- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. március
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
poat88
kezdő
válasz
Dr.NX #106819 üzenetére
Volt több router, ami szoftverfrissítés után tudta a mesh-t, vagy hasonlót. Akkor annyira már nem tetszik, nem tudom értenek-e annyira hozzá a boltban
vagy rendelek kettőt, megnézem a webes felületen, aztán majd kiderül igazat mondtak-e... vagy csak rá van írva a dobozra...
Pedig ha az egyik a modemmel lenne összekötve, bele egy switch, switch-be egy másik router, tv-k, pc-k, majd a másik router-be még egy tv meg pc, akkor az úgy egész jól nézne ki, és már csak a két router közötti 100mbps kábelt kell vagdosni, amíg gigabites nem lesz, vagy újra cserélni, mert jelenleg úgy néz ki, valahol megszakadt, pedig 20+2*5 métert simán tudnia kellene... -
kutga
félisten
válasz
Dr.NX #106783 üzenetére
Ha csak torrent, akkor szerintem is oké egy ilyen kis doboz. Mondjuk otthon én is összeraktam egy kis média szervert, pécé alapon, arról fut a router, meg mindenféle automatizálás, azt inkább valami erősebbre akartam bízni, ami jobban terhelhető, skálázható, bővíthető, stb.
-
alphamooncam
őstag
válasz
Dr.NX #106773 üzenetére
Az Asusokban van torrent, ha az fontos.
Csak akkor fontos, ha használható a média szerver/samba szerver része is, mert ha nem akkor kb. mindegy, mert akkor valószínűleg új NAS-t is kell majd vennem.Kérdés mennyire használható, kiváltható-e.
NAS-t sohasem használtam ki a klasszikus értelemben, csak filmeket osztottam meg helyi hálózaton, a lakásomban, és ezt sem szükséges meghaladnia az új eszköznek, legyen az router, vagy később egy NAS, ha másképp nem megy, de most a fő cél hogy a vezetékes hálózat mellett a vezeték nélküli is használható, nem csúcstechnika, de korszerű legyen.
-
Dr.NX
Topikgazda
válasz
Dr.NX #106679 üzenetére
Van pár jó akció, ez az ASUS TUF Gaming AX6000 is jó vétel 138 EUR-ért (kb. 55 ezer Ft).
-
szabeska
addikt
-
válasz
Dr.NX #106288 üzenetére
Egy sima alap telekomos netem van jelenleg.
Annyit szeretnék hogy stabil legyen ne akadozzon este az Ali, MCisti és a Nájk család tik-tok live-ja
Kipróbáltam ezt a TP-linket, picit jobb lett de még nem tökéletes és ezeket a fantasztikus tartalmakat még mindig nem tudom tökéletesen fogyasztaniDe viccet félretéve, van érezhető érdemi különbség a wifi 6 és 7 között?
-
kw3v865
senior tag
válasz
Dr.NX #106220 üzenetére
A WISP üzemmódot be lehet állítani ezen a Mercusys MR60X AX1500 routeren? Sajnos nem találtam erre vonatkozóan semmit. Tehát kliensként csatlakozna egy AP-ra.
Szerk.: megvan, elvileg képes rá: https://www.mercusys.com/hu/faq-123
-
törölt tag
válasz
Dr.NX #105928 üzenetére
Csak asus routereken működik gyárilag? Láttam openwrt-s videót is, de nem cifráznám.
Szóval egy őskori RT-N18U routeren is menne gond nélkül?
Nyilván akkor ilyet vadászok használtan a környéken.
A mercurysis "csoda" azért került képbe, mert évekkel ezelőtt elárazták a MM-ban, és 7000 forintot megért nekem. Csak a beüzemelésével nem bajlódtam, és adott pillanatban fizikailag sincs nálam, így meg sem fordult a fejemben, hogy egy wifi 6-os routeren nincs usb. De képeket elnézegetve tényleg lespórolták róla. -
Rinkasime
tag
válasz
Dr.NX #105676 üzenetére
■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva? Nappaliban a router 2 szobára sugároz mind kettő szobát 1-1 fal választja el. távolság a nappalitól az 1ik szoba esetében 7~8 méter a másik szobától 10~12 méter. A ház vályogból készült. Szomszédok messzebbre vannak, nem látni kb a wifijüket. Jelszintek mind két szobában jelenleg 1es wifi szint. Optikai és nem rég mérték és teljesen rendben volt.
■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz? Optika Net 1000
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj! 40-50 ezer között■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben? Egyszerre több eszközt is kezeljen vezetékmentesen, nagyobb jel erősség az eddiginél -
tomgabor
őstag
válasz
Dr.NX #105386 üzenetére
Az nagy meg ott van a kábel(ősrégi Micro USB-B), ha már a kábellel kell vacakolni állandóan akkor 290Ft-ból megvan az utp kábel.
A T4U Plus 11.000Ft, a T3 Plus majdnem a fele 6000Ft, a Mercusys meg a harmada 3890Ft.
Igazából a Mercusys MA30N vettem volna 2690Ft-ért, de most csak a Mercusys MA20N meg Vention van raktáron kb 2000Ft-ért.
-
memorix
senior tag
-
válasz
Dr.NX #104978 üzenetére
Az Asus routerrel mint lite-os médiaforrással egyetértek. Több barátom, ismerősöm használ akár alsó, alsó középkategóriás Asus routert USB HDD-vel hálózati meghajtóként, torrentkliensként. Szóval lehet jó megoldás, csak tisztában kell lenni az igényekkel.
(Az más kérdés, hogy melyik HDD hogyan bírja ezt.)Azt viszont nem értem, hogy egy CoreElec médialejátszó hogyan helyettesít egy hálózati meghajtót.
MaCS
-
Parson
addikt
válasz
Dr.NX #104626 üzenetére
Wahnsinn, ez tetszik!
Ettöl függetlenül az eszköz még mindig nem teljesen tiszta számomra, mert olyat is olvastam, hogy routerként üzemel, és a SIM kártya is ebbe megy bele. Azt hiszem még jobban utána kell olvasnom, mert végeredményben az analóg antenna jelkábelt én is kevésbé szeretném, mint egy UTP kábelt, amiböl rádásként van amúgy is otthon egy dobon még böven elég.
-
Noxy
veterán
válasz
Dr.NX #104524 üzenetére
Ok, nem kell mögém bújni, ha nem mered leírni, hogy jó lenne igazából a Cudy is.
Amúgy meg tök felesleges, mert csak pár m kábelt kellene csak venni, oszt középre rakni a 51 m2-es panellakásba Fiberhome eszközt.
Olvastam már itt, hogy a 64nm lakásba Mesh kellet, mert nem volt meg az 1000mbit az egyik szobában. -
Zoona
aktív tag
-
válasz
Dr.NX #104447 üzenetére
Ugyanazokon a szervereken mérted a sebességet?
Igen.
Közben rájöttem miért adott kisebb sebességet. A 160 Hz-et be kellett állítani, hogy csak azt használja, mert auto módban nem volt hajlandó azzal használni se a telefon, se a laptop.
Mindenesetre marad a TP-Link, az ASUS pedig megy.Az előbbi szimpibb sok szempontból
-
milan26
senior tag
válasz
Dr.NX #104229 üzenetére
Ezt fejtsd ki, kérlek. Én próbaképpen beüzemeltem a régi routerem. Kábelt a Lan portba dugtam, DHCP-t kikapcsoltam, wifit be. Innentől kezdve a telefonom két wifi hálózatot látott, amihez tud csatlakozni. Ha a jelismétlőt dugtam be, és WPS-el kapcsolódtam, akkor meg csak a régit.
-
Dr.NX
Topikgazda
válasz
Dr.NX #101239 üzenetére
Prime Days német Amazonon:
TP-Link Archer AXE75 141 EUR (kb. 55e Ft + áfakülönbség, a szállítás ingyenes) -
Blue meth
senior tag
válasz
Dr.NX #103683 üzenetére
■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
Panel lakás, 66nm■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? Ezek közül mennyi az AX (WiFi 6) szabványt ismerő telefon, tablet vagy laptop?
1 asztali gép kábelen, 3 mobiltelefon, 3 okostévé, a telefonok és a tévék is wifi 5■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
100 megabit
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!
Fogalmam sincs milyen árban vannak, én 9 éve azt hiszem 15 ezer körül vettem ezt, szóval nagyjából maximum 30 ezer, de inkább 15-25 ezer között
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben?
Nincsen -
TazLeacher
nagyúr
-
madgie
titán
válasz
Dr.NX #103253 üzenetére
Igazán nincs mit. Tök véletlen volt, hogy belefutottam, sokadszorra vacakolt itthon a Wi-Fi, aztán mérgemben rákerestem, mit találok az Apple oldalán, mint ajánlott 3rd party routerek (ha már csupa Apple termék van itthon, főleg a munkám miatt). Ott láttam egy AX-es Linksyst, arra kerestem rá az Amazonon és már hopp, fel is dobta ezt az akciót
Remélem nem lesz semmi átverés, vagy probléma a szállítással. -
madgie
titán
válasz
Dr.NX #103250 üzenetére
Kíváncsi leszek rá, nálam három olcsó, még a kétmagos "sima" Huawei AX3 csinálja most a mesht, de elég gyakran instabil. És bár az Wi-Fi 6, lecserélem próbaképp erre az AC-s Linksys-re, aztán meglátjuk (Ethernetet már varázsoltam mindhárom helyre, az semmiképp nem lesz hátrány itt sem).
-
Noxy
veterán
válasz
Dr.NX #103212 üzenetére
Na ennek már utánna olvastam.
Sztm a Cudy is, a kevés kivételhez tartozik. Mind egy, visszaállítom ahogy volt oszt írok az eredményről. Kábel nem megoldás. Le akartam a telefonkábellal az UTP kábelt húzni, de a b..fa.. vill.. szerelő gipszbe rakta cső helyett.4m lett volna csak. Plafont alakzatot nem tudok (akarok) fúrni.
Nem én építettem. Így vettem 23 éve.
Akkor a tel kábel volt a lényeg. -
szita.erno
aktív tag
válasz
Dr.NX #103150 üzenetére
Üdv!
60.négyzet méter terület.
Tégla válaszfalak 15.cm vastag.
2.fal,csak főldszint.
2.db okos tévé.
1.laptop
2.db.telefon.
4.db.biztonsági kameraVezetékes netem 50/megabites sebességet tud.
De a Telekomos hálozat 80-100/megabites sebességel megy. Ezért szeretnék olyant ami a szimkártyás is.100000.ft simán belefér, csak jó legyen
Különösebben más elvárásom nincs.
Tanyán lakom és más lehetőség nincs.
Meg nagyon nem is értek hozzájuk. -
Moric
aktív tag
válasz
Dr.NX #103080 üzenetére
A mostani sem routernek van használva, csak samba megosztás a feladata.
A fő routeren (Huawei BE 3 Pro) nincs usb csatlakozó, így kellett egy másik kisfogyasztású eszköz ami 0-24-ben mehet. Erre használom most a régi (Tp-Link AC2600) routerem. Kábellel van összekötve (switch) a fő routerrel és még a wifi is ki van kapcsolva.
Az itthoni eszközök nagy része már nem tud hozzá kapcsolódni, mert nem mindegyiket lehet visszabutítani smb1-re. Azért keresek valami újabbat.Árban olyan 50e, akár használtban is.
-
-szabi-
addikt
válasz
Dr.NX #102919 üzenetére
A szóba jöhető routerek:
Archer AX20, Archer AX55, RT-AX58U és Archer AX55 Pro.
Ebből kiesik amelyik nincs az összefoglalóban, így három maradt.
Ezeket találtam legolcsóbb de már VPN kliens módban is működő routernek.
Olcsóbban még ez a kettő van: RT-AX53U és RT-AX1800U.
Jelenleg mind a 4 LAN portot használom ezeken meg csak 3 van ezért kiestek.
Köszi. -
BitRider
senior tag
válasz
Dr.NX #102348 üzenetére
Köszönöm az első értelmes választ. De ASUS-ra sem kaptam ajánlatot egyelőre, miközben rendelném a cuccot. Leírtam a feltételeket, ezeket az ASUS-okat pedig le fogom cserélni.
kezo0: Megengeded, hogy költsem az ügyfél pénzét, megválva a frissítetlen, problémás routerektől? Köszi, igazán kedves.
-
tasiadam
veterán
válasz
Dr.NX #102229 üzenetére
2 kérdésem lenne még:
1: Mi az oka egyébként, hogy a linksys routerek abszolúte nincsennek az ajánlottak között? Nem jó ár/érték arány?
2: Mikor éri meg az AC-t AX-re cserélni? Gigabites netünk van, de csak telefonok, 2 laptop és a TV okosító megy 5GHz-n, semmi más. De egyik sem aktív letöltő. -
Spec
őstag
válasz
Dr.NX #102073 üzenetére
Nagyon nem zavar, de mondjuk ha lenne az se lenne baj. Amúgy ha lenne USB port, és rádugok egy külső merevlemezt, akkor kvázi tudna úgy működni a dolog, mintha egy NAS lenne? Tehát elérhető lenne rajta keresztül a hálózati eszközök számára a HDD tartalma? Tudnék mondjuk videót streamelni is akár? Egy sima külső táp nélküli 2,5"-es HDD-t el tud látni a porton keresztül árammal? Bocs az amatőr kérdésekért, csak ilyet még nem próbáltam eddig
-
Alteran-IT
őstag
válasz
Dr.NX #101710 üzenetére
Jogos, nem olvastam végig az összefoglalót, csak azt néztem, hogy elérhető egy ideje a router, vehető is, specifikáció is van róla, de még sincs említve sehol.
Ami a másikat illeti, ASUS-t és a TP-Linket nem feltétlen hasonlítanám össze, a TP-Link a hálózati szegmensben kezdett, 0-ról felhúzva magát, az ASUS pedig már nagyon rég a piacon van mint alaplap, illetve periféria gyártó (kezdetben a bővítőkártyákra gondolok), jóval jelentősebb és gyorsabban fejlődő, több eladást és ezzel nagyobb bevételt produkáló piacról indult, mint a TP-Link (ASUS alaplapok már akkor is voltak, mikor még betárcsázós net volt csak, az sem mindenhol), ráadásul a kezdeti sikerek után nagyobb hátszéllel, mondjuk valahogy meg is érdemelték.
Az ASUS hálózati részét meg azért nem fényezném annyira, voltak, illetve vannak is bőven hibáik, sokan vagy nem veszik észre, vagy nem foglalkoznak vele, de volt egy csomó eléggé alultervezett, de ennek ellenére túlárazott, hibás Mediatek SoC-al rendelkező routerük, amivel elég sok probléma volt és szoftveresen elég sokáig voltak tákolgatva, a szoftveres környezetről meg nem is beszélek, ami nagyon sokáig elég pitiáner hibáktól szenvedett, elég ha az alap protokollok működését nézzük, a többiről már nem is beszélek és most is vannak elég érdekes routereik az olcsó Intel Atom 3 magos konstrukcióval, ezzel szemben a TP-Link hasonló kategóriában stabil, normális 2-4 magos Qualcomm SoC-t használ és ennek ellenére pár router 3-4 ezer forinttal olcsóbb is, mint az ASUS-os vetélytársa.
Az USB port megfelelő integrációja egyébként régóta probléma a TP-Link-nél, ezt lekopogom, de mint fentebb írtam, nincs annyi tapasztalatuk vele annyi féle platform és chipset esetén, mint pl. egy alaplap gyártónak, plusz párszor leginkább szoftveres hibájuk volt csak, de az felróható megint az előbbinek, viszont én nem használok a routereken USB-t általában ilyen célra, ahol ennyire számít a nagy sebesség, mert amúgy sem arra való, maximum egy-két kivételes esetben, ha nem lehet máshogy, vagy úgy kényelmesebb ideiglenesen.
Ja egyébként az ASUS-nál sincs teljsen ingyen pár szoftveres funkció, el kell fogadni hozzá pár feltételt és szolgáltat is cserébe nem kevés adatot a router a vállalat felé (ha közben visszavonod, a funkciók is inaktiválódnak), a mai IT világban meg ez azért egy eléggé kritikus dolog szerintem és mérlegelendő, hogy hova milyen adatot szolgáltatunk ki, különösen az első védvonalunkról.
Más hogy a TP-Link fizetős konstrukciója sem éri meg, de azért amit az ASUS művel a hálózati szegmensen, az azért pofátlanság javarészt. Tudom, csilivili dizájnos routereik vannak egy elég jól hangzó márkanév alatt, de aki józan ésszel dönt, az nem eszerint fog routert vásárolni és az esetek nagy %-ban nem ASUS-t fog venni, főleg ha hardverben olcsóbban jobbat kap és egyébként is custom fw-t fog használni, vagy az illető kinövi az ilyen játékszereket mint jó pár éve én is és vált valami komolyabb márkára, mint pl. Mikrotik és ilyen routert max. AP módban használ, ha a Mikrotik téren nincs megfelelő alternatíva, akkor meg viszont tényleg mindegy, ha az ember az olcsóbb TP-Linket veszi. Na de ez az én véleményem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- TP-LINK routerek
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- DOOM - The Dark Ages
- Milyen széket vegyek?
- Samsung Galaxy A16 5G - a hetedik évben megpihen
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
- 0% THM részletfizetés, beszámítás! Gamer PC, notebook, konzol, Apple termék, hardver KAMATMENTESEN!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged