Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux Mint

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

A Linux Mint bemutatása

A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.

Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#10751) Petya XT válasza Frawly (#10750) üzenetére


Petya XT
aktív tag

Szerencsém volt, egyik sem UEFI-s, viszont az alaplap változott mind a két rendszernél, de nem lett belőle probléma, csak a Windowst újra kellett driverezni( H81-->Z97)

A Mint cirkuszolt egy kicsit, mert mind a két archív vinyónak ugyanaz volt a neve, összeakadtak, az egyiket át kellett neveznem. Ezt mondjuk nem értettem, mert a csatolása, neve is más, két külön lemez, csak a partíciók nevei egyeztek.
De mükszik, az a lényeg. Nehezebb történetre számítottam. Az F8 történet reggel még az eszembe volt, de ezt csak akkor használtam volna, ha nem működik a Grub. Azért így jobb :K

(#10752) májkimiki válasza Doky586 (#10749) üzenetére


májkimiki
őstag

Nincs ez elrontva, ez ilyen.
Amíg az OEM Win7 volt az 500GB-os HDD-n, arra a lemezre nem tudtam dual boot-ban 64bites linuxokat telepíteni úgy, hogy felvegyék a grubba a Win7-et. Ez Ubuntu 14.04-16.04 környékén volt, amikor már a 64 bitesek tudtak uefi kompatibilis módban bootolni. Be is bootoltak és fel is települtek, de a legacy-s Win7-ről nem tudtak. Ezért 32 bites linuxokat használtam, legacy-ban, mert azok csak azt tudták.

Tudom, hogy furán hangzik amit eddig felvázoltam, de ez a noti nem egy szabványos implementáció. Tudom, mert már 2011 óta meg van és futottam vele egy pár kört minden témában.

Majd bővítettem memóriát, hogy ne csak 32 bites linuxokat használjak, vettem bele egy bővítő keretet az ODD helyére. Onnantól kezdve nem piszkáltam a wines lemezt.

Majd jött a multkoriban, hogy a Win7 kifutása miatt, megpróbáltam az OEM liszencet átvinni Win10-re. Ekkor jött az SSD-re install, bios frissítés, majd a másik SSD-re a linuxom. Win7 alatt MCT-vel csináltam USB telepítőt. Annak meg odaadtam a szűz lemezt, az meg uefis-re csinálta a telepítést. A linuxommal csak alkalmazkodtam a környzethez.

Jól van ez így. A noti 8 éves létére beton stabil és nagyon szeretem.

Csak megjegyzésként említeném, hogy a mai uefis világban nagyon nehéz megmondani távolról, hogy egy kérdező mit állítgasson az alaplapján, ha valami bootolás, telepítés problémája van.
A régi biosok sem voltak egyformák, de azért az alap dolgokban kb.75%-ban megegyeztek.
A mai uefi-s lapok meg, mint égen a csillag annyi féle implementáció és menü szerkezet. Nem beszélve a Win10 only laptopokról meg pláne.

(#10753) Doky586 válasza májkimiki (#10752) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

OK, nem akarlak semmire rábeszélni, hiszen a gépeidet te jobban ismered..

De szerintem az UEFI telepítés minden szempontból jobb, és egyformán megy a pendrive elkészítése akár linux akár windows. Ennél egyszerűbbet elképzelni sem tudok. Nincs szükség már a régi idők trükkjeire, programjaira.

(#10754) májkimiki válasza Doky586 (#10753) üzenetére


májkimiki
őstag

A Win10 csak egy-két alkalmazás miatt kell és a licencem ne vesszen el. Linuxot használok már jó pár éve. Ha pendrájvot csinálok akkor dd.

Sőt van itt még két másik notim, azok is egzotikus teremtmények.

[ Szerkesztve ]

(#10755) Doky586 válasza májkimiki (#10754) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Én 'ha pendrájvot csinálok akkor' uefi-hez sima copy elég.. :) bármivel.
Z87-es gép (2013) óta.

[ Szerkesztve ]

(#10756) Frawly válasza májkimiki (#10752) üzenetére


Frawly
veterán

Az ingyenes frissítési akció lejárt, de nem hivatalosan a mai napig lehet Win7-et ingyen Win10-re frissíteni. Az OEM-et is lehet, a 32 biteset is 64 bitesre frissíteni. A MS oldaláról a legutolsó Win10 telepítő kiír, egy a tartalmát egy FAT32-re formázott pendrive-ra kibontod. Bebootolod UEFI boottal, feltelepíted a Windowst. Mikor kéri a termékkulcsot, beadod neki a Win7 termékkulcsát, simán el fogja fogadni, be fogja aktiválni. Utólag meg senki nem tudja bizonyítani a MS-on kívül, hogy még az ingyenes időszakban vagy már utána frissítettél. Arra kell csak figyelni, hogy mindenképp 64 bites Win10-et telepíts, és olyan Win10 változatot, ami megfelel a Win7-ednek. Tehát ha Win7 Home-ról van szó, akkor azt csak Win10 Home-ra tudod frissíteni. Ha Win7 Prof, akkor azt csak Win10 Prof-ra. A MS nyitva hagyta ezt a lehetőséget, mert nekik így is megéri, több ember vált Win7-ről, Win8/8.1-ről, kevesebben ragadnak be régi verzión.

A Linuxot meg felteszed a másik meghajtóra, szintén UEFI boottal. Nálam is így van megcsinálva, a két rendszer két külön SSD-n van, két külön EFI partíciójuk van, mindkettő 64 bites és EUFI-vel bootol, nincs GRUB, nincs bullshit. Nem is tud egymás létezéséről a két rendszer. Alapból automatán az Arch Linux indul, de ha úgy gondolom, hogy Win10 kell (mert mondjuk Win only game-mel játszok vagy 1080p-s Netflixet akarok nézni), bootkor rátaposok az F12-re, előjön rá az UEFI boot menü, abban még le sem kell mennem a listaelemeket kiválasztani, mert a kurzor azonnal a Windows Boot Manageren van, az a lista eleje. Tehát F12+Enter és máris a Win10 indul. Nem zavar be semmilyen GRUB, Windows frissítés sem cseszi szét a bootot.

Win10+Linux dualbootnál lehetőleg arra figyelj, hogy a Secure Boot ki legyen kapcsolva és a Windowsban a Gyors rendszerindítást az Energiagazdákodásnál kapcsold ki. A Win10 alapból Gyors indítást használ, leálláskor félhibernációs állapotba teszi le a gépet, bootkor innen éleszti fel. Ez jól hangzik, mert a bootot meggyorsítja, de az NTFS partíciókat nem csatolja le rendesen, így ha a Linux bootol, akkor hiba miatt nem fogja tudni felcsatolni az NTFS partíciókat!!! Erre figyelni kell, ahogy arra is, hogy néhány alattomosabb évszakos nagy Win10 frissítés sunyi módon visszakapcsolja a Gyors indítást, te úgy fogsz emlékezni, hogy kikapcsoltad, igazából meg bekapcsolódik, időnként nem árt ellenőrizni.

(#10757) King Unique válasza Doky586 (#10755) üzenetére


King Unique
titán

Az újabb Windowsoknál lehet, de a Linux ISO-k rendszerint ISOHybrid képfájlok és azokhoz eleve inkább a dd-zés való. Működhet UEFI bootnál akár azoknál is a fájlkezelős másolás, de az előbbi a biztos és a javasolt, egyes disztróknál (pl. Arch, Chakra, Manjaro) meg pláne... ;)

Egyébként ha már szóba került a W10 + Mint dual-boot, akkor nem feltétlen kell kikapcsolni a Secure Boot funkciót minden esetben, nálam is laptopon bekapcsolt állapotban van telepítve, illetve általában szokott lenni az Ubuntu, Mint, Fedora és társainak megfelelő, aláírt kulcsa. A gyorsindítást (Fast Startup) viszont inkább, de még azt sem feltétlen kötelező, mivel bekapcsolt állapotban is lehet a "shiftes leállítással" teljes leállítás csinálni. Ha eleve ki volt kapcsolva, akkor pedig már a legutóbbi (1809) upgrade során sem kapcsolódott vissza csak úgy magától.

[ Szerkesztve ]

(#10758) sonar válasza Frawly (#10756) üzenetére


sonar
addikt

Csak a korrektség miatt:
Win10+Linux dualbootnál lehetőleg arra figyelj, hogy a Secure Boot ki legyen kapcsolva
Tökéletesen működik Secure Boot-tal a dualboot. Még varázsolni se kell.
Viszont Secureboot + Linuxnál a következő dolgoknál okozhat némi fejtörést: nvida driver, virtualizáció

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#10759) májkimiki válasza Doky586 (#10755) üzenetére


májkimiki
őstag

Igen, de a dd-vel gyártott pendrájv mindkét esetben be tud bootolni, a bios környzettől függetlenül. Nem kell figyelembe vennem, hogy uefi-s vagy legacy-s gépen vagy környzetben akarom használni.

(#10760) májkimiki válasza Frawly (#10756) üzenetére


májkimiki
őstag

A Win10 telepítőmet W7-en csináltam MCT-vel. Installkor beadtam a W7 kulcsát neki, be is aktiválódott. A Win10 telepítő bebootolt úgy ahogy gondolta, mert mint mondtam elöre nem tudom kiválasztani, hogy legacy vagy uefi. Secure boot-ra nincs opció a biosomban.

A linux telepítőm is uefi módban bootolt automatikusan. Annak megfelelően csináltam a partíció kiosztást. Tehát neki is gpt, /boot/efi partíció, boot-esp flag. Annyit kellet igazítani installkor a rendszerindító helyén, hogy a wines lemez boot partíciójába akarta magát betenni. Ezt nem hagytam, mert nem akartam kutyulni öket, átirányítottam a saját lemezének a boot partíciójára. (Semmi extra, csak a listából ki kellett választani)

Virtualizáció tökéletesen működik, használom sokat linux alatt. Secure boot-ról nem tudom van-e vagy be van-e kapcsolva. A Win10 nem panaszkodik a hiánya miatt.

Itt van három kép a primitív biosból. Ennyi lehetőségem van.
Configuration:

Security:

Boot menu:

Mint látható vannak uefi bejegyzések és lemezek is. A linux bármelyikkel bootol, uefis módban grubbal benne a Win10 bejegyzés is, míg a lemezről grub nélkül. A Win10 ha a lemezét választom kék halállal elszáll betöltéskor. Csak a saját uefi bejegyzéséból vagy a grubban választva indul.

Azért mondtam eddig, hogy ez egy külön állatfaj. Mert normál esetben választható a legacy/uefi. Ennek megfelelően a boot menüben vagy uefi indítók vagy lemezek vannak.
Ettől függetlenül tökéletesen működik.

(#10761) Doky586 válasza májkimiki (#10759) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Igen, igazad van. De én csak uefi-ről beszéltem..

(#10762) Frawly válasza sonar (#10758) üzenetére


Frawly
veterán

Igen, azért írtam, mert láttam előre, hogy problémás lesz a boot. Persze, elvileg megy Secure Bootal is, csak kisebb eséllyel, meg driverek felrakni szívás lehet, shim-mel kell szívni. Raádásul a Secure Boot tökéletesen 0 biztonságot nyújt. Ha még tényleg normálisan védene akármi ellen is, akkor azt mondom, hogy jó, szívjunk vele.

Secure Boot viszont kötelező, ha a Windows Secure Bootot használó Bitlocker-kötetre lett telepítve. Ilyenkor a Secure Boot kikapcsolása bootképtelenséget eredményez, mivel nem lehet nélküle feloldani a titkosítást.

(#10763) Frawly válasza májkimiki (#10760) üzenetére


Frawly
veterán

Alaplapfüggő, hogy ki tudod-e választani, hogy mivel bootoljon egy telepítő UEFI vagy Legacy. De amelyik lapon nem is lehet választani, ha a telepítőt UEFI módban írtad ki (pl. FAT32-es partícióra, MBR nélkül), és a BIOS-ban bekapcsolod az UEFI only bootot (a biztonság kedvéért), akkor nincs az az isten, hogy ne UEFI-n bootoljon már a telepítő, és ilyenkor az OS is UEFI boottal települ. Így tehát ki tudod kényszeríteni.

Csak elvi síkon írom, mert ahogy nézem, megoldottad. Most, ha így működik, valóban nem kell belebarmolni.

(#10764) #79715584


#79715584
törölt tag

Kíváncsiságból feltettem az Xfce változatot. Észrevételek, kérdések:
- telepítés során nem kérdezte, hogy normál vagy minimál rendszert szeretnék-e
- a frissítéskezelő nem kérdezett rá, hogy milyen szintű frissítéseket keressen (régebben vagy a cinnamonban rákérdez az elején)
- a frissítés után is vannak elavult szoftverek (pl. firefox 66.0.2, a libreoffice is régi, stb.)
- hogyan tudnám telepíteni a legfrissebb programokat? Pl. a vlc playert, mert a szoftverközpontban lévő szintén régi...
- ha már szoftverközpont.. most akkor mi a helyzet ezzel? onnan telepítsen az ember, vagy keressen más forrást?

Maradjak xfce-n vagy menjek mate/cinnamon kettős valamelyikére inkább?

(#10765) ubyegon2 válasza #79715584 (#10764) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

- telepítés során nem kérdezte, hogy normál vagy minimál rendszert szeretnék-e

Ez Ubuntunál van, Mint-nél nincs

- a frissítéskezelő nem kérdezett rá, hogy milyen szintű frissítéseket keressen (régebben vagy a cinnamonban rákérdez az elején)

Mint 19 verziótól már ez sincs nem is kell vele foglalkoznod, az előző megoldást sok kritika érte.

- a frissítés után is vannak elavult szoftverek (pl. firefox 66.0.2, a libreoffice is régi, stb.)

Ubuntu alapúaknál, ha a tárolóban lévőnél frissebb kell, célszerű PPA-t használni, Firefoxnál nem tudom van-e, de LO-hoz van

- ha már szoftverközpont.. most akkor mi a helyzet ezzel? onnan telepítsen az ember, vagy keressen más forrást?

Felejtsd el, használj Synaptic-ot csomagkezelésre, telepítésre ill. terminalból végezd ezeket! ;)

Maradjak xfce-n vagy menjek mate/cinnamon kettős valamelyikére inkább?

Az alapvető tárolók az összes DE-nél ugyanazok.

[ Szerkesztve ]

(#10766) Cucuska2 válasza ubyegon2 (#10765) üzenetére


Cucuska2
őstag

Miben különbözik a Synaptic, a Szoftverközpont és a CLI-s apt?
Az autofrissítéseket mindig a gyári Szoftverközpontból végzem és a PPA-kat is ott szoktam cserélgetni, de telepíteni mindig CLI-ből telepítek.

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#10767) ubyegon2 válasza Cucuska2 (#10766) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

A terminalos telepítésnél update/upgrade-nél is az apt-ot, Advanced Packaging Tool-t használja az éppen telepített konzol/terminal emulátor, a Synaptic pedig egy grafikus frontend az APT-hoz.

A mintinstall (Szoftverközpont) a fejlesztők által készített programcsomag, amiben leírásokat találsz az adott programhoz, telepítheted, etc. Gondolom célszerűen ez is az APT-ot használja.

Egyébként frissítéseket célszerűbb a Frissítéskezelőből végezni, ha nem terminalból teszed.

A Szoftverközpont nagy hátránya, hogy rengeteg felesleges vackot is felraknak a felhasználók, mert látják magát a csomagot és ezhűdejó, felrakom gyorsan. :D (legkárosabb innen a Flatpak felrakása)

autofrissítéseketis tudsz aktiválni a Frissítéskezelőben, írtad ugyan, hogy ezeket is te végzed, de biztosan nem arra gondoltál. ;)

[ Szerkesztve ]

(#10768) Cucuska2 válasza ubyegon2 (#10767) üzenetére


Cucuska2
őstag

Hú, de félre írtam, illetve megzavart a mintinstall/szoftverközpont.
Tehát: van a mintupdate, ami szép, szeretjük, mert működik.
Van a mintinstall, ahonnan semmit sem szoktam telepíteni. (Az Ubuntus változatát ennek utáltam, folyamatosan crashelt, így hanyagoltam.)
Az autofrissítést nem tudom miért írtam, nem arra gondoltam.
A Synaptic Package Manager pedig csak egy frontend, olyan mint az octopi Manjaro alatt. Valahogy sosem éreztem szükségét ilyen használatának Ubuntu*-n, mert az apt-get nagyon beszédes és segítőkész, valahogy pacman alatt már ezt nem éreztem. (pacman -Syyu vs apt update && apt upgrade)

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#10769) ubyegon2 válasza Cucuska2 (#10768) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Értelek, ezek szerint terminalból telepítesz, de nem apt-get, csak apt használatával, remélem. ;)
Nekem bejön a Synaptic, ha valamit keresek vagy függőségeket, hasonló csomagokat akarok kiválasztani, persze a mostani formája kicsit herélt, külön be kell kapcsolni a kereséshez a xapian-t.

Bizonyos műveletek könnyen elvégezhetőek innen is, például verzió zárolás.

Ezeket a Szoftverbutik és hasonló nevű förmedvényeket én sem használtam soha. A Mint Frissítéskezelője viszont tényleg jó. :)

[ Szerkesztve ]

(#10770) legendary


legendary
tag

Hi mindenki!
Segítséget szeretnék kérni. Van egy Samsung SyncMaster 943N típusú monitorom és linux alatt csak 1024x768-as felbontást tudok beállítani a natív 1280x1024-helyett.
Ha valakinek lenne valami megoldása hogy hogyan tudnám a natív (1280x1024) felbontást beállítani azt megköszönném. :)

"Mindenki arra született, hogy azt tegye amire született..."

(#10771) NeoPampalini válasza legendary (#10770) üzenetére


NeoPampalini
aktív tag

Terminálban egy sima xrandr mit mond? Esetleg egy grep "Display" /var/log/Xorg.0.log |tail -1 még hozzá?

(#10772) Frawly válasza #79715584 (#10764) üzenetére


Frawly
veterán

A 66.0.2-es Firefox még nem elavult. Jelenleg a 66.0.3 a legfrissebb. Persze én frissebbet használok, 67.0b12 bétát, de ettől még a stabil ágban a 66 nem elavult.

PPA nélkül is használhatsz frissebbet, a Mozilla oldalán vannak elérhető .deb-es Firefox csomagok, abból felteheted bármelyik ágat, stable, beta (developer edition), nightly (ez amolyan alfa verzió). Kibontod egy mappába és használhatod portable módban, és frissíti is magát rendszeresen. Csak ilyenkor neked kell figyelni, hogy ha nyelvi csomagot akarsz feltenni, akkor a FF-ból kell feltenni, nem a csomagkezelőből.

Ha meg a frissesség általában fontos neked, akkor Mint helyett tegyél fel Manjaro-t, vagy Antergost vagy ArcoB-t, vagy valami más Arch alapú rolling disztrót. Azokból szintén szokott Xfce-s kiadás lenni.

(#10773) #79715584 válasza Frawly (#10772) üzenetére


#79715584
törölt tag

Köszi, majd ránézek azokra a disztrókra is a közeljövőben. :)

(#10774) kislaci


kislaci
senior tag

Hali, 17.3 mint van a gépemen cinnamon környezetben. Valamilyen frissítés után 640*480 felbontásban jön be az asztal, majd kiirja hogy a cinnamon összeomlott, tartalék üzemmódban fut tovább. Menü sincs, csak a terminált tudom szinte behozni. Mit csináljak, hogy visszaálljon normális felbontásra, illetve cinnamon működjön?

(#10775) Phobion


Phobion
őstag

Sziasztok!

Tud valaki abban segíteni, hogy a redshift miért nem működik? Akáhogy próbálom állítani semmi, és persze semmi más app nincs, ami működne, mint pl f.lux. :W

Sci-fi, fantasy könyvek eladók: https://hardverapro.hu/apro/elado_sci-fi_fantasy_konyvek_4/hsz_1-50.html

(#10776) growler válasza kislaci (#10774) üzenetére


growler
őstag

Mint 17.3 Cinnamon kernel: 3.13.0-xxx ... Az utolsó 4 kernelfrissítés,
nálam használhatatlan. A boot folyamat során megjelenő Mint logo
kb. dupla méretű. a bejelentkező ablak pedig sem a bill.-re, sem az
egérre nem reagál.
Próbáld meg az előző kernel visszaállítását.
Egyébként a 17.3-nak a múlt hónapban megszűnt a hivatalos támogatása.

(#10777) kislaci válasza growler (#10776) üzenetére


kislaci
senior tag

És ezt hogy tudom megtenni? Mármint milyen terminál paranccsal tudom vissza rakni a régi kernelt? Köszi

(#10778) májkimiki válasza kislaci (#10777) üzenetére


májkimiki
őstag

Telepíts egy 19-est vagy 19.1-et, akkor egy jó darabig megint el leszel. A 17.3 End of Life, így is úgy is kellene valamit csinálnod.

(#10779) Frawly válasza Phobion (#10775) üzenetére


Frawly
veterán

Hányas Mint? Cinnamon kiadás? Próbáld a redshift-gtk terminálban futtatását, akkor kiírja a hibaüzeneteket is.

(#10780) ubyegon2 válasza kislaci (#10774) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Majd egy éve már kérdezted, hogyan lehet 18.3-ra frissíteni, most már igencsak aktuális lenne!
Egy hónapja volt ilyen thread, nézd meg, csináld meg. ;)

(#10781) kislaci válasza ubyegon2 (#10706) üzenetére


kislaci
senior tag

Ez a gép olyan helyen van ahol egy héten csak két napot vagyok, szóval időm sem volt rá nagyon meg kedvem sem. A másik gépemet frissítettem 18-rol 19-re, lehet kénytelen leszek ezt is. De az az igazság, hogy csak használni akarom, nem szarakodni, nincs rá időm/kedvem.

(#10782) - Lynx -


- Lynx -
lelkes újonc

Feltelepítettem Wine-al az iTunes-t, de nem találom sehol. Mi a teendő? Valami Pro segítsen kérem! :R :D

(#10783) lev258 válasza - Lynx - (#10782) üzenetére


lev258
veterán

Remélem ezt megnézted előtte: [link]
A rejtett .wine mappán belül találod a szokásos Windows struktúra szerint.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#10784) - Lynx - válasza lev258 (#10783) üzenetére


- Lynx -
lelkes újonc

És hol találom a rejtett .wine mappát? Kajakra nem vágom.

(#10785) lev258 válasza - Lynx - (#10784) üzenetére


lev258
veterán

A saját mappádon belül van. Ctrl+H-val lehet láthatóvá tenni a láthatatlant.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#10786) - Lynx - válasza lev258 (#10785) üzenetére


- Lynx -
lelkes újonc

Üres az iTunes mappa...

(#10787) lev258 válasza - Lynx - (#10786) üzenetére


lev258
veterán

Akkor lehet sikertelen volt a telepítés. Azért is adtam a linket, hogy tudd, mire számíthatsz. Az iTunes nem éppen arról híres, hogy jól működne Wine alatt.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#10788) ubyegon2 válasza kislaci (#10781) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

De az az igazság, hogy csak használni akarom, nem szarakodni, nincs rá időm/kedvem.

Sajna a kettő között van némi összefüggés. ;] Nem szarakodsz vele, nem használod.
Rohadtul szeretnék Hawaion pocolni nyáron, de qrvára utálok utazni, repülni főleg. Konklúzió - nem leszek Hawaion.

Ha olyan ősöreg gép, hogy nem lehet rajta netezni, bootnál válaszd az előző még működő kernelt, ha netezni is képes, akkor akkor hozd helyre a javasolt módon. Vagy dobd ki.

[ Szerkesztve ]

(#10789) Phobion válasza Frawly (#10779) üzenetére


Phobion
őstag

3.6.6
Utóbbi: milyen parancsot futtassak le?

Sci-fi, fantasy könyvek eladók: https://hardverapro.hu/apro/elado_sci-fi_fantasy_konyvek_4/hsz_1-50.html

(#10790) ubyegon2 válasza Phobion (#10789) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

redshift-gtk

Ezt írd be a terminal ablakába és Enter határozottan lenyom.

Nem is tudtam, hogy nekem ez fenn van alapból, beírtam és halvány tepertőszínű lett a képernyő. :D

De a lényeg, hogy ha terminalból indítasz programokat és valami gubanc van vele, a terminal kimenet tartalmazhat hasznos információkat a hibával kapcsolatban.

[ Szerkesztve ]

(#10791) lev258 válasza Phobion (#10789) üzenetére


lev258
veterán

Most van vele valami gubanc, nem tudja bemérni a földrajzi helyzetet. Én úgy oldottam meg, hogy a konfigurációs fájljába betettem a megfelelő értékeket.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#10792) Phobion válasza lev258 (#10791) üzenetére


Phobion
őstag

Ezt írja ki a parancs lefuttatása után:

[kép]

[ Szerkesztve ]

Sci-fi, fantasy könyvek eladók: https://hardverapro.hu/apro/elado_sci-fi_fantasy_konyvek_4/hsz_1-50.html

(#10793) NeoPampalini válasza Phobion (#10792) üzenetére


NeoPampalini
aktív tag

Nálam jónak tűnik ez a redshift, bár még soha nem használtam. :D A koordináták is hellyel-közzel rendben vannak (nem állítgattam semmit, így feltételezem, hogy automatikusan oldotta meg).
Egyébként a képen látható hibaüzenetektől függetlenül működnie kéne...

(#10794) Frawly válasza Phobion (#10792) üzenetére


Frawly
veterán

Úgy, hogy a terminálban futtatod, úgy próbáld meg állítgatni a Redshiftben a színhőmérsékletet, közben nézd a terminálablakban, hogy írogat-e újabb hibasorokat. Azt értem, hogy nem fog állítani semmit, hatástalan lesz, nem is az a lényeg, hogy ír-e ki új hibasort a terminálba.

Ezek, amiket most ír, nem kritikus hibák, a GUI felületet érintik csak, nem a Redshift tényleges működését.

(#10791) lev258: igazad van, az is lehet a baja, hogy nincs neki megadva a pontos földrajzi hely. A Google Maps-en kéne ellenőriznie a kollégának, hogy ahol lakik, az pontosan milyen szélesség, hosszúság, és azokat a koordinátákat kell beadagolni Redshiftbe.

[ Szerkesztve ]

(#10795) Phobion válasza Frawly (#10794) üzenetére


Phobion
őstag

sokadik nap guglizás után megtaláltam a megoldást:

gsettings set org.gnome.system.location enable true

levolt tiltva a helymeghatározás
majd indítópult, redshift hozzáadása, és a parancs sorhoz a következőt:

redshift-gtk -l xx:yy -t 3500:3500

hogy minden indításnál 3500K színhőmérsékletre állítsa a képernyőt, és ahol XX : YY a koordináták értékét tartalmazza

utálom a magyarnyelvű OS-eket, semmit nem lehet megtalálni elsőre :W

[ Szerkesztve ]

Sci-fi, fantasy könyvek eladók: https://hardverapro.hu/apro/elado_sci-fi_fantasy_konyvek_4/hsz_1-50.html

(#10796) Frawly válasza Phobion (#10795) üzenetére


Frawly
veterán

Igen, így is meg lehet oldani. De ahogy írod másodjára, az ugyanaz, amit én írtam, hogy kézzel adod meg neki a földrajzi koordinátáidat, ahhoz nem kell Gnome locations.

Egyébként mikor én használtam Redshiftet, én nem földrajzi behatárolás alapján állítottam be, hanem hogy ha elindítottam, akkor mindig vegye le teljesen a színhőmérsékletet, ne variáljon nappal-éjszaka-fokozatosság között. Ha meg nem kellett, kikapcsoltam.

A Mintet könnyen át tudod állítani angolra a nyelvi beállításoknál. Nem kell újratelepíteni.

[ Szerkesztve ]

(#10797) Phobion válasza Frawly (#10796) üzenetére


Phobion
őstag

Az volt a problémám, hogy újraindításnál nem indult el a redshit, még akkor se ha indítópultba beállítottam az automatikus indítást.

Sci-fi, fantasy könyvek eladók: https://hardverapro.hu/apro/elado_sci-fi_fantasy_konyvek_4/hsz_1-50.html

(#10798) Bilal


Bilal
újonc

üdv, néhány hete raktam linuxot a gépemre és azt szeretném kérdezni, hogy a processzor órajelét hogyan tudnám fixálni, hogy ne energiatakarékosba menjen, hanem folyamatosan maximum órajelen?

rendszer: linux mint 19.1 mate
cpu: amd fx 8350

(#10799) Cyrin válasza Bilal (#10798) üzenetére


Cyrin
addikt

CPUfreq

[ Szerkesztve ]

(#10800) Bilal válasza Cyrin (#10799) üzenetére


Bilal
újonc

Megcsináltam, de minden indítás után vissza áll kiegyensúlyozottra, hogy tudnám megcsinálni, hogy teljesítmény módban fusson mindig? Illetve ha teljesítményre állítottam utána a terminálban néztem "cpufreq-info" paranccsal és akkor se változott a dolog, némelyik mag csak 1,5GHz-en futott némelyik 3Ghz közeli volt stb.. aztán kipróbáltam úgy hogy nem teljesítményt, hanem 4Ghz módot választottam és úgy sem annyin ketyegtek. Szeretném úgy megcsinálni, hogy ne kelljen állandóan ha bekapcsolom a gépet beállítani, hanem fixálódjon teljesítmény módra. Erre milyen lehetőségem van?

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux Mint
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.