- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
mikk2000
őstag
válasz
Gubek-Einste #96599 üzenetére
Mert szerinted én nem arra válaszoltam?
-
válasz
kriszwells #96595 üzenetére
Ha a használt router-ben van dedikált AP mód és ekkor a WAN port is LAN port lesz, ebben az esetben megfelelő lesz a bekötés, ellenkező esetben az egyik LAN portba kell majd csatlakoztatni a szolgáltatói eszközből jövő kábelt.
#96598 mikk2000
A kérdező másodlagos eszközként kívánja használni a beszerzendő router-t a szolgáltatói eszközre kötés után a másik emelet vezetékes és vezeték nélküli lefedésére. -
mikk2000
őstag
válasz
kriszwells #96595 üzenetére
Modemen nem szokott lenni wan csatlakozó, mivel általában vagy koaxon, vagy optikán jön be a jel a szolgáltatótól. Az eszköz használatijából derül ki, hogy bridge módba téve, melyik lan csatlakozót kell a router wan-jával összekötni.
-
woodworm
veterán
válasz
FireFox1996 #96594 üzenetére
Nehéz összehasonlítani a bennük lévő soc-t, de nem biztos, hogy a drágább a jobb ebben az esetben.
-
kriszwells
aktív tag
Köszönöm! [kép]
Még annyi, hogy most nézem a Modemen nincs WAN csatlakozó. Ebben az esetben működik úgy a dolog, ahogy a képen berajzoltam? LAn1-ből a router WAN-ba.
-
-
válasz
kriszwells #96586 üzenetére
Igen, ez a helyes megoldás.
-
Alex91
félisten
válasz
FireFox1996 #96588 üzenetére
Asus rt-ax86s, erre azt hiszem van merlin, kicsit dragabb ugyan…
-
válasz
FireFox1996 #96585 üzenetére
Ennyiért csak is AX-es eszköz szabad már venni.
-
válasz
greike #96583 üzenetére
Mivel nem eszköz beszerzés így rossz helyre írtál, a Digi net topikjában érdeklődjél inkább.
-
Alex91
félisten
válasz
FireFox1996 #96585 üzenetére
AC-s routert ne vegyunk mar…
-
kriszwells
aktív tag
Sziasztok! Szolgáltatói Technicolor TC7200 modemünk van 140Mbps nettel (router max 300at tud). Szeretnénk az emeletre felvinni a netet, egyrészt wifin is, hogy telefon/tablet is használhassa, másrészről két pc-hez vezetékesen. Ehhez egy wifis router ha veszünk az megfelelő?
A TC7200asból feljön egy porton a net, bemegy a fenti routerba onnan szét kép gépre vezetékkel, illetve osztja a wifit. Ez így működőképes? Csak, hogy a falak befejezése előtt tudjam bekábelezni. Köszönöm! -
greike
tag
Sziasztok!
Nem tudom,hogy jó helyen rakom fel a kérdésem de hátha tudtok segíteni!Csütörtökön volt Budapesten a vihar és azóta nem működik a Disney+ a tv-n ,mobilon, okositon! Folyamatosan hibakód 42 vagy 83-as ír ki! A szolgáltató a digi. Azt mondták ,hogy nincs semmi probléma a hálózattal! Próbálkoztam tv (Sony xh9505),router (Huawei HG8247H) újraindítás, reset ,áramtalanítás, újra telepítéssel és semelyik nem segített! A telken két ház van a másik házban t-kom a szolgáltató és ott hibátlanul megy a Disney+ alkalmazás! Így szinte biztos ,hogy a digivel van valami vagy a Huawei HG8247H routerrel! Mivel próbálkozzak még hogy működésre bírjam?
Előre is köszönöm a segítséget! -
woodworm
veterán
válasz
FireFox1996 #96578 üzenetére
Nem értem miért félsz a gyári fw-től!
Merlin alatt valóban csak egy pipa az entware engedélyezése, míg a gyári esetén pár sort be kell pötyögni SSH-n. Innentől viszont mindenképpen SSH-n dolgozol, nincs különbség a két rendszer között. -
kory24
őstag
Sziasztok!
Ha csak wifi 6 AP módra van szükségem, akkor melyik a legajánlottabb router?
Van különbség pl AX1800U és AX53 vagy AX55 között ilyen szempontból?
-
Alex91
félisten
válasz
FireFox1996 #96578 üzenetére
Akkor az tobbe fog fajni…
-
Alex91
félisten
válasz
FireFox1996 #96576 üzenetére
V1-et mar nem igazan fogsz kapni.
-
válasz
FireFox1996 #96567 üzenetére
Erre nagy valószínűséggel jó egy Asus AX58. Kevés kapcsolatra akár a gyári Download Master (Transmission leszármazott) is jó lehet -- egy haver legalábbis valami régebbi Asus routeren ezzel torrentezik hosszú évek óta, és még csak nem is a legalsó ligában.
Egy próbát szerintem megér -- legfeljebb visszaviszed.
MaCS
-
kpityu2
őstag
válasz
Alex91 #96573 üzenetére
Asus gyári torrentkliensre panaszkodnak. Fel lehet tenni ügyeskedéssel transmissiont, qbittorrentet, vagy ha olyan fajtát veszel amire felmegy a Merlin Fw, akkor ügyeskedés nélkül is. Nekem amúgy egy passzív Asrock AD2550B-n megy megy a qbitorrent, Lubuntu alatt, passzív táppal.
-
Alex91
félisten
válasz
FireFox1996 #96572 üzenetére
Asus rt-ax58u fer a keretbe, de tapasztalat szerint sokszor kvazi csak rairjak a routerre, hogy tud torrentezni, inkabb a bosszusag van vele…
-
FireFox1996
őstag
válasz
tha_answer #96571 üzenetére
Pénzben kb ugyanaz egy használt mini PC-re. Csak megint egy újabb eszközt, újabb áramforrás stb.
-
tha_answer
őstag
válasz
FireFox1996 #96570 üzenetére
Szvsz valaszd szet, az edgedevice csal tuzfallal meg routingal foglalkozzon max.
Torrentet pl egy x86 passziv vekonykliensre tennem, kukazz egyet vhonnan, lehet olcsobb mint egy pi.
-
FireFox1996
őstag
válasz
Alex91 #96569 üzenetére
Pár torrent, de folyamatosan. Nem úgy hogy, pár torrent, aztán hónapokig nem töltök.
Ezért hetene több napig bekapcsolva hagyni a PC-t, közben nem is használom a PC-t. Inkább dolgozzon a router. Router amúgy munka miatt is kell, de a céges laptop miatt. Céges gépen meg nem torrentezek.
Routert meg mindenképpen cserélek, de ha már cserélek, akkor tudjon is torrentezni. -
Alex91
félisten
válasz
FireFox1996 #96567 üzenetére
Most par torrentert biztos erdemes beruhazni
-
FireFox1996
őstag
válasz
Alex91 #96565 üzenetére
De jól mondod.
Asus RT-AC1900U, és RT-AC68U. Mind2-t kb. 40e ért lehet kapni.
Egyik se ajánlott már?
Melyik az ajánlott 40e ft alatti router, ami tud wifi6-ot, torrentezni is lehet, és usb 3-as?
A többit nem ismerem, videót nézve Asus felülete tetszik.MaCS_70: egyátalán nem intenzíven torrentezek, néha 1-1 filmet letöltök, visszaseedelem, és kész. Mit értesz az "erősebb Asus router" alatt? Melyikre gondolsz? 20-40e ft lenne a keret routerre.
-
válasz
FireFox1996 #96561 üzenetére
Attól függ, hogy mennyire intenzíven torrentezel.
Néhány aktív kapcsolatig teljesen jó lehet egy erősebb Asus router, aztán lehet felfele skálázni a Raspberry > NAS > komoly NAS irányba.
MaCS
-
Alex91
félisten
válasz
FireFox1996 #96564 üzenetére
Nem AC az az AX?
AC-s routert mar nem vennek…
-
FireFox1996
őstag
válasz
MZsoltee #96562 üzenetére
Köszönöm!
Ahogy látom ez csak usb 2.0-t támogat, az Asus RT-AX1900 már usb 3.0-s, csak 2szer annyiba kerül.
De az irány jó. Inkább routert választok mini pc helyett.
MZsoltee: sokat nem torrentezek, csak akkor kell, amikor letöltöm, de nem is sokat, és amikor seedelek vissza, amennyit kell csak. -
MZsoltee
veterán
válasz
FireFox1996 #96561 üzenetére
Ezt már egy ax 1800-as Asus is tudja.20k körül kapni.
-
FireFox1996
őstag
Sziasztok!
Olyan gigabites Wifi6-os routert keresek, amivel lehet torrentezni is, mert nem akarom a PC-t bekapcsolva hagyni csak azért, hogy torrentezzek, sokat fogyaszt.
Vagy inkább mini PC/Raspberry-t nézzek ilyen router helyett?
Bármi ötletet/tanácsot meghallgatnék. -
Nekem a Sagem 5670 sajnos bedöglött, és az 5655v2 sokkal gázabb wifi téren (ezt kaptam), már a lefedettsége is. Az 5670 mellett nem is ment nálam router, mert tökéletes volt mindenre, amire kellett. Most viszont agyalok még, felmérem, hogy mit lenne érdemes. Még a szolgáltatós Kaon mesh-en is elgondolkodtam.
-
-
válasz
tylerddd #96556 üzenetére
Nem jó. Eleve csak egy router lehet egy hálózatban. Ha az ONT-ot modemmé fokozod le a passthrough-val, akkor ugye a router csinálja a NAT-ot/LAN-t. De mivel csak egy előfizetésed van, csak egy hálózatod lehet, és az első mondatra utalva, ugye nem is akarsz többet.
Tehát ha az ONT átlényegül modemmé, kapcsolódik hozzá egyetlen router, ami ugye megcsinálja a hálózatot. Az ONT-on a wifinek valóban sem értelme, sem funkciója, tehát kikapcsolandó. A routerhez meg kapcsolódhat mindenki, ahogy akar. Akár a másik, router nevezetű eszköz is, de immáron AImesh node üzemmódban.
MaCS
-
válasz
MaCS_70 #96554 üzenetére
Telekom optikám van, egy ONT készülékkel. Ehhez kapcsolódik kábelen 2 box és ez szolgáltatja a wifit is. Ehhez úgy lehet saját routert kötni, hogy a PPPoE Passtrough-t be kell kapcsolni rajta és javasolják, hogy a wifit kapcsolja ki a felhasználó, én is így tennék. Én mindkettő routert rákötném kábelen, mert adott a lehetőség mindkét helyiségben és így kapcsolnám őket mesh-be. Már ha lehet ilyet.
"Ehhez a routerhez a node-ok már akár wifin, akár Etherneten is kapcsolódhatnak."
Tehát nem az AX-ből menne a kábel az AC-be, hanem mindkettő közvetlenül az ONT-ra lenne kötve. -
mikk2000
őstag
válasz
MaCS_70 #96554 üzenetére
"Ehhez a routerhez a node-ok már akár wifin, akár Etherneten is kapcsolódhatnak."
Én is olvastam itt olyat, hogy a mesh eszközök aztán már csak wifin csatalkozhatnak, ami nekem sem tűnt túl logikusnak. Mondjuk ha az eszközön nincs ethernet csatlakozó, akkor talán megbocsájtható...
-
válasz
tylerddd #96553 üzenetére
Az AImesh nem követeli meg, hogy csak AX vagy csak AC képes hosztok legyenek a hálózatban, tehát, még ha érvényesül is a szűk keresztmetszet elve, keverhetők az AC/AX eszközök.
A másik kérdést nem értem. A bridge-be állított ONT-hoz egyetlen egy eszköz kapcsolódjon: maga a routered, ami ugye az AImesh központja is lesz. Ehhez a routerhez a node-ok már akár wifin, akár Etherneten is kapcsolódhatnak.
MaCS
-
Üdv! Egy AX-es és egy AC-s Asus működik együtt AiMesh-ben, igaz? Csak utóbbi nem fog akkora sebességet leadni. Ami még érdekelne ebben a felállásban, hogy a másodlagos AC-s router mesh-be kapcsolva kaphatja kábelen a netet a szolgáltatós ONT-tól vagy csak vezeték nélkül kapcsolódhat a fő routerhez? Köszönöm!
ps: bocs, ha marhaságot írok, nem használtam így routereket és az AX-es vásárlása előtt állok még.
-
blakey
titán
válasz
woodworm #96550 üzenetére
Simán vennék egy Xiaomit, de amiket olvasok róla a topikjában, az elriaszt, számomra botrányosan sz@r az egész. Nagyon régi a gyari fw, legalábbis a "global" verzió, az OpenWrt fejlesztése már 2 éve folyik, felrakása sem olyan egyszerű, hekkelni kell " orrba-szájba", szóval akinek ez nem gond és szeret vele foglalkozni, legalábbis az elején, annak jó választás, én inkabb az olyat részesítem előnyben, amelyik rendszeresen kap frissítéseket viszonylag egyszerű, maximum 2-3 parancssoros telepítést igényel és könnyen gyári állapotba lehet hozni. Most egy AX53U-n gondolkodom az OpenWrt miatt, más, jelenleg kapható AX-esre nem lehet könnyen telepíteni az OpneWrt-t, legalábbis nem találtam ilyet.
-
válasz
woodworm #96542 üzenetére
Mi volt a gond a 1043 v1-gyel?
Nálam nagyon sokáig futott egy, és 2009 környékén jó párat vettek a környezetemben a javaslatomra, és ezek közül néhány (szerintem AP-ként) még mindig üzemel.
Sosem volt gond egyikkel sem, és emlékeim szerint a maga idejében ő volt a sztár -- én legalábbis nem hallottam panaszt róla, de érdekelne.Köszönettel: MaCS
-
válasz
antalbt #96540 üzenetére
Blakey jól írta: hatótávban a dedikált 2,4 GHz-es antennák komoly előnyt jelentenek -- de nem hiszem, hogy érezhetően jobb lenne a lefedettsége, mint a modern Asusok közül a leggyengébbé. Azok ráadásul szinte mindenben többet tudnak.
v4-esem nem volt, a v1-esnél viszont érezhetően jobb az AX86S lefedettsége a három szintes házban.
MaCS
-
woodworm
veterán
válasz
Soma01 #96534 üzenetére
Mai routerekkel meg kell lennie a gigabitnek. Korábban csak a qos miatt volt a figyelmeztetés, hogy mellette nem működik a hardveres támogatás.
Az qualcomm ipq80xx soc-k érdekesek lehetnek ebből a szempontból, mert ott dedikált npu magok vannak a gyorsításra (asus ax6000, xiaomi ax3600. -
antalbt
csendes tag
Sziasztok!
Hatótávban milyen különbség van a TP Link WR1043ND (ez van jelenleg) és a következő Asus routerek között: AX86S, AX58Uv2, AX55 (ezeket ajánlották itt).
Köszönöm.
-
Multibit
nagyúr
válasz
tha_answer #96518 üzenetére
Nem.
-
Alex91
félisten
válasz
blakey #96523 üzenetére
Most komolyan, ilyet senki se tesztel
Azt leirjak, hogy milyen szolgaltatasok vannak a routerben, de baxik barki is kiprobalni, hogy ezek bekapcsolasakor mennyit tud NAT-olni?
Mert most az van legtobb esetben, hogy sebesseg vagy szolgaltatas..(Itt van pl. ez a Zyxel Armour G5. A teszteknel leirjak, hogy pl. QoS nincs benne. Oke, a masikban esetleg van, de ha bekapcsoljak, akkor esik mondjuk a sebesseg. Szoval van valami, ami eleve xar. Akkor Steve Jobs utan szabadon: Amit nem tudunk normalisan megcsinalni, azt ne is csinaljuk…)
-
blakey
titán
A GT-AX6000-et csak ajánlani tudom, viszont az csak nálad fog kiderülni, hogy QoS mellett is meglesz a gigabit, tippem szerint igen. Nekem 500-as netem van, így nem tudom kipróbálni, az biztos, hogy meg se kottyan neki szinte semmi, vígan kiszolgál mindent és mindenkit, legalábbis eddig. Merlin FW-vel használom.
-
Soma01
veterán
válasz
tha_answer #96518 üzenetére
Jó kérdés. Szűrőkkel, szabályokkal 500 körül tud.
Mi a következő lépcső felfelé? Edgerouter 4? De azt meg nem látom sehol, hogy árulják. -
Soma01
veterán
-
-FreaK-
veterán
válasz
kpityu2 #96512 üzenetére
A cserélhető antennás router szűkíti a lehetőségeket
TP-Link Archer AX73 AX5400 ->ezen cserélhető lenne? nem látom egyértelműen
Hajlok arra, hogy próbáljuk ki ezt a Tplink setupot és ha nem válik be, akkor vissza küldjük 14napon belül, vagy egyéb megoldást nézünk hozzá (kábel, irányított antenna).
-
kpityu2
őstag
válasz
-FreaK- #96510 üzenetére
Cserélhető antennás router kell és szabványos csatlakozóval lehet csatlakoztatni. Nekem sok évig jött 2 Km-ről egy ilyennel a net, egy ofszetparabolába volt téve. Igazság szerint azt nem tudom, hogy a beépített mesh wifi backhaullal megoldható-e, de lehet vezetékes backhault egy AP-Kliens párossal. Gyakorlatilag csak a vezetéket váltanád ki a wifi átlövéssel. Igazából csak egy ötlet.
[link]
[link] -
EkSYS
senior tag
válasz
tha_answer #96508 üzenetére
Köszönöm
-
Quantum86
csendes tag
válasz
Gubek-Einste #96492 üzenetére
Köszönöm szépen a választ és az ajánlót!
-
tha_answer
őstag
válasz
tha_answer #96507 üzenetére
Pppoe-n nem biztos h kihajtja az 500as netet a legkisebb.
Ha van kedved szorakozni es a fogyasztas nem tema allits be egy kiszuperalt (server) gepet. Ha szerencsed van evekig elketyeg hibamentesen. -
Soma01
veterán
Mikrotiket mondanék, de azt nem egyszerű beállítani.
Edgerouter X még ami jó. De meg kell kérdezni, hogy mennyit bír routolni.
Legszívesebben olyat ajánlanék, ami bírja izomból a gigabitet. De ezek drágábbak, 100 e Ft körül vannak.
Amúgy a net kapcsolathoz be kell tárcsázni PPPoE-vel? -
tha_answer
őstag
">>>legyen<<< üzembiztos és könnyen kezelhető meg biztonságos, az ár csak részben kérdés."
-
EkSYS
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- OLED TV topic
- A játékfejlesztők közel 90 százaléka AI-ügynökkel dolgozik
- Gamescom 2025 - Az összes bejelentés egy helyen
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Apple asztali gépek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- World of Tanks - MMO
- Milyen alaplapot vegyek?
- További aktív témák...
- DJI Mavic 2 Pro Fly More Combo FMC drón + tartozékok
- Honor X6a 4/128GB, Újszer, Kártyafüggetlen, Töltővel, Dobozzal, 1 Év Garanciával!
- Honor X6 4/64GB, Újszerű, Kártyafüggetlen, Töltővel, Dobozzal, 1 Év Garanciával!
- Samsung Galaxy A25 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A34 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3026, 91% Akkumulátor
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! R9 3900X / RX 6700XT 12GB / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Xiaomi Redmi Note 10S 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! 860W Fractal Design ION+ Platinum tápegység garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest