Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
BBéci
legenda
-
cinemazealot
addikt
válasz ctrlaltdel13 #52346 üzenetére
Ez (ha jól értem) a mai gépek legtöbbjénél nem működne, mert azoknál a kép középpontjának tengelye (piros) nem merőleges a képsíkra (kék):
Így a géptest vízszintes mivolta nem hozza magával azt, hogy a vetített kép középpontja vízszintesen egy magasságba kerül a lencse középpontjával. Azoknál a gépeknél pedig, ahol van állítható lens shift (mint pl. Dorian gépénél is), ez a módszer még kevésbé tesz kimérhetővé bármit.
-
Dorian
félisten
válasz ctrlaltdel13 #52346 üzenetére
Szerencsére egyenes az alja, tegnap meg is nèztem, van a vìzben bőven
[ Szerkesztve ]
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
ctrlaltdel13
őstag
válasz cinemazealot #52354 üzenetére
Hú most meg fogtál.
Nálam f22 van ott így csináltam.
Utána ellenőriztem a kép szélességét alul felül.(torzul e)
Mindezt nulla függőleges len shift-nél. -
Markimark30
csendes újonc
Helló.kèszülök venni egy optoma w334e dlp projectort, de nincs információ, hogy milyen 3d szemüveg kell hozzá. Tud valaki segíteni, hogy milyet vegyek? Előre is köszönöm az infót!
-
cinemazealot
addikt
válasz Markimark30 #52357 üzenetére
A leírása szerint (37. oldal) támogatja a DLP-Link technológiát, így szerintem bármelyik DLP-Link kompatibilis szemüveg jó lehet hozzá.
-
Orc
senior tag
Sziasztok!
Adott egy XIAOMI Mijia ALPD 3.0 lézer projektor, aminek 1.2-es a vezítési aránya. Nekem 1.8-asra lenne szükségem (430 cm-ről 240-es kép). Ahogy utánaolvastam előtét lencsével megoldható lenne. Ezek mennyire rontanak a képen? Tudtok esetleg ajánlani egy megfelelőt?
Előre is köszönöm!Kinyomom a szemed, eltöröm a lábad... aztán mehetsz amerre látsz!
-
tobias40
veterán
Vásznakat mivel lehet tisztítani ha van rajta koszos folt,illetve vmi ragacsos folt is ami talán cukros üdítőtől származik? (szürke hátoldalú 1.4 Diamond anyag talán)
[ Szerkesztve ]
-
Ájvé
veterán
Ha szabad kérdezni miért baj hogy rövidebb a vetítési távolság? Talán útban van? Plafonra is lehet szerelni akkor már csak nem lenne útban.
Én annyira nem értek hozzá, de ehhez nincsenek ilyen kiegészítők így csak ronthatnál a képen ilyen megoldással, szóval szerintem nem éri meg. -
Orc
senior tag
Eddig oldalfalon volt a projektor (Optoma HD20), de a Xiaomi-t a plafonra kellene tenni, ami
a páromnak kevésbé tetszik.
Eddig mögöttünk volt a projektor, most majdnem elöttünk/felettünk lenne, tényleg nem "szép".Kinyomom a szemed, eltöröm a lábad... aztán mehetsz amerre látsz!
-
tobias40
veterán
Áhh,a keret fel van fixen téve a falra így nem férek hozzá,le kellene szedni de most szenvedtem fel és nincs kedvem újra leszedni..
Majd még átgondolom...Más:lógatva van a plafonról a vetítő és így nem túl szép.Lehet vmivel eltakarni (vászon anyaggal-vékony dobozolással) úgy hogy a fal felé nyitva maradna a szellőzés miatt?
-
tobias40
veterán
-
Ájvé
veterán
Dohányzó asztal vagy hasonló megoldás nem játszik? Igazából nem egy nagy szerkezet meg szerintem nem zavaró, én néztem állványt hozzá, de lehet plafonra szerelem akkor nem lenne útban. Most még nincs kialakítva a helye, széken van nálam és mellette babzsákról szoktam filmezni (nem pont szemből így) de mondjuk lenne kanapém akkor szerintem nem lenne probléma a projektor mögött nézni a filmet. Nem szépségre megy sajnos, szükség megoldás kell, így keresni a legjobbat szerintem, de persze ti tudjátok, szerintem próbáljátok meg projektor mögött nézni úgy hogy kisasztalon van, hátha, ha nem jó akkor lehet más megoldást keresni.
-
BBéci
legenda
Megesett, hogy asztalra téve teszteltem vetítőt, rémesen zavaró és barátságtalan megoldás. Hosszabb távon nem tudnám elviselni. Zúg, világít, meleget fúj.
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
Vhiktor
veterán
válasz tobias40 #52367 üzenetére
Ha kivulrol van is valami a lencsen alligha fog latszodni a kepen. Egyebkent meg lenspen a legjobb erre.
ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi tesztelés: youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A█Jeti Specbos 2501 hires 2nm
-
makkmarce
őstag
válasz tobias40 #52366 üzenetére
úgynevezett hushboxot szoktak építeni, és akkor az a zajt is csökkenti, de jelenleg én is első körben valami vastagabb anyag fele hajlok, amit csak U alakba feltennék alá, akkor talán nem jönne annyi zaj lehele.
A lencsénél nekem itt lentebb a mikroszálas kendő(amivel a fényképezőgépek lencséit is tisztítják) + ha nedvesség kell, akkor desztilált vizet ajánlották.okoskodom, tehát vagyok
-
Satyricon
addikt
Sziasztok
Egyik ismerősöm projektort akar venni [innen]. A közelébe nincs más ilyesmi bolt, szóval ragaszkodik ehhez a bolthoz. 200K a rászánt összeg, első sorban prezentációk kivetítéséhez lesz, olyan teremben, ahol nem igazán lehet besötétíteni rendesen. Szóval nagy fényerővel rendelkező kellene, HDMI-s, pendrive-ot hozzá lehessen csatlakoztatni, és wifi-legyen.
Ja, és a lényeg: Szerintetek jobb a 16:9 prezentációra, vagy inkább 4:3 a javasolt?
[ Szerkesztve ]
(lOo \ (llll) (llll) / oOl)
-
tobias40
veterán
válasz Vhiktor #52370 üzenetére
Mintha lenne rajta kicsi folt mikor megy a vetítés de ha nem gond akkor hagyom így.
Lencse védőt mindennapos használatnál is vissza kell tenni amikor nem használjuk vagy felesleges?makkmarce: engem a zaj nem zavar,(sztem nem is hangos az enyém) inkább a látvány.Én is vmi anyagból gondoltam U alakban.
-
Vhiktor
veterán
válasz tobias40 #52374 üzenetére
En mindig visszateszem a lencsevedot. De a por szerintem nem art neki, folt nem tudom hogy kerulhet ra hacsak nincs ujjal tapogatva a lencse.
ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi tesztelés: youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A█Jeti Specbos 2501 hires 2nm
-
Ájvé
veterán
-
Balázs Z.
tag
Sziasztok! Van egy lassan másfél éves, még garanciális Optoma 144X gépem, amit szeretnék rendesen kitisztíttatni. Ezt garanciavesztés nélkül meg lehet csináltatni valahol? Visszaolvasva sokan ajánljátok a Batyó nevű kollégát, hozzá tudtok elérhetőséget adni?
-
tobias40
veterán
Túl vagyok az első tesztelésen,köszönöm a segítséget mindenkinek aki segített!
Meglepően jó lett a vetített kép,én rosszabbat vártam,fullhd fimeket nézek a lehető legjobb minőségben egy amlogic lejátszóval kodi alatt,jelenleg.Berakom majd a popiA210-et és a mederer600x-et is kíváncsiságból,ezektől várhatok minőségi javulást?
Természetesen a fekete és a fehér nem olyan mint a plazma tv-men de nem is vártam ezt,színek is kicsit fakóbbak de a 110" kép átmérő mindenért kárpótol!
Kíváncsiságból megnéztem a digionlie tv adásokkal is,a hd csatornák meglepően "jók" voltak.Viszont itt már pl. a foci meccset nézve a fűnek elég érdekes volt a színe és az "állaga",mert olyan volt mintha festett zöld háttér lenne.Lehet még ezeket nekem kell beállítani hogy jobbak legyenek a vetítőn,ha vki segít ebben akkor megköszönöm!De ezek is nyugodtan nézhető kategóriák voltak!
Még a finom hangolások ezután jönnek de én elégedett vagyok vele.Nyilván vannak sokkal jobb vetítők de nekem egyelőre ez megfelel.
Samsung SPA600 vetítővel és egy Screenline amleto 113" fix keretes szürke hátoldalú 1.4 Diamond vászonra vetítek.Csak ajánlani tudom a vetítést olyanoknak akik a nagy képátmérőt keresik elérhető áron.
Természetesen használtan vettem ezeket de így sem került az egész többe mint egy közép kategóriás 50-55"-os LCD tv...Külön köszönöm ljk és péjé kollégák türelmét és segítségét!!
[ Szerkesztve ]
-
Ijk
nagyúr
válasz tobias40 #52380 üzenetére
Focinál elég magas a képtartalom fényessége, ha nem dedikált mozitermed van koromfekete falakkal, akkor kb. 1:100-1:200 a kontrasztod, filmeknél magasabb mivel jellemzően sötétebbek. Emiatt is lehet kifakult a gyep plazmához képest, ill. nem árt bekalibrálni a projektort, továbbá a forrás minősége is meghatározó, mivel jóval nagyobb a képed mint tv-n.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
tobias40
veterán
Gondolkodtam a kalibráláson(plazmákat is kalibráltattam mindet)nem tudom mennyit javít a képen,még kitalálom,egyelőre nézem így és állítgatok amit lehet.
Elsődleges a filmek,a tv-t csak kíváncsiságból néztem meg.
A média lejátszók cseréje hozhat érdemi változást,képminőségben?
Sajnos a mennyezetem fehér,oldalfalak sötétebbek de nyilván lehetne sokkal jobb,egyelőre ez marad.. (sötétítés redőnyökkel megoldott de ott is van kicsi beszivárgó fény)Azért írtam le a tapasztalatomat hogy ha idetéved egy hasonló láma mint én,bátorítsam a kipróbálásra!
-
makkmarce
őstag
válasz tobias40 #52380 üzenetére
Első körben mindenképp csináld meg a contrast kalibrálást, annélkül színt se érdemes babrálni, mert rossz kontrasztnál nagyon el tudnak menni a színek is.
Nekem ez nagyon sokat segített, és ezt akár szemre is be lehet lőni ábrák segítségével, ég és föld a különbség, pedig én is csak az XBOX beépített kalibrátorával csináltam.
Én hófehérre vetítek mindent, de még így is élvezhető számomra, ha nem töksötét a jelenet.[ Szerkesztve ]
okoskodom, tehát vagyok
-
BBéci
legenda
válasz tobias40 #52382 üzenetére
A forrás minősége alapjaiban meghatározza a képminőséget, a lehető legjobbra kell törekedni. Ne tőlünk kérdezd, hanem próbáld ki mindegyiket, ami rendelkezésedre áll!
Nem képátmérő, hanem átló!
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
BBéci
legenda
válasz Pro Koryak #52386 üzenetére
Egyetértek, pont ez jutott eszembe. Azért nem írtam, mert nem akartam elrontani az örömét.
-
Ijk
nagyúr
És miért is lett kuka a kontraszt? Semmit nem változtat a kontraszton a gain, csak a fényerőn. Arra a DLP gépre meg nem árt a fényesebb vászon, de jóformán igaz ez az összes régi mozis DLP-re 200W-os izzóval. Probléma a hotspot és a betekintési szög lehet magas gain-nél, de az is inkább 1.5-2 felett, ráadásul Screenline azért nem egy szar márka.
[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Pro Koryak
addikt
-
tobias40
veterán
Milyen/melyik vászonnal lenne jó véleményed szerint?
Akarok venni még egyet ez benne volt az elképzelésemben.Mint leírtam az elején ez az egész teszt volt részemről,eldőlt hogy tetszik a vetítés és ezután már okosabb vagyok vmivel,jobban tudok válogatni!
Várom a javaslatodat,köszönettel!
Lesz másik gép is de a jó vászon tudom hogy alap dolog![ Szerkesztve ]
-
Ijk
nagyúr
válasz Pro Koryak #52390 üzenetére
Sötét részleteknek sincs köze a vászon gain-jéhez, az a végpontozástól függ. A fekete lesz mélyebb, de a fehér is arányosan, tehát a kontraszt marad ugyan annyi és a sötét részletek is.
A projektor kalibrált ANSI lumenjéből a kívánt felületre ki lehet számolni a fényerőt és azt érdemes 12-16fL-re belőni, jobb esetben ha van elég lumened akkor alacsonyabb lámpa feszültséggel amivel nyersz elég sok lámpaélettartamot, meg a ventik zaja is alacsonyabb.12-16fL ad megfelelő mozis feketét és fehéret, de kizárólag a projektor képességei számítanak, na meg a szoba kialakítása milyen a kontrasztod. Ha eco módban is sok a lumen akkor mehet a szürke vászon, ha normál módban kevés akkor feljebb mész a gain-nel. Szinte kizártnak tartom hogy egy régi 180-200W UHP lámpás DLP 113" 1.0-ás vászonra képes 16fL-re normál lámpamódban, nemhogy ECO-ban. Ha esetleg igen akkor át kell tenni ECO-ba és lesz mélyebb fekete. Bőven jó egy 0.8-1.4 vászon házimozira projektortól függően, főleg egy Screenline.
Ha esetleg van írisz a projektron akkor is inkább azt kell tökig behúzni és magasabb gain-re menni mert akkor javul a kontraszt.[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
makkmarce
őstag
válasz tobias40 #52389 üzenetére
nekem minden üzemmódba tök más színek vannak sajnos. pl a bright mód a legpocsékabb, ott minden "kizöldül". Érdemes kapcsolgatni, és megnézni a gammát is. Nekem a "mozi" nemigazán jött be, van viszont game(vagy pc, vagy console) mód, és ami még fontos, hogy az eszközön a HDMI módot ellenőrizd, hogy RGB 0-255 legyen, mert alapból az android eszközök is a limitedet RGB-t, vagy a YCbCr használják.
okoskodom, tehát vagyok
-
Ijk
nagyúr
Lehet hogy ha újonnan rendelsz akkor nem optimális ha van elég lumened. De nincs óriási gyakorlati különbség és nem mindegy hogy használtan kapsz fele-harmad áron egy 1.4-es vásznat szemben újonnan egy 1-1.2-est. Én ezen nem pörögnék túl sokat.
De ha egy régi gép tud 500 körüli lument nem vadi új lámpával, akkor jó az az 1.4 113"-ra.
Ha csak egy sötét függönyt felrak az többet számít lehúzott redőnnyel is (mondjuk én ezt a lehúzott redőnyt úgy tudom értelmezni mint hogy valaki úton használja az autóját és ezt valami bónuszként kellene kezelni).[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
tobias40
veterán
válasz makkmarce #52394 üzenetére
Igen,még ezeket megfogom nézni.
Most mozi1 módban van ez biztos,így vettem meg előző tulajtól és a kipontozást csináltam meg rajta.
A HDMI módot a projin kell ellenőrizni?
Azon a boxon Corelec-et használok és azalatt fut a kodi,de megnézem természetesen..Mint írtam a filmek a fontosak hogy a "legjobb" kép legyen ,a tv az másodlagos.
Jut eszembe: PS4-et használna majd a fiam rajta,oda milyen beállítások kellenek?Köszi!
-
Vhiktor
veterán
válasz tobias40 #52396 üzenetére
Mindenen kell ellenőrizni a HDMI feketeszintet. Ha ez nincs egymáshoz lőve a készülékeken akkor alapjaiban lőttek a jó képnek.
A végpontozás alap a kalibrált képhez és persze méginkább a fehéregyensúly és a gamma, de azt csak műszeresen lehet beállítani.
Ha esetleg érdekel kalibrálás, nyugodtan keress meg.
-
Vhiktor
veterán
Minél nagyobb a gain érték annál több fény verődik vissza a vászonról a falakra. Mivel a falai világosak ezért a több visszaverődő fény rosszabb képet fog eredményezni minden egyes jelenetnél egy 1.0 gainhez viszonyítva.
Szerintem a magas gaines vászonnak csak ott van létjogosúltsága ahol kevés a fényerő a képméret miatt.
-
Pro Koryak
addikt
Mint írtam, az arányán nem változtat, viszont sötétebb lesz a fekete(a sötét részletek is), a fehér is veszít a fényerőből, de a szemed be lesz csapva => kontrasztosabb képet fogsz látni.
Ha nincs mellette közvetlen viszonyítási alapod, meg nem mondod, hogy csökkent a fényerő. -
Ijk
nagyúr
válasz Vhiktor #52398 üzenetére
Egy komolyabb mozis gépen írisz van, régebbi DLP-nél bizony gyorsan fogynak a lumenek ezáltal, nekem a Runco gyári speckója ha jól emlékszem zárt írisszel 460 lument írt kalibrálva.
Egy modern, 1000+ lumenes gépnél valóban nem érdemes magas gain-nel venni vásznat, és a visszaverődés is valóban hátrány. Mondjuk ha ez utóbbi jelentős szempont akkor oda úgyis jobb egy ALR vászon, vagy a szobával kell kezdeni valamit.Pro Koryak: Nem értem ezt a szem becsapást, ha a fehér fényerő pont annyi százalékkal csökken mint a fekete a kontrasztom pont ugyanannyi lesz. Attól hogy leveszem a fényerőt az IPS monitoromon hogy VA szintű fekete legyen még nem lesz kontrasztosabb a kép a szememnek, mert közben a fehérem is negyedére csökkent.
De tőlem mindenki trükközhet ezzel, szerintem fontosabb hogy legyen 12-16fL fényerő a vásznon, többi másodlagos. Egy régi gépnél szerintem nem elég nagyobb képátlóra az 1.0 gain ehhez.[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest