Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:42:15

LOGOUT.hu

WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#61001) mezis válasza E.Kaufmann (#61000) üzenetére


mezis
nagyúr

Nem láttam, ez is hol csak 5GHz-et ír, hol 3 sávot.
Szerintem ilyen átmérőjű csatlakozóból elfér kettő egymás mellett a hátlapon.

mezis

(#61002) mezis válasza mezis (#61001) üzenetére


mezis
nagyúr

Bocs, lemaradt a link: [link]

mezis

(#61003) Gubek-Einste válasza bacsis (#60992) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Milyen típusú a router?
Milyen wifi adapter van a laptopokban?
SSID/jelszó csak angol anc betűi és/vagy számok?
Gyártói/chipset driver-t használsz van a Win10 sajátját?

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#61004) skippper


skippper
senior tag

Sziasztok!

Otthoni hálózatot rakok össze és egy hibrid rendszernél kötöttem ki jelenleg (Ubiquity router és switch, D-Link AP-k). Az AP-knál a Nuclias Connect számomra nem teljesen világos, hogy:

- ez egy kötelező rendszer a normális működéshez, vagy csak egy kényelmi szolgáltatás (azaz fogok egy kábelt, rádugom magam az AP-ra és ugyanúgy beállíthatok mindent)
- ennek végig futnia kell, ha azt szeretném, hogy az AP-k működjenek rendesen, vagy csak elég setup alatt (ha az otthoni gépemen van egy NC server, de az nem fut végig, az elegendő-e)

(#61005) milan07


milan07
tag

Na most pl. faternál vagyok, ahol 100 megabites net van. Egyszer csak lelassult az internet 0.66 mbs-re. Újraindítom, azonnal jó, most 30 mbs a sebesség. Egyébként 30-40 mbs szokott lenni a sebesség, mert a laptop nem támogatja a 4g-t. Szóval annyi a lényeg, hogy naponta 1-2 alkalommal mindig belassul a net 1 mbs körülire itt is, és érdekes módon a router újraindítása azonnal megoldja a problémát.

(#61006) hóbortos


hóbortos
csendes tag

Sziasztok! Segítséget kérnék Asus routerekkel kapcsolatban.
Történet: Digi 100-as csomagom van, és eddig 2db Asus 57C router vált javíthatatlanná. Az első 1,5 évig bírta, a második 4 hónapig. Most egy Asus 65P-s routert használok 4 hete, de torrent letöltés közben ledobál ez is a hálózatról. A laptopom rendben van, mert kipróbáltam UPC hálózaton, és ott minden megszakítás nélkül jött lefelé a torrent, tehát a Digi hálózatán van a probléma. Voltak már kint a Digitől is, de azt állapították meg, hogy náluk minden rendben van, igaz ők nem tudtak a saját laptopjukkal torrentet letölteni, mivel vállalati volt a gép, és azon tiltva van a torrentezés. Javasolták hogy próbáljam meg egy másik géppel is (ez is ki lett próbálva, és annál is megszakad a letöltés).

Mind a két vissza küldött routernél több mint 1 hónapot kellett várnom, amíg megállapították a router cseréjét, és az új megérkezett.

A kérdésem, hogy ez az állandó hálózati ledobálás teszi-e tönkre a routereimet, vagy csak kifogtam egy rossz sorozatot?

(#61007) woodworm válasza hóbortos (#61006) üzenetére


woodworm
veterán

Egyre többen panaszkodnak a digi és az asus párosára. A routerben a wan kapcsolatnál érdemes kipróbálni az Internet Detection-t.

(#61008) dkess válasza hóbortos (#61006) üzenetére


dkess
őstag

Szia,

Első körben ezt próbálnám meg: [link] . Azaz 'Internet detection' -nál a 'PPP Echo' helyett a 'Letiltás' opcit választanám és megnézném, hogy segít-e (szokott).

Egyébként pozitív tapasztalat esetén ezt visszakapcsolva az ezt követő két értékkel is lehetne játszani, de általában az viszont nem szokott eredményt hozni.

Ez ilyen Digi "sajátosság" miatt van így ...

(#61009) hóbortos válasza dkess (#61008) üzenetére


hóbortos
csendes tag

Szia!
Ami a linked mögött van, az énnálam nem játszik szerepet, mert a hálózatról való leválást, én is csak akkor fedeztem fel, amikor garanciában vissza küldtem a routert, és mivel nem volt másik routerem, a Wan kábel egyenesen jött be a laptopomba. Akkor figyeltem fel arra, hogy megszakad a kapcsolat, és újra be kell jelentkeznem. Addig is láttam a kliensemben, hogy a letöltés néha leesik néhány bájtra egy idő után, de akkor ennek nem tulajdonítottam jelentőséget, mert a kliensben be van jelölve az "előre lefoglalás" opció, és arra gondoltam, hogy pont akkor végzi a műveletet. A UPC hálózaton mutatkozott meg igazán, hogy a kezdeti lefoglalás után, megszakítás nélkül jött lefelé a torrent.
Nem is érdekelne ez igazán, ha nem nyírja ki a routert. Tudom, hogy a routernek el kellene viselnie a kapcsolódásokat, de pl.: egy kb.: 15 GB-os fájnál, 8-szor kellet bejelentkeznem. Nos nem tudom, hogy ilyen mennyiségű terhelést, hogyan viseli el a router.

(#61010) dkess válasza hóbortos (#61009) üzenetére


dkess
őstag

Szia,

Az előző hsz -ed alapján ez nem jött le, hogy direkt laptop -ba dugva az UTP -t is előjön a jelenség. Ugye azt írtad, hogy volt korábban két tönkrement routered és most az AC65P -vel is előjött a jelenség. A laptopot meg próbáltad másik szolgáltató internetével (routerrel vagy anélkül passz) és rendben volt ... :)

Van a Digi -nél vezetékes telefononod? Ugye FTTB esetén ekkor ezt úgy oldják meg, hogy az UTP kábelt osztották - 2 érpár ment tovább RJ45 -n (maximum 100 Mbps) és 1 érpáron RJ11 pedig a telefonkészülékbe. Amennyiben ezzel a toldóval van valami probléma (esetleg valamelyik UTP kábellel), akkor az tud ugyanilyen jelenséget okozni.

Azaz javaslom próbáld meg, hogy a laptop -t eleve a bejövő UTP -re kötöd közvetlenül - semmi toldás stb. Amennyiben ekkor jó, akkor még mindig lehet "sakkozni", hogy a toldó vagy az azutáni UTP kábel szakasszal van a gond.

Ami ez előző hsz -emben volt az az Asus routerek esetén lehetett volna érdekes. A Digi esetén a PPP Echo funkció az nem működik kb. semmilyen felállásban. Az Asus routereken van egy ilyen funkció, amely használja ezt a funkciót és ráadásul ez alapértelmezés. Ugye az azt követő két paraméterrel lehetne ezt finomhangolni. Namost, ha a router nem kap visszajelzést, akkor ez alapján azt feltételezi, hogy nincs internet - ezért rendszeresen elindít egy PPPoE újracsatlakozást. Ekkor azt érzékeled, hogy rendszeresen megszakad az internet kapcsolat, aztán egy idő múlva újra lesz ...

Egyébként routerrel azt érzékelted, hogy az érintett WAN LED is kialszik illetve PC -n meg azt, hog van LAN kapcsolat - csak az internet ment el? Csak a laptop direktbe kötéssel meg a hálózati kapcsolat megy el egy időre teljesen - aztán újra van kapcsolat?

(#61011) Rolly


Rolly
veterán

Sziasztok Unifi hálózati eszközök vannak itthon. Először csak az egyik, mostmár két laptopunk van ami tud csatlakozni a hálózathoz, de ipt nem kapnak kapcsolódás után "No Internet / No Internet access" hibát kapok.

Semmi nem változott a hálózat beállításokkal kapcsolatban. Más eszközök (például a telefonom gond nélkül tud kapcsolódni)... Windowsok is a legfrissebbek...

(#61012) dkess válasza Rolly (#61011) üzenetére


dkess
őstag

Szia,

A kérdésedet majd itt tedd fel kérlek: [link] .

Kérlek ne felejtsd el leírni a pontosan a hálózati eszközöket, milyen interneted van, a releváns beállításokat (illetve ami változás volt a közelmúltban). Ezekkel a laptopokkal mindig gond volt vagy csak most jött elő. Valamelyik hálózati eszközökön fw frissítés volt mostanában? Egyéb bármely más változás ami érdekes lehet?

(#61013) vamzi


vamzi
őstag

Sziasztok,

Van egy Cisco Aironet AP1142N eszközöm, amin a 2,4GHz és az 5GHz is be van konfigolva. Az utóbbi időszakban szakadozik a kapcsolat. A logokban ezt látom:

Csak warningot kapok és az ezzel kapcsolatos limitet is felemeltem a maximum 128 próbálkozásra.

Az AP CAT7 kábellel csatlakozik a telekomos routeremhez és POE-n kapja az áramot.

Merre keressem a hibát?

Ha a jelenlegi katyvasz hálózatomat ki szeretném váltani, akkor telekom okoswifi vagy tp-link deco m4 legyen féláron a telekomoshoz képest?

(#61014) mezis válasza vamzi (#61013) üzenetére


mezis
nagyúr

Üdv.!

Kezdjük az étereddel.

mezis

(#61015) dkess válasza vamzi (#61013) üzenetére


dkess
őstag

Szia,

1. A konfigból távolítsd el ezt a bejegyzést: "encryption mode wep mandatory" .

2. Atz 'SSID change" -nél a "authentication key-management wpa" -t változtasd erre: "authentication key-management wpa version 2"

3. DHCP szervernél (telekomos routeren) nézd meg a pool -t illetve a kliensek számát (vezetékes/vezetékmentes együtt), hogy nem szaladsz-e ki a maximális lehetséges IP -k darabszámából (azaz nem túl kicsi-e a pool)

Amennyiben "AP -sabb kinézetű" kellene, akkor a Deco M4 helyett inkább a Deco M5. Amennyiben az WiFi 6 is érdekelne, akkor meg Asus XD4 például. Ugyanakkor igény oldalról semmit nem írtál - mennyi kliens, milyen internet, ONT vagy HGW, IPTV van-e, bridge mód érdekel-e, kell-e router illetve egyéb funkció, hány darabos WiFi mesh egység kellene, PoE kellene-e stb. stb. Meg persze mekkora keret ...

(#61016) hóbortos válasza dkess (#61010) üzenetére


hóbortos
csendes tag

Szia!

Igen, van telefonom is. A mellékelt képen látható, az összekötő doboz, amibe be lett csatlakoztatva a routerbe menő Wan kábel. A kábelek most lettek kicserélve Cat 6-osra, a Lan is. Nincs sehol toldás. Ha a routert kihagyom, akkor ott lesz egy toldó persze. A routert kihagyva is megszakad a net. Ez abból is látható, hogy az alábbi kép jelenik meg. Ilyenkor persze nincs internet, és a csatlakozásra kell kattintani. Ezzel konkrétan arra utalok, hogy nem a routernél kell keresni a hibát. A képen látható dobozba lehet, hogy van valami gond, de nem hiszem.
Amikor elkezdődtek (észrevettem a megszakadásokat), akkor elmentem a szervízbe, hogy talán a gépemmel van gond. Ott akkor azt mondták, ha csak torrent letöltésnél van gond, az akkor a Digi sara, mert ugyanis van Digi ismerősük, aki elmondta nekik, hogy ha az adatforgalom esetén ha a teljes sávszél le van terhelve, akkor Digi technikája megszakítja a kapcsolatot, és én újra csatlakozni azért tudok, mert egy másik IP címet oszt ki a Digi. Mondták, hogy próbáljam őket zargatni ebben az ügyben.

Mint írtam, ez a megszakítás engem nem is annyira zavarna, a kérdésem inkább a routerre vonatkozott, hogy nem fog-e tönkremenni ez a router is, mint az előző kettő, a sok kapcsolódás miatt.

[ Szerkesztve ]

(#61017) hóbortos válasza hóbortos (#61016) üzenetére


hóbortos
csendes tag

Sajnos lemaradt a kép.

(#61018) dkess válasza hóbortos (#61016) üzenetére


dkess
őstag

és #61017

Szia,

Egyébként a Cat6 kábelezés előtt (írod, hogy most lett cserélve a kábel) is gond volt - vagy utána jelentkezett a probléma.

A képen látható kábelezési megoldás nem a legszerencsésebb több szempontból sem. Érdemes lett volna azzal a kábellel odáig elmenni ahol a másik végződött volna amúgyis ...

- pl. 500/300 -ra váltasz, akkor ugyanúgy ott maradna egy toldó ami pl. ugyanilyen hibajelenségeket tud generálni (+ az esztétikai "élmény"). Amennyiben a végpontnál lett volna az osztás, akkor meg kiveszed ezt az elosztót és "csocsesz" ... FTTH esetén mondjuk az optika miatt amúgyis át kellene variálni az egészet,
- pl. a jelenlegi helyzetben nem tudjuk külön letesztelni a két kábelszakaszt külön (+ az elosztót). Pl. azt, hogy simán a bejövő kábelre közvetlenül kötve laptopot is fennáll-e a jelenség? Avagy az osztót követő kábelszakaszt magában - pl. két klienst összekötve vagy mindkettőt switch -re vagy router switch portjaira kötve ...

Elméletileg lehetne átmenetileg toldóval "közvetlen" (ugye nem teljesen az) UTP-UTP kapcsolat végén ellenőrizni. A gond persze ekkor is az, hogy csak arra lenne megoldás, hogy az osztó nyűgjét esetleg kizárjuk. Ui. amennyiben így is jelentkezne a hibajelenség, akkor attól lehetne hiba a:

- bejövő kábelnél,
- osztónál,
- az osztó utáni kábelszakaszon is.

Ugyanakkor egy ilyen osztó gyakorlatilag olyan, mint egy toldó és pont tud ilyen hibajelenséget okozni (mondjuk nálam illetve tágabb családban sem volt ilyesmi gond az osztóval). Akár úgyis, hogy sokáig jó - aztán meg nem. Pont ilyesmi ütötte fel szüleimnél, ahol az egyik TV -hez menő UTP van megtoldva (kb. egy méter hiányzott). Sokáig jó volt - aztán most meg nem. Percenként/pár percenként megszakad a LAN kapcsolat aztán újra jó. Az LG TV meg frankó kiírásokkal "honorálja" mindkét eseményt (zavaró) ... Úgyhogy lehet bármi ...

"... aki elmondta nekik, hogy ha az adatforgalom esetén ha a teljes sávszél le van terhelve, akkor Digi technikája megszakítja a kapcsolatot ..."

"marhaság". Volt/van nekem:

- 100 -as FTTB (mint most Neked),
- 500/300 FTTB (több, mint egy évig. Talán kettő?)
- 1000 -es FTTH - már egy ideje.

Szüleimnél, húgoméknál - szintén dettó. Sehol nem volt ilyesmi jelenség ...

"... nem fog-e tönkremenni ez a router is, mint az előző kettő, a sok kapcsolódás miatt."

E miatt nem ment és nem is fog tönkremenni routered ...

(#61019) hóbortos válasza dkess (#61018) üzenetére


hóbortos
csendes tag

Szia!

Azt a toldót, a Digi szerelte fel, amikor bekötötték az Internetet. Ők csak az ajtóig biztosítják az internet elérést. Ez a megszakadás a régi kábelezésnél is fen állt.
Nem akartam elmondani, de hogy teljesen tiszta legyen a kép, és nem igazán van szégyenkezni valóm, de kerekesszékes vagyok. A régi routerek kb.: 2m magasan helyezkedtek el, és a feleségem mászkált fel a létrára, hogy bármit is tudjak ott rajtuk megoldani. Ő még tőlem is analfabétább, nem is igazán tudta megoldani. Amikor a második routerem is tönkre ment, akkor döntöttem el, hogy a routert számomra is elérhető közelségbe rakom. Akkor vettem két cat 6-os kábelt, hogy ne legyen benne toldás, valamint azért, mert itt Salgótarjánban is elkezdték a központban legalább is a kábeleket lecserélni, hogy elérhető legyen itt is az 500 Mbps-os sebesség. Így is szívességet kellett kérnem egy ismerőstől a kábel behúzására, mert a Digi nem vállalta a kialakult járványhelyzet miatt.
Amikor kint volt kb.: 3 hete a Digi, a bejelentett megszakadás miatt, a kijött szakember átnézett mindent, az alagsorban is elvolt egy ideig és szerinte minden rendben van. Előtte csináltam egy letöltést a routert kihagyva, mert akkor mindjárt látni, ha elmegy az Internet. Meg is szakadt a kapcsolat a letöltés során. Ő is leakart tölteni az Ncore-ról a fiókomon keresztül, de felsem tudott csatlakozni a weboldalra, mivel céges volt a laptopja. Annyit mondott, hogy biztosan a laptopommal van a gond. Felmentünk Bp.-e, egy volt ismerősömhöz, és nála néztük meg, hogy az UPC hálózatánál jelentkezik-e ugyanez a hiba. Ott nem volt megszakadás. Tehát a hiba csak is valahol nálam van a rendszerben.
Ha azt mondod, hogy nem a megszakadásoktól megy tönkre a routerem, az nekem bőven elég. Csak úgy éreztem, hogy elég nagy blama lenne harmadszor is vissza küldenem az Emag-hoz a routeremet, hogy csináljanak vele valamit.
Remélem nem zargattam a gondjaimmal feleslegesen másokat.

(#61020) vamzi válasza mezis (#61014) üzenetére


vamzi
őstag

B19 és B19_2 az enyém. A B19_2 szakadozik, amit a cisco AP sugároz.

(#61021) mezis válasza vamzi (#61020) üzenetére


mezis
nagyúr

Mellik B19_2 szakadozik? :Y

mezis

(#61022) dkess válasza hóbortos (#61019) üzenetére


dkess
őstag

Szia,

Természetesen nem "zargatsz".

Nem, a Digi és amúgy semelyik szolgáltató sem az ajtóig szolgáltat. Végpontig vagy végponti berendezésig.

FTTB esetén az általuk behúzott kábel egészen az RJ45 csatlakozóig - azaz "Ő saruk". Azon nem megfelelő a szolgáltatás, akkor azt meg kellene oldani akár szolgáltatással van gond - akár kábellel.

Itt ugye lehet(ne) azon vita, hogy hol ér véget - pl. a toldó-elosztó előtt vagy az azutáni kábel végén (a toldó-elosztót Ők adták illetve adott esetben az az utáni kábelt is Ők húzták anno). Ugyanakkor mondhatnák, hogy a kedves ügyfél kérte így, mert ott volt az UTP meg a telefonkábel vége és azért lett ilyen szerencsétlenül megoldva.

A hibajelenség alapján tartom, hogy valamelyik kábel (akár a csatlakozója) lehet gubanc vagy maga a toldó-elosztó. Akár a másik oldalon a Digi doboznál. A lépcsőházban másoknak is van hasonló problémája (persze torrentezők véleménye előnyben)?

Még gondolhatna az ember mikroáramszünetekre - ekkor ugye routeren szakadhat a kapcsolat, laptop esetén meg van akku gondolom (és ott nem) - de a Digi dobozban levő switch nincs szünetmentesen ... Adott esetben, ha van komolyabb feszültségingadozás, akkor az esetleg magyarázhatna olyan korai routerhalálokat, ami Nálad van ... Ilyen "villogások" vagy "pislákolások" (amikor halványabban világít és/vagy változó fényerőt szabad szemmel is látni)?

Digi topikban is rá lehet kérdezni, hogy találkozott-e valaki hasonlóval ...

(#61023) vamzi válasza dkess (#61015) üzenetére


vamzi
őstag

Szia.

Köszi a segítséget.
1, az encryption mode wep mandatory-t nem találtam meg, de keresem tovább.
2, ez már eleve így volt beállítva
3, a pool mérete megfelelő, 10 alatt van a kliensek száma

mennyi kliens: 10, max 15, gondolva a jövőre is.
milyen internet: Telekom 1Gbps optika
ONT vagy HGW: ha jól gondolom ONT
IPTV van-e: nincs
bridge mód érdekel-e: UPC-nél használtam, mert gyenge volt a routerük, telekomnál tud annyit a telekomos router, mint a wifim, így hagytam. Nem vagyok sem ellene sem mellette.
kell-e router illetve egyéb funkció: a meglévő telekomos router nekem teljesen kielégítő, nincs extra igényem.
hány darabos WiFi mesh egység kellene: 3-ra gondoltam
PoE kellene-e: nem ragaszkodok hozzá, ha feleslegesen megdrágítja.
Meg persze mekkora keret: 60K van rászánva.

:R :R

(#61024) vamzi válasza mezis (#61021) üzenetére


vamzi
őstag

Nos ez egy jó kérdés, mivel automatikusan váltogatja a frekvenciát az AP annak megfelelően, hogy melyik a jobb az adott pozícióban. Mivel relatív messze vagyok az AP-tól, így a 2.4GHz-et gyanúsítanám.

(#61025) mezis válasza vamzi (#61024) üzenetére


mezis
nagyúr

Az AP váltogatja a frekvenciát és nem a kliens? :F

Az nem lehetséges, hogy minden egyes WiFi AP egyedi SSID-vel működjön?

mezis

(#61026) vamzi válasza mezis (#61025) üzenetére


vamzi
őstag

2 Wifi AP-m van 2 egyedi SSID-val, ezért a B19 és B19_2. De mind a kettő sugároz 2.4GHz-en és 5GHz-en egyaránt ugyan azon SSID-n. Ez is csak kényszerből jött, mert nem tudtam megoldani, hogy ha sétálok a házban, akkor röccenésmentes legyen az átállás egyik csomópontról a másikra. Így lett 2 SSID és az adóteljesítményük úgy került beállításra, hogy mindenhol egyértelműen átálljon a készülékem egyikről a másikra. Ment is több, mint 1 évig, de valamiért egy hónapja rákezdett a cisco a szakadozásra. Már arra is gondoltam, hogy mi van, ha valami megrágcsálta a CAT7 kábelt a tetőn.

(#61027) dkess válasza vamzi (#61023) üzenetére


dkess
őstag

Szia,

3 db -os WiFi mesh tekintetében 60K HUF -os kerettel számolva túl sok variálási lehetőség nincs. A Deco M4 Trio belefér - a Deco M4 Trio vagy pl. CD6 Trio meg kilóg kicsit (65K HUF környéke). WiFi tekintetében nagyjából ugyanazt tudja mindegyik.

Talán a döntés alapja az lehet, hogy:

- mindenképpen 60K HUF alatt akarsz maradni, akkor Deco M4,
- érdekel-e az "AP -sabb kinézet" - akkor Deco M5,
- amennyiben majd valamikor mégis érdekelne saját router használata és az adott esetben Asus lenne, akkor meg CD6. Ennek oka, hogy Deco mellé csak Deco -t tudsz rakni (OneMesh vagy Omada -t nem) - míg Asus AiMesh esetén bármelyik AiMesh kompatibilis router vagy ZenWiFi egység is mehet (aztán, ha sok a node, akkor egyet eladsz vagy kirakod az udvarra nyári grillpartikor, esetleg bent találsz neki helyet ...)

(#61028) Gubek-Einste válasza vamzi (#61026) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

A sávokat is külön kellene választani, így összesen lenne 4 SSID-d.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#61029) mezis válasza vamzi (#61026) üzenetére


mezis
nagyúr

"2 Wifi AP-m van": 4 azaz négy WiFi AP-d van! :Y

"... úgy került beállításra, hogy mindenhol egyértelműen átálljon a készülékem egyikről a másikra...": Honnan tudod ilyen biztosan, hogy átállt? :F

Az éteredben megjelenhettek más, WiFi szkennerrel nem látható zavaró adók: BT, vezeték nélküli egér, telefon torony, 4G, 5G, radar,...

mezis

(#61030) tibee77


tibee77
őstag

Sziasztok. Egy gyors kerdesem lenne.sajnos a szolgaltatom nem tudja eleg gyorsan lereagalni a költözködesemet es igy most atmeneti megoldasra vagyok rakenyszerülve. Vennek egy wifi kartyat a gepbe, hogy a telomrol a netet megoszthassam ra. Kerdes, veszek valami ilyesmit [link], bepattintom a gepbe es a telom wifi hotspotjat egyböl fogom latni? Sose akartam gepbe wifit, egyszerüen nem szeretem de hat a szükseg nagyur. :( Elöre is köszi a segitseget. :R

poe:https://www.pathofexile.com/account/view-profile/slicchabib/characters

(#61031) Doky586 válasza tibee77 (#61030) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Gyors megoldást biztos nem kínából rendelném... :B

Bemennék a boltba és ott helyben azonnal kézbekapom, itthoni boltból rendelés is 2-3 nap..

(#61032) tibee77 válasza Doky586 (#61031) üzenetére


tibee77
őstag

Jaa, bocsi, az felrevezetö lehetett, csak egy pelda volt. ;] mediamarktban fogok lekapni majd egyet a polcrol, az a terv.

poe:https://www.pathofexile.com/account/view-profile/slicchabib/characters

(#61033) Doky586 válasza tibee77 (#61032) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Én inkább elővenném az USB kábelt és összedugnám a telefont a PC-vel. Ugyanott ahol a wifi megosztás van ott az USB megosztás is. Ha csak 1 gépre kell, így egyszerűbb. :B

(#61034) mezis válasza tibee77 (#61030) üzenetére


mezis
nagyúr

Üdv.!
Inkább egy USB-s WiFi stick, külső antennás, + USB hosszabbító kábel.
Ugyanis a PC ház általában nagyon leárnyékolja a WiFi antennákat.

mezis

(#61035) vamzi válasza mezis (#61029) üzenetére


vamzi
őstag

Onnan, hogy különböző az ssid és ha megnézem a kapcsolatok között, akkor egyértelműen látom, hogy melyik ssid-n (ap-n) vagyok.

Nem jelent meg a környéken semmi zavaró forrás. Úgy gondolom, hogy az event warningokban van a megoldás, mivel azokat korábban nem kaptam, amíg stabil volt a hálózat a cisco-n.

(#61036) Doky586 válasza mezis (#61029) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

&vamzi . . Én azonos ssid-jű hálózaton a Wifi Analyzer nevű progival nézem meg (telefonon) mi a mac címe a csatlakozott AP-nek . Pl ha :AB re végződik akkor a tudom az a földszinti, ha a :CD re akkor az emeleti. Váltáshoz elég a wifi ki +be és csatlakozik az erősebbre (nálam).

[ Szerkesztve ]

(#61037) mezis válasza vamzi (#61035) üzenetére


mezis
nagyúr

"...különböző az ssid..."

Aha.

[ Szerkesztve ]

mezis

(#61038) tibee77


tibee77
őstag

Köszönöm a tippeket. Idöközben rajöttem, hogy letezik usb tethering a telon, pöpecül megy a net. Persze erre csak azutan jöttrm ra, hogy megvettem az usb stickes wifi cuccot 30 euroert. ;]

poe:https://www.pathofexile.com/account/view-profile/slicchabib/characters

(#61039) felsatan


felsatan
tag

Sziasztok!
Gubek-Einste a #60977-es hsz-ban két db Asus AX58U-t javasolt a #60976 hsz-ban felvetett problémára. Nem értek a hálózatokhoz, ezért elkezdtem utána olvasni, hogy megértsem mi is az a "mesh" és találkoztam a TP-link DECO sorozatával, ami nagyon szimpatikusnak tűnik. Ezek jó termékek vagy inkább maradjak az ASUS-nál, amire kaptam javaslatot. Illetve borzasztó széles a paletta....van valaki aki tud segíteni, a megfelelő termék kiválasztásában? Szívesen fizetek is a tanácsadásért, ha végighallgatod a hülye kérdéseim :D
:R

(#61040) Gubek-Einste válasza felsatan (#61039) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Az Asus AiMesh megoldása sokkal rugalmasabb mint az TP-Link Deco így érdemes lenne annál maradni.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#61041) dudika10


dudika10
veterán

Udv!

Volna egy eleg erdekes problemam, erdekelne, hatha van valakinek otlete.
Helyszin a 17. kerulet, Budapest, 10 emeletes panel.

Eredetileg egy AX73 szolgaltatja a Wifit eleg sok eszkoznek, de tegnap delutan 3 ota nem igazan mukodik valami. A legtobb eszkoz AC-s, egy laptop AX-es es az 5G-s halozatot hasznalom foleg, a 2.4G-ssel nincs is igazabol baj, az sose volt gyorsabb.
Korabban minden eszkozon "stabilan" 50-300Mbps volt fel-le, de tegnap ota ez atment a 0-150Mbps tartomanyba, borzasztoan instabil a sebesseg, meres kozben is ossze-vissza ugral.
Ezen felul az 5G-s halozatot hol latjak az eszkozok, hol nem.

Hogy megbizonyosodjak rola, hogy nem a szolgaltatonal van a problema, kabelen hasznalt PC-n 800/300-at mertem (digi, ONT bridge mode-ban), es egeszen egyenletes volt a sebesseg. Volt mar sokkal jobb, de nem borzaszto.

Egybol arra gyanakodtam, hogy a router kezdi bemondani az unalmasat, ezert kicsereltem a tartalek AX10-re, es a jelenseg nem szunt meg. :Y


Na most mindket routerem ugyanugy haldoklik, vagy minden eszkozom (4 kulonbozo wifis eszkozzel teszteltem) egyszerre produkalja ugyan azt a hibat, vagy? :F


Meg fogom fogni a routereket es az eszkozoket es atviszem szuleimhez, kiprobalom ott, ahol nem 70+ wifi halozat erheto el. Addig is, ha barkinek van barmi otlete, szivesen fogadom. :R

Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.

(#61042) E.Kaufmann válasza dudika10 (#61041) üzenetére


E.Kaufmann
addikt

Valaki beüzemelt a szomszédok közül egy időjárás radart? :DDD

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#61043) dudika10 válasza E.Kaufmann (#61042) üzenetére


dudika10
veterán

Hat az a baj, hogy ez az egy dolog jutott eszembe nekem is. :O

Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.

(#61044) E.Kaufmann válasza dudika10 (#61043) üzenetére


E.Kaufmann
addikt

Valami SSID scanner program nem mond valamit, hogy milyen erős állomások vannak a közelben? Hátha látszik valami.

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#61045) dudika10 válasza E.Kaufmann (#61044) üzenetére


dudika10
veterán

Most visszaraktam az AX73-at, es elkezdtem nezni...
2.4G-s csatornakon mint egen a csillag... De az annak ellenere stabil, -60dBm korul.
Viszont ami rohadt fura, hogy 5G-n kb senki nincs, de a WiFi Analyzer azt mutatja, hogy az en 5G-s halozatom hol eltunik, hol visszajon, a 48-as csatornara force-oltam jelenleg, es ugyanezt csinalja a Windows-nal is hol megjelenik a listaban, hol eltunik, es nem tudok ra csatlakozni jelenleg valamiert. :F

Illetve rendszeresen feltunik egy rejtett ssid-s halozat pontosan ugyanott, pontosan ugyanakkora teljesitmennyel, mint az enyem (-65dBm korul). Es ha atrakom masik csatornara, akkor jon a rejtett SSID-s halozat is.

Laikus (villamosmernok) vagyok, nem tudom milyen technikakat hasznalnak mostmar. Gondolnam, hogy valami airtime fairness miatt tunik el rendszeresen a halozat, na de miert csinalja ugyanezt Windows-ban, es miert nem tudok ra csatlakozni?! :U

Mindjart megnezem mit mutat egy linuxos laptop.
Masodik napja szorakozom ezzel. Kezdek idegallapotba kerulni. :D

Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.

(#61046) E.Kaufmann válasza dudika10 (#61045) üzenetére


E.Kaufmann
addikt

Guglizva hidden SSID+AX -ra feljött olyan, hogy esetleg a Mesh üzemmódhoz kellhet, esetleg keresi a többi peer-t, mondjuk annyira én se merültem el a Mesh hálók működésében, de mindenesetre a routered ismeri a TP-Link-es OneMesh-t

[ Szerkesztve ]

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#61047) dudika10 válasza E.Kaufmann (#61046) üzenetére


dudika10
veterán

Tudja az AX10 es az AX73 is, de ki van kapcsolva. :B

Reseteltem minden eszkozt (sokadjara, nyilvan tegnap ezzel kezdtem es azota legalabb 10x ujra lett inditva minden), bekotottem az AX10-et router modban, utanakotottem az AX73-at AP modban, hogy tudjak probalkozni.
Nem tudom mi es hogy tortent, de minden gepen kiadtam az osszes parancsot amit csak lehet (netsh winsock reset, netsh int ip reset, ipconfig /release, ipconfig /renew, ipconfig /flushdns), es az AX10-zel megszunt a problema.

Viszont az AX73 ledobal allandoan, el-el megy az 5G-s halozat, van, hogy az internetrol dobja le magat. Ugy tunik be kell utalnom egy garancialis ugyintezesre. :(

Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.

(#61048) mezis válasza dudika10 (#61041) üzenetére


mezis
nagyúr

Panel: Ahová csak lehet UTP kábel, és ha még WiFi is kell abban a helyiségben, akkor a drót végére egy 5GHz-es AP.

Azért kitehetnél pár képet a kliensek szemszögéből és a WiFi router közeléből is.

[ Szerkesztve ]

mezis

(#61049) dudika10 válasza mezis (#61048) üzenetére


dudika10
veterán

Ez az 5G jelenleg, amivel a gond van:
[kép]

Ez meg a 2.4G amivel nincs semmi gond:
[kép2]

De egy kep nem sokat mond el a problemamrol, mert a gond az, hogy az a Wifi_5G allandoan eltunik, ha merek egy sebesseget rajta, akkor ossze-vissza ugral, neha nem enged csatlakozni (bar ez megoldodott az elozo hozzaszolasomban).
Tegnap delutan 3-ig nem volt gondom a wifi-s eszkozokkel. Egy szoba be van kabelezve, 2 szobaban wifi, stabil 100Mbps jelenleg mindenre eleg volna.

De nekem tenyleg ugy tunik, hogy az AX73 haldoklik. :(

szerk.: 2.4G-n kb 15dBm, 5G-n pedig 5dBm kulonbseg van az AX10 javara (mar amennyire egy wifi modul pontosan mer, nem tudom). :Y

[ Szerkesztve ]

Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.

(#61050) mezis válasza dudika10 (#61049) üzenetére


mezis
nagyúr

Az 5G-s WiFi router közelében milyen az étered?

Hány °C van a router közelében ?

mezis

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.