Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:42:15

LOGOUT.hu

WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#36201) Winne válasza And (#36198) üzenetére


Winne
nagyúr

A két épület között légvonalban van egy melléképület, ami vékony falú és fa, meg egy kerti kiülő szett és egy fa. Kliens oldalon egy fő házfal, a másik oldalról meg akkor lehet menne fel a kültéri antenna kívül falra szerelve.

Ez a netvadászos dolog egy ismerősöm kérdése volt, Ő arra gondolta ezt használni, hogy kamionnal mikor megáll valahol éjszakázni, akkor kiteszi, és keresgél valami jelszó nélküli hálózatot, aztán mikor megy tovább csak bevágja hátra és másnak újra. Erre végülis akkor megér egy próbát a dolog, csak valami jó erős antenna kell hozzá.

Ha már itt vagyok, akkor mondom a saját rendszeremből is egy kérdést. Egy TP-Link TL-WDR4300 van berakva, családi ház, elől van a router és hátul a garázsban jó lenne még a net. A gyári antennák sem kicsik, de melyik antennát lenne érdemes ráaplikálni, hogy azt a plusz egy falat tudja, amin most elakad a jel? Két CK lap és közte üveggyapot, a garázs előtt még megy, az a fal fogja meg. :)

Az ízlésem a lehető legegyszerűbb. Mindenből beérem a legjobbal...

(#36202) And válasza Winne (#36201) üzenetére


And
veterán

A távolságot továbbra sem említetted, de ha az egyik oldalon meg lehet oldani a kültéri telepítést, akkor talán a másikon (a kliens oldalán is) is.
"Erre végülis akkor megér egy próbát a dolog, csak valami jó erős antenna kell hozzá."
Ezzel mindössze az a gyakorlati probléma, hogy egy antenna vagy 'jó erős', vagy 'könnyen mobilizálható', a kettő együtt nem igazán megy. Úgy 12..14 dBi nyereségig lehet gondolkodni kisebb panelantennákban, ezek felett már csak jó nagy kiterjedéssel rendelkező típusok vannak. Ha szerez egy olcsóbb, antennacsatlakozóval ellátott USB-s klienst és hozzá egy kisebb panelantennát, nagyjából ugyanott lesz, mintha egy csúcsszuper (de inkább egyszerűen csak drága) 'netvadászt' vett volna.
"A gyári antennák sem kicsik, de melyik antennát lenne érdemes ráaplikálni, hogy azt a plusz egy falat tudja, amin most elakad a jel?"
A kérdés a hatótávot feszegető érdeklődéssel egyenértékű: ember nincs, aki képes megmondani, hogy a fal többletcsillapítása mekkora nyereségnövekedéssel volna kompenzálható. Ennek a lehetséges tartománya túl nagy. Egyébként is: beltéri körsugárzóból nem létezik brutál nyereségű, legfeljebb 6..8 dBi-s. Ha meg irányítottra cseréled, az helyben - az antenna fő irányán kívül - nem fog rendes lefedettséget adni. Arra meg ne is gondolj, hogy a router antennacsatlakozóira különböző típusú és / vagy külön terekbe telepített antennákat köss. Ha a garázsban is kell net (főleg gyenge teljesítőképességű kliens, pl. okostelefon, kisebb táblagép részére), a legjobban akkor jársz, ha oda szépen elkábelezel egy újabb AP-t, aminek csak a garázs lefedése a feladata.

(#36203) Winne válasza And (#36202) üzenetére


Winne
nagyúr

"A távolságot továbbra sem említetted"

Körülbelül 100m lehet.

"Ha szerez egy olcsóbb, antennacsatlakozóval ellátott USB-s klienst és hozzá egy kisebb panelantennát, nagyjából ugyanott lesz, mintha egy csúcsszuper (de inkább egyszerűen csak drága) 'netvadászt' vett volna."

Akár az a kettő, amiről beszéltünk?

"a legjobban akkor jársz, ha oda szépen elkábelezel egy újabb AP-t, aminek csak a garázs lefedése a feladata."

A kábelezés nem kivitelezhető, max vezeték nélkül egy plusz AP oda, de azzal meg vannak rossz tapasztalataim ping terén, 100 feletti ping lett egy 15-ös pingből és érezhetően nyöszörgött a net azon a gépen, amelyik az AP-ra csatlakozott.

Az én routeremen a 3 antenna MIMO-s, tehát együtt adja ki a legjobb teljesítményét? Van otthon a korábbi routerről 8 dBi-s antennám, de az más forma, gondolom nem is jó ehhez a dual bandeshez. :F

Az ízlésem a lehető legegyszerűbb. Mindenből beérem a legjobbal...

(#36204) mezis válasza And (#36200) üzenetére


mezis
nagyúr

Jelenleg a router egyetlen antennája 3m-es koax végén lóg a lakás közepében 2 m magasan. A router mind az 5 LAN portjába csatlakozik UTP kábel. Ezen kívül szeretnék USB-n HDD-t is működtetni. Ezt a rengeteg kábelt nem szeretném ajtó félfán keresztül 2 m magasra vezetni. A 150 Mbps bőven elég lenne, diversity-t gondoltam letiltani.

mezis

(#36205) And válasza Winne (#36203) üzenetére


And
veterán

"Akár az a kettő, amiről beszéltünk?"
Igen, akár azok is.
"A kábelezés nem kivitelezhető, max vezeték nélkül egy plusz AP oda, de azzal meg vannak rossz tapasztalataim ping terén [..]"
Valószínűleg repeaterre / jelismétlőre gondoltál, és igen, azzal is szenvedés lesz a kapcsolat, ha olyan helyre teszed, ahonnan a távoli állomások (az 'ismétlendő' router és a kliens/ek) nem vehetők használható térerősséggel. Többek között ezért is rossz az a gyakran előforduló elképzelés és megnevezés, hogy a repeater = jelerősítő, mert ez nem igaz, valójában nem erősítő. Ha gyenge vételi helyre tesszük az jelismétlőt, akkor nem igazán segítünk vele, azt inkább köztes pontba kell telepíteni. Magyarán ha a garázsban mindenképp gyenge a távoli megosztó router jele, akkor nem sokkal leszel előrébb egy repeaterrel, ha azt is oda telepíted.
"Az én routeremen a 3 antenna MIMO-s, tehát együtt adja ki a legjobb teljesítményét?"
Nem az antennák 'MIMO-sak', hanem a router: a 300 Mbps linksebességhez kettő, a 450-hez három antenna kell egyidőben.
"Van otthon a korábbi routerről 8 dBi-s antennám, de az más forma, gondolom nem is jó ehhez a dual bandeshez."
Igen, elég valószínű: mivel a TL-WDR4300 szimultán kétsávos, és nincs 2+3 antennája, a sávok nincsenek szétválasztva az antennákon. Ezért kétsávos antennákat igényel (már ha valóban mindkét sávon szeretnéd működtetni, de ugye minek kéne kétsávos router, ha csak az egyik sávon használnád ;) ).

#36204 mezis: DD-WRT alatt - legalábbis a régebbi Broadcom chipsetes verzióknál - kiválasztható adásra és vételre is ugyanaz az antenna, ezzel kikapcsolva a diversity-t. De a gyakorlatban ehhez annyi is elegendő, hogy (mivel az antennák csatlakozósak) szépen letekered azt az antennát a routerről, amelyiket nem szeretnéd használni. Mivel azon a router nem fog jelet venni (vagy csak sokkal gyengébben, mint a másikról), a leválasztott antennaaljzatot sosem fogja kiválasztani a diversity algoritmus, tehát lényegében ugyanott vagy, mintha kikapcsoltad volna. Ha kétantennás (diversity-s) routerre külső antennát szeretnénk csatlakoztatni, ehhez hasonlóan megoldható: leszedjük a megmaradt beltéri antennát, így a router 'kénytelen' a külsőre dolgozni.

[ Szerkesztve ]

(#36206) Ronyman


Ronyman
aktív tag

Sziasztok!

Szeretnék egy kis segítséget kérni. Iskolánk kapott pár db HP 250-es gépet digitális napló vezetésére. Sajnos elég gyenge a benne lévő Wi-fi, így nem tudják használni a tanárok a napló vezetésére. USB wi-fi adaptert szeretnénk vásárolni.

A boltban 2 wi-fi vevőt ajánlottak egyik a TP-link WN722N a másik pedig TP-link WN725N.

Gyakorlati tapasztalata van valakinek ezekkel a a termékekkel kapcsolatban?
A WN722N-hez jár egy 4dBi antenna. A hivatalos honlapon mindkettőnek ugyanolyan adatokat írnak, érzékenységük is ugyanaz, amit kétlek....

Érdeklődnék, hogy gyakorlatban jobb-e , ha igen akkor mennyivel az antennás modell?

Válaszaitokat előre is köszönöm!

Üdv: Ronyman

(#36207) Gubek-Einste válasza Ronyman (#36206) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Pusztán csak a fizikailag nagyobb antenna miatt is sokkal jobb.
A 725N semmiképpen sem ajánlott, annál még a beépített wifi is jobb.

[ Szerkesztve ]

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#36208) Ronyman válasza Gubek-Einste (#36207) üzenetére


Ronyman
aktív tag

Köszi! Én is így gondoltam :)

(#36209) mezis válasza Ronyman (#36208) üzenetére


mezis
nagyúr

És egy USB hosszabbító kábelt is hozzá - ha nem tartozéka.

mezis

(#36210) Winne válasza And (#36198) üzenetére


Winne
nagyúr

Ha fognék egy 741ND-t, kábelen adnék neki netet és a 2414A-t rákötném az antennájának a helyére, hogy irányítottan kiküldje a másik házba, akkor ott jóval erősebb jelem lenne, amihez a vevő oldalt lehet, hogy nem kellene erősítenem. Ez rossz gondolatmenet?

Az ízlésem a lehető legegyszerűbb. Mindenből beérem a legjobbal...

(#36211) And válasza Winne (#36210) üzenetére


And
veterán

Jó gondolatmenet, de még mindig a körülmények a meghatározóak. Ha szabad térre / kültérre tennéd azt az antennát, és nem volna útközben akadály (a túloldalon már eleve kültéri antenna lesz?), akkor vagy valószínűséggel probléma nélkül menne. De korábbi leírásod alapján akadályok vannak, úgyhogy a dolog kétesélyes, a rálátást akadályozó tereptárgyak árnyékoló hatásának függvénye. Ezt a vevő oldali erősítést meg nem tudom, hogy érted.

(#36212) Winne válasza And (#36211) üzenetére


Winne
nagyúr

A vevő oldali erősítést arra értettem, hogy ha az adó oldalra építeném ki ahogy az előbb írtam, akkor a másik oldalon kellene-e bármit kiépítenem, vagy elég lenne az eszközökben lévő vevőegység is? Nem próbáltam ezt az irányított antennás dolgot még, nem tudom, hogy mennyivel erősebb abban a vonalban, amerre irányítom, mint az alap körsugárzós antennák. :)

Az ízlésem a lehető legegyszerűbb. Mindenből beérem a legjobbal...

(#36213) Gubek-Einste válasza Winne (#36212) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Az lenne a legjobb ha a másik oldalra is kerülne egy ugyan ilyen páros, kültérre elhelyezett antennával. Természetesen a TP-Link 741ND gyári firmware-rel nem tud kliens módban müködni így custom firmware kell majd raknod rá.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#36214) Winne válasza Gubek-Einste (#36213) üzenetére


Winne
nagyúr

Varga Alex féle openwrt-t használok régóta, azzal tudnia kell, ha arra is van. :K

Körbejárom az árakat, aztán átadom az infókat. Köszi a segítséget mindkettőtöknek. :R

Az ízlésem a lehető legegyszerűbb. Mindenből beérem a legjobbal...

(#36215) laleeee


laleeee
őstag

Sziasztok ! motorola defy plust használok cm7-es rommal. Egy nap többször is ledobja az itthoni wifit a teló és csak wifi ki-be kapcsolással tudom újraindítani . Nem tudjátok miért nem tudja megtartani ? Van valami megoldás vagy app,ami stabilizálná ezt ?

(#36216) matthewhu


matthewhu
csendes tag

Sziasztok!

Egy olyan problémám lenne, hogy adott egy TP-LINK WR1043ND v1 router és egy TP-LINK WA850RE extender. A router a lakás egyik felében, az extender a másik felében. A jel jó, de ha a routerre vagyok felcsatlakozva akkor jó a le és feltöltési sebességem is, ha az extenderre akkor a letöltési sebesség közel azonos a routerével, de a feltölés nem éri el az 1 Mbitet sem. (routeren 10-20 Mbit között mozog).

Mitől lehet ez? Köszi előre is!

(#36217) Gubek-Einste válasza laleeee (#36215) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

inSSIDer mit mutat?
A wifi csatorna 1-11 között van?
Az SSID/jelszóban csak angol abc és/vagy számok vannak?
Milyen router-ed van?

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#36218) Gubek-Einste válasza matthewhu (#36216) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

inSSIDer mit mutat?

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#36219) matthewhu válasza Gubek-Einste (#36218) üzenetére


matthewhu
csendes tag

Az első az extender, a második a router. Ha egyenlő távolságra vagyok és kb. ugyanannyi a dBm, akkor is ez a helyzet a feltöltési sebességgel. Telóval is mértem és bárhova is menjek vele a lakáson belül ez a helyzet.

[ Szerkesztve ]

(#36220) Gubek-Einste válasza matthewhu (#36219) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Van itt zavar rendesen, szépen zavarják egymást a különböző hálózatok így nem csoda, hogy sebesség gondok vannak amelyeket megoldani sem lehet mert minden csatornán komoly zavaró hálózatok vannak. Amit tenni lehet az az, hogy szépen egyesével végig mész az összes csatornán és kitapasztalod, hogy hol jobb a helyzet.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#36221) laleeee válasza Gubek-Einste (#36217) üzenetére


laleeee
őstag

tp link a router.
mi az a inSSIDer ? sajna tök hülye vagyok ezekhez

[ Szerkesztve ]

(#36222) Gubek-Einste válasza laleeee (#36221) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Az inSSIDer egy program amely megmutatja, hogy vételi körzetben milyen wifi hálózatok vannak és az azoknak az adatait. Ez azért fontos mert a több wifi hálózat zavarhatja a tiedet. A 4.x már fizetős így keres régebbi még ingyenes 3.x verziót. Természetesen win-es wifi gépen kell futtatni de van mobil verziója is és más hasonló program is különböző operációs rendszerekre.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#36223) laleeee válasza Gubek-Einste (#36222) üzenetére


laleeee
őstag

feltettem ezt,de ezzel hogy kell akármit is ?:)

(#36224) Intruder2k5 válasza laleeee (#36223) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

A Networks fülön vannak a neked kellő dolgok...

(#36225) laleeee válasza Intruder2k5 (#36224) üzenetére


laleeee
őstag

látod,hogy nekem nincs olyan fül

(#36226) Gubek-Einste válasza laleeee (#36225) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Olyan gépre tetted fel amelyben van wifi adapter?

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#36227) laleeee válasza Gubek-Einste (#36226) üzenetére


laleeee
őstag

wifi router van rákötve

(#36228) Intruder2k5 válasza laleeee (#36227) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Az kevés! Olyan gép kell, amiben belső WiFi kártya, USB-s WiFi stick, PCMCIA-s WiFi modul, stb... Router nem jó!

(#36229) Gubek-Einste válasza laleeee (#36227) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Direkt írtam, hogy wifi adapteres gépen kell futtatni.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#36230) laleeee válasza Gubek-Einste (#36229) üzenetére


laleeee
őstag

letöltöttem a telefonomra az azonos nevű apk-t is ,de nem engedi telepíteni ,azt írja hogy : gond volt a csomag szintaktikai elemzésével.
most mit csináljak ?

(#36231) mezis válasza laleeee (#36230) üzenetére


mezis
nagyúr

Ismételd meg a letöltést.

mezis

(#36232) gooool


gooool
őstag

Sziasztok!

Remélem jó helyre írok a problémámmal. Annyi volna, hogy szeretném a laptopomon megosztani a stick-es netet wifin, hogy olykor a telefonnal rácsatlakozva frissítsem, és a többi.
Ezt meg lehet oldani a Connectify nevű programon kívül más működő megoldással? Ugyanis az csak a fizetős PRO verzióban támogatja a sticknet megosztást, fizetni meg nem igen szeretnék egy ilyen apróságért.

Köszönöm a segítséget! :R

Üdv, Balázs

(#36233) laleeee válasza mezis (#36231) üzenetére


laleeee
őstag

már csináltam ,valószínűleg nem kompatibilis ez a program a telefonommal (defy+) :(

[ Szerkesztve ]

(#36234) laleeee válasza gooool (#36232) üzenetére


laleeee
őstag

nekem megvan a Connectify Pro ,átküldhetem ha gondolod

(#36235) gooool válasza laleeee (#36234) üzenetére


gooool
őstag

Írtam privátot, köszönöm! :R

Üdv, Balázs

(#36236) krealon válasza gooool (#36232) üzenetére


krealon
Topikgazda

(#36237) gooool válasza krealon (#36236) üzenetére


gooool
őstag

Köszönöm, ezt is kipróbálom majd. :)

Üdv, Balázs

(#36238) Gubek-Einste válasza laleeee (#36233) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Én a Wifi Analyzer használom.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#36239) laleeee válasza Gubek-Einste (#36238) üzenetére


laleeee
őstag


ezt mérte,ez jó ?

(#36240) Gubek-Einste válasza laleeee (#36239) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Igen, pont ez kellett.
Van néhány zavaró hálózat de azok nagyon gyengék, ez nem okozhat komolyabb gondot.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#36241) matthewhu válasza Gubek-Einste (#36220) üzenetére


matthewhu
csendes tag

Oksi, végig próbálom őket. Csak az az érdekes, hogy a routernél működik rendesen a le/feltöltés, az extendernél is a letöltés, csak egyszerűen a feltöltés nem akar. Próbáltam amúgy több csatornán már, de mindegyiken ez volt a helyzet.

(#36242) spider80


spider80
őstag

Sziasztok! érdeklődnék,ki mit szól a következőhöz: van egy 120 megás upc netem+ egy tp link 1043nd routerem (már 5 éves kb). 1 hete azt csinálja,hogy néha nagyon-nagyon megugrik a ping wifin. De ilyen 5-8 ezerre! Most néztem egy pinget a 192.168.1.1-re. tehát gyakorlatilag a routerre is 1500-as pingem van kb 2 méterre a cucctól. Ha közvetlenül rákötöm a laptopot a UPC modemre,akkor simán megvan a 120 megabit,és semmi probléma. De így semmi. És most már szinte mindig ez van. Gyakorlatilag meghalt a routerem?

Samsung galaxy A5 2017-> Honor 9 Glacier Gray-> iPhone 7 32GB Silver-> Samsung Galaxy S8 black 64 Gb-> iPhone 7 plus Silver 256GB-> Samsung Galaxy S9 coral blue-> Redmi Note 5 64GB Black-> iPhone 7 32GB Silver -> Mi 9 T black 64 GB -> iPhone SE 2020 64GB Black -> Samsung Galaxy A71 128GB Black

(#36243) laleeee válasza Gubek-Einste (#36240) üzenetére


laleeee
őstag

akkor lehet hogy a telefonomon szar valami,hogy mindig ledobálja a wifit ?

(#36244) kali válasza laleeee (#36243) üzenetére


kali
legenda

szia,

régebben is jeleztek ilyen problémát adott mobilos moddolt firmware verzióval, ott az megoldást jelentett a felhasználónak, hogy a router adminisztrációs felületén a magyar helyett us wifi régiót lett beállítva.

(#36245) laleeee válasza kali (#36244) üzenetére


laleeee
őstag

ó de jó hogy mondod,ez megoldás lehet! leírnád nekem,hogy hol tudom ezt a felületet elérni és mit kell átállítani ?

(#36246) mezis válasza spider80 (#36242) üzenetére


mezis
nagyúr

Üdv.!

[link]

mezis

(#36247) kali válasza laleeee (#36245) üzenetére


kali
legenda

milyen típusú tp-link routerről van szó?
a típus és a firmware verzió függvényében a 192.168.0.1 vagy 192.168.1.1 címen lehet elérni a router adminisztrációs felületét, illetve a tplinklogin.net címen, a belépéshez szükséges felhasználónév és jelszó alapban admin és admin, amennyiben változtatva lett, úgy meg ismered.
a router adminisztrációs felületén; wireless -> wireless settings -> region -> united states -> save -> utána kérni fogja a router az újraindítást, azt engedélyezni kell.

(#36248) spider80 válasza mezis (#36246) üzenetére


spider80
őstag

Végignéztem már az összes csatornát. egyedül a szomszéd wifije van viszonylag nagy jelerősséggel az 1-es csatornán. -75 dbi körül. Az enyém csatornától függően -33 és -40 között. Szerintem ez bőven jó,mert amikor megy rendesen,akkor is ennyi mind kb.

Samsung galaxy A5 2017-> Honor 9 Glacier Gray-> iPhone 7 32GB Silver-> Samsung Galaxy S8 black 64 Gb-> iPhone 7 plus Silver 256GB-> Samsung Galaxy S9 coral blue-> Redmi Note 5 64GB Black-> iPhone 7 32GB Silver -> Mi 9 T black 64 GB -> iPhone SE 2020 64GB Black -> Samsung Galaxy A71 128GB Black

(#36249) laleeee válasza kali (#36247) üzenetére


laleeee
őstag

sajnos united statesen volt már:(
mit csináljak akkor ?

(#36250) kali válasza laleeee (#36249) üzenetére


kali
legenda

akkor próbáld meg esetleg magyaron, hátha...
milyen titkosítás van beállítva? wpa2 vagy wpa az ideális, a wep sok eszköznek nem tetszik.
az ssid vagy a jelszó nem tartalmaz ékezetes betűt, vagy nagyon speciális karaktert?

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.