Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#19651) bringasisti válasza Sirandrish (#19650) üzenetére


bringasisti
őstag

Utánfutó kérdése

BENEFON DELTA--------N8

(#19652) Sirandrish válasza bringasisti (#19651) üzenetére


Sirandrish
legenda

Nah igen, de ha elkocsikázol érte 200km-t meg vissza, akkor ugyanott vagy anyagilag mintha helyben megvennéd drágábban, csak legalább nem kell fosnod hogy darabokra törik a szállítás alatt :D

Every game has a story...Only one is a legend...The legend is back! This year...the Legend is reborn! The Legend of Zelda! --- A Zelda azért létezik, mert néhány évente meg kell csinálni a világ legjobb játékát....

(#19653) bringasisti válasza Sirandrish (#19652) üzenetére


bringasisti
őstag

Én meg nem vettem medencét. Ha én ragasztom tudom hogy mivel lett összerakva, és olyan üveget választok ami szerintem nem épphogy megfelel

BENEFON DELTA--------N8

(#19654) bajtokarpi


bajtokarpi
senior tag

Sziasztok!

Véleményetekre lennék kíváncsi. Mostanában elég sokszor áramszünet van felénk, éppen ezért megfordult a fejemben, hogy be kéne szerezni elemes levegőztetőt.Ezeket találtam. Szerintetek? Tudom nem egy nagy számok, de arra szerintem elég lenne, hogy levegő jusson a vízbe. A másik lehetséges megoldás egy szünetmentes tápegység lenne.

Köszönöm

[ Szerkesztve ]

battletag: bossi#2666

(#19655) Misi1980


Misi1980
senior tag

Szerintetek érdemes co2 tablettát használni?

(#19656) villamos válasza bajtokarpi (#19654) üzenetére


villamos
őstag

Nem az a fontosabb inkább, hogy a szűrő menjen mindenképpen? Mert ha az leáll, akkor elpusztulnak a szűrőbaktériumok, de ha a szűrő megy akkor a víz fodrozásával juttat be oxigént is.

[ Szerkesztve ]

Szép álmokat csillagom! És amíg te csicsikálsz, én hozok neked egy... LÁNGSZÓRÓT TAKAROGGYÁ!

(#19657) bringasisti válasza bajtokarpi (#19654) üzenetére


bringasisti
őstag

Két problémát látok; ha nem vagy otthon ki kapcsolja be ha nincs áram? A másik hogy nem írja hogy mekkora nyomást állít elő mert a légmennyiség adat az arra vonatkozik hogyha nincs porlasztó a pumpán, csak úgy pöfékel a semmibe

BENEFON DELTA--------N8

(#19658) bajtokarpi válasza villamos (#19656) üzenetére


bajtokarpi
senior tag

De természetesen az lenne a legfontosabb, de ha nincs áram, akkor nem mennek a szűrők. Ezen csak a szünetmentes segítene, az meg nem két forint, ugyanis 2 db külső szűrőt kéne elvinnie.

Más: kedves rokonaim megleptek horvátországból kövekkel (nagyon szépek), tudják, hogy imádom az akvarisztikát. Kicsit tartok tőle, hogy egyáltalán be merjem-e tenni az akváriumomba. Természetesen előtte savazás, ecetezés, ha átment a próbán, akkor kifőzés.

battletag: bossi#2666

(#19659) bajtokarpi válasza bringasisti (#19657) üzenetére


bajtokarpi
senior tag

Jogos a felvetésed, de pl. múltkor otthon voltam, és jól jött volna. A kedvesem elég sokat itthon van, úgyhogy ez a megoldás többé-kevésbé megoldható lenne. A második felvetésedre nem tudok mit mondani, viszont kollégám pecázik, és a kishalaknak ilyen légpumpával szokta nyomatni a levegőt, (igaz nem egy 540-es akváriumba) és elég komolyan dolgozik az ő általa vásárolt légpumpa. Szünetmentes lenne az igazi szerinted is?

battletag: bossi#2666

(#19660) bringasisti válasza bajtokarpi (#19659) üzenetére


bringasisti
őstag

A szünetmentes PC számára készült ezért valszeg olcsóbban össze lehetne rakni egy aksival és egy áramátalakítóból.

BENEFON DELTA--------N8

(#19661) C_hris


C_hris
tag

Sziasztok!

BBA algát hogyan lehetne megszüntetni, már régóta küzdök ezzel az algatípussal, nem sok eredménnyel.
Az elektromos kütyük mint pl a Twinstar vagy az olcsóbb Chihiros doctor megoldaná esetleg a problémát? Próbálta már valaki?

(#19662) Silentfrog válasza bajtokarpi (#19658) üzenetére


Silentfrog
Topikgazda

Mi a próba értelme?? Miért kell savazni, ecetezni? Ha cseppentesz rá egy csöpp ecetet és pezseg akkor mészkő. Ha mészkő akkor keményíti a vizet az akváriumba. Ha ez nem gond akkor mehet az akváriumba kifőzés után. :DDD

C_hris.: ha rájössz a megoldásra akkor kérlek tudasd velem is! :P Nekem minden akváriumomba volt ez az átok ,most már kevés de nem szűnt meg.
Van a nevelde akváriumomba is.
A szűrőanyag mennyisége, minősége,kémiai szűrőanyag, fénysprektum, fényerő , etetés, vízcsere, vízmozgás, teljesen más a nagy és a nevelde akváriumomba, de mégis van ecsetalgám mindkét helyen

Ami azonos.: A csapvíz és az eleség. A csapvízet megváltoztatni nem tudom,jobb eleségre nincs pénzem , rosszabbal meg nem akarok etetni. /Sera,Tetra szárazaket és fagyasztottakkal etetek/

[ Szerkesztve ]

(#19663) bajtokarpi válasza Silentfrog (#19662) üzenetére


bajtokarpi
senior tag

"Mi a próba értelme?? Miért kell savazni, ecetezni? Ha cseppentesz rá egy csöpp ecetet és pezseg akkor mészkő. Ha mészkő akkor keményíti a vizet az akváriumba. Ha ez nem gond akkor mehet az akváriumba kifőzés után. "

Pontosan az, amit te is leírtál, hogy leellenőrizzem tartalmaz-e meszet.

bringasisti köszönöm válaszodat.

[ Szerkesztve ]

battletag: bossi#2666

(#19664) bringasisti válasza bajtokarpi (#19663) üzenetére


bringasisti
őstag

Én olyan helyen lakom ahol csak tervezett áramszünet szokott lenni. Kiveszem a kocsiból az aksit és mikor visszajön az áram kicsit rátöltök és visszarakom a helyére. Így viszont a fent említett kompresszort és szűrőt egyaránt tudom működtetni.

BENEFON DELTA--------N8

(#19665) bajtokarpi válasza bringasisti (#19664) üzenetére


bajtokarpi
senior tag

Eddig nálam sem volt probléma, de most valahogy sűrűbben előfordul. Valami ilyesmire gondoltál?
Áramátalakító

battletag: bossi#2666

(#19666) havri1 válasza bajtokarpi (#19659) üzenetére


havri1
félisten

Arra azért figyelj a szünetmentesnél, hogy pl a kazánok keringető szivattyújához az olcsóbb szünetmentesek nem jók. Egyenáram, váltóáram miatt. Hozzateszem, nem értek hozzá, csak rajtam keresztül szokott rendelni egy srác erre a célra, és nagyon nem mindegy mit vesz. Ki kell próbálni, hogy ezek a szűrők mennek e, jó e stb.

havri

(#19667) bringasisti válasza bajtokarpi (#19665) üzenetére


bringasisti
őstag

Igen de meg kell nézni mekkora az áram igényed mert fele ilyen teljesítmény is sok szerintem és 5-7 ezerből megvagy

[ Szerkesztve ]

BENEFON DELTA--------N8

(#19668) bringasisti válasza bajtokarpi (#19665) üzenetére


bringasisti
őstag


Nekem ez van. Nem tudok minden szűrőt fogatni vele, de ami létkérdés az megy. Az hogy néhány szűrő nem megy fél napot semmi bajuk nem lesz a baciknak

[ Szerkesztve ]

BENEFON DELTA--------N8

(#19669) bajtokarpi válasza bringasisti (#19668) üzenetére


bajtokarpi
senior tag

Köszönöm szépen :R . Neked is havri1.

battletag: bossi#2666

(#19670) PHenis


PHenis
senior tag

Hali,
nem szeretnék beleugatni, de én a szünetmentes tápegységet támogatom.
A feljebb linkelt átalakító 7 ezer + aksi + hekkelés... Egy szünetmentes cucc tizenpárezerből megáll, automatán kapcsol, nem fog kigyulladni, tudsz bele mást is dugni stb... Csak ki kell próbálni, hogy megy-e az olcsóbb négyszögjelesekkel a szűrő.
Béke

[ Szerkesztve ]

(#19671) havri1 válasza PHenis (#19670) üzenetére


havri1
félisten

Igen, de azért azt is figyelembe kell venni, hogy az én szünetmentes tápom a jelenlegi 120w fogyasztású pct 1x percig viszi. Tehát 2 külső szűrő 30-40w nem napokig bírja.

havri

(#19672) PHenis válasza havri1 (#19671) üzenetére


PHenis
senior tag

Szerintem abban kaka az aksi. Mekem az 1000VA-s elvitte a gépet vagy óráig amíg még használtam asszem... De szerintem 600VA-sok amiket kapni bőven elviszik azt a pár 10 wattnyi szűrőt...

(#19673) havri1 válasza PHenis (#19672) üzenetére


havri1
félisten

Ez 500VA elvileg, APC, 3 éve cseréltem benne aksit. Akkor se bírt többet sajna, igaz, ezeket csak a saját szoftvere írja kalkulálva, a fogyasztásból.
De nekem 20 percnél tovább még egyik táp se bírta tovább a pct :( Hozzateszem, nekem 3 perc is elég, hisz arra kell, mentsen, és biztonságosan álljon le. Akváriumban már más a helyzet.

[ Szerkesztve ]

havri

(#19674) bringasisti válasza PHenis (#19670) üzenetére


bringasisti
őstag

Amit írsz az mind igaz. Nyilván egy szünetmentes tiszta áramot tol azért a pénzért, automatán reagál viszont nincs teljesítmény vagy ha van akkor 30 ezer. A kocsimban az aksi 6 éves a télnek nem fogok nekimenni vele. De a meleg szobába még egy ilyen megoldást kiszolgál

BENEFON DELTA--------N8

(#19675) Osynho


Osynho
addikt

Szünetmentest haználtan fillérekért kapni, max akksit kell benne cserélni. És egyúttal a gép is mehet róla, 2in1. :D

Kicsit ON kérdés: ki, milyen tápokat használ? Sera Vipan, Tertawafer mini mix és Fix 2-es szemcséjű van itthon + szárított vörös szúnyoglárva. Vettem hozzá fagyasztott tubifexet és szúnyoglárvát. Ez így jó? mivel érdemes kiegészíteni? JBL Spirulina? Olvastam valahol, hogy leforrázott és összedarált zöldségeket fagyasztott le kis kockákba. Ez jó ötlet?

Szumi, páncélos és szifó lesz. Hogy etessek úgy, hogy a szumik más halaknak is hagyjanak? Elképesztően durván mennek a kajára. :) Szegény páncélosok, mire előjönnek a kövek közül, nem sok marad. Adjak többet?

(#19676) Misi1980


Misi1980
senior tag

Sziasztok!Hogy érdemes megoldani az akvárium co2 szükségletét?Olvastam tablettás megoldásról,diffúzoról,és mindenféle házi praktikáról.Ti mit ajánlotok?

(#19677) C_hris válasza Silentfrog (#19662) üzenetére


C_hris
tag

Pedig reméltem, hogy valaki megmondja itt a tuti módszert :)

(#19678) C_hris válasza Misi1980 (#19676) üzenetére


C_hris
tag

A legjobb és legdrágább a magasnyomású rendszer használata. Esetleg ha szeretsz barkácsolni, akkor élesztős vagy citromsavas megoldások jöhetnek szóba. A pezsgőtablettákban én nem nagyon hiszek.

(#19679) bringasisti válasza C_hris (#19677) üzenetére


bringasisti
őstag

UV-C szűrő de csak azt tudja hogy nem fog kialakulni

BENEFON DELTA--------N8

(#19680) C_hris válasza bringasisti (#19679) üzenetére


C_hris
tag

Akkor ezek szerint a meglévők ellen nem hatékony?

(#19681) bringasisti válasza C_hris (#19680) üzenetére


bringasisti
őstag

Az UV-C szűrőn két re sz túl áramló vizet sterilizálja, vagyis nem tud szaporodni olyan gyorsan mint nélküle, de nem csodaszer!

BENEFON DELTA--------N8

(#19682) jegenye77 válasza C_hris (#19661) üzenetére


jegenye77
addikt

Uv sterilizálót használok indítás óta és egy kis zöld algán kívül semmi féle alga nem jelent meg. Később C. Doki is belekerült és a zöld is csökkent illetve a világítás magasságát és időtartamát is sikerült belőnöm.
A meglevő algát is csökkentik ezek a kütyük de ha valami nincs rendben az egyensúllyal akkor ezek se segítenek.
Mint, ahogy írták nem csodaszer csak sokat segít!

[ Szerkesztve ]

Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!

(#19683) Silentfrog válasza C_hris (#19677) üzenetére


Silentfrog
Topikgazda

A fekete ecset alga a leírások szerint nagy vízáramlású és co2 nélküli low tech akváriumok velejárója.

Én mindent megpróbáltam, visszaszorult de el nem tűnt.
Akkor lett kevesebb mikor kevesebbet kezdtem etetni, és vettem még további biológiai szűrőanyagot.
De mivel eddig is meg volt tömve a szűrőm 4 liter Sera siporaxxal, 1 Eheim substrat pro-val és 250ml Seachem purigennel így nem hinném, hogy a további szűrőanyag hadrendbe állítása hozta meg a csökkentét.
Tehát marad a halkaja. :U /vagy a jó ég tudja mi... /

(#19684) flegga92


flegga92
senior tag

Pesten az Árkád közelében van valami értelmes halasbolt? Főleg egy Eheim pickup 2012-be kellene szivacs nem horror áron.

(#19685) PHenis válasza bringasisti (#19674) üzenetére


PHenis
senior tag

És akkor betelepíted az aksit a szobába és ott fogod tölteni? Mondjuk 2 hetenete rátöltesz egy órát... hát nem tudom, nekem nem szimpatikus ötlet, hogy a nappaliban ott bugyborékoljon egy ormótlan autó aksi. Amúgy én is a bütykölés pártján állok, de ebben az esetben szerintem jobb egy szünetmentes, bár hozzá tartozik az igazsághoz, hogy elég sok a meddő fogyasztása az enyémnek.
Nekem is APC van és régen a szűrő is rá volt dugva, csak bekakkantottak az aksik benne.

(#19686) havri1 válasza PHenis (#19685) üzenetére


havri1
félisten

Tudok bele olcsón aksit, itt ph-n foglalkozik vele egy srác.

havri

(#19687) bringasisti válasza PHenis (#19685) üzenetére


bringasisti
őstag

Úgy gondolom valamit nagyon félre értettél! Ha töltenek egy autó aksit nem bugyborékol mert már 15 éve gondozásmentes. A szünetmentes az is megoldás mint itt utalva volt lehet kapni uraságtól levetettet 30 ezres 15 teljes percig bírná a kérdést a gyártó adatai szerint, ami nekem jó volna az használtan 100 ezer. Én ha rövidebb az áramszünet a fenti képen látható átalakítóval és a kocsi aksijával jól elvagyok, de van egy 600W motoros aggregátor ami még sose kellett de ott pihen a vitrinben bevetésre várva.

BENEFON DELTA--------N8

(#19688) krisztyann


krisztyann
tag

Az utóbbi időben sajnos nem tudtam annyit foglalkozni az akváriummal amennyit kellett volna ezért elég szépen lealgásodott. Egyébként is talajt szerettem volna cserélni, ezért úgy néz ki, hogy a jövőhéten újraindítom. Ha a mostani vízből visszarakok majd vmennyit akkor megint behurcolom az algát? A halakat sajnos nem tudom hova rakni, így azokat vissza kell raknom ahogy készen vagyok.

(#19689) Shrimplandhu válasza krisztyann (#19688) üzenetére


Shrimplandhu
tag

Mekkora az akvárium? Milyen alga?
De igazából mindegy is. Én a víz legalább 30-40%-át megmenteném (újra felhasználnám) plusz a szűrőben levő bacikat is.

http://shrimpland.hu/

(#19690) krisztyann válasza Shrimplandhu (#19689) üzenetére


krisztyann
tag

105 liter. Van zöld szakállalga, zöld pont, BBA. Annyira ellepte a növényeket a pontalga, hogy nem tudom őket megmenteni. Én is olyan 30% vizet gondoltam újra felhasználni csak nem akarom az algát is behurcolni vele.

(#19691) bringasisti válasza krisztyann (#19690) üzenetére


bringasisti
őstag

Ennyire sok az alga akkor valami takarító személyzet után kéne nézni mert különben az új felállásban is el fognak szaporodni

BENEFON DELTA--------N8

(#19692) krisztyann válasza bringasisti (#19691) üzenetére


krisztyann
tag

Van 4 oto meg 1 anci. Gondolom közrejátszott az algásodásban a rendszertelen tápozás is. Gondolkodtam garnélákon is, de félek, hogy a vitorlás megenné. A kavicsot amúgy is cserélni akartam vmi agyagos aljaztra, csak a növényeket sajnálom kidobálni.

(#19693) Silentfrog válasza krisztyann (#19692) üzenetére


Silentfrog
Topikgazda

Sajnos a nagyobb mérető anciknak nem sok kedve van algát enni! A kicsik is inkább csak a barna algát eszik.

(#19694) krisztyann válasza Silentfrog (#19693) üzenetére


krisztyann
tag

Igen észrevettem. :D Ezért vettem inkább oto-kat.

(#19695) Osynho válasza krisztyann (#19694) üzenetére


Osynho
addikt

Cuki ez az oto. :K Azt mondjátok hatékonyan pusztítja az algát? Milyen alternatívák vannak még erre a feladatra? Anci akkor kiesik.

(#19696) krisztyann válasza Osynho (#19695) üzenetére


krisztyann
tag

Én úgy vettem észre, hogy ő írtja az algát rendesen. Nálam a pontalga a gáz leginkább, ezt azonban egyik se eszi.

(#19697) Shrimplandhu válasza krisztyann (#19696) üzenetére


Shrimplandhu
tag

Az oto eszi szépen az algát csak elég érzékeny jószág. Az anci nagykorában (amikor rákap az egyéb kajákra) már szinte semmilyen algát nem eszik.
A rendszertelen tápozás rosszabb mint a semmilyen tápozás.
A pontalga a direkt fénytől van: úszónövényes takarással vagy félárnyékba elhelyezéssel védekezhetsz ellene. Lassú növésűeket (anubias, microsorium) én oda raknám védve a direkt fénytől.

http://shrimpland.hu/

(#19698) krisztyann válasza Shrimplandhu (#19697) üzenetére


krisztyann
tag

Most már lesz időm normálisan foglalkozni az akival. Amúgy is cserélni akartam a sódert. Manado lesz végül. Gondoltam arra, hogy az anubiast alávetem egy black outnak, hátha csökkenne rajta a pontalga.
Az amanót bántaná a vitorlás?

[ Szerkesztve ]

(#19699) Neoka válasza flegga92 (#19684) üzenetére


Neoka
aktív tag

Szia,

Nem közvetlen a közelében Vadvilagbolt

Vagy ha visszamész a hungáriáig, akkor a Aquafauna

(#19700) mdk01 válasza Silentfrog (#19645) üzenetére


mdk01
addikt

Anno, én is nézegettem ki vállal rá garanciát hivatalosan papírral, minősítéssel és egy céget találtam szeged mellett. Aztán a drága szállítás miatt inkább megcsináltam magam, egy kis utána olvasás után.
A másik gond, hogy itt nálunk is ragasztanak ilyen halas bolton keresztül, csak a minőség sokszor nem olyan amilyennek lennie kellene. Értem ez alatt az össze vissza taknyolást és a látszó élek sem csiszoltak csak vágottak sokszor.
Nagyon utána kell járni és odafigyelni ilyen rendelésnél akkor nem lehet gond, kitűzni az elvárásokat, vagy megcsinálja magának az ember. Akkor tudod mivel volt összeragasztva, mert még páran mindig képesek megragasztani sima ecetsavas szilóval, mert akkor 1000,- -tal olcsóbb, meg hogy bizonygassák, hogy az is tökéletesen megfelel.
Soudal nekem bevállt egyelőre 3 éve, az FBS is teljesen jó, esetleg Den braven is kapható néhol, vagy vannak a speciálisak amiket nem mindenhol árulnak.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.