Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- balojazz: Szódakészítés üzembiztosan és olcsón! Figyelem, csak hardcore szódázóknak!
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
envagyok
veterán
válasz
envagyok
üzenetére
Mivel iszonyat alacsony a gyári fsb-je a procinak, érdemes nézegetni bsel pinmod-ot a neten, és emelni 266-ra vagy 333-ra ha lehetséges, és akkor az alaplap egész más késleltetéseket állít be magának a Hypertransport linkekre.
Sajnos az átlag lapok biosa erre nem figyel, és ezért szokott megállni a mutatvány. -
envagyok
veterán
válasz
Pista0001
üzenetére
Első körben minden frekvenciát, feszültséget állíts alap kézire, az automatikust kapcsold ki, ha nem akarsz bajt.
Memóriát inkább osztóra állítsd, ha jól emlékszem, az nforce lapok tudnak ugyan fixet.
Állítsd olyan osztóra, hogy alap fsb-vel legyen először 667 a ram, aztán ha az fsb emelés felhúzta 800-ra, akkor 533-ra.
A ramot ráérsz akkor emelgetni, ha megtalálod a legnagyobb fsb-t.
Emeld az fsb-t 5%-onként, ha elhasal, adhatsz a magnak +0.1V feszültséget. Ha úgy se megy, akkor az északi hídnak is. A magot 1.3-1.4v fölé nem kergetném, az északi hidat 1.2v-ra max.
Déli hidat nem kell.
Azért 3-3.5GHz-et tudnia kell ennek a procinak.
Ja meg az fsb strapra kell figyelni, hogy az osztók jók legyenek.Tesztelni Aida stabilitás teszt a legjobb, és figyelj hogy 60-70 fok fölé semmi se menjen. (Proci, északi híd, déli híd)
Aidán van hőmérséklet fül, a tesztek pedig fenti menüből indítható.
Ram milyen van a lapban?Ami még fontos!
Az nforce lapokban azért fűt az északi híd, és már nem mai gyerek a lap. Valószínű hogy ha nem pasztázták, akkor már kőkemény az északi híd, és a déli híd feletti paszta. Azt mindenképp pasztázd újra, ha melegszik -
-
Pista0001
addikt
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Most csak bátran beleemeltem az FSB-be, először 1200-zal, majd 1000-rel, végül 880-nal próbálkoztam, mindegyik esetben feszemelés nélkül.
A memóriát fix 800 MHz-re állítottam. Majd bíbelődök még vele, de inkább már "rendes" processzorral.
Baromira nincs hyem, és hát eléggé szét kell pakoljak hozzá... -
válasz
Pista0001
üzenetére
Nekem pont van egy E4500-am de még nem próbáltam húzni szóval nem tudok beszámolni.
Szép lassan emeld az FSB-t (Bus Speed) aztán tesztelj, ha meg falba ütközöl adj neki egy kis feszt, kb ennyi. Nyilván a memóriára is érdemes azért figyelni de azzal talán nem lesz gond.
-
Pista0001
addikt
Kicsit szórakoztam a P7N-nel, az E4500-zal nem jutottam túl sokra. Próbáltam tuningolni, de nem jutottam semmire, annyira nem értek hozzá.

-
zsid
senior tag
válasz
Pista0001
üzenetére
Anno írtam róla: vettem egy kínai alaplapot mPGA988-as procikhoz, amiket a régi laptopomból bányásztam ki. i3-380M, 4GB DDR3 és HDD kombó volt a laptopban, a lapba bedobtam a procit, 2x4GB DDR3-at, SSD-t és egy 7000-res Zalman hűtőt. Brutális a különbség a két rendszer között, pedig a proci ugyanaz. A nagy hűtőnek és a "direct-die"-nak köszönhetően throttling közelébe sem megy a proci és teljesen jól használható a rendszer, miközben a laptopot használni már 2017-ben is fájdalmas volt
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640
üzenetére
Tegnap, amikor a ddr2-ket szedtem elő a 775-höz, kezembe akadt egy 4 gigás ddr3l so-dimm. Eszembe jutott, hogy a nemrég talált Sony Vaio laptopban (Sandy bridge Pentium, sima korabeli konzumer 15,6-os) is ennyi van, meg egy üres slot. Gondoltam, teszek vele egy próbát... A kissé akadozó öreg laptopból azonnal fürge, használható gép lett!
Elképesztő néha, hogy ilyen "apróság" mennyit dob a felhasználói élményen. -
KROK640
nagyúr
Utólag, gyűjtői szemmel is másképp néz rá az ember, mint aki nosztalgiázik.
Nekem pl a Celeronokhoz sokkal több kötődésem van mint a nagy Pentiumokhoz. Nyilván a Tualatin érdekes,de mivel nagyot nemsokat láttam a maga idejben, elllenben a Celeron vágyott volt, ma maximum azért építenék nagy P3-asból Tualatint Celeron helyett, mert mondjuk van köztük pár ft különbség ami miatt tényleg nem éri meg a Celeron. Érthető persze a te gondolkodásod is, nagyon is.Ami a global win-es időszakot illeti, én is felteszem magamnak a kérdést : Az Athlon XP-mnél hatalmas fémtömbbön szó szerint 7000RPM-es ventilátor szolgált, levett házoldallal. Öcsém állandóan panaszkodott, hogy hangos a gép, de engem csak az érdekelt, hogy jobban megy.

Béka haverom megsokallta, és az akkori új C2D E6400-asára elkezdett mindenféle egyedi vízhűtést kendácsolni, amit mindig fejlesztett, egy év alatt saját bevallása szerint csak a hűtésre és a hangszigetelésre rálocsolta majdnem a komplett gépe árát. Mondjuk tény az, hogy egy idő után tényleg kb nulla hangja volt a gépének.
Nekem később ezt a I3 4330 tudta, többször is kikapcsoltam menet közben, mert azt hittem nincs még bekapcsolva, olyan halk volt (nyilván mikor a monitor standby-ban volt). Ebből az egyetlen egy szempontból amúgy ma is vállalnék egy 10100F-et, hogy ugyanezt a hangtalanságot meglehetne kapni egy I7 7700 teljesítményével. Mondjuk a mostani gépem I5 10400F-el sem túl hangos, és ma már jól jönnek a plusz magok is, szóval végül jobban jártam ezzel. Pláne, hogy nem túl hangos, nyáron nyitott ablak mellett az utca zajai simán elnyomják, de még téli éjszakákon is csak néha hallani játékon kívül. De azért itt jellemzően nem akarom ismét bekapcsolni, ha bevan. -
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
tényleg érdekes jószág, nem is nagyon hallottam rajta.
Ami a Win 7 reszponzivitását illeti gyanítom a 4GB DDR3-nak is sokat köszönhet, meg az L2-nek. Láttam én már kis C2D-n (E2160, 512MB RAM, 7200GS, 200GB HDD) rettenetesen nyögve nyelősen menni a Win 7-et, aero nélkül, pedig ott 1800MHZ-es volt a 2C2T CPU ...
Később C2D E6300-ra fejlesztve, +2GB RAMmal (2,5GB RAM így) rá sem lehetett ismerni
-
válasz
jokeph
üzenetére
Én maradok rendes Duo és Quad prociknál, régebben E5420-at (mondjuk ez 771) nyomattam Q6600 helyett meghúzva 3.0 GHz környékére, akkor nyilván lázba hozott de most már valahogy nem annyira.
Xeon-ból egyedül az 5050 az ami érdekel (2 mag 4 szál), de ez is csak azért mert elvileg megy 775Dual-880Pro lapban (matrica híján nyilván nem tudtam tesztelni
). -
Pista0001
addikt
válasz
jokeph
üzenetére
Köszi, ránézek. A hét második feléig informálódok, aztán ami épp a legjobb vétel lesz ebay-en, azt veszem. 45 nm-es 2 és 4 magost is szeretnék hozzá, illetve q6600-at, mert "legenda".
Körülnéztem a helyi aprón vga ügyben, hááát, nem rózsás a helyzet. 9600GT-ből lenne 2 egyforma Gainward, de az egyik hirdetés 2023-as...
Az a "szabályom" hogy a platformnál max 5 évvel újabb vga még belefér, úgyhogy tovább nézelődfem. GTX260-ak nem túl meggyőzőek, GTX460-t nem szeretnék, GTX560(ti) még beleférne, de nem dobott 2 egyformát jó áron a kereső. GTX760-ból már van egy, mellesleg MSI, de az már túl új, meg amúgy is gépben van.Egyelőre 210-zel telepítek rá XP-t, aztán meglátjuk, hogyan tovább. Ha más nem, GTX770-nel megzavarom, az a legrégebbi valamire való vga-m, ami nincs gépben...
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
Én az FX8320e-vel jártam így.
A kísérleti filléres C2D-s konfigom megette SC2 alatt C2D E8500/Xeon E3120-al G41-es MSI P25 lapban, ugyanazon VGA mellett (R9 380 4 GB).Sok esetben (manapság is) előnyősebb a kisebb de magasabb órajelű CPU (non-K esetén persze, K-s procc Z-s lapban más tétel), i3-7350K-t elspájzoltam későbbre, nagyon jól futott anno, Z270-es ITX lapban, 4,9 GHZ volt a vége, 4,5 GHZ-en használtam. Utána viszont kapott még egy cpu cserét, i5-7600K-ra, ennek is 4,9 GHZ volt a vége, 4,6 GHZ-en használtam napira.
Megérdemelt volna egy i7-7700K-t de akkoriban olyan áron mentek hogy váltottam AM4-re, R5 3600X-el inkább, ramok stb. maradtak.A garázsgépben B660-as lapban i5-12400F volt, de ment a piacra a proci, és tavaly év végén kapott egy i3-14100F-et (i7-7700-nak simán megfelel kalácsban), itt is fentáll a dolog, hogy nekem jobb az i3-mas, mert egymagon erősebb (nagyobb base és boost clk), a játékom és sok minden más is ezt még mindig jobban preferálja mint a több magot.
#126713Kalacskepu és #126750Pista0001: ha elég a 2 mag és találkozol Xeon E3110/E3120-al occón', nyugodtan szerezd be, ezek is natív s775-ösek, C2DE8400/E8500 megfelelői, utolsó gyári BIOS-al mennek minden C2DE8500-at támogatott lapban.

-
czundermák
senior tag
válasz
laskr99
üzenetére
Igen, ez igaz akkor, ha el tudod onnan gyorsan szállítani a hőt. Átlagos felhasználás esetén segít, nem árt, de ez sok mindentől függ. Forrasztott kupakok a legjobbak erre.
A CPU mag egy hotspot, amit mondasz az pedig egy termodinamikai paradoxon. A réz hőenergia tároló kapacitása miatt érzed ezt. Egy Tualatin vagy Tbird a maga 50 millió körüli tranzisztor számával a körömnyi maggal össze sem hasonlítható egy 3-4 milliárd tranzisztorbol álló modern chippel, régen pont, hogy segitett, nem rontott rajta. Ezt amúgy ki lehet kísérletezni otthon házilag is, ha megskalpolsz egy Tua celeront például.
hobizoli: A fentebbi hozzászólásban ott találod az okát, miért volt ez a különbség. A CPU kapacitása majdnem fele a Coppermine-nak, mint a Thunderbirdnek, teljesen mindegy a cache logika különbsége. A Coppermine is ugyanúgy fűtene 17nF kapacitàssal. Szerencsére neki csak 9,5 körüli értéke van, ez pont a "coppermineságából" fakad.
Ez egy, már elnézést a szóért kibaszott hatékony mag volt, a végletekig hegyezve, rövid futószalagokkal, feleslegesen túlméretezett cache-ek nélkül, eleve kisebb tranzisztorszám adódik. A K7 egy új architektúra volt ami valahol épp a Thoroughbred környékén kezdte kiforrni magát. A godzillaszar méretű L1 cache sokkal sűsűbbé tette, mint amilyen a P3 hegyezett magja volt. Nem csak az L2-t figyeld, hanem az L1-et is. A Thoroughbred azért tudott ekkora órajelet futni mert reszeltek rajta bőven. A Tbred A 14nF kapacitású, a Tbred B már csak 12,2, szemben a Thunderbird 17,4 körüli értékével.
Az összehasonlítás kedvéért megnéztem, egy szimulált esetben a Thunderbird 126W fogyasztással állna szemben a TbredB 87 Wattjával, ha az órajel és a magfeszültség azonos. A coppermine 65 wattot fogyasztana mindeközben 2,33 Ghz-en ebben a szimulált világban. Magyarul teljesen mindegy, hogy a Tbred tud ekkora órajelet, akkor is szét fűti az L1 cache, hiába optimalizált a Thunderbirdhez képest. 16+16kb van a P3-ban, a K7 már 128kb-ot kapott. Ez hatalmas tranzisztorfelesleg, sokkal több gate kapacitás adódik össze, ami tovább rontja a hőtermelést.
-
arn
félisten
válasz
hobizoli
üzenetére
2001 kozepen? Nem igazan… ezek mar utana jottek 2002+ de inkabb 2003-2004 volt mire a heatpipeos hutokkel konszolidalodott a helyzet.
Epp azert kezdtunk el vizhutest csinalni anno, mert nem lehetett normalis hutot venni. Igy utolag vegigneztem, hogy mi volt akkoriban. Meregdragan lehetett venni az alpha es tsi hutobordakat, asszem 6-7cmes hutokkel. Ezekbol szvsz semmi sem maradt fenn, mert 1-2 ev mulva mar egy kozepes huto is lelepte. De kb ez volt az osszes amit leszabalyzott hutovel hasznalni lehetne.
Nem a tdp a gaz, hanem hogy akkoriban meg 30w koruli tdphez keszult minden, es azokat a megoldasokat patkolva (3x akkora fordulatu ventivel) egyszeruen elvezhetetlen volt a gep.
-
laskr99
addikt
válasz
czundermák
üzenetére
Pedig a kupak pont, hogy rontja a hőátadást, nem véletlen hűtik Direct die a tuningosok se a cuccokat
-
hobizoli
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
egy socketA-s K7 sem kapott femkupakot es a Thoroughbred core merete meg kisebb is mert az mar csak 130nm-s volt, nem 180nm-s
es siman ment 2,3GHz-n, 233MHz-s FSB-velTbird Level2 cache-e 256kB, ugyanugy mint a P3-é is
a L1+L2 szervezese exkluziv es nem inkluziv, mint az intel-nelezert a volt az egy idoben cache-lheto adat merete tobb
-
czundermák
senior tag
válasz
hobizoli
üzenetére
Nem az volt a gond a Thunderbird 1400-al, hogy sok a 75W. A hő amit el kellett vezetni erről a pici magról, ami nem kapott kupakot. Az IHS-nek nem csak az a szerepe, hogy megvédje a magot, hanem, hogy a vékony réz felület oldalra is képes legyen a hőt át adni, ezzel nagyobb felületen érintkezik a hűtővel.
Van egy tök jó képlet rá, hogy szemléltetni lehessen. P=C*f*U^2. A C kapacitás katalógus adatot figyelembe vesszük Tbird esetén 17,5 nF jó közelítéssel meg lehet mondani a teljesítményt és tudod vele szimulálni azt, hogy példaul egy Tualatin, ahol a teljes CPU kapacitás csak 10-11 nF, miért jóval kedvezőbb a hőtermelésre és a fogyasztásra. Nem a frekvencia a csapda általában, hanem a kapacitás és a feszültség, ráadásul a feszültség négyzetes... Szép görbét lehetne szimulálni vele matlabban, hogy melyik mag mit fűtene 4GHz-en.
Továbbá a Tbird cache hatalmas volt a mag méretéhez képest, és nem spóroltak az L1-el sem, ami alapesetben még melegebb tud lenni mint az L2. Ugyanez a probléma a Willamette P4-el is, a cache fűti el a procikat 180 nanometeren. A Copperminet azért nem érinti, mert annak alig van órajele, ahogy az alacsony órajelű Thunderbird sem vészes, főleg a kései steppingek ahol csökkent a kapacitás értéke a finomabb gyártás miatt. Nagyvonalakban ennyi az ok, de szívesen kifejtem bővebben is.
-
hobizoli
nagyúr
nekem 2,3GHz-n egy Titan TTC-D5TB 80mm-s ventis megoldas volt a CPU-n
es ennel voltak nagyobb ventis cuccok mar akkoris, aminek eleg lassabban is porognie a nagyobb legszallitasa miatt
a dual K7-n meg Thermaltake rez hutok voltak szinten 80mm-s ventivel, mert ott annal nagyobb meg nem fert volna el egymastol
de elol-alul hatul-felul volt szellozeto venti is, meg a tapegysegben is 2 venti volt
a 75W, ami a Tündérbárd csucsa, azert az nem volt a vilagvege, mert egy i7-4770 siman 90W felett kajalt csucsban es hutheto volt a gyari kulerrel az is -
arn
félisten
válasz
KROK640
üzenetére
A duron epp olyan meleg… es nem is csucs, igy annyira nem erdekel
a tualatin egy vonal vege, feleannyi fogyasztassal, a korabeli lepkefing hutokkel is meghutheto halkan. Csak innen jon az erdekessege, egy 1400es thunderbird konfigot mar epitettem, de a korhu halk hutest nem tudtam megoldani. Mai szemmel nem is tudom hogy eltuk tul azt a globalwin es tsi korszakot, ahol az jelentette a hutesi teljesitmenyt, hogy rabsztak egy 8000es ventit.A p4nek szvsz ez a fenykora, ahol vmivel lenyomta a konkurenciat. Elotte es utana is inkabb forditva volt.
-
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
Tényleg érdekes téma, és így magyarázatot kapunk egy pár dologra. 1600 NW Celeron van, csak nem az átlag embernek, de könnyen lehet, hogy nem is tudtál róla és használtad mikor pl jegyet vettél tömegközelekedésre, vagy elindítottad az egyik gyártó gépet.
Nézd meg holnap az új gépet is ha tudod."Az órajelek is azért alacsonyak, mert a célnak bőven elegek, cserébe a világ stabilitása a rendszer" --- és nem véeltlenül gyanítom, hogy megfelelő alaplapban igen komoly tuning lenne bennük.
-
czundermák
senior tag
válasz
KROK640
üzenetére
Közben utána olvastam és nincs benne semmi furcsa amit az ipar ne tudna megmagyarázni. Az intel 7-9 év támogatást nyújt a beágyazott rendszerekhez, így amíg ez az időszak le nem jár, van raktár készlet az embedded piacos procikból. Ez a cerka tipikusan ennek a példája.
Alaposabban körbe jártam amennyire fél óra alatt lehet Minden generációból készítenek 2-3 teljesítmény sávban ilyen procikat ami csak beágyazott rendszerekbe kerül, kiskereskedelmi forgalmazás nélkül. Ezek vannak at ATM-ekben, vasúti hangosbemondót hajtanak, vagy bármi ehhez hasonló célt szolgálnak. Gyártás szempontból teljesen valid a 2009, viszont nem ekkor világították le a magot a waferre, hanem egy adott széria befejezésénél, a kiskereskedelmi piacra szánt cuccok gyártása után még készülnek waferek, amiket szépen eltesznek és később, például a 130 nanométeres sorok elbontása után betokozzák őket és felkerülnek a polcra. A magot akkor állítják be, ha x ezer darab rendelés érkezik rá egy egy beágyazott rendszert gyártó cégtől, a gravír a kupakra is ezután kerül fel. Érdekes téma egyébként, érdemes utána járni.
A cégnél nálunk a régi (2012-es gyártású) élhajlítógép vezérlésében egy 900 MHz-es AMD Geode s462 proci volt egy kimondhatatlan nevű mobility radeonnal. Az újban még nem néztem meg, de holnap lehet dobok rá egy aida 64-et. A plazmavágók hasonló esetek, azokban FIC alaplap van két PCI express slottal P35 chipsettel, 2017-es Daihen gépek, szóval teljesen máshogy mozogja ki az ipar a CPU generációkat. Az órajelek is azért alacsonyak, mert a célnak bőven elegek, cserébe a világ stabilitása a rendszer.
Yutani: Még nem néztem meg mit tud, stepping alapján hozza a kötelezőt szerintem.
Lehet a napokban meghajtom, csak most nincs össze rakva tesztpadom, épp brszk-ra szánt két gépet pakolom össze. -
Yutani
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
Mennyire húzható, ha próbáltad?
Egyébként Willamette van a srácnál eladó, rákérdeztem a spec számra.
-
KROK640
nagyúr
2002 végéig remek opció a Duron, vagy valami hegyesebb Copper/Tua Celeron, nekem legalábbis fiatal koromban úgyis csak ezek jöttek képbe, nagy P4 meg Athlon kb felejtős volt. Az Athlonnak akkor kezdett lem,enni az ára mikor megszűnt a Duron és a régi alacsonyabb órajelű Athlonok lettek az alsó ház. Ez főleg a Tbred Bnél egy igazi főnyeremény volt, simén lehetett venni 12-15 ezerét oylan CPUkat, amikkel egy normálisabb lapban már aznap hoztad a 80 ezres proci teljesítményét.
"2002 oszetol 2003 oszeig" --- remek időszak, 2003 márciusában láttam először Hyper-Thredinges CPU-t, ugyanakkor úszre már a 2500+@3200+ -os Barton is általánossá kezdett válni. Athlon 64 még sehol. Valóban remek időszak volt.
-
Pista0001
addikt
-
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
Na, pont ezaz! Hogy logikailag sem jön össze nekem, mert ahopgy írtad, "szinte biztosan létezett valami ami tized ennyi fogyasztással legalább ezt a teljesítményt tudta 2009-ben".
Na meg ugye akkor a harmadik féle LGA775-el mentek már a cuccok, tehját ha szigorúan vesszük 4 foglalattal korábbi.
De ha még történetesen gyártották is 2009-ben, én nem találkoztam vele, pláne meg nem 2002-2003 körül. Viszont erősa gyanúm, hogy remek tuningpotenciálja lehet. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001
üzenetére
Akkor nagyjából egyre gondoltunk, hogy merre is kellene haladnia az építésnek. Ha nincs Q6600, jó lesz pl E8600, az akkori progiknak még lehet, hogy jobb is lenne.
2009-ben váltottam 1 magról 4-re, és azért ősszel már nem volt ördögtől való a 4GB RAM sem, de még 2GBval el lehett lenni. A 8GB fölösleges overkill annak a gépnek. -
arn
félisten
válasz
envagyok
üzenetére
Ez a szep a retrozasban, mindenki olyan szabalyrendszert epit, amilyet akar

p4bol engem egy korszak erdekel, a kb 2002 oszetol 2003 oszeig, amikor megjelet a nw ht, de az a64 meg nincs a piacon. Erre van egy 3200+ xp config, majd osszeeresztem vele. Asszem 3200as nw volt addig a max, annak a beszerzese sem nagy dolog, mert semminek sem a vege.
-
arn
félisten
Ha korhu gepet epit az ember, az athlont es a p4et siman ki lehet hagyni 2002-2003ig. Kb akkor jelentek meg normalis leghutok.
2001re siman tuat epitenek, es ahhoz van isa slot is, ha beeri viaval az ember… ezt meg ki fogom probalni. 1266-s volt a max asszem az xp elott. Ha mar win98, huzzuk meg ott a kor vonalat. Viszont fele annyira sem cool, mint a bx meg a ghzes cumine.
-
válasz
Pista0001
üzenetére
Igazából ki kell fogni, én a két Quadro-t még Imi bácsitól vettem kb 15k-ért szállítással együtt.
Jó nyilván volt rajta még költség, mert ugye szokásosan nem volt rajta se paszta se pad de még talán úgyis megérte. Amúgy a Core 2 Duo E4500 kezdésnek szerintem bőven jó, utána majd lépsz feljebb.
-
czundermák
senior tag
válasz
envagyok
üzenetére
Igen ez az egyetlen chipset, és marha jó vele a Tualatin. Talán 2-3 gyártó próbálkozott 1 CPU foglalatos lappal piacra kerülni, ami nagyon sajnálatos. Soltek biztosan, olyat láttam 10+ éve, igazi végletekig kimaxolt P3 építhető ezekből, még a Coppermine is profitálhatna belőle.
A leg elborultabb talán a Slot1 DDR volt a Micron Detroit-on, saját Micron Samurai chipsettel. Ez a legek-legje számomra, amit gyártó elborultságból létrehozhatott ebben a korszakban, sajnálom, hogy lehetetlen beszerezni. Feltéve, ha kikerült a laborokból, mint egy jó ZS kategóriás filmben a főgonosz.
KROK640: Én sem értem mi a franc van az ID-vel pedig ez az a számsor ami a gyártást mutatja. Minden ellentmondás meglenne, ahogy írod, már a maga korában is szar volt, és szinte biztosan létezett valami ami tized ennyi fogyasztással legalább ezt a teljesítményt tudta 2009-ben. -
Pista0001
addikt
Nagyon köszönöm mindenkinek a válaszokat, tanácsokat, információkat, kezd tisztulni a kép 775 ügyben. Próbálok időrendben reagálni.

Kalacskepu: Még nem néztem utána az áraknak, de alapos a gyanúm, hogy a 800-asok drágábbak, akár jóval. Még a Quadrora rákeresek. Nem tudtam, hogy készültek 775-ös Xeonok is, de csekkoltam ebayen gyorsan, még ezek is büdzsén kívül vannak.
Majd még beleásom magam jobban.envagyok: Nyitott szemmel járok, meglátjuk. Ebay rendelés mindenesetre biztosabb. Jelenleg Celeron 440, E2180 és E4500 áll rendelkezésre, ez utóbbit készítettem elő.
DarthSun és jokeph: A fent leírtak válaszok nektek is proci ügyben. azért még ránézek a Xeonokra, ha lesz $10 alatt, akkor az lesz.
KROK640: a Q6600-ra én is gondoltam, már-már kultikus processzor. Gombokért kapható manapság, már csak a múltbeli státusza miatt is jó lenne. Felsőbb kategóriás C2D-t is gondoltam, pont azért, mert szerintem is elégnek kell lennie a 2 magnak. Akkoriban 1 magosom volt, és elvoltam vele. Memóriára alapvetően 2 opcióm van. Van egyrészt 2×1 GB G.Skill 800 MHz cl4-em, alapvetően ezeket szánom bele. Akkoriban a 2 giga ram talán még átlagosnak számított. 2009-ben 4 GB rammal építettem az AM3-as Athlon 2-t, úgy emlékszek az akkor még egész soknak számított, sokkal feljebb pozícionált gépekben volt ennyi. Vannak még csupasz, kb brand gép moduljaim is, összesen 6 db 2 gigás 800-as. 2 db egyforma Hynix és 4 db egyforma Samsung van a fiókban, úgyhogy a 4 és a 8 gigás opciót is össze tudom hozni.
-
envagyok
veterán
Igazából szerettem volna legerősebb p3-as konfigot, és a voodoo5-ösnek is kellett egy konfig, így jött az ötlet.
Eleve jó a v5-höz az erős cpu, meg olyan poénos, hogy dupla proci, dupla gpu.
Szerintem ha valaki vett egy voodoo5-öt 2000 nyarán, 99%-ban Pentium 3-as gépet épített, a tualatin előtti coppermine variánssal, annyira azért nem gáz szerintem, hogy egy upgrade-el későbbi procival lett megépítve.
Kb olyan jellegű kérdés ez, hogy ha valaki egy prescott p4-et tesz be egy nvidia fx vga mellé.
Hisz akkor csak northwood volt, amikor a prescott kijött, 2004-ben, már 6800ultra volt a menő.
Összerakhattam volna dual coppermine procis lappal is a v5-öst, de akkor még egy konfigot építettem volna a dual p3 tualatinnak. 2001 nyarán már volt p3 tua, 2000 nyarától volt voodoo5. -
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
Szeva Smiti, mizu Londonban? Megy a bolt, görgeted a limókat?

Na komolyabbra fordítva a szót, azt nem tudtam, hogy ez a te képed, de ami pláne érdekes :
"L911B468, azaz 2009 11. hét a gyártási idő" --- 2009????
na meg 11-ik hét vagyis 2009 március vége.
ööö már csak azért, mert ez így 2003-ban is nagyon lassú és kevés lenne, hogy 1600MHZ meg 128KB L2, meg ugye S478 ...Athlon XPből is az 1900+ meg a 2100+ valahogy ritkábbak, de messze nem annyira mint Celeronból.
-
envagyok
veterán
válasz
czundermák
üzenetére
Ami gépet bemutattam a Dual p3 1.4s-el, az DDR ramos.
-
vrob
aktív tag
LAN partyn találkoztam az éppen megjelent Voodoo 5-tel, az akkori legbrutálisabb 1 Ghz-es SlotA Athlon mellett ment.
Játékban nem sokat volt, folyamatosan szerelni kellett, úgy a komplett gépet. Az 1 gigás Athlont hűteni nem lehetett, a Voodoo 5 meg driver problémákkal küzdött
Én egy valamivel lassabb, de stabilabb Slot-A vagy Slot-1 procival raknám össze, ha lenne ilyen kártyám.
-
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
Igen, egyébként gondoltam, hogy Wilamette lesz ez is, mint írtam, eddig 2GHZ alatt az összes Nortwhoodnak mondott Celeronról kiderült, hogy nem az. Papíron létezik, gyakorlatilag Hurricane Smith se látta ...
Sandás, mert a northwoodok 1,55V-ot kértek, a Wilamette meg 1,75-öt, szóval akkor kb meg is állapíthatjuk, hogy ahogy gondoltam, ez sem Northwood Celeron.
Wilamette 1900-as Celeron : úúúú, azt pedig valahol láttam, csak nem emlékszem már, hogy hol meg kinél. Mármint régen a maga idejében. De tény, hogy elképesztően ritka volt. Azokból általában 1700-as vagy 2000-es volt. De a 2000-esből már volt NW is, 2100 és afelett NW Celeron volt. 2100-as se sűrű, 2000, 2200, 2400-asokat láttam főleg NW-ból.
A Northwood Celeronokra megvolt ígérve a 256KB L2, az utolsó pillaanatban mégis elmaradt, részben emiatt hátráltam ki a 2GHZ-es NW Celeronra váltásból, részben életem első átélt számtech cucc hiánya miatt (karácsony előtt kicsivel, kifogyott a nagykerből a 2000-es Celeron). Pedig voltak köztük jók, a legtöbb ment 2000@2660-on, de akadt ami a 3GHZ-et is tudta. Ha meglett volna a 256kb L2, akkor szinte biztos, hogy maradtam volna Intel vonalon, egy ilyen beszerzésével és tuningolásával.
Még ígyis majdnem egy 2400-as Northwood Celeronra (ami ment 3GHZ-et) álltam át egy új ASUS lappal, de akkor váratlanul belecsöppentem az Athlon XP-k világába, és teljesen új irányt adott nekem.
Jaja, közben eszembe jutott, hogy a sima Tualatin 256KB L2-vel jött az S meg 512KB L2-vel. Egyébként ha ezt náézem a sima PIII Tualatin még értelmetlenebb volt a Celeron mellett, mert abban is 256KB volt az L2, csak az még a 100-as FSBje miatt jól is volt húzható.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Úgy tippelem, hogy ugyanabban a 20 fokos szobában, ugyanazzal a tornyhűtővel és pasztával, kb 44-45 fok lenne a 10900X.
Aztán hajtva megint más, szerintem azért 80 fokot tuti el lehetne vele érni, legalábbis a házamban simán (a 10400F-el eltudtam annyit érni, mikor elkezdtem húzni BFB-vel, igaz gyári hűtővel).
Amúgy pofás az az X299 Taichi lap, imádom azt a fogaskerekes design-t, és ramslot is van rajta rendesen, 8dbal nem egyhamar fogyik ki az ember
; és a 3db M2 is plusz pont pont. -
czundermák
senior tag
válasz
KROK640
üzenetére
Épp erről a prociról van fent képe, bár az lehet stock fotó is. Szinte biztosan Willamette, mert 1,75V magfeszültséget ír a kupakja, a Northwood véreset köhögne ennyi lóerővel.

Willamette-ből jó ideje vadászom egy 1900-as Celeronra, az sem terem minden bokorban. A Northwood Celeront ahogy írod 2GHz alat tnem nagyon lehet látni, egyetlen 1600-as van nekem is betárazva. Hiányzik az 1800 és a teljesen értelmezhetetlen 2100 Mhz-es NW az alsó házból még.

Sokszor ezeket az alsóházas levélnehezékeket nehezebb összeszedni, mint a paletta tetejét. Főleg a random órajelű darbaokat... mikor kiadták a 2GHz-est még nem volt más órajelű. Majd piacra került a 2,2 és 2,1 GHz-es rá két hónapra. Aki akart már vett 2 GHz-est, vagy megvárta a 2,2-est ami ugyanannyiba került megjelenésekor, mint a 2 GHz-es. Szerencsétlen 2,1-est épp emiatt alig találni, jól körbe lett lőve.
Tualatin P3 256kB cache-el jött, a P3-S (mint server, vagy valami hasonló gondolom) volt az 512kB-os verzió. Mindkettő jó, de sokat lök az architektúrán az a fél mega cache. Nem kell az ekkor már rohadt lassú SD memóriához annyit nyúlnia, szerencsétlen CPU megérdemelt volna egy normális DDR-es chipsetet, mint a Thunderbird.
-
válasz
hobizoli
üzenetére
ECC memoria tamogatas? Vannak korok, ahol ha szerver kell, akkor annak szervernek kell lennie.
Van ismeros, aki valahol a nagy vizek tuloldalan dolgozik, ott peldaul, hiaba lett volna eleg neki egy MacBook Air, szamlazastechnikai besorolasok szerint, munkara a Pro valo...
-
-
válasz
KROK640
üzenetére
A P3 Xeon volt eredetileg serveres/workstationos, azok mentek 1, 2 es 4 procis serverekbe/gepekbe is. Majd jott a P4 es a P4/Xeon vonal, ami ezt valtotta. 2002 korul pedig "visszajott" a P3 vonal, a low-end, alacsony fogyasztasu server/workstation reszre (valojaban ugy foglamaznenk, hogy a gyartok meg mindig arultak P3/Xeon gepeket a Netburst vonal mellett es ezt a vonalat utotte ki a Tualatin). Hja, a P4 serverek utan, nem nagyon lattam tobbe uj, 4 procis P3Xeon servert, a Tualatin is emlekeim szerint, mar csak 2 procival megy, en legalabbis csak 2 procis Tualatinos servert hasznaltam.
-
válasz
KROK640
üzenetére
Ja, nézem, nálam 7900X van benne, az 140W TDP Intel szerint. 20 fokos szobában idle 37 fok, terhelésen nem érte még el soha a 60- at.
Közepes torony, 180W- ig jelzett a specben. 2 db 12centis ventivel elég hatékony.
10900X- re rá kéne próbálni, mennyire áll be... -
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
De a 10900X 165W TDPje is? Szerintem brutál toronyhűtő kell inkább neki. Persze alap órajelen + Trubo ON-al gondolom.
Az ECC RAM most a Rampánik miatt lenne lényeges elem, de igazából mindegy, mert úgysem hiszem, hogy vennék egy iylet, egy pillaantra játszottam el a gondolattal csak. -
válasz
KROK640
üzenetére
En csak serverben talalkoztam Tualatin P3 procival. Szerintem, "kozforgalomban" nem volt, marmint oda az Intel a P4 vonalat szanta, az alacsony fogyasztasu, de gyorsabb serverekben (1U peldaul), ott tobb gepben is talalkoztam dualban hajott Tua P3 procival, volt S es nem S CPU is.
-
KROK640
nagyúr
Hát igen, ahogy írtam P4-et (NW-re gondoltam), vagy tényleg Athlon XP-t is.
Egy időben a Tua Cerka is jó volt még alternatívának, de amúgy a nagy PIII-as Tualatint nem is tudom kik vették akkoriban. Talán az üzleti szegmens, vagya franc tudja ...Tua Cerkára volt anno "60 ezres ajánlat"om, arra ma is emlékszem, az áraktól függően 1200-1300MHZ Tualatin Cerka, ASUS TUSL2 / Abit ST6 lap, 256MB RAM, GeF2 MX400 64MB / GeF3 Ti200 64MB, 40GB HDD. Szerették, vitték. De tipikusan az a kör, aki olcsón akart gamelni.
Nem is emlékszem, hogy valaki PIII Tualatint kért volna tőlem ...
-
válasz
KROK640
üzenetére
Alapórajelen egy közepes torony elegendő, még 4GHz alcoren is ok. Feljebb nem tolom, mondjuk alap+turboval is harap. Nekem sima RAM van benne, még az árrobbanás előtt vettem. Az eladónál van lehívott ECC- s UEFI, de nekem nem kellett. ECC RAMokat is küldött, azok mentek az X99- be, az def BIOSal kezeli.
-
KROK640
nagyúr
Gondolom a Voodoo 5 kimaxolása lenne. De amúgy igazad van, a maga idejében egy ilyet sem láttam.
Akinek telt Tualatinra (pláne rendes PIII-ra nem Celeronra) annak GeF4 Ti volt mellette, vagy 9700Pro, ahogy mondod. Sőt, sandásan P4-ese volt inkább ...
A Celeron Tualatin megint más, de ott meg jellemzően GeF2 MX400, GeF3 Ti200, esetleg GeF4 Ti4200 volt mellette ...BTW Voodoo 3 után (amit 400-600MHZ-es Celeronok mellett láttam tipikusan, de osztálytársamnak 233MMX mellett volt Voodoo 3 2000) nem is nagyon láttam már gyakorlatban Voodookat. Szerintem egy kezemen megtudom számolni, hányszor láttam Voodoo 5-ös élőben, pedig akkoriban rengeteg gépet láttam.
-
arn
félisten
mindegyiket ra lehet huzni
hogy eljatszva a gondolattal, vettel egy gepet, es a korabbi jatekokkal jatszottal (ez vhol amugy is kovetendo, mert normalisan fog futni), vagy hogy azert vettel egy gepet, hogy jol fusson vmi a "kozeljovore".szvsz itt inkabb arrol van szo, hogy szamodra az adott jatek milyen korszakot reprezental, es milyen retro hw testesiti meg ugyanezt a korszakot. p3on is lehet doomozni ugyanugy, sot, sokkal jobban, mint egy dx4en, de a p3on inkabb mar quakezek. es minel nagyobbra nyilik ez az ollo vhol a retrogeppel ugy retrozol lassan, mint egy modern gepen.
az emlitett peldaval elve, nekem 2002es "winxps" korszaku gepen 97-98as glideonly jatekokat jatszani mar inkabb retrospective. en inkabb oprsz szinten elem meg a korszakokat, joval tobb gepem van, de ha nagyon le akarnam csupaszitani, vagy egy dosos gepem meg egy win98as, mindketto ebbol a korszakbol (95bol <=95 cimekre illetve 2000bol <=2000 cimekre).
nem kell ebbe sokat belelatni, eleve ez a retrogep hasznalat eroltetett, es felesleges, ha szamodra a jatek a cel, ugyanugy lehet dost futtatni egy mmxen, p3on, stb.vagy modern gepen emulatort, etc. a hasznalo belso nosztalgiajan, elmenyfaktoran all vagy bukik.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Az árak még nem is rosszak (bár nem is jók, ha azt nézem, hogy ez egy csúcs 9th gen proci + lap) na meg a 165W-os TDP-t valami brutál (lehetőleg víz) hűtéssel kell lehűtsem, meg az ECC REG RAMot is mükolással kezeli... Nos így már azért az én érdeklődésem is kezd lehűlni.
#126716 laskr99 : ezt már láttam sokszor, papír elbírja, de gyakorlatilag nem láttam még.
-
válasz
envagyok
üzenetére
Pedig, inkabb ez lenne az, ami kb realis is. Marmint, amikor megvolt neked az adott konfig, akkor te az adott konfigon akartad jatszani az adott idok jatekait, illetve ameddig az az adott konfigod volt (x ev), addig az ujabb jatekokat is. A retrozas az egy "uri hobort", amikor meglett egy, adott, uj geped, akkor nem alltal neki a korabbi jatekokat ujra jatszani, mert erosebb geped lett es szebbek/jobbak lehetnek a regebbi cimek az uj gepeden. Maximum azzal a jatekkal jatszottal sokat, ami miatt be kellett ruhazni az uj vasba.
-
-
válasz
jokeph
üzenetére
Én eddig egy E5320-on csináltam meg de adapter hiányában nem tudtam kipróbálni.
Szerintem egy ideig nem is lesz, max akkor ha találok olcsón olyan Xeon-t amin van matrica. Ezt is jó tudni, azt hittem mindegyik az X3000-ből 775-ös.
Jöhetnek az alap mérések is mert úgy legalább látszik mennyit hozott a tuning.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Így van, nagyon sokáig nem volt nyerő. Én is túl hamar ugrottam bele a 4 magos világba, ráadásul alapon nagyon gyenge magokkal, és ez egy kicsit kontraproduktív volt. Először nem akartam visszalépni, de egyáltalán nem volt az az I3 4330, ami 2C4T volt, 3500MHZ-en. A poén az, hogy még 2021 legelején sem volt kevés semminek, pedig tulajdonképp két magos CPU Hyper-Threadinggel. (mondjuk ha azt kikapcsoltam, akkor volt ami már elkezdett problémázni). Az I3 4330-am sok esetben verte az alacsonyabb órajeles I5-öket, pedig még az L2-jük is nagyobb volt (4 VS 6MB). Az ilyen 4430-okat pl simán lenyomtam.
Most van itthon egy I3 4170 (2C4T, 3700MHZ) és kicserélhetném egy I5 4430-ra (van itthon), de nem igazán éri meg. Majd valami Xeon alapú 4770(K) lesz helyette egyszer.Az I3 7350K meg egy igazi legenda volt anno, nagyon akartam egyet. Alapon is jobb volt játszani mint bármelyik korabeli I5-ös, és még ott volt a tuning is.
#126703 Czo : Elhiszem, csak mint mondtam, még sosem láttam ilyet, az összes ilyenről kiderült, hogy Wilamette (jobb esetben nagy P4). Mondjuk egy 1000-est meg is érne a dolog, de úgysincs mibe belerakjam... (Pedig gyanítom, hogy nem gyene tuning potenciálja lehet)
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
2000 környéki címekkel?

Szerintem bőven jó lesz az 2006-2007-2008-nak is, de egy ilyennel bele mernék menni a 2009-2010 időszakra is.
4C4T, magas órajel (4GHZ is akár), sok cache (L2-ben akár 6MB), 9600GT ... Nekem nem volt ilyen gépem, de a haveroknak sem egyhamar. Én még szerintem 2010-ben is bőven örültem volna egy ilyennek (sőt, 2014-ig!) -
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001
üzenetére
Nekem még 2009-ben is Athlon XP-m volt, csak 2009 november 5-én tudtam lecserélni a Phenom 9500-ra. (jujj, mennyivel jobban jártam volna akkor egy magasabb órajeles C2D-vel).
A C2D-t viszont javarészt követtem, egyrészt mivel számtech boltban dolgoztunk, és napira találkoztam velük élőben, másrészt amúgyis is érdekletek. A kezdeti sokk után (E6300 és 6400 alacsony órajele --- úúú mi lesz most? ) rájöttem, hogy erős CPU-k nagyon, és tuning is van bennük bőven, hamar a kedvenceimmé váltak. A másik oldalt az AMD X2-t is követtem, de gyenge és drága volt, ráadásul zavaros termékkínálattal (gondolok itt a 3 féle aktív foglalatra, meg aztán arra, hogy 512KB cache meg 1MB cvache ugyanazon jelzésű CPUnál stb. )
Ezekben az időkben egyértelműen Intel felé húzott aszívem és az eszem is, mindazt úgy, hogy egy ősrégi tuningolt Athlon XP-m volt mindeközben otthon.AM2 nekem is csak a Pehnom 9500 miatt van meg, ami meg tipikus gombhoz a kabát esete volt, így lett DDR2 rendszerem DDR3 helyett, a lassú Phenom 9500 mellé kifogva egy gyári hibás lapot, pedig hamar az egyik legrosszabb rendszeremmé vált, aminek a lecseréléséről már 1 éves kora előtt is álmodoztam, de sajnos akkor már az az uidőszak volt mikor én tertottam el egyedül a teljes családot, így hosszú évekig szóba se jöhetett a gép lecserélése, csak álmaimban.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
dinnye core szam csak utobbi idoben nyerobb, akkoris fugg az adott alkamazastol is
a 2 core + magas orajel +HTT sokaig jobb volt*
tolem is kerdeztek anno paran hogy meirt lett i3-7350K helyett meirt nem i5-7400-t vettem
mert 4.2 GHz vs 3GHz, szoval 40%-l gyorsabb egy szalon
HTT miatt meg az is 4 szalas meg ha masik ketto nem is teljes erteku, de az elsodlegesek meg sokkal gyorsabbak
es ez sokkal tobbszor volt hasznosabb, mint a 4 core egy "kozepes" orajelen
* persze nem az eskuvoi videosnak osszevagni a 5-6+ oras felvetelbol egy anyagot, de az keresett annyit azzal, hogy vegyen vmi sokkal karajabbat is meg sok-sok RAM-t is melle -
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
Árul egy ilyet, hogy "Celeron 1.8 Northwood Socket478"
Na most ez vagy nem Celeron, vagy nem Northwood vagy nem 1800MHZ ... A háromból bármelyik kettő lehet együtt, de ez a három nem.
Nincs 2GHZ alatti NW Celeron. Néha belefutok ebbe azt hiszem, hogy nem, de eddig mindig kiderült, hogy nem NW hanem Wilamette magos az a Celeron, vagy nagyon jó esetben NW P4 ...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 3D nyomtatás
- Autós topik
- Mazda topik
- Elektromos cigaretta 🔞
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Kés topik
- One mobilszolgáltatások
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Intel Core I7 14700K - 20mag/28szál - Új, bontatlan - Gari 2029.02.05. -ig - Eladó!
- Intel Core I7 14700KF - 20mag/28szál - Gari 2027.10.03. -ig - Eladó!
- Intel Core ULTRA 9 285K +32GB 7600MHz Patriot Viper XTREME 5 DDR5 kit! (Bolti ár: kb 600ezer Ft!)
- Intel Core I9 14900KS - 24mag/32szál - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 (5TW13AA) (DisplayLink)
- Samsung Galaxy S25 Edge 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Keresek Xbox Series S / Series X / Playstation 5 konzolokat
- Xiaomi Mi 10T Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- (SZÁMLÁVAL, GARANCIÁVAL) GIGABYTE GeForce RTX 4090 AERO OC 24G (GV-N4090AERO OC-24GD) Videokártya
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Szerintem se szórakozz vele mert nem ér annyit az egész, majd a rendessel.
A memóriát fix 800 MHz-re állítottam. Majd bíbelődök még vele, de inkább már "rendes" processzorral.
Baromira nincs hyem, és hát eléggé szét kell pakoljak hozzá...
Szép lassan emeld az FSB-t (Bus Speed) aztán tesztelj, ha meg falba ütközöl adj neki egy kis feszt, kb ennyi. Nyilván a memóriára is érdemes azért figyelni de azzal talán nem lesz gond.

Elképesztő néha, hogy ilyen "apróság" mennyit dob a felhasználói élményen.
).
Az a "szabályom" hogy a platformnál max 5 évvel újabb vga még belefér, úgyhogy tovább nézelődfem. GTX260-ak nem túl meggyőzőek, GTX460-t nem szeretnék, GTX560(ti) még beleférne, de nem dobott 2 egyformát jó áron a kereső. GTX760-ból már van egy, mellesleg MSI, de az már túl új, meg amúgy is gépben van.
na meg 11-ik hét vagyis 2009 március vége.