- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
-
LOGOUT
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Peethy
őstag
válasz
szeva000 #11291 üzenetére
Mire kellene? Ha elég a 200-as vég, akkor mindenképpen a 70-200 VR I, ha több is kell, akkor Sigma 100-300, azt nagyon szokták dicsérni, ha afölött kell, akkor meg Nikon 80-400 vagy Sigma 80-400, egyiket sem szokták nagyon dicsérni... A 150-500-at szokták dicsérni, mert bár nem EX jelzésű, mégis kb. hozza azt a minőséget. Még az 50-500 OS HSM lehet érdekes.
-
csakb
őstag
válasz
SebajTobias #11297 üzenetére
Sejtettem, hogy baromira vignettálni fog.
Gondolom, az nem lenne elég, ha csak magában, fordítógyűrűvel használnád. -
SebajTobias
tag
válasz
SebajTobias #11296 üzenetére
Olyan mintha egy kulcslyukon nézelődnék. Hmm nem túl biztató...
-
csakb
őstag
válasz
SebajTobias #11294 üzenetére
Erről sajnos fogalmam sincs. Esetleg próbáld meg állványon, óvatosan, kézzel elé tartani, és pár tesztképet csinálni.
-
csakb
őstag
válasz
SebajTobias #11292 üzenetére
Szia!
49 mm: [link]
-
SebajTobias
tag
Sziasztok.
Van egy [Ilyen] objektívem, és nem tudom kideríteni a szűrőméretét. Ha valaki tudja írja már meg.
Köszi -
szeva000
addikt
Hali!
Kérnék egy kis segítséget,főleg véleményt és tanácsot(jképminőség,af gyorsasága....)
A D90-re nézegettem valami nagyobb átfogású telét.
Első kiszemelt ez a sigma 150-500 lenne...
Gyakorlatilag minden alternatíva érdekelne ami kb 300k körül beleférne.max 400.
Esetleg érdemes lenne használtan nézni valami 70-200-as F2.8-as obit??(Van itthon telekonverterem,igazából ha azzal menne,akkor elgondolkodtató ez a variáció is. A 90mm-es F2.8-as tamronom tökéletes vele.) -
kiskornel
addikt
válasz
rosta11 #11288 üzenetére
"Ha jól értem, még akkor is, ha egy 10-el olcsóbb, mint egy nem szétszedett, nemigazán érdemes megvenni." - ez most kérdés? mert én ilyet nem írtam.
Sony / Minoltába nagyon nem vagyok otthon.
Én a régi manuális m42-es obiknál találkoztam vele. Elvittem a helyi fotos szervízve, és ott 1,5k-ért szétkapták, megnéztek benne mindent. Végül azt mondták, hogy a fókuszgyűrű akadást csak úgy tudják megjavítani, ha bezsírozzák a fókuszrendszert, de az nagy melegben megfolyik, rámegy a rekeszlamellákra és összeragasztja őket.
Ezért intkább nem kértem, és használom kopottan, kicsit akadozva.Persze a tiednek lehet nem ez a baja. Azt külön nem szokták emlegetni, hogy szét volt szedve az obi. Van aki évente viszi márkaszervízbe, ahol szétszedik, kitisztítják, kalibrálják. Ez magában nem káros dolog. Ha eladásnál mégis megemlítik, akkor az arra utalhat, hogy nem szakértő kezek szedték szét javítani. Gondolom én.
Szvsz én nem venném meg, de hangsúlyozom, ez csak magánvélemény.
-
rosta11
tag
Ha a használt objektív árusítója azt írja, hogy egy csöppnyi olaj látszódik a blendéken, akkor az azt jelenti gondolom, hogy szét volt szedve és be van olajozva a blende. Ez úgy tudom nem éppen előnyös egy objektívnél. De hogy miért azt nem tudom.
Szakmai segítséget kérek!
-
Degeczi
nagyúr
válasz
flash- #11278 üzenetére
nem sok értelme olyan kategorizálásnak, amit a cikk említ
(pl. a Nikon obik nem veszik észre, ha állványra kerülnek, neked kell olyankor kikapcsolnod a VR-t)Nikonnál alapvetően két rendszer volt: a kicsit gyengébb (3 FÉ-vel hirdetett) VR, és a 4 FÉ-re specifikált, továbbfejlesztett VR II
a pici kitobik (18-55, 55-200) biztosan az előbbibe tartoznak, a 18-105 pl. a dpreview-n látható bejelentése szerint II-es kellene legyen - de a Nikon oldalán arra is 3 FÉ-t adnak meg, és nincsen rajta "active" kapcsoló, ami célja a cikkben említett olyan helyzet, amikor nem csak a kezed remeg, hanem az egész környezet (pl. járművön utazva)
szóval valószínűleg a 18-105 is a kisebb képességűt kapta -
flash-
veterán
vajon egy nikon 18-105 Vr obin hanyadik generációs képstabilizátor van?
-
Nekem van 17-40-em, és APS-C-re vásároltam, viszont tudtam, hogy FF a cél... sokan fikázzák, sokan nem szeretik, én igazán bevallva, először szerettem APS-C-n, és ahogy haladtam előre úgy egyre inkább közömbös lettem vele szembe. Hosszú záridős tájképekhez, épületfotózáshoz, teljesen megfelelő, csak le kell rekeszelni, legalább f5.6-ra.
Most jelenleg ott tartunk, hogy csücsül a táskámba, vésztartaléknak... de vélhetően megy majd a "levesbe", amint megálmodom mibe forgatom vissza az értékét. (Igaz ezt csak azért tehetem, mert van 16-35 f2.8-am... különben az UWA miatt elkerülhetetlen lenne)
Most bárki megkérdezne, APS-C-re nem ajánlom... inkább a 17-55 f2.8-at! -
k1csi
senior tag
válasz
BiriBum #11274 üzenetére
Ha Canon vázam lenne, én gyűjtenék egy 17-40 F4 USM-re.
Miért mi az amit tud a 17-40 APS-C vázon amit az EF-S 17-55 2.8 IS nem tud?
Azzal meg kár megvenni, hogy jó FF-re is mert ugye FF-en funkcionálisan egy UWA obi.
Persze, ha már valaki most tudja, hogy FF UWA obira van szüksége...Zozzer888
17-85-el mi a gond?
A típushiba szalagkábel szakadáson kívül gyenge nagylátó rész ami rekeszelve sem javul...
Rajzban kb. a 18-55-es kittobi minőség (vagy inkább alatta...) -
BiriBum
őstag
Igazából az ugrás 150k körül van, annyi a Sigma 17-70 OS.
A 15-85 jó átfogású, de szintén elég drága (mihez képest?)
A Tamron 17-50 nem rossz, sem fényerőben sem árban, ki kell fogni egy jó példányt.Ha Canon vázam lenne, én gyűjtenék egy 17-40 F4 USM-re.
-
Zozzer888
addikt
válasz
Alvin_ti4200 #11270 üzenetére
én is nézegettem (illetve fent van a "kéne "előre" valami jó obi" listán) azért érdekelne
-
csakb
őstag
válasz
Alvin_ti4200 #11268 üzenetére
Személyesen nem ismerem, de a tesztek alapján nem jobb, mint az IS-es kitobik, csak a zoomtartománya. 17 mm-en meg még a hordótorzítása is elég nagy.
Esetleg EF 2.8/24, vagy 2/35? Azok optikailag elég jók, habár nem IS-esek. A 24-28 mm teljesen jól használható városban, természetben is, az a saját tapasztalatom (nyilván a saját fotózási szokásaim mellett).
-
Zozzer888
addikt
válasz
Alvin_ti4200 #11268 üzenetére
17-85-el mi a gond?
-
csakb
őstag
válasz
Alvin_ti4200 #11259 üzenetére
A kínálatot végignézve szerintem ha nem találsz használtan Sigma 17-70-est a vágyott áron, akkor kb. a 18-55-ös IS/IS II-es kitobi az egyetlen budget alapzoom megoldás, ami stabilizált is.
Esetleg a 18-135 használtan, ha nem nagyon tolod 85 mm fölé, és bátran rekeszelsz, ha tudsz.
-
BiriBum
őstag
válasz
Alvin_ti4200 #11261 üzenetére
Az 1/60-nál nem mozdul az be, ha biztos a kezed.
Az ötvenessel miért szenvedsz? -
aleister
veterán
válasz
Alvin_ti4200 #11261 üzenetére
Amiket írtál, azokhoz nem fontos a stabi.
Általában megdobja az obi árát ez a felár, és feleslegesen minek fizetnéd meg? -
Peethy
őstag
válasz
Alvin_ti4200 #11256 üzenetére
A nem OS lenne jó, de olyat már csak használtan kapni, viszont 40-45 körül megúsznád. A fókuszt kell leellenőrizni...
-
Alvin_ti4200
félisten
Elnézést, Canon EOS 1000D-re kell. A cél hobbi fotózás, főleg városlátogatásokhoz, néha természetképek készítéséhez, de itt nem makró fotózásra kell gondolni, hanem sima mezei természetfotókra. Jó lenne hasonló átfogás az 1,6-os crop miatt. Optikai képstabi mindenképpen kéne bele, most egy fix 50/1.8-as Canon obival "szenvedek", utazáshoz sajnos használhatatlan lesz.
-
TayRol
nagyúr
válasz
milyen gépre?
-
válasz
Mi a cél a kiszemelt obival, illetve milyen bajonettre kell egyáltalán?
-
Alvin_ti4200
félisten
Sziasztok!
Sigma 17-70 OS HSM-et terveztem venni, de a 130 ezres árat úgy érzem, nem engedhetném meg magamnak a nyaralások előtt. Az lenne a kérdésem, hogy letezik-e életképes alternatíva rá újonnan, esetleg használtan 50-70 ezer forint között?
Köszönöm.
-
Atapi
senior tag
válasz
flash- #11249 üzenetére
ha minőségi előrelépést szeretnél (képminőség tekintetében), akkor a tamron 18-270 pzd-t felejtsd el. a rajzolata enyhén szólva is kompromisszumokkal fogadható csak el, rekeszelve, sok fény mellett (saját tapasztalat). egyedül a hatalmas átfogása miatt érheti meg utazózoomnak használni, de mivel azt írod, hogy nagy átfogásra nincs szükséged, ezért nem is értem, hogy miért merült fel benned, mint lehetőség.
-
Novics
senior tag
Ami viszont kiveri nálam a biztosítékot, az az, hogy miért nincs a Nikonnak DX-re egy ekvivalens 35mm.es vagy eközeli, viszonylag nagylátószögú fix obija.. Tudom, ott van a régi 24 2.8 af-d de az már egy elég öreg objektív, és nem is a legélesebb, f4től mondják jónak a képét...
Én is valami hasonlót keresek. Vagyis... szeretnék, és nem egy vagyonért. Ezért régi manuális obira gondoltam. m42-n viszont a nikonon nem lehet végtelenre állítani az élességet, ami tájképnél nem éppen szerencsés...
-
Peethy
őstag
válasz
flash- #11236 üzenetére
Nikon 17-55 f/2.8, ez nem kerül félmillióba
Amúgy meg 16-85, Tamron 28-75
Egyébként meg erre mintha kaptál volna egyszer választ, úgy másfél hete...
Azóta nem sokat változtak ezek az objektívek.
-
A Zéé
addikt
válasz
flash- #11249 üzenetére
Én Nem vennék 16-85-öt, ha már egyszer van 18-105öm. Rajzolata ugyan állítólag szebb, de annyira azért a 18-105 sem rossz, cserébe használtan legalább 2x annyiba kerül a 16-85 (18-105=45-50k, 16-85=100-110k), azon a pénzen inkább vennék vagy valami fényerős alapzoomot, pl erre jó a Tami 17-50/2.8, ha találsz olyant, ami nem fókuszhibás. (használtan 80k környéke)
De méginkább megtartanám a 18-105-öm, és a felesleges pénzemen vennék vagy egy 35/1.8-at (ahogy tettem is, használtan 45k), a többit pedig félretenném vakura, vagy másik obira.Vagy ha nagyon nem használod a 18-28 közti gyutávokat, amiket beltérben azért kétlek, akkor az említett 28-75 se lehet rossz.
-
-
flash-
veterán
válasz
atok666 #11241 üzenetére
Szóval ajánlott ez a Nikon 16-85 Obi?
Nekem 18-105 van.minőségi előrelépés lenne 16-85re váltani?Mert - lehet hogy baromság amit mondok - de azt vettem észre hogy amire a 105ös vég kellene arra elég a 85,amire meg a 85 nem elég arra a 105 sem..
és a 18-105 höz meg a 16-85 höz képest a Tamron SP-AF28-75 F/2.8 XR Di LD Asph. Macro az milyen obi?
Ja és valamiért az van bennem hogy az egyik legjobb még a Tamron AF18-270 F/3,5-6,3 Di II VC PZD
nem tudom hogy valóban megéri e?
Lényeg hogy szivesen vennék 18-105 helyett egy kicsit kisebb átfogású de jobb obit csak nem tudom melyiket -
A Zéé
addikt
válasz
M_o_g_y_i #11240 üzenetére
Én meg szeretnék egy Nikkor 70-200/4-et a'la Canon
Egy 70-200/2.8 lenne amúgy az igazi, akár 3rd party is, de egyrészt az is drága, másrészt nem biztos hogy a D3100-al olyan kényelmes lenne, már csak a súlya miatt is...
de igazából amióta megvan a 35/1.8, azóta a 18-105-tel is baromi orr-nehéznek érzem a vázat -
A Zéé
addikt
válasz
M_o_g_y_i #11238 üzenetére
és ebből a sorból az 50-es akár ki is hagyható szerintem
Amúgy ami még zoomba szóban jöhet az a Sigma 17-70/2.8-4.0, azt szokták szeretni, vagy a Tamron 17-50/2.8 nem képstabis, mindkettő 120-130k környéke újonnan.
persze, ha valaki rendezvényfotózna az vegyen 17-55/2.8-at, ott nem igazán van idő obit cserélgetni, de azért tényleg beteg az ára...
-
M_o_g_y_i
őstag
35mm 1.8 G: ~60e. Ft
50mm 1.8 G: ~60e. Ft
85mm 1.8 G: ~150e. Ftvs.
17-55mm 2.8 G: ~400e. Ft
emellett a 3100 váz ~110e. Ft
Szóval nem hinném, hogy épp ezek a megfelelőek, ill. a 17-55 az biztos nem.
A másik három közül én a 35mm + 85mm párost venném, később pedig majd egy fix kistelét v. 70/80-200 2.8-at.
-
gab.m
senior tag
válasz
flash- #11236 üzenetére
Ha zoomot szeretnél, 18-105ről igazán minőségi előrelépés egy 17-55 2.8 lenne. Ha nem feltétlenül zoomot, akkor fixek: 35mm 1.8; 50mm 1.8, 85mm 1.8.
Ezeknek a fixeknek jóval szebb képük van, mint akár a 17-55nek, és mind a három együttvéve szerintem még kevesebbe kerül mint az az objektív, plusz fényerősebbek is.
Ami viszont kiveri nálam a biztosítékot, az az, hogy miért nincs a Nikonnak DX-re egy ekvivalens 35mm.es vagy eközeli, viszonylag nagylátószögú fix obija.. Tudom, ott van a régi 24 2.8 af-d de az már egy elég öreg objektív, és nem is a legélesebb, f4től mondják jónak a képét... -
flash-
veterán
sziasztok
nikon d3100 as gépem van 18-105 ös objektívvel
erről az obiról sokan mondják hogy kezdőknek való,nemhiába kitobi.
Mégis milyen obit érdemes venni ami ennél jobb,ajánlottabb és nem kerül félmillióba?
mik a legjobb DX obik amik nem túl drágák?35-80mm ig érdekelne.. -
Monya78
veterán
válasz
SchumiBácsi #11224 üzenetére
AF finomhangolási para, leginkább a fényerős, nagyobb gyújtótávú obi vásárláskor jön elő az emberből...
A Te esetben pl. 15mm-en szinte minden éles, iszonyú elhangolás kellene hogy legyen hogy ott észrevegyél bármit is, inkább a másik végén ha 85mm-en fotózol valamit tárgytávolság környékén ott feltűnőbb lehet egy esetleges AF korrekciós hiba.
Amúgy garanciában ingyen finomhangol a Camera Kft. Csak legyen hivatalos Canonos garipapír. Ha vidéki lennél, a futárszolgálat is ingyen szállítja.
Hogy melyiknél van több esély? Azt már félig meddig meglépted, hisz Canon vázra, canon fényerőtlen obit akarsz venni, pl. egy sigma 85mm F1,4 obinál rághatnád a körmödet Af korrekció ügyileg
-
acsati
aktív tag
Hülyeséget fogok kérdezni, de nem tudom pontosan: Nikon objektívemen a gyártási szám az az (ha fent van a vázon akkor) alján levő 7 jegyű szám?
-
sasa134
addikt
sziasztok, pentax K-x-hez szeretnék nagylátót, most megakadt a szemem egy külföldi fórum hirdetési rovatában ezen: Tokina af 19-35 / 3.5-4.5 (80Eur lenne...)
Vélemény róla?
Felejtős, és inkább 2x ennyiért 16-45/4 ?
-
Zozzer888
addikt
válasz
SchumiBácsi #11224 üzenetére
Annyi a különbség a kettő között hogy az egyik dobozos, a másik zacskós.Melyiknél van több esély?Semelyiknél.Vagy jót fogsz ki, vagy nem.
Kell a doboz?Ha később túl akarsz adni rajta akkor jól jöhet hogy van doboza.
Úgyse adod el?Akkor minek a doboz? -
Köszi az infókat mindenkinek!
15-85 USM lesz ha megjön valamikor...
Addig még egy tanács kell: OEM vagy dobozos legyen?by Monya78: "Nekem 220V-os oem-es obim van, obijaim között ez hibázik a legkevesebbet, AF korrekciót sem kellett állítanom soha. Igazi nyaraló obi, olyankor más nem is viszek..."
Melyiknél van több esély hogy AF egyből tökéletes lesz a vázra téve?
Canon EOS 550D a váz.Előköszi!
-
BiriBum
őstag
A Tokina11-16 szűrőmérete is 77mm-es. Minden UWA lencsénél kell a görbület a megfelelő látószöghöz.
-
Peethy
őstag
[link]
Nikon 85mm f/1.8 (balra) vs. Sigma 20mm f/1.8 (jobbra)Van egy kis különbség a frontlencsék mérete között. Csak érdekességképpen
-
nfsu17
veterán
válasz
Monya78 #11214 üzenetére
Oké. Akkor ezt megbeszéltük.
SchumiBácsi írta:
"Végére egy válasz amiket fotózni szoktam: egészen változatosan, fényképeim 95%-át nap közben végzem el......"Ezért ajánlottam én is neki a 15-85-öt (vagyis nem ajánlottam, inkább csak megerősítettem a döntésében), ne hidd, hogy F2.8 mániás vagyok.
Egy későbbi hozzászólásomban (#11202) igazából csak magamat "nyugtatgattam", hogy nekem a 17-55 lenne a nyerő(bb) a 15-85-el szemben a "beltér" miatt."Igazából az eredeti kiinduló hozzászólásra visszatérve, ha valaki sokat tájfotózik inkább javasolható neki a 15-85-ös"
Lehet, hogy félreolvastad, és innen indult a beszélgetés, de én is ezt ajánlottam neki.
Logikus, erre most nem is gondoltam. -
Monya78
veterán
válasz
nfsu17 #11212 üzenetére
Nincs probléma, elég laza vagyok az ilyesmi beszélgetésekhez...
Természetes hogy van előnye a F2,8 obi javára és F5,6-ossal szemben pont 2Fé-nyi, csak sajnos a beltéri fotózáskor olyan záridőket is kaphatunk (elég sokszor) hogy ez a 2fé is kevés...
nemrég fotóztam egy étteremben este mesterséges világítás mellett annyi fénynél ha egy átlag embereket megkérdeztem volna elég ide ennyi fény akkor 90% azt monda volna hogy elég, fényképezővel mennyi fényt mértem: ISO3200 fix 50mm obi F1,4-es rekeszen 1/30-1/50-ös záridő átlagban. Ennyi fény emberek fotózására alkalmatlan volt.
Igazából az eredeti kiinduló hozzászólásra visszatérve, ha valaki sokat tájfotózik inkább javasolható neki a 15-85-ös mint a 17-55-ös az átfogási rugalmasság, a nagylátó végén a 2mm előny miatt, mint hogy véletlenül csinálna beltéri fotót és tele végén 2Fé, nagylátó végén 2/3-ad Fé vesztesége legyen.
-
nfsu17
veterán
válasz
Monya78 #11210 üzenetére
Nem akartam flamet indítani, csak így azt az egy mondatot kiragadva messziről úgy hangzott, mintha semmi előnyt nem jelentene egy F2.8 (vs 5.6). Vakuzni meg nem lehet mindenhol.
Én most tervezek benevezni erre a 2.8-as Canonra és nekem nagy előnyt jelente a plusz fényerő. ISO 2500-3200 helyett letudnék vele menni 1600-1250-re. Végülis mindenki maga dönti el, hogy fotózásai során jelent-e neki előnyt mondjuk ha F5.6-ről F2.8-ra vált. Mert ha pincében fotózik gyertyafény mellett, akkor nem. Ha közepes megvilágítású térben vaku nélkül, akkor igen.
Van külső vakum, de az nem minden.Máshol olvastam, vagy itt, nem tudom, de én is azt állítom (nem akarok bölcselkedni), de sokszor F4 és F2.8 között az a különbség, hogy elkészül-e a kép, vagy sem. (Tegyük fel, hogy az ISO már maxon van és nincs tovább.)
---------
"Nem vagyok profi, de ugye nem akarod azt mondani, hogy beltérben mindig elég a 2.8?"
Persze, hogy nem azt.
De teszem azt nem számít, hogy ISO3200 helyett lehet ez esetben fotózni ISO1600-al? Van amikor ez sem számít, van amikor igen. Nyomtatás, webre, stb. -
k1csi
senior tag
válasz
nfsu17 #11208 üzenetére
Nem vagyok profi, de ugye nem akarod azt mondani, hogy beltérben mindig elég a 2.8?
Beltérben pl. gyerekekhez sok esetben kell az 1/160 záridő (de fokozottan ugyan ez igaz bármilyen beltéri gyors mozgáshoz klasszikus példa a sport).
Ez meg gyenge fényviszonyok mellett bőven ISO1600 felett jelent (igen f/2.8-al). Ehhez még hulladék vonalas spektrumú fény is hozzáad ahol bizonyos színek (tip. piros) túlteng, míg mások (pl. kék) meg hiányzik (és ettől zajosabb is lesz a váz mint a stúdió teszteken).
Értelmes záridők, értelmes ISO-val csak 2.8 alatt jönne ki, viszont ekkor még mindig ott van, hogy
1) Kevés lehet a DoF (kivétel nagylátószög, nem túl közeli téma vagy ha eleve porté a cél)
2) Rossz minőségű fényAzaz beltérben vakuval jobb eredményt tudsz elérni (hiába a 2.8) kivétel a nagy látószög/nem túl közeli téma vagy portré jellegű fotó ahol bőven f/2 alá is lehet menni (fixel). Viszont a rossz minőségű fény még mindig ott van.
-
Monya78
veterán
válasz
nfsu17 #11208 üzenetére
Beltér és beltér között nagy a különbség, meg persze hogy mit akar fotózni, mozgó embereket, vagy statikus témát...
Pl.:
Tágas fehér falakkal rendelkező nappali, sok ablak, kint világos vs. szűkebb hely, kint sötét, bent lámpafény jó kis takarékos 10-50W-alElső esetben akár a 15-85-el, pl. iso400-al is el lehetne lenni, második esetben F2,8 mellett kellene vagy iso6400 hogy embereket fotózzon valaki...
mindkettő beltér...
Még mindig azt mondom valaki sokat fotóz(na) beltérben, inkább külső vakun gondolkozzon
ne F2,8 vs. F5.6 rekeszeken... -
spanyoll
addikt
válasz
nfsu17 #11208 üzenetére
Még mielőtt bárki azt hinné, nem mint profi reagálok (mert nem vagyok az
) , de szerintem a kollega azért írta ezt, mert hozzám hasonlóan megszokta a tág rekeszt a fixen, és a 2.8 már "szűk". Ha nem ezért, akkor vén sem értek vele egyet (mondjuk amúgy sem), mert a 17es gyutáv egész használható, kínlódva de 35mm-el elvagyok én is beltérben, a 2.8 pedig tökéletes lehet, ha csak nem egy gyertyafényes kecskeáldozást akarunk fotózni magas iso nélkül
-
Monya78
veterán
válasz
SchumiBácsi #11206 üzenetére
Nekem van egy 15-85-ös obim, mi a kérdés?
Néhány hozzászólást visszamentem, annyi biztos hogy e mellé egy 10-22-es nagylátó szerintem felesleges. Ha nem lenne elég a 15mm akkor több képből álló panoráma képet csinálsz és kész.
Fényerőtlenségével kapcsolatban pedig tájképet rekeszelve szokás csinálni F8 pl szép kerek szám. Beltérben egy 17-55 F2.8-al sem tudnád megváltani a világot. Van egy F1,4-es fényerejű fix. 50-esem azzal is néha szenvedős a beltéri fotózás.
Nekem 220V-os oem-es obim van, obijaim között ez hibázik a legkevesebbet, AF korrekciót sem kellett állítanom soha. Igazi nyaraló obi, olyankor más nem is viszek...
-
-
nfsu17
veterán
válasz
SchumiBácsi #11197 üzenetére
Én is szemeztem egy pillanatra ezzel a 15-85-el, de nem éppen fényerős obi, én meg pont beltérben, rossz fényben szoktam fotózni, sajnos nekem ez kilőve, pedig az átfogása nagyon tetszik. De Te pont nem beltérben fogsz fotózni, szóval ha én a helyedben lennék, akkor simán megvenném.
Külföldi tesztben ezt találtam, hogy változik a rekesz, hátha ez segít.
"15-17mm = f/3.5, 18-26mm = f/4.0, 27-37mm = f/4.5, 38-60mm = f/5.0 and from 61-85mm = f/5.6.""Mennyit jelent szürkületben egy 2.8-as fényerő mondjuk a 3.5-höz képest?"
Azt mondtad nem embereket fotózol. Hanem ami nem mozdul el. Akkor ez az obi nagyon jó lesz az IS miatt, mert akár 1s-ot is ki lehet tartani vele kézből.
"The exposure duration was a full 1 second (15mm, f/5.6, ISO 200, RAW"
6. kép (a házas)
[link]
Új hozzászólás Aktív témák
- Mérlegeli a csúcstechnológiás chipgyártásból való kilépést is az Intel
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Sony Xperia 5 IV - házon belüli siker
- iPhone topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Huawei P20 Pro - profit csinál minden fotósból
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Bittorrent topik
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- További aktív témák...
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 PRO - Garancia
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- Újszerű Asus ROG Strix G16 G614 -16" WUXGA 165Hz - i5-13450HX - 16GB - 512GB -RTX 4050 -1,5 év gari
- 24 hónapos PlayStation Plus Premium előfizetés a legolcsóbban, egyenesen a PlayStation-től!
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó