Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jogász topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-02-11 07:27:19

LOGOUT.hu

A topikban minden törvénytelen módszer megvitatása tilos!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4251) Siriusb válasza Packersbay (#4250) üzenetére


Siriusb
veterán

Ha a bérleti díjat kifizetted a felmondási időre, rezsi is rendben van, valamint kárt sem okoztál, vissza kell kapnod a kauciót, amennyiben más kitétel nincs erre vonatkozóan a szerződésben.
Akkor szokták megtartani a kauciót bánatpénz gyanánt (ami után ekkor már adóznia kell a bérbeadónak, hiszen bevételként kezelendő), ha határozott idejű szerződés lejárta előtt mond fel a bérlő.
Más esetről nem tudok - mondjuk jogász sem vagyok -, de van valamennyi tapasztalatom lakáskiadás területén.

(#4252) ilyen_85


ilyen_85
senior tag

Sziasztok!

Szeretnék tanácsot kérni tőletek.

Hónapok óta hívogat az EOS faktor zrt, egy t-home tartozás miatt.

A történet:

2008-ban Székesfehérváron tanultam és albérletben laktam. Én és a lakótársam szerettünk volna internetet az albiba, így amikor megláttam egy hirdetést, hogy adsl szereld magad csomagban 1 hónapig ingyen ki lehet próbálni, úgy döntöttem, hogy miért is ne, ha lassú max lemondom.

Így bementem egy t-pontba és felmarkoltam egy ilyen szereld magad csomagot. Elég hamar működött, őszintén szólva már nem nagyon emlékszek rá, de használtuk. Kb. két hét múlva kaptam egy (akkor) visszautasíthatatlannak tűnő állás ajánlatot Budapesten. Nagyon jónak tűnt így egy héten belül mindent felszámoltam és felkerekedtem. (nem volt olyan jó ajánlat mint utóbb kiderült, sőt.... eléggé megváltoztatta az életemet, de ez egy másik történet :) )

A korábban elhozott "szereld magad csomagot" is összepakoltam és bementem vele ugyan abba a t-pontba, (pont útba esett a suliba menet).

Mivel egy hónapon belül voltam, ezért miután aláírtam egy köteg papírt és a dobozt illetve tartalmát leadtam már készen is voltunk.

Eltelt pár év akkor kaptam az első levelet, hogy tartozom a t-home-nak 15ezer párszáz forinttal. Felhívtam az ügyfélszolgálatukat és megkérdeztem, hogy ez mégis mit takar.

Azt tudom, hogy nagyon nehezen derült ki a dolog, egy pár ingerült hangvételű telefonhívás után abban maradtunk, hogy ha ez egy ingyenes szolgáltatás, akkor ezért nem kell fizetni, a telefonos hölgy elnézést kért én pedig lezártnak tekintettem az ügyet.

Pár hónapja megkeresett az EOS faktoring telefonon, hogy ők vették meg a tartozásom, fizessek. Ismét felhívtam a t-home-ot (ha van még ilyen egyáltalán), hogy miért tartozok ismét. Most már nem is találták, hogy mi ez a tartozás, párszor bementem az ügyfélszolgálatra személyesen, és csak az utolsó alkalommal sikerült megtalálniuk, hogy miről van szó. (kijelentettem, hogy addig nem megyek el amíg valaki meg nem mondja, hogy miért tartozom)

Tehát: a szereld magad csomag egy adsl alapú internet szolgáltatás volt. Amikor én azt kipróbáltam akkor az albérletben már meglévő telefon vonalat (valószínűleg előző lakó köttette be) aktiválták és ezen szolgáltatták a netet. (fura, de nekem le sem esett, hogy akkor ez hogy is történik, hogy lesz nekem netem attól, hogy valamit bedugok a falba)

A lényeg, hogy lett egy élő telefon vonalam, amit akkor mikor bementem és lemondtam a szolgáltatást nem szüntettek meg.

Mivel én Bp-re költöztem, ezért az előző címemre, ha küldtek is valamit, soha nem kaptam meg. Tegnap mivel elkezdtek azzal fenyegetőzni, hogy behajtásra kerül a dolog és a most már 25.000 forintból egy nagyságrendekkel nagyobb összeg lesz a mindenféle ügyvédi, bírósági költségekkel megnövelve abban állapodtunk meg, hogy részletekben kifizetem.

Szerintetek jól döntöttem? Illetve nem lehet ezt valahogy elkerülni?

Nem érzem jogosnak a tartozást, mert nem tudtam, hogy nekem fizetnem kell ezért. Mikor leadtam a modemet és a többit, direkt rákérdeztem, hogy kell-e valamit fizetni. A válasz az volt, hogy egy hónapon belül szabadon lemondható bármikor és INGYENES.

Szégyellem, hogy pont egy ph olvasónak, fel sem merült a kérdés, hogy vajon hogy is lesz nekem netem. De a szolgáltatónak nem kellett volna jelezni, hogy hohó, neked van egy telefon vonalad...??

Amikor leadtam még meg is kérdezte a hölgy, hogy miért szüntettem meg, mivel voltam elégedetlen, akkor is mondtam, hogy nem elégedetlen vagyok, hanem elköltözök. Ez nem vonja maga után azt, hogy én nem fogom használni azt a vonalat?

Persze értem én, a 25.000 forint nem egy nagy összeg, de az zavar, hogy szerintem a követelés nem jogos és ahhoz azért magas, hogy csak úgy valakinek a zsebébe tuszkoljam ezt a pénzt.

Ha bármi javaslatotok, van azt kérlek osszátok meg velem is :) Illetve mit javasoltok, fizessem ki ezt az összeget és utána próbáljam bizonyítani az igazam, vagy mit csináljak?

Ja igen, majd elfelejtettem, hogy a behajtó cég azt mondta, hogy szerezzek egy papírt a szolgáltatótól, hogy nem tartozom nekik és akkor békén hagynak, a t-home nem hajlandó kiadni a doboz leadásakor aláírt szerződés másolatát.

Ezt több alkalommal is kértem, levélben és személyesen is. Levélre nem válaszoltak, amikor pedig személyesen voltam bent az Alleeban lévő t-pontban vagy mi a neve, akkor először szabadságon volt az a "kolléga" aki "ezeket az ügyeket" intézi. Majd egy másik alkalommal ebédelt és nem tudták mikor jön vissza, illetve egyszer bár bent volt, de a felettese, aki a szerződés kinyomtatását jóváhagyta volna nem volt épp bent.

:U :F

Ezeket a "kifogásokat" annyira nevetségesnek és valószínűtlennek tartom, egy ekkora szolgáltatónál ez tényleg előfordulhat?

Az EOS faktoring szerint, nemsokára behajtás alá kerülök, így jó lenne ha valaki tudna valami okosat mondani. Ha bűnös vagyok fizetek, de nem érzem magam annak.

(#4253) bambano válasza ilyen_85 (#4252) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

a tréhómnál bármi előfordulhat és az ellenkezője is. elég ostobák, de valahogy mindig csak a saját javukra tévednek.

ha te megállapodtál a faktoring céggel, hogy részletekben befizeted, akkor fizesd be. részletfizetésről megállapodni csak úgy lehet, ha elismered a tartozást. ha pedig elismerted nekik, akkor már nemigen tudsz mit csinálni.

utána, ha van türelmed, visszaperelheted a tréhómtól a zsetont, de attól tartok, elég nagy fába vágod vele a fejszéd.

a faktoringnak való nemfizetést akkor tudnád megúszni, ha bizonyítani tudnád, hogy nem szabad akaratodból kötötted velük a részletfizetésről szóló megállapodást, hanem pszichikai vagy fizikai erőszak hatására.

a magam részéről nem tudok jobb tanácsot adni, minthogy fizess és legközelebb azelőtt kérj segítséget, hogy aláírsz bármit is.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#4254) LuckyL válasza ilyen_85 (#4252) üzenetére


LuckyL
őstag

a jó megoldás az lett volna hogy elküldöd a pi***ba a behajtó céget ha akar valamit pereljen be mert a tartozás nem jogos.
eszébe sem jutott volna perelni

a mai világban ilyen naivnak nem szabad lenni hogy csak úgy aláírsz nekik mindenfélét
vedd úgy hogy ez volt a tanulópénz máskor okosabb leszel

cryptot minden termékemért elfogadom

(#4255) bitpork


bitpork
veterán
LOGOUT blog (1)

Létezik olyan szabály miszerint egy faktoráló cég nem köthet egyedi ( mind idő mind értékhatár tekintetében ) megállapodást a tartozóval?!

https://hardverapro.hu/apro/audi_q7_hibrid_2016/hsz_1-50.html

(#4256) bambano válasza bitpork (#4255) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

nem, közös akaratból bármilyen szerződés köthető, ami egyébként törvényes és nem különösen hátrányos egyik félre nézve sem. max. a faktoring cég belső szabályzata tilthatja ezt, hogy az ügyfélszolgálatosoknak egyszerűbb legyen az élete.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#4257) bitpork válasza bambano (#4256) üzenetére


bitpork
veterán
LOGOUT blog (1)

2 ügyvéd is ezt mondta. Érdekes hogy faktoring cég erre azt írja hogy könyvelési törvények miatt nem egyezkedhetnek...

https://hardverapro.hu/apro/audi_q7_hibrid_2016/hsz_1-50.html

(#4258) bambano válasza bitpork (#4257) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

marhaság. az a faktoring cég, akikkel mi is dolgoztatunk, simán egyezkedik.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#4259) bitpork válasza bambano (#4258) üzenetére


bitpork
veterán
LOGOUT blog (1)

Hát, párom is 10 év kintlevőségkezeléssel ledöbbent h ilyen marhaságot le mertek írni :D De le van ír hogy nem tehetik meg , mert törvény :) Kíváncsi leszek a dolog kimenetelére.

https://hardverapro.hu/apro/audi_q7_hibrid_2016/hsz_1-50.html

(#4260) ilyen_85 válasza bambano (#4253) üzenetére


ilyen_85
senior tag

Nem írtam alá még semmit, telefonon fenyegetőznek mindig.

De most úgy vagyok vele, hogy csak legyen már vége kifizetem és kész

(#4261) LuckyL válasza ilyen_85 (#4260) üzenetére


LuckyL
őstag

pont erre játszanak
a követelés jogtalan ne állj velük szóba
de ah neked ennyi pénz nem számít akkor fizess
majd máskor megtalálnak valami mással :)

cryptot minden termékemért elfogadom

(#4262) bambano válasza ilyen_85 (#4260) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

akkor írd be a keresőbe, hogy eos faktoring zaklat és nézd meg, mások mit léptek.
a telefonos zaklatásra meg szólítsd fel őket, hogy töröljék az adataidat.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#4263) MaciG


MaciG
addikt

Sziasztok!

Valaki tudna segíteni nekem egy kicsit értelmezni egy dolgot ebben az utazási szerződésben?
Arra lennék kíváncsi, hogy ha a befizetett utat 60 nappal az indulás előtt lemondom akkor valóban visszajár-e a teljes befizetett összeg (17. bekezdés a szerződésben). Illetve ez esetben kell-e plusz 7500ft módosítási díjat fizetni ( 12. bekezdés a szerződésben).

BANZAII

(#4264) bitpork válasza MaciG (#4263) üzenetére


bitpork
veterán
LOGOUT blog (1)

"19. Ha az Utas az utazási szerződéstől - a költségek megfizetése mellett - eláll, az utazásra (részvételre) vonatkozó jogai megszűnnek. Az Irodának jogában áll a visszamondott helyeket újból értékesíteni. Az út lemondásakor felszámítandó teljes összeg az Utast terheli. Ha az Utas az utazást lemondani kényszerül, irodánkat felkeresése előtt értesítse, hogy a lemondási díj levonása utáni szükséges visszajáró összeget előkészítse. Az Iroda bánatpénzre nem tarthat igényt, ha az utas az elállási jogát legkésőbb az utazás megkezdése előtti 60 napon felül gyakorolja. Az Iroda által visszatartott díjak az útlemondási díjon felül az Utas általi lemondás esetén: foglalási díj, 1,5%-os sztornó díj."

https://hardverapro.hu/apro/audi_q7_hibrid_2016/hsz_1-50.html

(#4265) MaciG válasza bitpork (#4264) üzenetére


MaciG
addikt

Tehát akkor 7500huf módosítási díjat nem számolják fel lemondás esetén. Köszi. :)
Csak én nem értek ezekhez a jogi szövegekhez és nem akarom megszívni a tudatlanságom miatt. :)

BANZAII

(#4266) Eastman


Eastman
őstag

Sziasztok! Édes testvér az egyenes ági rokon? (ingatlanjog)

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#4267) bambano válasza Eastman (#4266) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

[link] szerintem nem.

4:96. § [A rokoni kapcsolat]
(1) Egyenesági a rokonság azok között, akik közül az egyik a másiktól származik.
(2) Oldalágon rokonok azok a nem egyenesági rokonok, akiknek legalább egy közös felmenő rokonuk van.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#4268) Eastman válasza bambano (#4267) üzenetére


Eastman
őstag

Köszönöm a gyors választ!

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#4269) flegga92


flegga92
senior tag

Sziasztok!
A történetem ott kezdődik, hogy felvettek azonos munkakörbe egy pályakezdőt, kevesebb végzettséggel és jóval több bérért. Körbekérdezgettem a cégnél az ország különböző pontjain, hogy ki mennyit keres ebben a munkakörben és hát kiderült, hogy jóval kevesebbet kapok mint az átlag. Erre felbuzdulva be is adtam a kérelmem, 2 felettesemen át is ment, majd a HR megállította az ügyet, hogy nem lehet fizetésemelést kapni, mert nem változik a munkaköri leírásom. Visszaküldtem neki, hogy ugyan én miért is kapok akkor kevesebbet amikor az új embernek is ugyan az a munkaköri leírása, ezen felül kiegészítettem, hogy én olyan dolgokat is végzek amik nem tartoznak a munkakörömbe.

Amikor hazaértem elővettem a munkaköri leírásom és szerepel a feladataimnál egy ilyen: A feletesse utasíthatja a munkakörébe nem tartozó feladatok elvégzésére.

Ez így megállja a helyét? Azt tudom, hogy bevett szokás beírni hogy minden egyéb más amivel megbízza, de az ügye a munkaköréhez kapcsolható.

Előre is köszi a segítséget!

(#4270) üszök válasza flegga92 (#4269) üzenetére


üszök
őstag

Nem vagyok jogász,de az a mondat még valamilyen formában mindíg benne volt a munkaköri leírásom végén.

"Semmi szükségem rá,és pénzem sincs"

(#4271) Mawyx válasza üszök (#4270) üzenetére


Mawyx
senior tag

Jaja, ezzel szexuálják meg hátulról az összes munkaszerződést. Van szépen egy normális munkaköri leírásod, majd a végén a bűvös mondat, hogy "és még minden egyéb, amit a főnök mond". Nem hülyék ezek :D :((

Egy nő gondjait amúgy sem megoldani kell, hanem meghallgatni./Eastman/ | Ami árammal működik, vagy rá lehet tenni egy számítógép tetejére, az informatikusi munka :)

(#4272) flegga92 válasza üszök (#4270) üzenetére


flegga92
senior tag

Az új embernek már így van benne: Felettese utasíthatja a munkaköréhez kapcsolható feladatok elvégzésére.
Tételezzük fel, hogy mondjuk én mint műszaki embert kötelezhet, hogy pl adminisztrátori munkára (pl: időadatrögzítés)? Mert azt teljes mértékben elfogadom, hogy a munkakörhöz kapcsolatos feladatokat végezzek amik nincsenek felsorolva mert nem is lehet, de hogy olyan dolgokat amihez semmi közöm...

Kérem majd, hogy változtassák meg ezt a pontot erre, és akkor már változik a munkaköri leírásom = béremelés :DDD

[ Szerkesztve ]

(#4273) Mawyx válasza flegga92 (#4272) üzenetére


Mawyx
senior tag

Az a gáz, hogy aláírtad, a másik csóka meg gondolom szólt, hogy ő ezt így nem fogja aláírni és neki azért más. Nekem nincs nagy tapasztalatom, de az álláskeresős topicot olvasgatva az jött le, hogy valószínűleg munkahelyváltással fogsz tudni jobb pozit elérni, itt már benne vagy egy skatulyában (mindenki más is, nem ez a lényeg, hanem hogy átmenni nemigen lehet másikba).

[ Szerkesztve ]

Egy nő gondjait amúgy sem megoldani kell, hanem meghallgatni./Eastman/ | Ami árammal működik, vagy rá lehet tenni egy számítógép tetejére, az informatikusi munka :)

(#4274) üszök válasza Mawyx (#4273) üzenetére


üszök
őstag

Ez így igaz. Engem lassan egy éve előléptettek,mégsem azt a munkakört látom el,és én vagyok az egyetlen k.b. 40 emberből akinek a hozzáférései sincsenek meg a munkakörhöz. Bár a pár forintnyi béremelést megkaptam hozzá.
Nem vagyok sógor,koma,jóbarát,meg a véleményem is megszoktam mondani ha nem tetszik valami. :D

"Semmi szükségem rá,és pénzem sincs"

(#4275) flegga92 válasza Mawyx (#4273) üzenetére


flegga92
senior tag

Hát igen aláírtam sajnos...
Sajnos lelépni nem tudok, pedig már hívtak több helyre is, még 5,5 évig ideköt a tanulmányi szerződés, de ha sikerül elvégeznem az iskolát (1,5 év) akkor előléptetnek. Végül is ez volt a célom ezzel a munkahellyel. Eddig nem is panaszkodtam, de durván bérfeszültséget okozott az új ember. Nekem meg szarul esik, hogy kevesebb pénzért végezzem el a havi munkám 2 hét alatt mert a másik 2 hetet az iskolában vagyok, a hozzáállásom is más lett az egészhez... de ez már nagyon off

(#4276) bambano válasza flegga92 (#4269) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

gumiparagrafus mindig is volt, de kialakult az a bírósági értelmezési gyakorlat, hogy bármit nem kérhetnek. tehát egy programozótól nem kérhetik, hogy másszon fel a tetőre hegeszteni.

ezért változott idővel a gumiparagrafus megfogalmazása, ezt látod te is.

az, hogy tanulmányi szerződésed van, kétélű fegyver. köthet téged a céghez, meg lehet, hogy a cég sem szívesen rúg ki ilyennel. viszont ha mégis kiraknak, akkor előállhatnak olyan követelésekkel, ami téged anyagilag megrokkant. nem ártana újra elolvasni a tanulmányi szerződésedet.

szerintem ha nem adtak most béremelést, akkor kezdd el előröl és írd le újra és újra, hogy mi a problémád. egy idő után meg fogják unni, és vagy megadják a magasabb bért, vagy kiraknak. ha kiraknak, akkor el lehet kezdeni vitatkozni, hogy a felmondás oka mi, és ha a cég a hibás, akkor lehet, hogy megszabadulsz a tanulmányi szerződésedtől is.

azt egyébként nem árt tudni, hogy a munkaszerződés és a tanulmányi szerződés két külön szerződés, nincsenek egymáshoz kötve. tehát ha kirúgnak, akkor oda kell figyelni arra, hogy a tanulmányi szerződésed külön fel legyen bontva.

a privát véleményem az, hogy jelentős bérfeszültség megalapozhat rendkívüli felmondást is, ahol a munkaadó vétkes mulasztása a tanulmányi szerződés számodra előnyös felbontása is előkerülhet.

az, hogy a hr azt mondja, hogy nem változik a munkaköri leírásod, üres lerázós duma. egyrészt nem munkakörhöz kötik a bért, hiszen másik hasonló munkakörért többet fizettek, másrészt ha az a gond, hogy nem változott a munkaköri leírásod, akkor írják át. nagy dolog berakni egy papírt a nyomtatóba? szerintem nem.

én biztos elkezdenék pattogni, de neked ez nem kötelező érvényű javaslat, csak egy tanács a lehetséges sok közül.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#4277) flegga92 válasza bambano (#4276) üzenetére


flegga92
senior tag

Köszönöm! Igazából többször bekérték az indoklást már, hogy miért is kérem. Ha nagy ritkán összefutok feljebb lévő emberekkel finoman rákérdezek, hogy hol tart az ügy, olyankor kicsit megmozdul az állóvíz, előbb utóbb csak lesz belőle valami.
Tanulmányi szerződésem egész korrekt, ha kirúgnak az én vétségem miatt vagy felmondok vissza kell térítenem az iskola által kiállított számlákat, ha a munkáltató hibájából történik az elbocsájtás akkor pedig nyertem. Először nem volt ennyire korrekt, az iskola 5. napján kaptuk meg a szerződést, amiben az állt, hogy nem fizetik a beiratkozás és a felvételi költségeit, valamint az utazási költségeket és szállást sem biztosítanak. Megtagadtam az aláírást, mert ilyen feltételek mellett nem akartam vállalni, de ügye akkor a cégnek már ki kellett fizetnie az iskolát, ezért belement, hogy fizeti az eddig felmerült költségeimet a jövőben pedig az utazást. Mindenki aláírta rajtam kívül, kíváncsi vagyok mikor dob valakinek az agya a cégnél, hogy fizesse vissza a beiratkozási és felvételi díját (amit nem tudunk mennyi).

(#4278) bambano válasza flegga92 (#4277) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

a tanulmányi szerződésnél az volt az alapelv, hogy ha a cég kötelez az iskola elvégzésére, akkor állja a költségeket. ha pedig te akarsz tanulni úgy, hogy a cégnek nem érdeke, akkor fizetés nélküli szabadságot köteles adni az iskolai elfoglaltság idejére.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#4279) anorche1


anorche1
őstag

Sziasztok! :)

Egyik ismerősöm az állítja, hogy felesleges autóba kamera, mert a bíróság nem fogadja el bizonyítékként, hogy pl. nem én okoztam a balesetet. Én nem találtam pontos infót, csak egy tavalyi totalcar -os cikket, de abban csak azt írják, hogy nyílvánoaan megosztani nem szabad.

Tudtok nekem linket adni az igazságról? :B
Előre is köszönöm! :R

"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond

(#4280) devil-k válasza anorche1 (#4279) üzenetére


devil-k
nagyúr

"Egyik ismerősöm az állítja, hogy felesleges autóba kamera"

Nem felesleges! Szereld be nyugodtan! Több olyan esetet is hallottam, amikor a bíróság ez alapján hozott kedvező ítéletet.

- mozi bolondéria -

(#4281) LuckyL válasza anorche1 (#4279) üzenetére


LuckyL
őstag

miért ne fogadná el?
ha látszik valami a felvételen annál nem sok hitelesebb bizonyíték van

cryptot minden termékemért elfogadom

(#4282) Andris837


Andris837
senior tag

Lenne egy kérdésem. Örökösödési jog. Nemrégiben örököltem egy házat és egy zártkerti ingatlant szőlővel (2/8-ad részben). A hagyatéki eljárás most indul, be is kérték az adatokat. Én örököltem a házat 1/1-be édesanyám pedig haszonélvezeti jogot szerzett ha jól tudom. A zártkerti ingatlan 2/8-ad része volt az örökhagyó tulajdona. Ezt viszont én nem tudom gondozni, nem kívánom örökölni ezért visszautasíthatom e ezt a 2/8-ad részt?

iPhone SE (2022) | iPad (9. gen) | HWAPO | Ryzen 5 3500X / 16GB 2666MHz / MSI A320M-A PRO / ZOTAC GTX 1660 6GB TWIN FAN

(#4283) anorche1 válasza LuckyL (#4281) üzenetére


anorche1
őstag

és (#4280) devil-k

Köszönöm szépen :R :)

"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond

(#4284) LuckyL válasza Andris837 (#4282) üzenetére


LuckyL
őstag

én úgy tudom örökséget csak egészében lehet visszautasítani
ha rosszul tudom javítsatok ki

cryptot minden termékemért elfogadom

(#4285) Andris837 válasza LuckyL (#4284) üzenetére


Andris837
senior tag

Sajnos én is így hallottam...

iPhone SE (2022) | iPad (9. gen) | HWAPO | Ryzen 5 3500X / 16GB 2666MHz / MSI A320M-A PRO / ZOTAC GTX 1660 6GB TWIN FAN

(#4286) LuckyL válasza Andris837 (#4285) üzenetére


LuckyL
őstag

nem tudod azt az ingatlant a többségi részét tulajdonló(k) részére jelképes áron vagy ajándékozással átadni?

cryptot minden termékemért elfogadom

(#4287) szaszayanou válasza Andris837 (#4282) üzenetére


szaszayanou
aktív tag

Az örökös külön is visszautasíthatja a mezőgazdasági termelés célját szolgáló föld, a hozzá tartozó berendezési, felszerelési tárgyak, állatállomány és munkaeszközök öröklését, ha nem foglalkozik hivatásszerűen mezőgazdasági termeléssel. (ptk. 7:89§. (2))

Már csak azt kell kideríteni, hogy a zártkertetek termőföldnek minősül-e. Ha az ingatlannyilvántartásban a terület szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas vagy fásított terület művelési ágban van nyilvántartva, akkor külön is vissza lehet utasítani.

Ennél jobb megoldás lehet, ha el tudod adni a hányadodat a többi tulajdonosnak.

Still stands Thine ancient sacrifice, An humble and a contrite heart.

(#4288) Andris837 válasza szaszayanou (#4287) üzenetére


Andris837
senior tag

Szőlőként van bejegyezve.

Az a baj ezzel az egésszel, hogy a 4/8-ad része olyan ember tulajdonában van aki már 1935-ben elhunyt. Itt ha mindent tisztázni szeretnénk akkor póthagyatéki eljárást kellene indíttatni, hogy kiderüljön az, hogy kik az élő tulajdonosok, illetve hogy ők igényt tartanak e rá. Ezzel elég sok macera lenne és nekem nem ér meg ennyit az egész. Manapság eladni egy ilyen területet nem igazán lehet, meg persze sok vele a macera mire mindenki aláír. Kiadni bérbe szintén macerás az aláírások miatt (meg persze akkor is kell a póthagyatéki eljárás). Még van időm mérlegelni, átrágni magam a dolgon.

Azt mondjuk nem igazán értem, hogy az elhunyt 4/8-ad részt birtokló aláírása nélkül hogy kerülhetett édesapámhoz a hivatalos földhasználati jog?! Akkor neki nem kellett ebbe belemennie? Biztosan volt ezzel kavarc akkor is, csak édesanyám nem nagyon emlékszik már pontosan a dolgokra. Az biztos, hogy akkor el kellett vinnie a halotti anyakönyvi kivonatot a földhivatalhoz, hogy a 4/8-ad részben tulajdonos már nem él. Lehet elég ennyi is és nem kell póthagyaték? Nem tudom... mérlegelek, gondolkodok, de most elég sok kiadásom van/volt így is és egy ilyen póthagyaték se olcsó gondolom...

Mindenesetre köszönöm a segítségeteket! :R

iPhone SE (2022) | iPad (9. gen) | HWAPO | Ryzen 5 3500X / 16GB 2666MHz / MSI A320M-A PRO / ZOTAC GTX 1660 6GB TWIN FAN

(#4289) _Petya_


_Petya_
őstag

Sziasztok,

Az alábbiakban kérném a segítségeteket:

Adott egy ingatlan, 5/6 részben magyar a tulajdonos (öröklés, más örökösök megváltás, stb módon jött össze, tulajdoni lapon így szerepel, szóval ez a rész tiszta), a maradék 1/6 rész tulajdonosa az előbbi féltestvére, viszont több mint 10 éve Németországba költözött, ott férjhez is ment, majd elvált.

Az 1/6 rész tulajdonosának állampolgársága számomra ismeretlen, vagy német, vagy német-magyar kettős állampolgár, már amennyiben létezik utóbbi fogalom. (Tényleg, hogyan lehet ezt megbízhatóan kideríteni, milyen okmányban szerepel ez?) Annyit tudok, hogy német személyije van, magyar pedig nincs. Tőle is próbáltam megtudni, de szerintem magáról sem tudja...

Az ingatlant el szeretnénk adni, mindent az 5/6 részben tulajdonos intézne.

A kérdésem, hogy milyen meghatalmazás kell ehhez az 1/6 részben tulajdonostól, ha folyamatosan külföldön tartózkozik, és nem is tud a szerződés megkötésének idejére sem hazautazni Magyarországra? Mik ennek a formai és tartalmi követelményei? Milyen hitelesítés szükséges hozzá?

Köszönöm a választ előre is!

Petya

Fontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!

(#4290) ilyen_85 válasza bambano (#4262) üzenetére


ilyen_85
senior tag

köszönöm szépen bambano és LuckyL, elkezdtem utána olvasni.

Találtam egy ilyen választ, egy eos-os kérdésre:

...És valóban igaz, hogy a távközlési szerződésekből eredő tartozásokra vonatkozóan egy év az elévülés ideje, de megjegyzendő, hogy az elévülést hivatalból NEM KELL figyelembe venni, azt kizárólag a felek (általában az ellenérdekelt fél) kérésére kell figyelembe venni az esetleges végrehajtási eljárásban. Ez azt jelenti, hogy a közjegyző KÖTELES kiállítani a végrehajtáshoz szükséges okiratot (pl. fizetési meghagyást), vagy az eljáró törvényszék, járásbíróság meg fogja hozni az adós felé az elmarasztaló ítéletét MINDADDIG ameddig az ADÓS nem jelzi a bíróság felé, hogy kéri az elévülés figyelembe vételét. Magyarul egy 100 éves adósságra vonatkozóan is lehet jogerősített végrehajtási okirat, és fel is kereshet a végrehajtó, míg te magad NEM KÉRED a bíróságtól, hogy vegye figyelembe az elévülést.
Szintén fontos, hogy az EOS, mivel nem állami kényszerrel érvényesít, hanem a hitelező nevében jár el, vagy a hitelező helyére lép (pl. engedményezés útján), így vele szemben elévülésről sem beszélhetünk. Ha zavarja az adóst az EOS eljárása, tegye meg, hogy ő maga(!) viszi bíróság elé a tartozását, és egyben kéri a tartozás érvényesíthetőségének elévülését kimondó ítéletet. Ezt követően MÁR VALÓBAN zaklatás. De addig, amíg az elévülést jogerősen ki nem mondták, addig bizony a hitelező vagy annak megbízottja kérheti az adóst a fizetésre...

Sajnos a gyakorikérdések-en találtam, amit nem tudom mennyire lehet megbízhatónak tekinteni ilyen esetekben. A kérdésem az, hogy ha telefonon kértem a részletfizetést, akkor érdemes az elévülés figyelembevételét kérnem?

Illetve mennyibe kerülhet egy ilyen eljárás?

Köszönöm :)

(#4291) bambano válasza ilyen_85 (#4290) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

azt kizártnak tartom, hogy az eosnál ne számítson az elévülés. eleve úgy gondolom, hogyha a követelés a távközlési cégnél elévült, akkor az adataidat illegálisan adta ki az eosnak, következésképp az eos nem jogosult az adataidat kezelni, így hívni sem hívhat, követelést sem támaszthat jogszerűen.

nem tudom, mibe kerül, de szerintem érdemes végigharcolni, mert a végén a perköltséget a vesztes nyakába lehet varrni.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#4292) fefinyoka


fefinyoka
újonc

Szép napon

1 jogász tanácsára van szükségem

Btel vezetékes xDSL netem van

nov 11. a weblap szerint áramszűnet volt, azota nincs netem, de a neten azt a hírt olvasom hogy nagy tartozás miatt a szervetház felé miatt lelett a szerverek kapcsolva, én efelé hajlok + van 1 tartozás tcom felé és a nav és a tözsde fellé "dec 1 kelett volna fizetni".
pár napja kaptam meg az okt + nov számlámat egyben, az okt okés de a novemberi már nem úgye?
tudok valmit csinálni? ill van értelme? volt 1 kis tulfizettésem ami csökentette a nov kifizettést.

kösz a válasz.

(#4293) devil-k válasza fefinyoka (#4292) üzenetére


devil-k
nagyúr

???

Marhára nem tudom értelmezni az írásodat.

- mozi bolondéria -

(#4294) LuckyL válasza devil-k (#4293) üzenetére


LuckyL
őstag

szerintem azt akarja kérdezni hogy fizesse e be a számlát, csak nem tud beszélni :DD

cryptot minden termékemért elfogadom

(#4295) fefinyoka válasza devil-k (#4293) üzenetére


fefinyoka
újonc

most hogy ujra olvastam, elêg szarul irtam, bizonyára a mobil miatt lehet, géphez szoktam.

Az akartam irni hogy feljelenteni a rendörségen.
Ha nemsokára felszámolják a szolgáltatott, vagy csőd eljárást indit, akkor már késö lenne a felelöst megtalálni, de mond meg te van értelme bármit tenni?
A fölöted iró adót egy jó kérdést, nem akartam kifizetni, de mond meg te, mit csináljak a tartozással, fizesem ki?

Más kérdés.
Itt a karácsony, és venni szeretnék 1 mosógépet, ha a bolt csödbe megy, attól még a garancia még élni fog?

elnézést a sok iráshibáért, pcn egy sem lenne.

(#4296) LuckyL válasza fefinyoka (#4295) üzenetére


LuckyL
őstag

én csak azt a hónapot fizetném be, amelyiket végigszolgáltatta hibátlanul
bár lehet azt sem, inkább megvárnám keres-e majd valaki a tartozással kapcsolatban egyáltalán
feljelentést miért tennél, milyen bűncselekmény történt?

mosógépet olyat vegyél ha biztosra akarsz menni, amelyiket a magyar importőr hozta be és ő vállalja a garanciális javítást
persze az iylen általában kb 30% al drágább mint az áfacsalt szürkeimport
te döntessz megér-e ennyit a gari

cryptot minden termékemért elfogadom

(#4297) fefinyoka válasza LuckyL (#4296) üzenetére


fefinyoka
újonc

T-Com majdnem 1 milliárdot követel, tözsde dec 1.re 200 m tartozás kellett volna fizetni, biztos véletlen lehet a 2 honap egyesitett számlája, ha valaki kifizeti az bucsuzhat a penztol, tudod a fontosagi sorrendet a kifizetésre.
akiktöl lenyulta a penzt jogtalanul, biztos nem az elsö lesz a listán, na mindegy, még van 6 napom a számlát kifizetni.

kösz a tanácsot

Esetleg valaki megnézhetné felvan e jelentve a btel

Garancia: úgy értem hogy nem akarok az MMbe venni , hanem 1 kis bolban ahol olcsobb, és csödbe menne a jövöben, érted?

(#4298) LuckyL válasza fefinyoka (#4297) üzenetére


LuckyL
őstag

mi az hogy felvan e jelentve
ki jelentené fel, hol és miért?
:F

cryptot minden termékemért elfogadom

(#4299) kraftxld válasza LuckyL (#4298) üzenetére


kraftxld
nagyúr

Gondolom csak referencia a "jó öreg" szokásra amit Hofi bá is "megénekelt" :)

"Egyébként ez a névtelen feljelentés ez nálunk népi hagyomány. Tudod? Ez a sok szemét tetű...
Tudod? Nem döglöttek meg még mindannyian. Van olyan mocsok aki még most is.. Tudod? Ja!
Címet tudja.. Papírja van.. Ceruzája van.. Főjelent. Kész! Tudod ez a három már elég indok, nem?"

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#4300) LuckyL válasza kraftxld (#4299) üzenetére


LuckyL
őstag

:))

cryptot minden termékemért elfogadom

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jogász topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.