Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:42:15

LOGOUT.hu

WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#36701) Ronyman


Ronyman
aktív tag

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni wireless WDS ügyben.

2 routerem van a fő router egy On network n300 (netgear feeling), a másik a jól ismert tp-link 1043nd. Elvileg mindkettő tudja a WDS-t (on networknél repeater funkciónak nevezik). A fő routerként az On networ az al pediga tplink. Az istennek se működik,

Mit csináltam eddig:
1. Fő router csatlakoztattam vezetékkel a modemhez, wifi chanelt fix 4 re raktam, wpa2 jelszót adtam. Ipje maradt 192.168.1.1 A fő routeren van net vezeték nélkül is.
2- Al routeren bekapcsoltam a wdst, bekerestem a a fő routert, megadtam a fő routernek a jelszavát a kapcsolódáshoz, átállítottam az al routerem ipjét 192.168.1.2 -re. A DNS-t megadtam 192.168.1.1 -nek. A router wifi csatornáját fix 4re raktam. Aztán save és reboot.

A gond az, hogy az alrouteren nincs net. Ha a fő routerre kapcsolódom, akkor ha bepötyögöm az alrouter ipjét akkor elérem. Ha az alrouterre csatlakozom akkor nem látom a fő routert, de WDS statusnál azt látom, hogy Run. Tehát elvileg kapcsolódik.

Mit rontottam el?

Válaszotokat előre is köszönöm!

Üdv: Ronyman

(#36702) harylmu


harylmu
őstag

hali. az mitől lehet hogy mikor mobillal próbálok csatlakozi a wifire akkor az IP cím osztásnál vagy le is dob, vagy csak 5-10 másodperc után csatlakozik fel? néha pedig le is dob a wifiről a mobil, pedig a jelerősség nem gyenge. nem csak az enyémmel produkálja ezt. a router egy (t-homeos) cisco 3925.
köszi.

(#36703) harylmu válasza harylmu (#36702) üzenetére


harylmu
őstag

apám laptopját is ledobálja.

(#36704) harylmu válasza harylmu (#36703) üzenetére


harylmu
őstag

egyébként a hét eljén vettünk egy repeatert és azóta sűrűbben csinálja. most ki lett kapcsolva és a laptopon egyből meggyógyult a net. mi köze lehet hozzá?

(#36705) hdd26301


hdd26301
csendes tag

Sziasztok

Az alábbi a problémám: kaptam 50m internet kábelt amit a routeremtől szerettem volna elvezetni a műhelyembe ,ami sikerült minden szépen el van vezetve de amikor a műhelyben rákötöm egy gépre a kábelt azt írja nem rendelkezem érvényes IP címmel de a jelenlegi nagy gépem ugyan arról a routerről megy hiba nélkül, csak 2 méteres kábelen.lletve van egy 8 portos switchem amit bekötöttem a kábel és a gép közé de úgy se volt jó.

Válaszokat előre is köszi

(#36706) freemanone válasza Ronyman (#36701) üzenetére


freemanone
őstag

Azt, hogy a DNS-hez beírtad a Default Gateway címét. Oda ne írj semmit, avagy azt amit a szolgáltatód használ, esetleg a google dns server: 8.8.8.8 elsődleges és 8.8.4.4 másodlagos.

(#36707) Gyurka6 válasza hdd26301 (#36705) üzenetére


Gyurka6
őstag

Hali!

A két géped meg kellene cserélni (a "nagy gép"-et elvinni a műhelybe, akkor mi történik)?

[ Szerkesztve ]

Gyurka

(#36708) Gubek-Einste válasza Poultier (#36699) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Nem feltétlenül, sok függ a környezettől is, általános tapasztalat, hogy nem minden esetben jelent javulást a nagyobb antenna, van amikor pont ellenkező lesz a hatás.
Itt inkább a gépház mögüli antenna kivezetés lenne a lényeg.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#36709) hdd26301 válasza Gyurka6 (#36707) üzenetére


hdd26301
csendes tag

Amikor a "nagy gépem" kihozom gond nélkül működik illetve ha a műhelyit beviszem akkor az is működik

(#36710) hdd26301 válasza hdd26301 (#36709) üzenetére


hdd26301
csendes tag

Még annyi hogy a műhelyi gépen XP sp3 van a nagyon 7 x64 ultimate de próbáltam egy win 8.0-ás laptopal amin szintén nem volt jó ,csak a nagy gépemen
:F

(#36711) Gyurka6 válasza hdd26301 (#36710) üzenetére


Gyurka6
őstag

Hali!

A "nagy gép"-nek milyen ip-címe van, fix v. dhcp-n kapja?
Attól egyel több/kevesebb ip-t kellene a másik gépen is megadni.
Eddigiekből nem tudom meghatározni, hogy miért történik ez.
A kinti gép kábelét kellene ugyan abba a csatlakozóba dugni, mint a amibe a benti gép van.

Gyurka

(#36712) fanuc


fanuc
csendes tag

Sziasztok.Segítségeteket szeretném kérni.Olyan problémám van hogy munkahelyemen adott egy netkábel ami laptopba dugva tökéletesen biztosítja az internetelérést.Gondoltam egy merészet hogy kipróbálom az ASUS RT-N12E nevű wifi routeremmel de hozzáértés hiányában elbuktam.Okostelóról szeretném használni de csak odáig

jutottam hogy felismeri a telefon a hálózatot és bejön a böngészőben a router setupja.Mivel nem tudom hogy a forrás milyen típusú (pppoe,static ip,stb hirtelen Ennyire emlékszem a listából) nem tudom hogy bírhatnám müködésre.Tudomásom szerint felhasználónév/jelszó nem kell a hálózathoz.Tudtok adni valami ötletet hogy egyáltalán sikerülhet e megcsinálni Ennyi információ hiányában?

[ Szerkesztve ]

(#36713) hdd26301 válasza Gyurka6 (#36711) üzenetére


hdd26301
csendes tag

A kábeleket hiába cseréltem hiába dugtam át másikba semmi .

De szerintem Dhcn keresztül kapja. azt sajnos most nem tudom megnézni ,mert 1 hétig nem vagyok otthon csak jövő szombattól

Hol kéne meg adni a többi gépnek az ip-t?
Amúgy azt nagyon megköszöném ha jövő szombatig tuddnál pár tippet adni illetva majd szombaton és vasárnap is ránézni :)

(#36714) Gyurka6 válasza hdd26301 (#36713) üzenetére


Gyurka6
őstag

Hali!
Maradjunk az utolsónál, elég sok lehetőség van, nem jó kiindulás teljesen félre vihet....
Legtöbbször benéz valamit az ember már az elején.

Gyurka

(#36715) mezis válasza fanuc (#36712) üzenetére


mezis
nagyúr

Üdv.!

Keresd meg a rendszergazdát. Aztán a kapott információ birtokában a beállítás pl így. De a legjobb ha azt is a rendszergazdával együtt csinálod.

[ Szerkesztve ]

mezis

(#36716) PLaci58 válasza Ronyman (#36701) üzenetére


PLaci58
őstag

Kicsit okoskodom :D
A WDS és a Repeater nem ugyanaz a funkció.
A WDS összekapcsol 2 hálózatot. Nem jó az azonos SSID. Külön- külön be tudsz lépni mindkét hálózatba a megfelelő SSID/jelszó párossal. Szerintem a böngészőben meg kell adni a router IP címét, amelyikre be akarsz lépni.
Ahhoz, hogy neted legyen a fő routerbe kell bejelentkezned!
Szerintem a két hálózat összekapcsolása nem jelenti a szolgáltatások megosztását (NET).

A repeater funkciónál csak "egy" kiszolgáló van, a második csak jelismétlés funkciót végez, minden azonosítást, szolgáltatást a fő router csinál.

Én egy ilyet használok. Tud önálló routerként és repeaterként is üzemelni. Repeater funkció esetén a fő routernél nem kell a WDS! A repeaterben egyszerűen meg kell adni a főrouter WiFi-jének adatait (titkosítás, jelszó, csatorna).

"Nincs végzet, csak ha magad is bevégzed!"

(#36717) Claude Leon válasza Ronyman (#36701) üzenetére


Claude Leon
senior tag

A WDS nem teljesen átjárható különböző gyártók között, (főleg csipszet szinten, a tp-link atheros, a netgeared feltehetőleg realtek), ebben a felállásban csak a repetater/bridge (a dd-wrt-nél találsz részletezést az üzemmódokra) kerülhet képbe, más kérdés, hogy az accespointok között sétálva csak a WDS nem szakad meg, a többi leszakadás után csatlakozik az elérhetőbbre.
A WDS a tp-link megoldásában eleve kicsit beállításigényesebb, a tp-wr741nd topikban írja le barack21, esetleg próbáld még ki ezt.

Az mindenesetre bizonyos, hogy a tp-linked gyári firmwarrel nem fog repeatelni, az legegyszerűbben gargoyle-lal veheted rá, de a lucis openwrt és dd-wrt is megadja a lehetőséget.

[ Szerkesztve ]

(#36718) Ronyman válasza Claude Leon (#36717) üzenetére


Ronyman
aktív tag

Valamennyire sikerült megoldanom a dolgot, de sajnos titkosítás nélkül. Az on network n300 routerben van egy repeating funkció, de sajnos csak akkor működik, ha a titkosítás le van véve. Ezt írja is mikor engedélyezném a repeating funkciót, hogy vegyem le a titkosítást, mert akkor inaktív a repeating menü. A repeating menüben lehet beállítani, hogy ez most a fő router (akkor be kell írni a jelismétlő MAC-jét) vagy egy másik router jelét ismételje (ekkor a bázis roter MAC-jét kell megadni). :( Ezek szerint be kell magam ásni a dd-wrt rejtelmeibe :)

(#36719) Claude Leon válasza Ronyman (#36718) üzenetére


Claude Leon
senior tag

A dd-wrt oldalt csak az áttekintés miatt írtam, inkább a gargoylet ajánlanám, az frissebb is a dd-nél és a legegyszerűbb a bridge/repeater beállítása.

Receptek persze openwrt-hez is vannak:
wiki.openwrt.org/doc/recipes/relayclient
wiki.openwrt.org/doc/recipes/bridgedclient

[ Szerkesztve ]

(#36720) fireman123


fireman123
őstag

Sziasztok!

Adott egy Linksys WRT54GL router 25/5-ös inviteles nettel.
A családi házam egy távoli részén (teraszon) a wifi jelerőssége a laptopon már csak 2 pálcika az 5-ből, itt a net sebesség csak 2/4-es.
Beszereztem egy jelerősítőt, amit oda telepítettem ahol a 2-es jelerősséget mértem (teraszra). Működik is a repeáter, ha rácsatlakozom akkor a wifi jel 2-ről felmegy a maximális 5 pálcika erősségre, viszont a net sebessége csak egy picit nőtt, a repeáterrel 4/4-es sebességet tudok elérni.
Gondoltam ha ennyi akkor ennyi.....ez még mindig jobb mint repeáter nélkül a 2/4 ...legalább a jelerősség felment max.-ra és nem szakadozik a net, böngészésre használható így a teraszon is.

A meglepetés akkor ért amikor a repeátert olyan helyre telepítettem ahol még a router jelerőssége 5 pálcika és a net sebessége pedig 24/5 ....ha itt rácsatlakozom a repeáterre akkor a jelerősség szintén 5-ös, viszont a sebesség itt csak 4/4-es...... olyan mintha ennyire lekorlátozná az átvitelt a repeáter, pedig a leírása alapján játszva tudnia kellene a 25/5-öt...... Bárhová is teszem a repeátert a 4/4-es sebességnél nem tudok többet kihozni belőle....mi lehet a bibi?

[ Szerkesztve ]

(#36721) mezis válasza fireman123 (#36720) üzenetére


mezis
nagyúr

Üdv.!

Ez van.

Egy WiFi-s kapcsolat felezi a sebességet. kettő meg negyedeli. A gyakorlatban tizedeli. További részletekért keresgélj pl itt a fórumban. Kb havonta valaki rácsodálkozik erre, és van amikor részletes választ kap.

mezis

(#36722) Soma01 válasza fireman123 (#36720) üzenetére


Soma01
veterán

Jó térerő mellett, kábellel mennyit megy?

(#36723) Tesztelo.hu válasza krealon (#36685) üzenetére


Tesztelo.hu
senior tag

A kapcsolat két, teljesen egyforma access point között van, TL-WA701ND típus, 40 MHz-en.
Az access pointok természetesen már kábelen csatlakoznak a routerekhez, az egyik oldalon gigabites router van (itt van az internetcsaltakozás a szolgáltatóhoz), a másikon 100 megabites.

(#36724) whited


whited
addikt

Üdv!

TP-link

Az alábbi routerem van otthon viszont szeretném a hatótávot megnövelni.
Van értelme-lehetőség rá, hogy vegyek rá mondjuk 1 8dbi-s antennát ami megdobná a hatótávot?
Ha igen, hol és mennyiért?
Elég az egy darab ?

Vagy hot-spot amivel próbálkoznom kellene?

A távolság kb 15m csak van 1 elég vastag fal, így az alap antennával hol találok jelet, hol nem :U

Ha nem válaszolok a PM-re, elképzelhető, hogy nem kaptam meg, ilyenkor kérlek küld el újra, köszönöm

(#36725) fireman123 válasza mezis (#36721) üzenetére


fireman123
őstag

Dehogy felezi meg tizedeli, ......a router a tetőtéri szobában van: .....a tetőtéri szinten a 25/5-ös net 22-24/5-el jön wifin ....a földszinten a wifi 17-18/5-el jön ....csak jóval távolabb, a teraszon csökken le a korábban írt pici értékre (itt már egy vb. födém és vagy 3 db 30-as fal van közben, így érthető)
Ha a repeatert felviszem a tetőtérbe a router közelébe és arra csatlakozom, akkor csak 4/4 a sebesség, míg ugyanott repeáter nélkül 22-24/5.

Soma1: "Jó térerő mellett, kábellel mennyit megy?" ...ezt hogy érted??? ...a repeáter wifin kapja a jelet a routertől (5 a térerő), majd a repeáter és a laptop között kábeles kapcsolat? ...így 8/5-öt a sebesség.

[ Szerkesztve ]

(#36726) Claude Leon válasza fireman123 (#36725) üzenetére


Claude Leon
senior tag

Dehogynem felezi és még tovább is.
A "jelerősítőd", ami repeater, minden csomagot 2 forgat meg az éterben, mivel beveszi és a szabványban előír szünet után továbbadja.
Tehát egy nyugtázott adag, ami alapesetben 1 csomag és egy nyugta vissza, hogy jó, 2 csomag és több nyugta is lehet, mivel egyszer nyugtáz a repeater, de még a céllállomás nyugtáját is továbbíthatja, nem ismerem pontosan a protokollt.

Az a szép, amikor több AP van WDS-be "kötve", mert minden állomás mindent továbbít minden állomásnak :)
(csak hogy a júzer ide-oda sétálgatva ne maradjon le egy csomag áldásáról sem)

[ Szerkesztve ]

(#36727) fireman123 válasza Claude Leon (#36726) üzenetére


fireman123
őstag

Ok ...értem... viszont értelmezésem szerint "mezis"az írta, hogy egy normál wifis kapcsolat (repeater nélküli) felezi a sebességet, én erre mondtam hogy nem.
A laptopot kábellel összekötöm a routerrel akkor 24/5 a sebesség ...ha wifin kapcsolódok közel a routerhez akkor 22/5, ha leviszem a földszintre ott is még 17/5 a sebesség.

Akkor végülis a repeáterből ennyit lehet kihozni ...oszt' jónapot?

[ Szerkesztve ]

(#36728) krealon válasza Ronyman (#36701) üzenetére


krealon
Topikgazda

"2 routerem van a fő router egy On network n300 (netgear feeling), a másik a jól ismert tp-link 1043nd. Elvileg mindkettő tudja a WDS-t (on networknél repeater funkciónak nevezik). A fő routerként az On networ az al pediga tplink. Az istennek se működik,"

Nem csoda, tekintve hogy az On-network csoda Realtek chipset-es, a TP-link 1043 pedig Atheros.
Marpedig a WDS-re nincs szabvany, igy a chipsetgyartok a maguk kedve es preferenciaja alapjan valositjak meg.

(#36729) Claude Leon válasza fireman123 (#36727) üzenetére


Claude Leon
senior tag

Mezis azt a kapcsolatot a repeaterre kapcsolódó kliensekre vagy a további szegmensekre is érthette, mindegyik amortizálja a szállítható adatok mennyiségét.
Mint pl. ahogy megpróbáltok 2-en masszívan forgalmazni egy AP-n, ott sem találod meg 2-őtök összegében az 1 klienssel tapasztalt kapacitást..

(#36730) greenity


greenity
aktív tag

Sziasztok,

megoldást keresek egy problémára, miszerint egy kétszintes házban lakunk, ahol a két szint között betonteknők vannak, ezért nehezen jut át a wifi jel. Mindenképpen szeretnék routert cserélni, mivel már több mint 10 éves ami van, és jobb lenne egy új, de valószínűnek tartom, hogy nem lenne ez elegendő megoldás, Ti mit javasoltok? Egy wifi jel erősítő megoldaná a problémát?

Köszönöm előre is a válaszokat :R

"Egy mosolynál jobb a több"

(#36731) And válasza fireman123 (#36727) üzenetére


And
veterán

Próbálkozhatsz a repeater néhány beállításának megváltoztatásával, hátha segít valamennyit. Például a wifi-mód lehet 802.11g-only, ha már egyszer olyan routered van. Nem kell semmilyen mixed / kevert mód, és ugyanez igaz a kliens-laptopra és a routerre is. Aztán ha van rá mód, a router és a jelismétlő advanced wifi konfigurációjánál a 'preamble' nevű paraméter értéke lehet 'short' vagy legalább 'auto' (bár utóbbi biztos nem fog nagyságrendeket javítani az átvitelen).

(#36732) whited válasza whited (#36724) üzenetére


whited
addikt

valaki? :F

Ha nem válaszolok a PM-re, elképzelhető, hogy nem kaptam meg, ilyenkor kérlek küld el újra, köszönöm

(#36733) Gubek-Einste válasza greenity (#36730) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Jelenleg milyen eszközöd van?
Milyen net sebesség alá kellene?
Egy másodlagos eszköz üzembe állítása mindig jó megoldás.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#36734) Gubek-Einste válasza whited (#36732) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Minden antennának azonosnak és egy helyen kell lennie.
Nem feltétlenül jelent előnyt a 8 dBi-s antenna, inkább egy másodlagos eszközt kellene üzembe állítani, az biztosan megoldja a gondot.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#36735) kali válasza whited (#36724) üzenetére


kali
legenda

szia,

igen, például ilyet tehetsz rá; link de az lenne az igazi, ha mindegyik cserélve lenne, különben probléma adódhat a mimo, de szélsőséges esetben még a korrekt wifi szórás tekintetében is.
tudni kell, hogy komoly előnyt nem jelent a jobb dBi értékű antenna, de minimális javulás azért várható.

(#36736) fireman123 válasza And (#36731) üzenetére


fireman123
őstag

Ok, köszi ...próbálkozom a beállításokkal....hátha nő a sebesség ....ha nem akkor meg marad a 4/4 ....de az legalább stabil, 5-ös térerővel jön és böngészésre az is jó lesz a teraszon (csak jó lett volna többet kihozni belőle...persze ha lehetséges)

(#36737) And válasza fireman123 (#36736) üzenetére


And
veterán

Ha a repeater közelében vagy, mindenképp jó lesz a térerőd, csakhogy ez ugye nem jelenti azt, hogy az első router és a repeater között is megfelelő a kapcsolat. A kliensgép viszont az átviteli láncból csak ezt az utolsó láncszemet látja és használja, ez a jelismétlés lényege. Mivel nálad akkor is annyi a sávszél, amennyit mértél, ha egy légtérbe teszed a jelismétlőt a routerrel, ott valami egyéb probléma is lehet, de innen nem tudható, hogy az micsoda (beállítási gond, más hálózatok által túlságosan foglalt csatorna, vagy több, az első routerre felkapcsolódó kliens jelenléte). Érdemes belenézni olyankor a repeater által mutatott státuszoldalba, ha van neki olyanja, hogy milyen sebességgel és jelszinttel kapcsolódik az első (WRT54GL) routerre. Mod: vagy ha lehetővé teszi a LAN-portján kliensgépek csatlakozását, akkor azt is megtudhatod, hogy kábellel csatlakozva a repeaterre mekkora az átviteled sebessége (a router és a repeater - mint wifi kliens - között).

[ Szerkesztve ]

(#36738) akos3


akos3
addikt

Sziasztok.
UPC net van a lakásban és most adtak új modemet (leggyorsabb fiber 3 vagy mi a szösz) aminek 8 karakteres a kulcsa.
A pc Asus 802.11g adapterrel csatlakozik a hálózathoz, ami nem támogatja ezt a karakterszámot. Kérdezem, hogy hány karakterest támogat, mert gondolom át kéne írni a kulcsot annyi karakterre...Vagy az is egy megoldás lehet h a régi jelszóra írom át, azt ugye vette...csak kérdés h a 8 karaktert engedné e 23 karakterre lecserélni..:S

(#36739) mezis válasza akos3 (#36738) üzenetére


mezis
nagyúr

Gondolom a WiFi kapcsolatnak van 8 karakteres password-je. És bizonyára WPA típusú a titkosítás.

A PC-den milyen típusú titkosítás állítottál be ? (WinXP csak SP3-tól ismeri a WPA titkosítást. Egyébként az elavult, könnyen törhető TKIP)

mezis

(#36740) whited válasza Gubek-Einste (#36734) üzenetére


whited
addikt

csak a gond az, hogy ahol a gép van és a router között félúton nincs áram szóval nem tudom mit lehetne közbe iktatni, ötlet esetleg? :F

Ha nem válaszolok a PM-re, elképzelhető, hogy nem kaptam meg, ilyenkor kérlek küld el újra, köszönöm

(#36741) greenity válasza Gubek-Einste (#36733) üzenetére


greenity
aktív tag

Jelenleg egy öreg TP-Link-ünk van, hogy pontosan milyen azt most nem tudom megmondani, mert nem vagyok otthon, nagyjából 10 éves, a helyzet az, hogy szerintem nem csak a netszolgáltató miatt szakad a net. A sávszél amit ki kéne osztani az elvileg 25 Mbps max és a garantált ebből 15. A nagy gond az, hogy a router a felső szinten van, és az alsó szinten vannak olyan helyek ahol alig vagy egyáltalán nem lehet a wifit használni. Ezért gondolkoztam egy erősítőn, de bevallom őszintén marhára nem értek hozzá.

"Egy mosolynál jobb a több"

(#36742) akos3 válasza mezis (#36739) üzenetére


akos3
addikt

WEP kulcs van a mostanin...

:U

Mit tudok tenni?

szerk: lehet nem erre irányult a kérdésed de akkor viszont nem tudom... :U

[ Szerkesztve ]

(#36743) kali válasza akos3 (#36742) üzenetére


kali
legenda

minimum wpa kellene, de az igai a wpa2 - aes lenne, ha szoftveresen és hardveresen is támogatva van.

mezis; a wpa2-re gondoltál, ahhoz kell xp esetén sp3 vagy sp2 és alatt külön wpa2 javítás.

(#36744) Gubek-Einste válasza greenity (#36741) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Ha tényleg régi akkor megérett a cserére, ajánlásért látogass el IDE.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#36745) fanuc válasza mezis (#36715) üzenetére


fanuc
csendes tag

Köszönöm válaszod.

(#36746) fireman123 válasza And (#36737) üzenetére


fireman123
őstag

Szia!

Köszönöm a részletes tájékoztatást, azt hiszem kezdem megérteni a működési elvet, bár csak egyszerű felhasználó vagyok. :B

Érdemes belenézni olyankor a repeater által mutatott státuszoldalba, ha van neki olyanja, hogy milyen sebességgel és jelszinttel kapcsolódik az első (WRT54GL) routerre.

..ezt hogyan tudom megtenni? A repeater kezelőfelületén nem látok semmi erre utalót, ott hasonló beállítási dolgok vannak mint a WRT54GL kezelőfelületében....

Mod: vagy ha lehetővé teszi a LAN-portján kliensgépek csatlakozását, akkor azt is megtudhatod, hogy kábellel csatlakozva a repeaterre mekkora az átviteled sebessége (a router és a repeater - mint wifi kliens - között).

Ha a repeaterhez LAN kábellel csatlakoztatom a laptopot, akkor 8/4-et tudok mérni .....ha jól értelmezem akkor ez az érték a router és a repeater közötti wifin átvitt sávszélességet mutatja? ...ha igen, akkor itt is lehet a bibi egy része....a 25/5-ből 8/4 megy át wifin a routerből a repeaterbe? (2 méterre van egymástól a router és a repeater)
Ha a repeaterhez is wifin kapcsolódok a laptoppal akkor már csak 4/4 a sávszélesség, tehát a LAN kapcsolathoz képest lefelezi, ezzel gondolom nem sokat lehet tenni.
Úgy tűnik a router és a repeater között veszik el sok sávszélesség (25/5 helyett 8/4 lesz)

Mit és hol kellene esetleg állítani valamit? (bocs de tényleg csak mezei felhasználó vagyok) :B

(#36747) Sn00k


Sn00k
veterán

Hi all!

Tervezem egy, ilyen beszerzését:
[link]

A kérdésem az lenne, mert nem vagyok jártas a dologban, hogy-hogy működik ?
Bedugom a konnektorba , de össze is kell kössem a modemmel is egy utp kábel segítségével ? Azért kérdem, mert emeletes házban lakom a földszinten szeretném ezt a jelerősítőt használni, viszont oda még pluszba kábelt levinnem maceráns lenne...

3njoy the Lif3

(#36748) And válasza fireman123 (#36746) üzenetére


And
veterán

"..ezt hogyan tudom megtenni? A repeater kezelőfelületén nem látok semmi erre utalót, ott hasonló beállítási dolgok vannak mint a WRT54GL kezelőfelületében...."
Valami státuszféleség csak van ott, amiből kihámozható az aktuális linksebesség. Ez mellesleg megnézhető az első routeren is, bár elég régen láttam WRT54GL-t a gyári felületével, 3rd-party firmware-ek alatt mindenképp látható az aktuális kapcsolódási sebesség.
"ha jól értelmezem akkor ez az érték a router és a repeater közötti wifin átvitt sávszélességet mutatja?"
Mindenképp azt kell mutassa, mivel az a lánc leggyengébb eleme, ami korlátozza. Egyébként az internet aszimmetrikus elérési sebessége miatt ilyenkor célszerűbb lenne helyi hálózatban mozgatott adatok segítségével mérni a gyakorlati átvitelt, mert előbbinél a feltöltési 4 Mbps mindenképp limitál, és LAN-ban nincs értelme az up / down sebességek megkülönböztetésének sem. Persze a letöltési sebesség csökkenéséből így is látszik a wifi limitje.
"Ha a repeaterhez is wifin kapcsolódok a laptoppal akkor már csak 4/4 a sávszélesség, tehát a LAN kapcsolathoz képest lefelezi, ezzel gondolom nem sokat lehet tenni."
Ezért kellene megnézni a router - repeater közötti linket. Ha annak sebessége már kiült a g-szabvány tetejét jelentő 54 Mbps-re, akkor egyéb problémák is lehetnek, amelyekkel talán lehet kezdeni valamit. Ezekre már korábban adtam tippeket, például a szabvány fixálása g-only módra. Van még több, a vezeték nélküli átvitelre vonatkozó paraméter, amely befolyásolhatja az átvitelt, de ezek közül néhány eleve nem érhető el pl. a WRT54GL gyári szoftvere alatt, illetve nagy valószínűséggel úgy is default értéken vannak. Ilyenekre gondolok: preamble hossza (ezt korábban is említettem, ez a rádiós adatcsomag bevezető hossza), frame burst engedélyezés (több csomag egyszerre, ritkább visszaigazolásokkal), fragmentation- és RTS-threshold (az adatcsomag darabolási és RTS-CTS visszaigazolási mérethatárára vonatkozik), beacon interval (szinkronizálási időköz), transmission rate (nem árt automatikus beállításon hagyni). Igen valószínű, hogy ezek elpiszkálásával jelentősen tudod rontani a jelenlegi átvitelt ;], ha nem tudod, mit csinálsz pontosan. De azért 1-2 még segíthet is.
Mod: ami még kimaradt, az az, hogy nem árt egy kevéssé foglalt csatornát használni (ehhez nyújthat segítséget egy a kliensgépen futtatott hálózatfigyelő és 'térerőmérő' program, mint az inSSIDer és társai), bár elég valószínű, hogy a jelenlegi csatorna is eléggé tiszta, mivel router - kliensgép felállásban szépen közelíted a 802.11g-től várható maximum átvitelt.

[ Szerkesztve ]

(#36749) w.miki


w.miki
veterán

(Wifi) Hálózattal kapcsolatos kérdésem lenne:
HP Compaq 6710b laptop Windows 7 HP32-n, rendszer visszaállítás történt, és azóta nem látja a hálózatokat.
Meg se tudom nyitni a wifi hálózatokat, bár a laptopon a wifi (gomb) be van kapcsolva, kéken világít.
Azt írja: 0x8007045A hiba.
Próbáltam az első google találat alapján újratelepíteni a XML parser-t, nem segített.
Letöröltem, majd Újra telepítettem az Intel Pro wireless drivert, a HP oldaláról. Nem segített.
ipconfig parancs, minden sorban azt írja, hogy:
Adathordozó állapota. . . . . . . : Adathordozó leválasztva
Mit tegyek?

Olcsó kütyük: http://tiny.cc/fbkutyu

(#36750) hNp88


hNp88
aktív tag

üdv népek,

TP-Link WR741ND routerem van, amit dd-wrt szoftverrel használok. minap vettem hozzá egy 8dBi-s antennát (TL-ANT2408CL) a gyári 5dBi-s helyére, viszont ezzel még rosszabb lett a vétel, mint a másikkal volt, és a sebesség is össze-vissza ugrál 10-36Mbps között. ezt miért csinálhatja, illetve mi megoldás létezhet rá? :F

Beatam Mortem Expectans. "kötél&diófa - business solutions"

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.