Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Peetry
senior tag
válasz #24334592 #9676 üzenetére
nem topic hanem búvár portál
Ha víz alatt is akarsz fotózni akkor a dslr egyértelműen kiesett az ár miatt.
Attól függően hogy milyen mélyen akarsz, lehet tovább indulni. Sok canon kompakthoz van búvártok, 200K-ból már ki lehet hozni egy pofás kis motyót, de ha 5m-nél mélyebben akarod használni, akkor számolj vakuval is. Sunpacknak van állványmenethez rögzíthető slave karos vakuja. De érdeklődj a fenti portál fórumán, segítőkész banda. Meg talán van valami ilyen témájú cikk is ha keresgélsz a honlapon. Itt is van búváros topic, csak kevesen látogatják.
Ha nem akarod mélyen használni akkor vannak ilyen pár méterig vízálló gépek, de szerintem azok olyanok is. Inkább valami jobb kompakt amin van M, víz alatt auto felejtős, meg minimum 28mm eqv-ről induló gépet nézz, vagy az alattit.[ Szerkesztve ]
-
Peetry
senior tag
válasz #24334592 #9678 üzenetére
akkor vaku nem kell. Víz alattra amúgy a régi olympus 5050-est használják sokat, mivel még nem 18M pixelt sűrítettek rá műtyűr érzékelőre. Csak szerintem már nem nagyon találsz használtat se. mi egy canon a720-assal fotóztunk víz alatt ezeket. De ez mondjuk 20-30 méteren van, külső vaku nélkül.
Az az FT2 nem túl barátságos nekem adatlap szerint, semmi beállítási lehetősége nincs :S
[ Szerkesztve ]
-
titán
válasz #24334592 #10452 üzenetére
Ne hülye német tesztoldalakat nézegess, főleg ne olyat, ahol egy 1100 első tud lenni bármilyen tesztben.
szerk: De ne is százalékok alapján, a linkelt dpreviewn nézd meg a tesztet róla, döntsd el, melyik váz szolgáltatásira van szükséged (csomó pluszpontot lehet kapni értelmetlen szolgáltatásokért, amit te sosem használsz ki), nézd meg a lőtt képeket, és dönts ez alapján.
[ Szerkesztve ]
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
Mercutio_
félisten
-
törölt tag
válasz #24334592 #10475 üzenetére
annyi segítséget szeretnék, h megtaláltam ezt a kamerát kultúrált áron, de ezerféle opcióval:
ti melyiket venétek vinnétek, első szettnek (életem első dslr-je lesz )
ez a dpreview oldal igen fura...alig találok gépet ami verné a k5-öt, ami nem stimmel.Még egy mark II is kevesebb százalékot kapott?![link]
[ Szerkesztve ]
-
Freddy76
addikt
-
Mikisys
őstag
válasz #24334592 #10476 üzenetére
A Pentax K5 és hozzá a Pentax SDM 17-70/4-es objektív igen jó párosítás.
Ha van még pénz, akkor a Pentax SDM 60-250/4-es telezoom objektívvel együtt igen tiszteletre méltó felszerelést alkot és nagyon jól használható, szabadtéren és beltéren is egyaránt.
Esetleg egy rendszer vaku, ha muszáj, bár az nem feltétlenül kell az általános fotózáshoz, csak gyors riport-képek készítésekor jöhet jól a vaku, főleg sötét helyeken.Üdv!
-
Freddy76
addikt
válasz #24334592 #10486 üzenetére
Menekülj. Szaladj át a kompaktos topikba, vegyél egy f.sza kis gépet, és röhögj azokon, akik bőrönddel járnak várost nézni... Én is így kezdtem, mosolyogtam a sok okoson, hogy nem kell ezt túlbonyolítani, mert jó az a gép kittel. Azóta vettem két objektívet, eladtam a kitet, cseréltem vázat, vettem vakut, akkut, töltőt, táskát, most meg kellene egy állvány, meg egy jó tele.
Ez egy ilyen játék. Olcsón nem megy. Lehet nagyon drágán, kevésbé drágán, lehet relatív nem drágán, de olcsón nem.
Ja, és fotózni még nem tudok, még csak jobb fotókat sem készítek. Na de majd egyszer ...
[ Szerkesztve ]
"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."
-
Mercutio_
félisten
válasz #24334592 #10485 üzenetére
Ha nem neten, hanem személyesen veszed és korrektek a boltban, akkor ezt a Tamron 17-50/2.8-at is érdemes megnézni, DE arra figyelni kell, hogy gyakori a front/back fókuszos darab és néha decenteres is előfordul, viszont ha kifogsz egy hibátlant nagyon jó lesz
Ami előnye az a fix nagy fényerő, hátrány, hogy kardános a fókusza ami hangosabb, mint a Pentax SDM, Sigma HSM megoldása.Pentax 55-300 árához képest egy nagyon jó képminőségű és viszonylag kis méretű/súlyú objektív, a 60-250/4 nagyobb, fényerősebb, valamivel jobb képminőségű, időjárásálló és SDM motoros (55-300 kardános) ha minderre szükséged van és futja rá megveheted, de ha nem vagy maximalista és nem akarsz zajtalan obival az esőerdőben fotózni, akkor bőven elég lesz az 55-300
Amin viszont el kell gondolkodnod, hogy mennyire zavar(na) az objektív cserélgetés, ha nagyon, akkor érdemes egy utazó-zoomot beszerezni, pl. a Tamron 18-250 átfogásához képest jó minőségű.
Aztán ha a kompaktnál jobb képminőség - főleg magas ISO-n - a váltás oka, de nem akarsz cipekedni, akkor szóba jöhetnek a mikro-4/3-os rendszer vázai/obijai, Panasonic G3, GH2, vagy az Olympus új EM-5 váza. A lényeges különbség, hogy Olympusnál a vázban van a stabilizátor, Panánál az obiban (ha van épp) mindkettőre van utazózoom (Pana 14-140 ezt csak vázzal együtt érdemes megvenni) és Olympus 14-150, valamint nagylátó (Oly 9-18, Pana 7-14) és olyan fényerős fixek, amik kicsik, és jó képet adnak (Pana 14/2.5, 20/1.7, Olympus 12/2, 45/1.8 Pana-Leica 25/1.4, és nyár elején Jön az Oly 60/2.8 macro, 75/1.8 valamint a Pana 2 fényerős zoomja a 12-3/2.8 X és 35-100/2.8 X utóbbi kettő mondjuk aranyárban )
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Freddy76
addikt
válasz #24334592 #10495 üzenetére
Nyugi, csak irónia akart lenni, semmi önérzet, okítás, rosszindulat nem volt benne, csak felvázoltam, hogy mi vár rád . Én is így kezdtem, kompakt cserén agyalva, a képminőséget hajkurászva. Azt gondoltam, hogy ha megveszem a d3100-at a kitobival, a képminőség meglesz. Aztán ahogy belejöttem kiderült, hogy az a - amúgy igen jó - váz nem tartalmaz néhány nekem fontos funkciót,vázcsere, meg én is "akartam" a mélységélességgel játszani, hátteret mosni, így jött egy fényerős fix obi, majd ment a kitobi, helyébe jött egy "normális" alapzoom, majd egy normális külső vaku - mert a beépített vaku csak arra jó, hogy kinyírja a képeidet. Meg egy táska, meg lencsetisztító, meg akkuk a vakuhoz, meg töltő, meg memkari, meg könyvek (ha már megvan a cucc tudni kell használni)... Ezért írtam, hogy ha jót akarsz, szaladsz, mert a végén rövidnadrágban fogsz motorozni, mert az összes pénzed fotóscuccban lesz, egy böszme nagy hátizsákban
Csak vicc, de érzékelteti, hogy milyen útra lépsz Amúgy üdv a klubban
Mercutio tanácsát megfogadnám, lehet, hogy az m4/3-ot használók tudnak valamit...
[ Szerkesztve ]
-
Mikisys
őstag
válasz #24334592 #10495 üzenetére
Nem fogsz Te sem "bénázni" a géppel.
Kapkodni nem szabad, nem érdemes, a jó képhez idő is kell, és a dolgok "együttállása".
Szép nyugodtan végig kell nézni, mi van rajta, mi mit kapcsol és közben olvasni a leírását.
Én M, azaz manuál, vagy Av, azaz blende-előválasztós üzemmódban használom. Így a gép az időt állítja be, a kiválasztott blendéhez. Ha jó, hagyom, ha nem tetszik akkor M-mód. A fehéregyensúly Auto-módban, az ISO kézi beállítással.
Ha kevesebb a fény, feljebb állítom az ISO-t, egy-két lépcsővel és nincs gond.
Nem használok semmilyen szűrőt, nem is javaslom. Objektív védőnek ott a kupakja, egyébként meg illik vigyázni a drága felszerelésre.
Kölcsön nem adom, mert lovat és asszonyt kölcsönadni nem szabad.
Az elkészült képeket a számítógépen PS-programmal dolgozom fel, DNG formátumból készítek JPG-képeket.
A fehéregyensúlyt mindig 5600K-ra állítom, így kapom a leginkább színhű képeket.
Sok sikert a beszerzéshez és használathoz!Üdv!
-
titán
válasz #24334592 #10529 üzenetére
A sulya nem piskota egy kompakthoz kepest.
[link]Hat, ez a kit-obi igazabol nem tudom mire jo.
Állítólag jó a rajza. 200 mm az 300 mm kisfilmes ekvivalens, az már általános célra elég kell hogy legyen. A fotós egyetlen felszerelése, ami biztos, hogy mindig nála van az a lába. Annál jobban használható zoom nem létezik.Ami rogton leesett, h ha kisebb lenne az "55", jobban tudnek "kozelre" loni
Senki sem gondolta, hogy ez az egyetlen obi megold mindent. Ez alá portrékhoz, tájképre, utcai fotózásra mindenképpen kellene vagy egy nagylátó zoom (18-akármi), de sokkal jobb lenne 2-3 fényerős fix objektív (a zoomok jellemzően vagy nem fényerősek, vagy kurv@ drágák és hatalmasak). 14mm f/2,8, 20mm f/2,8, 35mm f/2/2,4/2,8 (Pentaxnak nincsenek rendes fényerős fixei???) (lásd újra a legelső pontot is )F 5.6 lehetne "kisebb".Nem?(ez azt jelenti, h nem eleg "fenyeros" az obi?)
Normál zoom obik ilyenek. Ha fényerős telét szeretnél, akkor gatya fel, és irány a konditerem, meg a kályhacsövek világa.ajanlanatok valami jo alapkonyvet esetleg?
Itt el is kezdheted.A manualis fokusz jobb mint az autofokusz?
Másra való. Fix obit jobban lehet használni manuálissal, mert egyszer belövöd, utána a lábad lesz a zoom, a fókusz és a komponista. De ehhez még sokat kéne tanulni.[ Szerkesztve ]
-
Freddy76
addikt
Livigno nagyon, nagyon, naaaaaagyooooooooooooon raj! Ott voltam nászúton a feleségemmel (februárban házasodtunk, így sítúra volt a nászút), és a legjobb síterep, ahol eddig voltam + a falu is pöpec + két évig az ott betárolt vámmentes parfümöket használtam (kár, hogy benzint nem tudtam hozni annyit).
A lencsevédő izé valószínűleg uv szűrő. Vannak érvek pro és kontra, én nem használnám (nem sokat véd, ellenben - amint azt írni szokták - a gyártó által hosszasan és sok év alatt kikísérletezett frontlencse elé teszel egy üveget). Ha szűrőt használsz, csak jó minőségűt, különben torzít, és elrontja a képeidet. A kör alakú műanyag a napellenző, a becsillanásoknál is fontosabb hatása, hogy ez viszont érdemben védi az objektívet, pl. ha nekiütöd valaminek. Én kint mindig haszálom, elrakni is könnyű: egész egyszerűen fordítva csavarod fel az obira.
Jó lesz az a kitobi, ha elkezdesz beltérben fotózni, ott már nem fogsz elférni az 55-200-al. Egyébként a 200 és a 300 között minimális a különbség, sokkal jobban fog hiányozni az 55 alá még 35 mm, mint a 200 fölé még 100 - bár ez megszokás dolga, de meglepne, ha nem így lenne.
Hosszú záridőhöz, kinti éjszakai képekhez kell az állvány. Még egy dolog, amit cipelned kell, és drága - olcsó állványt nem érdemes venni, ugyanis a 15e Ft-os állvány a legdrágább, ha a többszázezres gépeddel együtt beleborul a betonba az első fuvallatkor...
A beépített vaku arconvillant mindent, a telibevillantás ritkán (talán soha) jó. Keresd meg Nesa fórumtársat (Bud Spencer az avatarja), és kérd meg, hogy linkelje a képet/videót az ő házi barkács-megoldásáról, hogy miként lehet a beépített vakut a plafonra lőni. Ötletes, nekem is bejött, de igazából egy jó külső vakut kell venni - én ennek beltérben jóval nagyobb hasznát veszem, mint a fényerős fix 50/1.8-nak. És kültérben is nagyon hasznos, bármilyen furcsán hangzik, pl. erős napsütésben portrét fotózni nagy segítség... Persze ez is drága, meg nagy. A Pentaxokat nem ismerem, Nikonnál az SB700 a jó, kb. 80e, vagy használtan SB600 50 kürül...
Könyvek közül mindenki ajánlja Scott Kelby digitális fotóskönyvét (három része jelent meg), tényleg jó: egyszerű, jó tippek vannak benne, nem kell zseninek lenni. Ajánlom. Plussz:
[link]
[link]
[link]
Aztán ha ezeken túl vagy, szépen tekerd el a tárcsát zöldből blendeprioritásos módba, és kezdj el tanulni. Én is azt csinálom, és ezt is fogom, jó sokáig. Meg persze költöm a pénzt."Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."
-
k1csi
senior tag
Kingston 16GB class 10: 37eur (utolag lecsekkolva, ezer magyar forinttal vettem meg dragabban, buktunk mar tobbet is Mohacsnal)
A magyar árakhoz ne hasonlíts, azok kicsit (nagyon) el vannak szállva.
Pl. nézd meg itt és vesd össze a magyar árakkal.
Meg az se mindegy, hogy Hama (kategóriáju) vagy B+W MRC vagy Hoya HD szűrőt kaptál (kittobira mondjuk én nem vennék ilyesmit, a napellenző hasznosabb).
A vázat viszont jó áron vetted (kb. Ebay aukciós ár) és ez a lényeg.
Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/
-
Mikisys
őstag
Az "M" mód nem azonos a manuális fókusszal.
Az M módban Te állítod be a kezeddel a blendét(az objektíven, vagy a gépen), a záridőt( a gépen), az érzékenységet, fehéregyensúlyt, meg ami még van.A manuális fókusz esetén kézzel kell az objektíven állítani az élességet, néha jobb, mintha a gép tekergetné ide-oda, illetve a témára, vagy részletére pontosabban be lehet kézzel állítani.
Régi objektíveken csak manuális fókusz és blendeállítás van.Vakut Én is használok, ha muszáj. De előbb mindig készítek vaku nélkül is képet és ha az nem elég jó, akkor a vakut felteszem és villantok. Jók a LED-es vakuk is.
Jó-jó, hogy lövöldözöl mindenre, de fel ís írod, hogy melyik képet hogyan lőtted? Legközelebb is tudni kell, pláne ha valamelyik beállítás jól sikerült.
A gépben ugyan megvan minden kép beállítási paramétere, de nehézkes onnan kihalászni.
Olvasd el a gép kezelési útmutatóját, az sokat segít.Üdv!
-
BiriBum
őstag
A sulya nem piskota egy kompakthoz kepest.
Pont ez az előnye, így könnyebben megtartod.
Hat, ez a kit-obi igazabol nem tudom mire jo. Ami rogton leesett, h ha kisebb lenne az "55", jobban tudnek "kozelre" loni...
Olvass utána, hogy mikor milyen látószög jó. A 18-as vége szélesebb, mint, amit az emberi szem befog, ezt leginkább a totál tájképek készítése és a beltéri fotózás során lehet kamatoztatni.
Az 55-200as jo messzire, de egy
300as meg jobb lenne.Nincs akkora különbség, mint gondolnád.
Viszont, kene egy allvany, mert kepstabival is alig birom megtartani.
Gyakorolni kell plusz az ISO-t feljebb tolni és a záridőt csökkenteni.
F 5.6 lehetne "kisebb".Nem?(ez azt jelenti, h nem eleg "fenyeros" az obi?)
Igen, azt jelenti, hogy változó fényerejű zoom objektívről van szó.
-
PRO-peller
senior tag
"A manualis fokusz jobb mint az autofokusz?"
Így nehéz lesz kihasználni a vasat. Indokolt a hobbifelhasználás, ha ennyi tőkét fektetsz bele.
A kompaktot is tartsd meg, mert egyszerűen sokkal több élethelyzetben megállja a helyét.
Tipp: közép AF pont 99%. P mód.
Azért sok sikert!
-
BEE
addikt
válasz #24334592 #10539 üzenetére
K5 Kezelési magyarul: [link]
Megvetted a piac egyik legjobb gépét kitobikkal.
Remélem a WR jelzésűeket kaptad, mert az jár a vázhoz.
Mivel ez egy felsőbb kategóriás váz, ne keress rajta témamódokat,
meg kell tanulnod hogy mi az a blende meg záridő. Érdemes !Eleinte nyugodtan használd az automatikát, főleg amíg nem tudod
mit is csinál a gép.Kezdőknek írt jó könyvet digitálishoz én még nem láttam (attól még lehet)
de az alapok jól érthetően le vannak írva ebben: [link]
Ne zavarjon hogy filmes, a lényeg egyezik.Ha kérdéseid vannak itt nézz körül:
K5 topik: [link]
Pentax : [link]
Kézikönyvek, egyéb infók: [link]BEE
Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !
-
titán
mi ez a kisfilmes megfeleltetés? A különböző szenzorméretű gépek miatt az összehasonlíthatóság kedvéért a 35mm-es kisfilmes (digitális full frame) méretre számítjuk át a gyútávot. A te géped gyútávját másfeles szorzóval kell átszámítani. Tehát a 18-55mm megfelel 27-82mm-nek.
Viszont a 18-55 meg pont jó
Ilyet is vettél?ekergettem, de vagy azt értem el, amit az AF egy pillanat alatt, vagy rosszabbat
Zoom objektívval nem élvezet AF-elni.Vagy fényerős vagy nem?(F-értékhez van köze?Bocs a túl sok tanulatlan kérdésért)
Igen, a rekeszhez, az f-értékhez van köze.Honnan tudom, h egy obi változó fényerejű vagy nem?
Rá van írva az objektívra.
Pl 1:4-5,6 Ez annyit jelent, hogy nagylátó állásnál f4 a legnagyobb rekesz, tele állásnál már csak f5,6. Tehát a gyútávval átmenetesen változik a legnagyobb rekeszérték, és ezzel a fényerő.miért fogom megutálni a P
Mert összevissza fog lövöldözni a géped. Javaslom az A-mód, tehát a fix rekeszes beállítás használatát, hosszabb távon azzal kapsz a legjobb képeket.[ Szerkesztve ]
-
Mikisys
őstag
Lehet, hogy félreértettem a manuális fókusz és az M-üzemmódot, annyi baj legyen!
Látom, már írták hol találsz magyar, vagy akár angol nyelvű kézikönyvet.
Érdemes lenne kinyomtatni kisebb méretben, A/5-ös méretűben, kétoldalas kivitelben és az első meg a hátsó lapot lamináltatni, majd összefűzve, így kis méretben mindig ott lehet a gép mellett a táskában. Én így csináltattam meg a kézikönyvet és prímán elfér a táskámban, még védi is a cuccot.
Ahogy írták, A, Av-módban próbálkozz, vagy a full-manuális (M) beállításokkal, ez utóbbi hosszadalmas lehet, tehát csak ha van idő, akkor érdemes manuálisan állítani a gépet.
A manuális fókusz pedig, jó lehet portréfényképezésnél, mert lehet, hogy a gép gyorsabb, ha a homlokára állítod az AF-pontot, de a szemére kellene a fókuszt beállítani, az az igazi.
Attól is függ, hogy mit akarsz kihangsúlyozni.Sok sikert!
Üdv!
-
titán
válasz #24334592 #10545 üzenetére
így lehetne elvileg elmosni a potré mögött a hátteret?
A portré mögötti háttér elmosódását (bokeh!!! igeeen ) több tényező okozza.
Annál szűkebb távolságtartomány lesz éles a képen:
1. minél nagyobb a rekesz (minél kisebb az f értéke),
2. minél nagyobb a gyútáv,
(3. minél nagyobb az érzékelő mérete - bár ez egy adott gépen fix érték)Fix obival?
Fix obival azért könnyebb, mert azoknak jellemzően kisebb az f értéke, és az 1. pont kifejti hatását.amit észrevettem, h a fehér többnyire beég plussz a kép egyes részei igen sötétek
Ezen lehet javítani RAW utólagos feldolgozásával. A RAW az több bit (10-12, típustól függ) mélységben tárolja az adatokat, míg a jpg 8 bitre van butítva. Ha utólag feldolgozod a RAW fájlokat (mondjuk Adobe Lightroomal, vagy Corel Aftershot Pro-val), akkor te döntheted el, hogy a 10-12 bitből melyik 8 bit legyen a hasznos infó.evDirect villanyautós töltőhálózat
-
PRO-peller
senior tag
válasz #24334592 #10545 üzenetére
"Most esett csak le, h a zoom miért nem jó a fókusszal való játékra.Egyébként: így lehetne elvileg elmosni a potré mögött a hátteret?Fix obival?"
Kezdetben nem létkérdés. A kitobi is mosogat, de a rekesz legyen teljesen nyitott. A tele aszem kezdő f4 erre még jobb is lehet, mint az alapzóm.
A P-móddal veszed át az irányítást. Melyik fgép tudja, h mit fényképez(el)? Az A mod is OK, de sztem a rekesz előválasztható vmelyik vezérlőtárcsán Pben is. A tájképeknél jó időben meg ne vacakolj! Mehet a zöld. Jók is a képek amiket lőttél. Ki tudná még jobban beállítani?
-
BEE
addikt
válasz #24334592 #10549 üzenetére
A képeken a beégések indokoltak, ha el akarod kerülni,
akkor tudatosan kell használnod a fénymérőt és utómunkázni kell.
A sok fekete a képen lehet a monitorod beállítása miatt van,
sok a kontraszt a képen. Nálam nincs gond a képeiddel.Nézd át a használatit, a képstabi legyen bekapcsolva,
kivéve ha állványon van a gép. Olyankor fontos kikapcsolni.
A stabinak van egy opciója a menüben, ami valami vízszintezésről
szól, na azt kapcsold be, mert akkor 2 fokos tévedésen belül
vízszintbe húzza a képet. Ez nagyon sokat tud segíteni a ferde tornyokon.Állvány csak akkor sürgős, ha éjszakai képeket akarsz.
Ezzel a géppel durván felmehetsz ISO-ban, olyan helyzetekben is használhatod
kézből, amikre nem is gondolnál.
Majd kitapasztalod hogy neked meddig megfelelő a kép.Tanácsolnak neked mindenféle módokat, de amíg nem tudod mire jó a
blende meg a záridő, addig használd a ződkockát nyugodtan.
Ha már tudod mit állítasz, akkor Av mód világosban és TAv mód sötétben.
Minden más csak akkor, ha okod van rá.
Legyen sok örömöd a gépben !BEE
-
BEE
addikt
válasz #24334592 #10552 üzenetére
Az csak méri a vízszintet, amiről írtam az fotózáskor vízszintezi a szenzort.
Kézikönyv 153. oldal Látóhatárhoz igazítás.A zaj RAW-nál kevesebb, sajna a gépi jpg ráélesít a zajra is,
ettől sokkal jobban látszik.
Aztán ha jobb obid is lesz, azzal is javul a zaj mértéke.BEE
-
titán
válasz #24334592 #10554 üzenetére
Ez kézi fehéregyensúly-méréshez kell. Gyakorlatilag megmutatod vele a gépnek, hogy az adott fényviszonyok mellett milyen a referenciaszín.
A gép a fehéregyensúly-mérés során kéri, hogy fényképezd le a szürke táblát, és ehhez állítja be a saját fehéregyensúlyát.
[ Szerkesztve ]
-
BEE
addikt
A szürketábla az egy tábla, ami szürke.
A háromlépcsős meg valószínűleg fehér-szürke-fekete.Ezeket lehet használni fényméréshez és színbeállításhoz.
Mivel késő este van, nem írok a használatukról,
de egyenlőre nem is lesz rájuk szükséged.
A Pentax jól eltalálja a színeket kültérben, beltérben gyenge
mesterséges világításnál van akinek nem tetszik.
De ez beállítható. Kézikönyv: fehéregyensúly beállítás.
Erről nem tudok neked tanácsokat adni, mert mindig RAW-ban lövök.
Ott meg utólag azt állítok amit akarok.BEE
-
peter9228
aktív tag
http://michaeltapesdesign.com/whibal.html
Így néz ki egy szürke tábla. Úgy kell használni, hogy a kép ellövése előtt berakod ezt a kártyát a képbe, úgy csinálsz egy képet, majd megcsinálod a rendes képet, és utómunkánál a szoftverben (pl. lightroom) a kártya segítségével beállítod a fehéregyensúlyt. Lehet állítgatni a gépen is a fehéregyensúlyt, de ennek raw-nál nincs értelme, aki pedig jpg-ben fotózik, nem hiszem, hogy fogja állítgatni. -
ttoth
tag
válasz #24334592 #10563 üzenetére
"az oroszok meg felvittek egy ceruzát"
Nem pont így van. A grafitszemcsék a magas oxigéntartalmú levegőben okozhatnak meglepetéseket.Jó, nem mai darab már egyik sem, de volt egy teszt a Kai-féle youtube-csatornán, hogy egy pro gép + olcsó objektív jobb-e mint egy olcsó gép + pro lencse.
Űűű, de szép eketárcsa!
-
Freddy76
addikt
válasz #24334592 #10736 üzenetére
A fix obi azért fix, mert fix . Vagyis egy meghatározott gyújtótávolsággal (látószöggel) rendelkezik, nem tudsz zoomolni. Cserébe a fix objektív felépítése minőségibb - gondolj csak bele, mennyivel nehezebb egy zoom objektív összetett lencserendszerét megépíteni, mint egy fix obi egyszerűbb lencserenszerét.
A másik lényeges különbség, hogy a fix obi fényereje általában nagyobb, rendszerint 1.8, de van 1.4, 2.8, stb. is. Vagyis tágabbra tudod nyitni a blendét, tehát több fény "megy be" az objektíven ugyanakkora záridő mellett. Ehhez társul a kisebb mélységélesség (tehát a kép síkjával párhuzamosan kisebb rész lesz éles, mögötte a háttér mosott - portárnál ugyancsak kedvelt "effekt").
A portrézásnál azért fontos, mert minél nagyobb a látószög, annál jobban torzít - amint az általad mellékelt ábra mutatja. Ezért dolgoznak portéfotósok ekv. 85, vagy afölött. Nyilván ekv. 200-nál, meg 300-nál még kevesebb a torzulás, de akkor már nagyobb távolság kell.
Elképzelni a látószöget nagyon egyszeű: tekerd az obidat 50-es állásba, és használd úgy egy ideig - ne tekerd el, bármennyire szeretnéd. A következő napon használt egy másik látószöget - 35-öt, vagy 85-öt. Ez egyrészt kreativitásra szoktat, másrészt segít megtaláln azt a látószöget, ami a te stílusodhoz, képi világodhoz legjobban passzol - és máris megvan a következő cél, egy annak a látószögnek megfelelő fix. Nekem pl. egy 50/1.8 van, de most fogok venni egy 35/1.8-at.
Ajánlott irodalom:
[link]
[link]
[link](A legutóbbi cikk nekem különösen hasznos volt.)
-
titán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest