- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. március
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Laza...
addikt
válasz
umfrider #97899 üzenetére
Röviden a lényeg:
Azonos SSID, és te sétálgatsz a házban/kertben/garázsban, stb. Mesh rendszerben be lehet állítani hogy -xx dbi-nél váltson a telefonod automatikusan a mesh routerek között, a kapcsolatod sosem szakad meg, mert a mesh kezeli az ap-k közötti sétálgatást, te a világon semmit nem veszel észre a "roaming"ból. Azaz kevés a jelszint, automatikusan a következő, erősebb routerre kapcsolódik a telód (vagy laptopod, akármi).
Ha nem mesh a rendszer, akkor lehet csak akkor próbál a repeaterre kapcsolódni a telód, ha már megszakad az utolsó mesh routerrel a kapcsolatod, nem automatikusan megy végbe a kapcsolódás, ill. lesznek kiesések, darabos lesz a skype/messenger, stb.
-
umfrider
senior tag
válasz
BB9000 #97646 üzenetére
Végül xiaomi mesh lett, mert egyik barátom rájött, hogy neki felesleges, így eladta.
Van bármi, amit fontos beállítani, hogy minél jobban üzemeljenek? Egyelőre jónak tűnik.Azonban a garázsban egyre gyengül a jel, a legvégső pontján, ahol wifi kamera lesz, már nincs is. Ez alapján vagy kell vegyek még egy mesh-t, vagy elegendő egy jeltovábbító? A legfontosabb, hogy jó, stabil legyen a garázsban is.köszi
-
ilyen_85
senior tag
Köszi szépen mindenkinek a segitséget, szerdán bekötötte a telekom a netet, szerencsére még aznap megjött a router.
Először csak a szolgáltatótól kapott routert (vagy modem vagy mit) használtam, de voltak furcsaságai.
Szerettem volna megváltoztatni a ssid-t de állandóan felugrott egy ablak, hogy "valami baj(?) történt" és nem mentette el. Sajnos fix ip-t se tudtam adni az egyik eszközömnek, mert ugyan úgy nem mentette el a beállitást.
Igy átváltottam passthrough módba és az általatok ajánlott ASUS GT-AX6000 -ra csatlakozik most minden. Igy betudtam állitani amit szerettem volna.
Egyébként a telekomos eszköz wifi sebessége sem volt rossz, kicsit el is bizonytalanodtam, hogy kell-e nekem külön router, de végül meggyőzött róla, hogy kell
.
Csak érdekesség képen még annyit, hogy kb 12 óra alatt meghalt az androidos box távirányitója, igy azóta nincs tévézés
. Legalább a net az megy rendesen és baromi boldog vagyok 2.5 év mobilnetezés után
Köszi mindenkinek mégegyszer!
ui.: A switchet még nem vettem meg, mert a gép fejlesztés egy kicsit csúszik, de köszönöm ott is az ajánlást! A router is nagyon bejött, gondolom a switch is jó lesz
-
Gyuri27
félisten
válasz
Tompika777 #97892 üzenetére
Valóban.
De ott az easy mesh is. -
dudika10
veterán
válasz
Ezekiel Ston #97886 üzenetére
Akkor az Asus aimesh kepes eszkozeibol tetszoleges darab mehet a kabelek vegere.
Csak a pelda kedveert egy AX58U kozepre es egy AX1800u a dolgozoba, vagy egy XD4 2-es pack, hogy az asszony se panaszkodjon a kinezetre.TPlink otthoni eszkozeinel a mesh lehetosegek borzasztoan korlatozottak, ezert kerulnem ez esetben.
Ubiquity es Omada meg felesleges es draga volna. -
Móncsa
aktív tag
Holnap kapok egy olyan TL-WR841-es routetr melyre tettek egy legújabb linuxos szoftvert , kíváncsi vagyok mennyire lesz gyors stabil a működése. Eddig egy 11.0 verzió volt rajta de valami miatt az Amiko tv beltéri egység 5 percenként megállt pedig vezetékkel van összekötve a pc-k és a telefonok rendesen működtek .
-
diegho
nagyúr
Köszi srácok. Akkor egy AX58-al próbálom meg első körben (valamikor februárban költözök) a lakás U alakú és nem középen jön be a net, hanem az U alak egyik száránál és a gép is ott lenne mellette, kérdéses, hogy az U másik szárának a végén lévő szobába milyen jelet tudna lőni egy eszköz, de kipróbálom első körben, ha nem jó, akkor lesz mellé még másik is.
Ha szükséges a 2. eszköz, akkor az lehet egy 1800U is? -
Ezekiel Ston
senior tag
válasz
Gyuri27 #97870 üzenetére
Bocsánat, nem voltam egyértelmű a routerrel:
TP-Link Archer AX20[97873 - dudika10] Jelenleg is van kábelezve. A Nappaliból a routerből álmennyezeten megy ki egy UTP az előszobába, és 1 a dolgozószobába. A Dolgozószobába lenne nagyobb igény a jobb lefedettségre. Valahogy kevésnek érzem az extender erejét.
Az előszobába és a dolgozószobába és akkor ha már van akkor a nappaliba is menne, ezért néztem 3-as mesh-t. Nekem a legfőbb a lefedettség, hogy jó legyen. A Sebesség másodlagos, de ne egy csiga legyen. TV-n megy nasról a filmezés, ami persze a nappaliban van.
-
diegho
nagyúr
Sziasztok,
Adott egy voda 500-as net, amit többen használunk. Ezt szeretném a kb 120 m2-en wifi-n elosztani, ehhez szerintem 2 eszköz kell majd. Az extra igény az lenne, hogy kábelen (lehet wifin is, ha azt mondjátok, hogy jó lesz az úgy) menne egy PC, amin néha online gaming megy. Van olyan router, amivel megoldható, hogy a PC lehetőleg mindig nagy sávszélt kapjon? Ugye itt főleg a ping érdekes.
-
Gyuri27
félisten
válasz
Dragon3000 #97876 üzenetére
Világos.
Csak nem a wifi sebességet kell garantálni. Hanem oda irni, hogy x modem wifije max 30 megát tud bármit csinálsz is. -
Dragon3000
nagyúr
válasz
Gyuri27 #97875 üzenetére
Szolgáltató függő, pl a diginél az aszf-ben is benne van, hogy az átadási pont a gigabites lan port az onton, így náluk a wifi ajándék, ha valakinek jobb kell, akkor van lehetőség bérelni náluk ax-es routert. Amúgy wifire egyik szolgáltató sem fog sebességet garantálni, mert teljesen környezet függő, egyik ügyfélnél mehet gigabittel, másiknál a sok zavaró tényező miatt lehet, hogy csak 300Mbps-kel, ez mellett a kliens is sokat befolyásol.
-
Gyuri27
félisten
válasz
dudika10 #97873 üzenetére
Igen ha a szerződésben le van irva, hogy wifin bizony te csak annyit kapsz. Mert ha nincs akkor cumi. Fogyasztó megtévesztése. Hiszen te pl adott esetben 500-as netet vettél.
Mi ez az ingyen wifi?
Egy: te kifizeted.
Kettő: a szolgáltató azt irja wifi modem. Azaz a csomagban a wifi benne van.
A kérdés csupán csak az előző.
Ne üljünk már forditva arra a lóra.De releváns. Mert pl a vodára egyedül annyi panasz volt tavaly mint az összes többi net/tv szolgáltatóra együtt. Ezek egy részét az ügyfélszolgálat a másik részét a net tette ki (ezen belül is a modemek, hálózat) és valamennyi tv-s panasz is volt.
Ők csinálták meg, hogy gigás netre olyan fos modemet vittek ki ami az 500 megát se tudta. -
woodworm
veterán
válasz
SPeti1984 #97867 üzenetére
Az asus ac65p/85p tudja módosított gyári fw-vel, ami innen tölthető le. Az 5.1.7-nél újabbaknál cserélni kell a bootloadert, én maradnék annál.
-
dudika10
veterán
válasz
Gyuri27 #97868 üzenetére
Meg egyszer: a szolgaltato nem ad el neked wifi szolgaltatast az alap csomagban. Ha nem tetszik, hogy 30Mbps-t kapsz csak ingyen wifin, akkor igy jartal, atrakatod az eszkozt bridge-be es kotsz utana amit akarsz.
De ahogy emlitettem, nekem ugy latszik az egysegsugaru felhasznalonak boven eleg az a 30Mbps is.Kapcsolatszakadasrol nem tudok nyilatkozni, mert nem igen szokott ilyen lenni. Ugyanakkor statisztikailag nem relevans a szolgaltatoi topic egyaltalan. Az ugyfelszolgalatot is akkor hivod, amikor bajod van.
[#97869 Ezekiel Ston] kabelezni tudsz az eszkozok kozott? Mert ugy az igazi a mesh.
-
Gyuri27
félisten
válasz
Ezekiel Ston #97869 üzenetére
AX1800 Wi-Fi 6 Router ez mi? Ez most van (ha igen ez asus, tp vagy mi)?
-
Ezekiel Ston
senior tag
válasz
Ezekiel Ston #97839 üzenetére
Erre valaki? Kihagytam valamit?
-
Gyuri27
félisten
válasz
dudika10 #97866 üzenetére
"Nem addig a Vendelin barátom!"
Sok lakásban, házban ezek a beépitett antennás csodák nem nyújtják amit kellene.
Vagy van egy 500 megás router aztán wifin max 30-50 megát tudnak kipréselni.
Aztán ott vannak a kapcsolat szakadások.
Az édeskevés, hogy papiron majdnem mindig megvan a minimum sebesség (amit ugye vállal a szolgáltató).
A rossz modem lásd fent ilyeneket produkál. Az, hogy a a hw vagy az fw szar más kérdés.
Olvass bele szolgáltatói topikokba. Egyből világos lesz miért nem jó a szar modem.Nyilván a fenét se érdekelné ha minőségi darabot adnának az ember pénzéért. De ez nagyon sokszor nincs így. Ha pedig nem optika van hanem réz ott kiváltképp nem mindegy milyen a modem. Főleg ha messze vagy az elosztótól/központtól.
Maradjuk annyiban a modem/routernek csak az egyik tulajdonsága a sávszél. Ami magában így semmi. Persze lehet vakitani azokat akik semmit nem értenek hozzá hogy gigás net.Nálunk a faluban voda is van. Azért nem váltottam rájuk mert 2-3 naponta kiesik a szolgáltatás (vagy a tv vagy a net vagy mindkettő). A ping is elég magas náluk. Hiába kinálgatnak ők 500 megát 120-150+ pinggel és az előző problémákkal. Nyilván itt már az alaphálózat kehes, de azért az összképhez mégiscsak hozzátartozik.
-
SPeti1984
senior tag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani olyan routert, ami 2.4ghz-en 600mbps-t tud és 5ghz-en is tud működni illetve tud Repeater vagy Extender módon is működni? Nem fontos, hogy a legújabb típus legyen, mert használtban is gondolkodom. Ahogy néztem a Tenda routerek általában tudják a Repeater funkciót, de a többség csak 300mps-t tud 2.4ghz-en. Illetve találtam egy D-link Exo DIR-879 routert aminél van Extenderre átállító gomb, de azt olvastam, hogy mikor megjelent azt írt a gyártó, hogy majd később lesz hozzá olyan firmware amivel ez működni fog. Esetleg azt tudjátok, hogy azóta kijött ilyen hozzá, mert ha igen, akkor lehet megvenném ezt. -
dudika10
veterán
válasz
Gyuri27 #97863 üzenetére
Ha a kornyezetemben korbenezek, az SSID-k alapjan az emberek minimum felenek annyira megfelel a szolgaltatoi eszkoz, hogy meg az SSID-n se valtoztatnak.
A szolgaltato maximum akkor nem teljesiti a raeso reszt, ha a modem nem tud modemkent annyit atpaszirozni magan, mint amennyiert fizetsz, ez esetben panaszkodhatsz, es cserelik.A router + switch + wifi funkcio a legtobb szolgaltatoi eszkoznel az egysegsugaru user kielegitesere van, ingyen, bermentve, es nem vallalnak ra semmit.
Teged viszont nem ertem a modem miben gatol azon felul, hogy a fogyasztasat te fizeted es nem a szolgaltato nyeli be?! -
válasz
Dragon3000 #97864 üzenetére
A helyzek kulcsa annak a megértése, hogy két funkcióról beszélünk: magáról a kapcsolat fenntartásáról és a helyi hálózat kezeléséről.
Ha a routert mint kombinált eszközt némi csúsztatással elfogadom a saját hálózatom részeként, akkor elég egyértelműen az rajzolódik ki, hogy azt a kérdést kell feltenni, hogy be akarom-e engedni a szolgáltatót a saját hálózatomba, illetve elfogadom-e erre az általa biztosított, rendszerint agyonbutított eszközt.
A legtöbb felhasználónak ez megfelel, és eleve az ő igényeikre van kitalálva a szolgáltatói eszköz.
Ha többet akarok, illetve szeretném, ha a LAN-om az én kezemben lenne, akkor jön a szolgáltatói eszköz korlátozása szigorúan véve a kapcsolattartásra, a saját dolgaimat meg intézze az én eszközöm.
De az teljesen logikus, hogy az internetkapcsolatot biztosító eszköz a szolgáltató feladat- és felelősségi körébe tartozik.
MaCS
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Gyuri27 #97863 üzenetére
Ettől függetlenül nem változik a helyzet, egyik szolgáltató sem engedi itthon a saját eszköz használatát a szolgáltatói eszköz helyet, illetve nincs lehetőség plusz pénzért jobbat kérni a szolgáltatótól. Mindegyik esetében max a szolgáltatói eszköz után köthetsz saját routert.
-
-
válasz
Gyuri27 #97860 üzenetére
Nem értelek, de tényleg...
Ahol optika van és FTTH, ott optika megy be a lakásba, az optikai kábel be az ONT-be és azon adja át a szolgáltató a szolgáltatást.
Nálam például ilyen ONT van: [link]
A csatlakozás kvázi úgy megy optikán is, mint régen a "betárcsázás", felhasználónévvel és jelszóval, mert az ONT is mondhatni egy modem + Wi-Fi router kombó.
Annak semmi akadálya, hogy az ONT-re csatlakoztatott saját routeren is felcsatlakozzon az előfizető a szolgáltatóhoz, arra van a PT mód.
De itt el is engedem a dolgot, mert ez már nem teljesen ide való. -
Gyuri27
félisten
Optika? Mutass már egy itthon egy olyan szolgáltatót aki a modemjét optikával csatlakoztatja. Vagy olyan modemet amin van optikai ki/bemenet.
Azért az megvan ugye, hogy a te otthonra adott modemed csatlakozik valahová a szolgáltatóhoz?
Ha ez a két dolog megvan akkor nincs is miről beszélni.
Azt is írtam, hogy nem random 1000 féle routerről beszélünk. Hanem mondjuk 1-2 tipusról ami elérhető lenne a szolgáltatónál, hogy nesze paraszt ha kell jobb ezt veheted/bérelheted.Mikor halt ki az értő olvasás a világból?
-
válasz
Gyuri27 #97849 üzenetére
Optikáról volt szó, az azért nem a szereld magad kategória. Illetve ONT-t nem is jellemző, hogy az előfizető venne magának. De még csak koaxiális bemenettel rendelkező HGW-t sem. Illetve ezeken ha szoftveresen módosítania, javítania kell valamit a szolgáltatónak, arra nem megoldás más mód, nem saját eszközük, vagy a hálózat más pontja, máshol a szűrő...stb.
Saját router betehető a szolgáltatói eszköz után, ha valakinek szüksége van rá, optikán meg mehet a dupla felcsatlakozás is.
Nekem annyira jó ONT-t adott a Telekom (1000/1000 nethet 2.5 Gbps eszköz, jó ax Wi-Fi...stb), hogy a saját router ki is került a hálózatból, pedig nem alsó kategóriás volt. -
-
Dr.NX
Topikgazda
Ekkora területre érdemes mesh-ben gondolkodni, pl. két Asus eszköz lehetőleg kábelen összekötve. Akkor nem csak jelerősség, de még értelmezhető sebesség is lesz.
Egy AX58U V2 (38k) és egy AX1800U (16k), de ha nagyon szeretnél spórolni, akkor két AX1800U is elég lehet. -
s3int
csendes tag
Sziasztok!
Jelenleg egy TP-LINK TL-WR1043ND routert használunk otthon ~10 éve.
A ház 120 m2 + 10 m távolságban van a műhely.
A jel erősséggel nincs bajunk (de nem lenne baj ha bővíthető lenne, akár a jelenlegi router felhasználásával), de szeretném ha megosztható lenne a felhasználók köre (vendég-család) és sajnos azt vettük észre, hogy nem igazán bírja a mostani a csatlakozni kívánó eszközök számát. Egyszóval szerintem le kellene cserélnem.■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva? A falak száma 3, 50 cm tégla+szigetelt, távolságok kb 20-25 m, 1 szinten, legközelebbi szomszéd kb 20 m-re.
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? Ezek közül mennyi az AX (WiFi 6) szabványt ismerő telefon, tablet vagy laptop? 10-15 eszköz kb., 6 eszköz wifi 6-os
■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz? Gigabites netünk van.
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj! kb. 30-50 eFt.
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben? Felhasználó megosztás lehetősége.Tudnátok tanácsot adni, esetleg ajánlani vmit?
Nem igazán értek a routerekhez sajnos.Köszönöm.
Üdv: Laci
-
Gyuri27
félisten
válasz
Dragon3000 #97854 üzenetére
Inviteles kálváriám nem irom le.
A lényeg: falu, szar hálózat mert parasztnak drágán ez is jó.
Hozták a zte modemeket egyiket, másikat, harmadikat de ugyanazt a tipust.
Majd sokadjára jött valaki aki értett is hozzá. A hozott egy másik tipusú zte modemet.
A problémák többsége megszünt (kopp-kopp).
Szóval tud javitani a minőségen egy arra alkalmas modem. Nem is keveset. -
Dragon3000
nagyúr
válasz
Gyuri27 #97851 üzenetére
Szolgáltató függő a dolog, na meg hálózat és terület függő is, ha lenne lehetőség drágább eszközre, nem biztos, hogy bármi is változna. Nekem digi netem van, a legolcsóbb hulladék szarokat adja, de évek óta semmi gondom a huawei megoldással, igaz bridge módban használom. Ettől függetlenül vannak olyan területek, ahol ezzel is problémák vannak, ott gondolom a hálózat valamelyik része a szar és jobb eszközzel sem lenne jobb a helyzet.
-
szurilo1
csendes tag
És ha a szolgáltatói routert összekötöm mondjuk akkor egy Asus AX1800U-el, akkor ez utóbbit át kell állítanom Bridge módba?
Amúgy, persze elfogadom, hogy a szolgáltatói eszközt meg kell hagyni, de nem lesz az egy szűk keresztmetszet egy idő után?
Sőt, nem fog valami problémát okozni ez akár azonnal?
Esetleg kérdezzem meg a szolgáltatót, hogy a két szép szememért fel rakna-e egy korszerűb routert a régi helyére? Van olyan akinek ezt megcsinálták? -
Gyuri27
félisten
válasz
Dragon3000 #97850 üzenetére
Hiába rakod a hulladék modemet modem/bridge módba. Attól az még sok sok gondot okozhat. Amit a te 100k-s routered se tud kijavitani.
De ezért irtam, hogy legyen náluk lehetőség jobb technika megvételére/bérlésére.
Nekem a stabi net (és gondolom sokan vagyunk ezzel így) megér havi + 1-2 ezrest.
Az ha csak egy évet nézek 12-24k + az az ótvar ára amit ők hoznak.
Mert azért az vicc, hogy vodás topikból ide hozzam, hogy a voda sok helyre olyan modemet visz a gigás nethez ami nem tudja a gigát és több a lag a szakadás mint a jó állapot.
Szóval vicc amit müvelnek a szolgáltatók. -
Dragon3000
nagyúr
válasz
Gyuri27 #97849 üzenetére
Hiába fizetnél érte, ha neki azokkal az eszközökkel megy a rendszer és az eszközhöz kell hozzáférnie távolról. A diginél pl régen az sem volt mindegy, hogy adott területre milyen márkájú eszközt vittek. Ezek mellett, ha saját eszközöd lenne, azt nem tudnák távolról menedzselni, illetve azt sem tudnák garantalni, hogy a saját eszközöd nem okoz gondot a hálózaton..... Ezért van lehetőség általában a szolgáltatói eszközt bridge/modem módra kapcsolni, így utána olyan routert raksz, amilyent akarsz.
-
Gyuri27
félisten
Anno a szereld magadban behozták a "drótot" a lakásba és old meg.
Vodánál pl most is ahonnan jön a kábel pl oszlop ott a dobozban van szürő és egyebek.
Ha annyira bele akar nyulkálni ott megteheti.
De jobb ezeket az ipari hulladékokat a vásárlónak osztogatni.
Invitelnél pl a legfiatalabb modem is 4-5 éves. Azokat osztogatják felénk (esetenként többször javitottat, de az a javitás is olyan amilyen, saját berkekben).
Aztán csodálkozunk, hogy olyan a net amilyen. És ez még csak a ház és a karó. Onnan továbbról még nincs is szó.
De még csak a lehetőséget se adják meg, hogy + pénz ellenében egy rendes modem/router kerüljön fel.
Pedig én pl fizettem is volna. -
Móncsa
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #97844 üzenetére
Egyből a wifis routerbe vagy ott is van modem mint a coaxos internetnél?
-
válasz
szurilo1 #97846 üzenetére
Mert adott esetben az internetes szolgáltatás átadási pontja a szolgáltatói eszköz LAN/ETHERNET portja. Az eszköz ha nem a szolgáltatóé lenne, hanem az előfizetőé, amit a szolgáltató nem felügyelhet, szükség esetén nem nyúlhat bele, abban nem módosíthat beállítást...stb, nehezen tudna bármire is garanciát vállalni, hibát javítani.
Nem beszélve az IPTV-ről, amihez spéci kiszolgálás kell az eszközök szempontjából, ha az előfizetőnek olyan van, ami nem támogatja, ott is bukna a dolog. -
szurilo1
csendes tag
válasz
Gubek-Einste #97844 üzenetére
de miért?
-
-
-
szurilo1
csendes tag
Sziasztok!
Van egy Digis Huawei EchoLife HG8247H routerem ami most már elégtelennek bizonyul, ugyanis van eszközöm ami 10 méterre van a routertől, köztük 4-5db 5cm-es porotherm fal és szakadozik a net. Kimértem NetSpot-al. -68dBm az átlag jelerősség úgy hogy mindez nem csoda. Szóval gondoltam milőtt rögtön szaladok drága Mesh hálózatot építeni esetleg veszek egy új routert és lehet hogy az is gyógyír lesz a problémámra. Ha egyetértetek akkor tudnátok jó ár/érték arányú routert ajánlani?
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
Egyszintes, 5cm vastag porotherm belső falak. Max 10 méter. De nagyon jó lenne ha lenne az 15-20 is. Szomszéd iker, de közöttünk van 2x30cm porotherm és még EPS szigetelés is.
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? Ezek közül mennyi az AX (WiFi 6) szabványt ismerő telefon, tablet vagy laptop?
Szerintem nincs (még) Wifi 6 de biztos lesz hamarosan. Az átlag felhasználás az lenne, hogy 2 laptop és 2 mobil lóg rajta általában, de ez néhány éven belül fel fog bővülni még 3 mobillal és egy okostv-vel csak szerintem ezek nem fognak mind egyszerre menni.
■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Digi 1000, azaz 1Gbit/s-hez.
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!
Max 20eFt. Kivéve ha meg lehet indokolni hogy ez miért nagyon kevés és miért kéne mindenképp többet költeni, akkor nem gond.
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben?
Örülnék, ha felhasználóbarát lenne a UI és nem kéne tutorial-okat olvasgatni hozzá ha szeretnék egyszer valamit átállítani. Tök jó lenne ha lehetne falra rögzíteni.Esetleg ha ajánl valaki valamit megírná egy-két mondatban, hogy miért azt ajánlja? Nagyon köszi!
-
Móncsa
aktív tag
Telekom optikai internethez milyen Wifis routert szabad megvenni? Akinek van optikai internete annak milyen van?
-
válasz
Richvargas #97834 üzenetére
Jó lenne némi érdemi információ a házról.
Én mindenképpen az Asus AImeshét javasolom, sokkal rugalmasabban, ugyanakkor egységesen kezelhető, mint a TP-Link meshjei.
Az Asus routered milyen?
MaCS
-
Ezekiel Ston
senior tag
Sziasztok!
Hálózati fejlesztésben gondolkodom a lakásban. Társasházi lakás.
Elosztása elég darabos, és van fő fal ami a nappaliban lévő router jelét eléggé leárnyékolja a többi szobában. Ezért gondolkodnék MESH megoldásban.■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
Vegyes falazat. Beton és tégla egyaránt, plusz gipszkarton falak, nincsennek szintek.■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? Ezek közül mennyi az AX (WiFi 6) szabványt ismerő telefon, tablet vagy laptop?
2 telefon, 1 tablet, xbox, tv, 2 laptop, NAS, nyomtató, AX1800 Wi-Fi 6 Router, TL-WA855RE range extender, mosógép, levegőtisztító, okosvilágítás
30-60ezer
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben?
csak a lefedettség legyen jó. Vezeték nélküli eszközeim megfelelően menjenek ezáltal.Mit tudnátok ajánlani ami jó lehet? Nézegettem ezt a Mercury Halo H50G 3-as packos mesht de nem ismerem a márkát, hogy jó e vagy sem. Tp-link-el és más gyártókkal már volt dolgom.
-
-
Sziasztok!
Jelenleg egy AC-57U routerem Padavan firmware-rel. Mostanában néha rakoncátlankodott a stabilitás terén, de amúgy teljesen jól működött eddig. Emeletes házunk van, a földszinten egy Mercusys repeatert használok. Az okosotthonos eszközök növekvő száma és némi modernizálás/egységesítés miatt szeretnék egy normális mesh hálózatot össszehozni, ami a további bővítések miatt, akár 3-4 routert is jelenthetne a jövőben(garázs + tetőtér bővítés).
Torrent és minden egyéb szolgáltatáshoz egy dedikált TrueNAS szervert használok, nem a routert terhelem majd a torrent kliens, egyebek futtatásával!■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
Családi ház, tégla, félemelet eltolásos, 4 szint(földszintet és emeletet a 2.4G beteríti, de az 5G már necces, ezért van repeater).
Elhanyagolható a szomszéd eszközök száma
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? Ezek közül mennyi az AX (WiFi 6) szabványt ismerő telefon, tablet vagy laptop?
AX-es eszköz még nincs. Jelenleg 25 eszköz csatlakozik a teljes hálózatra, amiből 2 darab vezetékes, a többi wifi. Számítógépek, TV, biztonsági kamera(wifivel), okos eszközök, stb.
Számuk bővülni fog néhánnyal, bár inkább zigbee felé húzok
■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
500-as net, de ne okozzon gondot a gigabit(gigabit LAN mindenképpen követelmény)
Routerenként max 40, de akkor már főzzön is kávét a daily standup előtt■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben?
Ne kűdjön a kínaiaknak el minden szart -
Móncsa
aktív tag
válasz
kalapacsolok #97833 üzenetére
Vegyél Asus-t van rá 3 év garancia van rajta WPS én ezekkel oldottam meg azt hogy mindenhol legyen wifi . SZERINTEM!!!
Akitől megvettem az egyiket az egy ilyen routert vett ASUS Router AX6100 RT-AX92U ezzel lett rendes Wifi jele a szuterinban és az emeleten is ezért is adta el 3000ft-ért a 10 hónapos Asus jelerősítőt -
Richvargas
tag
Sziasztok!
Két szintes családi házban van egy ax TP-Link, és egy ac Asus. Egységesíteni kéne... A 6e nem éri meg, a 7 pedig drága, így ax mesh lenne a cél, ha jól gondolom. Ez esetben melyik TP-Link (gyári soft), vagy melyik Asus (Merlin) ajánlott, és miért?
Előre is köszönöm -
kalapacsolok
senior tag
válasz
Gubek-Einste #97832 üzenetére
asus rt-ac68U, téglaház, családi ház.
-
válasz
kalapacsolok #97831 üzenetére
Milyen környezetben és milyen router mellé kellene?
-
kalapacsolok
senior tag
Sziasztok! Wifi repeater kellene nekem, mit javasoltok? Van ebből ajánlott lista? 1. hozzászólásban nem találtam.
Xiaomi Mi Range Extender Pro pl megbízható, jó?
-
-
VTom
veterán
válasz
Patice #97824 üzenetére
Így van, sajnos úgy beszűkült a gégecső, hogy a tápkábelt is ketten tudtuk átszenvedni rajta. Egy 11-12 méteres, talán 20-as csövet képzelj el 40cm-re a föld alatt, egy szakaszon van rajta 30cm CKT és térkő...
Ha meg lehetne oldani, már megoldottam volna, vezetékes netet szerettem volna kivinni, de sajnos így nem megy, föld felett meg nem szeretném, mert elrontaná az udvar képét. -
VTom
veterán
válasz
Patice #97817 üzenetére
Köszi, de nem szertnék vezetéket kihúzni.
Leástam anno egy gégecsövet, de amatőr módon nem fűztem át rajta ásás előtt a táp és UTP kábeleket, most meg már nem megy végig benne, épp elég volt végigszenvedni a tápkábelt.
Mindenképpen wifi-s megoldást keresek az irodára. Megnézem az AIMesh-t is, köszi! -
Fénygyermek
csendes tag
válasz
Fénygyermek #97765 üzenetére
Sziasztok!
[link] Erre valaki tud válaszolni, vagy tudtok ajánlani másik topikot, ahol tudnak?
Köszönöm.
-
válasz
Patice #97819 üzenetére
Bő egy éve nézegettem az árakat -- mivel felmerült a veszélye annak, hogy légvezetéket kell létesítenem.
Ugyan nem végeztem teljes körű árfeltérképezést, de pár találat alapján a feszítőszálas UTP valamivel olcsóbb volt, mint külön a sima kültéri kábel + maga a huzal.
MaCS
-
VTom
veterán
Sziasztok,
segítséget szeretnék kérni otthoni hálózatfejlesztéssel kapcsolatban.Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva? - Családi ház, és melléképület (iroda), külső és tartófalak 38cm-s téglafalak, elválasztó falak 15cm-s téglafalak. Ház hasznos alapterület 106m2, a melléképület kb. 10 méterre van a ház falától, a fal túloldalán van a mostani router. A házon belül a legtávolabbi pontot 1 38-as és 3 15-ös téglafal válaztja el a routertől (Telekom ZTE H368N), és ott már nagyon gyenge, szakadozó a jel, ugyanez a helyzet az irodában is, ezeket szeretném stabillá tenni.
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? Ezek közül mennyi az AX (WiFi 6) szabványt ismerő telefon, tablet vagy laptop? - 2-6 telefon, 1 tablet, az irodában menne egy laptop és egy wi-fi-s nyomtató.
■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz? - jelenleg csodálatos 30Mb-es Telekom internetünk van, remélhetőleg pár éven belül fejlesztik a hálózatot, akkor 100-500Mb optikai csomagra váltanék. (100Mb-re lehet, hogy már idén váltok, csak mikrohullámú net szolgáltatóhoz)
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj! 40-60 ezer Ft, ennyiért láttam Mesh rendszereket
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben? - semmi extraKettő megoldáson gondolkodtam, az egyik egy középkategóriás router beszerzése (pl. RT-AX55) vagy egy mesh rendszer kiépítése (Deco M4) kezdetnek 2 modullal, aztán meglátom, hogy elég lesz-e.
Minden tanácsot szivesen fogadok.
-
tarek
csendes újonc
Sziasztok !
Régóta túrom a google-t de nem találom a választ.
Adott egy szinteltolásos családi ház (4 félszint összesen 180 nm).
Jelenleg Mikrotik hAP ac2 , wAP r, cAP lite eszközökkel és CAPS-Man konfiggal.
Sajnos a Mikrotiknek nem a wifi az erőssége. (ac2 jó, a többi meg sz*r)
Hiányzik a seamless roaming és stabil wifi sebesség.
Ilyen extrákat mint OFDMA,MU-MIMO stb nem is említek, bár határozottan megoldaná a problémákat. (Igéretet se láttam hogy x routerOS-ben majd megérkeznek)
Ahogy jelenlegi eszközök el vannak helyezve az újat is oda mennének.
Avagy :
hAP ac2 = beltér szolgáltatói (telekom 1000/1000 optika ppoe) router mellé/ helyett,
wAP = kültéri AP hátsó teraszon ,
cAP Lite = emeleten mennyezeti AP.
Nemfeltétlen váltanék el Mikrotikről de a sok wifi IoT eszköz miatt (30+) a MU-MIMO hiányával kombinálva eléggé élhetetlen a wifi.
Amennyiben tudtok ax-es cAP és wAP érkezéséről azt szivesen meghallgatom.
Eddig csak Ubiquity-t láttam aminek vannak megfelelő eszközei a painless migrációhoz (eszköz le ,eszköz fel , konfigol), de az ára még visszatart.
Láttam hogy többen meg vannak elégedve az Asus eszközeivel csak itt nincs se mennyezeti se kültéri AP.
Az OpenWRT-t is ismerem amennyiben abban már megvannak a megfelelő pkg-k akkor attól se zárkózok el.
Na szóval, ki milyen rendszert ajánlana a fenti Mikrotik upgradejére? -
Laza...
addikt
válasz
Gubek-Einste #97811 üzenetére
Igen, így van
köszi!
-
-
Laza...
addikt
válasz
Alex91 #97809 üzenetére
Megfogtál, mert lövésem nincs mi a "backhaul", a wikit olvasva meg még zavarosabb lett az egész.
A lényeg hogy a tcomos router (optikai) kell, mert a 3 tv-nek kell a saját router. Ebbe a routerbe menne + a két asus, amiknek a feladata a net szórása a telefonoknak, laptopoknak.
Eddig is így volt, csak nem meshben, és kényelmetlen a váltogatás. Remélem így érthetőbb h mit is akarok.
-
Laza...
addikt
Sziasztok!
Gyors kérdés, hogy megfelel-e nekem az AX1800 (2x)
Tcom router, ez a két router kvázi AP-ként szolgálna. (szolgáltatói xaron kikapcsolva a wifi, mert átlag pár óránként/naponként eltűnik a wifi). Jelenleg egy ax3600 szórja a wifit, de elkerülhetetlen a MESH, és nem Xiaomi felé fejlesztenék. A kérdés tehát, hogy AP-ként, meshben ez a két router jó nekem?
-
hemaka
nagyúr
Üdv.
Az ASUS RT-AC57U-nak van közvetlen utódja vagy ami hasonlóan jó, mint ez?
Jó pár éve használjuk idehaza, sosem kellett még újraindítani sem. De most egy kisebb panelba is szükség lenne ilyenre. xbox, tv lenne rajta lanon és egy notebook/mobilok AC-n, 500-as telekomos optikai nettel. Ha jól emlékszem ez is 20e környékén mozgott akkoriban, kb ilyen árban gondolkodom most is.
köszi. -
Patice
nagyúr
válasz
dbocskai #97800 üzenetére
Igen, így szerintem is felesleges komolyabb rendszer.
Egy jó Mesh rendszer kell, előttem már javasoltak is.
Ha nem ez, akkor AX-es, AiMesh képes Asus routereket érdemes összefűzni.
A telekomos routeren meg csak kikapcsolnám a wifit, az intézze a netet, meg az IPTV-t, az Asusok meg a többit.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Akciós Windows 10 / 11 Pro OEM Licenc Kulcs 100% eredeti, jogtiszta!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA FSP 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged