- hmzs: Fujitsu Futro S920 csúcsra járatva
- Sgr_A: Számítógépeim aktualizálása cseréje
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 2 – Főzés: szabályok, vagy szabadság?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sh4d0w: Tökéletes töketlenség
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Zoona
aktív tag
Sziasztok
Routert szeretnék vásárolni - 51m2-es panel lakás, DIGI1000-es internet. Nem is lenne rajta sok eszköz, 1-2 telefon, laptop, tablet, tv.
A keret kb. 20-30 ezer Ft - én az Asus AX55-öt néztem, ez megfelelhet? Vagy az Ax58 van annyival jobb, hogy megérje megvenni?
-
ЯΞD
senior tag
Sziasztok.
Nekem lenne egy elég régi akkoriban ajánlott Tp-link WR1043ND 2.1-es routerem. Mostanában elég instabil ezért váltanék.
Családi ház 10es falak, 200-as net, 5-6 teló, nyomtató wifi-n, PC +2 TV vezetéken, wifi 6 2 eszköz. Olyan ajánlott és főleg stabil routert szeretnék mint ez volt (eddig)
Ami még esetleg fontos lehet Online game szempontjából is legyen stabil.
Első sorban maradnék a jól megszokott felületnél TP-Link, de más ajánlatot is fontolóra vennék. Egyéb más FW-t nem kívánok használni. Ár max 40k. De nem feltétlenül költenék annyit ha van olcsóbban is megfelelő.
Köszönöm előre is! -
solti
senior tag
Sziasztok! van jelenleg Asus Ac57u router itthon, néha mintha túlterhelődne egy torrentre használt Pitől: belül elmegy az internet (nat?), de pl kívülről ilyenkor elérem a pin lévő klienst. Ezen szoktam nyomni egy "csiga" módot pár másodpercre és ettől helyreáll minden (belső wifin újra lesz net).
A kérdés, hogy nagyjából ezért cserélném le, most egy akciós tplink ax55-re gondoltam. Segíthet ez rajtam? Más problémám nincs a routeremmel jelenleg. -
-
törölt tag
válasz
falco5 #97587 üzenetére
Nem tudom van-e még a Yettel-nél, fél éves ingyenes kipróbálási időszak. Yettel Otthon lite csomag. Kapsz egy routert és félévig ingyen használhatod. A truváj annyi benne, hogy a cellákat annyira kicsire tudják venni, hogy házszámra pontosan be tudják határolni. Átviszed a szomszédba és ott már nem működik. Ellenben, ha jó a lefedettség, akkor tudsz más csomagot is választani, ami mindenhol működik. A részletek meg kell pontosan nézni.
Nekem az a tapasztalatom, hogy egy mobil szolgáltató nagyobb sávszélt tud adni, mint egy kis mikrós szolgáltató. Mert a mikrós cég is valahol valamelyik rezes (vagy jobb esetben üveges) gerinc szolgáltatóra csattan fel.
Járd körbe jól a témát, mielőtt valamibe beruházol. -
törölt tag
válasz
falco5 #97587 üzenetére
Nálam bejött. Mindenen átálltunk Yettel-re. De fontos megjegyezni, hogy ez egy békési kis falu. Nem tudom mekkora a cella és mennyit bír. Lehet egy sűrűbben lakott területen kisebb cellával már nem annyira jó. Ez helyi adottság függvénye is.
Csak megjegyzem, hogy Ausztriában sokkal ramatyabb a 4G hálózat. Itt is szenvedtem sok mindennel. -
törölt tag
válasz
kpityu2 #97582 üzenetére
Kinn volt a tetőn a mikrós eszköz évekig, semmi baj nem volt vele. Rá látott a templom toronyra, csak közben a rálátási sávban megnőttek a fák. Nem egy tulajnál és azért necces lett volna célirányos nyakazást kieszközölni. Meg idővel a kiajánlott 35mega is kevés lett. Ezzel egy időben a falusi hidroforra felkerültek a mobil cégek antennái. Látva a beltéri 4G lefedettséget, bevállaltam egy Telenor csomagot. Bejött, sokkal jobb mint volt.
-
Sziasztok!
Asus RT-AC56U-t szeretnék lecserélni egy újabb Asus routerre. Nekem jó a gyári firmware is, szóval az RT-AX86S még jó vételnek számít, vagy van már újabb/jobb tőlük ebben az árkategóriában?
köszi előre is.
-
aujjobba
addikt
válasz
kpityu2 #97578 üzenetére
Koszi, megnezem ezt.
Nalam a bejovo net nem szakadozik, legalabbis az almas es a samsung eszkozok szepen folyamatosan hasznaljak a Wifi-t a Deco-val, automatikusan valtanak, gyors a kapcsolat, ahogy kell, nem akad meg a YT, vagy a Plex (itthoni NAS-rol jatszik le), semmi hiba.
De pl. a Lenovo tabletet ha a foldszinten hasznaljuk, csak annyit latok folyamatosan fel/le kapcsolodik a wifire, de nem marad rajta. Kikapcsolom a wifit, ujrainditom, kinlodok vele par percet aztan egyszercsak mukodik.
A OnePlus felcsatlakozik, de azt irja nincs internetkapcsolat. Ilyenkor a felesegem szol, hogy megint nincs net, en eloveszem az almat es ugyanott mellette nekem van net.
Na ilyenkor azzal is elkezdunk jatszani, aztan majd egyszer helyreall.Idegbaj, elhiheted, a oneplus foruma szerint ismert hiba, az alma/samsung mukodik, szoval kizarnam a szolgaltato oldali hibat, a deco lehet bunos bar a forumok szerint a O+ masfajta Mesh rendszerekkel is bajos.
Remelem az AIMesh udito kivetel.
-
törölt tag
válasz
falco5 #97579 üzenetére
Igen, ha abból kettőt veszel. A roaming meg lessz oldva. Csak először a POE felőlit konfigold be először. Utána mehet a roaming.
Túl nagy probléma nem lehet, mert gipszkarton és 30-as tégla falaid vannak.Én egy idő után dobtam a mikrós szolgáltatót, egyéb okok miatt. Helyette lett Yettel mobil net és a hüvely router ezerszer jobban beszórja a 150 évnél idősebbb vályog házamat.
-
kpityu2
őstag
válasz
aujjobba #97567 üzenetére
Két darab Asus AX1800U. Ez a legolcsóbb AiMesh képes router (az AX53U ugyanez csak átbrandelt néven, mikor melyiket akciózzák az az olcsóbb). Belépőszintű darab Mediatek procival. Az AiMesh azért jó mert bármilyen AiMesh képes eszközzel bővíteni tudod a hálózatot ha úgy hozza. Amúgy nekem azért szakadozott a net, mert 5G rádión jön és már elöregedett a fejegység. Pár hete ki is cserélték azóta nincs szakadozás. De legalább kiderült, hogy a Tenda nem tudja lekezelni. Meg amúgy is kriminálisan lebutított a WebUI-ja. Mondjuk 6000-ért nem sokat várhat az ember.
-
Chrystall
senior tag
105 Mbps letöltési sebességű csomagom van a Vodafone-nál. Ehhez milyen routert ajánlanátok?
Nem akarok gagyit, de olyat se amit nem tudok kihasználni. Közepes méretű 2 emeletes családi házban lakunk, nem hodály, de nem is kicsi. Tégla falakkal. A régi UPC-s modemmel ami van az a baj, ha megy a Netflix az okostv-n, a Wifin a többi cucc haldoklik. A sávszélesség megvan mert Ethernetről olyankor is megy jó sebességen mindenfele a jel. Szóval a modemig OK, onnan viszont Wifin gondok vannak. Olyasmi kéne ami képes kibalanszírozni a sávszélességet, hogy ne a TV szippantson el mindent. A TV egyedül új eszköz, a többi hálózati cucc 10-12 éves, /n szabványig támogatják a Wifit.
-
-
Marci112233
addikt
válasz
csikosdapro #97565 üzenetére
Azt tudom hogy elvileg minden routerben tudod állítani melyik eszköz mekkora sebességet kapjon, de sose állítottam még így nem tudom pontosan hol is kell ezt beállítani.
-
aujjobba
addikt
válasz
Multibit #97568 üzenetére
A vezérelt AP hálózat hirtelen nem tudom mit jelent.
Sima nem-Mesh router-ekkel se volt egyiknek se problémája, csak ugye úgy sose volt rendes térerő. Vagy elsőnek két külön router-t használtam külön ssid alatt (nem Mesh), akkor meg pl. képesek voltak az egypálcikás földszinti jelhez ragaszkodva kínlódni az eszközök, akkor is amikor félméterre voltak az emeleti router-től.
Na ekkor lett Mesh, de ezzel meg a korábban említett probléma áll fenn.
A oneplus fórumot böngészve másféle mesh rendszerrel is megvan ez a gond, nem kizárólag a Deco m5-tel.
Ezért jöttem ide, kaptam is választ, hátha ez az aimesh bejönne.
De ha kiadok rá egy halom pénzt és azzal is probléma lesz kihajítom a problémás eszközöket a ‘csába. -
Multibit
nagyúr
válasz
aujjobba #97564 üzenetére
Nem hiszem, hogy a kliensek "származása" az, ami meghatározza a működőképességet és stabilitást. Nálam a család nőtagjai csutkás telefont használnak. Nekem jelenleg egy Poco X3 NFC telefonom van, ezt megelőzően Huawei Mate 9 volt. Ezen kívül még három iPad van a családban, mint mobil eszköz. Viszont mindig stabil volt a wifi kapcsolat, mindegyikkel! Persze nem azonos a beállításuk. Pl. az iPad Air 2 csak WPA2-t hajlandó használni, a többi eszköz barátkozik a WPA3-mal. OK, nincs nálam mesh, helyette van vezérelt AP hálózat. Mindegyik mobil kliens szereti, ahogy az LG klímák is
-
kpityu2
őstag
válasz
aujjobba #97564 üzenetére
Ha tudsz vezetékes backhault kihúzni akkor ott van pölö az Asus AiMesh rendszere. Nálam úgy ment a sztori, hogy beújítottam egy Tenda routerre és állandóan leszakadt a netről. Lecseréltem egy Asus-ra amitől megjavult a net, de a logból kiderült, hogy ő is leszakadozik, csak olyan gyorsan visszaépíti a kapcsolatot hogy észre se vettem. A Tenda meg nem foglalkozott vele, ha nincs net, hát nincs net.
Azután, ha már lúd legyen kövér, vettem még egy ugyanolyan routert, meshbe kötöttem a másikkal és öröm meg bódottság, mert még a budin is 4 csíkos wifi van.
-
csikosdapro
tag
válasz
Marci112233 #97560 üzenetére
Es mivel lehet osztani a netet, ahogy írtam, routertől osztani
-
aujjobba
addikt
válasz
kpityu2 #97563 üzenetére
Szuper otlet, de sajnos ezzel most nem vagyok elorebb.
Hiaba kutatom fel folyton az ar-ertek bajnok droidokat, nem is az also polcrol valogatok, olvasom a teszteket/forumokat ahol csupa jot irnak, aztan valahogy mindig beszivok valami ehhez hasonlo problemat, amitol a napi hasznalatban legszivesebben falhoz backodnam az adott eszkozt. Illetve nem en, hanem a tobbi csaladtag, akik nem akarnak almat mer' draga, es a billentyuzeten nincs dedikalt szamsor.
-
aujjobba
addikt
Tudnatok segiteni mesh rendszerekkel kapcsolatban?
Deco M5 rendszerem van itthon, de konkretan attol a hibatol szenved az itthoni Oneplus telefon, plusz egy lenovo tablet, meg egy Honor telefon is, amit itt irnak: [link]
Felcsatlakoznak wifire az eszkozok de nincs internet, vagy folyton fel-le kapcsolodnak, felmegy/leszakad/felmegy/leszakad.
Probaltam kikapcsolni a 802.11r fast roaming-ot, hiaba.
Korlatoztam oket 2.4Ghz-re, az sem segitett.Nem tudom mi lehet a gond, az almas eszkozokkel szepen mukodik, egy regi samsung telefonnal is.
Tudtok esetleg olyan mesh rendszert, amit minden eszkoz szeret?
Ketszintes a hazunk, egy szimpla router nem fedi le, sok a fal is.
UTP kabel (majdnem) minden helyisegbe be van huzva, tehat nem szukseges vezeteknelkuli gerinchalozat. -
Marci112233
addikt
válasz
csikosdapro #97559 üzenetére
10/0,5-öshöz egy fapados router is elég, de jövőre való tekintettel AC de inkább AX szabványú wifivel rendelkező routert nézz. Összefoglalóban találsz is néhány példát amire érdemes beruházni. Általában ezeken 4 gigabit port van, ha neked több kell tegyél utána egy gigabit portokkal szerelt switch-et, abból is annyi portosat amennyi neked szükséges. Azért írom ezt mert könnyen lehet hogy egy AX szabványú router + egy 4 portos switch árban kevesebb lesz mint ha egyből több mint 4 portos routert veszel.
-
csikosdapro
tag
Sziasztok!
Milyen routerrel lehet megoldani a sávszél kiosztását prioritással? Mármint, ha nem kér az egyik, akkor a másikat engedje, de ha a fő prior, mondjuk a pc-re lenne rakva és az letölt, játszik, bármi, akkor a többit nagyon lekorlátozná?
Wifis router érdekelne laptop, mobil, de legyen rajta legalább 4-6 utp port is, az osztás azért lényeges, mert fosh 10/0,5 adsl netem van... Amúgy 1 szintes ház, a legtávolabbi pont, olyan 12 méter lenne, de az csak max böngészésre telón, minden másra az utp. Szomszéd, stb, nem érdekesKöszönöm
-
-
törölt tag
válasz
falco5 #97556 üzenetére
Az új routerbe be tudod írni Te magad is a régi router MAC címét (MAC Clone menü, kézzel beírod). Így nem kell a szolgáltatói eszközt babrálni.
A tápfeladónak 220V kell, abból csinál a POE résznek 24V-ot vagy amennyi pontosan az eszköznek kell. Padlásra ha nem muszáj én nem vinnék 220-as hosszabbítót.
A kérdés inkább az, hogy merre tudnád vinni a padláson kívül azt a plussz UTP-t, amivel a többi WiFi eszközt egy hálóra húznád.
Valami alaprajz szerű skicc jó lenne. -
válasz
Kapanyél #97552 üzenetére
Amióta azt az utat választottam, hogy összerakok magamnak itthon egy TP-Link Omada hálót, azóta vissza se akarok nézni a konzumer mindenegybe cuccokra.
Ezeket az Asus-okat ugyan nem próbáltam személyesen, de az árukat elnézve, már ott vagyunk, mint egy komponensekből álló háló, amit azért könnyebb fejleszteni később.
A wifijével nagyon meg vagyok elégedve, pedig csak a "legkisebb" EAP610-es AP-ket használom. Két beltéri és egy kültéri jelenleg. -
törölt tag
válasz
falco5 #97551 üzenetére
A mikrós eszköztől lefelé menő UTP kábelt ne nagyon piszkáld, főleg ne bontsd meg! Abban power is van. POE az hivatalosan, azon van megtápolva a rádiós vevő. A kis kütyü, amibe bele megy, az meg a tápfeladó. A két aljazot se cseréld fel, ha ki-be húzgálod a kábeleket. A POE nem nagyon fog tetszeni a routered WAN portjának (hacsak nem POE/WAN port).
Másfelől meg más eszközzel nem nagyon fog kommunikálni a mikrós vevő, csak azzal a routerrrel, aminek MAC címe bele van konfigurálva.
Ott ahol lejön a POE kábel, ott kéne egy másik sima UTP-t felvinned a padlásra. Ami a routered egyik LAN portjából indul. -
Kapanyél
őstag
válasz
Patice #97550 üzenetére
Azért háztartási körülmények között szeretnék megmaradni a prosumer szinten.
Hozzáteszem, melóban külön routereket telepítünk, de egy Mikrotik semmivel sem jobb vagy rugalmasabb, mint egy ügyesebb lakossági cucc.
Az árazáson túllépve azt gondolom, hogy egy kábellel összekötött node a papíron legjobb fajtából igenis hozza a maximumot! -
falco5
tag
válasz
Soma01 #96339 üzenetére
Szia Soma01!
Bocsánat, hogy csak most reagálok, nem láttam, hogy te is írtál.
A tetőre van felszerelve a szolgáltatói antenna (mikrohullámú internet)
Az antennából utp kábel jön ki. A padlás nincs beépítve. Az emeletet a padlástól gipszkarton álmennyzet és 30 cm üveggyapot választja el.
Az UTP kábel a padlásról egyenesen a nappaliba megy ,ahol a szolgáltató kis adapterébe csatlakozik, onnan egy másik utp kábel megy a wifis routerbe.Szerintem a padláson meg tudom bontani a kábelt.
A cél az lenne, hogy az eszközök egy wifi jelre kapcsolódjanak, ne kelljen őket mindig az erősebb jelhez manuálisan csatlakoztatni.
Ha jól értem ezt a Mesh hálózattal tudom megoldani.Ehhez kellene valamelyik gyártótól egy duo pack-os router szett.
Ez a megoldás jó lehet?
Köszönöm
-
Kapanyél
őstag
válasz
Marci112233 #97547 üzenetére
Az a bosszantó, hogy a szaros T-s modemmel volt eddig a leggyorsabb a WiFi. Csak az nem fedi le a házat.
Arról tudtam, hogy nem szabad bekapcsolni egyszerre őket hard reset után, ez amolyan asusos kreténség - szerencsére a korábbi XT8-akkal ezt a kört már lejátszottuk (fél éjszakám ment akkor csak rá).
Az XT12 mellett állva sem megy 900 Mbps fölé sehogy a sebesség, de ezzel még együtt lehetne élni. Inkább az zavar, hogy az elvi 2 x 4808 Mbps sávszélesség, amit a két 5 GHz-es csatorna biztosíthatna, gyakorlatilag egy vödör szar. Négymagos, 2 GHz-es SoC, 1 GB RAM és lezuhan a sebesség, ha két(!) user elkezd letölteni valamit.
Vagy tényleg szar, vagy nem jók a beállítások.Patice
Milyen a vezérelt hálózat? -
Marci112233
addikt
válasz
Kapanyél #97531 üzenetére
Szép ára van annak műszernek az nem vitás, de mint köztudott wifi sosem lesz olyan stabil mint a kábeles megoldás, szóval a wifi gyengeségre szerintem egy bolt sem fog neked igazat adni.
A másik az, hogy ha jól néztem utána az az eszköz inkább mesh-re tervezett eszköz, tehát nem csodálom azt amit írtál, hogy magától keresi a hálózatot, és másik eszközt.
-
kpityu2
őstag
Narancs89:
AX53U és AX1800U ugyanaz. Tudja kezelni a mobilnetet dual WAN is van. Belépő szintű router. Ha nincs extra igény akkor elég. A drágábbtól se várj nagyobb lefedettséget, a teljesítményt EU szabály korlátozza. Ha kell a lefedettség, jobban jársz ket olcsó routerrel meshbe kötve. Vagy drágábbal ha van pénzed. -
tomp
félisten
Teljesen átlagos használatra vennék egy routert.
Asus RT-AX53U és AX55-öt néztem.
Jól látom, hogy hardverben ugyan az a 2?
3db LAN az AX55-ön nem lenne gond, max úgyis 3 eszközt kötnék rá. De az 53U-n van USB. Gondolom mobilnetet tud róla fogadni. Azaz mobiltelefont rádugva USB-s netmegosztást tudna kezelni ha esetleg a vezetékes net elmegy? -
Narancs89
csendes tag
Sziasztok!
Meguntam, hogy a szolgáltatótól kapott router gyakran ledobálja az eszközöket / időszakosan belassul és nem fedi le az 50m2-es lakásunkat, ezért beruháznék egy routerre. Megnéztem az összefoglalót és a specifikációkat is és 4+1 modellre szűkítettem. Ti melyiket választanátok és miért? (lakás: tégla, 2 szoba, konyha, fürdő - eszközök: 3-4 telefon, tablet, klíma, 2 laptop [online játék], xbox, okos tv, tablet, biztonsági kamera.)
Opciók:
ASUS RT-AX1800U AX1800 --> 16 500 HUF
Indokolt az árkülönbség a többihez képest a teljesítmény szempontjából? USB portra szeretnék egy hordozható winchester tenni, ezért került fel a listára.
ASUS RT-AX55 --> 26 290 HUF
Több helyen olvastam, hogy lefedettségi problémákat tapasztaltak, illetve nincs usb. Mi egyéb különbség az AX53U-hoz képest, árban nagyon közel vannak. Stabilabb, jobb a teljesítménye? Árukeresőn #1 helyezés.
ASUS RT-AX53U --> 24 999 HUF
Van USB port. Ezen kívül miben különbözik az AX55-től? Esetleg gyengébb a proci, ha igen, akkor egy átlagos felhasználó ezt mennyire érzékeli?
Xiaomi Mi Router AX3200 --> 29 990 HUF
Nincs USB. Jelenleg is több Xiaomi eszközt használunk a lakásban a Home alkalmazással, ezért gondoltam rá. Átlagos felhasználó szemponjtából a teljesítménye indokolja a többihez képest magasabb árat?
+1 ASUS RT-AX58U V2 --> 34 999 HUF
Ellégé túl van a kereten és talán régebbi modell a többiihez képest ráadásul a szoftverre sokan panaszkodtak... Az árral párhuzamos az átlag felhasználó érzékeli a teljesítmény/élmény különbséget? USB 3.1 miatt gondolkodtam el rajta, illetve a Xiaomi mellett az ára nem olyan húzós.
Köszönöm a segítséget! -
osonte
őstag
-
Sanyi.mTs
addikt
2 routeres mesh hálózatban gondolkodom. panel lakásos környezet és utp-vel lenne összekötve a két berendezés.
Elvárások (első körben):
- álló (torony) forma
- GbE portok
- második node-on 1+2 RJ45-ös port, ebből 1 az uplinknek
- kb 50k Ft környéke
- legalább ac-s wifi
- 1000-es digi nethezÖsszefoglaló és pár napi keresgélés alapján Xiaomi AX3000-es csomag tűnik nyerőnek. Ezzel viszont a "túl Kínaiságával" van gondom. Biztonság, kicsi kíváncsi sárga szemek stb. Ajánlottak között van. Érdemes ezt megpróbálni? Nem túl sok tapasztalatot olvastam itt róla
Van esetleg más ajánlatotok?
"B" opcióként 2db asus ax55-re gondoltam. Persze ez az első kritériumomnak nem felel meg.
-
Z.É.T.
őstag
válasz
Alex91 #97534 üzenetére
Ja, igen, bocs!
150m2, de talán az lényegesebb, hogy házon belül ~14m (két fal) a legnagyobb távolság, amit szükséges lenne leküzdeni.
Ha a kertben már nem oké, beüzemelek egy jel-átlövőt később.Szerk.: és 40-60 perc múlva venném, ha nem kapok ajánlást, akkor is, csak az részemről vakrepülés
-
Z.É.T.
őstag
Sziasztok, gyors segítségre lenne szükségem!
Most kötik be a tv+netet az új lakhelyemen (Somogyi falu), csak modemet adnak, szükség lenne egy routerre, amit a Pólus centerben tudnék megvenni. (MediaMarkt és eMag/edigi)
35 ezerig bezárólag, de jobb lenne 30 alatt.1db Ethernet (mediaplayer)
4db smart tv
5db mobil
1 laptop (Wi-Fi)Kertes tégla, egy szintes, router a ház kb közepén, tőle minden irányban 3 fal választja el a kertet.
Gigabites.Hirtelen ezeket találtam keszleten:
- TP LINK Archer A8 AC1900 (22.990Ft)
- Mercusys MR70X Wi-Fi 6 kétsávos gigabites AX1800 (20.041Ft)
- Huawei AX3 WiFi6 Router, WS7200-20 (26.290Ft)
- ASUS RT-AX1800U Router (20.300Ft)
- TP LINK Archer AX23 AX1800 (32.990Ft)Melyiket vegyem szerintetek?
Köszi!(minél biztonságosabb custom fw nélkül - minél kevésbé kínai
- annál jobb)
-
McDuglas
aktív tag
Sziasztok,
■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
Társasház, tégla falak, 2 szoba, konyha, stb. nappaliban kb. az alaprajz súlypontjában lenne elhelyezve.
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? Ezek közül mennyi az AX (WiFi 6) szabványt ismerő telefon, tablet vagy laptop?
Ethernet: 2 Desktop, 1 Laptop, 1 SBC, 1 épített NAS, 1 nyomtató, +gigabites switch
Wifi:
- AX: Oculus Quest 2 (<- a fő oka az upgrade-nek, air linkhez, desktoppal); 1 telefon
- Egyéb: 1 laptop rendszeresen (Intel® Dual Band Wireless-AC 7265), 1 telefon, 2 ledsor, 1 okoségő, néha egyéb laptopok 1-1 frissítés erejéig.
■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
500/22
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!
~60k-ig
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben?
- PortForward vagy egyéb szolgáltatás, amivel egy portot kintről is el lehetne érni
Nice to have lenne még:
- ha lehet hálózatot csinálni, csak az IOT eszközöknek, ahova belát a kontroller is (HomeAssistant fut az sbc-n)
- Lehessen rákötni usb-n a telefont mobilnettel wan-ként.Most egy UPC-s(vodás) szolgáltatói routerem van, néha vacak a kapcsolat a quest 2-vel. Amit néztem Routerek: Asus RT-AX86S vagy ASUS TUF-AX5400, ezek ha jól olvasom a specifikációkat, tudják a többi extrát is amit én gondoltam. Ezek közül most melyiket érdemesebb választani? Tud annyival többet az 86S, mint amennyivel drágább? (most 60k vs 45k)
-
Kapanyél
őstag
Nos, múlt hét végén megvettem az Asus ZenWiFi Pro XT12-t, mint utolsó, ultimate lehetőséget biztosító eszközt arra, hogy
- a lehető leggyorsabb WiFi legyen a házban mindenki számára
- 2,5 GbE wired backhaul-t tudja
- ne csökkenjen a sávszélesség akkor sem, ha egyszerre többen csatlakoznak
- T-s netem van, 2/1GNem mondom, hogy nem jobb az XT8-aknál, de azok tuti hibásak voltak.
A tények röviden: 870Mbps a maximum telefonokkal, ami leesik 600-ra is néha. Vagy 300-ra.
A laptopommal tudja az 1,2 Gbps-t, abban több antenna van.
Ha ráindítok egy másik eszközről egy speedtestet, azonnal feleződik mindkettő sávszélessége, tehát valami szar.Kicsomagolás után azonnal ment is rájuk a Merlin firmware, tehát a gyáriról nem tudok nyilatkozni. Az XT8 páros óta tudom, hogy tilos a kettőt egyszerre bekapcsolni, mert lehetetlen kiszedni őket meshből. Ez ennél is ilyen fos. Konkrétan ki kell kapcsolni az elsőt, hogy ne találjon rá a másodikra és tegye rabszolgájává úgy, hogy saját IP címe ellenére annak admin felületét se érjük el.
Nyilván végigcsinálta az összes kéken és lilán villogós hülyeségét, de pár reset után egyszer csak jól működtek. Fél napig, amikor is a node az emeleten resetért kiáltott. OK, ez legyen a Merlin számláján… egy reset megoldotta.Furcsa (furcsán szar), hogy a node portjai nem használhatók!!! Ha wifi backhaul lenne, akkor a négyből egy portja használható lenne, de kábeles összeköttetésben hellószia. Szerencsére lent is, fent is van egy-egy 2,5G-s switch, de akkor is…
TriBand Smart Connect, minden bekapcsolva, minden maximumra/performance-ra állítva és lassabb, mint a T-s Sagemcom F@st 5670.
8 antennája van, kb. mindennél több, mint ami a piacon elérhető. Még a 2,4 GHz-ből is ezzel lehet kihozni a legtöbbet, de egy mocsok ennyi pénzért.
Természetesen a saját belső Speedtestje rendre hozza a 2/1 értékeket, és a master egységen kábellel át is jön. Csak a wifije szar. Ennek is. -
Frozen
addikt
válasz
Intruder2k5 #97528 üzenetére
És tudsz esetleg egy olyat ajánlani amiben van hasonló árkategoriában?
Vagy tényleg jobban járok egy újabb modemmel? -
-
Frozen
addikt
ASUS RT-AX58U V2 Router
Ez tud kezelni dsl vonalat is? -
válasz
gringoka #97523 üzenetére
Létezik olyan, nagyon sok típus, itt az összefoglalóban is szerepeltetve van különböző kategóriákban több is.
Annak függvényében, hogy mennyit szánsz rá, milyen módon tudod beszerezni, tetszés szerint tudsz választani.
Viszont mint írtam, az FGA2233 nagyon jó Wi-Fi tekintetében is, 5 GHz-en 4*4 MIMO, az átlaghoz képest jobb belső antennákkal, így ac, de pláne ax szabványon is jó lefedettséget és stabil, gyors kapcsolatot biztosít, ha megfelelők a beállítások (Wi-Fi csatorna...stb), illetve az ellenoldali kliens is rendben van, minden tekintetben megfelel az elvárásnak.
Emiatt írtam, hogy először teszteld, megfelelők-e a beállítások...stb, nehogy csalódás érjen és saját routerrel sem legyen jobb, vagy látványosan jobb a kapcsolat.
Én komolyabb, nem alsó kategóriás saját router adtam el azért, mert a FGA2233 tökéletesen kiszolgál, jól lefedi a lakást és gyors, stabil a Wi-Fi kapcsolat is (pedig használjuk rendesen, home office keretében én és a feleségem is több órás videokonferenciákat nyomunk párhuzamosan...stb, meg a tévéken nem csak a routerrel azonos szobában, hanem a másikban is hibátlanul megy a Netflix és a Disney+ 4k). -
Alex91
félisten
[link] , ha ez valoban a 2 db-os router csomag, akkor ennyiert best buy!
-
-
válasz
gringoka #97520 üzenetére
Szia!
Az a Technicolor milyen típusú?
Ha FGA2233, akkor érdemes lenne más irányból körbejárni először a témát, Wi-Fi beállítások...stb., mert adott típus nagyon jó a Wi-Fi szórás és kapcsolat tekintetében, amihez kell persze a környezetnek, ellenoldali eszköznek megfelelő beállítás.
Csak azért írom a fentieket, nehogy feleslegesen vegyél saját routert, ami szintén a fentiek szerint működne csak ideálisan és esetlegesen felesleges kiadást jelentene, mert szerintem nem az ONT lesz a szűk keresztmetszet. -
gringoka
aktív tag
Sziasztok!
Meglévő tcom-os száloptikás technicolor routeremet szeretném kiváltani valami stabil wifis routerre. A lényeg , hogy a wifi jel stabil legyen ,egy lg c1-et plexel használom , elsősorban 4k nagy méretű filmeket streamelek , de pár perc után elfogy a sávszélesség link , kb 8 méterre van a tv a routertől.
Tudnátok ajánlani egy stabil megbizhato nagy hatótávú wifi routert ami nem veszti el a jelet? Válaszokat előre is köszönöm.
További szép napot. -
Frozen
addikt
Üdv
20-30e ft körül tudna valaki ajánlani egy rendesebb routert?
Lehetőleg olyat ami a dsl hálozatott is képes lekezelni. Köszi (jelenleg van egy 7490 routerem ,de valamiért napi szinten megszakad a kapcsolat , sőt a whats app hivásoknál is bezavar csatlakozás utána szétdobja a videohívásokat és semilyen állítási opciot sem találtam , cserére érett lenne, a másik ok pedig a szüleimnél van 1 gigabites kapcsolatom ,de a wifi az iszonyatosan lassu és arra gondoltam jó lenne venni egy olyat amit tudok magammal vinni mikor utazok haza vagy a lakóhelyemre) -
Az általad vázolt helyzetre, az általad meghatározott pénzügyi keretből egy switch beszerzését javaslom: D-Link DES-105. Ebbe bele tudod kötni a tévét is, az Xboxot is és aminek még kell net abban a helyiségben.
A WiFi fejlesztését teljesen külön vonalként javaslom kezelni. Egy nagyobb házban/lakásban mindenhol jó WiFi lefedettség elérésére nem 10-20 ezer forintot kell rászánni, hanem egy nagyságrenddel nagyobb összeget. A 20-30 méteres kábel miatt gondolom, hogy egy nagyobb helyről lehet szó.
A kérdésedben a kulcs : " ha egy árban van a mindkettő" nincs egy árban! Azok a WiFi routerek, amik egy árban lennének a switch-csel, azokkal csak a gondot vennéd meg magadnak. A tévé se és a PS5 se menne akadásmentesen azokkal. -
TAKÍÍ
tag
Bár így hirtelen nem tudom mire gondoltok, de akkor részletesebben. A TV alatt az okosTV-t értem, amin megy a netflix, HBO stb. Wifin is mehetne a TV, tud kapcsolódni, de hát eléggé akadozott és néha beszaggatott. Ezért lett kivezetve kábel.
Maga TV előfizetés az még a régi UPC "dobozzal" működik, így ahhoz nem kell net.
Úgy tudom az új Vodafonos verzió már kéri a netet. Ha egyszer kötelező lesz váltani, akkor abba is kell kábel. -
TAKÍÍ
tag
Sziasztok!
Adva van egy 1000 Mbit/s-es Vodafonos hálózat. A Vodafonos egység a dolgozóban van. Onnan van kivezetve CAT6 UTP kábellel a nappaliba az okostévé számára (cirka 20-30m). Idén karácsonyra vettünk egy PS5-öt és amennyiben jól tudom ehhez is kéne net.Ezért szükség lenne egy eszközre, ami megosztja a netet a TV és a PS5 felé. Első körben egy kisebb switch-re gondoltam, de útközben elgondolkodtam a routereken is.
Bár a nappaliban egész jó a wifi jel, de ha a nappaliban is lenne egy wifis router, akkor a jel erősebb lenne, jobb lenne a wifi lefedettség a lakásban.
Tehát a nappaliban lévő TV-re és PS5-re lenne elosztva a net kábellel, míg wifi-n max 1 vagy 2 telefon lenne rácsatlakozva, mezei netezésre.
Viszont a TV és a Ps5 miatt, fontos, hogy "bírja jól" az eszköz a nagy terhelést/ sávszélt, ne ez legyen a gyenge láncszem.
Árban én ezt 10-20k között lőném be. A fő kérdés, ha egy árban van a mindkettő érdemesebb-e a routert venni és pontosan miket ajánlanátok? -
lenrok
tag
Sziasztok
Kinéztem egy ASUS RT-AX55 routert, hogy működik ez 2.4ghz és 5ghz? Egy wifi jelet lát mondjuk a telóm, tv, laptop stb... és lehetőségei szerint a leggyorsabbra kapcsolódik rá? -
törölt tag
Sziasztok!
Mit lehet tudni a Cudy termékekről? Nekem eddig ismeretlen. Valakinek az almárkája? Megbízható?
Ausztriában kéne beszerezni egy független LTE routert, ezt (is) találtam.
[link] -
-
Kisfundy
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #97502 üzenetére
És ha nincs mód kábelezni?
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- BOMBA ÁR Új Dell Inspiron 16" Gamer Tervező Vágó Laptop -50% Ultra 7 155H 16/1TB RTX 4060 8GB 2,5K
- ASUS ROG STRIX RTX 4070 Ti SUPER OC Edition 16G (kishibás) videokártya garanciával
- Iskolakezdési AKCIÓ! - I7-8700/16GB DDR4/Gigabyte B360/GTX1070/1TB HDD/240GB SSD - 144.999,-
- HP ZBOOK 17 G6 Tervező Vágó Laptop -60% 17,3" i7-9850H 16/512 QUADRO RTX 3000 6GB FHD
- Samsung S21 5G megkímélt jó állapotban.
- Eladó arany színű Apple iphone 7 128GB / 12 hó jótállással
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Natural Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3229
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- Panasonic TX-L47E5Y 47" LED TV eladó
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest