Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:42:15

LOGOUT.hu

WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#36851) beleszólok válasza mezis (#36845) üzenetére


beleszólok
senior tag

[link]
Ez nem az amit korábban láttam, de pl megnézed a buffalo teljesítményét a többi mellett...
Egy ehhez hasonló teszt miatt reménykedtem, hogy hátha nem csak a fizika.

[ Szerkesztve ]

Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso

(#36852) jakkrisz


jakkrisz
csendes tag

Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Megakadtam. Van egy Asus AC66U routerem, rajta egy dd-wrt firmware. A hálózatom nagyjából így áll össze. Mobiletelefon Hotspotról megy a router 2.4-es antennájára a mobilnet, az meg osztja tovább a netet a masik antennán az eszközökre. A rendszer működik is, egy hibával. Ha kikapcsolom a mobile hotspotot a telefonon, akkor a router ledobálja az eszközöket, majd azok újra felcsatlakoznak, majd pár másodperc múlva megint ledobálja, megint fel és igy tovább-tovább. Tekintettel arra, hogy működik egy Apple Tv is, így a filmnézés, stb. miatt szükségem lenne arra, hogy legyen egy stabil hálozat annélkül, hogy be kellene mindig kapcsolnom a mobile hotspotot. Egyáltalán miért csinálja ezt?

Tudom van Tomato firmware is, de azon már túl vagyok, egy segítőkész hozzáértővel órákat próbálkoztunk vele. Ott meg valamiért a router felcsatlakozik a telefonra, de a WAN port nem kap IP címet, nincs internet és mauálisan beálítva sem megy. Szóval maradt ez.

Ha valai tudna segíteni köszönöm!
Köszönöm

(#36853) mezis válasza beleszólok (#36850) üzenetére


mezis
nagyúr

Zárt térben az antennák viselkedése kiszámíthatatlan, megjósolhatatlan. Előfordul, hogy egy nagyobb nyereségű, irányított antenna rosszabb eredményt produkál. Az irányítottság inkább csak a zavaró adók jelének csökkentésére jó.

mezis

(#36854) Soma01 válasza beleszólok (#36848) üzenetére


Soma01
veterán

A házon kivül nem tudod vezetni a kábelt vagy a padláson?

Esetleg az lehet még a házon kivül nézi egymást 2 AP. Az egyik ott van kint ahol még van kábel és néz abba az irányba ahol a vételi hely van. Onnan meg egy másik néz ide vissza.

(#36855) mezis válasza beleszólok (#36851) üzenetére


mezis
nagyúr

A médiákban megjelenő tesztekkel kapcsolatban nekem is vannak kételyeim. Láttam olyat, amikor a "versenyzők" megválasztásánál valahogy kimaradtak a "súlyosabbak". Az eredmény nem volt kétséges.
Anno, még a "Sulinet"-es időkben írtam egy tapasztalat - teszt - probléma elhárítását tartalmazó irományt a CHIP magazinnak, közlési célzattal. Még csak nem is válaszoltak. A szövegemben egy-egy nem túl erős bíráló mondatom volt a Sulinet-el és a gyártó céggel kapcsolatosan.
(WiFi routerről szólt, ami akkor még újdonságnak számított. Aztán évek múlva jelent meg egy cikk a magazinban, minden szép, minden jó és semmi konkrétum.)

mezis

(#36856) Soma01 válasza jakkrisz (#36852) üzenetére


Soma01
veterán

Akkor a forgalom NAT-olva van vagy nincs? Azaz routerként működik? Mert lehet, hogy az a baj, hogy range-extender-ként használod most a routert és ha megszűnik a forrás, akkor ő sem biztos a dolgában.

(#36857) mezis válasza beleszólok (#36848) üzenetére


mezis
nagyúr

"Mert a párom többé nem állna szóba velem,...."
Lehet, hogy mégis megérné ? ;] :DDD

Nem lehet átfúrni az a falat szekrényestől ? Vagy a mennyezetnél ?

[ Szerkesztve ]

mezis

(#36858) beleszólok válasza Soma01 (#36854) üzenetére


beleszólok
senior tag

panelban lakunk.

Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso

(#36859) beleszólok válasza mezis (#36857) üzenetére


beleszólok
senior tag

Sajnos nem. Egy hülyén megtervezett és kivitelezett, egyedileg épített szekrénysor van a konyhában, nincs egy négyzetcenti szabad hely sem.
Na mindegy, egyelőre próbálok abból gazdálkodni, ami van.
Épp most gyártom az openwrt-t, hogy hátha 2.4GHz-en kliensként rá tud kapcsolódni a másik routerre és akkor valahol a lakás közepén elhelyezve, az 5GHz-re rá tudok csatlakozni a laptoppal.
És akkor már csak egy mini PC kell szervernek, amire eredetileg a tplinket akartam használni. :DD

Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso

(#36860) mezis válasza beleszólok (#36859) üzenetére


mezis
nagyúr

Az 5 GHz-et még jobban csillapítja a fal. Csak a szomszédok vannak ritkábban rajta. Sokkal több csatorna.

mezis

(#36861) beleszólok válasza mezis (#36860) üzenetére


beleszólok
senior tag

Konkrétan egy darab szomszéd sem található 5GHz-en, viszont ha csak wireless-ben gondolkodom, akkor el tudom úgy helyezni ezt a routert, hogy legyen viszonylag jó rálátásom, senkit se zavarjon és még kábelezésre se legyen szükségem. Ha ez így összejön, akkor már csak azt kell kitalálnom, hogy miből csináljam meg azt a mini szervert, amit ebből a routerből akartam az openwrt segítségével összerakni. :)

Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso

(#36862) jakkrisz válasza Soma01 (#36856) üzenetére


jakkrisz
csendes tag

Soma!
Ez most is sokat nem mond nekem sajnos. Nem nagyon vagyok jártas. Az alapbeállításhoz képest, csak a titkosítást meg az egyik antenna Client módba állítását állítottam át.

Hol tudom megnézni, mit nézzek meg?

Köszi

(#36863) Soma01 válasza jakkrisz (#36862) üzenetére


Soma01
veterán

Pl. IP címből meg tudod nézni. A tv meg ezek honnan kapják az IP címüket? Routertől vagy a telefontól?

(#36864) jakkrisz válasza Soma01 (#36863) üzenetére


jakkrisz
csendes tag

Routerről kapják.

(#36865) bigrock


bigrock
addikt

Üdv,
Szerintetek az UBNT Unifi AP megéri a közel 20K-s árát, vagy van hasonló AP olcsóbban, akár egy router 3rd party firmware-rel?
Köszi!

(#36866) netreg válasza Soma01 (#36843) üzenetére


netreg
tag

Köszi a választ. Igen, sajnos felsültem vele, úgy tűnik. Pedig ki is próbáltuk előtte. Oda tettük a Powerline vevőket, ahová fel tudott épülni a Powerline háló, megérkezett a jel, tudtunk kapcsolódni WiFin. Működött minden ponton, de akkor még nem mértünk sávszélességet, amiből kiderült volna, hogy a legtávolabbi pontok már csak a fele sebességet tudják, de ennél sokkal zavaróbb a megbízhatatlan kapcsolat. Ezt csak az utóbbi 2-3 hónap tapasztalatai alapján látjuk. Az egyik épületben 1 adó van és 7 vevő. A vevők is DHCP-vel kapnak címet a központi routertől. Ha leszakadnak a Powerline csapattól, akkor hiába látszik elérhető térerő a közelükben (ők WiFin akkor is forgalmaznak, lehet, hogy az IP-jük sem veszett el, ha nem voltak újraindítva), nem lehet hozzájuk kapcsolódni. Van olyan vevő, ami stabilan megy, van, ami tetszőleges időpontban eldobja magát, de vihar után tuti.

Alapvetően a Powerline miatt szakad, persze a belső antennás vevők sem túl izmos lefedettséget csinálnak maguk körül. Ez utóbbi még nem lenne olyan nagy gond.

Az adók: TL-PA2010
A vevők: TL-WPA2220

Nincs padlás. A felső szinten lévő szobákban látszik a tető belül. Nagyon szép, rusztikus.:D

Igen, arra gondoltam, hogy valahogy a kábellel kell osonni vagy 40-50 métert. A központi helytől gyakorlatilag egy nyitott folyosó van mindkét irányba. Falsarokban, fal/mennyezet találkozásnál el lehetne kulturáltan vinni. Aztán menne rá valami díszléc mittomén. Ez az egyik fő épületben van így. Ha erre a folyosóra egyenletesen elosztva, a plafonra 3 bika AP felkerül, az be fogja szórni a környező szobákat + a felette lévőket is, Nem látok más lehetőséget. A Powerline elbukott, a Range Extendernek hosszú a folyosó. Vagy abból kéne valami erősebb? Régebben Planet WNAP-1110 volt RE módban, nem volt túl meggyőző. Mondjuk a másik épületben felfelé is van 2 emelet, meg ott vannak az U alak szárnyai. Közben mindenhol masszív kőfalak. Nem tudom, hogy létezik-e olyan Range Extender, ami megbízhatóan teszi a dolgát egy ilyen környezetben.

Az is lehet, hogy nem szereljük le az egészet, csak a problémás pontokra viszünk kábelt a működő Powerline vevőktől és a végére egy AP. Na ez nem is rossz ötlet. Bár elég nagy az utálat már Powerline ügyben. Én sem bízom már benne igazán.

A TL-WA7510N 5GHz-es hidak viszonylag jól elviszik a jelet a másik két alépületbe, a gond akkor van, ha ők sem kapják meg. Egy darabig ők is Powerlineon kapták a jelet, de aztán kaptak közvetlen ill. egy switchel megszakított ethernet kábelt a routerig. Az egyiket újra kellett indítani egyszer, de távolról meg lehetett csinálni (pont az AP módú halt be és a kilens oldal nem tudott hozzá kapcsolódni WiFi-n, de a router felől, etherneten elérhető volt).

PLEASE, ha valakinek van jó ötlete, ne tartsa vissza!

[-o--o-> ......................<VOLVO 4 Life>..........................................................

(#36867) netreg válasza Soma01 (#36843) üzenetére


netreg
tag

Ja és köszi az Ubiquiti szavazatot. Nagyon gondolkodom rajta, hogy abból próbálok ki valamit. UAP (2,4GHz), UAP-PRO (2,4GHz+5GHz) és UAP-AC (2,4GHz+5GHz+csatorna összefogás) között vacilálok. Mindegyikre 122m-t írnak. Gondolom ez nyílt téren igaz.:D

[-o--o-> ......................<VOLVO 4 Life>..........................................................

(#36868) Soma01 válasza netreg (#36866) üzenetére


Soma01
veterán

Ha csak a stabil powerline-októl viszel kábelt, az nem rossz ötlet. És ha nem jön be, akkor már legalább le van kábelezve félig.

Esetleg a folyosóra lehet stukkót tenni a sarokba és a mögé elfér, vagy olyan parkettaszegő is van, miben van beépített "kábelcsatorna". Vagy ha padlószőnyeg van, akkor a sarokban is elférhet, vagy a szőnyeg alatt. Van lapos utp kábel is és az nem látszik a szőnyeg alatt.

Amúgy ha olvasol teszteket powerline-okról ott meglátszik, hogy nem mind teljesít jól. De vannak egész jók.

Mivel folyosóról van szó és viszonylag egyenes szakaszok, a wifi ott nem jöhet szóba? Igaz, kellene pár plusz eszköz, meg lehet antenna is.

(#36869) netreg


netreg
tag

Újabb projekt, újabb ötleteket várok. Akinek van kedve, ötleteljem velem!:D

Van itt ez az épületcsoport.

H1 ház tetejére érkezik az internet valami WiFi parabolával. Modem+antenna fenn, ethernet le a D jelű dolgozóba, ott be egy TPLINK wifi routerbe, LAN portra. Másik LAN portról kábel vissza a tetőre, de a másik oldalra, az As antennához, ami az út másik oldalán lévő Sufniba sugároz. Eddig minden szép és jó. Ill. idáig eljutni már pár hét volt, mert eddig a dolgozóban egy ADSL modem-router csücsült 700kbps(!) sebességgel.:) Ez az új összeköttetés már 4mbps-ot tud!!! Hát ez van vidéken.:(

A feladat átvinni a netet a H1 épület belsejébe és a H3 épület távolabbi részén kialakított 3 apartmanba (Ap1, Ap2, Ap3), valamint a ház mögött lévő M jelű medencéhez is sugározni.

Ötlet: A dolgozóból két újabb kábel ki, egy hátra a medence felé eső falra, széles tartományt, rövid távot átfogó AP, másik kábel a szomszédos épület felé eső falra egy P2P irányított WiFi antennába, aminek a párja a H2 épület tetején a TV antenna póznáján csücsülne (jól látják egymást). Innen net le az M jelű mosókonyhába, ott Switchbe be. Onnan másik kábel vissza, és egy szélesebb látószögű antennával megszórni az utca másik oldalán lévő házikót, benne az apartmanokkal. Ha az apartmanok belső részére már nem akarna bemenni a jel, akkor belül, félútra WiFi Range Extenderek. H2 épületben a Switchből 3. kábel ki, be egy Powerline adóba, nappaliban Powerline WiFis vevő.

Esetleg ennek variánsa egy olyan megoldás, hogy a Switch felköltözik egy vízálló dobozba az antennákhoz, oda csak 230V megy fel és vagy 1 ethernet jön le a mosókonyhába, ami belemegy a Powerline adóba vagy már az adó is fenn a dobozban lakna és a 230V vezetéken jönne le a házba a net és a nappaliban vennénk le az elektromos hálózatról. A két pont (mosókonyha a földszinten és antennacsoport a tetőn) között kb. 25-30m kábelezés kell eresz alatt, kívül. A tulaj lyukakat nem kar sehol. Preferálom, hogy csak az antennák legyenek fenn (amik igazából AP-k is), akár az ethernet kábelen felküldhető nekik a delej is, bár a 30m már határeset, így csak két vékony ETH kábel menne fel a tetőre. Szervízelés szempontjából ez jobbnak tűnik, de tény, hogy abban is van ráció, hogy 1 delej megy fel és minden egyéb fenn lenne a dobozban. A Powerline tapasztalatomból kiindulva, túl sokszor kell resetelni ezeket a vackokat.:(

Milyen eszközöket használnátok? (P2P kapcsolathoz ill. a szemben lévő apartmanok erőteljes beszórására, Range Extendernek, Powerlinenak)

Esetleg jobb ötlet van-e?

[-o--o-> ......................<VOLVO 4 Life>..........................................................

(#36870) netreg válasza Soma01 (#36868) üzenetére


netreg
tag

Igen, ilyenekre gondoltam. Ha viszont azok is ki-kiesnek szinkronból, amik közelebb vannak, nem építenék a bizonytalanra.

Ezért inkább vinném a kábelt a routertől végig. Ezért jó a POE eszköz és a bivaly AP a kábel végén. Unifi család pl. Nagyon dizájnos, füstjelző szerű kivitel, nagy hatósugár (elvileg 122m). Vagy bármi egyéb is jó, de külföldi fórumokon is támogatják, úgy látom. TPLINK-ről nem nagyon olvasok, azok inkább otthoni meg hobbi eszközök, nem valók ilyen éles helyekre. Van egy villanyász ismerősöm, hálózatot is épít, meg WiFi internetet telepít és ő panaszkodott a TL P2P eszközeire. Sok kliens esetén lefagyott a kapcsolat. Azt is tőle hallottam, hogy éppen ezért használnak ők is Ubiquity-t, mert az a sok klienst is jól viszi. Nem utálja a TP-t, ha csak egy router/kliens kell, berakja a kábel végére, de az internetes fogadóik és átjátszóik mind Ubik.

Az egyik folyosón Range Extender volt kettő régebben és a középtájon lévő routerre kötött AP-től kapták a jelet, de nem volt megbízható állítólag. Ezért kellett a fejlesztés, amiből inkább csak fejvesztés lett.:( Másodszor már biztosra akarok menni. Nem lehet többször hibázni. Persze akár jól is működhetett volna, ha az eszközök hozzák, amit ígérnek. 300m az elektromos hálózaton? Hahaha! :D Ill. :O

[-o--o-> ......................<VOLVO 4 Life>..........................................................

(#36871) netreg válasza And (#36755) üzenetére


netreg
tag

Ezen a linken már nincs fenn a free androidos verzió, csak a fizetős. Tud esetleg valaki linket a free android 3.1.2.1-hez?

[-o--o-> ......................<VOLVO 4 Life>..........................................................

(#36872) Soma01 válasza netreg (#36869) üzenetére


Soma01
veterán

Szerintem jó az ötlet.
Én úgy gondolom, hogy mivel 100-as LAN szabvány elég a tetőn lévő AP-k kapcsolatához. Így 4 ér (2 pár) használható tápra. Azt nem tudom, a szabvány hány eret használ, de ha sokat esne a fesz. fel lehet használni a másik érpárat is. De szerintem 30m-re elmegy még. Amúgy meg adtam egy linket fentebb, azzal lehet számolgatni.
Én sem vinném fel a switch-et a tetőre. Oda fel csak olyan eszközt vinnék, ami kültérre lett tervezve. Egy vízmentes doboz szerintem még nem megoldás.

A powerline, egy épületen belül elég stabil?

Az apartmanos rész nem nagyon tetszik, de mivel mondtad, hogy nem lehet furkálni meg kábelezni, ezért nincs jobb. A Range Extenderek nem tudom tudnak-e majd elég jelet összeszedni? :F Valahogy be kellene jutni az épületbe. Ha már bent lennénk ott nem lehet powerline-ozni? De van olyan Range Extender, amit konnektorba kell csak dugni. Tehát méretre akkora mint egy powerline. De szerintem kábel kellene vagy WDS kellene, nem Range Extender. Jobb lenne ha egyben lenne a hálózat, nem darabokban.

(#36873) DataTraveler


DataTraveler
tag

Sziasztok!
Mi a véleményetek a Wifi World 880WG vevő-ről?
Ez csak valami kamú kínai kütyü vagy tényleg olyan jól veszi a jelet mint ahogy írják.
Egyik kamionos ismerősömnek szeretném venni de nem tudom hogy érdemes-e.

Don’t steal, don’t lie, don’t cheat, don’t sell drugs. The government hates competition..

(#36874) Soma01 válasza netreg (#36870) üzenetére


Soma01
veterán

TP-vel is jó és komoly hálózatokat építeni, de akkor más lesz az árfekvés is. Nem a soho kategóriát kell nézegetni. Mivel sok kliens csatlakozására lehet számítani, ezért komolyabb routert ajánlok. Bár nem tudom mi van most. Az is igaz, hogy ilyen kis sebességű netkapcsolat nem fogja kifektetni szinte egyik routert sem. De én mégis erős cuccot vennék. Klienseket (ügyfeleket) el kell szeparálni egymástól...
A ház tetejére ezek közül raknék: [link] Van rajtuk plusz antenna csati is, tehát mehet rájuk p2p antenna is, pl yagi.

(#36875) mezis válasza DataTraveler (#36873) üzenetére


mezis
nagyúr

Üdv.!

[link]

mezis

(#36876) Soma01 válasza DataTraveler (#36873) üzenetére


Soma01
veterán

Nem ismerem, de véleményem szerint megveheted ha nem drága. Az adó teljesítménye elég nagy. Nagyobb mint ami itthon megengedett, de neki pont jól fog jönni. A hozzá adott antennával szkeptikus vagyok, de az az antenna cserélhető, szabványos a csatlakozója.

(#36877) netreg válasza Soma01 (#36874) üzenetére


netreg
tag

Igen a TL-WA7510N változatot már használtam több alkalommal is. Mivel itt 40-50m-t kell áthidalni (2 épület távolsága), ezért a beépített antenna is bőven megteszi.

Ubiquitiben mi lehet jó? Nanostation? M2/M5 és Loco M2/M5 adatlapokat tanulmányozok most.

Az apartmanok besugárzására meg Airmax AM-2G16-90 egy Rocket M2 AP-vel. Nem olcsó így együtt, de remélem elég ütős és legalább az apartmanok mélységének feléig befut a jel. Használtam már egy egyszerű AP-t TL-ANT2409A antennával hasonló céllal, de rövid volt a hatótáv még nyílt terepen is. Falon tuti nem jutna át.

Szerintem összesen 10-12 együtt böngésző eszköz lehet főszezonban.

Szerk: Vagy túlzás az Airmax 2G-16-90 meg a Rocket M2? Olcsónak nem olcsó, de remélem megéri az árát. Inkább süsse meg a vendégeket, de ne panaszkodjanak, hogy nem megy a net. :D

[ Szerkesztve ]

[-o--o-> ......................<VOLVO 4 Life>..........................................................

(#36878) netreg válasza Soma01 (#36872) üzenetére


netreg
tag

Kicsi épület, viszonylag új, remélem elmegy Powerline segítségével a saroktól az épület közepéig. Ha nem? WiFi link? Nem hiszem, hogy stabilabb. Kábelt tennék ide is, meg AP-t a végére, de nem lehet furkálni. Azért akárhogy is. 2014. végén járunk, de még mindig az ethernet kábel a legstabilabb és legolcsóbb. Csak gondolkodni kéne előre a felújításoknál, ami ritkán történik meg úgy látom.

[-o--o-> ......................<VOLVO 4 Life>..........................................................

(#36879) And válasza DataTraveler (#36873) üzenetére


And
veterán

Amikor azt szoktam említeni, hogy a gagyi dzsunkagyártók már azt sem tudják, mekkora értékeket hazudjanak egy wifi-eszközre, akkor kb. erre szoktam gondolni. Ez a nagyotmondás csimborasszója, a világrekorder, a non plus ultra. Hogy 8000 mW egy USB2-es cuccnál (ami legfeljebb 2,5W-ot tud leadni, aminek 15..20%-a alakítható 2,4 GHz-en RF-teljesítménnyé), meg 58 dBi antennanyereség (egy méteres paraboláé meg 24 dBi)? Komolyan, ez már egyszerűen fájdalmas. Itt bővebben is írnak ezekről a "műszaki adatokról": [link]. Ez sajnos egy rakás kaka :(.

(#36880) Soma01 válasza netreg (#36877) üzenetére


Soma01
veterán

Szerintem ez nagy oda. Meg én úgy gondolom, hogy az adó teljesítményeket és antenna nyereségeket össze tudod hasonlítani. Nem biztos, hogy sokkal jobb lesz az Ubi. Az viszont biztos, hogy nagyon stabil. De ha az elejétől Ubi eszközökből építkezel, akkor úgy rendszerben nagyon jól összehangolható.

Én TP-ket vennék most már. Azokra szappantartókra nem sok panaszt hallottam. Több általam ismert biztonsági kamera rendszer is hiba nélkül megy évek óta vele.

Nem kell őket megsütni. Ha meg is sütöd őket, nem biztos, hogy elég lesz a térerő. Meg abba is gondolj bele, hogy a kliensek teljesítménye nem lesz akkora, hogy visszafelé is tudjon adni. Ok, hogy te erős vagy, de ők gyengék maradnak. Kell a folyosókra is pár AP.

(#36881) Soma01 válasza netreg (#36878) üzenetére


Soma01
veterán

Engem csak az apartmanos ház "izgat".
Az milyen elrendezésű? Hosszú folyosó és két oldalra nyílnak a szobák?
Hány szintes? Hány szoba van egy szinten?

(#36882) Soma01


Soma01
veterán

Tudom, hogy nem nagyon bízol powerline-ban, de ennek voltak a legjobbak a teszt eredményei: [link]

(#36883) Soma01 válasza netreg (#36869) üzenetére


Soma01
veterán

Az jutott még eszembe, hogy az eszközök számát lehetne csökkenteni, ha a H1, H2, H3 épületekre csak 1-1 AP kerülne fel és a H1 "főépületre" egy 120°os antennát raknál a beépített 60-as helyett. Kérdés, látszik-e 120°ban a H1-ről a H2 és az S? Persze a tiszta rálátás is fontos.

(#36884) Tesztelo.hu


Tesztelo.hu
senior tag

http://mobilarena.hu/tema/wlan_wifi_vezetek_nelkuli_halozat_kerdesek_es_valaszok/hsz_36723-36723.html

Erre senkinek nincs ötlete?

(#36885) beleszólok válasza Tesztelo.hu (#36884) üzenetére


beleszólok
senior tag

Ha offtopik (kábeles kapcsolat), akkor a szolgáltatót kérdezném.
Ha ontopic, akkor csak azt tudom mondani, hogy nekem is ilyen időnként.
Sokan használják a 2.4GHz-t, gyanítom, ez okozza, de kimérni sohasem tudtam.

Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso

(#36886) Soma01 válasza Tesztelo.hu (#36884) üzenetére


Soma01
veterán

Vagy az egyik AP gyengébb mint a másik.

(#36887) BDave


BDave
őstag

Sziasztok!

Elég gyenge a jelerősség a mostani TP-Link TL-WN821N adapterrel és szeretném lecserélni egy erősebbre. Ti melyiket ajánljátok a kettő közül?
- TL-WN722N 3300 Ft
- TL-WDN3200 5300 Ft

(#36888) Gubek-Einste válasza BDave (#36887) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

A 722N külső antennás így várható, hogy javíulni fog a helyzet de csak N150-es a mostani N300-assal szemben.
A 3200 ugyan úgy belső antennás mint a jelenlegi, csak dual band.
Inkább egy 822N-t vagy 8200ND-t vegyél mivel külső antennások és megmarad az N300-as lehetőség is.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#36889) istyukiraly


istyukiraly
csendes tag

Helló mindenki. Abban szeretnék a segítségeteket kérni, h egy HSC-7160NA típusú DIGI szeptopboxszal hogyan tudnák wifi jelet erősíteni? Egy TP-Link TL-WN721N típusú wireless USB adapterrel szeretném fogni a wifit és ehhez kell a szeptopbox aminek a végén ott a parabola és hát így szeretnék nagyobb távolságról szabad wifi hálózatokat fogni. Várom az ötleteket, javaslatokat. Előre is köszi.

(#36890) Zoli1222


Zoli1222
őstag

Sziasztok!

A gépembe szeretnék wifi modemet. Az usb-set vagy kártyát érdemesebb inkább? A jobbik megoldásra tudnátok 1 megfelelő eszközt ajánlani? A routertől 3-4m-re lenne max a gép. Köszönöm!

(#36891) mezis válasza istyukiraly (#36889) üzenetére


mezis
nagyúr

Üdv.!

Sehogy.

Egyedül a parabola antennával kísérletezhetsz: Megpróbálsz a fókuszpontjába varázsolni egy igazi, 2,4 vagy 5 GHz-re méretezett antennát. Az antenna sugárzási irányával meg eltalálni az ellenállomást.

mezis

(#36892) Locksmith


Locksmith
újonc

Üdv!

Találkozott már valaki olyannal, hogy:
Adott egy TP-LINK TL-WR741N router és hozzá egy TP-LINK TL-ANT2409A 9dBi antenna, közvetlen mellette 71%-os jelszint mérhető, szembe lévő szobában 18%, egy szintel lejebb 58% és itt (ez a munkaállomás lenne lényeges, hogy itt minél nagyobb jelszintet érjünk el) 90 Mbps-nál nem lehet nagyobb sebességet elérni, de az is időnként 45 Mbps-re csökken.
Legfrisebb frimware, szomszédok csatornái kikerülve (Channel 8+4) -64 dBm-nél (inSSIDer) nem lehet lejebb tolni. Mi lehet szerintetek a gond? Mekkora hatótávolságnak kellene lennie falak között nagyságrendileg egy ilyen antennának?

(#36893) mezis válasza Zoli1222 (#36890) üzenetére


mezis
nagyúr

Üdv.!

USB-et. (WiFi adaptert.)

Milyet ? :F

Router típusa: ?
Felhasználó (sebesség)igénye: ?
Pénzügyi keret: ?

mezis

(#36894) And válasza Locksmith (#36892) üzenetére


And
veterán

"Mekkora hatótávolságnak kellene lennie falak között nagyságrendileg egy ilyen antennának?"
Ezt senki sem fogja neked egyértelműen megmondani, merthogy ez nem lehetséges. A százalék nem mértékegysége a jelszintnek, a dBm már igen, de nem is lejjebb kéne tolni, hanem abszolút értékben feljebb, mivel vételkor negatív nagyságrendben van. egyébként -64 dBm már nem számít kevésnek, zavartatás nélkül elegendőnek kellene lennie a legnagyobb linksebességhez is. A szomszédok csatornát meg nem elegendő egyszerűen kikerülni, mivel a szomszédos csatornák között átfedés van, ami teljesen csak 5 csatornával odébb szűnik meg. Vagyis ha a szomszéd a sáv valamelyik középső csatornájára (ami a valóságban az előzőek alapját több csatornányi foglalást jelent) települt, ráadásul ő is n-es és 40 MHz szélességű hálózattal, meg te is 40 mega rádiós sávszéllel, akkor egyszerűen nem fogtok mindketten átfedés nélkül elférni a sávon. Vagyis ha ilyen esetben a szomszéd hálózata is jó térerővel vehető, mindenképp valamekkora lassulás lesz az eredmény.

[ Szerkesztve ]

(#36895) mezis válasza Locksmith (#36892) üzenetére


mezis
nagyúr

Nem. Ilyennel még nem találkoztam. Csak sokkal rosszabbal ! :K

További részletekért keresgélj itt a fórumban.

mezis

(#36896) Zoli1222 válasza mezis (#36893) üzenetére


Zoli1222
őstag

Tp-Link_TL-WR720N_150Mbps Ilyen a routerünk. A netünk 50Mbps-os. 3000HUF körül gondoltam rá. Esetleg ez?-->TP-LINK_TL-WN722N_150M

(#36897) BDave válasza Gubek-Einste (#36888) üzenetére


BDave
őstag

Köszi! A 822N még árban elfogadható. Akkor ezzel elvileg már nagyobb lesz a sebesség a mostani a 8-10 Mb/s helyett? 30 Mb/s-os a net.

És még egy kérdés: az nem baj, hogy csak egy frekvencián dolgozik?

[ Szerkesztve ]

(#36898) mezis válasza Zoli1222 (#36896) üzenetére


mezis
nagyúr

Igen, ez egy jó választás.

mezis

(#36899) netreg válasza Soma01 (#36880) üzenetére


netreg
tag

Ebben a projektben csak a wifi router (amit ethernet switchnek és WiFi AP-nek használnak) TP link eddig. A bejövő internet antenna/modem egy tányéros Ubi, de ez nem is lényeg. Azért gondoltam erre az ütősre, mert a TP antennáiból csak a P2P átvitelre használt TL-WA7510N-t próbáltam, de az nagyon egyenes átvitelre jó csak (60/14fok). Elvileg az apartmanokat megszórni jó lehet ilyesmi vagy inkább a tesója, a TL-WA7210N, ami már 60/30 fokot tud (H/V). Ahogy a rajzon jelöltem is, minden H3 épületben lévő apartmannak van ablaka, ajtaja a H2 épület felé. Ha a H2 tetején picit döntve becélzom a mellette lévő épületet, elég lehet talán ez is a 12dBi/500mW paraméterekkel.

Az Ubi Rocket M2 az AirMax 2G-16-90-vel 16dBi ill. 90/90 fok. Jóval erősebb és szélesebb teret fed le. Ami mondjuk a két épület közelsége miatt lehet fontos, bár a 60 fok is nyílik annyit talán. 5 méteren a különbség 5,76 vs 10m, 10 méteren 11,54 vs 20m. Nem mértem meg, de a távolság valahol e kettő között van.

A kliensekkel kapcsolatban teljesen igazad van, vissza is működniük kell. Azon az oldalon, ahonnan jön a jel, biztosan fognak is. Ha beljebb ill. a másik oldalon instabil lenne a kapcsolat, belülre még mindig lehet tenni Range Extendereket lakásonként.

[-o--o-> ......................<VOLVO 4 Life>..........................................................

(#36900) Gubek-Einste válasza BDave (#36897) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Garantálni semmit sem lehet, több tényezőtől függ, hogy mennyi és meddig lesz.
Ha nincsen 5 GHz-s router/AP akkor nem is kell dual band adapter.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.