Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#19701) mdk01 válasza C_hris (#19661) üzenetére


mdk01
addikt

Valamilyen carbo használata, rendszeres vízcsere, normál szűrő.
Áramlást nem írom, bár sokan azt is írnák, de pl. nekem elég erős az áramlás és életembe nem volt még ecsetalgám.
Az csak elősegíti a kialakulását, ha megvan hozzá a körülmény, de nem attól alakul ki.

(#19702) mdk01 válasza krisztyann (#19690) üzenetére


mdk01
addikt

Zöld pontalga ellen jó a magasabb foszfát, vagy a nitrát elszállását megakadályozni, hogy ne csinálj foszfát hiányt. Vissza veheted a fényt is, mert az a fő okozója és akkor a többi algád is eltűnhet.

Elég összetett dolog ez az alga kérdés, nagyon sokmindentől függ, és ismerni kellene az egész akváriumot ahhoz, hogy valaki valami épkézláb segítséget adjon.
Olvasni kell sokat a neten, mérni vízparamétereket, és kitalálni vajon mi okozhatja nálad.

(#19703) Silentfrog válasza mdk01 (#19700) üzenetére


Silentfrog
Topikgazda

Pedig a ragasztó anyaga a legfontosabb az akváriumnál. Az első akváriumomat kaptam, olyantól aki használtan vette, és én is továbbadtam. Vagy 15 éves 200 literes akvárium volt még a középső merevítése se volt bent. Jól és jó anyaggal volt megragasztva.
Viszont én is olvastam olyat , hogy szétrobbant az akvárium. Gyanítom nem az üveg pukkant el, hanem a ragasztás adta meg magát és az üveg a földön tört darabokra amikor elsodorta a kiömlő víz.Ez mind egy pár ezer forintos ragasztó miatt? :(((

A V@terán jelenleg is többen árulnak akváriumokat 2 év garanciával. Nekem nem garancia kell hanem tapasztalat és minőség.
Egy 700-1000 literes akvárium ha megadja magát akkor maga az akvárium ára a legkisebb tétel. /halak, növény, vízkár, stb sokkal többe van /

(#19704) Shrimplandhu válasza krisztyann (#19698) üzenetére


Shrimplandhu
tag

A manado jó talaj bár kissé nehéz ültetni bele :)
A pontalgán nem segít a black out. Az anubias erősen algás leveleit nyugodtan levághatod ha marad rajta 1-2 levél az is elég neki hogy újra leveleket növesszen. Csak rakd árnyékosabb helyre, vagy vedd kicsit visszább a világítást.

http://shrimpland.hu/

(#19705) Osynho válasza Shrimplandhu (#19704) üzenetére


Osynho
addikt

Én is küzdök az anubias levelének algásodásával. Mondjuk most áll be az akvárium, remélem később mérséklődik. Szivaccsal szoktam leszedni róluk, szépen lehet lehántani. :D

(#19706) Shrimplandhu válasza Osynho (#19705) üzenetére


Shrimplandhu
tag

Azzal mindenki küzd. :)
Az Anubiasok szerintem nagyon érdekes növények. A legszívósabb fajok közé tartoznak amelyek akváriumban tarthatóak.
Találtam már gyorsan növő "hínár-rengeteg" alá véletlenül bekerült anubias tövet ami hetekig nem látott fényt és bár kissé világosabb zöld levelei voltak cserébe egy algapötty se volt rajta...
A szívósságuk meg abban nyilvánul meg, hogy ha az algás leveleit levágjuk akkor is megmarad, megújul ha marad egy kis fotoszintetizáló része (1-2 levél).

http://shrimpland.hu/

(#19707) Osynho válasza Shrimplandhu (#19706) üzenetére


Osynho
addikt

Igen, igen. Nekem is ez a tapasztalatom. Kinyírhatatlan növény, olyan, mintha műanyagból lenne. :DDD Nem gyorsan, de magabiztosan elszaporodott nálam az évek során. Ami zavar kicsit, hogy mindig kinövi az akváriumot magasságban és árnyékol a vízfelszínen elterülő leveleivel. Persze ez nem lenne gond, ha mondjuk 80cm magas lenne az aksi. :D

(#19708) krisztyann válasza mdk01 (#19702) üzenetére


krisztyann
tag

Igen olvastam, hogy jó ellene a foszfát. Ha most az újraindítás után is előjön akkor veszek tesztet meg foszfátot. A világítás 7 órát ment, 48W a 105 literre. Most majd 4 óráról akarom fokozatosan növelni.

(#19704) Shrimplandhu Most majd alakítok ki vmi árnyékosabb helyet. Eddig nem nagyon volt.

(#19709) Tarill


Tarill
őstag

sziasztok! az mitől lehet ha egyik felnőtt halamnak ferde lett a gerince? egy "S" lett benne, nőstény guppi, korábban teljesen normális volt. szülés miatt pl?

(#19710) mdk01 válasza krisztyann (#19708) üzenetére


mdk01
addikt

Óvatossan kell bánni azért a foszfáttal, nem szabad túl sokat adni abból sem. Nekem akkor volt gyönyörű mikor benőtt fölé a crypto.
Inkább árnyékot keress neki, mint foszfátot adj, mert olcsóbb is meg nincs vele macera, csak mint alternatíva mondtam, hogy az is jó lehet.

(#19711) mdk01 válasza Tarill (#19709) üzenetére


mdk01
addikt

Kuka...

(#19712) Silentfrog válasza mdk01 (#19711) üzenetére


Silentfrog
Topikgazda

Vagy szeretetotthont létesít és él amíg él az a hal. Nálam is van két " selejt" .Az egyik félszemű a másik "értelmi fogyatékos" :DDD

(#19713) bringasisti válasza Tarill (#19709) üzenetére


bringasisti
őstag

Valamelyik hím biztos gerincre vágta :DD. Ott a Viz kicsit nem tiszta

BENEFON DELTA--------N8

(#19714) Tarill válasza bringasisti (#19713) üzenetére


Tarill
őstag

ez víz miatt lehet? :S

(#19715) bringasisti válasza Tarill (#19714) üzenetére


bringasisti
őstag

Próbáltam rákeresni de nem találtam. Lényeg hogy oxigénhiány egy kis nitrit nitrát társaságában okozhat ilyesmit, hosszú szállításnál szokott előfordulni. Ha jól értelmezem a problémát, ugyanis a szájköltöknél és az eleven szülőknél van hogy gyári hibás mert nem fért el rendesen a bölcsőben.

[ Szerkesztve ]

BENEFON DELTA--------N8

(#19716) Tarill válasza bringasisti (#19715) üzenetére


Tarill
őstag

igen tudom hogy van olyan hogy alapból görbe gerinccel születnek, de ez már vagy 3 hónapja nálam van vagy még több tök egészséges meg normális volt... ma vettem észre hogy lett egy S a gerincébe :S

(#19717) Tarill válasza bringasisti (#19715) üzenetére


Tarill
őstag

A betegség tünetei a halaknál a leggyakrabban még ikra és ivadékkorban jelentkeznek, a kifejlett példányoknál nagyon ritkán. Néha a gerincferdülés az elevenszülő nőstényeknél figyelhető meg, miután lefialtak, ez azzal magyarázható, hogy hirtelen megváltozik a hal hasának belső nyomása. A gerincoszlop bármely részén megfigyelhető a deformálódás, néha több helyen, úgy vízszintes mint függőleges irányban is. A beteg díszhal általában lemarad a növekedésben, bár étvágya nem csökken. Csak nagyon fiatal, egy-két hetes ivadékok pusztulnak el a gerincferdüléses betegség során.

ezt találtam, ez pedig nem rég szült... :/

(#19718) havri1 válasza Tarill (#19717) üzenetére


havri1
félisten

Nekem régen mind a 3 guppi fialás után így meggörbült. Még Talán ide is tetten fel képet, azt a választ kaptam ha jól emlékszem, gyenge, túltenyésztés eredménye.

havri

(#19719) bringasisti válasza Tarill (#19717) üzenetére


bringasisti
őstag

Az az igazság hogy így távolról mi is csak találgatunk mint a doki mikor bemész a rendelőbe és az előző hat beteg meg volt fázva már az ajtóban mondja hogy vegyél zsebkendőt.

BENEFON DELTA--------N8

(#19720) Tarill válasza bringasisti (#19719) üzenetére


Tarill
őstag

hát ja... nem bántom, él amíg él :D

(#19721) Misi1980


Misi1980
senior tag

Sziasztok!Foglalkozik itt valaki díszhal,és csiga árusításával?Komárom,Győr és környékén érdekelne.

(#19722) Daywalker


Daywalker
addikt

Üdv! Kérdésem lenne aljzattal kapcsolatban. Próbáltam informálódni és visszakeresni a topikban, de totál elvesztem, nem tudom mi lenne jó megoldás, ezért kérném a segítséget.
Az alapfelállás, hogy most van egy sima 60 literes aksi, benne két páncélosharcsa, két karmosbéka, egy anci...(volt egy cápamárna is, de már nincs velünk - 5 évig húzta csak :( ).

Namármost, költöztetés lesz, egy kb. 150 literes sarok akváriumba menne át az egész. Több halat nem nagyon tervezek, max még egy anci és valószínűleg 2 cápamárna max. A vizet egy eheim 2224 forgatná és levegőztetné diffúzorral (plusz fűtés, természetesen). Növény is van, de ezek jelenleg sem a talajba kapaszkodnak, hanem az egyik egy műanyag rácsos valamiben (kosár?) van, a másik pedig rákapaszkodott teljesen a fadekorációra. Úgy tűnik jó neki, mindkettő nő mint a bolond, de gyanítom lehetne jobb. (Egyébként ezt az egészet örököltem, nem én építettem ki).

A kérdés, hogy a fentieket figyelembe véve milyen aljzat kéne? A mostaniban bazalt és zúzott mészkő keveréke van, illetve van egy zsák ilyen kékes lilás ~1-2 mm szemekből álló sóder (?), ami jól néz ki, de hát nem túl természetes. A kérdés, hogy esetemben mi lenne az optimális, ami jó lenne a növénynek is, a halaknak is, és még természetesen is néz ki? Persze megoldható, hogy többféle legyen (növények alá másmilyen...ez járható út?)

Kösz előre is!

"A szabályok csak irányelvek azoknak, akiknek végképp nincs szabad akaratuk."

(#19723) Silentfrog válasza Daywalker (#19722) üzenetére


Silentfrog
Topikgazda

Nagyon népszerű a bazalt, és is ezt ajánlanám. A mészkőnél jobb olyan szempontból, hogy nem keményíti a vizet. Nem drága, nem ronda! :DDD

(#19724) Daywalker válasza Silentfrog (#19723) üzenetére


Daywalker
addikt

Na igen, bár a fekete miatt talán szerencsésebb lenne valami más...vagy nem?

"A szabályok csak irányelvek azoknak, akiknek végképp nincs szabad akaratuk."

(#19725) Silentfrog válasza Daywalker (#19724) üzenetére


Silentfrog
Topikgazda

Milyen színű aljzatra gondoltál? Sokféle van amit lehet aljzatnak használni,csak a festetteket kell kerülni.
Nálam márvány és bazalt keverék van.

[ Szerkesztve ]

(#19726) Daywalker válasza Silentfrog (#19725) üzenetére


Daywalker
addikt

Valami világosabbra. De lehet, hogy akkor az általad használt keverék jó lenne nekem is.

"A szabályok csak irányelvek azoknak, akiknek végképp nincs szabad akaratuk."

(#19727) Silentfrog válasza Daywalker (#19726) üzenetére


Silentfrog
Topikgazda

Jobban jársz ha nem kevered, mégpedig azért mert az eltérő szemcseméret miatt a nagyobbak lesznek felül mindig. Nálam ez nem gond mert a sügerek dúrják az aljzatot de nálad nem fogják.

Színbe keverheted ha úgy tetszik,csak azonos szemcseméret legyen, így legjobb ha azonos az anyaga.

(#19728) Daywalker válasza Silentfrog (#19727) üzenetére


Daywalker
addikt

Hát a harcsákat sem kell félteni ezen a téren, bár tény h nem mindenhol.

"A szabályok csak irányelvek azoknak, akiknek végképp nincs szabad akaratuk."

(#19729) Tarill


Tarill
őstag

bakker most hogy jobban meg néztem a nagy akváriumot feltűnt hogy 2 hal hiányzik, egy hím guppi meg egy albínó törpe harcsa :/ de már hetek óta nem láttam őket de fel se tűnt... tetemmel nem találkoztam, szóval így már értem a rossz vízminőséget :/ vagy esetleg megette a többi hal(egyszer egy ékfoltost megettek, vagyis félig, és úgy vettem el tőlük)

(#19730) myk74 válasza Daywalker (#19726) üzenetére


myk74
senior tag

Kvarchomok 0,4-1mm méretben, alatta táptalaj. Évek óta ezt használom, semmi gondom nincs vele.

Nincs kéz Nincs csoki!

(#19731) Daywalker válasza myk74 (#19730) üzenetére


Daywalker
addikt

JBL Manado például? Ez a kombó porszívózható vagy miként lehet tisztán tartani?

"A szabályok csak irányelvek azoknak, akiknek végképp nincs szabad akaratuk."

(#19732) WunderKinder válasza Daywalker (#19731) üzenetére


WunderKinder
tag

A manado-t nem lehet porszívózni (vagy csak én vagyok béna).

(#19733) Silentfrog


Silentfrog
Topikgazda

Normális szűrés mellett miért kell talajt porszívózni?

(#19734) myk74 válasza Daywalker (#19731) üzenetére


myk74
senior tag

Simán lehet porszívózni.Nincs vele gond.

Nincs kéz Nincs csoki!

(#19735) Daywalker válasza Silentfrog (#19733) üzenetére


Daywalker
addikt

Nincs hatalmas tapasztalatom, bár nem egy akváriumom volt, de csak abszolút hobbi szinten és nem nagyok, de a mostaninál elég laza a talaj és elég erős forgatás van (belső Eheim szűrő, plusz még egy szivacsos-levegős), mégis szennyeződik a talaj...pedig túletetés sincs. Szóval szerintem időnként kell, azért kérdeztem. De lehet tévedek.

[ Szerkesztve ]

"A szabályok csak irányelvek azoknak, akiknek végképp nincs szabad akaratuk."

(#19736) bringasisti válasza Daywalker (#19735) üzenetére


bringasisti
őstag

A talaj szennyeződése két dologgal előzhető meg. Nagyon apró majdnem homokszerű talajon az naci addig pofozza a kulát míg a szűrő beszippantja. Ha ez a két feltétel megvan nem lehet gond

BENEFON DELTA--------N8

(#19737) Daywalker válasza bringasisti (#19736) üzenetére


Daywalker
addikt

Olvasgattam pár fórumot és én is erre a következtetésre jutottam. Mármint hogy a mostani és az eddig használt talajszerkezetben inkább elakad, semmint felkapná a szűrő által keltett áramlat. Node, akkor körvonalazódik is a megoldás, hála nektek :)

"A szabályok csak irányelvek azoknak, akiknek végképp nincs szabad akaratuk."

(#19738) Vampire Bat


Vampire Bat
aktív tag

Ez az akvárium nektek tetszik? (a marha színes köveken kívül) 10/?

"Amikor megszülettél te sírtál és mindenki más körülötted nevetett,élj úgy,hogy amikor meghalsz te nevess és mindenki más körülötted sírjon!"

(#19739) bringasisti válasza Daywalker (#19737) üzenetére


bringasisti
őstag

Én a Balaton északi partján található úgynevezett " kagyló homokot használok" mert nem tartok növényeket viszont az összetétele kedvez azoknak a halaknak amit tartok.

BENEFON DELTA--------N8

(#19740) Silentfrog


Silentfrog
Topikgazda

Egy éve működik ez a 300 literes Afrikai sügeres akvárium 30 darab 8-12 centis hal volt benne tegnapig.
Sosem aljzat porszívóztam, de most , hogy felhoztátok a témát és úgyis vízcsere következett át dúrtam az az aljzatot nem csak a felszínét hanem végig az akvárium aljáig.

Ez jött ki a talajból 100 liter viz leszívása és vagy 20 perc porszívózás után.

A talaj 2-3 mm bazalt és egy 1-1.5 mm-es márvány.
Én ezután se fogom durkálni a talajt az tuti. :DDD

Ilyen lett az összekavart talaj

[ Szerkesztve ]

(#19741) Daywalker válasza myk74 (#19734) üzenetére


Daywalker
addikt

Tudsz esetleg egy közelit küldeni a talajodról, hogy néz ki az akváriumban? :R

"A szabályok csak irányelvek azoknak, akiknek végképp nincs szabad akaratuk."

(#19742) Sirandrish válasza Silentfrog (#19740) üzenetére


Sirandrish
legenda

Belső szűrővel is elérhető (legalább megközelítőleg) ilyen eredmény?
Amúgy milyen "porszívót" használtok?

Every game has a story...Only one is a legend...The legend is back! This year...the Legend is reborn! The Legend of Zelda! --- A Zelda azért létezik, mert néhány évente meg kell csinálni a világ legjobb játékát....

(#19743) Shrimplandhu válasza Silentfrog (#19740) üzenetére


Shrimplandhu
tag

Ez nem sok mondhatni semmi. A tanulság: nálad jó minden nem kell aljzatporszívózni.

http://shrimpland.hu/

(#19744) havri1 válasza Sirandrish (#19742) üzenetére


havri1
félisten

Külsővel is nehéz, nagy áramlás kell.
Én egy ebayes 600ft-os csövet.. Tökéletes..

havri

(#19745) Sirandrish válasza havri1 (#19744) üzenetére


Sirandrish
legenda

Hja akkor nem kell csodát várnom..rendben :)
A porszívózással nincsen gondom..régebben is csináltam, csak azt hittem hogy nem olyan nagyon nehéz ezt elérni :)

Kérdés: 0,5w/litert ajánlottak itt többen is. Most tudnék venni egy elég fasza világítást, de abba 65w-s T5ös cső van. Az sok lenne?

Every game has a story...Only one is a legend...The legend is back! This year...the Legend is reborn! The Legend of Zelda! --- A Zelda azért létezik, mert néhány évente meg kell csinálni a világ legjobb játékát....

(#19746) Osynho


Osynho
addikt

Üdv!
10 napja üzemel a JBL 901-es szűrő a 112l-es akváriumomban. 0,7l kerámia, 1l siporax, fél liter micro mec van benne + szivacsok. Eléggé algásodik sajnos. Az oldal üvegen és a növényeken is jól látható. A világítás 2x15W 6400K-s kompakt fénycső egyelőre, sok hal nincs, növényzet viszonylag sűrű. Ma tervezek vízcserét, takarítást. Mi lehet a gond? Lehet, hogy simán több idő kell, hogy beálljon a szűrő? A világítás kevés és ezért algásodik ennyire?

Elég oxigénellátás szempontjából, ha a bejövő ág fodrozza a vízfelszínt?

[ Szerkesztve ]

(#19747) Sirandrish válasza Osynho (#19746) üzenetére


Sirandrish
legenda

Az okítást meghagyom a profiknak, de annyit még én is tudok hogy az a világítás nagyon kevés, és könnyen lehet attól is :K

Every game has a story...Only one is a legend...The legend is back! This year...the Legend is reborn! The Legend of Zelda! --- A Zelda azért létezik, mert néhány évente meg kell csinálni a világ legjobb játékát....

(#19748) havri1 válasza Sirandrish (#19745) üzenetére


havri1
félisten

Inkább úgy írom, sok mindennek kell passzolni.
Pl kevés akadó, sok szabad hely, erős Flow, sima talaj.
Hátránya : sokkal hamarabb tömődik el a külső szűrő, hamarabb kell takarítani.
Én inkább közép magasra tettem a szívó csonkot, így alatta gyűlik össze a mulm. Heti vizcserenel meg onnan összeszívom.
Nekem így jobban bevállt.
Világításhoz nem értek egyáltalán, nekem is nagyon gyenge, így tetszik.

[ Szerkesztve ]

havri

(#19749) jegenye77 válasza Osynho (#19746) üzenetére


jegenye77
addikt

Milyen alga?
10 nap alatt legalább egyszer de akár kétszer is cseréltél vizet ugye?! (ha 10 napja indítottad az aksit akkor)

[ Szerkesztve ]

Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!

(#19750) Osynho válasza jegenye77 (#19749) üzenetére


Osynho
addikt

Persze, heti 20-30% vízcsere van. Amint hazaértem, csinálok fotót. Az üvegen zöld színű, szépen lobog az áramlásban, az anubiasokon sötétebb, mintha rohadna a levelük. A növényekkel bekerült egy csiga fajta, amit nem ismerek, barnás, átlátszó házuk van. 1-1,5cm-esek. Mennyire valószínű egy szaporodási invázió? :B

Az akksi 2 héttel a külső szűrő előtt indult, ideiglenesen 2 belső szűrővel. A régi, kisebb akiból kb 30 l vizet áttettem, illetve a szűrőt nem mostam ki azonnal, remélve, hogy hamarabb beáll a víz.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.