Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux Mint

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

A Linux Mint bemutatása

A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.

Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#10251) scabiosa82 válasza lev258 (#10250) üzenetére


scabiosa82
tag

“forrásból fordítani” ez egy windowsosnak egy igazi sokk 🤣! De evezzünk más vizekre. Dual boot esetén hogyan tudom azt megoldani, hogy az ntfs partíciókat automatikusan csatolja a rendszer induláskor?

(#10252) NeoPampalini válasza scabiosa82 (#10251) üzenetére


NeoPampalini
aktív tag

NTFS csatolás így:

Terminálba írd be:

blkid

Ez kilistázza az összes partíciót. Amit innen fontos kimásolni, az az adott partíció UUID-ja.

Nyisd meg - root-ként - az /etc/fstab file-t, majd add hozzá ez alapján:

UUID=PARTÍCIÓUUID /HOVA-MOUNTOLJA* ntfs defaults 0 0

* pl. /media/felhasználó/partícióneve

Mentsd el, újraindítás után látni fogod az NTFS partíciót.

Amúgy a forrásból fordítás nem nagy cucc, néhány parancs az egész (nálam egy-két ritka esettől eltekintve hiba nélkül lefutott eddig minden, de ahol gond volt, ott is volt megoldás).

[ Szerkesztve ]

(#10253) Amazonas válasza NeoPampalini (#10252) üzenetére


Amazonas
senior tag

Ha SSD-n van az NTFS partíció, akkor a "defaults" után tegyél be egy "noatime"-ot, de fontos, hogy szóköz ne legyen a vessző után, tehát így:
"defaults,noatime".

A második "0" pedig lehet "2" is, hogy ne zárja ki az adott partíciót a file-rendszer ellenőrzésből a boot során.

Illetve, ügyelj arra, hogy szóköz nem lehet a partíció nevében, mert az az fstab-ban az értékek elválasztására szolgál. Ha mégis van, akkor a "\040" karaktersort kell beírni.
Tehát a "Lemez neve" így nézne ki az fstab-ban: "Lemez\040neve".

[ Szerkesztve ]

(#10254) Frawly válasza scabiosa82 (#10243) üzenetére


Frawly
veterán

Sajnos a warez olyan, hogy még Win-en sem könnyű. Crackelni, update-elni, no-cd-zni, stb. kell, meg registryt hegeszteni, sorozatszámot generálni, stb.. Szóval ha ez az igény, hogy az nCore-os játék működjön, akkor bizony Linuxon terminálban kell majd hegeszteni elég keményen. Ezt be kell vállalnod, ha ezen a vonalon akarsz maradni. Az úgy nem megy, hogy ingyen is legyen, meg egy kattintásos/kényelmes legyen. Valamit valamiért. A warez sincs ingyen, mert le kell hozzá töltikéznek, utánaolvasnod, hekkelnek, a Linux sincs ingyen, mert az időddel fizetsz, míg megtanulod a rendszer használatát, kitapasztalod, hogy milyen driverek, csomagok, grafikus felület az, ami neked kell.

Általános tanácsként azt tudom mondani, hogy ha van az adott játéknak natív Linuxos változata, akkor elég csak a futtatható állományokat csomagból feltenni, utána hozzájuk lehet másolni a windowsos változat adatfájlait. De játéka válogatja.

Abban igaza van itt a kollégának, hogy néha érdemes szétnézni a Steam-en, GOG-on, egyéb oldalakon, mert néha sok játék van leakciózva, pl. most Black Friday, meg őszvégi akció alkalmából, sok játékklasszikus megvehető 1000 Ft alatti áron, vagy nem sokkal többért, az eredeti ár töredékéért. Elég sok közöttük natív linuxos is egyben, így azokhoz kevesebbet kell hekkelni.

De pl. nálam most a MoH:AA csak Linuxon volt működésre bírható. A játék nem támogatja az Intel HD GPU-kat (azok állítólag nem támogatnak régi OpenGL-verziókat és régebbi OpenGL extensionöket), ezért Win7-8.1-10-en nem kelthető életre, XP-n nem próbáltam. De Linuxon életre volt kelthető a natív linuxos változat (icculus-féle beta3), de az bugos volt (bugos hang, random kilépeget), meg a windowsos változat is (ehhez még többet kellett hekkelni, de ez bugmentesen fut).

(#10255) Frawly válasza Amazonas (#10253) üzenetére


Frawly
veterán

Szerintem ezzel már SSD-n sem kell szórakozni. Nem kímél sokat az SSD-n a noatime vagy relatime, meg nem szorulnak rá az SSD-k a kímélgetésre.

(#10256) CsengődiGeri válasza Frawly (#10254) üzenetére


CsengődiGeri
tag

Kedves Frawly.
Látom nagyon értesz a linuxon való játékokhoz ezért fordulok közvetlenül hozzád. Már kétszer kérdeztem de senki nem válaszolt, te talán tudsz valami okosat mondani. Torrent oldalról letöltöttem egy Fallout4-wine nevü könyvtárat ami az én okoskodásom szerint ennek a játéknak a linuxra fordított verziója lehet. Mivel windowson jót játszottam vele kipróbálnám linuxon is, csak azt nem tudom mit kell csinálni a könyvtárral vagy annak tartalmával, hogy működjön. Mellékelem a könyvtár tartalmát.

(#10257) NeoPampalini válasza CsengődiGeri (#10256) üzenetére


NeoPampalini
aktív tag

Ez windows-os kép? (H: ?)

A WINE nem egyenlő a natív linux alkalmazással, hanem, hogy egy tényleg windows-os programot a WINE környezetben telepítesz, majd futtatsz. Ergo ugyanaz a natív windows-os telepítő kell hozzá, mint amit Win alatt is használnál.

Amúgy szerintem ilyen torrentes izéval nem fog menni, kb. mindenhol azt olvasom, hogy módosított wine kell hozzá, egy patch-et kell beletenni a forrásba, és úgy fordítani.
Aztán talán megy, talán nem, de ha mégis elindul, akkor vagy nem lesz hang, vagy összeomlik a játék, vagy csak simán katasztrofális teljesítménnyel megy. Mindenesetre abban van egyetértés, hogy ha működik is, érdemes mindent low-ra állítani benne. :D

WineHQ-n nézz körül, de máshol is rengeteg infó van, hogy hogyan lehet életet lehelni bele Mint alatt. Én nem szoktam játszani, így nem tudok érdemben hozzászólni.

(#10258) Frawly válasza CsengődiGeri (#10256) üzenetére


Frawly
veterán

Ez a Fallout 4 nehéz téma lesz. Ahogy nézem, natív linuxos bináris nincs. Hivatalosan meg a winehq-n a minősítése a játéknak Garbage, tehát sz@rul fut.

Így csak az marad, hogy amit letöltöttél, azt használod. Csak bemásolod valahova a mappát Linux alá, és elindítod sorban 1-install, 2-launcher, 3-start scripteket. Lehetőleg terminálból, ha valamelyiknek rendszergazdai jog kell, akkor sudo-val futtatva:
cd /játék/elérési/útja
sudo ./1-install

Azért kell terminálban indítani, ha van valami hibaüzenet, lássuk mit írt ki.

Esetleg a Steam-et lehet feltenni, ott megvenni a játékot, és talán Proton (DXVK) alapokon könnyebben működésre bírható. Nem ismerem ezt a játékot, nem játszottam még vele.

[ Szerkesztve ]

(#10259) scabiosa82 válasza NeoPampalini (#10252) üzenetére


scabiosa82
tag

"UUID=PARTÍCIÓUUID /HOVA-MOUNTOLJA* ntfs defaults 0 0
* pl. /media/felhasználó/partícióneve"

Először is köszi a segítséget!
Másodszor ... elb.sztam. Hajnalban nekiültem tök kómásan, hogy megcsináljam az auto csatolást, részben annyi eltéréssel, hogy nem terminálban módosítottam a fájlt, hanem Kate-tel, mert nem jöttem rá hogyan kellene root jogot szerezve megnyitni az fstabot. Na mindegy, szerintem ez a legkisebb gond.
A másik baj az, hogy szerintem lehagytam a /partícióneve részt, mert valszeg azt gondoltam, hogy ez valami választható név, ami nem lényeges ... nem tudom már, tényleg kómás voltam. A lényeg, hogy mentés és újraindítás után természetesen nem indult a rendszer. Próbáltam többféle módon indítani, de mindig a csökkentett üzemmódban vagy miben indul, amivel nem boldogulok. Azon agyalok, hogy valahogy vagy meg kellene nyitni az fstabot és törölni belőle a hülyeségem, vagy visszaállítani mentésből a rendszert. Sajna egyiknek sem tudom a menetét :O . Most gépelés közben az jutott eszembe, hogy pendrive-ról visszaállítaná e a mentést? Passz. :O alaki segítsen PLS!

Ennyit látszik induláskor, illetve olyasmit, hogy NYILVÁN az ntfs partíció csatolással van baj, pirossal kiemeli.

(#10260) Frawly válasza scabiosa82 (#10259) üzenetére


Frawly
veterán

Ha csináltál mentést pendrive-ra, akkor visszaállítható.

De egyébként is, javítható, bebootolsz a telepítős pendrive-val, amin a Live iso van, a Live rendszeren felcsatolod a mostani rendszered partícióját, megnyitod róla szekresztésre a /etc/fstab-ot, és kitörlöd a hibás sort, vagy átszerkeszted.

Egyébként a /media/felhasználó/stb az nem a partíció neve, hanem a csatolási mappa. A partíció neve az az sda1 vagy nvme01 vagy ilyesmi, lsblk-val ellenőrizhető.

Egyébként csodálkozom, hogy felhasználóbarát Mint-en kézzel kell berhelni az fstab-ot. Archon ki lehet adni a gen-fstab parancsot, ami újragenerálja az egészet, beleteszi az összes jelenleg felcsatolt partíciót, így csatolva lesz minden, és nincs az, hogy egyik-másik sor hibás.

(#10261) Károly 99 válasza Amazonas (#10235) üzenetére


Károly 99
csendes tag

Üdv!

A Windows-t nem hibernálva szoktam leállítani, a Windows leállítását a "leállítás" gombra kattintással szoktam leállítani. A mellékelt képen lévő "Legutóbbi állapot visszatöltése" opciót sajnos nem találtam meg a Cinnamon-nál. Most megpróbáltam a 10230-as számú hozzászólásnál leírt asztali számítógépemen a készenléti állapotba helyezést (felfüggesztés) a Linux Mint 19 telepítőjének a a Live (DVD-ről futó) rendszer alatt HDD nélkül (amelyiken a Windows 7 van feltelepítve), de sajnos a probléma ugyanaz, mint a fent említett (10230-as számú) hozzászólásnál (tehát a számítógépem készenléti állapotba kerülése után itt is rögtön "felébred"). A kernelfrissítés még nem próbáltam, de majd megpróbálom. Esetleg küldjek egy hang vagy videofelvételt, amelyben azt próbálom érzékeltetni, hogy valójában mi is a probléma? Mert, hogy ha kell, akkor majd elküldöm vagy feltöltöm valahová és belinkelem a hang vagy videofelvételt.

(#10262) scabiosa82 válasza Frawly (#10260) üzenetére


scabiosa82
tag

Igen, ott tartok, meg is van a hiba. Feltelepítettem a Kate-t, de most nem tudom menteni azzal. Hogyan kell kinéznie a terminál parancsnak?

(#10263) NeoPampalini válasza scabiosa82 (#10262) üzenetére


NeoPampalini
aktív tag

kate sudoedit (útvonal)/filenév

(#10264) scabiosa82


scabiosa82
tag

Közben sikerült módosítani grafikus felületen, elütöttem egy betűt, ntfs helyett ntefs volt ... :F
Innentől indul a rendszer, viszont a csatolás nem teljes mértékben. 2 partíciót akarok csatolni automatice, viszont csak az egyik OK. Sőt, a másikat már nem is csatolja. Itt a kép róla:

(#10265) Frawly válasza scabiosa82 (#10264) üzenetére


Frawly
veterán

A másodikat azért nem csatolja, mert ugyanaz a csatolási pont. A második partícióra találj ki egy új csatolási pontot, pl. /media/czifrajoco/masodik vagy /media/masodik vagy /home/czifrajoco/akarmi, de amit az fstab-ba beírsz, az mappa szinten is legyen létező, tehát létre kell hozni a mappát ténylegesen neki, ahová csatolni tudja. Nem létező mappába nem tudja felcsatolni. Meg arra is érdemes figyelni, hogy a csatolási mappára állíts be a korlátozott jogú felhasználónak is hozzáférést, egyébként úgy fogja csatolni, hogy csak root-tal fogsz hozzáférni a partíciókhoz.

(#10261) Károly 99: a Win8, 8.1, 10-zel vigyázni kell, mert alapból leállítás címén csak félhibernálást végeznek, ha be van kapcsolva a Gyors Indítás (Fast boot). Ez utóbbit ki kell kapcsolni, mert nem csatolódnak le az NTFS partíciók tőle, ami a Linuxnak gondot okoz.

[ Szerkesztve ]

(#10266) ubyegon2 válasza Frawly (#10260) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Egyébként csodálkozom, hogy felhasználóbarát Mint-en kézzel kell berhelni az fstab-ot.

Mert az Arch az kitalálja, melyik particiót akarom auto módban csatolni!? :Y No, az mándöfi! :D

(#10264) scabiosa82

A Nemo fájlkezelő nem látja ezeket a meghajtókat/particiókat? Ha igen, akkor ne nagyon nevezgessük szerintem, mert ott egyértelműen megállapítható a helyes elérési út is!

# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda5 during installation
UUID=c6fd972b-1a02-4efd-8120-15fc1848a805 / ext4 noatime,errors=remount-ro 0 1
/swapfile none swap sw 0 0

UUID=966741bd-5267-468e-bac2-673258cf3a99 /media/ubyegon/TORRENTEK ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=7f066f77-6825-48f7-8bc2-ba75aba3df95 [B][L:ez%20az]/media/ubyegon/PCX ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0[/L][/B]
UUID=3166cd91-e143-44d4-adab-c73024f87840 /media/ubyegon/TT ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0

#tmpfs to .cache

[ Szerkesztve ]

(#10267) ubyegon2 válasza ubyegon2 (#10266) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

UUID=929741bd-5267-468e-bac2-673258cf3a99 /media/ubyegon/TORRENTEK ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=7f085f77-6825-48f7-8bc2-ba75aba3df95 /media/ubyegon/PCX ...
UUID=3121cd91-e143-44d4-adab-c73024f87840 /media/ubyegon/TT ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0

Az előbb valamit elkalibráltam. :U

(#10265) Frawly

Mint-nél, ha autocsatolással oldasz meg valamit, akkor nem kell root a hozzáféréshez. Mondjuk érdekes is lenne, ha a torrentek partició így működne! Gondolom az Arch működik ilyen felhasználóbarátságtalanul! ;]

[ Szerkesztve ]

(#10268) Frawly válasza ubyegon2 (#10266) üzenetére


Frawly
veterán

Igen, tudja. Megnézi, hogy mik vannak csatolva, melyik eszközök, milyen mappákba, azok milyen fájlrendszerek, és legenerálja velük az fstab-ot. Mount paramétereknek a default-ot adja meg, ha valamelyik SSD-n van, akkor a relatime,discard opciókat is hozzáveszi, ha támogatott. Ha gen-fstab -U formában hívod meg, akkor az UUID-k alapján írja meg az egészet.

Csak előtte arra kell figyelni, hogy minden fel legyen csatolva, mert ha valamit kifelejtesz, az nem lesz belegenerálva az fstabba. Nyilván abból találja ki miket akarsz csatolni, ami már csatolva van.

Az lehet, hogy Mint-en nem kell jogosultságot állítani az automatikus csatoláshoz. Archon is csak egyszer, amikor létrehozod a mappát neki, meg elsőre csatolod. Utána többször nem kell hozzányúlni.

Persze nagyobb DE-knek is van GUI-ra kivezetett automount funkciója, ami nem az fstab-on alapul, és fel tudják csatolni induláskor a megadott meghajtókat, partíciókat. Ilyen van a KDE-ben, Gnome-ban, Xfce-ben, de talán a Cinnamon, Mate-ben is. Ilyenkor valóban nem kell root jogosultság sem, annyiból kényelmesebb. Meg ha elront valamit a user, nem lesz bootképtelen a rendszer. Ezt az egyet egyébként mindig is kritizáltam, egy hibás fstab-nak nem kéne leakasztania a bootot (hacsak nem a root/home partíció csatolása hibás). Ki kéne írnia egy warningot, meg mellőznie kéne a hibás sorokban lévő csatolásokat és kész.

(#10269) ubyegon2 válasza Frawly (#10268) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

gen-fstab-bal legalább annyit bűvészkedsz szerintem, amennyit egy FTSAB szerkesztésével kéne. Különösen, hogy ~time és discard oprciókat is berakja, úgy amblock át kell mazsolázni az általa generált default értékeket.

A nem auto módban csatolt meghajtókhoz is egy kattal hozzá tudok férni, igaz ez DE függő. Ha ugyanezt el akarom érni a módszereddel, akkor még külön jogosultságokat is kell szerkesztenem.

Ezt az egyet egyébként mindig is kritizáltam, egy hibás fstab-nak nem kéne leakasztania a bootot (hacsak nem a root/home partíció csatolása hibás). Ki kéne írnia egy warningot, meg mellőznie kéne a hibás sorokban lévő csatolásokat és kész.

Emlékeim szerint pont így működik, ahogy írod, ha nincs kiiktatva nofail FTSAB opcióval x partició ellenőrzése, akkor kiírja, hogy 's' gombbal tudod átlépni, legalábbis anno még így volt, mikor hopperkedtem, gyakorta fordult ez elő. ;)

Ha meg valaki nem akar FSTAB szerkesztéssel vesződni, van GUI-s lehetőség is, disks is az talán.

[ Szerkesztve ]

(#10270) CsengődiGeri válasza NeoPampalini (#10257) üzenetére


CsengődiGeri
tag

Hali.
A válaszom IGEN. Ez a kép a win-es gépemről való. Van egy másik gépem azon tanulgatom a linuxot. Kösz a segítséget, azért próbálkozom.
Üdv

(#10271) CsengődiGeri válasza Frawly (#10258) üzenetére


CsengődiGeri
tag

Hali.
Köszi a segítséget és a tippet mit is kellene csinálni. Kipróbálom aztán lesz ami lesz hát ha megy.
Üdv.

(#10272) scabiosa82


scabiosa82
tag

Szerintem elengedem ezt a dolgot. Nem a nehézsége miatt, hanem mert pl. ha a Krusander.ből rámegyek az adott partíciókra, akkor úgy is csatolódik. Nem emlékszem már melyikkel barátkoztam először (commanderrel), de az nem látta a wines partíciókat, csak ha a Nemo-ból csatoltam, megnyitottam.
Illetve ez az fstab érzékenység nem jön be. Ok, ez nem windows, de ott legalább egy karakter elütés nem vágta haza a rendszert, egyszerűen kiírja, hogy nem tudja értelmezni, átugorja és csá. Na mindegy, majd igyekszem pontosabb lenni :). Igyekszem vagyis törekszem arra, hogy a család többi tagja hasonlónak érezze a winhez.

(#10273) lev258 válasza scabiosa82 (#10272) üzenetére


lev258
veterán

Bár én magam is jobban szeretem az fstab használatát, grafikusan is meg lehet oldani. A Lemezek (vagy hasonló elnevezésű) alkalmazásban szokott lenni egyszerű módszer a csatolásra.
Csak megemlítem. Ha Windows-t nem fogsz használni, az ntfs partíciókat is érdemes lecserélni. Különben gondok lehetnek később, ha javítani vagy épp töredezettség mentesíteni kell.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#10274) ubyegon2 válasza scabiosa82 (#10272) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Illetve ez az fstab érzékenység nem jön be.

Ez nem érzékenység, egyszerűen a rendszert működtető fájlokat célszerű pontosan módosítani, ha több particiót is ugyanazon névvel látsz el vagy a fájlrendszert átbecézed.....ez egyébként Winen is gondot okozna, ha nem GUI-ból csinálnád. Neked igen erősen ragaszkodnod kéne Linux alatt is a GUI-s megoldásokhoz, ráadásul a rendszer épp aktuális asztali kezelőfelületének saját GUI-s megoldásaihoz. Ahogy látom már telepakolod a Cinnamonos disztródat KDE-s programokkal, nem is értem miért nem jó ennek a saját kétpaneles fájlkezelője (Nemo) és szövegszerkesztője (Xed). :N

Ha így kutyulsz mindent, te magad sem fogod kiismerni mit hogyan, nemhogy a családdal megkedveltetni!

(#10275) scabiosa82 válasza ubyegon2 (#10274) üzenetére


scabiosa82
tag

“Ahogy látom már telepakolod a Cinnamonos disztródat KDE-s programokkal, nem is értem miért nem jó ennek a saját kétpaneles fájlkezelője (Nemo) és szövegszerkesztője (Xed).”
Már itt húztam a szemöldököm, hogy “mi van”?! Majd fejsd ki kérlek, ezt nem vágom.
Egyébként úgy gondolom a választás lehetősége inkább ajándék, mint probléma. Gondolom neked is van okostelcsid, rajta alapvető alkalmazásokkal, amit te sem feltétlen használsz, hanem a saját ízlésednek és igényednek megfelelőt. És ez így van jól.

“Ha így kutyulsz mindent, te magad sem fogod kiismerni mit hogyan, nemhogy a családdal megkedveltetni!”
Meglehet hogy így van, mert nekünk nincsenek alap ismereteink a linuxxal kapcsolatban, windows rendszerben nőttünk fel, vagyis én még a dos ideje alatt. Mindenféle hibájával együtt azért pozitívum mellette, hogy úgy variálom ahogy akarom, és ettől “szerethető”. Ha ez a pozitívum itt nincs meg, szólj légyszi vagy szóljatok, mert akkor nem is erőltetem a dolgot. 70/30 arányban azért a redszer legyen értem, ne én a rendszerért. Nyilván kell tanulni (bár nem tudom honnan és mit), de ha nem szerethető, akkor nem is kell.

(#10276) Amazonas válasza scabiosa82 (#10275) üzenetére


Amazonas
senior tag

Ezt neked kell eldöntened, mi hiába mondjuk azt, hogy a Linux szerethető, ha te nem így tapasztalod.
Mindenesetre, egy megfelelő Linux-disztribúció a Windows-hoz képest fényévekkel jobban testreszabható, ezt bátran ki merem jelenteni. Kérdezd csak Frawly-t, aki az Arch vonalon is mozog. :) Na ott aztán tényleg olyan rendszert raksz össze magadnak, mindenféle sallangtól mentesen, amilyet akarsz - mindezt ingyen.
Csak kell hozzá tapasztalat, türelem és idő. Gondolom, ez utóbbiban családos emberként nem dúskálsz, de úgy vettem észre, hogy érdekel a Linux világa, és szeretnéd megtanulni, ezért azt kívánom neked, hogy ne add fel.
A honnan és mit tanulni kérdésre válaszképpen azt tudom mondani, hogy ha időd és türelmed engedi, magadtól tudod a legjobban megtanulni, mert a Linux rendkívül jól van dokumentálva az interneten, és személy szerint nekem eddig pl. nem volt olyan megoldandó problémám, amire ne találtam volna meg a választ a neten. ...és azért ez hatalmas élmény, szerintem. :)
Érdemes magáról a rendszerről, a felépítéséről is olvasgatni, az néhány parancsot megtanulni, ha van rá lehetőséged. Az Arch nevű disztró wiki-je is nagyon informatív, elég sok mindenre rá tudsz benne keresni, ami általánosan is igaz a Linux-ra, talán ez a legjobban dokumentált Linux verzió.

[ Szerkesztve ]

(#10277) ubyegon2 válasza scabiosa82 (#10275) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Egyébként úgy gondolom a választás lehetősége inkább ajándék, mint probléma.

Bizony, emiatt is van sok DE asztali kezelőfelület és még több WM, ablakkezelő, a választás bőségesen adott.
Én ara utaltam, hogy ha már felraksz egy kiválasztott asztali felületet, miért nem használod annak saját GUI-s programjait, például a XED, mint szövegszerkesztő szerintem szövegszerkesztésre kiváló, ahogy a Nemo is. Nyugodtan rakd fel, ami neked tetszik, de ha valaki minden programot KDE-sre cserél, célszerűbb KDE felülettel szerelt disztrót telepítenie.

...úgy variálom ahogy akarom, és ettől “szerethető”. Ha ez a pozitívum itt nincs meg, szólj légyszi vagy szóljatok, mert akkor nem is erőltetem a dolgot.

Nem, nincs meg ez a pozitívum, ha arra gondolsz, hogy teljesen szabadon irkálsz a rendszert működtető fájlokba, ami neked szimpatikus! :N Itt sajnos be kell tartanod a rendszer szabályait, azért javasoltam, hogy kutyulj GUI-s felületen inkább.

70/30 arányban azért a redszer legyen értem, ne én a rendszerért.

100%-ban a rendszer lesz érted, de csak a működő rendszerre igaz ez, a működésének alapjait meghagyva persze.

Veszel egy automobilt, 100%-ban az van érted, de annak a működésében is tartanod kell azt a pár szabályt, amit az a rendszer megkövetel. Beülhetsz éppen hátra is, ha mész valahová, mert úgy tartja kedved, de a járművet csak abból az egy pozícióból fogod tudni irányítani. Ha nagyon meg akarsz állni, szerintem akkor se sokat variálsz, csak egyetlen egy pedált tudsz használni, hiába szeretnéd a kürt ritmikus nyomkodásával megoldani ezt. Sokszor legalábbis nem próbálgathatod..... :N

Nyilván kell tanulni (bár nem tudom honnan és mit)

Eddig nem nagyon akartál tanulni, inkább saját ötleteid alapján akartad működtetni a rendszert, lassan belátod, hogy mindennek tanulni kell a működtetését!

Gondolom neked is van okostelcsid, rajta alapvető alkalmazásokkal, amit te sem feltétlen használsz, hanem a saját ízlésednek és igényednek megfelelőt.

Először megismerkedem a rendszer saját programjaival, különben honnan tudnám, megfelel-e az igényeimnek. ;)

[ Szerkesztve ]

(#10278) scabiosa82 válasza ubyegon2 (#10277) üzenetére


scabiosa82
tag

Sok mindenben egyetértek, de vannak dolgok, amiben nem, vagy magyarázatra szorul. Azt nem értem, hogy miért lenne probléma az, ha a szoftverkezelőből egy nekem jobban tetsző alkalmazást telepítek, mint használjam a meglévőt? Valamiért csak oda biggyesztették a fejlesztők ...
Legyen példa ez a fstab kiegészítés, amire nem találtam megoldást terminál környezetben. Nyilván ha mocsok sok időm és perfekt angol tudásom lenne, meg tudtam volna oldani, de ezek egyike sem adott. Ekkor ugrott be, hogy a youtube LInuxMind videói között a pali egy tök jó alkalmazást használt, ami kisegíti a hozzám hasonló tudatlan júzert, ez a Kate, mert nem kell terminálozni. Innentől nem volt kédés számomra, hogy ezt fogom ehhez a problémámhoz használni, aztán meg idővel lehet váltok, mert megtanulom használni a terminált, mert ahogy látom, sokkal egyszerűbb, vagy sok esetben egyszerűbb vele dolgozni, ami klassz nagyon, csak hát nem találtam eddig részletes magyar leírást, vagy nem szántam rá kellő időt.
Szóval nem vágom miért baj ha keverem a szezont a fazonnal, mert egy újonc abból "él", amit lát, és ha látja, hogy van más, adott pillanatban könnyebb módszer, azt használja.
Az, hogy nem akarok tanulni ... nyilván igen, különben nem is használnám már a rendszert, mert egy örök windowsosnak azért lássuk be, nem annyira könnyű az átállás. Nem kell ezt túlragozni, itt minden más, ami érdekes is egyben, csak eddig nem akadtam rá olyan "tananyaga", amivel el lehetne indulni. Azért nem valami nagy számban használt rendszer a linux, nyilván a win agyon tapossa, éppen ezért a tanulmányaim alatt sem nagyon hallottam róla, pedig műszaki infóra jártam annó, és a magyar nyelvű leírások sem állnak hegyekben a neten, ami egy kezdőnek nagy fejfájást okoz.

Hűha, jó sok marhaságot hordtam össze, de szerintem megértesz ;) .

(#10279) scabiosa82 válasza Amazonas (#10276) üzenetére


scabiosa82
tag

Köszi a segítséget, a parancsoknak mindenképp hasznát veszem, a wikis linknek sajnos nem, vagy csak fordítóval, az angolom hejdeszar :).
Túlzottan nem akarom én variálni a rendszert, nem kell semmi cifraság bele, nem nyűgöz le a csillogás, ahogy írtad, sallang mentes legyen. Gyors és stabil oprendszerre vágyok, ami tökéletesen tudja nyújtani mindazt, amire megírták. Ha ezt tudja, illetve kielégíti a gyermekem játékok iránti vágyát, a nejem részéről azt, hogy az office nem túlzottan tér el az általa is tanult és megszokott MSOffice-tól, vagy adott esetben többet is nyújt (évről évre szarabb az MSO), már szuper. Erre vágyok, ezt sajnos már nem kapom meg egy wintől, annyira elcseszik a júzerekre ráerőltetett marhaságokkal.

(#10280) lev258 válasza scabiosa82 (#10278) üzenetére


lev258
veterán

Nem követtem a dolgokat, így csak megjegyzés.
A rendszeren alapból van grafikus szövegszerkesztő (Gedit, Pluma, ...). Ettől még nyugodtan telepítheted a Kate-t is, viszont sejtésem szerint nem KDE alapú rendszeren lerántja magának a fél KDE környezetet a működéshez. Ami nem kevés helyet foglal és semmi más nem használja egyébként.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#10281) scabiosa82 válasza lev258 (#10280) üzenetére


scabiosa82
tag

“nem KDE alapú rendszeren lerántja magának a fél KDE környezetet a működéshez”

Ezt nem értem. Légyszi elmagyaráznád?

(#10282) lev258 válasza scabiosa82 (#10281) üzenetére


lev258
veterán

Mint talán már láttad, hallottad, különböző grafikus környezetek léteznek pl. Cinnamon, MATE, Xfce, KDE ... A rendszerek is ez alapján kapták a nevüket pl. Mint Cinnamon, Ubuntu MATE, Xubuntu, Kubuntu, ...
A Kate szövegszerkesztő a KDE grafikus felülethez készült, azt használja a megjelenéséhez. Nem KDE alapú rendszereken szüksége van pár KDE-s csomagra, melyeket bátran le is tölt magának. Maximum néhány 100 MB-ra gondolj, ne GB-okra (már régen néztem, mennyi az annyi). De akkor is feleslegesnek tűnik egyetlen mezei szövegszerkesztőhöz.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#10283) scabiosa82 válasza lev258 (#10282) üzenetére


scabiosa82
tag

Aha... most már tiszta. De honnan tudhatom azt, hogy pl a szoftverforrásokban melyik alkalmazás melyik disztróhoz lett írva? Nem vagyok most gép előtt, ha nagy baromságot kérdezek, ezer bocs.

(#10284) lev258 válasza scabiosa82 (#10283) üzenetére


lev258
veterán

Ez most így elég tág, de a KDE-s cuccok jellemzően K-val kezdődnek. ;]
De én eddig nem sűrűn futottam bele olyanba, hogy véletlenül pont egy KDE-s programot tettem fel, mert azt találtam elsőnek.
Azt nem mondtam, de legjobban a KDE lóg ki a dolgaival, a többi között nincsenek ilyen nagy differenciák, nagyjából hasonló háttércsomagokat használnak.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#10285) Amazonas válasza lev258 (#10284) üzenetére


Amazonas
senior tag

"a KDE-s cuccok jellemzően K-val kezdődnek."

Basszus, ez eddig fel sem tűnt, de tényleg, csak használtam őket.... :) K3b, Kate, KCalc, KMail, KNotes, Konsole, Kontact, Konversation, KSysGuard, KTorrent, KWalletManager, stb...
Mondjuk a Dolphin, az Amarok, meg a DragonPlayer kilógnak a sorból. :)
Egyébként nekem eddig mindenből tökéletes a KDE-vel érkező alapprogram, amire van.

(#10286) Cucuska2 válasza Amazonas (#10285) üzenetére


Cucuska2
őstag

Én addig nem jutottam el, hogy a K-val kezdődőek a KDE-hez tartoznak, csak hogy van egy kupac alkalmazás ami indokolatlanul kezdődik K-val, és egy csoportba tartoznak. :DDD

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#10287) ubyegon2 válasza scabiosa82 (#10283) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nem lenne amúgy elvetemült ötlet először megnézni a disztrót saját, már telepített alkalmazásait? Minden alapdologra van fenn program.
Ha már Kate még YouTube-os pali, megnézted már az általam folyamatosan emlegetett Xed szövegszerkesztő programot?
Linux Mind Zoli a videón KDE disztrót használt szerintem, de ezt nem is titkolta egy percig sem.
Ha neked Cinnamonos disztród van, miért nem a Mint Cinnamon videóit nézegeted? Ezt most komolyan nem értem. Egész informatív az a videó is, ahhoz képest, hogy nem ismeri azt a DE-t.
No meg itt van mindjárt a Témaösszefoglaló.....te abban sem találsz semmit. Értem.:F
A KDE qt alapú programokat használ, emiatt hoz magával sok mindent, ha egy gtk alapú asztali felületre telepíted.
Benéztél már a Cinnamon inditómenüjébe? Meglepő kategóriák vannak benne.😉

[ Szerkesztve ]

(#10288) scabiosa82 válasza ubyegon2 (#10287) üzenetére


scabiosa82
tag

Nyugi, folyamatban vannak a dolgok! :K Ha időm is annyi lenne, mint elszántságom, már azt is érteném, hogy miket írsz ;) qt és gtk alapú programok :Y
A mai nap egyébként kissé elbizonytalanodtam a Cinnamonnal kapcsolatban, mert többször olyat művelt, hogy xy alkalmazásra kattintva nem indult el elsőre. Először azt gondoltam ,hogy bénáztam, nem volt meg a dupla klikk, de többnél és többször is előfordult, amit nem tudok mire vélni. Semmi hibajelzés, csak gondolkodás és sehol semmi. Másodjára ok. Szóval az sem biztos, hogy ennél a disztrónál maradok véglegesen, csak amíg tanulgatom a ... na nekem még ku.va sokat kell a linuxról :))

[ Szerkesztve ]

(#10289) ubyegon2 válasza scabiosa82 (#10288) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ha időm is annyi lenne, mint elszántságom, már azt is érteném, hogy miket írsz

Emiatt kár aggódnod, először az elszántság legyen meg, akkor tutira össze fog jönni a dolog!

A mai nap egyébként kissé elbizonytalanodtam a Cinnamonnal kapcsolatban, mert többször olyat művelt, hogy xy alkalmazásra kattintva nem indult el elsőre.

Ez nem Cinnamon features, várnod kéne még a lecserélésével, sok ok lehet még itt a háttérben a Cinnamonon kívül. :)

Sokat még mindig nem tudunk a gépedről, kivéve a marketinges fantázianevét.

inxi -Fxxx kimenet menne? (így kijelölve lenne super és rányomva a Programkód gombbal)


ubyegon@ubymint19cv2:~$ inxi -Fxxx
System: Host: ubymint19cv2 Kernel: 4.15.0-39-generic x86_64 bits: 64 gcc: 7.3.0
Desktop: Cinnamon 3.8.9 (Gtk 3.22.30-1ubuntu1) dm: lightdm Distro: Linux Mint 19 Tara
Machine: Device: desktop Mobo: ASUSTeK model: F2A85-M v: Rev X.0x serial: N/A
BIOS: American Megatrends v: 6404 date: 08/13/2013
CPU: Quad core AMD A10-5800K APU with Radeon HD Graphics (-MCP-)
arch: Piledriver rev.1 cache: 8192 KB
flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm) bmips: 30551
clock speeds: min/max: 1400/3800 MHz 1: 1776 MHz 2: 1847 MHz 3: 2006 MHz 4: 1987 MHz

............
...........

[ Szerkesztve ]

(#10290) scabiosa82 válasza ubyegon2 (#10289) üzenetére


scabiosa82
tag

czifrajoco@czifrajoco-Lenovo-ideapad-320-15IKB:~$ inxi -Fxxx
System: Host: czifrajoco-Lenovo-ideapad-320-15IKB Kernel: 4.15.0-39-generic x86_64
bits: 64 gcc: 7.3.0
Desktop: Cinnamon 3.8.9 (Gtk 3.22.30-1ubuntu1) dm: lightdm
Distro: Linux Mint 19 Tara
Machine: Device: laptop System: LENOVO product: 80XL v: Lenovo ideapad 320-15IKB serial: N/A
Mobo: LENOVO model: LNVNB161216 v: SDK0J40700 WIN serial: N/A
UEFI: LENOVO v: 4WCN39WW date: 02/24/2018
Chassis: type: 10 v: Lenovo ideapad 320-15IKB serial: N/A
Battery BAT0: charge: 22.6 Wh 94.8% condition: 23.9/30.0 Wh (80%)
volts: 7.9/7.4
model: LGC L16L2PB2 Li-poly serial: 4254 status: Discharging cycles: 0
CPU: Dual core Intel Core i5-7200U (-MT-MCP-)
arch: Kaby Lake rev.9 cache: 3072 KB
flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 10848
clock speeds: min/max: 400/3100 MHz 1: 697 MHz 2: 699 MHz
3: 667 MHz 4: 699 MHz
Graphics: Card-1: Intel HD Graphics 620 bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:5916
Card-2: NVIDIA GM108M [GeForce 940MX]
bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:134d
Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 )
drivers: modesetting,nouveau (unloaded: fbdev,vesa)
Resolution: 1600x900@59.95hz
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 620 (Kaby Lake GT2)
version: 4.5 Mesa 18.0.5 (compat-v: 3.0) Direct Render: Yes
Audio: Card Intel Sunrise Point-LP HD Audio
driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1f.3 chip-ID: 8086:9d71
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.15.0-39-generic
Network: Card-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCIE Gigabit Ethernet Controller
driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: 3000
bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 10ec:8168
IF: enp2s0 state: down mac: 8c:16:45:4c:83:54
Card-2: Qualcomm Atheros QCA9377 802.11ac Wireless Network Adapter
driver: ath10k_pci bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 168c:0042
IF: wlp3s0 state: up mac: 70:c9:4e:eb:67:b1
Card-3: Atheros usb-ID: 001-002 chip-ID: 0cf3:e500
IF: null-if-id state: N/A speed: N/A duplex: N/A mac: N/A
Drives: HDD Total Size: 1000.2GB (4.8% used)
ID-1: /dev/sda model: WDC_WD10SPZX size: 1000.2GB
serial: WD-WX21AC77P3Z6
Partition: ID-1: / size: 19G used: 11G (59%) fs: ext4 dev: /dev/sda6
ID-2: /home size: 32G used: 28G (92%) fs: ext4 dev: /dev/sda7
ID-3: swap-1 size: 7.91GB used: 0.00GB (0%)
fs: swap dev: /dev/sda8
RAID: System: supported: N/A
No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Unused Devices: none
Sensors: System Temperatures: cpu: 39.5C mobo: N/A
Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info: Processes: 208 Uptime: 2 min Memory: 1400.0/3727.4MB
Init: systemd v: 237 runlevel: 5 Gcc sys: 7.3.0
Client: Shell (bash 4.4.191 running in gnome-terminal-) inxi: 2.3.56
czifrajoco@czifrajoco-Lenovo-ideapad-320-15IKB:~$

(#10291) ubyegon2 válasza scabiosa82 (#10290) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ebben a kimenetben nem látható az ok, ami miatt azt a fura jelenséget kéne produkálnia a rendszernek Cinnamon alatt.

Ezeket a terminal kimeneteket érdemes megnézni még:
(ha berakod ide a kimenetet, mindenképpen ezzel tedd be: pastebin)

● journalctl -b - az utolsó bootolás kezdetétől rögzített systemd naplót mutatja meg. Ilyen formában lehet leszűrni, hogy csak a hibákat tartalmazó sorokat mutassa: journalctl -b -p 3

forrás

[ Szerkesztve ]

(#10292) scabiosa82 válasza ubyegon2 (#10291) üzenetére


scabiosa82
tag

Helló!
Nem tudom nem e gond, hogy mennyi ideje bootoltam, ma inkább win környezetben dolgoztam. Mindenesetre megnyitogattam majd minden alkalmazást, hátha bekerül valami a listába. A lista ... ha beillesztettem az ubuntu pastebin-be, utána mi a teendő? Hogyan illesszem be ide?

[ Szerkesztve ]

(#10293) scabiosa82


scabiosa82
tag

Volt ott valami regisztráció, azon végig döcögtem. A végén ugyebár a napló és az elérhetőségi link szolgál csak infóként.

[ Szerkesztve ]

(#10294) scabiosa82


scabiosa82
tag

(#10295) ubyegon2 válasza scabiosa82 (#10294) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Most tudtam ránézni, nem kellett volna semmilyen regisztráció, csak beilleszteni, kreálnio egy linket, de már nem érdekes.

A listád egyből UEFI gonddal nyit :Problem loading UEFI:db X.509 certificate (-65)
Ehhez gőzöm sincs, nem használok UEFI-t, amúgy nem látok olyan hibát, amit azonosítani tudnék.

az alábbi nVidia nyílt meghajtó, azt sem ismerem, miket bugzik.
nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at 612004 [ IBUS ]

alapból Flatpak-ból semmit nem rakok fel, ha van tárolóban is, de ez is lehet egy olyan próbálkozás, ami fogja a rendszert akár, de valaki hátha mond ezekre valami okosat.

Ha jó neked a Gimp tárolós verziója, én javaslom szedd le a Flatpakost és telepítsd tárolóból.

(#10296) scabiosa82 válasza ubyegon2 (#10295) üzenetére


scabiosa82
tag

A .heic képformátum támogatottsága miatt szedtem le a flatpakos 2 .10-es Gimpet, mivel a tárolós, 2.8-as nem kezeli az IOS képeit. Szóval amíg nem frissül a tárolós, meghagyom.

(#10297) Frawly válasza ubyegon2 (#10269) üzenetére


Frawly
veterán

Nem kell semmit bűvészkedni. Archon ki kell adni a gen-fstab -U > /etc/fstab parancsot. Ennyi.

Nálam, mikor gond volt az fstab-bal, minden esetben bootképtelenséget okozott, és hibakonzolt kaptam, semmit nem tudtam billentyűleütésre átugorni.

Abban viszont igazad van, hogy lehet a disks is tudja kezelni az fstab-os csatolásokat.

(#10298) Frawly válasza scabiosa82 (#10296) üzenetére


Frawly
veterán

Ha ilyen friss progikra van szükséged, meg tetszenek a Qt-s/KDE-s programok, akkor inkább Manjaro KDE-t tegyél fel Mint Cinnamon helyett. Akkor minden csomagból elég friss verziót tudsz elérni a tárolókban, és nem kell flatpakkozni.

Abban viszont nincs igazuk itt a népeknek, hogy baj, hogy KDE-s programokat használsz Cinnamon alatt. Teljesen lehetséges, problémát nem kéne okozzon. Ha valami progi nem indul el, indítsd el terminálból, mert akkor oda ki fogja írni, hogy miért nem indult el. Ha grafikus felületről indítod, akkor nem fogod látni, hogy miért nem indult el.

Persze mivel a Cinnamon Gtk-s környezet, érdemesebb rajta Gtk-s progikat használni. Ha KDE-s programot teszel fel, azok Qt-s csomagokat használnak, és hoznak telepítéskor magukkal egy csomó csomagot (jó részük be is töltődik a memóriába, amikor indítod az adott alkalmazást). Mint írtam, hibát nem okoz, de ha azon kapod magad, hogy túl sok Qt-s programod van fent, akkor valami KDE felületes disztrót érdemesebb használni, pl. Manjaro KDE, Kubuntu. Minték nincsenek túl jó barátságban a KDE-vel.

Krusader helyett én a Double Commander Gtk-t ajánlom Cinnamonhoz. KDE-n meg a Double Commander Qt-t. A legnagyobb tudású linuxos fájlkezelő, eléggé hasonlít a Total Commanderhez, funkcionalitásban ez közelíti meg legjobban.

(#10299) scabiosa82 válasza Frawly (#10298) üzenetére


scabiosa82
tag

Nem feltétlen a frissessége érdekel, hanem ebben az estben csupán az, hogy kezelje a telóm képeit. Azért ez nem olyan nagy dolog ha azt vesszük, hogy 2013 óta létezik ez a formátum (ha jól emlékszem). Azzal meg hagyjon a jónép, hogy miért kellett nekem iphone, illetve állítsam át a formátumot, vagy konvertáljam jpg-re. Nem. Szemmel láthatóan jobb minőségű, kisebb helyet foglaló formátum.
Kipróbáltam a Double Commandert is, tetszik a felülete, mivel TC-hez hasonló. Ami miatt nem emellett döntöttem az az, hogy akkor sem tudtam mi az a qt és gtk környezet. Olvastam a gtk-ról, ahogy látszik semmi nem ragadt meg, a qt ... ez nem is rémlik egyik leírásban sem. Mit jelentenek ezek józan paraszti nyelven?

(#10300) ubyegon2 válasza scabiosa82 (#10299) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Azért ez nem olyan nagy dolog ha azt vesszük, hogy 2013 óta létezik ez a formátum

Mac nem kezeli? Az, hogy a Linux kezeli-e vagy sem, szerintem rendkívül marginális kérdés, egy opensources rendszernek nem is annyira feladata snobphone formátumokkal foglalkozni, maradjanak csak a nyílt forrású rendszereknél.

Azzal meg hagyjon a jónép, hogy miért kellett nekem iphone, illetve állítsam át a formátumot, vagy konvertáljam jpg-re.

Szerintem valami mobilos topikkal kevered ezt a topikot, itt szerintem kutyát nem érdekli, ki milyen telót használ, a Linuxos fejlesztők is inkább androidos rendszerrel foglalkozzanak.

Qt vs GTK

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux Mint
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.