Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- MaxxDamage: Vizes Laptop Hűtés? Lehetséges? Igen!
- Fire/SOUL/CD: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
- sh4d0w: Én és a számítógép
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sanyóca
újonc
Sziasztok!
Az alábbi probléma megoldásában szeretném a segítségeteket kérni:
Otthonról szeretnék nyomtatni egy olyan "terepen" ahol nincs internet kiépítve.
Elképzelésem szerint VPN-en keresztül csatlakoznék egy mobil internetet használó routerhez amin egyben print server is fut.
Szerintetek működhet így a dolog?
Erre a feladatra megfelelő lenne-e egy ASUS RT-N18U router?
Ha nem, akkor tudtok ajánlani olyat amivel megoldható lenne ez a feladat?
Üdv: Sanyi
-
fudi2002
nagyúr
válasz
Gubek-Einste #40698 üzenetére
Köszönöm
A hivatalos megoldást ismerem, de nem céges hanem otthoni, ezért 2 helyett nem fogok 4 eszközt venni. Ennyire jól azért nem élünk... -
válasz
Meghivott #40695 üzenetére
Szia!
Ha "DLNA server" alatt azt érted, hogy számítógépen fut a DLNA szerver, és arról kívánsz TV-n lejátszani filmeket, akkor bőven elegendő egy TP-Link TL-WR841N, ha nem kívánsz a következő évek során 100 mbps feletti sávszélességű csomagra váltani.
Ha viszont a "DLNA server" alatt a modern router-ek beépített media szerverét érted, és/vagy 100 mbps feletti sávszélességű csomagra tervezel váltani a közeljövőben, akkor egy Asus RT-N18U vagy egy TP-Link TL-WR1043ND v2.x ajánlott.
-
Meghivott
addikt
Üdv, WRT54GL utódját keresem.
Amire használnám (teljesen átlagos):
DLNA server (utp kábellel tv-re kötni), 2-3 wireless eszköz (mobil, tablet).
Szolgáltató Digi 50/30
Köszi -
krealon
veterán
válasz
fudi2002 #40688 üzenetére
"a 3 antenna közül az egyik lecsavar és egy kültéri annenna rákonnektál, egy másik lakáshoz való átvitelhez. Ez most is így műxik egy kétantennás routerrel másik oldalon egy usb-s stickel."
A 3 antenna nem fuggetlen egymastol. Egy antennarendszer reszet kepezik.
Alapvetoen az eszkoz, kozel azonos, vagy kis faziskesessel erkezo jelet var.
Ha az egyik antennat iranyitottra csereled, akkor MIMO mukodes - a tervezett modon - nem tud vegbemenni, igy minimum lassulas, roszabb esetben teljes mukodeskeptelenseg az eredmeny.Magyarul: Ha szandekosan szabotalod az antennat, ne varj hibatlan mukodest!
-
fudi2002
nagyúr
válasz
proradeon #40686 üzenetére
Köszönöm a segítséged.
Annyit hadd kérdezzek, hogy csak én tudtam rosszul, hogy 2 vagy 3 antenna attól még a csatorna ugyanaz. Annyi, hogy egymást erősítik ugyanazon a frekin, vagy rosszul gondolom? (ezért gondoltam én is, hogy elvileg nem zavarhatják egymást) Vagy van kis frekieltolás a 3 antenna szórása között?A giga lan nekem azért kell, mert a kliensek és egy windows server közötti másolás jó lenne ha gyorsan menne, most winserveren két gigás hálókari van összebridgeelve és azon keresztül megy az egyik klienshez. Szeretném a szervert végpontosítani, illetve a 3 antenna közül az egyik lecsavar és egy kültéri annenna rákonnektál, egy másik lakáshoz való átvitelhez. Ez most is így műxik egy kétantennás routerrel másik oldalon egy usb-s stickel. Ezen fronton az a cél, hogy wds bridge-el szeretném a másik lakásrészen tovább szórni a wifit (most két egymással szembefordított biquad antenna üzemel)
Hát ezt jól összevisszafogalmaztam, de remélem kicsit érthető
-
Exodius
őstag
Megvettem az Asus N18U-t és a sebességem a mért 12 Mbps-ról átlag 49-re ugrott. Az új grafikus felület és a kezelhetőség miatt külön hála a gyártónak. Úgy tűnik azt a plecsnit tényleg nem vették, hanem kiérdemelte.
-
válasz
fudi2002 #40685 üzenetére
Szia!
Mindkét általad említett router tudja LAN-on a gigabit-es kapcsolat valós sebességét (~940 mbps), nem csak az Asus.
Ez nyilván akkor jön jól, ha pl.: gigabites internetkapcsolatod van.
A 3 antennának pedig csak sávszélességbeli előnye van a 2 antennával szemben. Azaz ha szintén 3 antennával rendelkező klienssel csatlakozol egy 3 antennás router-re, akkor optimális esetben nagyobb sávszélesség érhető el, mint egy 2 antennás kliens vagy router esetében, mert egyszerre három csatornán képesek kommunikálni, nem csak kettőn. És az antennák semmilyen értelemben nem "piszkálják" egymást.
-
fudi2002
nagyúr
Üdv
Visszaolvasgattam, egy kérdésre nem találtam választ. Segítsetek légyszi.
Asus RT-N18U vs Tplink 1043 ver 2.1
Az asusnál van marketingelve, hogy a gigabit lanon télleg annyi (gondolom a hardverparaméterek miatt is).
Ez a gyakorlatban ad is valami előnyt?Ésmégegy. 2 antenna vs 3 antenna? Mennyire piszkálják egymást ? (elvileg nem kellene, de volt ilyen hozzászólás, ahol a hatótávra panaszkodott a user a 3 antennásnál)
Köszönöm a türelmet.
-
RicsiSuly
aktív tag
Sziasztok lenne egy kérdésem!
Van egy Asus wl 500gp routerem tomato fw van rajta látom hogy támogatja a huawei e220-as modemet valaki el tudná mondani hogy tudnám beüzemelni sehogyse sikerült.
Köszi SRicsi
-
Robcsa
tag
válasz
Gubek-Einste #40681 üzenetére
Szia!
Köszönöm szépen. Bocsánat az offert.
Üdv.: Robi -
G.F.
aktív tag
válasz
SztiviVander #40679 üzenetére
Oké, köszi!
-
SztiviVander
addikt
gyári fw-el 4 LAN portod van, ha az elég akkor kb ugyanazokat kell beállítani mint a linksysben (értelemszerűen a wan port switch portra kapcsolásán kívül). azt jó ha tudod hogy gyári fw-ben nem lehet a routernek gw-t megadni, tehát maga a router nem fog kilátni az internetre. ha kell az 5db port akkor kell egy openwrt rá, illetve ennél bőségesebbek a LAN oldali beállítások is.
-
G.F.
aktív tag
válasz
SztiviVander #40677 üzenetére
És más módon nem lehet beállítani? nem ragaszkodom az 5 Lan porthoz... és ha nem, melyik openwrt-t ajánljátok?
-
Robcsa
tag
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni, mert sajnos már teljesen tanácstalan vagyok. Van egy Asus RT N18U-us routerem ami egy telekomos cisco epc3925-után van kötva. Az asus access point módban üzemel. A problémám pedig az lenne, hogy ha megy a download master az Asus-on, akkor a net tejesen kiszámíthatatlanul kezd működni. Lelassúl, szakadozik. pingre packet loss tapasztalható. A download master kikapcsolása esetén a hiba elmúlik a net tökéletese. A következőket próbáltam a hiba megoldása érdekében: Korlátozni a download master sebességét (Le és feltöltési sebességet), a globális és torrententénki kapcsolatok számát lecsökkenteni, a ciscon az MTU-t beállítottam 1500 (alapból 0-n volt ami elvileg a default 1500, de máshol tanácsoltál azt, hogy volt akinél ez segített), de sajnos egyik sem segített.
Ami még lényeges lehet a net 30/5 -ös.
Tapasztalt-e már valaki hasonló problámát ? Vagy valaki tudna esetleg megoldást javasolni a problémámra ? Előre is köszönöm mindenkinek a segítségét és válaszát.
Üdv.: Robi.
Ui.: Ha rossz topicba írtam, akkor elnézéseteket kérem.
-
G.F.
aktív tag
Kis konfigurálási kérdésem lenne. Jelenleg úgy kapcsolódom egy belső hálózathoz, hogy a routerem minden portja LAN port, a routernek adtam egy ip-t, a tartományon belül, és minden eszköz kap ip-t a központi routertől (DHCP). A routerem Linksys WRT54-G, Tomato firmware-rel, ahol át lehetett kapcsolni a Wan portot Lan-nak.
Most router csere előtt álok, mert kell a gigabites átvitel. Egy TP-LINK TL-WR1043ND lesz helyette. Nem tudom ennél lehet-e, vagy érdemes-e külső firmware-t keresni, vagy alapból át lehet kapcsolni a WAN portját, vagy esetleg hogyan konfiguráljam, hogy a hálózaton lássuk egymást a többi géppel. Előre is kössz, ha valaki tudna segíteni... -
Highground
aktív tag
Köszönöm a segítsége(ke)t! TP Link lett belőle, a vélemények alapján
-
Gézengúz
addikt
válasz
Highground #40667 üzenetére
Döntsön az ára, itt pl. sokkal olcsóbb, ez a reális ára...
Csak ismételni tudom a többieket max. 100Mbites csomaghoz, így is csak 94 fog átjönni-menni rajta...
-
Shingen
addikt
válasz
Shingen #40660 üzenetére
Elvittem az én adapterem a input adatok stimmeltek az övével ,de azt a kis pöcköt nem tudtam bele tenni az övébe.
Külső átmérő szemre stimmelt, lehet a belső tüske volt vmivel vastagabb.
Így sajna az nem tudtam kiküszöbölni, hogy adapter lehet a hibás, máshonnan meg adaptert nem tudok szerezni. -
válasz
Melorin #40663 üzenetére
az a baj, hogy több/sok hibalehetőség is van, például ha (a terheléshez képest) nem kellően erős hardverű az eszköz és lan útján komoly terhelést kap, akkor előfordulhat, hogy a wifi modultól veszi vissza a szuflát, mert a kábeles kapcsolat élvez prioritást, így adódhat a jelenség, hogy kábeles kapcsolaton minden okés, de a wifi forgalom már nem megy (rendesen).
amennyiben a szolgáltatós eszköz ténylegesen csak modem, úgy nincs sok lehetőség, csak a router wan portjába mehet abból a kapcsolat és a router lesz a dhcp...stb.
amennyiben a szolgáltatós eszköz home gateway, tehát modem + router kombó, úgy a saját router wan és lan portjába is mehet abból a kapcsolat, és a választásnak megfelelően kell beállítani az eszközöket; elérési cím, dhcp, dupla esetben eltérő tartomány...stb. -
Shingen
addikt
válasz
Talán egy kis segítség: rt-n12 nem tudja hardveresen a 100-as eszközök ~94 Mbps maximumát, ellentétben a tl-wr841n(d) típussal.
De nem akarlak sem rábeszélni/lebeszélni egyikről sem.
-
SztiviVander
addikt
válasz
ahogy a kollega írta, teljesítmény = feszültség (az adott eszközhöz való, tehát az állandó) * áram (mA). nagyobb teljesítmény azonos feszültség mellett = nagyobb mA. bocs ha nem volt egyértelmű.
-
és a 841-re nem tudok rosszat mondani, 3 éve megy hibátlanul. van rá ddwrt, openwrt, gargoyle. ezt az asust nem ismerem de a célnak biztos megfelel az is. vedd meg azt amelyik szimpatikusabb, úgyis mindegyik médincsájna -
krealon
veterán
válasz
crissprivat #40615 üzenetére
"Csak az érdekelne,hogy PoE müködik cat5e patch panelen keresztül. IP kamerákat akarok majd a rack szekrényhez vezetni,csak nem tudom most,hogy mehet a patch panelbe,vagy direktbe kell köttni a PoE switchbe."
Ha nem kontar kototte be a patch-panelt (jok a kontaktusok, megfelelo szinsorrend), akkor siman atmegy rajta a PoE.
-
Highground
aktív tag
Akkor e kettő közül melyiket ajánljátok jobban:
ASUS RT-N12 Plus Wireless N Router
TP LINK TL-WR841N Router
Mert én nem tudok dönteniÁrban egyforma... Mondjuk a TP LINK hálózati cuccokban azért ismertebb márka, de mint tudjuk az ASUS sem rossz cuccokat csinál. Pl. az ASUS-ra 3 év gari van.
-
Shingen
addikt
válasz
SztiviVander #40662 üzenetére
1. " ha pl 9V-os helyett nagyobbat kötsz rá akkor meglátod hogy a router is füsttel működik (amint kijön belőle a füst, nem fog tovább működni)
viszont ha a router 12V-ot kíván akkor a 9V-ossal jó eséllyel el sem fog indulni "
2. " de ha nagyobb teljesítményű csere adaptert használsz az csak jobb (kevésbé határon megy az adapter, kevésbé melegszik = tovább él). "
Persze az egyértelmű, hogy egy 9V nem fogja működtetni a 12V-at.
1 részben azt írtad nagyobbat kötök elfüstöl, a 2 részben meg azt írtad nagyobb teljesítményű adaptert kötsz az csak jobb.
Hogy is van -
fecosrac
tag
válasz
SztiviVander #40661 üzenetére
Először én is ezt feltételeztem és le is szedtem pc-re a progit, de akkor azt írta hogy nincs wifi eszköz a pc-n és nem tud mérést végezni a program. Ebből következtettem arra, hogy valószínűleg a mobilos verzió lesz a kivitelezhető, de az viszont fizetős.
-
Melorin
addikt
Megvizsgáltam az étert, de semmi nem zavar be, 1 wifi van a közelben, de gyenge is és nem azon a csatornán megy mint az enyém.
Nagyon fontos lenne tudni, hogy ezt a hibát router okozza-e, mert ezen múlik, hogy veszek-e újat.Melyik módszerrel kellene amúgy összekötni egy wifi routert a szolgáltató modemjével? WAN porton, vagy sima porton keresztül, és akkor a modem a DHCP szerver?
-
SztiviVander
addikt
válasz
Shingen #40660 üzenetére
1. ha nem hiányzik a kasszából az a pár plusz ezres akkor vegyetek nagyobbat. hátha egyszer jól jön az usb is.
2. ha pl 9V-os helyett nagyobbat kötsz rá akkor meglátod hogy a router is füsttel működik (amint kijön belőle a füst, nem fog tovább működni)viszont ha a router 12V-ot kíván akkor a 9V-ossal jó eséllyel el sem fog indulni. a feszültség (V) mindig annyi legyen amennyi az eszköznek kell, az áram (mA) pedig lehetőleg ne legyen kisebb mint amit az eszköz kíván (vagy amennyit a gyári adapter tud), de ha nagyobb teljesítményű csere adaptert használsz az csak jobb (kevésbé határon megy az adapter, kevésbé melegszik = tovább él).
-
Shingen
addikt
Sziasztok!
Két fő kérdésem lenne (most beszéltem barátnőmmel nem megy a net náluk valószínű a router nem jó. Abból gondolom, hogy már régebben is úgy működött nekik naponta 2x ki kellet húzni a konnektorból. Arra gyanakodom az adapterje meghalt.)
Szerintetek?1. Ha új routerre lenne szükség nekik nem kell a gigabites, így egy TP LINK TL-WR841N Router
ASUS RT-N12 Plus Wireless N Router, elég lenne nekik, de érdemes-e venni egy TP-Link 1043NDv2 az erősebb hardware miatt. Mert ahogy kali kolléga is mondta a tartalék az jó ha van és nem maxon megy a router.
Ebben az esetben ha net sebességük nem gigabites érdemesebb az erősebb hardware választani?
Milyen előnyei lehetnek?2. Ha elvinném hozzájuk az én routerem adapterét próba képen, azzal megy-e, akkor lehet vmi baj abból, ha az adapter paraméterei nem stimmelnek?
Gondolok arra, hogy input nálam 9v 1A, nála meg pl. 12V 2000mA???
Keletkezhet-e kár a routerba vagy adapterbe ha nem stimmelnek az értékek?
Köszi előre is! -
fecosrac
tag
válasz
Gubek-Einste #40654 üzenetére
Ezen a linken amit adtál ha kiválasztom az androidos verziót hogy a telómmal mérni tudjak, bizony a play áruházba visz, ahol 2,280 huf-ért tölthetem le az alkalmazást.
-
Soma01
veterán
Értem én, hogy a "nagyobb" router a jobb. Én is azt ajánlom legtöbbször. Csak sokan vannak úgy, hogy az a gigás router milyen drága... Azt meg mindenki döntse el, hogy megéri-e neki. Meg azt is, hogy mennyire használja ki a 100-as netet, hányszor megy naponta maxon a letöltés. Mert ha nem megy folyton 100-on, akkor elég az olcsóbb is. Szerintem elég kevés embernek megy teljes kihasználtsággal.
-
válasz
Highground #40650 üzenetére
szia,
akkor már gigabit képes router kellene, mert a legjobb 100-as eszközök wan <-> lan sebessége is korlátos ~94 Mbps sebességnél, tl-wr1043nd v2 lenne például jó
hopp, már írták közben, csak nem lapoztam 50-nél...Shingen; adott rt-n12 nem tudja hardveresen a 100-as eszközök ~94 Mbps maximumát, ellentétben a tl-wr841n(d) típussal.
Soma01; 100-as net alá sem tennék 100-as eszközt, hogy ne tekerjen folyamatosan maximumon, tartalék nélkül maradva.
-
Soma01
veterán
válasz
Highground #40652 üzenetére
Ezért mondom, hogy válts lejjebb szerintem. Olcsóbb lesz a csomag és a sebesség meg marad 100-as. (ugye eddig 80 volt) Olcsóbb router is elég. Ha nem olyan fontos a 200 Mbps akkor felesleges többet fizetni. De ezt te tudod. Ja, meg amíg a Digi meg nem csinálja a 200-as netet addig is feleslegesen fizetsz "sokat".
-
válasz
fecosrac #40648 üzenetére
inSSIDer 3 még ingyenes.
#40652 Highground
200-as net mellé gigabites típus kell.
20k-s határral az ajánlottak: Ha nem kell 5 GHz-s wifi akkor Asus N18U vagy TP-Link 1043NDv2, ha kell akkor Asus N56U, TP-Link 3600/4300. -
Shingen
addikt
válasz
Highground #40649 üzenetére
Én a te helyedben inkább ezeket venném csak 1500 drágább, 2 antennásak.
TP LINK TL-WR841N Router
ASUS RT-N12 Plus Wireless N RouterMivel a 200-as nethez már gigabites eszköz kell! Akkor meg ezek nem jók.
Ha gigabites router kell akkor:
Ha nem kell 5 GHz-s wifi akkor Asus N18U vagy TP-Link 1043NDv2, ha kell akkor Asus N56U, TP-Link 3600/4300. -
Highground
aktív tag
válasz
Soma01 #40651 üzenetére
Most pont kapóra jön, hogy hogy felemelik 200-ra. Mint említettem lenne egy-két okosteló a családban + egy másik gép is. Tehát ha ugyanennyiért lesz 100 helyett 200, az most nem rossz. Szerettem volna aláírni 2 évre hozzájuk, és nagyobbra váltani. De természetesen a meglévő ügyfeleknek már nincs semmilyen akció :/ Listaáron lehet váltani, aláírni. Szemetek...
Akkor melyik lenne onnan ami nekem már jó? 200-as legalább gondolom -
Soma01
veterán
válasz
Highground #40649 üzenetére
Ha elég a max 90 Mbps sebesség akkor az is jó. Ha nem akkor mást kell keresni.
Amúgy miért nem váltasz vissza a Diginél egy csomaggal "lejjebb"? A 100-as csomag olcsóbb. Gondolom TopNet-es vagy.
-
Highground
aktív tag
Jaj azt elfelejtettem, hogy jelenleg 100-as, de ha minden igaz akkor 200-as lesz. Ha a digi veszi a fáradtságot és feltornássza. Valamint, hogy jelenleg router nélkül megy a gépembe. Ezt szeretném is megtartani. Mármint, hogy erre a gépre továbbra is vezetékesen menjen a net. És ha kell akkor wifin is fel lehessen rá csatlakozni.
-
Highground
aktív tag
Sziasztok!
Digi netet szeretnék megosztani itthon wifi routerrel, de megmondom őszintén lövésem sincs a hálózati cuccokról
Okostelóhoz, meg esetleg majd egy másik géphez kellene. Van valami extra amire figyeljek vagy igazából tökmindegy? Itt szeretném megvásárolni, mert ez van közel. Ezt néztem ki, nem tudom, hogy jó lesz-e
A segítséget előre is köszönöm! -
válasz
Melorin #40645 üzenetére
ellenoldalé, de akár a környezeti tényezőké is, például egy vagy több elérhető idegen hálózat akaszt be a tiédnek, emiatt érdemes feltérképezni a hálózatot, hogy azok milyen csatornákon forgalmaznak.
szélsőséges esetben olyan eszközök is bekavarhatnak, amik ott a működési technológiájuk vagy frekvenciájuk miatt problémásak. -
Multibit
nagyúr
-
426os
őstag
450 vagy 300 az már lényegtelen, a gépben 300 a max. Azért wifit használok, mert csak 2 mac címet használhatok (ebből egyet már foglal a telefonom), így viszont a mobilitás miatt a laptopon is wifit kell használnom. Ráadásul kábellel egyébként is csak az asztalomnál csatlakoznék, ahol a wifi is szinte ugyanazt a sebességet hozza. Inkább a wifin gyorsítok, amennyire lehet, ha már úgyis routert cserélek.
Majd jelentkezem, ha beüzemeltem a másikat, hogy mit sikerült kihozni belőle. -
nem véletlenül említettem a másmilyen mérését a sebességnek, mert úgy jellemzően csökken valamennyit - jó, ha neked úgy még átfér 80 - 88 Mbps.
a másik az, hogy az emberek többsége nem közvetlenül a router mellett akarja használni wifi kapcsolattal a munkaállomást, és úgy még kevésbé adott az ilyen jó sebesség, de akkor is inkább a stabilabbnak mondott kábeles kapcsolatot használják, ha az csak ~94 Mbps lenne, talán akkor is.
mindegy, kipróbálod majd, beteszel egy olyan routert, amivel 300 Mbps lesz a kapcsolat, ha továbbra is közvetlenül a router mellett lesz az ellenoldal, akkor lehet valamivel jobb a sebesség, de látatlanban tényleg nem számítok nagy gyorsulásra.
a tl-wr1043nd v2 akár 450 Mbps wifi kapcsolatra is képes, csak nehéz hozzá megfelelő ellenoldalt találni. -
426os
őstag
Egyelőre szkeptikusan állok ezekkel a kijelentésekkel szemben. Tudom, hogy itt sokaknak sokkal-sokkal nagyobb tapasztalata van, mint nekem, de amikor azt mondom, hogy a körülmények ideálisak, akkor nem a levegőbe beszélek.
Ezt most mértem a jelenlegi 741nd-vel, 150Mbps linksebesség mellett. Szóval továbbra is kíváncsian várom az új routert. Természetesen ha nem az asztalomnál van a gép, akkor már csökken 5-10Mbitet, másik helyiségben meg még többet is, de azért ez sem rossz szerintem, sőt. Mindenesetre, ha nem is sokkal, de azért kicsit többet várok majd a 300Mbit-től.
Szerk: Torrenten ha van elég seeder, akkor 10-11MB/s-al tudok letölteni jogtiszta Linux disztrókat.
-
szia,
2.4 GHz sávon a wifi 300 Mbps kapcsolat sem feltétlenül lesz több mérhetően, mint a 100 Mbps kábeles kapcsolat, de akár még annyi sem, ha a környezeti tényezők...stb. nem úgy akarják.
sarkítok, de a lényeg; a wifi forgalomban a hasznos adatok mélyen csomagolva utaznak, mérésre csak a hasznos adat kerül, de a forgalom elengedhetetlen részét képezi a szükséges körítés, innen jön az, hogy például látod kiírva a munkaállomáson a közte és a router között kialakított 300 Mbps wifi kapcsolatot, mérni pedig csak mondjuk 80 - 90 Mbps sebességet tudsz - kábelen meg ~94 Mbps átfér a 100 Mbps kapcsolaton.
5 GHz esetén jobb a helyzet sebesség tekintetében, azonos 300 Mbps kapcsolati sebesség esetén valamivel több átfér, de ahhoz persze minden oldalra 5 GHz képes eszköz kell.
a másik, hogy például a speedtest mérés kidob most neked a 150 Mbps wifi kapcsolatra 90 Mbps ebességet, de próbáltad másmilyen terheléses átvitellel is, hogy úgy mennyi?
arra tippelek, hogy kevesebb, legalábbis a gyakorlatra ez a jellemző, már a 300 Mbps 2.4 GHz kapcsolatra is nagyon jónak mondható a 90 Mbps "valósan mérhető" átviteli sebesség, így nem valószínű, hogy a 150-es helyett a 300-as eszköz nagy javulást fog hozni. -
Multibit
nagyúr
Az 1043ND v2 sokkal erősebb vas a mostani 741-nél! Nálam a céges laptoppal mostanában összejön a 140-160 Mbps N wifi-n, Intel Centrino Advanced N6205 WLAN kártyával. Erre neked is van esélyed, ha közel van a routerhez a laptop és elég erős a számítógép. A céges Dell-emben i7 CPU és 8GB RAM van. Az elavult Toshibám mind wifi-vel, mind kábelen lassabb a Dellnél.
-
426os
őstag
válasz
Multibit #40634 üzenetére
Nincs választási lehetőségem az internet sebességét illetően, vagy ez van vagy semmi (tudom, nagyon rossz lehet nekem). Viszont ha már van, akkor ki szeretném használni a lehető legjobban. A kábel felejtős, mert néha mozgok a laptoppal és egyébként is csak 100Mbitet tud kábelen, wifiből viszont szerencsére egy normálisabb kártya került bele, ami elvileg képes nagyobb sebességre is (300Mbit).
Egyébként úgy néz ki sikerül mégis kerítenem egy v2-es 1043nd-t jó áron, kíváncsi vagyok mit mutat majd a 741nd-hez képest. -
Multibit
nagyúr
-
Melorin
addikt
Sziasztok.
Szerintetek lehet a router hibája, hogy időnként wifin nincs internetkapcsolat, de eközben lanon simán megy? -
Soma01
veterán
válasz
Gubek-Einste #40631 üzenetére
Bocs, észre sem vettem ,hogy van ilyen téma...
-
-
Soma01
veterán
Az mennyire igaz, hogy mostanában a Tomato-ba is kezdik beletenni (próbálgatják) a HW-NAT támogatást?
-
válasz
imyourfriend #40614 üzenetére
-
426os
őstag
válasz
proradeon #40626 üzenetére
Csak és kizárólag a wifi fontos, kábelen egyáltalán nem csatlakozna semmilyen eszköz rá (emiatt engem nem zavar, ha a gigabitet nem tudja teljesen, de írtam korábban is, hogy AP módban fogom használni). Értem, hogy 300Mbps az egy elméleti érték, és elérni nem fogom, hiszen most sem érem el az elméleti 150-et. A lényeg, hogy gyorsabb legyen a mostani 741nd-nél (amivel jelenleg valós 90Mbps-os sebességet tudok elérni 150Mbps linksebesség mellett - az ideálisnál is ideálisabb körülmények tehát adottak), illetve 10k-ba férjen bele (használtan). Ezeket figyelembe véve szerintem a tárgyalt 3 router közül mindegyiknek jobbnak kellene lennie a mostaninál, kérdés, hogy a három "rossz körül melyik a legkevésbé rossz". Sajnos a 1043nd v2 ott esik ki, hogy nincs 10k alatt belőle, a másik kettőből pedig igen.
-
Szia!
"Előbbi szerepel a topic összefoglalóban"
Ez így igaz, viszont felszínesen olvastad el a topic összefoglalót, ugyanis az említett netgear routernél ez is szerepel:
Maximum ~400 Mbit-es sávszélességû internetkapcsolat mellé
Magyarul közel sem képes lekezelni a gigabites internetkapcsolatot.
Az említett D-Link router pedig részemről nem ajánlott.
10k-s kereten belül egyszerűen nincs router, ami képes route-olni a gigabites kapcsolat valós sebességét (~940 mbps). Az erre képes legolcsóbb router a TP-Link TL-WR1043ND v2.x, aminek valóban 300 mbps a névleges WiFi sebessége, de ez tulajdonképpen egy bruttó érték. Valójában 100 mbps körül teljesít.
-
426os
őstag
Két lehetséges jelölt maradt:
Netgear WNDR3700 v2 és D-link DIR-645.
Előbbi szerepel a topic összefoglalóban, mint ajánlott darab, így afelé hajlok. Viszont ebben a beépített antennák nem gyengébbek, mint a többi, külső antennás router megoldása, vagy a D-link féle SuperBeam?Melyiket válasszam?
-
fecosrac
tag
válasz
proradeon #40620 üzenetére
"TP-Link TL-WDR3600 (ha kell 5 Ghz-es WiFi is a 2.4 GHz-es mellé)"
- Az általam leírt infók alapján ajánlanád, vagy szükségem lehet az 5 GHz-re?
Megnéztem mind a három típust amit ajánlottál. Ez a 2,4 GHz-et és 5 GHz-et is tudó tűnik számomra a két TP-Linkes közül a jobbnak és árban pedig jóval olcsóbbnak is mint az ASUS. Tud valamivel többet az ASUS vagy megvehetem ezt nyugodt szívvel?
-
426os
őstag
válasz
proradeon #40620 üzenetére
Semmi pluszt nem jelent wifinél a 300Mbps? Kicsit nehéz megbarátkoznom a gondolattal, mert a mostani wr741nd-vel is megvan a 80-90Mbps (valós ~10MB/s letöltés pl torrenten, a kliens egy Intel Wireless-N 7260 kártyával szerelt laptop). A körülmények teljes mértékben ideálisak, legtöbbször 1,5 méterre vagyok a routertől, csak egy fa polc van a router előtt. Az Intel kártya is tudna elvileg többet.
Netgear WNDR3700 hogy viszonyulhat az eddig említett routerekhez? -
válasz
kisbrekes100 #40616 üzenetére
Szia!
A legolcsóbb ajánlott router, ami rendelkezik beépített torrent klienssel, az az Asus RT-N18U. Esetleg a TP-Link TL-WR1043ND v2.x vagy a
TP-Link TL-WDR3600 jöhet még szóba, de ezekkel csak alternatív firmware-rel oldható meg a róluk való torrent-ezés.(#40617) fecosrac: A legolcsóbb ajánlott megoldások számodra:
TP-Link TL-WR1043ND v2.x
Asus RT-N18U
TP-Link TL-WDR3600 (ha kell 5 Ghz-es WiFi is a 2.4 GHz-es mellé)(#40618) batonyo: Gigabit-es kapcsolathoz a TP-Link TL-WR1043ND v2.x ajánlott minimum. A v1.x már nagyon kevés az ilyen nagy sebességű kapcsolathoz. Az v2.x-vel WiFi-n megfelelő ellenoldal, és ideális körülmények között nagyjából 100 mbps sebesség érhető el. Ahhoz, hogy komolyabb sebességet tudj átvinni WiFi-n, jóval mélyebben a zsebedbe kellene nyúlnod.
-
imyourfriend
őstag
válasz
imyourfriend #40614 üzenetére
Megkerült a driver, windowsban kellett trükközni youtube alapján.
-
426os
őstag
Sziasztok!
Gigabites netet szeretnék kiszórni wifin, AP-módban (2 laptop, 2 telefon, de ezek közül csak az egyik pc képes nagyobb sebességre, tehát annyira nem lenne terhelve). Jelenleg ezt a munkát egy wr741nd router végzi, de megérett a cserére, ezért egyúttal sebességbeli előrelépést is szeretnék. Semmilyen egyéb extra funkcióra nincs szükségem, csak a minél gyorsabb vezetéknélküli kapcsolatra és a gigabit lan-ra (illetve jó lenne, ha az új router tudna akkora jelerősséget, mint a régi). Max. 10k-t szánok az új (jelen esetben használt) routerre. Ebbe leginkább a wr1043nd V1 fér bele, V2-t nem látok ennyiért. Illetve 10k-ért van D-link DIR-645.
Ez utóbbi mennyire alkalmas a feladatra? A topicban visszaolvasva nem sokat találtam róla. Ha 1043nd V1 és a dir-645 között kellene választani melyiket érdemes? Előbbi olcsóbb lenne pár ezressel. Dizájn, dd-wrt és társai nem szempont, csak stabilan és gyorsan dolgozzon. -
fecosrac
tag
Sziasztok!
80MB-os netem van, ami napokon belül 200-asra lesz növelve. Normál 76nm-es lakásban élek, ahol van 1-2 betonfal is. Teljesen hétköznapi eszközök használják a wifit, olyanok mint PC, laptop, okos teló és egy PS4.
Melyik routert ajánlanátok, amellyel lehetne online játszani akadásmentesen akkor is, ha más eszközről közben netán youtube-ozni vagy böngészni kezd valaki a családban?
Jelenleg egy D-Link N 150 Home DIR-600-as routert használok, de azzal bizony élvezhetetlenné válik az online játék ha más is használni kezdi a netet.
Előre is köszönöm a segítséget.
-
kisbrekes100
tag
Sziasztok!
Torrentezni szeretnék routeren keresztül. T-Home adsl internetem van, ehhez van egy pirelli típusú wifi routerem, gondolom ezen nem lehet módosítani a szoftvert és így alkalmatlan torrentre.
Kérdésem az volna, hogy milyen router kellene ehhez? Lehetőleg pontos típust, esetleg linket írjatok.Köszönöm előre is!
Várom a válaszokat. -
crissprivat
senior tag
Hali.
Bocs a tényleg offért
Csak az érdekelne,hogy PoE müködik cat5e patch panelen keresztül. IP kamerákat akarok majd a rack szekrényhez vezetni,csak nem tudom most,hogy mehet a patch panelbe,vagy direktbe kell köttni a PoE switchbe.
Köszi. -
imyourfriend
őstag
válasz
Gubek-Einste #40612 üzenetére
Szia. most nezem hohgy f5d7000 v8 a kartya viszont az oldalon az a v8 as driver nem ismeri fel.
-
brobi76hun
tag
válasz
Gubek-Einste #40612 üzenetére
Köszi szépen a gyors segítséget!
-
#40610 imyourfriend
Ki kellene deríteni, hogy milyen chipset van a kártyán és az annak a gyártójától beszerezni a driver-t.
Mivel ennyire nincsen a kártya gyártójánál megfelelő driver így nem kizárt, hogy nem is fogsz találni hozzá.#40611 brobi76hun
A gépen nem kell semmit sem állítani (ha minden rendben van).
Az új router-en pontosan ugyan azokat kell beállítani amit a mostanin is be van állítva. -
brobi76hun
tag
Szevasztok!
Routeres kérdésem lenne felétek! Jellenleg van egy TP-LINK 150-es 1antenás, azt szeretném lecserélni egy szintén tp-link 300-as 2antenásra. Az lenne a kérdésem, hogy kell-e bármit állítanom a pc-n belül vagy a routeren, hogy működjön. Vagy csak kicserélem egyszerüen és kész, semmi beállítást nem igényel? -
imyourfriend
őstag
Elnézést kérek az off-ért, van idehaza egy pci wileress card-om aminek pontos típusa: Belkin PCI g wireless card fd5700v8 és nem sikerül hozzá drivert találjak, a belkin oldalán lévők nem jók hozzá valamint a windows7 nem tudja feltelepíteni magától. A dobozát elhagytam valamerre, abban volt a telepítő. Viszont asztali gép és nem tudom netre kötni, a router egy másik szinten van az albérletben. Ötletek? Köszönöm előre is.
Win7 x64-hez kellene a driver. -
freddirty
senior tag
válasz
Gubek-Einste #40606 üzenetére
Nincs 20k-s határ, stabil és erős routerre van szükségem. Az Asus n56u stabilitás szempontjából rendben van?
-
-
freddirty
senior tag
válasz
Gubek-Einste #40602 üzenetére
melyik komolyabb gigabites routert érdemes megvenni ha nem 20k a határ? UPC 120 van, de a jelenlegi tplink 2543nd gargoyle szoftverrel alig viszi, egyszerre a wifi és a szerver kiszolgálása nem megy neki.
Mostanra untam meg, hogy pár torrent bedobása párhuzamosan összedönti a hálót. Megy a tplink a háztól. Az újnak tudnia kell kiszolgálnia már akár 240mbit folyamatos letöltést és mellette wifizni is maradjon kakaó.
Nyilván stabil megoldás kellene és ne mókolós mint mondjuk a tplink és az alternatív szoftverei... -
-
libus
őstag
válasz
Gubek-Einste #40602 üzenetére
Így is terveztem, hogy a 3600 Wan portjába megy a 743ND-ből a kábel.
Így akkor már nem fogja a Grid antenna a kapot jelet/internetet visszafelé az adó irányába sugározni, ugye?
Csak venni fogja, ugye? -
A legegyszerűbb ha a 743ND-ből jövő kábelt a 3600 WAN portjába csatlakoztatod.
#40599 kenyerpirito
Ehhez a net sebességhez mát gigabites típust lenne érdemes használni.
20k-s határral az ajánlottak: Ha nem kell 5 GHz-s wifi akkor Asus N18U vagy TP-Link 1043NDv2, ha kell akkor Asus N56U, TP-Link 3600/4300.
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Mini-ITX
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Hobby elektronika
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Szemez az Intel gyártósoraival a Qualcomm
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S22 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
- LG 77G4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz 0.1ms - MLA - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3264, 100% Akkumulátor
- Playstation 4 Pro Konzol! CUH-7216B
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest