- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Okos Otthon kezdőknek
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. március
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
kezo0
addikt
válasz
jerry311 #105010 üzenetére
Szerintem sem attól lép át a kliens egyik AP jeléről egy másikéra, mert azoknak azonos az SSID-jük, pláne felesleges az azonos jelszó. Két külön AP, első alkalommal mindkettőre be kell jelentkeznie az eszköznek, aztán megjegyzi, hogy milyen SSID és jelszó tartozik hozzájuk. Innen kezdve tök mindegy, hogy azonosak-e vagy különböznek, az eszköz már tud mindkettőhöz csatlakozni. A cél, hogy egy ponton átlépjen egyikről a másikra (amikor már a másiknak erősebb a jele), de ehhez nem kell, hogy azonos legyen az SSID-jük és jelszavuk.
Viszont ha azonos, akkor legalább nehezebb megtudni, hogy épp melyikre csatlakozol… Ezért sem ajánlott, hogy azonos legyen. -
kezo0
addikt
válasz
Aurig@ #102486 üzenetére
Nem feltétlenül csak egészségügyi okból korlátozzák a teljesítményt. Pl. az sem árt, ha sűrűn lakott területeken (mondjuk lakótelepeken, a panelrengetegben, ahol akár 15-20 idegen SSID-t is "láthatnak" az eszközeid a saját routered jelén kívül) a szomszédod jele nem nyomja el a tiédet.
-
kezo0
addikt
válasz
BitRider #102353 üzenetére
Na figyelj, szerintem állj le a beszólogatással, mert velem rossz lóra teszel ezzel, és egyébként sem kompatibilisek ezek a hegyeskedő megnyilvánulások a fórum szabályzatával. Arra reagálok, amire akarok, te meg szépen higgadj le. Írtam, hogy részemről lezártam, tedd azt te is.
(Tényleg v3-at írtál korábban, rosszul emlékeztem, de szerintem ez tök mellékes, mert a v betűről volt szó, ami nincs odaírva sehova sem, én meg arra kérdeztem rá, ehhh.) -
kezo0
addikt
válasz
woodworm #102351 üzenetére
OK, én folyamatosan kerestem azt a "v" betűt, amire a kolléga hivatkozott, de ezek szerint folyamatosan csak a fw első számjegyére utalt... Én meg már korábban írtam, hogy a 3.0.0.4.388_23630 az utolsó. Ezek szerint ez "v3", csak ez ugye önmagában semmit sem mond, mivel ezen belül különös jelentőséggel bír a 388, ahol egy nagy ugrás volt a fejlesztésben a korábbi 386-os sorozatú verziók után. Azt mondani, hogy a "v3" en bloc szar, baromság, de mindegy is.
-
kezo0
addikt
válasz
BitRider #102346 üzenetére
Nem fáj, csak segíteni szerettem volna, hogy ne költs feleslegesen pénzt. De ahogy írtam, te tudod. Részemről kiléptem a beszélgetésből. (integető emoji)
(Vegyük úgy, hogy a személyeskedő megjegyzést arra vonatkozóan, hogy kinek milyen az értelmezési képessége, nem olvastam…)
-
kezo0
addikt
válasz
BitRider #102341 üzenetére
Azért írjuk, hogy jó az AX92U, mert könnyen lehet, hogy nálad sem azzal van a probléma. És ha így van, akkor majd esetleg csodálkozni fogsz, ha a nem "beragadt szar firmware-es", vadiúj TP-Linkekkel is ugyanolyan problémák lesznek, mint az addigra elégetett/megtaposott - vagy jobb esetben eladott - Asus-ok idejében. De te tudod. Mindenesetre továbbra sem derült ki, hogy a "v9" ill. a korábbi "v2" mire vonatkozik nálad. A firmware-t nem ilyen "v-akárhány" módon jelölik, de akkor ez micsoda? Hol jelenik ez meg a router beállító menüjében?
-
kezo0
addikt
válasz
BitRider #102328 üzenetére
Az AX92U-nak nálam (és másoknál is) az égvilágon semmi baja, hibátlanul, nagy wifi-lefedettséget biztosítva működik hosszú ideje. Az utolsó firmware: 3.0.0.4.388_23630, és ez sajnos valószínűleg tényleg az utolsó, mivel az Asus – több más termékkel együtt – időközben beszüntette ennek a modellnek a támogatását.
Az a „v3” meg „v9”, amiket írsz, fogalmam sincs, hogy micsoda. -
kezo0
addikt
válasz
boborján2 #99681 üzenetére
Szia,
mindenekelőtt az AC-s elvárást javasolt felfelé módosítani, AX-re. Manapság ez a szabvány terjed, az AC kezd elavulttá válni. Ha jelenleg netán még nincs is AX-es eszközöd, előbb-utóbb lesz, és akkor megint routert kéne cserélned, hogy kihasználhasd az előnyeit.
-
kezo0
addikt
Szia, a Digi 1000/1000 adatok azok ugye Mb(it)/s-ban vannak megadva. Nem lehet, hogy a mért 60-as érték az MB(yte)/s-ban értendő? Mert akkor az ugye 480 Mb/s, ami máris nem lenne olyan szörnyen rossz wifin mérve. És lehet, hogy max. ennyit tud(nak) az eszköz(eid), amivel méred. Mert azt nem írtad, hogy mi a kliens.
-
kezo0
addikt
válasz
Intruder2k5 #97359 üzenetére
Köszönöm, akkor ki fogom próbálni, milyen, ha bezárom azt az 1 db megnyitott portot.
(Illetve kérdés, ténylegesen mekkora veszélyt jelent, ha folyamatosan nyitva van?) -
kezo0
addikt
válasz
ptotti14 #95674 üzenetére
Az bizony lehetséges, hogy amikor az áramszünet után visszajött az áram, akkor kapott egy rövid ideig tartó túlfeszültséget a router, és az hazavágott benne valamit… Ha ez történt, van rá egy pici esély, hogy ha hosszabb időre áramtalanítod (mondjuk legalább egy teljes napig), akkor csodálatos módon megjavul, mikor újból bekapcsolod majd. Nekem volt már ilyen misztikus élményem műszaki cikkel áramszünet után, de nem mennék bele a műszaki magyarázatba, mert nem értek hozzá.
Mindenesetre ez tényleg inkább a router gondok topikjába passzol, nem ide. -
kezo0
addikt
válasz
Daywalkerke #94309 üzenetére
Attól, hogy a hivatalos termékoldalon nincs kint régebbi fw, még egész biztosan adtak ki rá firmware-t 2018 előtt is.
Nekem van egy AC68U-m, ami szerintem még az AC87U-nál is régebbi modell, és a mai napig jönnek rá frissítések, szóval messze nem jelenthetjük ki, hogy a SOHO kategóriában csak max. 3 évig frissítik a gyártók a routerek firmware-ét.
Mindenesetre ha valaki 2019-ben vásárol egy már 2014 óta kapható routert, számolnia kell vele, hogy a 3 év garancia nem feltétlenül fogja azt is garantálni, hogy még 2022-ben is kiadnak rá fw-frissítést. -
kezo0
addikt
válasz
Daywalkerke #94304 üzenetére
„az 1. frissítés az ASUS weboldala szerint ehhez a routerhez 2018-ban volt”
Szerintem az, hogy most már nem hozzáférhető a hivatalos termékoldalon ennél régebbi firmware, nem azt jelenti, hogy ez a router akkor jelent meg. Az AC87U ennél jóval régebbi eszköz, keress rá. Az FCC engedélye 2014-es keltezésű, abban az évben már lehetett kapni (pl. az Amazonon), és az első tesztek is 2014-esek róla.
Szóval egy kb. 8 éves modellről beszélünk, ami ugye a számítástechnikában már eléggé EOL kategória… -
kezo0
addikt
válasz
Skilly #93131 üzenetére
Szia, én tökéletesen elégedett vagyok vele, bár nálam csak 70m2-t kell lefednie, igaz, ez egy panellakás. Egyébként nálam is egy Connect Box után van kötve, szintén 500-as nettel. AC-s/AX-es eszközre wifin simán átviszi a teljes 500-at, de a lakás legtávolabbi sarkában is 300 Mbps fölötti DS értékeket lehet mérni.
-
kezo0
addikt
válasz
Tothgera30 #87876 üzenetére
-
kezo0
addikt
válasz
Intruder2k5 #85235 üzenetére
OK, azt írta, „ránézett a felület forrására”, ennek alapján azt hittem, hogy a firmware programkódjába nyúlt bele, de annyira nem értek hozzá.
-
kezo0
addikt
válasz
Intruder2k5 #85232 üzenetére
Hát ha ez így van, akkor azért érdekes, hogy senki sem panaszkodott még (az idézett Alexet kivéve) a UPC-s topikban a Hitron esetében a bridge mód hiányára. Mert ha relatíve kevés előfizetőnél is van Hitron, és azok is főleg üzleti előfizetők, attól még abszolút jogos lenne ez az igény...
(Amúgy ha valaki belepiszkál a programkódba, és úgy tesz elérhetővé egy szolgáltató által eredetileg tiltott funkciót, az teljesen legális?) -
kezo0
addikt
válasz
woodworm #85213 üzenetére
Kezdetben adták lakossági előfizetőknek is, szerintem egy kicsit előbb is volt Hitron a UPC-nél, mint hogy elkezdték volna a Connect Boxnak nevezett Compalt osztogatni.
De amúgy ha üzleti előfizu lenne, ahhoz miért ne járhatna bridge mód? Szerintem ott még inkább indokolt lehet egy saját router használata. -
kezo0
addikt
válasz
berta1956 #84851 üzenetére
Csak kiváncsiságból kérdem, mert másodszor említed a tévéadások elérhetőségét: ez hogyan kapcsolódik a routerhez ill. a hálózatodhoz? Mármint az, hogy most nem minden csatorna jön be a tévén. Ha jobban lefedi majd a router a házat, akkor több tévéadás lesz fogható...?
-
kezo0
addikt
válasz
snyper990 #84042 üzenetére
Ez nem így működik. Minden dual band routeren akármilyen neveket adhatsz a 2,4 és az 5 GHz-es SSID-nek is, akár azonosat is – de ez nem ajánlott. Pont azért, mert néha nem árt, ha látod, hogy egy eszközöd épp melyik sávban csatlakozik a hálózatodra.
Azt pedig te döntheted el, hogy melyik SSID-hez csatlakozzon egy adott eszköz. Pl. ha az eszköz tudja az AC-t, és csak az 5 GHz-es SSID-hez tartozó jelszót adod meg neki, akkor hiába is szeretne, akkor se tud majd a 2,4 GHz-es hálóhoz csatlakozni. Ha mindkét sávhoz hozzáférést adsz az eszköznek, akkor meg alapból mindig az erősebb jelhez fog csatlakozni (ez általában a 2,4 GHz-es szokott lenni, mivel az 5 GHz nehezebben megy át a falakon), és addig le sem jön róla, amíg szinte nullára nem esik a jel. Vagyis hiába erősebb egy ponton már az 5 GHz-es jel, akkor sem fog létrejönni a roaming – attól sem, ha netán megegyezne a két SSID. Ezért tök felesleges azonos SSID-t adni a két sávnak.
-
kezo0
addikt
A sebesség nyomában – ASUS Wi-Fi 6 router teszt
Én le is csaptam egy AX92U-ra, ma még él az akció – remélem, ez nem számít reklámnak. (Semmilyen üzleti érdekem nem fűződik hozzá, de itt a topikban többen is dicsértétek, és ki tudja, mikor fog legközelebb ennyibe kerülni, lásd HUF árfolyam...)
-
kezo0
addikt
válasz
resist #81769 üzenetére
Azért ez durva csúsztatás. Gondoljunk csak az AC68U-ra, amit jónéhányan használnak – köztük én is – vagy 7-8 éve, és még mindig remekül teljesít, ráadásul a mai napig rendszeresen kapja a frissítéseket. Ha most tönkremenne, nagyon meg kéne gondolnom, hogy mit vegyek helyette, ami biztosan jobb lesz.
-
-
kezo0
addikt
válasz
bogdanypeter #78521 üzenetére
Szia, általában van különbség a két port sebessége között, de korántsem annyi, amennyi a szabványok alapján kéne/lehetne. De mondjuk ha az ember egy full HD, netán 4K felbontású filmet szeretne lejátszani a routerre kötött merevlemezről, ez a kis különbség is lehet, hogy pont számít. Én már nem vennék olyan routert, amelyiken csak USB 2.0-ás aljzat van.
-
kezo0
addikt
-
kezo0
addikt
válasz
MaCS_70 #72749 üzenetére
OK, de ha egyszer csak meghalna nálam a jelenlegi AC68U (ami az életkorát tekintve bármikor megeshet már), akkor ugyanebben a kategóriában mi lenne most nekem megfelelő? A mostanában itt gyakran ajánlott 66U-tól én azért kicsit tartok, hogy visszalépés lenne – elvégre árban is jóval olcsóbb kategória...
-
kezo0
addikt
válasz
FireBuddha #69609 üzenetére
„Gigabit UPC net” – melyik országban vagy?
-
kezo0
addikt
válasz
WaterWave #64850 üzenetére
Azt a kapcsolatot, amin keresztül nagyméretű (ill. nagy bitsebességű) médiafájlokat akar az ember streamelni, mindenképp érdemes kábelen, és nem wifin keresztül megvalósítani. De úgy általában is, minden eszközhöz, ami nem mobil, hanem fix helyre van telepítve, erősen javasolt a vezetékes hálózati kapcsolat kiépítése.
-
kezo0
addikt
válasz
dgyuri0123 #63795 üzenetére
Elvileg bármelyik LAN-aljzatból küldhető a kábel a saját router WAN-portjába.
-
kezo0
addikt
válasz
dgyuri0123 #63776 üzenetére
Azzal azért legyél tisztában, hogy nem a UPC-s HGW helyett keresel valamit, hanem az itt ajánlott eszközt majd a Connect Box után kell kötni, a CB-ot pedig bridge módba állítani, hogy csak sima modemkent funkcionáljon. Mert a szolgáltatói eszköz modem funkcióját nem lehet másik eszközzel megoldani, csak azzal, amit a UPC ad. A routolás terhét viszont tényleg érdemes levenni a válláról, és saját eszközre bízni.
-
kezo0
addikt
válasz
Gubek-Einste #60700 üzenetére
És gyakran a más helyeken olvasható vélemények is – pl. akár itt is.
-
kezo0
addikt
válasz
woodworm #57653 üzenetére
Szerintem a felhasználók nagy többsége számára egy router azt tudja, amit a boltból elhozva, otthon kicsomagolva tud. Az, hogy ebben a fórumban mindenféle custom firmware-eket favorizálnak a szakik, nem mérvadó. Sokan nem szeretnek/akarnak/mernek buherálni. Még többen vannak, akik még a lehetőségről sem hallottak, hogy a gyári fw-t le lehet másikra cserélni. Szóval szerintem nyugodtan vehetjük az N56U-t n-es routernek, mert amikor megveszed, az.
(Egyébként meg a hsz-omnak nem is ez volt a lényege, ezt az eszközt csak példának hoztam fel, mert hirtelenjében ez jutott eszembe.)
-
kezo0
addikt
válasz
bluemirage #57648 üzenetére
A dual band csak annyit tesz, hogy 2,4 GHz-en és 5 GHz-en is sugároz. Ettől még nem feltétlenül ismeri az ac szabványt.
Az igaz, hogy minden ac-s eszköz 5 GHz-en kommunikál, de nem minden 5 GHz-es eszköz ac-s (mivel az n szabványú eszközök egy része is tud 5 GHz-en kommunikálni).Pl. az ASUS RT-N56U egy dual band-es router, de hírből sem ismeri még az ac szabványt.
-
kezo0
addikt
válasz
Gubek-Einste #57578 üzenetére
OK, de amikor egy kábelt kell átvezetni a falon keresztül egy másik helyiségbe, akkor azért csak át kellene fúrni.
-
kezo0
addikt
válasz
Gubek-Einste #57575 üzenetére
Ez pontosan így van egy panelban. Elindul a fúrószár az egyik oldalon, és ott kicsi is marad a lyuk, de amikor átér a fal túloldalára, ott akár egy öklömnyi darabot is kilökhet, akármilyen ügyesen csinálod...
-
kezo0
addikt
válasz
PrometheusX #51464 üzenetére
Szia, pontosan négy hsz-t kéne visszaolvasni, hogy megkapd a választ.
-
kezo0
addikt
válasz
Neil Watts #49610 üzenetére
Igen, én is kérem, hogy ne töröljétek, bár nem pont ide illik, de azért ez a topik néha összeér kicsit a router gondok topikkal, lássuk be.
Viszont az is fontos kérdés (mielőtt még tényleg fenékbe rúgnának a topikgazdák), hogy a legfrissebb fw-t használtad-e az ASUS-on, és miután feltetted, csináltál-e NVRAM-törlést. Mert nekem ezek a gondok csak a legutolsó fw óta jelentkeznek – előtte vagy másfél évig nem! –, és én nem töröltem NVRAM-ot, miután frissítettem.
-
kezo0
addikt
válasz
Neil Watts #49608 üzenetére
Jól értem? Ha kiiktattad az AC68U-t, és közvetlenül a router módba tett Ubee-t használtad, akkor sosem szállt el a net?
(Nálam ugye azonos konfig mellett hasonló jelenséget tapasztalok, mint amit te is leírtál, ezért lenne ez számomra is érdekes infó.) -
kezo0
addikt
válasz
Depression #49219 üzenetére
Ha az 5 GHz a fontos, ahhoz nem kell feltétlenül az ac szabvány. Szerintem gondolkodj inkább egy dual band n-es routerben, azok kicsit olcsóbbak is.
-
kezo0
addikt
válasz
Chris82 #47035 üzenetére
Jól döntöttél, szerintem a további kérdéseidet tedd fel az AC-68U saját topikjában (sajnos mobilról nem tudom linkelni, de könnyen megtalálod). Egyébként a router menüje közel 100%-ig magyarított, csak vannak benne olyanok, hogy pl. a "band" szót zenekarnak fordították (na jó, ez egy kirívó példa).
A router ettől függetlenül nagyon jó, stabil és jól konfigurálható. -
kezo0
addikt
-
kezo0
addikt
Nekem a T csak digitális telefonszolgáltatásra akarja cserélni a hamarosan megszűnő analóg vonalast, és pusztán emiatt is egy wifis HGW-t hoztak magukkal a szakik (egy fehér színű, két antennás Huawei volt egyébként). Más kérdés, hogy végül nem kértem a bekötést, mert a fél lakást körbe kéne kábelcsatornázni miatta, és IP alapú telefonom már van a UPC által nyújtott szolgáltatáscsomagban is, csak mindeddig nem használtam.
-
kezo0
addikt
válasz
schferenc77 #39188 üzenetére
Az első kérdésedre: szerintem bármilyen szabványos eszköznek együtt kell működnie egy másik, szintén szabványos eszközzel. Én pl. egy ASUS router hatótávját egy D-Link márkájú range extenderrel növelem, és problémamentesen működik a dolog.
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Dell Precision 7550 15.6 FHD i7-10850H 32GB 1TB nVidia Quadro T2000 workstation tervező
- Samsung 32" M8 4k Smart Monitor!32"/4k/VA/Smart Remote/DEX /Airplay/Type-C/Slimfit Kamera/Beszámítá
- VW/ Skoda fejegység Android 13, 6/64gb eladó
- Lenovo Loq Gaming 15IRX9
- Dell Precision M4700- I7 4. generációs - 16Gb - Nvidia Quadro
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! I3 10100F / RTX 2060 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- AKCIÓ! Asus ROG Flow Z13 +ROG XG RTX 3070- i9 12900H 16GB DDR5 1TB SSD RTX 3050Ti 4GB + RTX 3070 W11
- BLUESUMMERS NVMe SSD adapter
- Apple iPhone 14Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest