Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jogász topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-02-11 07:27:19

LOGOUT.hu

A topikban minden törvénytelen módszer megvitatása tilos!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#6001) PindurAnna


PindurAnna
Közösségépítő

Sziasztok.
Az után szeretnék érdeklődni, hogy kell-e szervezeti és működési szabályzat egy 6 lakásos társasháznak?
Van olyan törvény, ami azt mondja ki, hogy 6 lakásnál nem kell ilyen?
Mert én nem találtam ilyen szabályt sehol a neten :((

Társasházi szerződés van(ami épp most van módosítás alatt- amiben hivatkoznak a szervezeti és működési szabályzatra), közös képviselő van, éves közös költség van.

Galaxy S9+;Lenovo yoga 500;Gigabyte H77-DS3HPentium 840 4GB DDR3-1066, 4820GB+10000GB HDD;27"Lg W2753;TP-LINK WDL4300 router;SAMSUNG ML-1520,Epson Stylus OFFICE BX300F,Samsung Note 10.1, S7 edge

(#6002) bambano válasza PindurAnna (#6001) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

pedig van: [link] 2003. évi CXXXIII. törvény a társasházakról.

13. par. 3. bek: "A legfeljebb hatlakásos társasház közössége dönthet arról, hogy szervezetére és működésére az e törvényben meghatározott rendelkezéseket alkalmazza. Ha a közösség ilyen határozatot nem hoz, e törvénynek a szervezeti-működési szabályzatra, a közgyűlésre, a közös képviselőre, illetőleg az intézőbizottságra és a számvizsgáló bizottságra vonatkozó rendelkezései helyett a Ptk. közös tulajdonra vonatkozó szabályait kell alkalmazni."

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#6003) PindurAnna válasza bambano (#6002) üzenetére


PindurAnna
Közösségépítő

Nagyon szépen köszönöm :R

Galaxy S9+;Lenovo yoga 500;Gigabyte H77-DS3HPentium 840 4GB DDR3-1066, 4820GB+10000GB HDD;27"Lg W2753;TP-LINK WDL4300 router;SAMSUNG ML-1520,Epson Stylus OFFICE BX300F,Samsung Note 10.1, S7 edge

(#6004) etejedu válasza kovacsroli (#5993) üzenetére


etejedu
őstag

[link]

Mindenképp érdeklődj egy jogásznál. Helyi rendeletek is eltérhetnek ezzel kapcsolatban.
Tudtommal már nem örökíthető tovább. Vicces is lenne ezeket a kecókat annak idején és most is szociális rászorultsági alapon osztották ki.

Jah persze régen is volt és ma is vannak bennfentesek akik kapnak önk. lakást fent a hegyekben valahol...

Nini egy régi cikk: [link]

Szóval csak óvatosan a bérleti jog adásvételével.

(#6005) C. s. válasza mm00 (#5992) üzenetére


C. s.
addikt

Azt gondoltam, csupán a saját lelkiismeretem végett szeretném tudni a választ. :) Azon kihalóban lévő állatfajtához tartozom, amelyik nem a kiskapukat keresi. :)

Ha valaki tudja azt a 2 választ, légyszi írja meg.

(#6006) MCGaiwer válasza Mauzes (#5999) üzenetére


MCGaiwer
addikt

Talán érdemesebb lehet közösen megegyezni, hogy fizetsz egy csökkentett összeget ő meg adja ki másnak a helyszínt. Ha teljesen nullát akarnál adni ezért, akkor a szervező miért dolgozzon pluszban azért, hogy ugyan azt kapja mástól mint tőled (ha csak jófejségből nem). Fogja magát, szarik bele, megvárja a rendezvény napját, majd igazolja neked a kárt. Ha lenne 1 millió a bérlet, én felajánlanék 250et az eddigi munkájáért és megegyezéssel megszüntetném a szerződést, ő meg kiadhatja 1 millióért megint...

Amazon.co.uk, £50 értékű Gift Card cserélhető/eladó

(#6007) Richie86


Richie86
senior tag

Sziasztok!

Egy kérdésem volna. Igaz az, hogy a jelenlegi törvények szerint egy albérletbe kiadott lakásban úgymond több joga van az albérlőnek, mint a tulajdonosnak? Illetve, hogy adott esetben nem lehet őt csak úgy "kitenni"?

Adott a következő szituáció:
Albérletben vagyok a családommal (menyasszonyom és 2 gyermekünk, illetve egy kölyök kutyus). Pont a kutyus okozott bonyodalmat. Nem szóltunk róla, a tulaj megtudta, hogy lett egy kutyánk, emiatt mennünk kell. Ezzel idáig semmi gond, mert az övé a lakás, elkezdtünk másik albérletet keresni. Hanem összeveszés/beszélgetés alapján kiderült, hogy ők úgy vannak vele, övék a lakás, emiatt kérés, és előzetes bejelentés/egyeztetés nélkül kötelesek vagyunk őket beengedni. Tegnapi napon, csak a beteg édesapám volt otthon (aki látogatóban volt nálunk) és a kutya. Megjelent a tulaj és felesége és dörömböltek, édesapám kinyitotta az ajtót, és ők mindenféle kérdezés, a mi engedélyünk nélkül bementek, szétnéztek mindenhol a lakásban. Ez nem számít valami enyhébb magánlaksértésnek? Az rendben, hogy maga az ingatlan az ő tulajdonuk, de amíg abban lakunk, addig a mi életterünk, a mi személyes dolgaink vannak ott. A mi engedélyünk nélkül nem szabadott volna betenniük a lábukat, jól gondolom?

A másik kérdés: megegyeztünk velük, hogy minél hamarabb elköltözünk, ahogy tudunk. Mi is így szeretnénk. De ők bejelentették, hogy február 1-ig jó lenne kiköltöznünk, mert a tulaj húgának elárverezték a házát, nincs hova mennie, ezért ő fog beköltözni. Ez szép és jó, mi is szeretnénk, ha már nem ott laknánk február 1.én, de kérdem én, mi van akkor, ha addig nem sikerül másik lakást találnunk? Van joguk kényszeríteni a kiköltözésre?

(#6008) MCGaiwer válasza Richie86 (#6007) üzenetére


MCGaiwer
addikt

Amíg él a szerződés csak előzetes bejelentés és engedélyed után mehet be a tulajdonos a házba. Ha betört, fel lehet jelenteni. (ha engedély nélkül bemegy a pótkulccsal az is betörésnek számít, illetve ha te nem tartózkodsz a lakásban, de más beengedi, az is.)

A kiköltözésnek a felmondási idő alatt kell megtörténnie, ez alapesetben 30 nap. tehát ha tegnap tudtad meg, akkor február 4. Ettől természetesen megegyezés alapján el lehet térni, de ha neked nem oké a 30 napnál rövidebb idő, akkor nem fogadod el és ott laksz a felmondási idő végéig. Ha ez lejár, elméletileg nem számítana, hogy találtál-e másik lakást vagy nem, menned kéne, DE kiskorú gyermekek esetén a gyermekek védelmének érdekében nem kényszerítheti ki az ingatlan elhagyását addig, amíg nem találsz másik, megfelelő lakást. (természetesen a bérleti díjat és minden mást továbbra is fizetni kell)

[ Szerkesztve ]

Amazon.co.uk, £50 értékű Gift Card cserélhető/eladó

(#6009) Siriusb válasza Richie86 (#6007) üzenetére


Siriusb
veterán

Mit mondd a szerződésed erre az esetre? Ki volt kötve, hogy nem lehet kutyát tartani? Ha te szegtél szerződést, mennyi a felmondási határidő? Írásban vagy szóban kell felmondani? Ha nem szegted meg a szerződést vagy a társasház szabályait, a rendes felmondás határideje hány nap?
Egy esetleges ütőkártya a te kezedben: ad számlát a tulaj a lakbérről?

(#6010) róland válasza Richie86 (#6007) üzenetére


róland
veterán

Birtokvédelemre jogosult, aki birtokon belül van. Egy albérletben az albérlő van birtokon belül. Kb. jogerős bírósági határozat végrehajtásáig nehéz onnan jogszerűen kitenni.
A hazai gyakorlat az "erősebb kutya ..." elvén alakul. (Ügyintézőként volt szerencsém birtokvédelmi ügyekkel foglalkozni.) Ha a tulaj kiköltöztet titeket, hiába kaptok birtokvédelmet a jegyzőtől, esélyetek sem lesz visszaköltözni. Gyakorlatilag végrehajthatatlan a jegyzői határozat. A bírósági eljárás sokáig húzódik.

Amit írsz, ott bérlők vagytok és nem albérlők (elég hibásan honosodott meg ez a magyar köztudatban), amúgy a fent írtak ugyanazok.
Miután édesapád beengedte őket, így jogosan mentek be hozzátok. Nekik nem kellett tudniuk, hogy miért épp édesapád van a lakásban.

http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!

(#6011) Cathfaern válasza Richie86 (#6007) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Szerk: mások pontosabban leírták mint én, csak lassú voltam :)

[ Szerkesztve ]

(#6012) Richie86 válasza MCGaiwer (#6008) üzenetére


Richie86
senior tag

Köszönöm a választ!

Nem célunk tovább maradni, de talán kicsit megnyugtatóbb, hogy nem tehetnek ki gyerekkel utcára, ha határidőig nem találunk másik lakást...

(#6009) Siriusb Ezekre pontosan sajnos nem emlékszem, 3 éve írtuk alá a szerződést, akkor elolvastam, de sajnos nem tudnám már, hogy pontosan mi van benne. Ha jól emlékszem a rendes felmondás 30 nap. Kutyáról a szerződés nem tesz említést. A többit megnézem, ha hazaérek a munkából. Ja és SOHA nem kaptunk számlát az albérleti díj + rezsidíj átvételéről. Meggyőződésünk, hogy a tulaj a NAV felé nem jelentette ezt a bevételi forrását.

(#6010) róland Azt hogy érted, hogy ha a tulaj kiköltöztet bennünket? Úgy hogy például jöhet "erős" emberekkel és akaratunkon kívül kipakolják a cuccainkat? Vagy úgy értetted, hogy rávesz, hogy kiköltözzünk? Ja egyébként tegnap este lecseréltem a zárat, mert ahhoz is van kulcsuk. ezek után nem vennék rá mérget, hogy nem jártak eddig a lakásban sosem, amikor nem voltunk otthon.

[ Szerkesztve ]

(#6013) Siriusb válasza Richie86 (#6012) üzenetére


Siriusb
veterán

Jó lesz, ha előkeresed a szerződést, hogy a kaucióval kapcsolatban is tisztán láss, gondolom annak a sorsa sem mindegy.

(#6014) Richie86 válasza Siriusb (#6013) üzenetére


Richie86
senior tag

Az lesz, köszönöm! Azt, hogy értetted, hogy adu lehet a kezünkben, ha nem adott számlát az albérleti díjról?

(#6015) MCGaiwer válasza Richie86 (#6012) üzenetére


MCGaiwer
addikt

a zárcsere jó lépés volt. Ettől kezdve ha esetleg feltöri, vagy lakatossal feltöreti, feljelenthető. (egyébként már most is, hogy bement az engedélyed nélkül). Ha erőszakoskodik, rendőr hívható, akinek téged kell "védenie".

El lehet neki mondani, hogy nyugodjon le a francba, keresed a lakást, ha találsz megfelelőt költözöl, addig meg a számla hiány, az engedély nélküli behatolás és a gyerek védelme miatt meg jobban teszi, ha nem hátráltat. Az elárverezett lakásos meg fizette volna a hitelét, keressen az albérletet addig, amíg te nem költözöl ki. Azért ne költözzetek egy szar/drága lakásba mert hugicának kell a hely.

[ Szerkesztve ]

Amazon.co.uk, £50 értékű Gift Card cserélhető/eladó

(#6016) Siriusb válasza Richie86 (#6014) üzenetére


Siriusb
veterán

Ha bunkó módon viselkedik...

(#6017) Richie86 válasza MCGaiwer (#6015) üzenetére


Richie86
senior tag

Köszi a válaszokat!

Gyanús egyébként ez a "húgomnak elárverezték a házát" történet, ugyanis az összeveszésünk előtt ilyesmiről szó sem volt, most azt mondja akart szólni időben... Nem lepődnék meg, ha kamu-sztori lenne, hogy ezzel is sürgessen bennünket. De ha igaz is, ahogy írtad, egyetértek Veled. Mi közünk az ő árverésükhöz? Mi fizetünk azért a lakásért 3 éve.

És még valami. Olyan ez a lakás, hogy egy nagy házról van szó, van benne két lakás, meg egy kocsma. Az egyik lakásban mi lakunk, a másikban a kocsmáros hölgy. Na emiatt a szitu miatt a tulaj hetente 2-szer 3-szor jön a kocsmába, ellenőrizni a működést, emiatt akarva-akaratlanul sűrűn jár felénk. Őt ismerve a kiköltözésig biztosan fog dörömbölni, meg be akar majd jönni akadékoskodni, meg magyarázni nekünk. Ilyennel mit lehet kezdeni? Ha nem nyitok neki ajtót, hívhat rendőrt? Jobb szeretnénk már nem veszekedni vele, elég lesz találkozni elszámoláskor, meg kiköltözéskor.

(#6018) róland válasza MCGaiwer (#6015) üzenetére


róland
veterán

A zárcsere necces, jogilag vitatható, hogy a tulajdonost kizárta tulajdonjoga gyakorlásából. Az egy dolog, hogy jelenleg ki van birtokon belül és őt illeti elsősorban birtokvédelem, de a tulajdonjog se korlátozható egy bizonyos szinten túl.
Korábban írtam, hogy a tulajdonosnak NEM az engedélye nélkül ment be. (Egy bizonyításnál 1 személy állításával szemben két személy egybehangzó állítása szerepelne. Ezt a vasat nem érdemes ütni.)

Amúgy az általad javasolt hozzáállás miatt alakult ki itthon az "erősebb kutya ..." elvére épülő gyakorlat.

Richie86: Azt tanácsolom, hogy higgadtan üljetek le beszélni a tulajjal. Kérjétek meg, ha tud hasonló feltételekkel bérbeadó ingatlant, feltétlenül értesítsen titeket. A kutya lakásba költöztetése miatt valószínű, hogy a tulajdonos előnyben van. (A társasházak szabályzatai általában elég pontosan behatárolják, az állattartás kérdését.)
A jogszerű felmondás beálltát követően a tulajdonos kezdeményezhet veletek szemben birtokvédelmi eljárást. S a jegyzőnek az ő javára kell döntenie, mert akkor már birtoksértő módon lesztek a lakásban.

[ Szerkesztve ]

http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!

(#6019) bitpork válasza róland (#6018) üzenetére


bitpork
veterán
LOGOUT blog (1)

A tulajdonjoga nincs korlátozva a törvény megengedi a bejutást a bérlővel történt egyeztetés alapján, sőtt még el is adhatja a lakást ha akarja. Azért mert bérlő vki, még nem lesz az ingóságaival együtt a bérbeadó tulajdona :)

https://hardverapro.hu/apro/audi_q7_hibrid_2016/hsz_1-50.html

(#6020) róland válasza bitpork (#6019) üzenetére


róland
veterán

S egy perben hogyan bizonyítja valaki, hogy eredetileg nem az volt a megállapodás, hogy a tulajdonos a saját kulcsával bármikor bemehet a lakásba? (Ő azt fogja állítani, hogy erről szóban állapodtak meg.)

http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!

(#6021) MCGaiwer válasza Richie86 (#6017) üzenetére


MCGaiwer
addikt

[link]

ezt érdemes tudatosítani vele. ha van esze, nem basztat. ha meg nem áll le, akkor feljelenthető zaklatásért.

Róland: dehogy nem engedély nélkül ment be. az édesapa nem rendelkezett joggal engedély adására, ezért az kapásból érvénytelen. A bérlő engedheti meg a belépést, nem a lakásban tartózkodó random ember. Ilyen alapon ha szerzek egy csövest, akivel feltöretem egy ház ajtaját, majd megkérdezem tőle, hogy "bejöhetek-e a lakásba?" Ő meg "persze, gyere csak, tök faintos ez a hely" akkor mondhatom, hogy hát engem beengedtek a lakásba, és honnan kellett volna tudnom, hogy a csöves nem tartozik oda... Édesapja ebben a kérdésben jogilag egy szinten van egy csövessel. "az erősebb kutya" elv meg azért alakult ki, mert rohadtul nincsenek tisztában az emberek a jogaikkal.

Amazon.co.uk, £50 értékű Gift Card cserélhető/eladó

(#6022) MCGaiwer válasza róland (#6020) üzenetére


MCGaiwer
addikt

ha nincs erre külön rendelkezés az aláírt szerződésben, akkor mondhat amit akar...

#6019: sőt, ha el is adná, kisgyerek miatt még az új tulaj se lakoltattatja ki őket addig, amíg nem találnak normális lakást. (ezért is nem szokták szeretni a gyermekes bérlőket)

[ Szerkesztve ]

Amazon.co.uk, £50 értékű Gift Card cserélhető/eladó

(#6023) bitpork válasza róland (#6020) üzenetére


bitpork
veterán
LOGOUT blog (1)

A másik fél meg más állít. A bíró egy állítással és egy tagadással kihajítja mint nagyon. Ami le van írva az fog számítani. Ha meg nincs is szerződés és számla, akkor a lakástulaj szerintem nem fog bíróságra menni kockáztatva egy esetleges más kimenetet.

https://hardverapro.hu/apro/audi_q7_hibrid_2016/hsz_1-50.html

(#6024) róland válasza Richie86 (#6012) üzenetére


róland
veterán

Mivel NEM kaptál számlát, neked sincs a kezedben semmi, hogy fizetted a bérleti díjat. (Egy bírósági eljárásban azt fogja a tulaj állítani, hogy épp azért mondta fel a szerződésed, mert nem fizetted a bérleti díjat. Az másik kérdés, hogy ő írásban nem szólított fel a "hátralékod" fizetésére.)

A gyakorlati tanácsom, hogy érdemes minél hamarabb költöznötök. Egy elmérgesedő helyzetben a tulaj megkeseríti az életeteket. (Szeretnéd, ha éjjel 2-kor dörömbölne az ajtón? Hidd el meg fogja tenni, sőt még cifrábbakat is.)

http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!

(#6025) Richie86 válasza róland (#6020) üzenetére


Richie86
senior tag

Köszönöm az eddigi válaszokat, mindenkinek! Úgy látom a vélemények megoszlanak, hát mégsem valami egyszerű a történetem.

De az említett peres esetben (remélem nem fajul odáig a dolog!) ők hogyan bizonyítják, hogy szóban megállapodtunk, a saját kulcsos bejutásukat illetően? Mi azt fogjuk állítani, hogy nem állapodtunk meg (ami így is van!) Egy az egy ellen. Vagy nem jól gondolom? Nem értek egyáltalán a joghoz, csak próbálok józan paraszti ésszel gondolkodni.

Az biztos, hogy a 30 nap lejárta után, a gyerekek miatt nem tehet csak úgy ki?
Mint írtam is már, nem cél az időhúzás, de előfordulhat, hogy nem sikerül egy hónapon belül elköltözni, és szeretném tudni, mire számíthatunk legrosszabb esetben.

(#6026) MCGaiwer válasza Richie86 (#6025) üzenetére


MCGaiwer
addikt

Azonban szerződés ide vagy oda, azt is tudni kell, ha a bérlővel kiskorú gyerek lakik, a jogszabályok szerint addig nem lehet kilakoltatni a bérlő családot, amíg a kiskorút nem sikerül biztonságosan elhelyezni.

Biztos. Itt a biztonságos elhelyezés persze gyámhatósági védelem is lehet, de pl nem kötelezhet arra, hogy hagyd a nagyszülőnél a gyereket te meg költözz el. szóval igen, nem rakhat ki.

Amazon.co.uk, £50 értékű Gift Card cserélhető/eladó

(#6027) róland válasza Richie86 (#6025) üzenetére


róland
veterán

Lenne hová költöznötök, ideiglenesen? Család?

Mivel január 31 napos hónap, így ha tegnap vetted át a felmondást, akkor február 3. a végső határidő!

Egy elhúzódó rossz állapotban a legfőbb kérdés, hogy ki bírja jobban, tovább pénzzel, idegekkel. (Előreláthatóan TI húznátok a rövidebbet. :( A tulaj nagyjából az általad fizetett bérleti díjat fordítaná az eljárás költségeinek fedezésére, míg neked a saját költségeid fedezetét elő kellene teremtened.)

http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!

(#6028) róland válasza MCGaiwer (#6026) üzenetére


róland
veterán

Az állam köteles gondoskodni a kiskorúak védelméről. Végső esetben akár állami gondozásba veszi a kiskorút. Kell az bárkinek ebben az esetben?
Egy jogerős bírósági határozatot végre fognak hajtani, s ha a szülő nem képes gondoskodni a gyermekéről akkor majd az állam fog! (Persze húzzák amíg lehet, de előbb-utóbb ...)

[ Szerkesztve ]

http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!

(#6029) MCGaiwer válasza róland (#6028) üzenetére


MCGaiwer
addikt

mit gondolsz mennyi idő az? nem évekig akar még itt lakni, hanem mondjuk 1-2 hónapot...

Amazon.co.uk, £50 értékű Gift Card cserélhető/eladó

(#6030) róland válasza Richie86 (#6025) üzenetére


róland
veterán

Még egy tanács: kiköltözéskor mindent dokumentáljatok PONTOSAN, akár fényképezve, tulajdonossal, tanúkkal aláíratva, hogy az megfelel a tényleges állapotnak!!!

http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!

(#6031) MCGaiwer válasza róland (#6027) üzenetére


MCGaiwer
addikt

nehogymár ők szívjanak és költözzenek családhoz azért, mert hugicának kell a lakás.

Zaklatásért és birtokháborításért feljelenthető a tulaj. ez nem jogi eljárás, hanem szimpla feljelentés. az eljárást majd a rendőrség és az ügyészség intézi.

Amazon.co.uk, £50 értékű Gift Card cserélhető/eladó

(#6032) Richie86 válasza róland (#6027) üzenetére


Richie86
senior tag

Nem igazán tud család befogadni :(

Viszont nem vettünk át semmiféle írásbeli felmondást. Ő csak szóban közölte, hogy mennünk kell.

(#6033) hcs57 válasza Richie86 (#6012) üzenetére


hcs57
őstag

már tárgytalan, mások már írták..

[ Szerkesztve ]

Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét. forrás: mozaik.bloglap.hu

(#6034) bitpork válasza hcs57 (#6033) üzenetére


bitpork
veterán
LOGOUT blog (1)

Gondolod h bárki elhiszi , hogy 3 évig nem fizetett? :U

https://hardverapro.hu/apro/audi_q7_hibrid_2016/hsz_1-50.html

(#6035) Richie86 válasza hcs57 (#6033) üzenetére


Richie86
senior tag

Igazából jogos a kérdésed, nem tudjuk mi sem igazolni, hogy fizettünk.

A 3 év alatt volt pár alkalom, amikor a számlájára utaltam a pénzt, közleménybe beírva nevet, és hogy bérleti díj + rezsidíj. Ez látszik (látszódnia kell) mindkettőnk számlatörténetében. Nekem így is lett volna kényelmesebb, de kérte, hogy inkább mindig kézbe adjuk, mert neki az is költség, ha leveszi számláról... Hát ilyen zsugoriak.

(#6036) MCGaiwer válasza Richie86 (#6032) üzenetére


MCGaiwer
addikt

amíg nem kapod kézhez (tértivevényes postai küldemény) írásban a felmondást, addig a szerződés él. Tehát majd ha kiküldi neked, onnan számolva van 30 napod akkor, ha szerződés szerint akarsz eljárni, szóval február 1.jén biztosan nem kell költöznöd, még ha az ajtóban pörög akkor se.

Amazon.co.uk, £50 értékű Gift Card cserélhető/eladó

(#6037) róland válasza Richie86 (#6032) üzenetére


róland
veterán

Az jó, hogy írásbeli felmondást nem vettél át. Valószínű, hogy a szerződésed tartalmazza, hogy jogszerűen felmondani kizárólag írásban lehet. Tehát még nincs felmondási határidő.

(Ennek ellenére azt mondom, érdemes minél hamarabb költözni, mert meg fogja keseríteni az életeteket a tulajdonos.)

http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!

(#6038) róland válasza MCGaiwer (#6031) üzenetére


róland
veterán

Birtokvédelem jegyzői és bírósági hatáskör. Se rendőrség, se ügyészség nem fog vele foglalkozni.

http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!

(#6039) MCGaiwer válasza róland (#6038) üzenetére


MCGaiwer
addikt

betörés és zaklatás viszont nem. Ha feltöri a zárat, akkor betör a házba. ha basztatja a lakót, akkor meg zaklatja...

Amazon.co.uk, £50 értékű Gift Card cserélhető/eladó

(#6040) róland válasza Richie86 (#6035) üzenetére


róland
veterán

Zsugori, de nem úgy ahogy gondolod. A bankszámlán nyomon követhető, hogy volt bevétele az ingatlan bérbeadásából, míg ha kézbe fizettél, akkor semmi nyoma nem maradt.

A tértivevényes küldeményt pedig vedd majd át, mert ügygondnok útján is lehet kézbesíteni, s akkor majd egy ügyvéd veszi át helyetted, aki meg sem keres téged, viszont az eljárási határidők onnan számolódnak.

http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!

(#6041) Elber09


Elber09
csendes tag

Üdvözletem!

Nézegettem neten, de nem találtam hol tudnék utánanézni a következőnek:
Korábban megírtam egy spirituális tanító könyvét.
Most mindenféle kötelezettségeket alá akarnak velem íratni, hogy semmilyen formában nem használom a tanításait, a könyvben lévő tartalmat, stb.

Hol tudnék utánanézni annak, hogy egy magánszemély milyen esetekben kötelezhető bármilyen papír aláírására?

Előre is köszönöm!

[ Módosította: Mate ]

(#6042) róland válasza Richie86 (#6035) üzenetére


róland
veterán

Összefoglalva:

A felmondás jogszerűségének kérdésében a köztetek megkötött írásbeli szerződésben foglaltak a mérvadóak. Valószínű, hogy csak írásban tehette volna meg, amit igazolni kell tudnia, hogy Ti átvettetek.
Emiatt valószínűsíthető, hogy még nincs semmilyen határidő a kiköltözésetekre.
A bérleti díj fizetését/nem fizetését az utolsó banki utalásodtól egyikőtök se tudja bizonyítani. S Ti is csak azt, amikor bankon keresztül utaltál. (Egy eljárásban ő azt állítaná, hogy egyébként nem fizettél, de a gyermeketekre tekintettel eddig ő jószívű volt; most viszont neki is van megszorult családtagja és az természetes, hogy az ember először a saját családján segít.)
Ha a szerződés nem rendezi, hogy a tulajdonos mikor és hogyan mehet be a tulajdonába, akkor ő szóbeli megállapodásra fog hivatkozni.
Afelől ne legyenek kétségeid, hogy mindent meg fog azért tenni, hogy mielőbb magadtól elköltözzél. Nem feltétlenül a szó hétköznapi értelmében fog "zaklatni".
S minden eljárásban Te/ti fizeted/fizetitek az ő költségeit is, mivel a lakbért és a rezsit addig köteles vagy fizetni, amíg ott laksz/laktok.

A legjobb tanács, üljetek le vele/velük egy megbeszélésre, tisztázzátok a vitás kérdéseket.

http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!

(#6044) MCGaiwer válasza Elber09 (#6041) üzenetére


MCGaiwer
addikt

nagyapám megjárta a 2 világháborút és fogságban is volt egy ideig. Később kulákként vettek el tőle mindent. Ő mondta nekem mikor még kicsi voltam, hogy tanulj fiam, mert amit egyszer megtanultál, soha senki nem tudja elvenni tőled.

ezt azért írtam le, hogy érzékeltessem, hogy arra nem kötelezhetnek, hogy felejtsd el. amúgy utólag nem vagy köteles semmilyen ilyen szankciót aláírni vagy betartatni, aláírásra meg jóformán senki sem kötelezhet, még hatóság sem (talán kivétel grafológiai vizsgálat bűnelkövetés esetén)

Amazon.co.uk, £50 értékű Gift Card cserélhető/eladó

(#6045) bambano válasza Elber09 (#6041) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

minek írnál alá bármit is? a szellemi tulajdon védelme akkor is megilleti az illetőt, ha nem írsz alá semmit.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#6046) Richie86 válasza róland (#6042) üzenetére


Richie86
senior tag

Köszönöm szépen mindenkinek a hasznos tanácsokat!
Igyekszünk minél hamarabb másik lakást találni, és elköltözni. Ha zaklat a tulaj (azóta nem hívott), beszélünk velük a helyzet tisztázása érdekében. Egyrészt, hogy hátha lenyugszik, nem akarunk mi rosszat, illetve hogy tudják, tisztában vagyunk a jogainkkal is (meg persze a kötelezettségeinkkel is). Remélem sikerül jobban kijönni a helyzetből. Ha esetleg váratlan fordulat következne be, lehet, hogy még fogok kérdezni.

(#6047) kovacsroli


kovacsroli
senior tag

Sziasztok!

Albiba megyünk és a tulajdonos azt mondta neki teljesen mindegy milyen bérlési időt írunk a szerződésbe. Igazából nekünk is mindegy ezért arra gondoltam, hogy határozatlan időre, felmondás esetén 1 hónap türelmi időszakkal, ha valamelyik fél ezt kéri.
Szerintetek ez így rendben van?
Mi az amire még kiemelten figyelnem kell a szerződés aláírása előtt? :R

Ha hülye vagy az olyan mintha meghalnál. Te nem érzed, csak másoknak fáj.

(#6048) üszök válasza kovacsroli (#6047) üzenetére


üszök
őstag

Olvass vissza 2 oldalt fogsz találni pár hasznos infót.

"Semmi szükségem rá,és pénzem sincs"

(#6049) kovacsroli válasza üszök (#6048) üzenetére


kovacsroli
senior tag

Ha Richie86 esetére gondolsz igen, olvastam.

Ha hülye vagy az olyan mintha meghalnál. Te nem érzed, csak másoknak fáj.

(#6050) MCGaiwer válasza kovacsroli (#6047) üzenetére


MCGaiwer
addikt

ha neked teljesen megfelel a lakás, nem akarsz költözni egy ideig, akkor érdemes határozott időre kötni ami a határozott idő végén felmondás hiányában automatikusan határozatlanra vált. Így mondjuk 1 éves határozott idő esetén nem rakhat ki, csak ha kifizeti a kaució kétszeresét. (vagy akárhányszorosát, attól függ, mit fogad el)

Amazon.co.uk, £50 értékű Gift Card cserélhető/eladó

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jogász topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.