Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• kireka

tag

válasz Frawly #46517 üzenetére

Nem tartom logikusnak, hogy a TRIM bármit is fizikailag töröljön az ssd-ről, semmi szükség egy ilyen törlésre, ráadásul az os nem is tudja melyik szektor hol tárolódik az ssd-n illetve azok egy blokkban vannak-e, sőt azt sem tudja mekkora egy ilyen blokk . Ami még szomorúbb én sem tudom :) Valahol 0,5 és 8 MB között volt, de ez függhet az SSD méretétől. Annyiból tényleg törlődik, hogy az adat újbóli összefésüléséhez szükséges információ elveszik, legalábbis az os számára.
    Szóval TRIM után elvileg az unerase nem rúg labdába (kérdés mit ad vissza az adott vezérlő, ha pár szektort (vagy 1000, 100.000 szektort) szükségtelennek jelölök, majd kiadok egy olvasási parancsot ugyanezekre a szektorokra), de az adat még egy ideig ott van kissé összekeverve és szétszórva az ssd-n, amig az ssd nem rendez át blokkokat, vagy fésül össze részlegesen üres blokkokat felülírva az adatot, mert az ssd vezérlője titokban ilyet is csinál, amelyikben cache van valószínűleg már a cache kiírásakor rendezi az adatokat.

Trim nélkül az ssd nem is tudna róla hogy vannak üres, vagy részlegesen üres blokkjai, legfeljebb amíg új és soha nem volt teleírva.

"The SSD TRIM command simply marks the invalid data and tells the SSD to ignore it" - én ennyit találtam egy cikkben, de a wikipédia is megerősíti.

https://en.wikipedia.org/wiki/Trim_(computing)

Szóljatok ha az elmélet nem helytálló. (Igen a prohardveren volt egy cikk ami szerint a trim egy törlést hajt végre és ez azóta más cikkekbe is átkerült magyar nyelven, de ez még nem jelenti hogy így is van)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés