Hirdetés
- czundermák: Shikoku Henro #0: Mégis mi ez?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- laskr99: DFI és DFI Lanparty gyűjteményem
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- Invázió egy novellában 3-4. (Update) +5. fejezet! (18+ nyelvezet)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Peethy
őstag
válasz
robi222
üzenetére
Csatlakozom az előttem szólóhoz: ilyen nem létezik. Kérdés, hogy ha létezne, akkor lenne-e értelme venni ilyet, amikor szoftveresen két kattintás...
Flow: nekem csak közvetett tapasztalatom van, de az általad felsoroltak árban is elég nagy szórást mutatnak. Szerintem ezek közül a legjobb a 16-35 f4, de a 12-24 is elég jó lehet, az meg a legszélesebb látószög, amit ilyen obival el lehet érni (halszem nem ér!).
-
Peethy
őstag
válasz
kiskornel
üzenetére
Ok, ez igaz, kivételes esetekben van értelme. Például az általad említett szupertelénél, vagy a 14-24-nél, aminek tényleg nincs alternatívája Canon esetén. Viszont aki ilyen optikákat akar venni, általában már túl van azon a szinten, hogy megkérdezi, hogy milyen hátránnyal járhat az adapterezés.
Ha régi manuális Nikkor fixek tetszenek neki, akkor vegyen alá egy Nikon vázat, a többi optikának pedig van Canon párja, árat és képminőséget is tekintve.
-
Peethy
őstag
válasz
imyourfriend
üzenetére
Utólag mindig könnyű okosnak lenni, az ilyen "aki hülye, haljon meg" hozzáállás meg elég visszataszító számomra. Az első DSLR gépem egy Nikon D50 volt, 18ezer expóval hirdette a srác, két hónap múlva néztem meg, 33ezer volt benne (tehát minimum 13-at elcsalt belőle). az optikák is a leggagyibbak voltak, az egyikről szintén utólag derült ki, hogy nem ugyanolyan, mint amilyet hirdetett.
Magamra vessek? Persze, fogalmam sem volt, hogy mire kell figyelni, és végül nem is jöttem ki belőle rosszul. Nem is ez volt az egyetlen eset, amikor átvertek, az én hülyeségem miatt is...
Ugyanannyira kockázatos ebayről venni, mint itthonról - akit itthon is nehezen vágnak át, azt onnan sem valószínű, hogy át fogják, akit meg itthon is könnyen, az meg ne íbéjezzen.

-
Peethy
őstag
válasz
imyourfriend
üzenetére
Sok pozitív értékeléses eladó nem fog átvágni, és Paypal miatt is elég biztonságos a vétel. Ha elsőre működik, és másnap megy tönkre, azt meg itthoni vásárlásnál sem tudod kiküszöbölni.
-
Peethy
őstag
válasz
Real_Necro
üzenetére
"amúgy meg van Tamim is már."
Azt csak azért vetted, hogy lemosd magadról a Nikon matricát
Amúgy hogy sikerült ez az ebayes dolog? Szoktam nézegetni, de nem jön ki szinte semmi olcsóbban, ami meg igen, azt elkapkodják. -
Peethy
őstag
válasz
JackFeryll
üzenetére
"Ugye kritizálni könnyű, de jelen esetben alternatívát ajánlani is könnyű pl 85mm 1.8 USM."
Jól érzed, ha ott egy ilyen alternatíva, és ráadásul számodra a rövidebb vég fontosabb, akkor miért nem veszel egy ilyet?
Fényerősebb, jobb képminőség, bár itt nincs L betű, ami vonzhatna 
Szerk: vedd használtan, vagy vegyél egy Tamron/Sigma 70-200 2.8-at, az fényerős is, olcsó is, aztán ha majd az L betűért váltasz, akkor max eladod.
-
Peethy
őstag
válasz
JackFeryll
üzenetére
After Effects annak az optikának a neve
Amúgy Photoshophoz is van ilyen plugin, de lehet, hogy hagyományos optika is tud bizonyos körülmények között ilyen flare-t produkálni. Én még sosem láttam.(#13853) mikloss: azt az objektívet szerintem felejtsd el, volt valami olyasmim, hosszabbtávon elég könnyen meg lehet vele utálni a fotózást. Vacak képe van. 25-30 körül már van Nikon AF-D 50mm f/1.8, vedd meg azt portréhoz, vagy 40ért egy 55-200VR-t. Ha mindenképpen kell jobb teleobi, akkor azért mélyebben a zsebedbe kell nyúlni.
-
Peethy
őstag
válasz
SchumiBácsi
üzenetére
Ezzel egyrészt vitatkoznék, másrészt meg nem mész sokra azzal, hogy a hó a nap 5órájában ad pluszt, de a késő esti órákban, amikor az ember általában fotózni megy, már sötét van (3tól már sötétedik).
-
Peethy
őstag
válasz
filózoli
üzenetére
Miért ne lehetne, de akkor minek veszel 300k-ért optikát, ha nem arra használod nagyrészt, amire kell? Egy ilyen optikát nem a 150mm-es széles vég miatt veszik meg, az ekv. 800mm pedig nem kézből fotózásra van! Főleg ha az utolsó erre szánt petákodat is erre költenéd.
Szerk: nem mertem leírni ezt az 1/400-at, de én is pontosan ugyanezt írtam előtte. 1/400 pedig télen hol elég? Főleg mondjuk madárfotózásra, ott a kézből fotózást teljesen elfelejtheted.
-
Peethy
őstag
válasz
filózoli
üzenetére
Az a gond, hogy az ilyen gyújtótáv használata igencsak lekorlátozza a lehetőségeidet, csak akkor érdemes belevágni, ha tudod hogy mi kell. Főleg budgetről váltva egy 300e körüli összegbe kerüli optikába. Ehhez kell állvány is, amit bele kell kalkulálni. Kiskornelt érdemes megkérdezni, ő Canon 100-400-zal nyomja, de biztos van tanácsa olcsóbb kategóriából is.
-
Peethy
őstag
válasz
szeva000
üzenetére
Nézd, én is vennék D600 + 24-70-et, ha lenne rá pénzem
Ha nincs, akkor olcsóbbat kell nézni, mindegy hogy a drágábbnak milyen képminősége van. Egyébként szerintem filózolinak nagyjából semmi szüksége egy ilyen optikára. Abszolút semmi. Ehhez még minimum 80-100ezernyi állvány fog kelleni később, ha teljesen ki akarja használni. Nem tudom, hogy milyen teleobjektíve van most, de jobb lenne talán apránként haladni. -
Peethy
őstag
válasz
thomasthomas
üzenetére
Én Nikonos vagyok, szóval ehhez nem tudok hozzászólni
A 3számjegyű Canonok régebbi szériájáról egyébként megvan a (nem túl jó) véleményem, de ez nem mérvadó, nem használtam őket csak 1-2szer. A kétszámjegyűek már sokkal használhatóbbnak tűnnek, tehát kiskornelhez tudok csatlakozni. -
Peethy
őstag
válasz
thomasthomas
üzenetére
Macro a legtöbb esetben semmit nem jelent ilyen zoomoknál, már 1:4 leképezésre is ráaggatják a Macro jelzést. Itt viszont nem rossz, ugyanis 70mm-en nagyon jó a közelpontja (szinte a frontlencsénél van), a leképezése 1:2.7 ha jól emlékszem (ennek nézz utána). Végtelen természetesen van, tudtommal a kifejezetten makróobikkal is

Teszteld le alaposan fókuszhibára! Ezt nem győzöm eléggé hangsúlyozni.
-
Peethy
őstag
válasz
thomasthomas
üzenetére
40-45 körül szokott lenni a régebbi Sigma 17-70 is, az nagyon jó alapobi még (ha nem fókuszhibás).
-
Peethy
őstag
A 17-70 átfogása croppon messze használhatóbb, mint a Tamroné. Az f4-es végű verzió nagyon jól sikerült állítólag, nekem az előbbihez volt szerencsém, ha nem fókuszhibás, akkor nagyon szép képe van. Közelpontja is nagyon jó 70mm-en, ha jól emlékszem, a leképezése sem rossz ott, OS pedig sokat segíthet, ha szűk rekesszel akarnál fotózni. Ha komolyabban akarsz makrózni, akkor vegyél inkább egy 105-os Sigmát, 95-ös Tamront, ha viszont szűkösebb a kereted és csak néha akarsz 1-1 makrót, akkor szerintem vegyél egy Sigmát.
-
Peethy
őstag
Köszi az első hsz-szel kapcsolatos munkát. Egypár észrevétel:
"-Alapobjektív: Nikkor 18-105/3.5-5.6 VC" - VR, nem VC
"-Teleobjektív: Tamron 70-300/4-5.6 VR" - VC, nem VRValahova van olyan írva, hogy Tamron 10-20mm, na az vagy Sigma 10-20, vagy Tamron 11-18, esetleg Tamron 10-24.
Másrészt nem értem, hogy miért alsó-középkategóriából kerültek be objektívek az ajánlott kategóriába? Szerintem ársávonként kellene meghatározni, egy igényesebb amatőr vagy profi(palánta) számára abszolút ajánlott a Nikon 14-24 AF-S, a 24-70 és a 70-200 is, elérhető áron van a Nikon 80-200 f/2.8 használtan (kétgyűrűs, bár a tolózoomos sem rossz).
Ha lemennek a ZH-k, egykét másik helyre is írok pár pontosítást, de jó kezdeményezés, csiszoljuk mindannyian

-
Peethy
őstag
Engem az nyűgöz le, hogy 40-50 éve, számítógépes rendszerek meg modellezés nélkül ilyen lencséket csinálni... zseniális.
-
Peethy
őstag
válasz
Davebowman
üzenetére
elcsépelttiltott
www.hardverapro.hu
Az itteni tagok szokták nézegetni azt is... az az obi gyorsan el is fog menni. -
Peethy
őstag
válasz
SchumiBácsi
üzenetére
Kell is a gyúrás, ha cipelni akarod a felszerelésed
Amúgy grat, a 70-200 f/4 miatt irigyelem a Canonosokat egyedül... -
Peethy
őstag
válasz
BiriBum
üzenetére
Csak a kistele vég már nem fényerős az utolsó kettőnél, tehát gyakorlatilag feltett egy kérdést 3 objektívre, ami közül csak 1 felel meg a feltételeknek

(#11858) flash-: az OS verzió max blendéje 70mm-en nem f/4.5, hanem f/4. Amúgy az OS-es verzió a legjobb a három közül.
-
Peethy
őstag
A Sigma 20mm-esem fókuszgyűrűje szorul... illetve szaggatottan jár, legalábbis manuális módban, kattogva, kb. 10 helyen megakad, és kicsit erősebben tekerve megy tovább a tartományon. Pont, mikor eldöntöttem, hogy megtartom... az autofókusz is sokkal hangosabb lett. Mi lehet a gond? Jelenség alapján nem kenési problémára gyanakodnék...
-
Peethy
őstag
válasz
ballington
üzenetére
Pedig van több is, Sigma 17-70, 18-50, Tamron 17-50, 28-75...
-
Peethy
őstag
válasz
ballington
üzenetére
Canonosok szidni szokták, mint a bokrot
Ennyiért már van Sigma 17-70, kicsivel drágábban meg a stabis verziója is (90k körül). -
Peethy
őstag
válasz
kovaripeti
üzenetére
Ne várj nagy durranást, ennyiért megvehetnéd a 17-70-est 2,5 év garanciával 85ezerért, amiben mondhatni nem lenne rizikó, na az nagy durranás lenne. Így kb. ugyanolyan képet kapsz, meg pluszba 50mm-t.
-
Peethy
őstag
válasz
kovaripeti
üzenetére
-
Peethy
őstag
válasz
penomope
üzenetére
Sigma 17-70 f/2.8-4 OS HSM használtan 100e alatt van és jó alternatíva lehet, de a fókuszt ellenőrizd le több gyújtótávolságon is, hogy pontos-e. Nem muszáj, hogy DX legyen, mert ez azt jelenti, hogy az FX képkört nem rajzolja ki. Viszont ami FX-et kirajzolja, az biztos ki fogja a DX-es szenzort is. Fontos viszont, hogy legyen benne fókuszmotor, ez Nikonnál AF-S jelölést jelent.
-
Peethy
őstag
válasz
Stefanie
üzenetére
Sigma 10-20 jó lehet városban, természetben, ha portrézni akarsz sötétben, akkor Canon 85mm f/1.8, manuálist pedig akkor csináld, ha egy kicsit komolyabban gondolod a fotózást, mint kattingatni ide-oda... még akkor sem feltétlenül, ehhez egyfajta fotózási stílus kell, ami nincs meg mindenkinél. Például nálam sincs.
-
Peethy
őstag
válasz
kovaripeti
üzenetére
Vedd meg az én Sigmámat
Amúgy a 17-70 jó választás lehet, de tájfotónál úgyis rekeszelni kell, tehát a 18-55 is bőven megteszi erre a célra... ha veszel mellé egy 35-ös fixet (Nikon AF-S 35mm f/1.8G), már előrébb vagy. Vagy a fentebb említett Sigmát, Nikonnak sajnos nincs értelmes DX fix objektíve széleslátó-tartományban.(#11452) kovaripeti: Sigmából van Nikon/Canon/stb. bajonettes, te nyilván azt veszed, amire szükséged van.
(#11451) gab.m: az a baj, hogy annál az objektívnél az 500mm inkább 430 körül van, de valóban szép darab

-
Peethy
őstag
válasz
kovaripeti
üzenetére
Sigma 17-70 EX DG OS HSM van használtan 100ezer alatt, az elég jó objektív. Emellé felesleges megtartani a kitobjektívet, add el.
-
Peethy
őstag
válasz
kovaripeti
üzenetére
Természetben lehet madarat, vagy hegyeket is fotózni, mindkettőre másmilyen objektív kell. Ha eladod a 18-55-öt (ami kb. 25ezret ér), akkor nem lesz széleslátószögű objektíved, ha csak 55-200-zal mész. Esetleg amellé lenne jó ez az objektív.
-
Peethy
őstag
válasz
PRO-peller
üzenetére
Ott, hogy gyengébbek. Nem kicsit...
-
Peethy
őstag
válasz
Degeczi
üzenetére
A mélyrepülés után hatványozottan ilyen a helyzet, de amikor 215 volt az USD és körbenéztem, hogy hátha lehetne valamit venni, akkor sem volt semmi olyan ajánlat, amiért megérte volna... apróbb kacatokat persze még most is lehet rendelni, akár 50-70%-kal olcsóbban, mint itthon.
Sigma vagy Tamron 17-35 f/2.8-4 a jobb FF-en?
-
Peethy
őstag
válasz
szeva000
üzenetére
Mindenképpen rádszólok majd
Nem emlékszem, hogy erőlködtem volna ilyenen, de persze én is azt gondolom, hogy 1-2ezer forintért nem szabad külföldről hozatni, persze ha már 30-40%-os különbségről beszélünk, akkor az már más. Szoktam én is nézni ebay-t, de a közhiedelemmel ellentétben nagyon kevés a jó ajánlat, általában drágább lenne behozni még vám és áfa nélkül is, mint az itthoni ár. -
Peethy
őstag
válasz
TayRol
üzenetére
Semmi
Csak hátha van valakinek egy jó ajánlata, ha 10ezret ráfizetne a 10-20 mellé, én odaadnám... ugyanígy a 17-70-nel
35-ös mellé lehet hogy nincs rá szükség, majd meglátjuk. Most kalibráláson van a váz, majd ha pontos lesz a fókusz, majd le tudom ellenőrizni, hogy milyen, mert ezzel a vázzal így a 85 f/1.8 is vacak volt... -
Peethy
őstag
válasz
szeva000
üzenetére
Mire kellene? Ha elég a 200-as vég, akkor mindenképpen a 70-200 VR I, ha több is kell, akkor Sigma 100-300, azt nagyon szokták dicsérni, ha afölött kell, akkor meg Nikon 80-400 vagy Sigma 80-400, egyiket sem szokták nagyon dicsérni... A 150-500-at szokták dicsérni, mert bár nem EX jelzésű, mégis kb. hozza azt a minőséget. Még az 50-500 OS HSM lehet érdekes.
-
Peethy
őstag
válasz
Alvin_ti4200
üzenetére
A nem OS lenne jó, de olyat már csak használtan kapni, viszont 40-45 körül megúsznád. A fókuszt kell leellenőrizni...
-
Peethy
őstag
válasz
flash-
üzenetére
Nikon 17-55 f/2.8, ez nem kerül félmillióba
Amúgy meg 16-85, Tamron 28-75Egyébként meg erre mintha kaptál volna egyszer választ, úgy másfél hete...
Azóta nem sokat változtak ezek az objektívek. -
Peethy
őstag

[link]
Nikon 85mm f/1.8 (balra) vs. Sigma 20mm f/1.8 (jobbra)Van egy kis különbség a frontlencsék mérete között. Csak érdekességképpen

-
Peethy
őstag
válasz
kiskornel
üzenetére
Köszi a képeket, az első képen azért látszik, hogy nagyon szép rajzolata van az objektívnek
Igencsak tetszik. A használt témához meg annyit szólnék hozzá, hogy mindenkinek szíve-joga eldönteni, hogy mennyit ér neki egy használt cucc. Én az esetek többségében nem a 90%-ot, hanem úgy 70-80%-ot látok, bár lehet hogy Canon pro cuccoknál ez másképp van. Tegnap vettem egy Sigma 20 f/1.8 AF-et, ami alsóhangon 200ezer újonnan, én 85-ért vettem, tökéletes állapotban, dobozzal, kis szütyővel. Ez már 57,5%-os áresés. És itt igazából nem arról szólt a kérdés, hogy használtan akarom-e venni vagy újonnan, sokkal inkább arról, hogyha használtan veszem, akkor lesz objektívem, ha újonnan akarom, akkor még mindig a D70 + 18-55-tel fotózok (sose volt ilyen szettem, de kb. ezt tudom felhozni). Abban viszont igazad van, hogy aki megteheti, vegyen újat, sok fotós cucc esetén viszont lehet spórolni... az én szettem újonnan olyan 600ezer lett volna, én eddig olyan 370-380 körül költöttem rá. -
Peethy
őstag
Na, nálam van a Sigma 20mm f/1.8
Jó kis objektívnek tűnik, a 20mm még croppon is elég széles, a 82mm-es szűrőátmérő meg elég komoly... a szélessége ellenére szép kis háttérmosást tud produkálni, 1.8-on még elég lágy, de 2.5-2.8 körül már nagyon jó képet ad. -
Peethy
őstag
válasz
aleister
üzenetére
Vázat akkor kalibrálnak, ha kardántengelyes hajtású objektíveid vannak, ha belső motoros, akkor az objektívet kalibrálják. Tegnap vettem egy szervizestől 35-ös Nikkort, kérdeztem tőle a kalibrálást, ő azt mondta, hogy a belső motoros objektívek esetén az objektív szoftvere a kalibrálandó, de ha a vázat beállítod, akkor az utána minden motor nélkülivel jó lesz. Mondjuk az is kérdés számomra, hogyha a vázat beállítják, akkor a Sigma 20 1.8-cal és a Nikon 85 f/1.8-cal is jó lesz-e...
-
Peethy
őstag
válasz
Szabikaa20
üzenetére
Nikon 55-300-at, vagy még olcsóbban 55-200-at, ha jót akarsz, a többi nem éri meg a pénzét.
-
Peethy
őstag
Pontos fókuszú, jó állapotú Sigma 70-210 f/2.8 megér 70ezret?
-
Peethy
őstag
válasz
flash-
üzenetére
Google 1. találat - objektív rövidítések címszó
Én is innen szoktam kinézni, amit aktuálisan nem tudok. -
Peethy
őstag
-
Peethy
őstag
válasz
heno68
üzenetére
Minden G-s objektívben van fókuszmotor, de ahogy a kolléga is írta, nem ez a hivatalos jelölés

(#11083) fulton: f/2.8-on 1/1250s adott volna azonos expót, így 1/3FÉ-vel ezt alálőtted, elvileg.
(#11082) Degeczi: miért Canon vázakkal csinálták, ha úgyis Nikon objektíveket használtak?
-
Peethy
őstag
válasz
BiriBum
üzenetére
Még a régebbi, OS nélküli, f/4.5-ös tele fényerejű darabról van Nikonon tapasztalatom. A vicces, hogy 17mm-en jobb képminősége volt, mint annak a Nikon 17-35 AF-S-nek, amit esküvőn használtam nemrég... tele végen fókuszhibás volt, ezért adtam el, de gondolkozom egy új darab vásárlásán
A stabi nélküli verzió 50-60ezer körül megy használtan, a stabis úgy 90 körül, de annak a képminősége is jobb.A tartalom nagy része inkább az előző kérdezőnek szól, nézd el, hogy neked ment a válasz

-
Peethy
őstag
válasz
fulton
üzenetére
Az leginkább nem a vakutól függ, hanem attól, ahogyan használod. Sokat segíthet egy nagyobb méretű diffúzor, illetve ha gyakorlott vagy abban, hogy mikor hogyan használd (pl. plafonról, falról szétszórva a fényt). Az, hogy milyen színe lesz, rawból utólag állítható, Camera Rawban/LR-ben jó vakus presetek vannak.
-
Peethy
őstag
Tilt-shiftre van valami alternatíva Nikonon? Gondolok itt valamilyen nagyon olcsó előtétre/kihuzatra + egy olcsó AI vagy AI-S objektívre pl...
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA ADATA 600W
- Samsung Galaxy S23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Tablet S9 FE, 128GB, 5G, SM-X516BLGA
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 256GB Red -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3627
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black - 1 ÉV GARANCIA, Kártyafüggetlen,MS3489
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Semmi.
Amúgy hogy sikerült ez az ebayes dolog? Szoktam nézegetni, de nem jön ki szinte semmi olcsóbban, ami meg igen, azt elkapkodják.

A 3számjegyű Canonok régebbi szériájáról egyébként megvan a (nem túl jó) véleményem, de ez nem mérvadó, nem használtam őket csak 1-2szer. A kétszámjegyűek már sokkal használhatóbbnak tűnnek, tehát kiskornelhez tudok csatlakozni.

Amúgy grat, a 70-200 f/4 miatt irigyelem a Canonosokat egyedül...

Ha egy jó darabot fogsz ki, akkor annak szép képe lesz.