Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bkercso: Tápszűrő-5 SMPS-hez
- Gurulunk, WAZE?!
- Sapphi: StremHU | Source – Self-hostolható Stremio addon magyar trackerekhez
- Luck Dragon: MárkaLánc
- sziku69: Szólánc.
- Hieronymus: Az igaz barátság kezdete
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonnyolcadik rész - Az újrakezdés
- MasterDeeJay: Intel Optane M10: mire lehet használni?
-
LOGOUT
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
k1csi
senior tag
válasz
TayRol
üzenetére
Ez a történet nem erről szól. Én is lejöttem már sok helyről.
Viszont láttam már helikopteres mentést is (fotót most nem csatolnék, az illető egy nem különösebben nehéz helyről csúszott ki a pályáról az erdőbe; elég közelről láthattam).Ahol balesetveszély van ott előbb-utóbb baleset is lesz. Erre kell készülni. Egy DSLR szett meg ilyenkor növeli a veszélyt.
-
k1csi
senior tag
válasz
aleister
üzenetére
Maradjunk abban, hogy én sokmindent képes lennék beáldozni, csakhogy egy ilyen terepre ami simán lehet buckás is (a képet egy tényéros felvonóból késztettem, bár a 8 vagy hány éves kompaktomon volt kereső, de nem használtam), ahova még a felvonó felvisz, de lejönni már neked kell ne egy DSLR szettel menjek.
De kiváncsian várom a tapasztalataidat.
-
k1csi
senior tag
Ahogy Peethy is írta a stabis Tamron problémás obi. Inkább a stabi nélkülit vedd. Az ami jó a Canon 17-55, viszont az meg vsz. felül van a költségvetéseden (hasonlóan a 15-85 ami kb. 150-ből azért kijön).
Családi eseményfotózásra érdemes vakut venni ami lényegében fotóra ki is váltja a stabit. Ahol jól jöhet az a videó.
Viszont az akciófotózásra gondold át a DSLR-t. Vsz ide jobban jársz valami ekv. 24mm-ről induló HD videót tudó (zseb)kompakttal. A DSLR nagy, nehéz és roppant balesetveszélyes ilyen célra.
Egyébként a Canon videó esetén nincs követő fókusz (ugye a videó csak kontraszt AF-el megy), sőt azt mondanám lényegében MF van (a Tamron AF-e eleve alkalmatlan videóra).Összeségében (az eltérő célok miatt) lehet jobban járnál egy mikro 4/3 rendszerrel (ebben nem vagyok képben, a megfelelő fórumra kellene elmenni). Az akció fotó/videó mindenféleképpen valami kompaktabb megoldást kíván (tapasztalatból mondom, ámbár lehet kicsit régiek az emlékeim).
Dr V
Nem tudom mennyit sieltél/snowbordoztál, de oda a hátad közepére (és itt szószerint értve) nem hiányzik egy 50D meg néhány nehéz üveg.
Ha nagyon kell a sorozat akkor full HD-ből kinyert majd 2MP-es kép még webes/képeslap méretű nyomatra használható.
Nem véletlenül vettem elő (tőlem szokatlan módon) a m4/3-at. -
Peetry
senior tag
teljes mértékben osztom ezt a véleményt, annyival egészíteném ki, hogy a sport miatt (bár nem tudom mennyire dinamikus akciókat akarsz fotózni) célszerű USM obit venni.
Vázban szintén meggondolandó, hogy jobb lenne egy használt xxD, egyrészt sorozat de sokkal inkább a magnéziumváz miatt. Eséskor megmentheti a gépedet. -
A 17-40 felejtős, mert az ff vázra van.
Ha vázat veszel sztem ne kitobival, mert hiába akarod eladni és keresni rajta, ezekkel tele van a net. Inkább a bolttal alkudj, h egy másik obi/markolat/akksi, stbe legyen benne a itobis váz árában, a kitobi helyett.
Ha sportfotózás is szerepel a terveid között olyan vázat vegyél, akár használtan is, aminek jó a sorozat sebessége pl 50D. Megkímélt példányok futnak a neten kb 150 körül, 15Mpx felbontás és 6fps sorozat.
Üvegnek tamron 17-50 sima, v canon 17-55 is usm, v canon 15-85 is usm, igaz ennek a fényereje átlagos, de az a minusz 2mm az elején sokat számít tájképeknél, nem beszélve a 85ös végről. Nekem volt canon 17-85, az átfogása jó volt, a rajzolata kevésbé...
Telének esetleg alternatívája a 70-300 is usm. -
.DLL
veterán
Tájhoz, sporthoz, autóhoz is jó lehet egy UWA obi, persze előtte ha van lehetőséged próbáld ki más cuccával, milyen érzés az ultranagy látószög.
Ennek megfelelően Sigma 10-20mm vagy Tokina 11-16mm.
Ezen kívül megveheted az említett 50-est, és általános felhasználásra egy EF-S 18-200mm-es obit.
És igen, érdemes használtban nézegetni. -
Peethy
őstag
-
Xero
nagyúr
Így utólag jutott eszembe még pár irányadó dolog és gondolat amivel talán egyszerűbb nektek is a tanácsadás.
Amire leginkább használni fogom a gépet és az obikat:
-Tájfotózás jellemzően havas-hegyes viszonyok között.
-"Akció" fotózás-videózás síelés-snowboardozás közben társakról.
-Portré.
-Autó fotózás.
-Ezen kívül a szokásos családi események.A 250e Ft-os irányárban maradva (az se baj ha kevesebb
) szinte minden ötlet jöhet erre a felhasználásra. Talán egyedül az 50-eshez ragaszkodom.
Szívesen veszem az ötleteket arról is, hogy hol érdemes vásárolni-nézelődni (a külföldi beszerzéstől sem zárkózom el, ha megoldható a PayPal-es fizetés). A használt obiktól sem zárkózom el, ha azok megkíméltek ne adj Isten még garanciálisak.
-
Xero
nagyúr
Haliho!
Erősen tervezgetem egy dSLR beszerzését és némi megerősítésre szorulnék. A vásárlás időpontja eléggé képlékeny, de nem hiszem, hogy ebben a szegmensben és ezen termékek között pár hónap alatt nagy csodák történnének így előre dolgozom.
Ami tisztázódni látszik, hogy Canon vonalon indulok el. Volt már a kezemben több-kevesebb időre Canon/Nikon/Pentax gép is. Az első kettőből komolyabb típusok és üvegek. Nyilván ezen idő alatt szerzett tapasztalatokra és a net hosszas tanulmányozása után jutottam döntésre.
Tehát a gép valamilyen belépő szintű masina lesz (lehet, hogy kit obival, amit eladok egyből, így talán nyerve pár ezrest
). Az eddigi befutó az 550D.A lényeg pedig a kinézett kezdeti obi park:
-Canon EF 50mm f/1.8II
-Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di-II VC
-Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 ISEnnél többet nem igazán kívánok első körben elszórni rájuk. Üvegekre max 250e van előirányozva. Így is mire megveszem a vázat, a markolatot, a plusz aksit, a kártyát, a szűrőt és az egyéb apróságokat, már fájdalmas összeg magasságában leszek.

Kérném aki úgy gondolja véleményezze az összeállítást és módosítson belátása szerint lehetőleg az összeghatárt nem túlságosan növelve.
Esetleg még jöhetne pár tipp, hogy milyen szűrőt (polár és uv) érdemes hozzájuk vásárolni értelmes anyagi korlátok között.
Válaszokat és a segítséget előre is köszi!

-
kiskornel
addikt
válasz
fulton
üzenetére
Erről volt már szó egyszer a "miért olyan kicseszettül drága a gyári napellenző" címszóval.
A 100-400 hoz adott gyári napellenző, bármilyen hihetetlen, lágy. Míg a 100mm macro obimhoz vásárolt utángyártott kemény. Gondoltam is, hogy biztos a Canon sajnálta az anyagot a napellenzőből. Ám a netes irodalom szerint nem erről van szó.
A napellenző ugyanis megfelelő szilárdságú műanyagdarab, aminek repedni, törni kell adott helyzetben, de megvédeni a frontlencsét, szűrőmenetet, stb. Ütközéskor el kell nyelnie az energiát.
Pont az UV szűrő tesztekben lehetett ezt olvasni. Az UV szűrő ugyanis nem védi meg a szűrőmenetet egy esetleges földdel való találkozáskor, sőt, benyomja azt. Javítani meg általában az elülső tubus teljes cseréjével lehet, ami nagyon drága dolog.
Milyen obira kell? -
Peetry
senior tag
válasz
Fanatikus39
üzenetére
akkor tegyél rá kitobit
esetleg fixek.
használtan sigma 17-70 50körül fut a régi stabi nélküli. -
fulton
addikt
Mi a véleményetek arról ha utángyártott napellenzőt használok majd az obin? van valami" hátrny"a?
-
.DLL
veterán
válasz
Fanatikus39
üzenetére
Ez nagyban függ a pénztárcádtól, de így látatlanban a legjobb választás az EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 is meg usm meg stb.

És üdv a klubban!

-
Fanatikus39
csendes tag
Sziasztok.
Most tértem át tükrös gépre,egy 40D megvásárlásával.Elkezdtem nézegetni az obikat..........
Segítséget szeretnék kérni a tapasztaltabb "kollégáktól",hogy milyen objektívet ajánlanátok hozzá.Esetleg van-e olyan ami nagyon passzol ehhez a vázhoz?Felhasználás szempontjából egyenlőre a tájfotókat részesítem előnyben,de ha lenne valami "univerzális" megoldás az még jobban érdekelne. -
kiskornel
addikt
válasz
Peethy
üzenetére
Azért írtam, hogy "átmenetileg működésképtelenné válnak". Mai napig müxik.
De ha annyi vizet kap, mint azokon a fotókon, akkor biza nem müxik addig, míg ki nem szárad (ha szerencséd van... ha nincs, utána se). Nekem szerencsém volt.

És igen, miután kiírta, hogy ER99, az első dolog amit kikaptam belőle az az akksi volt.
-
.DLL
veterán
válasz
spanyoll
üzenetére
Ez az ember annyira paraszt! :Đ Az az epizód, amikor két baszottnagy asztali gyertyát igényesen beledöf egy szülinapi tortába, hogy lefotózza... aztán véletlenül lángra kap a stúdió is... Barom :Đ
Kiskornel:
Ugye azért az akksit igen hamar eltávolítottad a gépből... -.-
Én télen ha bejövök a mínuszból, akkor is addig amíg akklimatizálódik a gép, kiveszem az akkut. A pára az belül is le tud csapódni.
A 20D-t mertem esőben használni, az 550D-t (főleg mivel drágább is, és ma már jobban is kell a filmezés miatt) már nem..
-
Peethy
őstag
válasz
spanyoll
üzenetére
"While we're talking about weather sealing, be sure to take a close look at Nikon's information in their D300 brochure and technical sheets. Yes, the D300 has gaskets in many key positions. But it isn't fully gasketed. I expect the gaskets will hold out the minor annoyances of wind-blown grit and light rain from most of the major parts, but the D300 isn't bomb-proof against the elements. The D300 that took a salt water dip that I disassembled was very revealing in this respect. Yes, the digital board and sensor were relatively well protected, but surprisingly the bottom of the camera did poorly, probably due to the multiple potential entry points through the battery chamber and vertical grip connections. Indeed, it appears that connectors of all types on the camera are the vulnerability in extreme conditions."
[link]Összefoglalva annyi, hogy a D300 időjárásállósága nem jelent teljes szigetelést. Az általa leírt tesztben, mikor sós vízben ázott a gép, akkor a szenzor és az alaplap, meg az egyéb áramkörök tisztán maradtak, de a fényképezőgép alja a sok nyitható pont miatt gyengén teljesített ilyen szempontból. Szemerkélő esőtől azonban egyáltalán nem kell félni, de azért zivatarban nem használnám.
-
spanyoll
addikt
válasz
Peetry
üzenetére
Értem én, csak azért jött fel a téma (amivel úgy látom eléggé elvittem mindenkit
), mert belegondoltam, hogy ha az én d300-am ELVILEG időjárásálló, akkor kíváncsi voltam mit takar. De akkor nem derült ki. Elvileg sok mindent, gyakorlatilag meg vagy kiderül majd vagy nem 
-
Peetry
senior tag
-
zolka78
senior tag
Én hatalmas hófúvásban fotóztam pár hónapja a budai hegyekben. Szó szerint törölgetnem kellett az arcomat, de a gépnek nem lett baja. Az igaz, hogy mielőtt elraktam a táskámba egy odvas kidőlt fa alatt törölgettem a gépet nehogy gond legyen. Az M42 obim ami rajta volt az már más tészta, kellett pár nap mire azt mondtam, hogy most már elhiszem, hogy nincs benne nedvesség, és talán nem is lesz gombás. Részletekben szárítgattam és kint a szabadban. 500D váz.
-
kiskornel
addikt
válasz
Peetry
üzenetére
Nekem a 450D-m esett a patakba. Persze csak egy erecskét kell elképzelni, ami kb. 15-20cm mély. Még el se merült már kikaptam. Aznap már többet nem tudtam vele fényképezni. Két nap is volt, mire a belsejéből kiszáradt a nedvesség. Addig a keresőben az lcd össze-vissza karaktereket mutatott. Na meg rövidre zárta az expo gombot. És ERR99-et írt ki. Szóval a dolog az xD és a xxD-kre vonatkozik. Az xxxD-k tökéletesen beáznak, és átmenetileg működésképtelenné válnak.
Személyes tapasztalat! -
spanyoll
addikt
válasz
Peetry
üzenetére
D'oh! Én meg nem mertem kimenni télen a hóesésbe, hanem eresz alá álltam, mondván jaj majd meghal a kis gépem , vigyázni kell rá.
Biztos, hogy nem fogok vele vízalatti fotókat csinálni, de az is biztos, hogy egy jó képet nem fogok elmulasztani egy kicsit sűrűbben eső hó miatt
-
fulton
addikt
egy kérdés, ezek az obik mennyire koszolódnak belül...pl zoomolásnál. Tudom ezek nem időjárás álló obik, de mégis. Illetőleg ezzel az 550D géppel, mi van ha elkap egy gyors szemelkélő eső..hiába rakom el, mondjuk éri a gépet obit kicsi, akkor "dobhatom" el? (kis túlzó hasonlattal) hogy kell ehhez viszonyulni? Tapasztalat...valakinek
illetőleg azt belső szenzortisztítást milyen gyakran kell alkalmazni, átlagos használat mellett?
-
zolka78
senior tag
válasz
fulton
üzenetére
A Canon 50mm 1,8 II obi 2,8 felett kenterbe veri a 15-85-t képminőséget tekintve. De igazából nem érdemes összehasonlítani a kettőt. Mindkettőt teljesen más céllal, és más gépre tervezték. Az ami az előnye a 15-85 obinak az nem elhanyagolható, és nem csak a képminősége az előnye, de nem egy fix obival kell összehasonlítani.
-
fulton
addikt
Hello
Szerintetek a Canon 15-85mm oinak van olyan képe (esetleg mélységérzete 50mm-en) mint a Canon 50mm 1,8 II obinak? Csak mert előbbi közel 200e, míg utóbbi 30e körül. Kiváncsi volnék . ?
-
Degeczi
nagyúr
válasz
padi68
üzenetére
ezen a típuson nincs, mert könnyű, és normál esetben nem fordul elő ilyesmi
(míg pl. a nehéz 18-200-nál teljesen normális jelenség, nem is lehet vele mit kezdeni: olyan 24-35 mm-es állás környékétől az mindenképpen kimászik, ha lefelé tartod. Alaphelyzetből, 24 mm alatt az sem, ezért azon is tök fölösleges a zár, ami az újabb 18-200-on jelent meg, mert az ilyen zár csak a legelején, 18 mm-en tudja rögzíteni - onnan pedig amúgysem csúszik ki...)szóval ezen a típuson nem szabad előfordulnia, javítandó (azt sajnos nem tudom, mennyiért. Nyilván az a kérdés, vajon csak elállítódott, kilazult-e vmi, vagy elkopott)
-
padi68
senior tag
sziasztok, van egy nikon 18-105-ös obim ami "laza"
ha a föld felé fordítom magától kitolódik...

Mit lehet vele tenni ill. mennyiért javítható?
kösz

-
fulton
addikt
értem, köszönöm mindenkinek. Egyébként vizsgálgattam a 2 obit a kezemben(15-85, f1,8 85) a 15-85 nagyon masszív egy darab nem lötyög semmi.azonban a 85mm zoom gyürüje kicsit "lötyög" ..vagyis nem olyan patentül van rajta mint a 15-85 nél. Másnál is ilyen? Csak érdekelne..min2 új
-
fulton
addikt
.
-
k1csi
senior tag
válasz
fulton
üzenetére
UV szűrőt elsősorban azért érdemes venni, hogy ne koszolódjon a frontlencse (homok, sár, tengervíz stb) ill. felpattanó kavics stb. ellen.
Általános védelemre nem jó (pl. ha leejted az obit több múlik a szerencsén, mint azon, hogy volt szűrő rajta vagy sem).Ha meg csak bereped az üveg törheted a fejed, hogy hogy szedd le, mert ilyenkor jól befeszül a perem (nálam feltett obisapka nyomta be, ha nem lett volna akkor jó eséllyel semmi se történt volna, mondjuk így is olcsón megúsztam).
Egyébként legyen arányos az obi és a szűrő értéke, azaz egy piszokdrága (pl félmilla felett) obi rajzát nem rongálnám olcsó szűrővel, olcsó kittobira meg nem tennék semmit.
Hoya HMC-t ill HD-t használok. Érdemes netről (pl. e-bay) venni mert legalább 1/3-ával olcsóbb (vagyis pl. ugyanazért a pénzért kapsz egy jobb szűrőt).
A legjobb szűrők is rontanak valamit (marginális) a rajzon, de gagyik jól láthatóan. A lensrentals csinált egy tesztet ahol 5 szűrőt tettek egymásra (volt, hogy 50-et, de azt hagyjuk). Vsz. jól látható a különbség (a lap alját kell nézni):
http://www.lensrentals.com/blog/2011/06/good-times-with-bad-filtersAzaz, ha úgy döntesz, hogy szűrőt raksz rá, érdemes jobbat venni.
-
válasz
fulton
üzenetére
Vegyél UV szűrőt, mert mindig olcsóbb, mint egy karc, v olyan kosz, ami a frontlencsét károsítja. Ha egy minőségit veszel az nem rontja a képminőséget észrevehetően. Laborkörülmények között kimutatható a képminőség romlása, de az is csak elenyésző mennyiségben jelentkezik.
Nagy UV szűrő teszt Tesztképekel (szűrő nélkül/szűrővel)
-
Degeczi
nagyúr
válasz
fulton
üzenetére
ugyanaz
azt csak magad tudod, muszáj-e homohviharban, háborgó tenger, fröcskölődő víz mellett is fotóznod, mert akkor valóban elengedhetetlen (de persze a szigetelt váz, objektív is)
talán gyakrabb helyzet, ha nem teljesen beszámítható alanyokról (kisgyerekek, kutyák, részegek) is akarsz közeli képeket, mert akkor is hasznos lehet
de ezeket leszámítva csak magadat szívatod: évtizedeken át kísérletezte ki a gyártó a frontlencse megfelelő (és persze ellenálló!) bevonatát, ami szerepét lenulláznád egy elég dobott üvegdarabbal
-
fulton
addikt
sziasztok megvan a felszerelés, 15-85 obi, 85 mm fix obi, C 550D váz. Kérdésem az lenne, mennyire fontos szerintetek az UV szűrő beszerzése? és ha igen milyet ajálanátok, nem ront a képpminőségen stb..
-
Monya78
veterán
Raynox előtét lencsék közötti különbségk pl. itt: [link]
DCR-250-est annó EF-s 55-250mm obira raktam, 55mm-n 1:2 nagyítást adott, 250mm több mint 2:1-est. kb. 110mm-en adta a szokványos 1:1-es nagyítást.
Ha azt vesszük hogy nálad 70mm az induló gyújtótávod akkor kb. 1:1,5 lesz a minimum nagyítás. Az obid előtét lencse nélkül a 300mm végén tud 1:4-et...szerintem hiányozni fog a köztes nagyítás. Inkább a DCR-150-est javaslom.
-
Wolfeee
tag
kicsit off topik, de van valakinek tapasztalata phottix markolatokkal kapcsolatban? Konkrétan az mb-d10-essel? milyen a minősége? köszi
-
Peethy
őstag
Sigma 30mm f/1.4 EX HSM mennyivel jobb választás, mint a Nikon 35mm f/1.8 G?
-
aleister
veterán
Ez egyébként az SP Tamronokra általában igaz, csak a vázzal ki kell próbálni őket vásárláskor, mert nagy a minőségi szórás.
Az SP 17-50 f2.8 (rev 1)-et is bátran ajánlom, és az SP 90 F/2.8 Macro-ról is csak jót hallottam.Szóval szerintem teljesen igazad van ezzel a low budget L dologgal.
Talin majd lövünk pár képet mindketten jól ezzel a 70-300-zal.
-
aor
tag
válasz
aleister
üzenetére
Vhol egyszer azt olvastam, hogy a szegények L-es obija ez!
És szerintem van benne igazság.
Míg nem volt, egy tamron 400mm manual obival fotóztam a repülő, ragadozó madarakat (persze mást is) és egy olyan kép lett a nem tudom hányból, ami vhogy kinéz. Ellenben ezzel már első alkalommal több használható készült...
(igen canonos vagyok
) -
aleister
veterán
No para, nem rajtad múlt a dolog.

Nem vagyok benne biztos, de úgy rémlik Neked Canon rendszered van. Én Nikonnal használom a 70-300-at, és teljesen meg vagyok vele elégedve.
Két esetben voltak AF problémáim: egyrészt gyenge megvilágításnál (sárgás halogén égő), másrészt ködben.
Egyébként ekkor sem volt vészes a dolog, mindössze kicsit bizonytalanul talált célt az AF.
Máskülönben remek obi. Szép képe van, és jó benne a képstabi.Peetry:
Nos, igen, kicsit bővebben is kifejthettem volna a dolgot. Így némileg elbeszéltünk egymás mellett.
A kulturált vita meg magában nem rossz, de ebben az esetben tényleg felesleges.
-
Peetry
senior tag
nem használtam előtétlencsét, tippem hogy dioptriában térnek el.
Aliester: senki nem vitatja hogy nem erre lett kitalálva, de a kérdés az volt hogy a 2 obi közül (kitobi, 70-300) melyikre és mit használjon macrora. macroobin kívül egyik sem erre lett kitalálva, mégis sokan használnak alternatív megoldást. azt meg értem hogy neked ezzel van tapasztalatod, csak azt nem értem hogy ezt mért ellenérvként használod egy olyan állításra, ami teljesen másról szól
de szerintem zárjuk le a témát, mert eléggé eltértünk a topictól, meg én sem vitatkozni akarok 
-
aor
tag
Húha....
nem akartam vitaindító lenni
Aliester: jól értem, hogy Neked is ez a tami sp 70-300-asod van??
Mi a véleményed róla??? Nekem egy hete van meg, addig úgy tűnik, hogy szép, éles képe van, de végállásban kicsit lassúnak tűnik az AF.
A közgyűrű valszeg tényleg nem megoldás, pláne hogy végállásban már f5.6-os az obi.Peetry: tudod esetleg, hogy mi a különbség a raynox150 és 250 között, az árán kívül, mert még nem jöttem rá, igaz, tegnap este már nem sok agyam volt!

Tegnap kipróbáltam a kitobit, meg egy manual 50/f1.8 obit fordítva, háááááááááát nem tudom. A kitobi jobbnak, szebbnek tűnt, de az is lehet, ha rendesen fel van szerelve, akkor más lett volna.
Igaziból a fordítógyűrűn, ill. az előtétlencsén gondolkoztam...eddig.
Külön vakum még nincs, de tervbe van véve, csak most az anyagi lehetőségeim korlátozottak. (meg fogalmam sincs milyet kéne) -
gabsz227
tag
Jó estét kívánok!
Szeretném a segítségeteket kérni telezoom obi vételben. Általános felhasználásra szeretném használni. Panasonic DMC G3-as gépem van micro 4/3-as bajonettel. Láttam objektíveket az ajánlások közt, de érdekelne, hogy tudtok e esetleg a "gyári" helyett másikat javasolni hozzá, olcsóbban?
Üdvözlettel
Gábor -
Peetry
senior tag
válasz
aleister
üzenetére
nem is neked címeztem, hanem aornak, hogy neki valószínűleg a raynox lesz a nyerő mert túl hosszú kihuzat kellene közgyűrűből. Erre te jöttél ezzel:
"Alapvetően nemigen értem egy másfél méteres(!!) közelpontú, f4-es kezdő fényerejű obi makrózásra való felhasználását."
és innentől csak a közgyűrűt meg a FÉ veszteséget emlegetted, még most is ezt írod, hogy neked AF-es közgyűrűd van, de senki nem mondta hogy közgyűrűzzön 300mm-en.
-
aleister
veterán
válasz
Peetry
üzenetére
Hát hogy a nekem címzett postjaidban nem volt Raynox az tuti. Azt sem tudom, hogy miből vetted, hogy szerintem egy adott blendeállásnál több fényt enged át az egyik obi, mint a másik.
Nekem konkrétan a szóban forgó obim van, és konkrétan a szóban forgó közgyűrűsor (AF-et, fénymérést ad). Bizton állíthatom, hogy csak erős kompromisszumokkal használható makrózásra ez a páros.
-
Peetry
senior tag
válasz
aleister
üzenetére
te olvasol is vagy csak writeonly üzemmódban vagy? pont azt írtam, hogy neki a raynox a jobb nem a közgyűrű, mivel a 300-hoz normális leképezéshez olyan kihuzat kell, hogy 0 fény marad. az előtét meg nem vesz le FÉ-t, ergó mindegy milyen fényerejű obija van, mivel úgyis rekeszelni kell a dof miatt. vagy szerint egy f1.8-ról indulo obi 16-ra rekeszelve több fényt enged át mint az f4-ről induló 16ra rekeszelve?
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Peethy
üzenetére
Ken szerint nincs
de őszintén szólva nem értem, az indexes hirdetésben mire gondol a srác a "blendebeugrató gomb" sérülése alatt?
a D verzión nincs ilyen gomb az obitesten, csak a rekeszbeugrató kar a foglalatnál - de arra persze digitálison is szükség van...szóval valszeg lehet más szerkezeti különbség is, ha azon még szolgált erre egy külön gomb
-
Peethy
őstag
Nikon 85mm f/1.8 D és nem-D között optikailag van különbség?
-
aleister
veterán
válasz
Peetry
üzenetére
Kb 2 Fé-t fog veszteni a fényerejéből az obija, amint ráteszi a közgyűrűt. Ha még le is rekeszeli, akkor olyan zárideje lesz, hogy szabadban csak tökéletes fényviszonyok mellett fog majd tudni normális képet csinálni.
Vagy felviszi nagyon az iso-t, vagy beszerez egy makróvakú előtétet - már ha van rendszervakuja.
-
Peetry
senior tag
válasz
aleister
üzenetére
ha előtétlencsét teszel, akkor csökken a közelpont (vagy rosszul tudom), és mondjuk nem mindenre az a jó makróobi amivel bele kell mászni az alany arcába.
dof miatt meg rekeszelni kell, ergo tök mindegy a kezdő fényerő, főleg ha nem közgyűrűzöl, mivel nem vesztesz semmit.
de javíts ki ha tévedek.szerk: nyilván a legjobb megoldás egy makróobi, de ő 18-55is és 70-300-ból gazdálkodik, és a kettő közül és az utóbbit választanám.
-
Zozzant
addikt
Szerintem is a raynox a nyerő, egy időben használtam a pentax 50-200-on, igaz én vettem step-up gyűrűt és azzal tekertem fel nem a saját felfogatójával mert az nekem bizonytalannak tűnt, nem is középen volt sokszor, ide-oda lehetett tologatni a kétoldali rugók miatt... tiszta gagyi.
-
Peetry
senior tag
fordított obit kezdésnek felejtsd el, csak szenvedés.
közgyűrű vagy előtétlencse. előbbivel blendét vesztesz, utóbbival képminőséget.
Árban egy kategória (márha AF-es közgyűrűben gondolkodsz, és miért ne).
de ahogy elnézem neked raynox kell a tamira, mivel olyan hosszú gyűrű kellene mögé hogy gyakorlatilag nem maradna fény.
Új hozzászólás Aktív témák
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Óra vagy karperec? Egészségügyi mindenes!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen routert?
- Projektor topic
- További aktív témák...
- Canon EOS 1300D gépek objektívekkel ( 2800 / 9400 / 9600 / 13700 expo )
- Canon RF 800mm f/11 Is STM + álcázó+állványtalp+napellenző
- Canon RF 24-105mm f/2.8 L IS USM Z objektív - Új -
- Sony Alpha a7R IV tükör nélküli digitális fényképezőgép váz (ILCE-7RM4A) Új modell
- Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art objektív ( Nikon ) - Újszerű -
- Dell 14 Latitude 7450 WUXGA 2in1 Touch X360 Ultra5 135U 12mag 16GB 512GB Win11 Pro WiFi7 Garancia
- 27% - ASUS ROG Ryuo IV SLC 360 ARGB (90RC0151-B0EAY0) AIO Vízhűtés !
- ÚRIS10!!! RAMÁRON! LEGION 5 i7-13650HX 16GB RAM 512GB SSD RTX 5070 8GB
- Keresünk iPhone 12/ 12 Mini/ 12 Pro/12 Pro Max
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Ezt majd a Canonosok megmondják.
) szinte minden ötlet jöhet erre a felhasználásra. Talán egyedül az 50-eshez ragaszkodom.

és 1.2-es fényerő..

![[link] [link]](http://farm8.staticflickr.com/7044/6993759275_33ec6e7897_m.jpg)