Hirdetés
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Lalikiraly: Asus Gaming V16 - RTX5050
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Schanyee
senior tag
Helo!
Fényképezőgép vásárlás előtt állok és van egy csomó kérdésem. Pl nekem tetszene egy nagy átfogású zoom obi, például a Tamron 18-270 amiről a linkelt tesztben elég nagy hordó torzítást mutatnak. Ezzel én totál nem vagyok képbe, ez most akkor rosszabb mint amit mondjuk egy Panasonic FZ150 objektíve készítene? Mert annak a tesztjében pl nem szídják az objektívet viszont itt meg az obi maga többe kerül kb mint az a fényképező kompletten.
Illetve milyen választás lenne, ha mondjuk a linkelt obi mellé vennék egy Nikon AF-S 35mm f/1.8 G-t beltérbe a nagyobb fényerő miatt. Kezdésnek kb jó szett nem? Vagy valami más ötlet?
-
Csicsikov
csendes tag
Sziasztok!
Korábban kérdeztem szerintetek milyen alap objektívet lenne érdemes vásárolni. A javasolt Tamron 17-50-es nagyon jónak tűnik. Viszont kezdésként csak ez az objektívem lenne, egy kicsit félek attól, hogy elfogy, az átfogás miatt. Azonban kicsit keresgéltem (tényleg nem olyan sokat) és ahogy láttam nem érdemes egy nagyon nagy átfogású obit venni (pl.: egy 18-200-ast) mert az a minőség rovására megy. Kivéve persze ha nagyon sokat fizetünk érte. Szóval logikus, hogy legyen egy alap amit már írtam, meg egy 50-70 körüli alaptól induló zoom, igaz? De ebben az esetben melyik objektívet kellene választani? (Ha maximum olyan 70-100K a ráfordítható összeg.)
-
válasz
edem1986
üzenetére
A 28-75-tel vigyázz!
Vonzó a 75mm-es vég, DE 28mm igen szűk lehet időnként, ezért jobban ajánlható egy 17(18)-50-es obi! Viszont az 50mm meg lehet, hogy nem elég szűk...
Ha meg portréra kéne a 75-ös vég, ott lesz helyette a 90-es!Egy 18-70/2,8-as obi lenne a jó, de jelenleg csak 17-70/2,8-4-es van.
A Tamronnak van egy régi 28-105/2,8-as obija, ezt megcsinálhatnák APS-C-re 18-70/2,8-nak. -
edem1986
csendes tag
válasz
BiriBum
üzenetére
Köszi fiúk. Meggyőztetek. Akkor Tami 90 makró lesz elsőként és majd későbbiekben meg beszerzem ezt a 28-75 öt is mellé hogy legyen ez a fókusztáv is.
Köszönöm a segítséget.
Még annyi kérdésem lenne, hogy esetleg pesten nincs olyan bolt ahol netán véletlenül lehet találni ilyet olyan formában hogy ki is lehessen próbálni saját vázzal? Vagy nem tudtok olyan üzletet ahol több obi is van amit ki lehet próbálgatni saját vázzal?Köszi még egyszer.
Üdv EdEm
-
BiriBum
őstag
válasz
edem1986
üzenetére
A Tamron 90 nem alsó kategóriás. Ilyen gyújtótávon nincs "rossz" 1:1-es leképezést nyújtó makróobjektív.
A Tamron 28-75 tele vége éppen használható portréra, szvsz közép-tele tartományban szebb arcportrékat lehet csinálni.
A makróobjektív karcol, mint a zsilett, kijön az összes bőrhiba. Lágy portréhoz kicsit retusálni kell. -
spanyoll
addikt
@előző írásom: Kíváncsi leszek, hogy egy rendesen bevilágított környezetben mennyire teljesít jól nálam az 55-200 mind élességileg, mind máshogy. Tudom, hogy én vagyok hülye fixhez szokott gyerek, de azért érdekes lesz, kíváncsi vagyok nagyon!
-
edem1986
csendes tag
válasz
forceberg
üzenetére
Szia!
Pont én is ezzel az objektívvel szemezgettem. Néztem róla több videót olvasgattam is róla, egész jó véleménnyel vannak a Tamronról ahhoz képest hogy csak alsó kategóriás.
Amit néztem még és szóba jöhet esetlegesen:
Erre gondoltam még
De mivel ez zoom ennél azért gondolom többet tud az amelyik fix távolságú.Az összeg amit szánnék rá az kb 150000 ft max.
Köszi a segítséget
üdv EdEm
-
-
edem1986
csendes tag
Sziasztok!
Kérdésem lenne hozzáértőkhöz és segítő kész emberkékhez.

Új vagyok a tükrös világban
de azt mindenképp eldöntöttem hogy makró és portré fotózásra szeretnék beállni. Ennek függvényében érdeklődnék hogy milyen Objektíveket ajánlanátok, a gépem egy Nikon D5100.
Illetve van egy fix kérdés, hogy szerintetek ez jó hozzá? Autófókusz lesz vele:
http://www.edigital.hu/Teleobjektiv/Nikon_85/F1.8_AF-D_objektiv-p21739.htmlElőre is köszi a választ.
Üdv EdEm

-
gab.m
senior tag
válasz
spanyoll
üzenetére
Egy fix objektív képével ne akard összehasonlítani... Lehet, hogy a te példányod hibás, mert szerintem itt szinte mindenki, akinek van/volt 55-200a, elégedett a képével. Egy
5570 ezres, VR-al ellátott, és kompakt zoom objektívtől szerintem nagyon szép teljesítmény, amit f8on rajzol, de a max blendén adott képei is teljesen jók. -
spanyoll
addikt
-
spanyoll
addikt
-
acsati
aktív tag
Sziasztok!
Mit lehet tenni egy objektívvel amiben meghülyült az autófókusz? Szegénykém nem bírta a port
Hogy lehetne ezt szerintetek kitisztítani? Vagy szervizben mit tudnak és mennyiért csinálni vele?
Ezt csinálja -
-
peter9228
aktív tag
válasz
forceberg
üzenetére
Igen, tisztában vagyok. Akár a használt is szóba jöhet, de vidéki vagyok és itt azért nehéz találni használtat, Pesten meg nem sűrűn járok. Makroobi makrofotózásra (ki gondolta volna
, alap zoom tájképekre, a tele pedig természetfotózásra (pl. madarak) kéne.BiriBum:
Köszönöm! A halszemben még nem vagyok biztos, gömbpanorámához kéne, de ezt még átgondolom.Peethy:
Köszönöm, ha esetleg még később is meglesz, akkor szóba jöhet. -
Peethy
őstag
válasz
norbinator
üzenetére
A régi Sigma 17-70-ben is HSM van.
-
Peetry
senior tag
válasz
BiriBum
üzenetére
kicsit szétesett a táblázat szerintem. annyival kiegészíteném hogy sigma 17-70 mindegyikhez van tudtommal, illetve canonnál játszik még a 15-85 (ha már a nikonnál is leírtad), valamint telébe a 70-200-asok valamelyike (akár használtan). az 55-250-et kihúznám hamár obinként 100-150 a keret, akkor inkább az említett tami 70-300.
illetve nem biztos hogy célszerű kezdésnek 100at költeni makróra, canonban olcsó a 50 f1.8 (ami amugyis jól jöhet), mögé egy közgyűrű, aztán ha megtetszik lehet venni makróobit, közgyűrű ahhoz is jó lesz. -
norbinator
csendes tag
Sziasztok!
Ha esetleg van valaki aki a régebbi sigma 17-70-esről váltott az újabb HSM-es verzióra, akkor szívesen venném ha írna a tapasztalatairól. Gondolkodom a váltáson. Előny lenne a HSM és persze az OS is, de az annyira nem fontos nekem. Plusz a fél rekesz előny. Ugyanakkor a digital-picture oldalon csak az új sigma tesztképei vannak fent. És bár elvileg optikailag javítottak rajta, nekem a tesztek alapján nem tűnik meggyőzőnek. Pl a sarkokon a sötétedés sokkal látványosabb. Igazából a mostani képminőséével nagyon meg vagyok elégedve, és a fókuszmotor is jól dolgozik ha van fény, és nem szokott hibázni. Ugyanakkor a HSM miatt lehet hogy megtenném a váltást, ha tudnám, hogy egyrészt fókuszálás sebességén és hangban sokat javít, és a képminőség terén tudja ugyanazt a szintet mint a régebbi verzió. Néha nyilván az OS is jól jön, plusz az a fél rekesz is jelent valamit.
-
BiriBum
őstag
válasz
peter9228
üzenetére
-----------------------Nikon ------Canon ----Pentax
Kéne egy makró Tamron 90 Tamron 90 ---------Tamron 90
---------------------Sigma 105 Sigma 105 ----------Sigma 105
---------------------------------Canon 100 USM ------Pentax 100egy normál zoom Nikon18-105 Tamron 17-50 vc Pentax 16-50
----------------------Tamron 17-50 vc ------------------Sigma 17-70
----------------------Nikon 16-85 (180k) ---------------Pentax 17-70tele ----------------Nikon 55-300 --Tamron 70-300 vc Pentax 55-300
---------------------Tamron 70-300 vc Canon 55-250halszem
Kell az neked? Inkább fixeket vegyél helyette.A teljesség igénye nélkül.

-
peter9228
aktív tag
Sziasztok!
Nemsokára akarok venni egy DSLR-t, hozzá valamilyen obit. A lehetséges gépek:
Canon EOS 550D, Nikon D5100, Pentax K-r
A kérdésem az lenne, hogy tudtok-e ajánlani mindhárom géphez obit. Vagy ha linkeltek egy olyan oldalt, ahol megtalálom az obikat bajonett szerint is csoportosítva, nekem úgy is jó lenne. Kéne egy makró, egy normál zoom (olyan 18-24mm-től 50-80mm-ig(ez lehet magasabb is)), később egy tele és egy halszem. Örülnék, ha olyan 100-150k-ba beleférne egy obi. Canon/Nikon-hoz néztem a Tamron 17 50/F2.8 AF-et, egész jónak tűnik.
Köszönöm a válaszokat. -
zgospel
őstag
válasz
Peethy
üzenetére
Igen a 11-16-ra gondoltam. Ebayen 150-ért pörögnek, meg tavaly volt még itt a hardveraprón is egy eladó darab egész sokáig 130-ért. Ha lett volna pénzem akkor megvettem volna.
Ha csak a sigma 10-20-at nézem az is 150 körül van, igaz az itthon. De pl ezt a Tokinát itthon nem is nagyon kapni boltban, csak elvétve.Ezutáni hsz-re reagálva: nagylátónál igenis ugyanúgy számít a fényerő ha egyszer azt írta, hogy a videózás komoly szempont

-
BiriBum
őstag
Common wide-angle and ultra wide-angle lenses for a full-frame 35 mm camera are 35, 28, 24, 21, 20, 18 and 14 mm.
http://en.wikipedia.org/wiki/Wide-angle_lens -
gab.m
senior tag
válasz
forceberg
üzenetére
Pedig az pont, hogy egy érdekes effekt, ultranagylátóval háttérelmosni..
Kicsit a 18-55 is tudja ezt, 3.5ös rekesszel, mert szerencsére jó a közelpontja, de azért nem vetekszik egy 2.8as Samyangal vagy Tokinával, ezt aláírom. Vagy akár egy 24 1.4el FF-en, de ez már nem a mi kategóriánk.. 
-
Mr.Csizmás
titán
-
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
A Nikon összes jelenleg forgalomban lévő kitobija teljesen használható képet ad.
18mm-en meg úgysem a háttérmosásra fog gyúrni a kép... -
Zozzant
addikt
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Többek közt a rugift-en is lehet paypal-al fizetni, a védelem él.
-
-
szelesjanos
tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Köszi!
-
Peethy
őstag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Ez a rugift mennyire megbízható?
-
aleister
veterán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Persze. Kb annyit is ér, de akkor is abba a tartományba esik.
Én se költöttem volna 200k-t a Tokinára, ha másképp gondolnám. -
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Én tudom mi ez, de ez nem nagylátó, közel sem... a 16mm-ével crop-on egy alap zoom obi tartományban van, ráadásul rektanguláris halszem. A nagylátó és a halszem nem igazán összevethető.
-
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Erre gondolt "zenitar 16/2,8"
-
szelesjanos
tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
nem, valószínű hogy el kezdek keresgélni...
-
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
A 16mm-t nem értem, miért ajánljátok 1,6 croppos vázra nagylátónak?!
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
szelesjanos
üzenetére
zenitar 16/2,8 még mindig sok a 45-50ezres árával?

-
TayRol
nagyúr
válasz
szelesjanos
üzenetére
igen, a nagylátók nem a legolcsobb objektívek.
-
zgospel
őstag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Ha már 10-20 (sigma) vagy 10-22 (canon) akkor én inkább a Tokinát venném a helyében, sokkal-sokkal jobbakat olvasni róla és 2,8-as fényerő, azért az nem mindegy. És még árban is jobb, csak itthon nehezebb beszerezni.
-
t72killer
titán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
A Samyangok amiket írtál halszemek, azért ők kicsit túlzás videóhoz... Gondolom a zoom is fontos, végülis videónál nem ugrálhat annyira az ember.
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
szelesjanos
üzenetére
zenitar 16 kb. 45-50e
esetleg samyang 7,5 vagy peleng 8

-
*Ropi*
félisten
válasz
szelesjanos
üzenetére
Viszont a Tokina olyan szinten ki van korrigálva optikailag, hogy képszéleken minimális a hordótorzítása (nem úgy, mint más UWA üvegeknek). Ezt gondolod meg: nem véletlenül kerül annyiba, amennyibe.

-
Klemice
senior tag
válasz
szelesjanos
üzenetére
tokina 11-16, kérdés, hogy belefér-e a keretbe
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
szelesjanos
üzenetére
M42 adapterrel, attól függ mekkora gyújtótávolságra van szükséged...
-
Klemice
senior tag
válasz
szelesjanos
üzenetére
Mennyit szánsz rá?
-
szelesjanos
tag
Sziasztok!
Szeretnék venni egy nagylátót a EOS 550D-re, miközben nézegettem a lehetőségeket, felmerült bennem valami:
80%-ban videózásra használom a gépet, oda elég nekem a MF, létezik-e költséghatékony megoldás, hogy valamilyen analog nagylátót tegyek a gépre? kivitelezhető-e? és milyen obival?Köszi!
-
fulton
addikt
válasz
kiskornel
üzenetére
Megvizsgáltam tüzetesen, azonos rekesszel, és valóban van különbség köztük. Az 1,4 már tágabb rekesszel is élesebb képet ad, mint az 1,8 párja. Viszont ami tényleg érdekes a teszt alapján az 1,4 nagyon jól sikerült, mondhatni azonos néhol még veri is az 1,2 es társát
nem lehet rosz obi..
-
kiskornel
addikt
válasz
fulton
üzenetére
Megeshet, de nem ez a helyzet. Gondolom nem azonos rekeszértéken nézted:
[link]Az MTF adatok meg az élesség az egy szempont csak egy obi esetében. Persze fontos szempont, de akkor senki nem venne Sigmat.
Fontos szempont még a
- tartósság.
- lencsebevonatok.
- nagyobb fényerő.
- nincs akkora peremsötétedés.
- jobb bokeh (rekesz lamellák alakja, száma).
- becsillanás, ghost, stb aberrációk elleni védelmek.
- gyorsabb, csendesebb fókuszrendszer (ne maradj le a pillanatról)
- manuál fókusz jobban, pontosabban kezelhető.
- jobb együttműködés a vakurendszerrel.
És végül itt van szétesve egy 50/1,8 a vitrinbe. Megcsináltatni nem érdemes, mert többe kerül a "rápillantanak", mint amiért újat vehetsz. Ha még legalább elmondhattam volna, hogy egy nagy fotót készítettem vele és megérte azt a 25k pízt... -
fulton
addikt
van egy teszt oldal ahol össze lehet hasonlítani obikat,
www.the-digital-picture.comitt nézegettem és amit találtam, hogy a canon 50mm 1,8 II, élesebb képe van mint a canon 50 f1,4-nek. Holott jóval olcsóbb egy obi. Akár meilyk képet vizsgáltam az összehasonlító teszten, jobb.
Hogy is van ez?
-
MTbc
senior tag
Miért van ilyen nagy obi hiány mindenhol? Alig van raktáron valami és több heteket kell várni.(Canon 35 F/2)
-
t72killer
titán
Néha elgondolkozom rajta, hogy lehetne még szélesebb - viszont akkor elvesznének a részletek. pl tájképnél távoli hegyek. Amúgy van még egy samim, egy walimex néven adott 8-as halszem arra az esetre, ha a 14mm kevés lenne. őt először ki kellett ismernem ui. rossz volt a fókuszskála kalibrációja. A 14-es nagyon megbarátkoztatott a gyártóval, ha az 1,4/24-esből és az 1,4/85-ből csinálnak egy újratervezett verziót (sajna kicsit egyenetlen a fókuszsíkjuk), lecsapok rá. Csak kell még egy katzeye...
-
gab.m
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Meg azt is hozzá kell tenni, hogy ez egy FF objektív, tehát ha valaki megveszi és vált közben fullframere, nem kell eladni és új nagylátót keresni, mint ahogy egy Sigma 10-20al kéne, mert az felejtős ilyen szempontból FX-en, ahol ez az obi nagyon durva képet ad.
Örülök, hogy bejött, most már ennek is biztos helye van a kívánságlistámon..
-
t72killer
titán
Megjött, egyelőre csak szuperlatívuszokban tudok nyilatkozni róla, pengeéles saroktól sarokig+nappal szemben is jól bírja a strapát

#10601: azért erőltetem, főleg a sigma 10-20-szal szemben, mert olyanom nekemis volt, és f/8-nál fényerősebb beállításnál lehetetlen volt éles képet kicsiholni belőle - pedig akkor még csak d90-en voltam, nem akarom tudni, milyen lett vna a sarokélesség d7k-n. Ezzel szemben a sami 2,8-on már éles. Ok, nincs 10mm-es látómező, de nekem eddig a 14 elég volt, a 10-20-at is sokszor ezen használtam.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi 14T /12/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- RAKTÁRKISÖPRÉS! Eladó szerverek!
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Canon vázra lenne a dolog. Egy 550D lesz a kicsike.
meg amugy sem dicsérik agyon...

Hogy lehetne ezt szerintetek kitisztítani? Vagy szervizben mit tudnak és mennyiért csinálni vele?
, alap zoom tájképekre, a tele pedig természetfotózásra (pl. madarak) kéne.

egyetlen dolog van ahol el tudom képzelni, szülinapi összejövetelen lefotózni a családot...