Hirdetés
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- WhrlpoolMind: Búcsú a HD3870-től
- MaxxDamage: Vizes Laptop Hűtés? Lehetséges? Igen!
- GoodSpeed: Aquaphor Modern víztisztító
- Oldman2: A KOReader ebook olvasó program
- Klaus Duran: Nem csajos Samsung Z Flip
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Meta
tag
Hali
Van egy TP-Link TL-WR941ND routerem, es hozza egy 100 MBs netem. A modembol kabelen a gep megkapja a 100-at. Ha rakotom a routerre a gepet, akkor csak 40 - 50 jon at. WiFi-n meg rosszabb, ott 15-20. Probaltam a wifit configolni mar (nem hasznalt csatorna, n only) de nem segitett. Tudtok valami otletet mondani hogy miert lehet? Leginkabb az a fura hogy kabelen sem adja le rendesen.
-
Sanyi.mTs
addikt
használt már valaki TPlink TL-WR710N-t? anyósnak lenne tab mellé. kell laptop + utp kábel a konfigurációjához vagy lehet tab-bal is wifin keresztül?
-
válasz
Digestive #40393 üzenetére
Szia!
TP-Link TL-WR1043ND v2.x vagy Asus RT-N18U a két legolcsóbb ajánlott megoldás számodra.
(#40394) Gre@T: Tévedés, hogy nem csinálnak már ehhez a router-hez openwrt-t. A ar71xx mappában találod a letöltések között.
Én OpenWRT-vel használom a TL-WR1043ND v1-et, és semmi gondom nincs vele. (Igaz, nem Invitel-ről van szó.)Én először próbálkoznék egy OpenWRT-vel. Ha továbbra is szakad, az okát a log-ból talán ki lehet deríteni, és akkor meg lehet tenni a szükséges lépéseket.
-
Gre@T
tag
Üdv,
Tp-link 1043 V1 routerem van Huntsman fw-el. Mostanság esténként sokszor megszakad az internet kapcsolat. A jelenség este 6 után jelentkezik, sajnos nem csak nálam. Kipróbáltam router nélkül direktbe kötni a modemet a géppel. Ebben ez esetben minden szép és jó. A szolgáltatóm invitel (25/5).
Az ügyfélszolgálat a routert jelölte meg hibás eszközként. Lehetséges, hogy a megnövekedett esti forgalmat (nem a belső hálózaton, hanem magán a catv rendszeren) már nem tudja lekezelni a router?
Mi ajánlanátok helyette? Úgy látom, hogy már erre a chipsetre nem is írnak új openwrt-t.
Mikrotik esetleg asus?
-
Digestive
veterán
Sziaztok!
Tippet, ajánlatot szeretnék kérni router vásárlás előtt!
Digi 100 / 50 Mbps csomagom van. A lakásban (panel 60m2) 2 pc csatlakozna rá kábelen (az egyiken "folyamatos" torrentezés----- nem tudom, h ez fontos e) + 2 telefon wifin.
Előre is köszi a segítséget!
-
-
törölt tag
Sracok,
Tp link c8 ac1750-rol velemeny? Nem talaltam tesztet rola... nas lenne rakotve, azt szolgalja ki rendesen. Koszi -
válasz
Richvargas #40388 üzenetére
Az ilyen desktop kezelő programok nem jók semmire, csak paraszt vakításra, webfelületen az igazi a beállítás.
Mivel soha nem használtam így nem tudom, hogy offline is működik-e a desktop. -
crissprivat
senior tag
válasz
Richvargas #40388 üzenetére
Bocs,de ilyet még nem hallottam,szégyellem is magam.
Az Asus routereket nem nézegetted. Azok is nagyon jók és a webes kezelőfelületük is remekül áttekinthető. -
Richvargas
tag
válasz
Gubek-Einste #40387 üzenetére
Konkrétan erre gondoltam: "Miután rendszerbe állítottuk, az első internetre lépéskor megmondta az alapértelmezett Wi-Fi jelszót, majd részletesebb információ nélkül elkezdett letölteni valamit, amit óvatosabb felhasználók biztosan élőből leállítanának. Pedig ez a valami a Netgear nagyon ügyes Genie kezelőszoftvere ... A Genie segítségével vagy webböngészőbe írt IP címmel (esetleg a routerlogin.net címmel) juthatunk a router kezelőfelületére,"
Az a szép megrajzolt felület a Genie-n keresztül érhető csak el, ha nem telepítjük, akkor mi van? Olyankor ilyesmi alap kinézet fogad? Ez a Genie szintén felhő alapú (mivel van mobilra is), mint a Linksysnél?
Kb így értettem a kérdésemet
Újabb modellnél már lan-os ip alapján megy a Genie, nem programból, ezért nem értem... -
válasz
Richvargas #40386 üzenetére
Router mindig a webfelületen konfigurálunk, nem ilyen-olyan programmal/app-pel, azt a biztos ami a webfelületen van.
-
Richvargas
tag
válasz
crissprivat #40384 üzenetére
Köszi, bár a kérdésem nem arra irányul, hogy általában hogy működik.
Az érdekel, hogy a Netgearnél a Network Genie csak egy kis segédprogram vagy a felület neve, amin keresztűl lan-on elérem a routert, vagy esetleg az is olyan felhő alapú cucc, mint a Linksysnél (azt olvstam, hogy ott csak aktív nettel, csak a felhőn keresztűl lehet elérni a routert)?
Illetve, hogy az AC1450-R6200-R6300 pl jó-e? -
-
crissprivat
senior tag
válasz
Richvargas #40383 üzenetére
Hali.
Igen,általában a routereket lan kábel+számítógép összekötésével tudod elsöre konfigolni.
Az elérési útvonalat és a jelszót a router alján szokják feltüntetni.
Utána a belsö hálózatodon (vagy akár kintröl is) egy magadott fix IP-n keresztül tudod elérni. -
Richvargas
tag
válasz
Richvargas #40277 üzenetére
Sziasztok!
Tudna valaki segíteni?
Köszi. -
válasz
zsizsef #40381 üzenetére
Nincs benne, külön kell vásárolni. Ha Telekom területén van ADSL internetkapcsolatod, akkor egy fekete D-Link 360R ajánlott (HW ver.: T1), amit vagy T-Pont-ban tudsz megvásárolni (~6000 Ft), vagy használtan, pl.: hardverapróról. (Még véletlenül se a régi szürkét vedd meg!)
-
zsizsef
senior tag
Üdv!
Meghalt a dlink-321 dsl modemem. Ha veszek egy TP-Link TL-WR743ND routert, akkor mellé kell még modem, vagy benne van már?
Köszönöm. -
sb
veterán
válasz
Gubek-Einste #40379 üzenetére
Köszi.
Világos, hogy sok mindentől függ, csak nagyságrendileg érdekelt a dolog:
- Egy átlagos elrendezést tekintve (tehát nem 3-4 födém vagy 8-10 fal, hanem egy általános 2 szintes, 1-2 falas témában)
- És nagyságrendileg jó lehet-e 1db eszköz. Ha határeset akkor nyilván majd a helyzet adja... ha semmiképp nem elég 1db eszköz ekkora méretre/2 szintre akkor eleve úgy készülök és most nem is keresgélek ehhez routert. A mostaninak bármi megfelel, a 3600 is... utána meg majd a próba eldönti és jöhet mellé repeater vagy a régi router. -
TP-Link 3600 ami megfelel a kritériumoknak az olcsóbbak közül, ha nem elég a hatótáv akkor a jelenlegit beállíthatod másodlagos eszköznek.
Ill. ehhez bónusz kérdés, hogy egyáltalán van-e ilyen router, ami értelmesen (nem 1-2mbittel) ki tud szolgálni egy nagyobb családi házat is (mondjuk 2 szint, 2x60nm). Vagy oda inkább repeater a biztosabb minőség miatt.
Előre nem lehet megmondani, minden környezet más és más, csak a helyszíni teszt során fog kiderülni, hogy meddig és mekkora sebesség lesz.
A másodlagos eszköznek a használata mindig jó megoldás. -
sb
veterán
UPC, igen. Néztem már a hálózatokat, +1-2db wi-free lett azóta viszont több a normál hálózat is. Ennyi. Nem az okok érdekesek igazából, amit leírtál kb mind világos volt. Itt egyszerűen sok a hálózat - szerintem. És még több lett az utóbbi időben.
Mint írtam, mértem is, 5GHz üres és nagyon jól ment.
Egyedül azzal van gondom, hogy a lakás legtávolabbi részén nem jó az 5GHz a falak miatt. Erre értettem megoldásnak a dual band-et: ha ott nem tud 5GHz-re csatlakozni akkor levált 2.4-re és kész. Ott is lesz wifi, bentebb meg a jobb, nem zavart 5GHz.
Szóval akkor leegyszerűsítem a kérdést és felteszem máshogy:
1. A jelenleg amúgy nekem kellő tudással (és kellő hatótávval is) rendelkező 1043v1 helyett mi az, ami tudásban/szórásban nem rosszabb és dual band 2 sávos, megbízható router.
2. Nem túl drága. (Mivel a jelenlegi is megfelelő tudású... és sebességű is lenne talán kevesebb hálózattal, csak az 5GHz kell nekem most plusszban.)
3. Vagy ha van esetleg van nem sokkal drágábban ami ugyanezt tudja + egyértelműen jobban szór akkor az is érdekel. Gondolva a jövőre, ha nagyobb területet kell majd lefednem.Ill. ehhez bónusz kérdés, hogy egyáltalán van-e ilyen router, ami értelmesen (nem 1-2mbittel) ki tud szolgálni egy nagyobb családi házat is (mondjuk 2 szint, 2x60nm). Vagy oda inkább repeater a biztosabb minőség miatt.
-
Sárpac
nagyúr
Nekem ASUS RT-AC56U érkezik holnap! Csinálok róla egy kis tesztetcsét, majd kibigyesztem ide is hétvége felé!
-
troszti
aktív tag
Sziasztok!
A TP LINK TL-WR841N router alkalmas switch-ként való használatra? Egy másik routerre szeretném rákötni, hogy lefedjem az egész házat.
Vagy nagyon hülyeséget kérdeztem?Köszi,
-
YceBear
tag
Sziasztok,
Tudtok ajanlani olyan routert amiben mukodo hozzaferes korlatozas van ido intervallumra illetve IP/MAC cimre.
Koszi
-
-
Ceko
senior tag
válasz
Intruder2k5 #40369 üzenetére
Köszönöm! 5Ghz nekem nem fontos, a 2 magos proci megér + 9 ezret?
-
Szia!
ASUS RT-N18U - 21000Ft-tól...
ASUS RT-AC56U - 30000Ft-tól...RT-N18U: 800MHz ARM SoC / 256MB RAM / 2.4GHz
RT-AC56U: 2x800MHz Dual Core ARM SoC / 256MB RAM / 2.4GHz és 5GHz -
Ceko
senior tag
Sziasztok!
Milyen routert ajánlanátok a következő szempontok szem előtt tartásával:
- usb3 csatlakozó egy samsung 1 terrás vinyónak.
- a samsung hdd-n lévő filmek (leginkább a gyerekeknek mese) lejátszása smart tv-n, dlna vagy valami mediaszerver funkció
-megbizható torrent kliens
25 ezer forint körüli ár lenne megfelelőKöszönöm a válaszokat.
-
amennyiben upc az a 120 Mbps net, vagy elérhető ott a upc, úgy a upc wi-free is okozhatja a problémát, annak elterjedése óta sok a panasz ott is a wifi kapcsolatokra, ahol korábban nem volt gond.
Viszont dualban ezzel nem lenne gond - ezt nem tudom, hogy miként érted, de sokan félreértik, mert bár a router tudja szimultán a két sávot, de az ellenoldalak nem, így egyszerre csak az egyiken zajlik adatforgalom dual band ellenoldal esetén is, és ha mondjuk az 5 GHz preferált, akkor annyit lehet tapasztalni, hogy ahol az már nem elérhető, ott az ellenoldal eldobja és felcsatlakozik a még elérhető 2.4 GHz hálóra.
a router típusa válogatja, de az általad említett tl-wdr3600 mind a két sávot külső antennán szórja, illetve a tl-wdr4300 is, tehát ezek osztott antennásak, a tl-wdr4900 olyan, hogy belső 2.4 GHz és külső 5 GHz, továbbá ac wifi képes tp-link esetén találni még az új archer kategóriában ilyen megoldást.
az asus minden gyakori típusánál vagy mind a kettőt belsőn, vagy pedig külsőn szórja.
egyértelműen nem jelenthető ki az asus jobbsága, mert vannak ellenpéldák, de ha ár/érték arányban is nézzük, akkor a legolcsóbb jó, külső antennás dual band asus router az rt-n66u, ami 35 e ft környékén kezdődik, legyen is jobb wifi szórásban is, mint akár a legdrágább dual band, n szabványos tp-link, ami még mindig csak úgy a felébe kerül.
látatlanban senki sem tudja pontosan megmondani, hogy mire elég egy ismeretlen környezetben a tl-wdr3600 vagy akár egy jobb asus típus. -
nemlehet
őstag
100 megabites switch-et cserélném gigabitesre a lehető legolcsóbban. Van különbség a különböző termékek között, vagy vegyem meg amit találok legolcsóbban?
-
válasz
Ceriak #40355 üzenetére
Természetesen az RT-N15U-ban is van ASUS saját DDNS szolgáltatás, illetőleg Tomato is rátehető, és recovery mód is van benne, csak az egy lényegesen gyengébb hardver, lassan már kifutó modell! De ha nincs sok száz megabites neted, és úgy gondolod, hogy elegendő lesz a belső antenna is, akkor megteheti az is...
-
sb
veterán
válasz
Spuri2000 #40358 üzenetére
"A vevő oldalon van egyáltalán 5 GHz eszközöd?"
Ha nem lenne miért kérdezném?@kali:
Nem vagyok szakértő, mert nem annyira érdekel a téma, de nagyrészt azért tisztában vagyok az alapokkal, ill. utána szoktam nézni mielőtt kérdezek.
Akkor kicsit részletesebben:
- Próbáltam sávot váltani, de legalább egy tucat másik hálózat mellett tök mindegy volt hova állítom...
- Laptopban 2.4/5GHz 2 sávos Centrino van, mobil: SGS3, tud 5GHz-et, de csak 1 sáv.
- Az 5GHz-et is próbáltam (UPC modem/router), ott egy árva hálózat nem volt, 110mbit körül hozott szobán belül, másik szobákban 80mbit körül, a legtávolabbi ponton már szar volt a jel, vagyis arra is rájöttem, hogy távolság/falak szempontjából a 2.4GHz valóban jobb. Viszont dualban ezzel nem lenne gond.
- Most 2.4-en szobán belül 40-80mbit emlékeim szerint, másik szobában 20-40, legtávolabbi ponton 2-15 között. Egyrészt ez 2-3 hónapja jobb volt, másrészt a szórás is kisebb volt sokkal. Korábban 2.4-en is, nomeg 5GHz-en is. Itt most hol jó, hol töredék sebességet hoz. Itt inkább interferencia gond van.
- Antenna: Úgy láttam mintha lennének külön antennás modellek is. Ill. a több sáv miatt kell is, nem? Pl. külső és belső antennák külön 2.4 és 5GHz-re.Bónusz kérdés: Akkor antennában az Asus nem egyértelműen jobb a TP-Linknél? Családi házban később ez számítana vagy inkább nagyobb területre mindenképp vmi repeater a jobb megoldás?
@Shingen:
És a 3600 megfelel arra amit leírtam? -
szia,
nem csak a telítettség miatt van/lehet, 2.4 GHz 300-as kapcsolaton nem jellemző 120 Mbps mérhető átvitele, de még az 5 GHz sávon sem garantált - pedig az gyorsabb átvitelre képes, mint a 2.4 GHz -, illetve az ellenoldal milyensége is számít, mert ha az nem 300-as, hanem csak 150-es vagy lomhább, netán csak g szabványos, akkor az a szűk keresztmetszet.
figyelembe kell venned azon tényt is, hogy az 5 GHz kapcsolat fogékonyabb az akadályozó tényezőkre, mint a 2.4 GHz.
azt is fontos még megjegyezni, hogy a dual band külső antennás eszközöknél az antenna osztott, mivel osztozik rajta a 2.4 és 5 GHz sáv - és ez nem csak a tp-link esetén probléma, emiatt más gyártóknál sem szabad összehasonlítani például a csak 2.4 GHz képes és a dual band típusokat csak 2.4 GHz szórás tekintetében.
a tl-wr1043nd v1 3 dBi 2.4 GHz antennákkal rendelkezik, a tl-wdr3600 pedig 5 dBi, de; 2 dBi 2.4 GHz + 3 dBi 5 GHz
nekem is volt tl-wdr3600 (is), mind a két sávon teljesen beszórta a bő 50 nm panelt, több fal mögött is jó volt a kapcsolat még mobiltelefonnal is, illetve mind a két sávon hozta a várható maximum sebességet a megfelelő ellenoldalakkal, pedig 150 lakásos házról van szó, rengeteg elérhető idegen hálózattal.
most egy belső antennás rt-ac56u van, és szintén nincs gond sebesség és szórás tekintetében, csak a megfelelő csatornát...stb. kellett beállítani. -
sb
veterán
Sziasztok!
TP-Link 1043v1 (dd-wrt-vel) helyett mit ajánlanátok, akár használtan is, lehetőleg minél olcsóbban?
- 5GHz kellene, mert nagyon sok a házban a 2.4-es wifi.
- Tudásban nem kell igazán jobb. 2 sáv elég, nincs 3 sávos vevőm. 120mbit net mellé kellene, aminek ugyan most a töredékét tudja wifin, de gyanítom ez a telítettség miatt van csak.
- Gbit lan.
- Esetleg később nagyobb házban jobb lefedettség érdekében jöhetne nagyobb nyereségű antennás modell is. Most nem létszükséglet, de visszaolvasva a topicban azt láttam a TP-Linkek nem túl jók ilyen szempontból.Én a 3600-ast néztem első körben.
Köszönöm!
-
Ceriak
csendes tag
válasz
Intruder2k5 #40349 üzenetére
Elsőnek ( az ajánló listából) az Asus RT-N15U -t néztem ki. Összehasonlítva a 18U-val kb 8k pénz, VPN funkció és médiaszerver szolgáltatás hiányzik róla. Viszont ezek mondjuk tomato-val pótolhatóak nem? A 15-re is telepíthető a paradicsom, illetve rendelkezik azzal a recovery móddal?
Nincsen igazából nagy igényem (még. most ismerkedem csak, hogy miket tudnak már a mai routerek, valahol az "internetet tudjon megosztani" funkcionalitásnál lemaradtam), ez az IP küldés tényleg az egyetlen problémám, a többit eddig ellátta a PC.
Köszi a helpet!
-
Scale
őstag
válasz
dubplate89 #40352 üzenetére
Mindegy igazából ez már majdnem annyiba kerül mint egy új router amit ajánlottak, szóval igazából nem érdekes de azért köszi
-
Scale
őstag
válasz
dubplate89 #40350 üzenetére
Lehet hülyeséget kérdezek, de ezt lehet úgy használni, hogy routerből utp kábelt ebbe dugom és akkor nyomja tovább wifi jelen keresztül? Vagy ez nem olyan?
-
válasz
Ceriak #40348 üzenetére
Természetesen amikre utólag tudsz tenni Tomato, OpenWrt, DD-WRT, stb... Linux alapú firmware-eket, azok gyárilag is Linux alapúak, viszont a rendszerük zárt, nincs olyan szintű hozzáférésed azokhoz, hogy bármilyen szkriptet futtass, az esetek döntő többségében csak a hagyományos router adminisztrációs felületed van, esetleg néha adnak egy telnet hozzáférést, de ezt is igen csökkentett jogkörökkel, és csak helyi eléréssel! Mindössze a system log-ból derülhet ki ilyenkor, hogy valójában Linux fut az admin felület alatt!
Bár sok információt nem adtál azon kívül, hogy az IP címet valahogy küldje el, de ha nem kell az 5GHz-es hálózat, akkor az RT-N18U jelenleg egy nagyon jó vétel, 800MHz-es ARM rendszerű router, 256MB RAM-mal, akár a Gbit-es netet is kiszolgálja, de szükség esetén moddolható is, tisztán szoftveres úton, a ház megbontása nélkül, és mivel recovery móddal rendelkezik, így biztonságosan!
-
Ceriak
csendes tag
válasz
Intruder2k5 #40347 üzenetére
Köszi, megnézem mit tudnak az Asus routerek, jónak hangzik. A főzött rom nélküli postolást csak azért gondoltam, mert mintha valahol azt olvastam volna, hogy vannak mini linuxos routerek, amikre lehet scripteket tenni. Esetleg rosszul tudom?:\
-
válasz
Ceriak #40346 üzenetére
Szia!
ASUS routerekben gyári fw-ben van egy DDNS szolgáltatás, amit az ASUS biztosít a hardverhez! Nem kell külön regisztrálnod, csak a routerben megadod a használni kívánt nevet, mented, és a többit a router intézi! A cím valami.asuscomm.com lehet. Ilyen szkriptelgetős IP küldős megoldások gyári rommal nem fognak menni soha!
Nekem is ASUS routerem van, igaz Tomato fw-vel, és No-IP-t használok, de amolyan backup funkcióként be van állítva, hogy minden nap éjfélkor és minden WAN UP eseménykor a router elküldi az aktuális WAN IP címét emailben nekem, és még néhány egyéb adatot, mint uptime, stb...
-
Ceriak
csendes tag
Hello,
először is elnézést a hosszú bevezetőért, próbálom rövidre fogni, de talán fontos ismerni a részleteket.
adott a következő szituáció:
van egy otthoni pc amit el szeretnék érni, dinamikus ip
van egy szerverem fix ipvelA jelenlegi routerem 3 szolgáltatást ismer aminek le tudja jelenteni az aktuális IP-t, de 2 már nem létezik a DynDns pedig fizetős lett. Ezt a problémát úgy hidaltam át, hogy írtam egy scriptet, ami fut a PC-n és a szerveremnek lejelenti az IP-t. Ez tökéletesen működött az utóbbi 1,5 évben, de sajnos azzal járt, hogy a pc folyamatosan futott, ennek következtében a tápegységem elfüstölt (4 éves volt, elfáradt szegény) és ennek valószínűleg a folyamatos futás az oka. Az ötletem az, hogy magic package segítségével ha szükségem van a gépre (napi 2-3-4 alkalommal) felébresztem, viszont így nem tudom mi az IP-je, mert nem fut az általam írt szolgáltatás. Megnéztem a DynDns-t ami évi ~7000 huf, ezt ha 3 évig használnám akkor egy korrekt 21k-s router is kijönne, ezért is gondolkodom ezen a lehetőségen.
Tehát keresek egy olyan routert, amin van olyan lehetőség, hogy valamilyen módon (mondjuk egy HTTTP POST segítségével) meghív egy szolgáltatást (mondjuk egy webservicet) és lejelenti az IP-t. Lehetőleg ne kelljen főzött romot rátenni vagy lehessen ezt egyszerűen ( a mostani routeremre is lehetne valamit tenni, de úgy kezdte a leírás, hogy "szedd le a védőborítást és csatlakozz az x y z lábakra" -.-), illetve más ingyenes megoldás helyett inkább ezt a lehetőséget választanám, mert félek, hogy esetleg az is fizetőssé válik.
A segítségeteket előre is köszönöm!
Ceriak -
Shingen
addikt
Az adatok alapján igen.
Azt kell tudnod, hogy a a1043md csak 2.4ghz, a 4300 meg 5ghz is, és 4300 a jelerősség megoszlik a 2 tartományban.
Tehát a 1043 sokkal jobb a hatótávja és erősebb jelet produkál, mint a 4300.
Neked kell tudni mi a fontosabb jelerősség, vagy az hogy legyen 5ghz is.
Mert ha olyan környéken laksz ahol nem várható forgalom növekedés a 2.4 ghz sávban akkor a 1043 jobb választás. -
G.F.
aktív tag
Azt szeretném kérdezni tőletek, hogy a TL-WR1043ND v2 és a TL-WDR4300 N750 között csak az 5G-ben van eltérés? Ill. szerintetek érdemes 3,5 kHUF töbletet rászánni, a hosszabb távú használat érdeekében? Most nem kell 5GHz, de ki tudja mit hoz a jövő?
-
heckbert
csendes tag
Sziasztok!
Gyors N-es, gigabites routert keresek. Torrent kliens, USB stb nem fontos, egy NAS van rajta, ami ezeket már ellátja. A routerre vezetékesen van dugva a NAS, és wifin éri el egy (vagy több) laptop. A cél, hogy laptoppal nagy sávszélességen érjem el a NAS-t (gyors wifi), torrent a NAS-on megy (vezetékesen). Beraknám egy szekrénybe a routert, szóval jó lenne, ha nem melegedne nagyon.
Mit ajánlanátok? Asus RT-N15U? -
Scale
őstag
válasz
Gubek-Einste #40336 üzenetére
Köszi.
Most igazából el is gondolkodtam hogy kell-e nekem wifis router, lehet hogy egy wifi usb stickkel többre mennék, mert nagyon ritkán használnám a wifit, időként, azért meg hogy most itt menyjen éjjelnappal a wifi (és sugározzon
) azért fölös. Kicsit off de ilyen wifis usb stickből tudtok ajánlani? Vagy igazából majd keresek erre megfelelő témát.
-
-
-
w.miki
veterán
Újra érdeklődnék, hogy wifi jel tovább szórására, melyik a legolcsóbb, de megbízható router?
-
válasz
Peti755 #40333 üzenetére
Ebben a kategóriában az Asus N12 D1 és a TP-Link 841ND az ajánlottak.
A Tenda-t ne vedd meg, a ZyXEL-lel tehetsz egy próbát.#40334 mergesmate
Szerintem megéri az Asus N18U-t választani a TP-Link 1043NDv2 helyett.#40335 Scale
Egyszerre több adatátviteli csatornát használ, ezzel többszörözve meg az elérhető sebességet.
Bővebben (angol nyelvű) -
mergesmate
tag
válasz
Gubek-Einste #40321 üzenetére
Értem és köszönöm a választ!
Szerinted megér +8000Ft-ot az asus a tp-linkhez képest?
Tud annyival többet?(főleg a wifi részére gondolok) -
Peti755
csendes tag
Sziasztok!
Napokban ment tönkre a TP-Link 150 Mbit/s routerem. Ennek helyére szeretnék venni egy új 300 Mbit/s routert, de nem vagyok nagy szakértő, ezért hozzátok fordulok egy kis segítségért. 8.000 FT-nál nem szeretnék többet rákölteni, ezért ezt a kettőt néztem ki.
ZyXEL NBG-418N Router [link]
Tenda W303R Router [link]
Kettő közül érdemes az egyiket választanom?
Notebook, okostelefonok, tablet és egy PC-hez lenne. 16 megás netem van, de szeretnék egy jó készüléket, amit a következő 3-5 évben nem kell lecserélni.
Segítségeteket előre is köszönöm!
-
válasz
kalapacsolok #40331 üzenetére
-
a 700-as széria 150-es és nem mimo képes wifi, a 800-as már 300-as és 2*2:2 mimo képes.
a 740-s és a 741-es között a levehető/cserélhető antenna a különbség az utóbbi javára.
nem tudom, hogy hol nézted, de 7 e ft körül is van már tl-wr841nd, illetve 5 e ft környékén indul a tl-wr841n, ezeknél is levehető/cserélhető antenna a különbség.kalapacsolok; szia, az érdemi különbség a hardverben van, a tl-wr1043nd v2 sokkal erősebb (cpu, ram...stb.), így ha a 300 kontra 450 Mbps wifi különbözet - megfelelő ellenoldal hiányában - nem is lesz kihasználva, terhelhetőség (több ellenoldal, húzósabb forgalom) szempontjából sem mindegy a két típus különbözete, illetve az az usb sebességben is megmutatkozik.
a tl-wr1043nd v2 ajánlott típus, de ha több pénzt is rászánsz, akkor például az rt-n18u még erősebb hardverű. -
kalapacsolok
senior tag
Sziasztok! A jelenleg albérletemben a speedtesten nézve 50/20 mbites sebességű a netem. Wifit akarok venni, jó volna USB is rajta. Elolvastam itt a fórumban az első hozzászólást.
Ezt a kettőt néztem, ami árban jó. Ha jól látom, a kettő között érdemben csak a kábeles adatátviteli sebesség (1 gigabit/sec) a különbség, ha wifin keresztül netezek, ugyanolyan sebességet tud mindekttő, nem?
Nem tudom, megéri-e a drágábbat vennem.. A TP-Link megbízható, vagy inkább ASUS-t vegyek?
Köszönöm a segítséget!
-
akkor akár egy tl-wr740n vagy tl-wr741nd is megfelelő lehet, hardveresen még erősebbek is a jelenlegidnél és tudják az általad elvártakat, bár ár/érték arányban talán érdemesebb lehet egy tl-wr841n(d) (v8 vagy újabb lesz már újonnan) beszerzése, alig drágább a 700-as szériánál, de prociban és wifi tekintetében is jobb.
-
Scale
őstag
Elsősorban csak cím szűrés, hogy más semmiképp se tudjon rajta lógni a neten ha esetleg valahogy megtudná a jelszót. Sebességszűrésben nem gondolkodtam, de szerintem ez nem is szempont csak annyi, hogy laptopokkal meg telefonokkal/tabokkal lehessen wifizni.
Jelenleg 35/5 megás netem van, szóval a 100as router szerintem jó, de megmondom milyen routerem van most és akkor annak a tudása teljesen jó lenne csak ezt kellene megtoldani wifi+mac szűrés plusszal.
A mostani routerem: TL-R402M
Vezetékesen 2 gépet használunk, néha a TV-t is rákötjük, de a mostani routernél sincs ezzel gond ugye, van rajta 4 port meg ugye ez is csak 100as.
Wifin egyszerre sztem max 2-3 telefon lenne hosszabban, néha-néha laptop. -
Sárpac
nagyúr
válasz
Gubek-Einste #40323 üzenetére
AC56U-ról egy negatív véleményt olvastam több helyen, hogy hatótáv problémái vannak ennek amit linkeltem már nincs ilyen gondja. Szal ezért lenne ez. TPLINK-ből valami megbízható, mert ott is vannak jó felszerelt darabok?!
-
-
Sárpac
nagyúr
Hosszú kutakodás után ezt néztem ki magamnak ASUS RT-AC66U.
Lényeg, hogy nagyjából 12-13 métert kell áthidalnia 2-3 fal közben. Kérdés mennyire megbízható mit tudtok róla? Vagy hasonló árban 40k van-e esetleg nyerőbb eszköz? -
válasz
mergesmate #40320 üzenetére
Gigabites típust kellene venned.
Ha nem kell az 5 GHz támogatás akkor Asus N18U vagy TP-Link 1043NDv2, ha kell akkor Asus N56U, TP-Link 3600/4300. -
mergesmate
tag
Sziasztok!
Úgy gondolom ideje lenne lecserélni a TL-WR541G routerem egy komolyabbra.
Ebben a témában nem vagyok "otthon", így szeretnék tőletek javaslatot kérni.Ár: 15-20e között
Ami biztos:
3 telefon folyamatosan WIFI-n van.
2 PC vezetéken, 1 laptop WIFI-n csatlakozik a routerhez.
1 nem smart tv chromecast-al kapcsolódik olykor a WIFI-re.
(na itt már gondok vannak a HD stream-mel a mostani routerrel)
Később tervbe van egy smart tv is WIFI-n való csatlakoztatása.A router előtt egy 12cm-es és 36cm-es tégla fal van(3m belül mind a 2), utána 1 nagyobb szoba aminek a végében van a chromecast.(routertől 10m a tv) 50 / 30 MBPS digi netem van jelenleg, de valószínű, hogy ez 100 / 50 MBPS fog módosulni nemsokára.
Válaszokat és a javaslatokat előre is köszönöm!
-
válasz
Gézengúz #40316 üzenetére
nem beleállok, nem kötekedni akarok, csak lehetőség szerint pontos szeretnék lenni, ha már szakmai fórumról van szó.
írtak már ezzel kapcsolatban itt és más témákban is, hogy 130 - 140 Mbps átment wlan <-> wlan irányban 2.4 GHz és 2*2(:2) mimo kapcsolaton, szóval nem ördöngősség, hardveres tekintetben is más terület, mint a wan <-> (w)lan irány.
azt nem tudom, hogy nálunk lehet már kapni az új tl-wr941nd típusból, vagy még csak a régiből - hardver/wifi tekintetében sem mindegy, de az eltérő külső miatt szerencsére könnyű megkülönböztetni a kettőt -, és abban sem vagyok biztos, hogy nagy kereslet lesz rá, mert nem sokan vesznek már 100-as routert, ha meg igen, akkor a(z) (leg)olcsóbbakat keresik, de hátha sikerül bezsákolni egyet valakinél, legalább egy teszt erejéig - még akkor is, ha rétegigény.Scale; szia, engedélyezni/tiltani szeretnél csak wifi mac adress alapján, vagy komolyabb dolgokat is, mint például a sebességek szabályozása?
elég a 100-as router, vagy gigabit képes kell?
az első verzióban már egy tl-wr740n, tl-wr741nd, tl-wr841n(d) - a wifi a fő különbség; 150 kontra 300 Mbps - is tudja, ezek elég olcsónak számítanak, gigabit képes verzióban pedig a tl-wr1043nd v2 a minimum, de ha több támpontot is leírsz (netes sebesség, elvárt hozzávetőleges terhelés), akkor más típusok/gyártók is szóba jöhetnek. -
Scale
őstag
Sziasztok!
Milyen routert tudtok ajánlani ha az a legfontosabb kritérium, hogy lehessen MAC cím alapján szűrni wifire csatlakozó készülékeket? Persze legyen olcsó
Előre is köszönöm a válaszokat!
-
Gézengúz
addikt
A max. 100-at arra értettem, hogy 100-as portokkal van szerelve, nem akartam apróságokkal foglalkozni, nem gondoltam, hogy még ebbe is beleállsz, mindegy teljesen beleuntam a vitába, esetleg valaki dobjon már fel olyan képet, amikor egy ilyen routeron, két legalább 2*2-es mimos wifi eszközzel helyi hálózaton belül, wifin másolgat-ide oda, akkor milyen sebességet ad ki,csodálkoznék ha 100Mbit fölé menne a tempó, hiszen ilyenkor fogadni és adni is kell ugyanazon antennákkal. Egy ilyen tesztre kíváncsi volnék két azonos eszköz és a 841 illetve 941 összehasonlítása végett, egyedül itt látnám értelmét a 941-nek.
-
válasz
Roland93 #40314 üzenetére
akkor kábelen egyértelműen kimutatható lesz a különbség, mivel a tl-wr841nd csak 100-as router és emiatt csak maximum ~94 Mbps fér át wan <-> lan irányban, ha pedig gigabit képesre cseréled a routert, akkor a teljes 120 Mbps sec átmegy majd.
arról nem is beszélve, hogy a sokkal erősebb hardver a komolyabb terhelést is jobban bírja.
az usb sok funkcióra képes; nyomtató, lapolvasó, merevlemez és 3g/4g mobilinternet megosztása, hogy csak a fontosabbakat említsem. -
Roland93
aktív tag
A gyorsaság érezhető úgy is ha nekem 120mb-es netem van. Igazából semmit nem értek a routerekhez proci memória stb. szempontjából. Az Asus-on mire való az USB bemenet?
-
válasz
Roland93 #40311 üzenetére
szia,
ég és föld, hiszen az egyik csak egy 100-as router, a másik pedig egy sokkal erősebb hardveres (cpu, ram...stb.) kiépítésű, gigabit képes típus.
az összefoglalót lenyitva, olvashatod a két típus hardveres specifikációját, annyi eltérés lehet, hogy ha neked a tl-wr841nd régebbi verziós, akkor cpu tekintetében gyengébb, csak 400 MHz a v8-hoz képest.
a wifi - már ha arra írtad a kapcsolatot - más kérdés, mert az nem csak a router függvénye, így az eddig általad leírt információk alapján arra nincs garancia, hogy bármilyen más routerrel jobb lenne, mert az ellenoldal, a beállítások és a környezeti tényezők is befolyásolják a kapcsolatot és nem mindig elég csak egy vagy két tényező módosítása a háromból. -
Roland93
aktív tag
Sziasztok!
Sok különbség van az ASUS RT-N18U és a TP-LINK TL-WR841ND között? Nekem most a tp van. Miben különböznek? Észre fogom venni a gyorsaságot? Mert most elég messze van az xboxom a routertől és nagyon lassú.
-
válasz
Gézengúz #40308 üzenetére
amiről szó van - crissprivat linkelte itt; link -, az sokkal újabb verzió, külsőre és belsőre is más, jobb/erősebb a korábbi verzióktól.
amit te linkeltél, az még a régi, nem 450-es és 3*3:3 mimo képes, de arra várni kell, mire a wiki is kidobja majd az új verzió specifikációs leírását.
a maximum 100 Mbps átvitelt nem tudom, hogy honnan veszed, 100 Mbps jelölésű routereknél ~94 Mbps a maximum wan <-> lan sebesség, wan <-> wlan irányban meg nem fér már át annyi, wlan <-> wlan irányban viszont több is lehetséges.
nem véletlenül írtam korábban, hogy a wifi nem feltétlenül függvénye a wan <-> lan átvitelnek, mert ha mondjuk a router által szórt hálózatra kapcsolódik két wifi ellenoldal és azok között akarsz másolni, akkor már más a helyzet, és ott bizony lehet jelentősége a 3 antennának, a korábban is írt diversity miatt pláne, mert ha az ellenoldalak csak 2 antennás is, a két ellenoldal nem azonos helyen történő elhelyezkedése miatt a router jellemzően eltérően választja ki a két használandó, jobb kapcsolatot biztosító antennát, és emiatt eloszlik a terhelés, ami jobb és gyorsabb kapcsolatot eredményez.
nem véletlenül írtam a sok szituációt, vannak helyzetek, amikor jobb vagy elég a 2 antennás és csak 2*2:2 mimo képes router, de sok esetben ez nem igaz, és ez a lényeg! -
Gézengúz
addikt
Eszerint a V5 2013 júniusi miért lenne régi? Miért ne azt hasonlítanám a V8-as 841N-hez?
Te is tudod mennyire ritka a 3 antennás vevőoldal, már két antennán is képes átmenni maradéktalanul a sebesség..ami max. 100Mbit lehet!
Amit át lehet tolni 100Mbiten a 841N is becsülettel áttolja, ha van megfelelő ellenoldal, ha nincs akkor meg ugyis mindegy mert akkor a 941 is bedugul!
-
válasz
Gézengúz #40306 üzenetére
a több antenna nem csak gyorsabb sebességet tesz lehetővé a jobb mimo képesség miatt - itt már 3*3:3, hiszen nem csak külsőben, hanem hardver tekintetében is történt fejlesztés a korábbi azonos típushoz képest az új verziónál -, hanem jobb minőségű szórást/kapcsolatot is biztosít a diversity okán.
ennyire nem egyszerű persze a dolog, regényt lehetne írni minden szituációra, de nem jelenthető ki egyértelműen, hogy nem jobb a 900-as széria, nem lehet kihasználni, nem éri meg a többletet...stb.
arról nem is beszélve, ha esetleg szintén 3 antennás és jobb, mint 2*2:2 mimo képes az ellenoldal, mert akkor egyértelműen ideálisabb a 900-as széria.
a régi emulátort hiába nézed... -
Gézengúz
addikt
Milyen többlet használható ki? Már a 841N is tudna bőven 100Mbit felett wifin. Ha befelé be tudna menni a routerba. Ez a 941N a TP link legrosszabb vétele ez egész biztos, pláne, hogy jóval drágább mint a 841N!
Mire fel a dupla ár, mire?
Hogy az 841N ellenében levehetők az antennái? Ugyanmár..
-
tonyqa23
senior tag
válasz
Intruder2k5 #40294 üzenetére
Azt elfelejtettem, hogy van modem. Értem, akkor ott is ugyanolyan kábellel összekötöm és kész.
Köszi mindenkinek! -
válasz
crissprivat #40299 üzenetére
nem kimondott hiba, a 900-as szériáig csak 100-as eszközök vannak és ez így is marad, ha a külső változik is.
Gézengúz; ez nem minden esetben igaz, meg a rrouter wifi képessége nincs teljesen kötve a wan részhez, de még csak lan függő sem teljesen, kihasználható az a többlet a 800-as széria ellenében, ha minden feltétel adott - ha meg nem, arról nem a gyártó tehet, de akkor a kedves vásárló ismerje az okát és annak megfelelően válasszon vagy legyenek elvárásai.
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Parfüm topik
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Xbox Series X|S
- A lemondást javasolja az Intel vezetőjének Donald Trump
- Autóhifi
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Nők, nőügyek (18+)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- új, bontatlan Kingston FURY Impact 32 GB KIT DDR4L-3200 SoDIMM CL20-22-22 memória / kisker garancia
- Asztali PC , i5 10400F , RX 6600 XT , 16GB DDR4 , 512GB NVME
- Bomba ár! Fujitsu H760 - i7-6820HQ I 32GB I 500SSD I 15,6" FHD I Nvidia 4GB I Cam I W10 I Garancia!
- LG 32" ívelt Monitor 32MR50C-B
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G8 - i5-1145G7 I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Asus N551JQ - i7-4710HQ I 8GB I 256GB SSD I GT845M I 15,6" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- iKing.Hu - Honor Magic 5 Pro 5G - Használt, újszerű állapotban, ajándék tokkal!
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5600 / RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3063
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest