Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Én és a számítógép
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
janos666
nagyúr
válasz
salytmasztor #45997 üzenetére
Én csak általánosságban elmélkedtem, a gyakorlati tudásom erősen hézagos.
Azt pl. tudom, hogy ha megnézem itt a saját jelenlegi router-em:
https://wikidevi.com/wiki/TP-LINK_TL-WDR4300
akkor kiderül, hogy ilyen switch van benne: AR8327N
és ami a doksiból itt most nékünk érdekes:
- Line rate hardware NAT (AR8327N)
- QoS support with four traffic classes based on port, IEE802.1p, IPV4 TOS, IPV6 TC and MAC addresses
Azt is tudom, hogy a gyári TP-Link firmware használja a hardware-NAT képességet, arról viszont már fogalmam sincs, hogy a beépített QoS-t funkció kamatoztatható-e vele, vagy az a gyári firmware-ben is szoftveres. De úgy rémlik, hogy ott alapvetően inkább sávszélességet lehet merev számszerűséggel limitálni, nem prioritási osztályokat felállítani, szóval úgy sejtem, hogy vagy nem, vagy legfeljebb is csak részben (de nem igazán ismerem a gyári szoftvert, lehet hogy mindkettőt lehet?).Engem csak azért kezdett most érdekelni, mert nemsoká duplázok a neten, a szoftveres NAT és QoS pedig épp csak elég volt a mostanihoz. Szóval vagy át kell állnom a gyári OS-re, vagy esetleg venni egy új router-t, amiben jelentősen erősebb a CPU (nem is tudom elég-e egy erősebb, vagy igazából dual-core kéne, ha ragaszkodom az OpenWRT-hez) + akkor már erősebb WiFi rádió, mert eddig megvoltam vele, de elférne egy izmosabb.
-
UnSkilleD
senior tag
válasz
salytmasztor #45997 üzenetére
igazán jó qos gyárilag csak a jóval drágább cuccokban van, ami jó alternatíva az az openwrt valamelyik qos megoldása lehet
-
szistvan177
csendes újonc
Hali!
Lenne 1 kérdésem.
Az első kérdésem, hogy rendeltem DIGINet 100 Pro-t ami ami 100 / 100 Mbps de a garantált 50 / 25 Mbps csak wifizésre gondoltam használni 1 db laptop, 1 db okostelefon és 1 db okostévéhez. Társasházi panelban lakom és sok itt más hálozat. Milyen routert tudnátok nekem ajánlani? -
salytmasztor
aktív tag
válasz
salytmasztor #45959 üzenetére
Janos666 / Gubek-Einste, ha lehet, választ kérnék az utolsó két QoS-es kérdésemre.
Köszi. -
Multibit
nagyúr
válasz
kicsi.potty #45995 üzenetére
Tehát minden wifi-n. Ahhoz, hogy kihasználd a teljes letöltési sebességet AC-s router (nem AC750, hanem minimum AC1200) kell! Ehhez természetesen AC-s kliensekre is szükséged lesz (AC WLAN kártya/USB stick a laptopokba, AC-s tablet, AC-s telefonok). Ha marad az N-es wifi, akkor feleslegesen fizetsz a 240 Mbps-ért.
szerk:
Ha AC-re rendezkedsz be, az UPC eszközét bridge módban kell használnod. -
Multibit
nagyúr
válasz
kicsi.potty #45993 üzenetére
A laptopok kábelen vagy wifi-n csatlakoznának?
-
kicsi.potty
csendes tag
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy UPC Fiber Power 240/20 Mbit/s-os (garantált 60/5 Mbit/s) internethez milyen routert ajánlotok? 75nm-es lakásba kellene, kb. 8 device-t kellene szolgálnia (2-3 laptop, tablet, telefon).
Fontos a gyors letöltés és a megbízhatóság.
A válaszokat előre is köszönöm.
-
janos666
nagyúr
válasz
Apollo17hu #45991 üzenetére
Ez az InSSIDer kicsit átverős is lehet, mert én úgy vettem észre, hogy csak a szabványos IEEE 802.11 WiFi AP-ket látja, a proprietary protokolok rádióira (mint pl. a Mikrotik nstremeés nv2, de biztos van még más gyártóknak is hasonló) nem rajzol semmit.
Példaképp, én sohasem tudtam volna meg, hogy igazából mennyi forgalom van itt körülöttem 5GHz csatornákon is egy vidéki kis faluban, ha nem játszogattam volna tesztképp a Mikrotik SXT-kkel bent a házban is, mielőtt kiraktam őket (ott pedig nyilván még több dolgot látnak, néhány 20MHz-es csatorna gyakorlatilag dugig van).
-
Apollo17hu
őstag
válasz
Intruder2k5 #45965 üzenetére
Szia!
Kipróbáltam volna ezt az insider programot, de nem tudtam használni. Ehhez ugye eleve kellene valamilyen router, ami alapján az insider fel tudja mérni a közeli hálózatokat?
Telefonomat viszont megnéztem, és két erősebb mellett kb. 1 tucat gyenge wifi szórja a jelet:
Ez alapján eldönthető, hogy milyen routerben érdemes gondolkodnom?
-
szegto
senior tag
válasz
Gubek-Einste #45989 üzenetére
1-2-3 eszköz fog rácsatlakozni Wifin, nem lesz túl nagy igénybevételnek kitéve, tehát nem akarok több 10 ezret rászánni, max 15-20.
Erről az Asus RT-N18u-ról jókat olvastam.
A mostani router valami nagyon régi TP link, ezt szeretném lecserélni, ugyanis a lenti szinten már nagyon gyenge a wifi jel... vagyis eddig is gyenge volt.
Milyen külső antennára gondoltál? Tudnál típust írni esetleg?
Ez az antenna a routerre közhető simán a gyári helyére?Üdv
-
válasz
szegto #45982 üzenetére
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Mennyi lenne a beszerzésre?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná a netet?
Repeater-ből inkább egy normál méretű külső antennás típus lenne ajánlott. Az ilyen konnektorban dugós típusokkal főleg az a baj, hogy a konnektor a padló közelében és/vagy rejtett helyen van ami jelentős árnyékoló tényező. A másik jelentős hátrányuk, hogy beépített kicsi antennákkal rendelkeznek azáltal gyengén veszik az elődleges eszköz által üzemeltet wifi hálózatot és gyengén is tudják csak továbbítani azt, valamint a lefedett terület sem lesz olyan nagyságú mint a normál méretű külső antennás eszközöknél. Repeater-nek a legjobb egy normál wifi router-t használni, van amelyik gyári firmware-rel is képes rá (Asus N12 D1, TP-Link 743ND) de a legtöbb csak CFW telepítésével tehető rá alkalmassá. Kaphatóak multifunkciós AP-k is amelyek szintén tudják gyári firmware-rel a repeater módot is de az áruk ugyan annyi vagy több mint a sima wifi router-eké így nem éri meg a megvásárlásuk, a wifi router-ek előnye, hogy később még router-ként is lehet őket használni.#45985 barcasattila
Ajánlott router-ek 20k-s határral:
5 GHz-s wifi nélkül: Asus N18U vagy TP-Link 1043NDv2/v3
5 GHZ-s wifivel: Asus N56U, TP-Link 3600/4300
20k felett: Asus N65U/N66U/AC55U/AC56U/AC66U/AC68U/AC87U, TP-Link Archer C5/C7/C8/C9 -
válasz
barcasattila #45985 üzenetére
Szia!
Akkor szerintem egyértelmű, ugyanezt, csak az újabb verziókat, tehát v2 vagy v3.
-
barcasattila
csendes tag
Sziasztok!
Gyengélkedik a tp-link wr1043nd routerem. Nagyon meg voltam vele elégedve. Milyen típust ajánlotok helyette a kategoriájában? -
Gabesz87
veterán
válasz
Intruder2k5 #45979 üzenetére
Hát igen, én is nagyon néztem, amikor megláttam a hálózatok számát, hidd el!
Sajna most még nem tudok 5 GHz-re átállni, mert a telefonjaink (Lumia 735) nem tudják
A laptopba még csak-csak tudnék szerezni egy 5 GHz-re képes wifi kártyát. A TV meg tudja. Szóval majd a köv. telefoncserénél jöhet szóba max. az 5 Ghz.
Annyi megoldás, lehetőség jött már szóba (repeater, range extender, powerline), hogy tanácstalan vagyok. És nem akarom fölöslegesen ölni bele a pénzt. Próbáltam, hogy a 941ND-re tettem DD-WRT-t, hogy beállítsam repeaterként, de nem sikerült szerintem. Konkrétan nincs is benne repeater mód (alternatív megoldásként Client+Virtual AP kombót csináltam, de vagy nem jól, vagy nem működött, passz). -
szegto
senior tag
Üdv.
2 szintes családi házba szeretnék venni viszonylag nagy hatótávú routert, vagy olyat amivel mind a 2 szinten van elegendő wifi térerő.
Mit javasoltok, mivel érdemes próbálkoznom?
Tudom hogy sokmindentől függ, de hajlandó vagyok valamilyen extendert is használni. (TP-LINK TL-WA850RE)
Router a felső szinten + extender az alsó szinten ahol jó a jel? Vagy van más mód amivel ezt véghez tudom vinni?
A router teljesen jó ha alap funkciókat lát el, tehát usb + ilyen-olyan high tech cucc nem kell bele, de egy 300 Mbit/s legyen meg.Ha valaki tudna segíteni, vagy adni pár típust amit érdemes lehet szemügyre vennem, megköszönném.
Üdv.
-
madgie
titán
-
madgie
titán
válasz
Gubek-Einste #45977 üzenetére
Hasonló kockaházban lakunk, a bal alsó sarokban lévő szobában van a router, mert csak oda fér falbontás nélkül (és ott a PC is), a jobb felső konyha és fürdő részelnél már akadozik egy rádióstream is. Van egy egyszerűbb Asus routerem repeaternek, de nem volt túl jó megoldás, ha a konyhába teszem, akkor gyenge jelet kap, ha a bal felső szobába, akkor meg konkrétan minek? Közel van a másikhoz. És akkor ott van a frissen megcsináltatott terasz, ahová szintén jó volna erős jel, meg a kert ,ahol legalább annyi, hogy böngészni lehessen.
-
-
válasz
madgie #45976 üzenetére
attól függ, hogy mi a (leg)fontosabb szempont, mert alapesetben a 2.4 GHz nagyobb területet lefed, de az 5 GHz n és pláne ac is lehet jó, ha a megfelelő router és ellenoldal is adott hozzá, a hardver meg megint más kérdés, 800 MHz kontra 720 MHz, illetve 256 MB kontra 128 MB ram, ezek különbözete szélsőséges felhasználásnál megmutatkozhat.
-
-
madgie
titán
-
válasz
madgie #45973 üzenetére
hgg, a router témájában olvashatsz róla.
a c5 dual band, ráadásul ac képes, viszont hardverben gyengébb, mint az rt-n18u, illetve csak 2.4 GHz szórásban is elmarad ahhoz képest - más kérdés, hogy ilyen tekintetben nehéz, vagy nem illő összehasonlítani csak 2.4 GHz és dual band eszközöket. -
madgie
titán
Üdv! Vagy két éve vettem egy EA2700-at, de igazából nem haverkodtunk össze azóta sem. Jelben sem túl acélos, párhetente meg újraindítani sem árt. Szóval gondolkodtam, mit kellene helyette szerezni. A lényeg, hogy minél jobban szórja a jelet, az sem baj, ha csak 2.4 GHz-n, kertes övezet, nem sok WiFi van a közelben. Asus RT-N18U szerintetek jó lenne?
-
Gabesz87
veterán
válasz
Intruder2k5 #45963 üzenetére
Ez már korábban megvolt. inSSIDer-el megnéztem a környező hálózatokat, és olyan csatornára állítottam, amiből nincs, vagy legalább is kevés van. Azt hiszem a 4-es nyert. A probléma amúgy szerintem az, hogy a gép az inSSIDer-ben kb. 100 hálózatot lát (volt már 120 is), szóval elég nehéz szabad csatornát találni. (Hála a szemét Wi-Free-nek.)
Pár hete kezdtem írogatni a problémám miatt a wifi probléma topicban, miszerint a nagyszobában egyszerűen használhatatlan lett a wifi, nem is tud néha csatlakozni a gép. Az sem segített, hogy a router a szekrényben volt (elől nyitott, de körben zárt), szóval most kivettem onnan, és az ajtó mellé tettem a szekrény tetejére (más megoldás nem nagyon volt), és így most tűrhető. Előbb lecseréltem egy WDR3600-ra, mert én naív azt hittem, az jobb lesz. De sajna rosszabb a jele, mint a 941ND-nek. Úgyhogy visszatettem azt. Még azon gondolkodom, hogy veszek egy Asus N12 D1-et repeaternek a nagyszobába.
-
Apollo17hu
őstag
válasz
Intruder2k5 #45965 üzenetére
Na, ezt az insidert ki fogom próbálni, de amikor a mobilomat néztem, talán ha két gyengén fogható hálózatot láttam.
-
válasz
Apollo17hu #45964 üzenetére
A kérdés másképpen, hogy hány másik WiFi AP jele fogható nálatok.
De az előtted általam belinkelt inSSIDer3 alkalmazás pont erre való.
-
Apollo17hu
őstag
válasz
Intruder2k5 #45962 üzenetére
Szia!
kell-e 5GHz, vagy van elég szabad hely az éterben 2.4GHz-en is?
Ezt hogyan tudom csekkolni?
-
válasz
Gabesz87 #45960 üzenetére
Lehet csatornát is kellene váltanod, mert esetleg zavarja egy másik AP.
-
válasz
Apollo17hu #45958 üzenetére
Szia!
A leírtakból feltételezem, hogy akkor WiFi-n nem feltétlenül kell átmennie a leendő nagyobb netnek is teljes egészében, tehát megteszi egy n szabványos router is.
Kérdés még, hogy kell-e 5GHz, vagy van elég szabad hely az éterben 2.4GHz-en is?
Ha elegendő a 2.4GHz képesség, akkor TP-LINK 1043NDv2 vagy v3, vagy pedig ASUS RT-N18U.
Ha kellene 5GHz is, akkor TP-LINK-ből WDR3600, Archer C5, C7, ASUS-ból RT-AC56U, RT-AC68U, RT-AC87U, függően attól, hogy hol a keret vége. Esetleg olcsóbban még lehet RT-N56U és RT-N65U, de én ezeket már inkább nem ajánlanám. Nem mai darabok, hasonló árban kapsz már ARM alapú vasat is.
-
Gabesz87
veterán
válasz
Intruder2k5 #45957 üzenetére
Centrino N2230, tehát az 300-as, N-es, 2x2
-
salytmasztor
aktív tag
válasz
janos666 #45953 üzenetére
Janos666 és Gubek-Einste, köszi a válaszokat és tippeket.
Igazad van Gubek, tényleg switch van bekötve, nem pedig hub:
TP LINK TL-SL1226.
Azért lett pár éve ez a 26 slotos véve, mert a 4-5 géphez havonta 1-2-szer jön még pár gép, mert haverokkal LANozunk és néha 10+ gép is van a hálózaton.
Ezzel gondolom működni fog minden, ha így lesz összekötve a hálózat: telekomos modem -> router -> switch -> gépekAmúgy eddig kb csak félig értem amit írtok.
Ha jól vettem ki akkor a legjobb talán olyan routereket kellene keresnem, amikben hardveres QoS van alapból?
És a QoS szolgáltatással így tudnám x-y játék portjainak elsőbbséget adni a többi gép internet, letöltés, stb forgalmával szemben? -
Apollo17hu
őstag
Sziasztok!
Digi 100/50 netem van, később elképzelhető, hogy magasabbra váltok.
Szeretnék wifit a lakásba, amit tévé, teló, laptop stb. használna. (PC kábelen lenne hálóra kötve.)
Milyen routert ajánlotok, amivel hosszú távon jól járok? Köszönöm!
-
-
Gabesz87
veterán
válasz
Intruder2k5 #45955 üzenetére
Na jó, laptopon tényleg jobb a helyzet
72,98/10,9 Mbps
-
-
janos666
nagyúr
válasz
salytmasztor #45947 üzenetére
Ping: Quality of Serive (röviden QoS)
Gyári firmware-el nem mindig, vagy csak a gyakorlati használhatóságát is kétségbe vonó korlátozásokkal érhető el, ez az adott eszköztől függ, hogy mit nyújt e tekintetben egy gyártó az egyes modelljeihez.
OpenWRT-vel viszont biztos szépen testre szabható: priorizálhatod a forgalmat IP és/vagy port alapon, ki és be is WAN<->LAN közt (ez a sávszél elosztásban is segíthet), de már enélkül is van egy "traffic shaping" funkciója (ami kordában tartja a ping-et), ha minden forgalmat default prioritáson hagysz. Illetve a friss OpenWRT verziókban van egy új QoS megoldás SQM néven, ahol nem azt tudod finomhangolni, hogy melyik IP és/vagy port élvezzen prioritást, hanem hogy milyen algoritmus próbálja optimalizálni a pinget. Én a régi QoS-t használom, de kipróbáltam és pingre tényleg nagyon jó az SQM (alapbeállításokkal is).Nem tudom, hogy gyári szoftver esetén beleszól-e a QoS funkcionalitásába és tényleges használhatóságába a hardware-es NAT (gondolom, hogy olyankor ennek a hardware egységnek is támogatnia kell a QoS-t, konfigurálható módon...), ami OpenWRT-nél eleve nem működik, viszont 120/10-es netre szerintem elég a szoftveres is, ha viszonylag erősebb CPU van a router-ben (a szoftver NAT és a szoftveres QoS külön-külön is CPU terhelést jelentenek, nekem 60/5-ös nethez eddig elég volt a WDR-4300 CPU-ja, amiről ma már vannak jelentősen gyorsabbak, akár két külön-külön is gyorsabb CPU maggal, mint amiből ezen van egy darab).
-
-
Gabesz87
veterán
Szerintetek egy WR941ND routert érdemes lecserélni 1043ND v2.1-re, pusztán a wifi használat szempontjából?
-
Repeater-ből inkább egy normál méretű külső antennás típus lenne ajánlott. Az ilyen konnektorban dugós típusokkal főleg az a baj, hogy a konnektor a padló közelében és/vagy rejtett helyen van ami jelentős árnyékoló tényező. A másik jelentős hátrányuk, hogy beépített kicsi antennákkal rendelkeznek azáltal gyengén veszik az elődleges eszköz által üzemeltet wifi hálózatot és gyengén is tudják csak továbbítani azt, valamint a lefedett terület sem lesz olyan nagyságú mint a normál méretű külső antennás eszközöknél. Repeater-nek a legjobb egy normál wifi router-t használni, van amelyik gyári firmware-rel is képes rá (Asus N12 D1, TP-Link 743ND) de a legtöbb csak CFW telepítésével tehető rá alkalmassá. Kaphatóak multifunkciós AP-k is amelyek szintén tudják gyári firmware-rel a repeater módot is de az áruk ugyan annyi vagy több mint a sima wifi router-eké így nem éri meg a megvásárlásuk, a wifi router-ek előnye, hogy később még router-ként is lehet őket használni.
#45947 salytmasztor
Jó lett volna ha leírod a következőeket is:
Mennyi lenne a beszerzésre?
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok) lenne használva?
Mennyi és milyen adapter/kliens eszköz használná?A 120-as nethez:
20k felett: Asus N65U/N66U/AC55U/AC56U/AC66U/AC68U/AC87U, TP-Link Archer C5/C7/C8/C9A 10-es nethez: Ha nincsen igény a gigabites LAN portokra akkor Asus N12 D1 vagy TP-Link 841ND, ha van rá igény akkor a 120-ashoz ajánlottak.
egy nagyobb, 24-es HUB-bal vannak szétosztva
Az inkább egy switch lesz, HUB-ot manapság már nem használnak ilyen célra. -
adika4444
addikt
válasz
salytmasztor #45947 üzenetére
pinget kordában tartani úgy lehet ha a torrent sávszélt korllátozod.
A 120-hoz minimum egy TL-WR1043NDv2.1-v3, a kisebbikhez egy TP-LINK841N(d=detachable antennas=levehető antennák) a javasolt.
zárójel azért van, mert ha a d nélküli verziót veszed a 841-ből akkor nem levehetőek lesznek az antennái. -
salytmasztor
aktív tag
Valószínű 2 routert is vennem kell napokban / hetekben két külön helyre és szeretnék tanácsot kérni.
Telekomos netekről van szó, az egyiknél 120/10-es, a másiknál csak 10/0.5 Mbit/s sebességgel.
A gyorsabb netnél 4-5 gép is megy egyszerre (ezek most a modemról egy nagyobb, 24-es HUB-bal vannak szétosztva), a kisebb neten 2-3 gép lesz használva, több nem.Nem tudom milyen szinten lehetne routerrel megoldani, hogy ha egyszerre mennek a gépek, akkor online játékokban ne ugorjanak fel a pingek magasra (30-ról 100-300-ra is akár), miközben a többi gépen megy minden más (videók, youtube, sima netezés, torrent, stb)?
WiFi nincs egyelőre használva, csak kábelen megy minden (egyelőre). -
sgery
őstag
válasz
Gubek-Einste #45945 üzenetére
Vásárlás alapján: Edimax EW-7438RPn V2
Olyan komolyabbra gondolok, aminek erősebb a hatósugara, mint pl. a routernek. Tehát pl. azon is van nagyobb antenna.
-
Ez így kevés, pontosabb típus szám kellene.
Létezik ezekből antennás, komolyabb változat?
MI értesz ez alatt?#45943 Egykicsipank
addig legalább a wifi range növelésére tudom használni, nem?
PontosanHa jól értem a LAN így nem fog menni, erről a CFW-ről tudsz tolni egy linket?
Asus N12 D1-re Tomato lenne ajánlott. -
-
Dee Dee
tag
válasz
Gubek-Einste #45930 üzenetére
Köszi a választ!
Akkor veszek egy Asus RT-N12 D1 routert. Ideiglenesen, amíg nem fúrom szét a falakat, és nem jön le a kábel, addig legalább a wifi range növelésére tudom használni, nem? Ha jól értem a LAN így nem fog menni, erről a CFW-ről tudsz tolni egy linket? Köszi!
-
sgery
őstag
válasz
Gubek-Einste #45938 üzenetére
elnéztem, mégsem tp link hanem Edimax N300 típus.
Létezik ezekből antennás, komolyabb változat? -
ABDUL96
tag
Sziasztok van egy tp -link wr841n tipusu routerem
baratnomeknel akarom a wifit beallitani de alapbol mar a konfrigualasa nem megy vegig mivel az utolso fazinal kidobja hogy nincs internet kapcsolat.A net upc-s es adsl2 modemmel jon.a routert osszekotottem a modemmel,es a laptopot is a routerrel.A router jelzi hogy kap netet de nem tovabbitja azt a gepnek. Mi lehet a problema? -
Multibit
nagyúr
válasz
pocketpair #45931 üzenetére
Ezzel lehet normálisan torrentezni?
Igen lehet, csak azt vedd figyelembe, hogy a routerek hardvere nem erre van kitalálva! Kellően vissza kell fogni a sebességet és nem lesz baj. Azaz, ha nincsenek vele szemben irreális elvárásaid torrent sebesség és terhelhetőség szempontjából, akkor elégedett leszel. -
válasz
pocketpair #45931 üzenetére
Nagyon jó eszköz, nekem is ez van, bírja rendesen a torrent-ezést.
#45937 sgery
Pontosan milyen típusú/verziójú az a TP-Link? -
sgery
őstag
válasz
Koszonom
Tudtok ajanlani jo kozvetitot?
Nekem van egy 7e ftos tp link de az sajnos nagyon gyenge es lassu a reakcioideje is, ha letezik jo akar dragabban is erdekelne. -
jeni
félisten
ha Asus RT N12-D1 kivitelű akkor igen,újban,garisban több az önbizalom.
mivel én abból indultam,ki,hogy 4000 Ft a limit ezért linkeltem be az apróról.amúgy öcsének is ilyen van és FULL magyar a menüje
-
jeni
félisten
-
HF77
őstag
heló
Ő jó vétel lehet.
lakhely az panel, 1 laptop, két telefon és egy tablet lenne hozzá. semmi extra dologra nem lenne használva.
fontos hogy könnyen lehessen telepíteni!!!!
köszi -
merqree
őstag
válasz
Köszönöm a válaszodat, az Általad ajánlott TP Link ketyeg most is itthon
-
pocketpair
csendes újonc
válasz
köszi szépen
Közben nézegettem több helyen több félét, de mindegyik tele van olyan funkciókkal, amiket nem használnék. Viszont [link] - erről nagyon sok jót olvastam( főleg erős wifi-jel, max sávszél ami számomra fontos) és úgy döntöttem, hogy szánok rá + pénzt. Tényleg utolsó kérdés
Ezzel lehet normálisan torrentezni? (némely terméknél panaszkodtak, hogy szakadozik a net torrentezés közben). Első hsz-ben ajánlottak között van, de biztos, ami biztos megkérdezem.
-
válasz
pocketpair #45925 üzenetére
Ennyiből csak a TP-Link 1043NDv2/v3 vagy 3600 jöhet szóba.
#45926 sgery
Ez az antenna csak 2,4 GHz-snek tűnik így, mivel a TP-Link 3600 dual band eszköz, nem használható.
Wifi erősséget "növelni" nem nagyon lehet, CFW-ben lehet növelni de ezzel sokat nem lehet elérni mivel az ellenoldalon is azonos teljesítmény kellene mert a wifi kétirányú kapcsolat.
Sokkal jobb megoldás egy másodlagos eszköz beüzemelése.#45927 Egykicsipank
Jobb megoldás ha kábeles kapcsolattal lesz bekötve a másodlagos eszköz.
Wifi összeköttetés esetén alapból felezve lesz az elérhető link sebesség de ez lehet kevesebb is a körülményektől függően.
Wifi összeköttetés esetén a kábeles és wifi-s újra osztás csak CFW esetén lehetséges.
Asus N12 D1 vagy TP-Link 841ND ami alapból jó lehet ha nincsen igény az 5 GHz wifi-re és/vagy gigabites LAN portokra.#45928 frankdelgado
Nincsen baj vele, csak ha nincsen olyan kliens eszköz amely ki tudja használni az adott router képességét akkor felesleges olyat beszerezni, ilyenkor elég lesz az olcsóbb társa is. Természetesen ha valakinek van kedve akkor vehet olyat is, fent is van az ajánlott eszközök listáján.#45929 merqree
Jó lesz az Asus AC66U.
Ami még szóba jöhet, wifi képességtől függően:
20k fölött: Asus N65U/N66U/AC55U/AC56U/AC68U/AC87U, TP-Link Archer C5/C7/C8/C9 -
merqree
őstag
Sziasztok!
Több, mint 3 éve megy/ment kifogástalanul a TP-Link TL-WR1043ND routerem DD-WRT v24-sp2 (12/12/13) std firmwarrel.
Az utóbbi időben belassul a NET, aztán csak a tápkábel kihúzása és visszadugása oldja meg a gondot. Alapvetően nem változott semmi sem.
Kertesházban lakunk, 2 TV és egy laptop van rákötve, valamint 2-3 telefon és/vagy 1 laptop wifi dolgozik.
Jelenleg 4G-s USBs modemmel használjuk sebesség gondunk nem volt ezidáig. Évvégén a Telekom húz az utcánkba drótot, így nem csak ADSL vagy mobilnet lesz az elérhető.Amit szeretnék a fentieken túl: rádugni egy 3TB-os WD My Book-ot és DLNA-t működtetni.
Asus RT-AC66U a kiszemeltem. Szemezzek mással?
Ciscot kerestem ilyen árban, de ilyen tudással nem találtam, vagy rossz helyen kerestem.Jól szemeltem ki magamnak, vagy még olvasgassak?
Válaszotokat előre is köszönöm!
-
frankdelgado
őstag
válasz
Gubek-Einste #45924 üzenetére
Mi baj a tp-linkkel? Amúgy 2 telefon,laptop,xone megy rola. Hogy mi az a 2:2 arról fogalmam sincs.
-
Dee Dee
tag
Sziasztok!
Két egymás alatti lakásba szeretnék netet. A fentiben jelenleg van 20 megás net, egy ZTE ZXDSL 931VII routerrel. A wifi-je nagyjából leér, de elég megbízhatatlan, jobban optimalizálni már nem tudtam.
Szükségem lenne egy jelerősítőre (repeater?), amit ha elhelyezek kb a fenti router alatt, akkor azzal lent tudok jól wifizni és rá tudom kötni a lenti LAN hálózatra is, mert van PC is.
Tudnátok egy ilyen készüléket mondani?Bé opció, hogy falat fúrok és levezetek egy utp kábelt, de ez nem biztos, hogy célszerű. Csak nem vesztek annyit a sávszélből, ha wifin jön a net, nem? Bár, wifi így se lenne jó
-
sgery
őstag
Sziasztok!
Összesítőben nem találtam infót arról, miként lehet a wifi erősséget növelni.
Egy wdr 3600-as routerem van, rajta a 2db 5dbi-es antennával. Ha ráteszem pl. ezt akkor jobb lesz a vétel távolabb is? -
pocketpair
csendes újonc
Siasztok.
100-150mbites nethez szeretnék routert panel lakásba (~65nm2). Szimplán nethez kéne, tehát lan meg ilyesmi nem játszik. Max 15k-ban gondolkodtam. Mit ajánlanátok? (Főleg torrenten lenne szükségem max sebességre, és CS-ben).
köszi
-
válasz
frankdelgado #45923 üzenetére
Az Asus N12+ nem ajánlott, a TP-Link pedig csak akkor ha van olyan kliens eszközöd amelyiknek a wifi képessége jobb mint 2x2:2, egyéb esetben jó lesz az Asus N12 D1 vagy a TP-Link 841ND is.
-
frankdelgado
őstag
Sziasztok!
Jeleneg a egy kraun_t nyúzok, de már tele van vele a zsákom.
http://ramiris.eu/termekek/37802/TP_Link_TL_WR940N_Vezetek_nelkuli_300Mbps_Router.html
http://ramiris.eu/termekek/105751/ASUS_RT_N12PLUS_EU_13_Vezetek_nelkuli_300Mbps_Router.html
60 mb- s netem van. Elvileg mind a kettő megfelelő hozzá. A kettő közül melyik a javallott? A TP Link esetében kényelmi funkció, van rajta gombos wifi kapcsoló, ugyanis a wifit ki szoktam kapcsolni ha éjszaka megy a net. Ez kicsit drágább is.
Egyéb javaslatokat is köszönettel fogadok.
-
gigollo
tag
válasz
Gubek-Einste #45901 üzenetére
Ez így nagyon rendben lenne, köszönöm!!!
-
válasz
Sickboy75 #45919 üzenetére
Adott esetben lehet csak csatornát kellene váltanod, de lehet a notebook hibája is, és továbbra is fenntartom, hogy a tápegység gyengülése okozhat efféle anomáliákat, stabilitási problémákat.
-
Sickboy75
tag
válasz
Intruder2k5 #45918 üzenetére
A tap csinal ilyeneket, hogy megy a ketyere, csak osszevissza szorja a wifi jelet ? Tudod, az nekem a fura, hogy amikor ledobja a laptopot, akkor pl megy a DLNA es a desktop es az osszes mobil is, csak a laptop nem.
A reboot utan ujra mukodik altalaban
Udvozlettel,
SB
-
válasz
Sickboy75 #45917 üzenetére
Sokkal! Generációval újabb ARM alapú SoC van benne, 500 helyett 800MHz-es órajelen, de többszörös teljesítménnyel. A memória 4x annyi, 256MB, a flash pedig 128MB. Az RT-N18U alkalmas a Gbit-es net kihajtására is, az USB-n rákötött HDD-re/ről, 20-25MB/sec közt tud adatot mozgatni.
Az RT-N15U-n meg kellene próbálni tápot cserélni, ez jellemző hibájuk ezeknek, aztán lehet elmegy megint újabb 3-4 évet, ha csak ez a baja.
-
Sickboy75
tag
válasz
Intruder2k5 #45916 üzenetére
Sajnos a majdnem 3 eves Asus RT-N15U-m kezd nagyon furcsakat produkalni, ledobalja a halozatrol a DLNA-s TVt (pedig regebben sosem csinalt ilyet), a laptopon a wifi is erdekesen mukodik, mert gyakran elszall azon is a jel.
Ideje valtani. Mennyivel komolyabb az RT-N18U mint az elozo ?
Udv,
SB
-
válasz
Sickboy75 #45915 üzenetére
Szia!
Természetesen, amennyiben nincs igény az 5GHz-re, úgy biztosan jó. Szerintem 2.4G-n az egyik legjobb, ha nem a legjobb vas.
-
Sickboy75
tag
Sziasztok,
54 nm -es panelbe jó lenne nekem a ASUS RT-N18U ? lenne rajta erosebb esetben olyan 5-6 eszkoz (3 mobil, 1 TV , 1 desktop es egy laptop wifin) ...
Udv,
SB
-
-
Zso11
csendes tag
Sziasztok!
TP-Link TL-WR1043ND v2.x és a TP-Link TL-WDR3600 router között gondolkozom. Az 5 GHz később jól jönne... Az antennára lennék kíváncsi hogy a 3600-é elég jó e, van ezzel tapasztalat? Panel lakásba lenne a szobában 1 laptop + a másik szobában 1 laptop és 1 teló csatlakozna rá. Elég erős a jel így is a falon keresztül?
TP-Link TL-WR1043ND v2.x:
- Teljesértékû (450 Mbit linksebesség) N WiFi, 3x3:3 MIMO
- 3 db 5 dBi külsõ antennaTP-Link TL-WDR3600:
- Teljesértékû Dual Band N WiFi (szimultán 2.4 GHz - 300 Mbps & 5 GHz - 300 Mbps), 2x2:2 MIMO
- 2 db 5 dBi külsõ antenna, 2 dBi nyereség 2.4 GHz-en, 3 dBi nyereség 5 GHz-enKöszi a választ.
Üdv, Zsolt
-
gyulaitomika
tag
válasz
Gubek-Einste #45909 üzenetére
Király
Köszi a segítséget, és a türelmet. -
válasz
gyulaitomika #45908 üzenetére
Igen
-
gyulaitomika
tag
válasz
Gubek-Einste #45898 üzenetére
jól hangzik.
akkor átmeneti, olcsó megoldásként jó az, ha veszek egy sokportos switch-et, ami kezeli a "nagy" internetet? -
válasz
bosikadu #45904 üzenetére
Ezek közül egyik sem ajánlott.
20k-ból nincsen ajánlott AC eszköz.
Ha feltétlenül kell AC akkor sajnos 20k fölé kell menni: Asus N65U/N66U/AC55U/AC56U/AC66U/AC68U/AC87U, TP-Link Archer C5/C7/C8/C9#45905 janos666
Wifi hatótávra/sebességre nincsen semmilyen garancia, csak helyszíni teszt során fog kiderülni, hogy mennyi is lesz az annyi.
A TP-Link Archer C7R csak Kínában forgalmazott típus így jó eséllyel csak kínai nyelvű menüje van + CFW alatt nem is lenne hardveres NAT. -
krealon
veterán
válasz
bosikadu #45904 üzenetére
"D-Link DIR-850L AC1200"
Realtek chipset, ne varj tole semmi jot.
"D-Link DIR-860L AC1200"
Tipikus D-link betegseg, csinalnak "valamit" jo alapokra (BraodCom), aztan amikor mar azt hiszik az emberek a netes tesztek alapjan, hogy valami ertelmeset kapnak, akkor jon a masodik kiadas, ugyanazzal a nevvel, de silanyabb belsovel.
A1: Bradcom chipset
B1: Mediatek chipset
Valoszinuleg mostmar csak a vacakabb, B1-et fogod megkapni a boltban."TP-LINK Archer C2 AC750"
A harom kozul ez a legalja, az 5 GHz-en 1:1 -es MiMo (ami inkabb SiSo), 433 Mbps max kapcsolati sebesseggel, ami a vicc kategoria.
Oszinten szolva jobban jarnal, egy nem AC-s eszkozzel, az adott keretbol.
-
janos666
nagyúr
Egy Archer C7-nek vajon jobb, vagy rosszabb a vevőérzékenysége (akár antenna, akár chipset szempontból), mint a WDR4300-nak? A 2.4 és 5GHz is érdekes, de előbbi talán fontosabb (annak van esélye átütni falt/födémet ilyen antennákkal és jelerősségekkel, az 5GHz úgyis rövidtávú lesz).
Nemrég szétszedtem a lakáson belüli WiFi-t több kis 20MHz-es, és többnyire csak 1x1 2GHz eszközre (összeguberált kiselejtezett TP-Link 740, 741 router-ekkel a WDR4300 mellé, szétszóródva a három nem átlapoló csatornákra, azokra is kis jelerősséggel), de most ismét praktikusabbnak tűnne egy erős eszközt tenni valahova az épület közepére, és megpróbálni azzal lefedni az egész házat, de akár 40MHz-el és 2x2 vagy akár 3x3 MIMO-val + kényszerűen magasabb txpower-el.
A probléma az volt, hogy sok volt a kütyü a házban, sokfelé szétszórva, amik egymás közt is forgalmaztak, de most ismét lecsökkentek és térben is tömörödtek. Ami viszont maradt, annak nem ártana a sávszél, mert a netcsomagot is tervezem hamarosan magasabbra váltani és nőhet a "stream jellegű" LAN-WLAN forgalom is (de WLAN-WLAN nem nagyon lesz, azt nem kell kitrükközni WLAN-LAN-WLAN módon).
Az Archer 7CR tetszik a 6 külső antennájával, a kínából rendelősdivel sem lenne gond, de az nem nyerő, hogy nincs rá publikusan OpenWRT.
-
bosikadu
csendes tag
Helló!
Új routert szeretnék venni (suprise, suprise).
Böngésztem a topicot de nem tudok dönteni ezek között:D-Link DIR-850L AC1200;
D-Link DIR-860L AC1200;
TP-LINK Archer C2 AC750Melyiket ajánljátok? Tudtok valami mást ajánlani ezekkel a specifikációkkal: 802.11ac szabvány, 10/100/1000 Mbit/s LAN/(WAN), USB, max 20E Ft?
Előre is köszönöm a segítséget
-
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Építő/felújító topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Hardcore café
- Autós kamerák
- Trollok komolyan
- sh4d0w: Én és a számítógép
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Honor X8 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!)
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z170 i7 6700K 16GB DDR4 512TB SSD RX 480 8GB DEEPCOOL D-SHIELD ADATA 600W
- HP EliteBook 840 G7 i5-10210U 16GB 512GB 1 év garancia
- CSX 2x2GB (4GB) DDR 800 MHz kit
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest