mert olyan algoritmust használtak, ami nagyon lassú volt, de 1%-al jobban össze tudta nyomni, mint a gyorsabb változat.
-
arn
félisten
Az eredeti ymf nagyon hasonloan szol az eredeti opl2hoz, a creative licenszelt megoldasa mar analitikusabb hangu. Szvsz az sbpro2 es a legelso sb16 (ct17x0) a legjobb hangu fm, amiben benne lehetnek a korabeli implementaciok jellegzetessegei (lekerekitettebb, melyebb tonusu hang). Aki nem hallotta ezeket a kartyakat, es a mindenfele cqm, stb megoldasok alapjan vonja le a konkluziot, az lebecsuli, nagyon feelingesen tud szolni, jol hozza a korabeli hangulatot, akar az mt32.
ide rogzitettem par kartya midijet [link]
-
arn
félisten
Erdekes modon en olyan nagy eltereseket nem mertem az erositett es vonalszintu kimenetek kozott az isas kartyaknal, igaz arra lusta voltam, hogy ahol nincs tobb kimenet, ott kijumperoljam az erositot. Meg vhol a hangkartya hangjanak jellegeben is benne van a nem tul kifinomult erosito hangja.
-
jokeph
nagyúr
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Ez már' tényleg OP lett volna.

Vadiúj XP felrántva, feldriverezve, Riva TNT 2 32MB szintén mene, monitorok előtte megcserélve, lett rögtön 1600*1200-ban értelmes kép (natív res. a Samsung Syncmaster 204B-nek).
99,2000 lefuttatva, 2001 és UT2004 DEMO folyamatban.
Finoman szólva is ez a jelenlegi leggyengébb VGA-m.

Érdekes, hogy egyik GPU-Z sem látja a GPU/VRAM CLK-t.

AIDA igen, úgyhogy abbó is csináltam külön fotót.Az összes teszten átment VGA-ról is lesz készítve.
Hogy tudnám a másik XP-met visszavarázsolni ?
Feláll a rendszer, csak kép nincs a monitoron, mintha érvénytelen adatokat kapna. Csökkentett és bármely más módban is ez a helyzet, másik VGA-val is.
A RIVA driver valamit nagyon félrepakolt...
Ezt már csak a PII-es gépemben anno lévő S3 Savage4 8 MB VGA-val (AGP) tudnám alulmúlni, ha meglenne még.

UT2004DEMO: ez nem idevaló cucc,diavetítés 1024*768-ban.
Asszem itt válthatott a nép GF2 valamire. -
válasz
KROK640
üzenetére
Dual : DOS alatt az indul amelyik elsődleges a BIOS- ban, másik passzív. Win alatt megoldható hogy mindkettő ad képet, de szintén a BIOS set szerint, alapból az elsődlegesen jelentkezik be.
C2Duo : azt már a Win98 sem aknázza ki rendesen - 1 core - , a nyers erő megy csak, gyors mag, nagy cache.
SATA HDD : nincs a rendszerben, kettő IDE van jelenleg rákötve. De még a 250GB- ost is kezeli a vas DOS alatt is. Win98/XP- hez is van SATA driver, Win3.11 és DOS alatt viszont nem fognak menni a SATA driveok.
1-2 GB RAM : ez jogos, nézem a manualban hogy a Loew driver csak Win95- től van, körülnézek azért a neten, de ez asszem nem megoldható lesz - valszeg emiatt fog bukni a Win3.11 project. -
KROK640
nagyúr
"Nem lehet, hogy ki vannak belole dobva a hangok?
"Oh, igen, a 90-es évek végén illetve a 2000-es évek legeslegelején ez nálunk is divat volt. Lemezhely ugye a legnagyobb kincs, CD írás drága volt és körülményes, minél több játéknak fel kellett mennie. Akkoriban nagy divat volt, hogy megjelennek a játékok 100-150MB max 200, és a többit a CDjén felírják audio trackekkel. Na, ezek voltak, amika "tárolt változat" esetén garantáltan nem jöttek; de előfordult, hogy egyéb módon is kivettük a videókat/hangokat a játékból.
Főleg az olyan játékok mint a Mortal Kombat 4 és társai, ahol viszonylag sok AVI videó meg zene volt, voltak jól "tömöríthetőek", de még a végefelé olyan Mafia 1-em is készült amiben nem volt (az eleji) intro, illetve zene sem.A Driver meg a Midtown Madness, meg a Demolition Racer hivatalosan 1-1-1CD-s terjedelműek voltak, ehhez képest volt olyan, hogy mindhárom felfért egyetlen CD-re még egyéb más játékokkal együtt
És ha pedig maradt hely, akkor felkerült az ötödik CD-re is a streetrod, vagy a Blood (szintén agyon "optimalizált" változata) de szabad hely nem maradhatott a CD-n.
Ekkoriban kezdődött a filmek "optimalizálása" is, 2CD-s filmekből (csak ami nagyon kellett) 1CD-set csináltam és nekem úgy lett megtartva. Persze az akkori gépemnek ez egy éjszakás meló volt...Akkoriban ez nem is volt csoda, hiszen 2-3GB-os össz HDD kapacitás mellett folyamatosan súlyos helyproblémákkal küzdöttem, (pláne, hogy fater munkás cuccai több száz MB-ot elfoglaltak még pluszban), emellett a megváltó CD íratás nem volt egy egyszerű menet :
Miután összeállt a CD (amiből érdemes volt egyszerre kettőt összerakni, nem is egyet), akkor ki kellett szerelni a HDD-t a gépből. Elkellett vinni Gyulabához, innen párszáz méterre a "pécébe" (olyasmi hely ahová be lehetett ülni és játszani egymás ellen elavult gépeken, pénzért. Amolyan netcafé, csak sokáig nem volt netje). Lepengetni CD-nként 1200ft-ot* (előre!). Aztán ő hazavitte, ha szerencsém volt, elkészült másnapra a dolog, ha nem akkor előfordult, hogy csak 2 nap múlva hozta, és hát addig otthon nem volt gép, mert egyetlen HDD volt. És egyetlen PC ... Szóval hamar megfogalmazódott bennem, hogy kéne egy másik winyó is.
2001 júniusára aztán lett 2db 20GB-os HDD-m, ami talán már nem is járt Gyulabánál, mert előbb kölcsön jutottam rendszeresen CD íróhoz, aztán meg év végefelé valahogy lett is.* Ami ha nem volt meg, vagy még nem állt készen a CD akkor azt eredményezte, hogy akár hetekig is lehetett 1300-1400MBot kerülgetni a gépen. Később egyébként divatba jöttek a 700MBos CD-k, és az írás ára is mérséklődött 1000ft-ra, majd 800-ra.
-
FoxiestFox
félisten
Hát ez sem nyert. Legjobb esetben egy végtelenített zakatolás (nem tudok jobb kifejezést rá) jön ki a hangszórókból, vagy semmi.
Pedig már kipróbáltam a hangkártyának mindenféle IRQ beállítást.
lol, és kiléptem Windowsba, otthagytam a laptopot, két perc múlva hallok egy szkríííííícccshhhrrrr hangot, aztán elhallgat megint.
Olyan, mintha benne maradt volt a hangpufferben valami, és most távozott volna.
Lelke van ennek a laptopnak, én mondom.
-
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Ah, kozbe elszamoltam, mert en nem a fileok meretenek osszeget, hanem a lemezen elfoglalt helyet mondtam
. De azert kuldtem privatot. -
FoxiestFox
félisten
-
válasz
FoxiestFox
üzenetére
O, nekem 10880 KiB. Lehet, hogy neked ki vannak belole szedve a hangok

-
quailstorm
félisten
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Duke3D az SC-55-re volt írva, General MIDI. Az ne legyen példa erre. AWE64-en soundfonttal már kb. elviselhető.
Tyrian2000-et nézz, vagy valami Duke-nál régebbit. -
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Nekem szol az Aladdin, de nalam 220/7/1 -en van az SB es 240/5/3 -on a Gravis. Azert hasznalom 7-en, mert anno (90-es evek eleje) sok jatek volt, ami nem adott hangot, ha nem 7-en volt az SB. Illetve, hany megabyte az Aladdinod? Nem lehet, hogy ki vannak belole dobva a hangok?

-
FoxiestFox
félisten
A DOS-ost.
Na de várj, lehet, hogy igazad lesz, és nincs ezzel baj.
Pl elvileg SB16-on így szól a Duke3D zenéje, elég kávédarálós alapból is, és ehhez nagyon hasonlóan szól a Thinkpaden is.
Csak annyira hozzászoktam a sourceportok nem is tudom milyen emulált midi hangjához, hogy ez volt a furcsa.
A mindenféle állat Pinball játékok, amiknek mindig szerettem a zenéit, szépen szólnak.Viszont az Aladdin alatt tényleg nem ad hangot, sem az ES1688, sem a CS4236B.
Nem vágom, mi az oka, a megfelelő beállításokat adtam be neki, amikkel minden más játék is működik (220, 5, 1) de néma Win és DOS alatt is.
Se zene, se effektek. -
válasz
FoxiestFox
üzenetére
DOS alatti FM Synth-et mondod, vagy a Windowsosat? A Windows alatt az ESFM total mashogy szol, mint az OPL3 vagy a tobbi OPL3 kompatibilis cucc, mert sokkal okosabb a chip (sokkal tobb operatora es kicsivel tobb csatornaja van hangokat generalni). DOS alatt nekem fulre, total megfelelo hangja van, noha igazi OPL3-at soha nem hallottam. Volt SB 2.0-am OPL2-vel, ez az ESS ESFM-vel, es van SB16 CQM-vel. A szoftveres emulacioknal, legyen az akar Gravis GF1, vagy az Interwave vagy az SB Live! megoldasa, pedig barmelyik (ESFM/CQM) evmilliokkal jobb.
-
FoxiestFox
félisten
Driverből akkor elvileg tök ugyanazt használja a laptop és a desktop verzió? Lehet, ott van a kutya elásva.
Most pöcögtettem egy kicsit, és sikerült javítanom a borzalmas háttérzaján azzal, hogy windowsban lehúztam a hangerő csúszkákat egynegyedig, így már élvezhető, de a midijétől hülyét kapok, tök rossz helyen vannak a hangszerek vagy nem tudom, de nem úgy szólnak, ahogy az kellemes a fülnek.
A 380ED-ben lévő CS4236B szebben zenél ennél, ami érdekes. -
-
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Ezt szomoruan hallom. Az ESS 1688 a korabbi, 8 bites, csak SB Pro kompatibilis mukodesre kepes 688 utoda, aminel meg diszkrit chip volt kulon az OPL3 (nyilvan olcso kartyakra, OPL3 klon, dragabb kartyakra igazi YMF262 kerult). A 1688 ezt a szintet novelte tovabb ugy, hogy integraltan tartalmazza az FM szintit (ESFM, ami egesz jo YMF262 klon, illetve nativ modban meg tobb operatort tartalmaz) es 16 bites, 44.1kHz full-duplex mukodesre is kepes. Ha ki van kapcsolva a kartya erositoje aramkore (*), akkor semmi panasz nincs a hangminosegere. Nekem az Aladdin is szol vele (semmit nem talaltam, ami se anno, se most ne szolalt volna meg), illetve, a Gravis UltraSound Extremen is ES1688 van a GF1 aramkorok mellett.
Ez a kartya egyebkent tobb fajta valtozatban keszult. Volt egy ennel olcsobb valtozat, ahol a jobb felso blokk nagyresze is hianyzik (a Philips TDA1517P az erosito), az az erosito nelkuli valtozat, amely csak line-out csatlakozassal rendelkezik (nalam a JP1 jumperrel lehet kiiktatni az erositot). Az en kartyamon van egy DC csatlakozo, (felulrol a masodik csatlakozo), ahova az aktiv hangfalat lehetett dugni (sok aktiv hangfalhoz nem jart "adapter", es a hangkartyabol kapta az aramot es a hangot is), de volt egy olcsobb valtozat, ahol ez is hianyzott. Illetve, volt belole egy vegtelen penzbe kerulo valtozat, ahol a bal felso blokk elemei is megvannak, mert ami nekem ott nincs, az pont a Wavetable szinti resze a kartyanak. Egyebkent ez a kartya, full MPU-401 kompatibilis, es az SB16 csaladdal erkezett hanging-note problemaval sem rendelkezik.
A gyarto a valamikori Multiwave Innovations, a kartya pedig az AudioWave 16 Plug & Play nevet viselte, a Wavetable resszel ellatott verzio volt az AudioWave 32 Plug & Play.
-
FoxiestFox
félisten
Ugyanerre a chipre épülő hangmodul van a Thinkpad 760XL-emben.
Mit mondjak, nem vagyok elájulva a hangminőségétől (SB emulációja is elég meh, igaz, legalább van, így a legtöbb DOS játékban működik, kivéve pl az Aladdint).
A PC változat milyen? -
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
De rég láttam ilyet, fehér nyákos alaplap. Nagyon szépek pedig ezek!
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
A Dualos konfignál gondolom annyi váltani a VGA-k között, hogy melyikbe kötöd a monitort.
Nos, hát ööö lehetséges, hogy a win3.1 nem fogja egészen kihasználni a C2D-ben lévő lehetőségéket...

Viszont amiatt tényleg aggódnék, hogy mit szól a SATA HDDhez, és a 1-2GB RAMmal mit kezdene? -
arn
félisten
Az s3 utolso highend kartyaja
amiert hasznalom az a piszok jo kimenet, szvsz 2000ig nincs jobb analog kimenetu kartyam (matroxokat is beleertve), amugy joval lassabb dos alatt, mint pl az ark.500 dollar korul volt a 4 megas ara, kb annyi, mint matrox millenniume. Az is ekkor jelent meg, es mar 95ben vbe2 volt benne, az s3ban csak 1.2.
-
jokeph
nagyúr
Új XP felhúzva a DFI-NF3 konfighoz, RIVA TNT2 M32 betárazva, driver fel, megyen (Asus V3800M/32M).
Természetesen, az 1680*1050-es felbontás itt sem opció.
De 1600*1200 az vann.
Lehet másik driverrel okés lenne, de egyszerűbb ha megcserélem a 2 monitort (ez már régebbi Radeonnal is problémás volt, de örültem hogy működő drivert találtam).Próbaképpen lefuttattam a 3DMark99MAX-ot, sikeres lefutás.
De 1280*x felbontáson nem lehet értelmes képernyőfotókat csinálni.
-
En szemely szerint, utalom a PnP-t. Illetve, ugy fogalmazok, hogy hogy ha minden gyarto betartotta volna a szabvanyt (pl nem leteznenek EEPROM nelkuli 1868-as ESS kartyak), akkor lehet nem utaltam volna, De igy, ebben az allapotaban a legnagyobb orultseg volt, amit kb ki lehetett talalni. Pedig csak nehany dolgot kellett volna jobban... Pl. az EEPROM nelkuli ES1868-on nem tudod letiltani az IDE vezerlot, mert a kartyanak nincs EEPROM-ja, ahol el tudja tarolni az ESCFG.EXE-vel beallitott kezi beallitasokat. Ezek nelkul pedig a szabvanyos BIOS-ok, meg PnP OS Installed == Yes eseteben is inicializaljak azokat a PnP kartyakat, amik pl bootolasi lehetoseget adhatnak. Ilyen pl, a storage vezerlo... Eredmeny? Hiaba nincs szukseged az ES1868 ATA vezerlojere, a BIOS leoszt neki egy IRQ-t mindenkeppen. Tehat ha minden BIOS-ba lett volna rendes, kezzel allitgathato konfiguracios felulet es ezt el lehetett volna menteni az adott BIOS-hoz, akkor sokkal, de sokkal jobb vilag lett volna. Mondjuk Windows eseten ez kb egy folosleges feature, mert ugye ott mar kb tok mind1, hogy mi min van. De mivel a PnP a Windows elott szuletett, az elejen iszonyat nagy szivas volt belole. Raadasul pl. a Linux is igen keson kapott PnP supportot, igy mivel nem lehetett a BIOS-ban rogziteni a kartyakat, a Linux pedig nem rendelkezett semmivel, ami a PnP-hez kellett, ezert a kartyak se mentek. Ha a BIOS atrakta az ESS kartyat pl 10-es IRQ-ra. a Linuxnal at kellett irin a kernel modul parameteret, majd ujratolteni. Vagy amit en is csinaltam, eloszor bootoltal egy Windows 95-ot, ami beallitotta a kartyakat az ismert poziciokra, majd meleginditassal atbootoltal Linuxba, ami immaron meg tudta talalni a korabbi ismert poziciokon a kartyakat. Egy hatalmas kaosz, ami szerintem sokkal rosszabb volt, mint a gyartok sajat, egyedi, jumperless megoldasai.
Pl. ezen az elobb mutatott ESS kartyan felforrasztva a PnP es az IDE jumpert, az IDE-t ki lehet kapcsolni fixen, majd a PnP-t is, es ezutan az ESCFG-vel beallitott beallitasok elmentodnek a kartyan levo EEPROM-ba (microchip markaju negyzet alaku chip a 968-tol balra) es ezek utan mindig ezzel a beallitassal jon fel. A fejfajas elmulik, a rancok kisimulnak

-
-
Ja kozben eszembejutott, hogy a Vision968 is bazidraga volt, de mar elerhetoek voltak a noname, Trio kartyak, igy nekem is valami kek dobozos, full noname 64 vagy 64V+ volt. A katasztrofalis VESA implementaciojara emlekszem, konkretan arra, hogy a 640x480-at hasznalo jatekok nagyresze meg se talalta, mint VESA kartyat. Az elotte, a 486-ban hasznalt Trident 8900 ezerszer jobb VESA implementacioval rendelkezett. De szerencsere, mar letezett univbe, ami mindezt megoldotta.
-
A PnP egyebkent 1994-es technika, a Windows 95 megjelenesere mar boven megvoltak az azt tamogato BIOS-ok es kartyak is. Az elobb emlegetett konfigba vettem ezt a kartyat. Ez egy 1995-os ESS, aminel az ES1688 maga a klasszikus ESS kartya, a kartyan levo 968 pedig egy ATA vezerlo es PnP kontroller. Tehat A kesobbi 1868, az nem mas, mint a 1688+968 egyben. Erre a kartyara egyebkent forrasztottan PnP jumpert, es nem PnP modban hasznalom.
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 15 128 GB Kék 12 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- HP Thunderbolt-dokkoló, 120W G4 (4J0A2AA)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

azt már próbáltam más VGAnál) de majd csak letakarítom azért.