- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 1 – rizseshús másképp
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sgr_A: Számítógépeim aktualizálása cseréje
- Változások a Prohardveren
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Till@
aktív tag
Sziasztok !
Létezik olyan router 15 000- alatt mi csak vezetékes, gigabites?
-
diegho
nagyúr
Sziasztok
Ha nem kell mesh, akkor egy xiaomi ax1800 tökéletes otthoni használatra?
-
törölt tag
Milyen asus router érdemes most venni az alábbi célokra?
-5ghz wifi
-kicsi torrent (egyszerren 6-8 db seed)
-1Tb 2.5" vagy 2 Tb 3.5" külső tápos HDD usb-n később lehet 4Tb 3.5" lenne
-smb megosztás biztonsági mentésre
-ftp és dlna elérés FHD content megosztáshoz 3-4 felhasználónakAzért asus -ban gondolkodom , mert pár éve volt már, igaz csak wifire és smb-re egy olcsóbb darab és nagyon elégedett voltam vele.
Nyilván nem ágyúval verébre kategória kellene 100 ezerért, de azért ne hajszálon lógjon az összeomlás szélén.Köszi
-
Graphics
Jómunkásember
válasz
redingitell #98393 üzenetére
Igen, működhet.
De a szolgáltató eszközét érdemes ilyenkor bridge módba tenni, hogy ne adjon WiFi-t sem.
Nálam is hasonló, annyi ,hogy nem szintek vannak, hanem távolabbi pontok azonos szinten.
-
redingitell
senior tag
Elengedtem a tp-link vonalat.
Ha az emeleten egy asus ax 53u lesz, a földszinten utp kábellel összekötve egy asus ax 55 akkor ez a kombó müködhet úgy, hogy a készülékek egy wifi hálózatot látnak, és az erősebb jelet kibocsájtó ruterhez csatlakoznak?
(a szolgáltató eszköze az emeleten van, csak a földszinten több készülék csatlakozna a routerre azért gondoltam az ax55-öt oda) -
JulianSinulf
őstag
válasz
domedee #98391 üzenetére
Ebben sajnos sokat nem tudok segíteni, mert pontosan nem tudom a mesh-t sem.
Ami infóval találkoztam, az alapján a tp-link-en belüli családok is csak önmagukkal kompatibilisek, másik családdal nem.
Hogy a Xiaomi is így játszik e, esélyes.
Régen egy hotelban laktam. Amerre mentem, mindenhol rajta lógott a telóm a wifin. Pedig ott több különböző márkájú router szolgálta ki a vendégeket. Az SSID ugyan az volt. Nem tudom, hogy csinálták meg, hogy a kliensek gond nélkül vándoroljanak a routerek között.
Nekem úgy tűnik, hogy az AIoT már egy másik család. -
domedee
senior tag
válasz
JulianSinulf #98390 üzenetére
Elvileg igen, vissza lehet küldeni 14 napon belül. Majd ki akarom próbálni, csak azon gondolkoztam, hogy mindegyik Xiaomi AX-es mesh router tényleg kompatibilis-e egymással. Még a Xiaomi oldalán levő kevés infó sem egyértelmű erről.
1.Q: Mi Router AX1800 and Mi AIoT Router AX3600’s Mesh function Introduction
A: Mi Router AX1800 and Mi AIoT Router AX3600 only support networking between the same models, such as 2 Mi Router AX1800 networking or 2 Mi AIoT Router AX3600 networking.
2.Q: Introduction to the Mesh function of routers released after Mi AIoT Router AX3600
A: Routers released after Mi AIoT Router AX3600 support mesh networking with different models of routers, but do not support mesh networking with older router models, such as Xiaomi Router AX3200 and Mi Router AX9000 can be networked while Mi Router AX9000 and Mi Router AX1800 Networking is not possible.Ugyanakkor találtam a neten videót, ahol AX3600 és AX1800 volt mesh-ben, meg az AX1800 az AX3600 után jött ki. De az is igaz, hogy az AX1800-ból volt két model, a feketer torony (CN) és a fehér tégla (Global). De mire gondol a költő, amikor AX1800-ról beszél?
Emiatt érdeklődök, hogy a mesh összerakható-e eltérőtípusú routerekkel. Ha igen, akkor is melyik antennája legerősebb? Mert ha az AX1800 megy is, hátha egy újabbal még jobb kapcsolatot tudna.
-
JulianSinulf
őstag
válasz
domedee #98389 üzenetére
Úgy tudom, hogy neten véve 14 nap visszaküldésed van.
Boltban véve 3 napod.
Indokolni nem kell.
Azt nem tudom, hogy Magyarországon az online kereskedők el szoktak e térni ettől pozitív irányban. Németországban gyakori a 30 nap, de néhány helyen a 100 nap is. És nagyon gyakran állják a visszaküldést is.
Esetleg a meglévők közül egyet kirakni, egyet felvinni, csak a próba kedvéért. Adna némi támpontot. -
domedee
senior tag
válasz
JulianSinulf #98388 üzenetére
Naja, kötekedő szomszéd jobban lehet, ezért is gondoltam én is wifire. Az nem látszik kintről és nem is kell annyit "szerelni", mint brámilyen más megoldáson. Az sem baj, ha nem túl acélos a net, csak egy HD-stream átmenjen (netflix/d+/youtube) rajta és ezért kérdeztem, hogy melyik wifis mesh router lehet elég. Még csak 4K sem kell. Hátha már valaki játszott hasonlót panelben.
Megvenni a routert és rájönni, hogy nem viszi át rendesen, az lenne csak a bosszantó.
-
JulianSinulf
őstag
válasz
domedee #98387 üzenetére
Nem tudom. Vannak készülékek, melyekre külön antenna köthető. De lehet, hogy már az is elég lenne, ha a készülékek kint lennének az erkélyen. Igen, ehhez kell LAN-t és tápot is kivinni. Vagy a készüléket lakáson belül tartani és antennakábelt kivinni. Itt törekedni kell a rövidségre. Akár próbából is ki lehetne vinni egy készüléket és megnézni, hogy úgy fent milyen a jelerősség. Egyáltalán érdemes e benne gondolkodni.
Volt, hogy antennát tettem egy router antennája helyére, hogy jobb kapcsolatot érjek el. Nem volt drága az antenna. Nagyjából 20x20 cm-es lehetett és úgy 1-2 cm vastag. Kicsit segített. A másik készülékre nem tehettem antennát, mert nem az enyém volt. És sajnos azt sem engedték meg, hogy UTP kábelt húzzak ki. Ráadásul két router is kellett. Egyiken volt ez az antenna, a másik meg volt a wifi hozzáférési pontom. Az első router vásárlásánál nem tudtam, hogy a két antenna nem azt jelenti, hogy "két wifi hálózathoz" csatlakozhatok. Ahhoz két wifi modulnak is lennie kellett volna a készülékben. De az nem volt.
Ez nem annyira feltűnő, és, ha valaki reklamálna, rá lehet fogni, hogy "otthoni" hálózat két lakás között, aztán nem kell beengedni senkit.
A kábellel az a gond, hogy abba tényleg beleköthetnek. Ilyen szempontból az épület tulajdonosát kellene megkérdezni a lehetőségekről. Azt a kábelt valahogy rögzíteni kell a falhoz. Olyat venni, ami ellenáll az időjárás viszontagságainak. És még ki tudja, hogy milyen előírások vannak.
Most nem rendőrt játszom, mert az nekem sem tetszik, hogy itt egyesek elviszik a témát arra, amerre nem kellene.
Viszont rosszakarók bármikor lehetnek. Vagy egyszerűen csak irigyek, kötekedők és bejelentők. Én inkább ettől tartanék. -
domedee
senior tag
válasz
JulianSinulf #98384 üzenetére
Ez csak még több vacakolás lenne szerintem. Kellene egy jelerősítő, ami wifiből wifit csinál, majd ugyanezt fent újra. Amikhez még 220-at is kellene vezetni, ha adott esetben nincs elég hosszú tápkábele az erősítőnek. És a kinti antennához fúrni kellene a vezetékének, de akkor már ha fúrok, egyszerűbb egy lan-kábelt átvinni kint. Érzésre meg még jó drága is lenne.
-
Laza...
addikt
Nagyon OFF, de miért akar mindenki önkéntes rendőr lenni?
-
domedee
senior tag
válasz
dudika10 #98381 üzenetére
Amúgy nem vacakolnék vele, ha nem a gyerek a nagyinál eset lenne.
Mondjuk megnéztem az aszf-et, de arról nem nyilatkozik, hogy a szolgáltatást mennyire terjeszthetem ki az ingatlanon kívűlre saját részre.A használat jogosságához meg pluszban: szegény nagyi jogosulatlanul elszenvedi a Zigi és Sharkot, ha szigorúan nézem...
-
dudika10
veterán
válasz
domedee #98379 üzenetére
Sajat ingatlanon kivuli megosztas szabalytalan a szolgaltato elozetes beleegyezese nelkul. Akar a nagyival, akar a szomszeddal, akkor is, ha a sajat ingatlanodon belul van a router.
A szerzodesi feltetelekben vilagosan benne van.A sajat gyerekeid a nagyinal vegulis hatareset.
-
Graphics
Jómunkásember
válasz
dudika10 #98377 üzenetére
Mert szabályosra nem tudtam.
Én nem tudom, kié, hogy a lakás. A többit tudja ,ha akarja. Most ha én netántalán beállítok egy vendégwifi-t és szórom a netet vakvilágba, arról is kell szólnom a szolgáltatónak?
Vagy ha mi a szomszéddal WiFi jelszót cserélünk, mert mondjuk így adja ki mindkettőnknek?
-
-
domedee
senior tag
válasz
Alex91 #98373 üzenetére
Nem tud annyival többet a router antennája? Már csak a mérete okán is, mint a mobil kis cucca?
#kpityu2: volt eszembe a kábel is, de nem biztos, hogy belemennének (a nagymamához kellene átvinni), illetve az elvezetés se lenne egyszerű nálunk, ha egyáltalán tudnám úgy, hogy ne lógjon, látszódjon a lábel, amíg kiért az erkélyre, majd fel és újra be a fenti lakásba.
-
kpityu2
őstag
-
domedee
senior tag
Sziasztok!
Adott a képen levő panel lakás (digi 1G-s FTTH net), a megjelölt helyeken 1-1 Xiaomi AX1800 (a fehér tégla, nem a fekete torony verziós + global fw). Ezek mesh-ben vannak, kábelen összekötve. Nagyjából jól is működik, de felmerült, hogy jó lenne összekötni meshben egy ugyanilyen elrendezésű lakással, de két emelettel feljebb (szóval +1 panel szint közöttünk van).
A mostani lakásban levő routerek pozícióját fixnek venném és ez a lakás a fontosabb. Itt legyen jó lefedettség és gyorsaság. A másikban csak "sima" netezés lenne + streaming, a routerek viszonylag szabadon elhelyezhetőek (ameddig elér a konnektorig), de csak wifi lehet a backhaul.
Signal level:
Mi lenne a legjobb megoldás megtenni ezt? Ha lehet, megtartanám a mostani két Xiaomi AX1800-at és ezt egészíteném ki plussz egységekkel. Ahogy olvastam maguk az AX1800-aknál max 4 eszköz tud mesh-t csinálni egyben.
Árban a szükséges minimum a keret, de nincs értelme elszállni a netes sebesség/késleltetés/... mi miatt.
Többféle ötletet is figyelembe vettem, de pl nem tiszta (még a Xiaomi oldalát is feltúrva), hogy most akkor kompatibilisek-e az újabb AX mesh routereik visszafelé az AX1800-val.
A másik fő gondom (főleg gyakorlati tapasztalat hiányában), mennyire megvalósítható egyáltalán, hogy wifin át lehet lőni ezt végülis 3 szinten panelben mesh wifi hálóban?
Pl.
+ 1/2 db AX1800 a fentebbi lakásba, a mostaniak "felett"
AX3600: fő router (a képen a lentebbi router helyén) és fentre AX1800(ak)
AX9000: fő router (a képen a lentebbi router helyén) és fentre megy az egyik 5G sávja, amit fog egy AX1800, a másik 5G sávja osztja a lenti lakásban a netet wifin
4db AX3000 a mostani routerek helyén és fent is "ugyanott"
... vagy bármi értelmes javaslat egy elborultötletre?
-
JulianSinulf
őstag
válasz
Gubek-Einste #98367 üzenetére
Köszi! Akkor ez lesz.
-
válasz
JulianSinulf #98362 üzenetére
Ha nem feltétel az egységes wifi akkor bármilyen router megfelelő lesz AP módban.
-
-
válasz
Asztee #98344 üzenetére
"A AX86-oson Merlin fw van, nem tudom a 2.nak kötelező-e az hogy legyen hozzá Merlin, de gondolom ártani nem árt."
Nem kötelező, sőt, nem is igen fogsz találkozni a node GUI-jával, úgyhogy (szerintem legalábbis) nincs jelentősége annak, hogy a node-on Merlin legyen.
Nálam is így van: AX86u Merlinnel a router, AX92 AsusWRT-vel a node.
MaCS
-
JulianSinulf
őstag
válasz
Gubek-Einste #98361 üzenetére
Köszi!
Az összefoglalóban olvasottak alapján pont attól féltem, hogy csak Fritz eszközt választhatok.
Amit ajánlottál, az nem igazán felel meg a kívánalmaknak. Legalábbis nekem úgy tűnik, hogy nem LAN kábelen keresztül csatlakozik egymáshoz a két készülék, így az 1 Gbit erősen kétséges. A rajta lévő két csatlakozó a kliensek kiszolgálására való. Legalábbis a promó anyagból nekem ez jön le.
Nincs olyan eszköz, ami nem csak a saját márkájával, fajtájával kompatibilis? Valami univerzális? Ez esetben akkor belefér a számomra kevésbé ismert márkák készülékei is, akik hajlandóak voltak valami univerzálisabbat csinálni.
Vagy, ha kiveszem a telefont az egyenletből, akkor a szobában lévő wifis eszközökre beállíthatom fixen a közeli eszköz wifi-jét, azok nem fognak vándorolni, de fontos, hogy a hálózat minden tagja lásson mindenkit.
Fritz-re csatlakozva van másik gép, amiről el kellene érnem az új eszközre csatlakozó nyomtatókat és az ott lévő számítógépet is gond nélkül. A legjobb lenne, ha a hálózaton lévő eszközök megtartanák a már fixált IP címüket.
Esetleg, ha kapok némi támpontot, hogy milyen paraméterekre figyeljek a leírásokban, akkor magam is sokkal jobban utána tudnák nézni. Vagy ez ilyen olvass el minden cikket és tesztet a készülékről program lenne? -
válasz
JulianSinulf #98360 üzenetére
Az elsődleges eszköz miatt a FRITZ!Repeater 3000 AX ami szóba jöhet.
-
JulianSinulf
őstag
Sziasztok!
Router-t szeretnék venni, de egyelőre nem tudom, hogy melyik lenne jó nekem. Ebben kérném a segítségeteket!
■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva? Elsősorban egy szobában lesz. De nem lenne baj, ha átmenne a szomszéd helységbe is a jel, ami 10 méteren belül van és valószínű, hogy tégla. Vízvezeték rendszer kérdéses, 1 méter magasságig van néhány cső, de nem tudom, hogy itt megy e fel a következő lakásba vagy máshol. Nem egyforma a két lakás elrendezése.
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? Ezek közül mennyi az AX (WiFi 6) szabványt ismerő telefon, tablet vagy laptop? Egy wifi 6-os telefon van, ennek kellene a szomszéd helységben gyorsabbnak lennie. Időnként lenne egy RPi4-es rácsatlakozva. A hely közelsége miatt lehet, hogy inkább kábellel, mint wifivel. Van egy wifis Espon nyomtató és egy 3d nyomtató, ami szintén wifis. Tudtommal egyik sem tudja az 5 GHz-es sávot. Néha egy Surface Pro 7 is lóghat rajta, de így fejből nem tudom, hogy mi a wifi szabványa. Ami fontos, hogy rá lenne kötve egy számítógép, aminek ki kell tudnia használni az 1 Gbit-es adatátvitelt kábelen.
■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz? 1 Gbit.
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj! Természetesen a minél olcsóbb megoldás érdekelne, de 100€-nál nem szeretnék többet rákölteni. Sőt, jobban örülnék valami 50€ körülinek. De gagyit sem akarok. Vagy amelyik nem bírja a tempót, a klienseket, gyakran kell újraindítani, resetelni. Legyen stabil napi 24 órában az év 365(+1) napján.
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben? Nem szeretnék több SSID-t és azok váltogatását. Szóval a router-nek a fő router SSID nevét kellene használnia. A telefonnak és a többi eszköznek meg arra kellene csatlakoznia, ami az erősebb és stabilabb (ezt a telefon teszteli és, ha nem elég stabil, akkor képes átváltani 5G-re). A két router-t mindenképp kábellel akarom összekötni, hogy meglegyen a sebesség. Nem szeretném, ha két hálózatom lenne. A fő router szolgáljon ki minden eszközt, mintha a másik router ott sem lenne. Ez fontos, hogy ne legyen bonyodalom az IP címekkel és az eszközök elérésével, mert a fő router-en is lóg pár eszköz.
4+1 LAN csatlakozó legyen rajta legalább. 4 felé "osztja" az 1 "bejövőt". Legalább 1 Gbit-esek. A "bejövő" lehet gyorsabb is.
A fő router egy Fritz!Box 6690 kábel modem-router és egy port tudja a 2,5 Gbit-et is.
Nem tudom, hogy a kevésbé ismert router-ek mennyire megbízhatóak, a kínai márkákkal (Xiaomi, Huawei) szemben, hála a propagandának, elbizonytalanodtam. És volt két rettenetes Huawei készülékem is. Szóval ezeket csak akkor, ha 100%-ra azt mondjátok, hogy megbízhatóak.
Ti mit ajánlanátok? -
FireFox1996
őstag
3 hónap után bedöglött a router USB része (ASUS TUF-AX3000 V2), nem ismeri fel a vinyókat, lefagyott a router ha bedugom, de a hálózati rész még jó működik.
A szervíz 30 nap után sem tudott mit csinálni vele. Valsz, hogy a bolt (euronics) visszafizeti a pénzt.
A router nekem megfelelő volt ezekre a feladatokra: kábel net, wifi, médi szerver, torrent.
Kérdésem az, hogy ennyi pénzért (40k +/- 5k) továbbra is maradjak ennél a típusnál, vagy van jobb? -
Graphics
Jómunkásember
Frissítés érkezett az AX53U-hoz.
ASUS RT-AX53U Firmware version 3.0.0.4.386.68526
Verzió 3.0.0.4.386.68526
38.33 MB
2023/02/07
1.Improved JP SKU initial setup process.
2.Improved system stability.
3.Fixed multi-language related GUI bugs.
4.Improved AiMesh stability.
5.Fixed IPSec VPN related performance issue -
kerekes.pter
csendes tag
Ja látom már akkor is kell a link aggregáció a router-en.
-
kerekes.pter
csendes tag
válasz
Gubek-Einste #98352 üzenetére
Most nézem hogy magában a DSM-ben lehet csinálni bound-ot ami összekapcsolja a 2-őt rádugva a két lan portra ekkor nem dupla annyi lesz a sebesség?
-
válasz
kerekes.pter #98351 üzenetére
Asus fronton a következő típusok jók lehetnek neked: TUF-AX3000v2, ROG Rapture GT-AX6000 vagy az AX86U.
-
kerekes.pter
csendes tag
válasz
Gubek-Einste #98350 üzenetére
Rá szeretnék kötni egy két lan portos synology NAS-t így meg lenne az értelme a 2000 mbit/s sávszélességnek ha aggregálva lenne.
-
válasz
kerekes.pter #98347 üzenetére
Miért kellene tudnia?
-
kerekes.pter
csendes tag
Sziasztok
Olyan kérdésem lenne hogy a Tp-link ax90-en tényleg nincs link aggregáció?
Válaszokat köszönöm.
-
Asztee
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #98345 üzenetére
Ez szerint 3 AX1800-as is van.
-
-
Asztee
aktív tag
Sziasztok!
Második router-nek milyet ajánlanátok ? A mostan router-em RT-AX86U. A másodiknak 10-12 IoT device-szal ,egy Alexa-val (néha Spotify) és 1-2 arra mászkáló mobillal kellene megbirkóznia ,szóval szerintem nem kell egy erőmű ,de azért ne is legyen nagyon gagyi.
A AX86-oson Merlin fw van, nem tudom a 2.nak kötelező-e az hogy legyen hozzá Merlin, de gondolom ártani nem árt.
Ha az AiMesh-nél mind a két routernek ugyan az az SSID-ja , attól még betudom valahogy manuálisan állítani néhány eszköznél ,hogy melyik router-hez csatlakozzon ? -
Tompika777
senior tag
válasz
KoviE92 #98342 üzenetére
Ezt előre nem lehet tudni,csak nálad fog kiderülni.
Szerintem rendeld meg online,és ha nem megfelelő,akkor simán visszaküldöd.Nem lehet általánosítani,hogy ez erősebb,az meg gyengébb márka szerint,valakinek lehet pont ellenkező tapasztalata van.Sokan elfelejtkeznek róla,hogy az újabb routereknek szigorúbb sugárzási normáknak kell megfelelni. -
KoviE92
csendes tag
válasz
#46824192 #98341 üzenetére
Sziasztok!
Jelenleg van egy TP-Link Archer C7 V2 routerem amit szeretnek lecserelni (megbizhatatlan mukodes miatt), es akkor mar Wifi6-ot tamogato routerre gondoltam. Neztem a TP-Link Archer AX23 routert, az ASUS RT-AX55-et illetve nemreg lattam itt, hogy valakinek ajanlottak az ASUS RT-AX1800U-t.
Amire szuksegem lenne, hogy atmenjen 1 falon keresztul kb. 5m-re. Vajon melyiknek a legerosebb a hatotavolsaga? Tobb helyen is olvastam, hogy sokan nincsenek megelegedve az Asus routeruk hatotavolsagaval, igy kicsit tartok az Asus routerektol. Meg sosem volt Asus routerem. Esetleg ha van olyan aki mindkettot hasznalta mar es van osszehasonlitasi alapja azt szivesen elolvasnam. Koszi elore is. -
törölt tag
Helló!
A két Tp link switch közül melyik az ajánlott (ajánlottabb)?
[https://www.tp-link.com/hu/business-networking/litewave-switch/ls1005g/#specifications]
[https://www.tp-link.com/hu/business-networking/unmanaged-switch/tl-sg105/#specifications]
Az előbbi (most olcsóbb (emag 4890Ft)) , műanyag házas , és a leírásban.
Csomag puffer memória1.5 Mb / IEEE 802.3i/802.3u/ 802.3ab/802.3xUtóbbi drágább , fámházas , Csomag puffer memória1Mb /IEEE 802.3/802.3u/ 802.3ab/ 802.3x
Nem tudom mennyire hátrány itt a kissebb puffer, de ha több az gondolom soha sem baj.
Ezen kívül van valami buktója valamelyiknek? -
válasz
Eztis_Aztis #98336 üzenetére
Tápellátás a kamerákhoz hogy van megoldva? NVR van, vagy csak a kamerák magukban? Routernél van fix 230V? Kábelezés lehetséges a router/NVR és a kamerák között? állandóan van a területen jelenlét, vagy hosszabb időre akár teljesen elhagyatott? Őrzés ilyen esetben van? Aktív eszközöknek (router/NVR/stb.) van jól zárható helyiség?
-
Graphics
Jómunkásember
Nem rossz ez az AiMesh, de még össze kell hangolni a távolságokat, mert van, hogy a távolabbi eszköz dob, viszont ott meg nincs elég kraft.
De lehet majd megpróbálom fixálni, ha lehet olyat, hogy engem mindig csak a közelebbire tegyen a mobillal
-
redingitell
senior tag
válasz
Gubek-Einste #98320 üzenetére
2 db 12-es téglafalon keresztül, kb 7m távolságban 1 db tv, 1 inverter, 3 mobil telo, egyéb igények nincsenek, nagyon max 30k összeg a keret
-
Sziasztok!
Segítséget kérnék, hátha van valakinek konkrét tapasztalata vagy ötlete a témával kapcsolatban.
Dunakeszin egy viszonylag hosszabb telken (80 méter) kéne a kamerákat távolról elérnem, de sajnos az ipari router amit vettem, Teltonika RUT950 erre nem alkalmas. A probléma igazán ott kezdődik, hogy mobilhálózatról üzemelne, de a CAT 4 miatt csak csordogáló internet van. Vodafone hálózat. Szóval összetett a probléma. Javaslatok esetleg 4g LTE routerek kapcsán, illetve a jó hatótávolságra kéne. Egyébként a telken jelenleg nincs semmi, tehát nem árnyékol vagy zavar be a képbe semmi se.
Válaszokat előre is köszönöm!
-
-
pappfer
csendes tag
Az itt olvasottak alapján egy AiMesh rendszert állítottam be. Ezúton is köszi a sok-sok infót!
Fő router: Asus TUF-AX5400
Másodlagos (Mesh csomópont): Asus RT-AX1800U
Gigabites, optikai kábeles Digi internet. Ethernet backhaul.Digi router modem üzemmódban van, a LAN1 portja csatlakozik a TUF-AX5400 WAN portjába. Eddig csak így használtam a netet. Ma érkezett a másik router, és beállítottam az AiMesh-t: az AX5400 egyik LAN portjából kábellel az AX1800U WAN portjába. Sikeresen beállítottam, bár fura volt, hogy alapból nem az Ethernet backhault használta, külön be kellett állítani.
Főbb eszközeim: 2021-es Macbook Pro M1 14" és egy Samsung Galaxy S22 mobil. Mindkettő speedtestje 94/94 Mbps körül maximalizálódik.Az AiMesh menüben a fő routerre klikkelve látom az alábbi képet. Mindegyik sárgával jelölt port vagy 10 Mbps-t, vagy 100 Mbps-t ír.
Ez mitől lehet? Az összes kábel CAT6A SFTP.
Az előfordulhat, hogy rosszul krimpeltem fel a kábelt (a 8 érből valamelyik nem csatlakozik), vagy ebben az esetben egyáltalán nem működne? Vagy mi okozhatja ezt a problémát?
-
válasz
Tompika777 #98328 üzenetére
Nagyon jót linkeltem, a gyártó nevét nem sikerült eltalálnom.
Szóval TP-Link AX90 az akciós. (Nincs is Asus AX90. Még.) -
norba69
senior tag
Nem a sebességgel volt gond, az megvolt.
A fő bajom az volt, hogy vagy a letöltés arányában állítottam be a load balance-ot, és azt kimaxolta, viszont a feltöltés a kisebbiket maxolta, a nagyobbat meg csak részben terhelte, vagy fordítva, a feltöltés arányát beállítva az jó volt, a letöltés meg az egyiknél maxxal ment, a másik meg csak részben volt terhelve.
Ha két egyformán asszimetrikus neted van, akkor jó, vagy ha nem bánod, hogy valahol hagysz benn sávszélességet.
A másik, amivel birkóztam, az a két port összefogása a nagyobb sávszélesség eléréséhez, az akkori alaplapi és pci-x kártyáimmal nem volt igazán stabil. -
-
válasz
redingitell #98314 üzenetére
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben? -
norba69
senior tag
Ubi ER-12-vel sokáig próbáltam 1000/1000 T-home és 1000/300 Digi netet load balance-al használni, de sehogy sem volt tökéletes.
Most van egy szerverem 3 db 10Gbe hálókártyával, az bírja
Az általad belőtt áron csak nagyon erős kompromisszumokkal fog menni, és nem lesz meg a wan- lan gigabit átvitel. -
Puro
aktív tag
Sziasztok,
két szolgáltatótól is kapom a netet, szeretnék valami dual wanos routert itthonra. Feltétel, hogy wan portról lanba gigabittel menjen a net és 20-25k max ár. Ezt néztem ki, ez megfelelő a célra? Használok egy asus ax1800u-t, abban a dual wan elég gyenge, mert a nat boost ilyenkor inaktív. De lehet ez a tplink se bírná -
redingitell
senior tag
Sziasztok! 200as kábelnet mellé milyen router javasolt? Fő feladata wifin keresztül 4k filmek továbbitása lenne
-
penge111
addikt
Sziasztok! 52 m2 panel lakásba szeretnék routert, a régi megfáradt. 300-as netünk van. 2 beton falon - kb 10 cm mindkettő - kellene átmennie a jelnek, mert a lányom panaszkodik, hogy a szobájában mostanában ninca vagy nagyon gyenge a wifi. Ez elegendő:
[link] Válaszokat köszönöm előre is! -
MikeWazowski
veterán
válasz
Tompika777 #98310 üzenetére
-
Tompika777
senior tag
válasz
MikeWazowski #98309 üzenetére
A leírásában biztos benne van,de tippelve dedikált iOT eszközökhöz. Amúgy jó router,ha nem szeretnéd a hálózatot mesh-re bővíteni,mert ott a TP-Link nagyon kompromisszumos.Tehát önálló felhasználásra szuper,mesh-re meg sokkal inkább Asus a nyerő.
-
TOZ
addikt
Kimerito es friss cikk a temaban:
https://dongknows.com/best-wi-fi-6-routers/
En mostanaban sokat matekoltam ezen, es arra jutottam, hogy ebben az arszegmensben (es nalam az Asus feltetlel volt, mast nem neztem) az AX86S a jo valasztas.
Esetleg TUF AX5400 vagy mi, de ez sem olcsobb mar annyival. -
jack982
senior tag
válasz
MikeWazowski #98302 üzenetére
nem fogsz csalódni a routerben.
amúgy ott a 14 napos elállás, ha mégse jönne be valamiért. -
Tompika777
senior tag
válasz
MikeWazowski #98302 üzenetére
A jel erőssége nem antenna szám függő,egészen más okból van rajta hat antenna,szóval arra,hogy erősebben szórná a delejt abszolut nincs semmi garancia...EU-s sugárzási határértékek vannak,amit nyilván a gyártóknak be kell tartani.
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Formula-1
- Padavan firmware
- Óvodások homokozója
- Milyen légkondit a lakásba?
- Öngyilkossághoz adott útmutatókat a ChatGPT, perelik az OpenAI-t és Altmant
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OLED TV topic
- World of Tanks - MMO
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- További aktív témák...
- GIGABYTE RTX 4080 SUPER 16GB GDDR6X GAMING OC - Gari 2027.12.10. -ig - Eladó!
- ASUS GTX 1060 6GB GDDR5 ROG STRIX OC Eladó!
- ASUS RX 5700 XT 8GB GDDR6 ROG STRIX OC Eladó!
- Western Digital Blue SA510 500GB SATA3 - Új, bontatlan - Eladó!
- Crucial T500 PRO 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, Hűtőbordás - 7400-7000 MBs - Eladó!
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Alphine Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3024, 91% Akkumulátor
- Csere-Beszámítás! Playstation 5 Lemezes kiadás!
- 25+ típus!!! Lenovo ThinkPad, X1 carbon, X1 Yoga 5-12. gen 12,5-15" all-in-one, Workstation, stb.
- Update 08.29. - Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest