- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
-
LOGOUT
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zozzer888
addikt
persze, persze, ha engedi a keret egy használt 70-200 F4 L mindenképpen jó befektetés lehet, mert nagyon jó cucc és az is marad, ha telét váltok én is csak arra...
szerk: viszont egy használt 75-300-t akár 25-30 körül lehet találni ami azért messze van a 110től.
képek a 75-300-al, igaz FBről belinkelve,az meg ront a minőségen
-
A Zéé
addikt
válasz
Zozzer888 #11696 üzenetére
mondjuk ezek azok az obik, amiket nem éppen az élességükért, fókusz sebességükért, és színhibájuk hiányáért szokták "szeretni". Kb annyi előnyük van, hogy olcsók.
És itt jön képbe az, amit fattyu is mondott, hogy olcsóért több valamit, vagy kb ugyanannyi pénzért 1 jót. Ha Canonos lennék egy 70-200/4 L-t lehet, hogy sokkal jobban szeretnék, használtan, mint bármilyen 70-300-at. Az kb annyi lehet, mint amiért a kolléga vakut+telét+halszemet venne, de lehet, hogy hosszútávon mégis jobban járna vele. -
Alvin_ti4200
félisten
válasz
Alvin_ti4200 #11675 üzenetére
No, beszereztem a polár szűrőt, az obit meg a napellenzőt is, még csak a szobában tudtam a polarizáció hatását vizsgálni, de már most imádom
Elképzelhető, hogy a termékfotózásoknál tapasztalt kívülről besütő, falról visszaverődő napfényt ki fogom tudni végre teljesen szűrni, nem a Lightroommal kell bohóckodni, ami legtöbbször amennyit megold, annyit el is ront az összképen.
Hamarosan utazom el, város és tájfotózáson is fel lesz avatva a cucc, és bár se szűrőm, se napellenzőm nincs az 50/1.8-hoz, azért valami azt súgja, hogy azt se szabad itthon hagynom
Buta kérdés: ha a polár szűrőt teljesen kitekerem (hogy a legkevesebbet szűrje), akkor mennyivel kapok sötétebb képet, mintha leszedném az obiról? Azért kérdezem, mert utazásnál állandóan le-feltenni a szűrőt szerintem borzasztó
-
fattyu
veterán
válasz
pgergo.hu #11692 üzenetére
Akkor leírom érthetően... Akarsz venni teleobit 30ért... Nem fogsz vagz csak valami trágya.... Akarsz venni vakut 30ért. Csak kínai szemetet tudsz. Meg akarsz venni halszemet nem is tudom de gondolom azt meg 15ért....
valassz egyet és azt vedd meg a teljes keretből és akár meg olyat is vehetsz ami ér valamit...ui. Helyesírás telefonról ilyen.
-
Hali all!
Tervezek az idén még egy teleobit venni.
Ő lenne azTeszt alapján elég ütős darab, a kérdés megéri?
A tesztben szereplő 55-250mm IS-t tervezem váltani vele.
Ami még lényeges kérdés hogy kezdetben, Canon EOS 550D-n üzemelne, ami ugye APS-C érzékelő. Ott is hasonlóan jó lesz a rajzolata, mint a tesztbeli FullFrame érzékelős gépen?
előköszi!
-
A Zéé
addikt
válasz
Zozzer888 #11686 üzenetére
Nikonra, használtan ~100k-től fölfelé. Szerintem Canonra is hasonló lehet a helyzet. Halszemet én se feltétlen vennék annyiért, amennyiért mennek. Jó az effektje, meg érdekes, de elég hamar rá lehet unni. UWA-ra viszont fájna a fogam nekem is, csak a pénztárcám nem támogatja az ötletem.
-
pgergo.hu
tag
Ja, és majd még tervezek megvételre egy fisheye obit is, azt használtan venném, mert újonnal elég drágák.
Valakinek esetleg eladó halszem obi canonhoz, kb. 40-50 ért? -
pgergo.hu
tag
Sziasztok!
Van egy canon 550d-m és szeretnék venni egy teleobit!
Márkában a sigma-t és a canon-t néztem.
Árban kb. 30-45 ezret szánnék rá, és jó lenne, ha stabilizátor lenne benne.
Valaki esetleg tudna ajánlani ebben az árban? -
Peethy
őstag
A Sigma 20mm-esem fókuszgyűrűje szorul... illetve szaggatottan jár, legalábbis manuális módban, kattogva, kb. 10 helyen megakad, és kicsit erősebben tekerve megy tovább a tartományon. Pont, mikor eldöntöttem, hogy megtartom... az autofókusz is sokkal hangosabb lett. Mi lehet a gond? Jelenség alapján nem kenési problémára gyanakodnék...
-
Monya78
veterán
Ha főleg videózol akkor a 40mm F2,8-as...
Ha szeretnél játszani a mélységélességgel akkor valamelyik fényerős 50mm-obi...F2,8-on mindhárom hasonló képminőségű.
A két 50mm obi nyitottan gyengébb képet ad, viszont ott a lehetőség hogy f2,8 alatt is használhatod, obitól függően 1-2 rekesszel...
-
esox
senior tag
A 40mm-s f/2.8-as obi-t hová kell elképzelni? Jól érzem hogy 50mm f/1,8 és 50mm f/1.4 közé szánja (legalábbis ár/értéket tekintve) a Canon ezt a szupi kis obit? Régóta gondolkodom egy 50mm 1.4-en, mivel a műa 1.8-ast inkább kihagynám, de ez a 40mm-s cucc érdekesnek tűnik. Elég jókat írnak róla a photozone-on
-
TayRol
nagyúr
válasz
én uv szűrőt nem vennék, felesleges. az obi védelmét a napellenző megfelelően ellátja. persze ha tengerparton vagy ilyen homokos, szeles helyen fotózol az más.
CP és ND szűrők jó dolgok, ha van rá keret és affinitás akkor hajrá.kártyából 2 kisebb mint 1 nagyobb.
-
Zozzer888
addikt
válasz
nekem 1000D-m van, imádom, az IS II jó cucc,a napellenző nem árt, szűrőben nem tudok segíteni, és igen inkább 2*8 mint 1*16
szerk.: a napellenző vaterán van 1500ért
-
Alvin_ti4200
félisten
Nos, úgy néz ki, eldőlni látszik a költséghatékony "városlátogatós-nyaralós" beruházás objektív és kiegészítői terén, de szeretném, ha valaki megerősítene abban, hogy ez tényleg egy elfogadható kompromisszum
A váz egy Canon 1000D.
Objektív: Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II
Napellenző: Canon Lens Hood EW-60C (van ennek értelme amúgy ilyen kis mérettel?)
Szűrő (UV-C): Hoya HMC UV(C) 58mm
Szűrő (Polar): Hoya Circular Polar 58mmAz lenne a kérdésem még, hogy bár én pár évvel ezelőtt használtam rövid ideig különböző szűrőket idegen vázon teljesen más objektívekkel, de már megkopott a tudásom azt illetően, hogy melyiket mikor érdemes használni (a HDx8-cal ha jól tudom, főleg ilyen szép mesterséges kinézetű vizes képeket szoktak lőni, azért nincs a listán)?
Bónusz kérdés: inkább 2 darab 8 GB-os SD, mint 1 darab 16 GB-os ugye? Biztonsági szempontból kérdezem természetesen
-
szeva000
addikt
válasz
Zozzer888 #11673 üzenetére
Jah....az bizta,hogy meg,bár amit észrevettem azonnal,hogy F8-ra rekeszelni kell.Ott már klasszisokkal élesebb a kép.
De majd a hétvégén ha minden rendben lesz és időm is lesz,akkor próbálok pár rekeszt is.Nomeg az OS mit is tud...Igazából ahogy észrevettem 1/200 és 500mm-en megtartható símán.
Az bizta,hogy ennyiért megérte -
szeva000
addikt
válasz
kovaripeti #11671 üzenetére
háát most jó kérdés,de kb 20m..csak a 2kapunk közötti távolságot tudom..az durván 20m és még kb 3m-el hátrébb megy be a villany...a másik lécen ülő verebes kb 3-4m-el közelebb,mert ott van a tető széle.
Mivel a másik kapunkból lőttem,így kb ez a távolság a valós.a tető szélénél meg kb 15m körül. -
szeva000
addikt
kiszaladtam gyorsan,csináltam pár képet 500mm-en a D90-en.(meg 1 holdat az este)
Nem bizta,hogy mind éles,de nem érek most rá kínlódni.Kézből lőtten őket,a verebeken és a holdon vágtam,de amúgy nem bántottam.Igaz jpeg mind,de erre van idő mostanság
[link] -
Monya78
veterán
válasz
SchumiBácsi #11668 üzenetére
MINDEN progi megőrzi az EXIF-et, kivéve ha direkt úgy mented hogy ne legyen EXIF
-
-
Domxc
senior tag
Sziasztok, mivel nem nagyon találtam leírást, ezért erről mit tudtok? Megéri a pénzét?
-
Balinov
titán
válasz
aleister #11659 üzenetére
nem mondod. eleg jol tajekozott bar ebbe a profi vonal=Nikkor, consumer=Nikon dologba lehet valami
-
-
szeva000
addikt
Ohhh,megjött végre
Két képet tudtam próbálni,már húzok is dolgozni...Az bizta,hogy képminőséget leszűrtem a 2képből...sokkal jobb,mint a tami és a nikkor 70-300(center...a szélek már nem bizta,bár majd szűkebb rekesszel is próba lesz)..AF gyors és pontos...de majd csinálok pár kinti képet a napokban...
Azért elég nehéz lesz cipelni,de nekem nem kell M4/3 -
Monya78
veterán
válasz
SchumiBácsi #11641 üzenetére
Nem vészes ill. nem feltűnő a 15-85-ös kromája. Én a Lightroom 4-el dolgozok egy egy mozdulat eltüntetni, JPG-ből és Raw-ból is.
Az EXIF-es dolgodat nem értem, addig megmarad a exif míg úgy nem mentesz hogy nem kell az exif. Persze az a progi megmarad az exifben amivel a képet módosítod, de miért fontos ez? Ja és vannak exif szerkesztő progik is....
-
Viperator
őstag
-
-
JohnyBlue
addikt
válasz
penomope #11642 üzenetére
A képekből és a leírásukból gondolom, hogy a két obi egy és ugyanaz
Azért én helyedben felhívnám az üzleteket mielőtt beleélnéd magad, hogy olcsón megveszed. (én jártam, így mostanában hogy kinéztem egy üveget 300 körül és annyiért sehol nem volt... csak 330 körül...! picit káromkodtam csak
)
-
penomope
csendes tag
válasz
JohnyBlue #11639 üzenetére
Bocsi. Talán így jó. Tehát: Ez a kettő ugyan az, csak mert van közte 10.000 ft.
És még egy: Ismeri valaki, milyen képet csinál 300-on? Érdemes megvenni?
ez
és ez köztHát ezt nem hiszem el. Már megint nem jó a felső link. Na mindegy. alulrol a harmadik sor, 88.900 (Nikon Nikkor AF-S 55-300mm F/4,5-5,6 G VR objektív
Nikon bajonettel
zoom ) -
És ha már előjött a kromatikus aberráció, amivel némileg a 15-85 is meg van áldva, érdekelne egy eljárás amivel mondjuk JPG képekből ki lehet ezt a hibát szűrni, de úgy hogy az EXIF megőrződjön. Vagy ehhez mindenképp RAW anyag kell?
-
válasz
Zozzer888 #11637 üzenetére
Nem hiszem...
Zoom obi kell Canonra?
1évre vehetsz 17-85-öt de számolni kell halmozottan jelenlévő kromatikus aberrációkra és torzításokra... árát nem tudok, újonnan, ahol vásárolgatok éppen nem látni az oldalon, lehet megszűnt a forgalmazása... de valami 70-80k körüli volt az ára...
18-55 IS-1 nem tudom mennyi, de mint írtam gyakorlatilag rommá veri a 17-85-öst, és jóval olcsóbb.
De ha sok pénzed van akkor 17-55, illetve 15-85 IS USM. Na ők kiválóan rajzolgatnak, különösen a 17-55... Én a 15-85öt várom már marhára, 5hete rendeltem meg talán most hétvégére megérkezik...ugyanis nem volt raktáron belőle. Szóval ha ilyesmit akarsz venni és nincs raktáron, 1-2hónappal előtte vedd meg mielőtt kellene
-
penomope
csendes tag
Öhöm. kérdésemre tud valaki választ?
-
Zozzer888
addikt
válasz
SchumiBácsi #11636 üzenetére
köszi
akkor ez egy hosszú vadászat lesz jövőre...van esély hogy addig kijöjjön a III?
-
atok666
őstag
válasz
ballington #11630 üzenetére
Szeritnem olyan nincs, hogy profi (ergo ebbol el) es nem minosegi uveggel dolgozik....
Az eskuvofotozashoz (szerintem) nelkulozhetetlen a jo objektiv - dx+f/5.6 + egy sotetebb templom alaposan megizzasztja a fotostAtok
-
aleister
veterán
válasz
ballington #11630 üzenetére
Az ajánlott Tamik 100 körül mennek új áron. Használtan még olcsóbbak. Azért ez nem a megfizethetetlen kategória. Cserébe kap egy majd mindenre jó, fényerős zoomot.
-
aleister
veterán
-
A Zéé
addikt
válasz
aleister #11623 üzenetére
Igen, valami hasonlóra gondolnék én is alap obinak, ha felszerelést kéne összeválogatnom komolyabb eseményfotózáshoz
De ha relatív szűkös a keret, és tényleg csak a pillanatok megörökítése (úgy ahogy összejön) a cél, akkor akár még a kitobik is jók lehetnek egy vakuval megtámogatva. Nem lesz szép háttérmosás, meg nem lesz borotva éles minden kép, de azért csak sikerül majd olyan is, amit be lehet tenni a családi albumba.
-
Domxc
senior tag
-
A Zéé
addikt
viszont ha te vagy a fő fotós (mert most ebből így jön le nekem), akkor akár kapsz ezért pénzt, akár nem (és remélem nem kérsz érte) mindenképp keress egy tartalék vázat. Egy fix obival biztos nem fogod tudni megoldani a dolgot, cserélgetésre meg nincs idő.
Sőt tovább megyek, nem is biztos, hogy egy fix obi jó ilyen feladatra. Egy normál zoom, meg egy kistele kellene inkább, külön-külön vázon, nem egy fix egy vázon.
Sosem fotóztam még esküvőn még csak hobbiból se, viszont amilyen gyorsan tudnak pörögni ott az események, sokszor abszolút nincs idő közelebb-távolabb menni a fix obiddal. Kell a zoom. -
Domxc
senior tag
válasz
Zozzer888 #11616 üzenetére
Ez meg nem így van. 2-3 ember lesz mellettem aki fotózni fog, de azthiszem ők csak kompaktokkal. Félreértés ne essék, az obit nem csak az esküvőre venném.
Még annyit azért hozzátennék, hogy az is szempont, hogy melyiknek gyorsabb az AF motorja, de ha jól látom az 50 f/1.8 AF-S G fog maradni.
-
m3ss
veterán
csak portrezni sztem jobb az 50-es, de egy rendezvenyen lehet neha szuk lenne. na meg konnyebben is tudsz hatteret mosni a nagyobb fokusztav miatt. tekerd a kitobit 35-re meg 50-re hasznald par napig aztan eldontod...
tajkepezni jo a 18-55, meg az is szuk lesz neha, nem hogy a 35-50... -
m3ss
veterán
irj mar ram mindenkepp priviben, ha meglesz! kivancsi lennek mekkorat nagyit, mekkor a dof, kepminoseg stb stb..na meg valahogy ugy kellene megoldani a rogzitest, hogy a kulso (150?) lencset le lehessen szedni barmikor, mert nem mindig fog kelleni ekkora nagyitas...
-
Domxc
senior tag
-
-
m3ss
veterán
válasz
Pho3bus #11602 üzenetére
hat sajnos ekkora nagyitast nem fox kapni 55mm+raynoxal, legy szemere nem fogsz tudni igy rakozeliteni, mint kompaktal
mondom ugy tudod elkepzelni, valosagban egy kb 3x2 cm meretu teglalap fogja megtolteni a keped maximalis nagyitassal.vagy en ertettem felre, es te mind2 raynoxot egymasra akarod rakni? hmm most latom a videoban, hogy itt is azt csinaljak? csak atporgettem...gondolom csak ugy nem megy ra a masik, vmit hekkelgetni kell hozza nem? amugy ez az elvetemult otlet engem is erdekelne elmeleti szinten
-
m3ss
veterán
G-s obikban van motor, tehat lesz AF D3x00/D5x00 stb vazakkal. D csak beepitett motoros vazzal lesz af, mint D70,D80 stb..
35 vs 50 mm 1.8G kozott rajosz mi a kulonbseg, fokusztav50 1.8D vs 1.8G: utobbinak vmivel jobb kepe van, foleg 2.8 alatt, de ar/ertekben nagyon jo vetel az 1.8D 25e korul, ha olyan vazad van...
-
Domxc
senior tag
Ezek közül melyiket a érdemesebb megvenni?
-Nikkor 35mm f/1.8 G AF-S DX
-Nikkor 50mm f/1.8 AF-S G
-Nikkor 50mm f/1.8 AF DFix obikat nézegetek, jó képminőséggel és használt nem nagyon jöhet szóba. Ár max. 60e.
-
m3ss
veterán
válasz
Pho3bus #11598 üzenetére
18-55-hoz amugy pont jo a raynox 250, 150-nel nem lesz olyan nagy nagyitasod...55mm-en + dcr 250 ugy tudod elkepzelni, hogy kb egy 3-4 cm szeles kepet kapsz szenzoron..(maximalis nagyitas)
sztem nem kell felni amugy az elotetlencse miatti kepminoseg romlastol, egyaltalan nem veszes... ha erdekel, ezt a 3 kepet pont 18-55 vrII+rayoxal lottem...1, 2, 3
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elden Ring
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Milyen autót vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Autóhifi
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Fujifilm X
- Hobby elektronika
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- Giant Talon 0 Sport - Hardtail Mountain Bike
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 120Hz képfrissítés
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 16GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest