Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux Mint

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

A Linux Mint bemutatása

A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.

Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#9551) ubyegon2 válasza Frawly (#9548) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ez tetszett, hosszasan kacajgtam, de aggódom is, mert ezek szerint, amit 5 éve stabilan használok, jövőre már használhatatlan lesz. 😂

(#9552) Frawly válasza ubyegon2 (#9551) üzenetére


Frawly
veterán

Jövőre is használható lesz. Az XP is használható most is, meg jövőre is az lesz, ha tudod mit kell feltenni, mit hogy kell beállítani. Stabil is. Mégse ajánlom. Linuxot is jó néha felfrissíteni, nem díszből adják ki az újabbnál újabb verziókat. Ha tényleg olyan tökéletes lenne a régi, akkor befejeznék a fejlesztést.

(#9553) ubyegon2 válasza Frawly (#9552) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Akkor megnyugodtam kissé. :P
Az XP analógiát az erős napsütés számlájára írnám.

Linuxot is jó néha felfrissíteni, nem díszből adják ki az újabbnál újabb verziókat.

Nekem úgy tűnt, frissítik is néha. Hamar elfelejtetted, milyen volt amikor még Ubuntut használtál, így elárulom, nem csak a rollingokat frissítik. Időnként.

(#9554) spanyoll


spanyoll
addikt

Na hölgyek-urak! Előre is köszönök minden infot amit visszaolvasva találok majd itt a topicban.

Laptopomon váltottam w10-ről ami alatt nevetségesen lassú volt a gép mintre és hát nagyon élem az egészet. Tök jó, gyors és nem kellett még szenvednem, hogy jaj linux jaj világvége van. Úgyhogy elkezdem átbújni a topicot pár okosságért, aztán max kérdezek ha van valami :)

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#9555) ubyegon2 válasza spanyoll (#9554) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ilyen kezdés után már nem lehet rossz élményben részed! Üdv a klubban! :)

Sajna a topik és annak Összefoglalója kicsit kezdi aktualitását veszteni Topikgazda híján. Viszont sok használható infó lelhető fel így is. Nem tudom, mit raktál fel, de a Tara verziót bemutató írást átfuthatod.

A Linux már rég nem a világvége! :D

[ Szerkesztve ]

(#9556) lev258 válasza ubyegon2 (#9555) üzenetére


lev258
veterán

Inkább egy új világ kezdete.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#9557) movax válasza spanyoll (#9554) üzenetére


movax
őstag

Ha sokat használod a Libreoffice-t, tedd fel a MS ttf-fontjait, Arialt, TNR, stb.

Apróság, de növeli a komfortérzetet (a Mintre áttett kollégáknak is bejött):

Ezeket kell terminálban futtatni és kész:

$ sudo apt update

$ sudo apt install ttf-mscorefonts-installer

$ sudo fc-cache -f -v

Igazából semmiség az egész, mert a default Liberation is jó betűtípus, viszont sanszos, hogy windows/office világból áttért emberek jobban érzik magukat a Times New Romannal. :)

(#9558) spanyoll válasza ubyegon2 (#9555) üzenetére


spanyoll
addikt

Igazából én semmit nem raktam fel, hanem megkértem a céges IT-st, hogy segítsen, mert hiába szenvedtem, nem tudtam feltenni dual boottal. Acer alatt valamit mókolni kellett, sírt a mint, hogy uefi alatt nem lesz jó a dolog, én meg addig variáltam a bootsorrenddel és a legacykkal, hogy a win se indult már el és a mint se rakódott fel.
Amúgy meg sok leírásra nincs szükségem, úgyis csak akkor keresgélek majd ha valamit be kell állítani. Böngészéshez nem kell nagyon beállítani semmit, fotós utómunkára leszedtem már pár progit, azokat kell szoknom, aztán viszonlátás'.
Aki ennyire end user szinten használja mint én (felhasználók 90+%-a?) simán használhatnának ilyeneket, mert hát mint látom nem harap. :N

@movax: Köszi, de annyira nem izgulok ezen. Amennyit nyomkodom akkor nem zavar, meg betűtípusokra nem adok annyira. Webes felületem mailezésnél meg főleg mindegy gondolom, de max felrakom amiket írtál.
Köszi :)

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#9559) sonar


sonar
addikt

Nah, hogy legyen némi ON is a topicban.
Volt némi gondom a vbox-szal. Nem kis nyomozás után rájöttem, hogy a kernel váltás miatt már csak aláírt drivereket lehet használni secureboot = Enable beállítás mellett.
Majd egy fórumban találtam az alábbi solution-t
# mokutil --disable-validation
# reboot
;ami feljön menü ott letiltani a secureboot opciót

és utána megy a vbox, minden driver szépen betöltődik. De úgy tűnik, hogy a SecureBoot továbbra is engedélyezve van.
# mokutil --sb-state
SecureBoot enabled

Érti ezt vki pontosan? Hogy disable, de miért mutat enable--t? Számomra ez most újdonság, eddig még sose hallottam még előtte a mokutil-ról.

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#9560) lev258 válasza sonar (#9559) üzenetére


lev258
veterán

Ha jól értem, ez nem a secureboot-ot piszkálja meg, hanem annak kulcsait.
Egyébként elég régóta ismert gond a secureboot engedélyezése mellett az Nvidia driver, valamint a vbox hibás működése. Eleve a kikapcsolását javasoljuk mindenkinek.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#9561) #33164544 válasza spanyoll (#9558) üzenetére


#33164544
törölt tag

Szia,könnyű használni ezeket már.
Nem kell annyit kínlódni vele mint régen.
Gyenge gépeken is tűrhetően fut. :C

(#9562) Frawly válasza spanyoll (#9558) üzenetére


Frawly
veterán

Üdv a linuxos klubban. Nem kell OFF-ba tenni, mert Mintről van szó, ami minden formában ON.

Egyes laptopgyártók sajnos nem szabványosan implementálják az UEFI-t, az Acer pont egy ilyen gyártó. Nem minden Acer-géppel van baj, de ezek szerint te beleestél ebbe a körbe. Valami Windows-specifikus UEFI-jük van, amit hekkelni kell, hogy menjen a dual boot Linuxszal. A másik problmás a netbookok szoktak lenni, meg táblagépek, mert azoknak néhány esetben 32 bites UEFI-jük van, ami megint problémákhoz szokott vezetni.

Az UEFI amúgy jó dolog, kivéve, ha valami gyártói gányolás áldozata. Szerencsére a legtöbb gépen ma már szabványos, 64 bites UEFI implementáció van, ami a főbb Linux disztróknak nem okoz gondot, így a Mint-nek sem.

(#9563) sonar válasza lev258 (#9560) üzenetére


sonar
addikt

Annyira nem lehetett gázos a vbox mert 4.15-ös kernelig probléma mentes volt. (nekem)
A bios meg lockolva van és nem tudok belenyúlni.
Eleve a kikapcsolását javasoljuk mindenkinek.
Ezt ne vedd sértésnek, de erről a mondatról a trehány kollégák jutnak eszembe, ha nem értenek vmihez akkor azt ki kell kapcsolni és nem utána járni. (Természetesen a végső megoldás lehet a kikapcsolás is.)
Ezért van firewall disable, selinux disable, samba 777, chmod 777, web servernél minden 777 és root-tal és akkor vmivel csak meg javul.
No meg legacyban kell mindent telepíteni.

Egyébként ahogy néztem (utólag) elvileg te is alá tudod írni magadnak (szépen mondva) a drivert.

[ Szerkesztve ]

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#9564) lev258 válasza sonar (#9563) üzenetére


lev258
veterán

Amikor kitalálták az UEFI-t, meg a secureboot-ot, akkor még úgy tűnt, lesz értelme azon túl, hogy a BIOS "megújítása". De a megvalósítással később lettek gondok bőven és igazából nem lett tőle valóban jobb (se biztonságosabb). Arról nem is beszélve, ahogy a kolléga is írta, a gyártók elkezdték megpiszkálni a szabvány szerinti dolgokat és van, hogy két egymás után kiadott lap (vagy gép) egészen más módosításokat tartalmaz (ugyanazon gyártótól), aminek persze dokumentációja sincs sehol. Szóval a be- és kikapcsolását a secureboot-nak ezért nem tartom értelmes lépésnek, a manuális aláírás pedig egy kezdőnek csak kínlódás (amit elvileg minden kernelfrissítésnél ismételni kell). Nem ettől fogom nagyobb biztonságban tudni az adataimat.
Nálad lehet, hogy volt aláírt vbox cucc, de a kernelfrissítés miatt értelmét vesztette.
Mindenesetre az UEFI-re állítás (legacy-ról) határozottan javasolt, mert elvileg fejlettebb (de megint ott van az is, hogy egyes legacy implementációk durván hibásak, bár az UEFI sem tökéletes).

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#9565) sonar válasza lev258 (#9564) üzenetére


sonar
addikt

Az uefi egyértelműen a jövő. A secureboot meg egy plusz biztonsági szint. (akármennyire is gázos esetenként)
Rossz példát én is tudnék mondani sokat, de a cél számomra jelenleg a mokutil megértése lett volna és nem a secure boot használatának a mellőzése.

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#9566) lev258 válasza sonar (#9565) üzenetére


lev258
veterán

Most én nem értelek téged. A mokutil-lal te nem kikapcsoltad, hanem megkerülted a secureboot-ot. Szerintem ez semmivel sem jobb. Ha secureboot-ot akarsz használni, írd alá a drivereket annak módja szerint adott kernelhez. Nvidia driverrel kapcsolatban láttam már több leírást is a neten. Azokból el lehet indulni.
A secureboot az én szememben nem biztonságosabb semmivel, csak egy újabb kifejezés a gyanútlan felhasználók hamis biztonságérzetének növelésére. Sajnos a tényleges biztonságot jelentő része nem a gépben van benne, hanem a külső aláírt kulcsokból jönne. Csak sajnos ezt is már többször átverték.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#9567) sonar válasza lev258 (#9566) üzenetére


sonar
addikt

Mint mondtam a kikapcsolás nem opció jelen esetben. (nem én döntök felőle)
Annak ellenére, hogy sokan úgy vannak vele, hogy ki kell kapcsolni nagyon sok nagy cég ragaszkodik a secureboot enable beállitáshoz.
Én amit szerettem volna csupán ha vkinek van ez irányú tapasztalata az ossza meg és ne lebeszéljen róla hanem mondja el, hogy minek hova ér a vége. Nekem már gyűlnek a jegyzetek. Ha esetleg értelmes formába tudom majd önteni közreadom.

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#9568) lev258 válasza sonar (#9567) üzenetére


lev258
veterán

[link]
[link]
Utóbbiban van információ arról is, hogy kell secureboot kulcsot generálni.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#9569) ratobi


ratobi
senior tag

Sziasztok!

Valahol kikapcsoltam, azt hogy alul a panelen a megnyitott programok egy kis fülön legyenek sorba. Szeretném visszakapcsolni, de nem találom.. (remélem letudtam írni érthetően)
Linux Mint 19 Cinnamon

(#9570) ubyegon2 válasza ratobi (#9569) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Szia!

Nem használok ilyent és 18.3 alatt írok, de ha végignézed a panel kisalkalmazásait, tuti megtalálod és újra fel tudod rakni egy kattintással.

A panelen jobb katt is előhozza a Kisalkalmazásokat vagy a Rendszerbeállításokban mész bele. Nálam az Info gomb felvisz a Cinnamon Spice oldalra, ott is nézegethetsz, melyiket hiányolod.....

[ Szerkesztve ]

(#9571) Amazonas válasza ratobi (#9569) üzenetére


Amazonas
senior tag

Szia,

az azonos programhoz tartozó ablakok csoportosítására gondolsz a panelen, mint a Windows esetében a tálcán?
KDE esetében ez itt található meg:

Cinnamon-nál is valami hasonló helyen lehet.

(#9572) #33164544


#33164544
törölt tag

Sziasztok,hát ez miért foglal ekkora helyet?

Mindenhol írják hogy milyen jó program.
De videókban meg látom hogy nagyon nehezen települ.
Megéri ezt használni? :F

(#9573) ubyegon2 válasza #33164544 (#9572) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Szerintem ezt a nagyszerű Flatpak-ot csak akkor használd, ha másképpen nem tudsz leszedni valamit. A Discord normál letöltési helye a saját honlapja, onnan leszeded a .deb verziót

és rákattintva a Csomagtelepítő felrakja neked. Felraktam az előbb és néztem a méretet, nem érte el a helyfelhasználás a 200MB-ot sem.

De videókban meg látom hogy nagyon nehezen települ.

Pillanatok alatt települt. :) kb 10 másodperc volt az egész .

[ Szerkesztve ]

(#9574) growler válasza ubyegon2 (#9573) üzenetére


growler
őstag

Én nagyon szeretem a Flatpak-et !
Az idő haladtával, egy bizonyos alkalmazásnak több Flatpak-al
telepített verziója is fent lehet a gépemen - tudok közöttük válogatni !
Nekem, mint átlag felhasználónak, pont erre van szükségem !

(#9575) apszi


apszi
őstag

Sziasztok!

Egy vélhetően bagatel kérdést szeretnék feltenni, de nagyon kezdő vagyok. A Linux Mint XFCE-ben alul a panelen, hogy tudom állítani a betűk színét. Gondolok itt az órára. Egyszerűen képtelen vagyok rájönni.

(#9576) ubyegon2 válasza growler (#9574) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Értelek én meg sokan szeretik, de ez a mostani eset is azt bizonyítja, hogy néha az egyszerűbb (járt) út a jobb. Valamikor gondolom használhatóbb lesz a Flatpak is. ;]

(#9575) apszi

Szerintem ez a betűszín állítás csak úgy GUI-s módszerrel nem állítható, a témával jár, config szerkesztéssel biztosan megoldható, de ne kérdezd melyik configba kell belekutyulni. :)

[ Szerkesztve ]

(#9577) Sonja válasza apszi (#9575) üzenetére


Sonja
veterán

Melyik Óra van használva? Jobb gomb az órán, majd fent nézd meg, hogy szürkével mi van írva. Ha csak Óra, akkor abban nem tudod állítani. Ehhez az Orage-et kell használni. Ezt úgy tudod megtenni, hogy a panelen jobb gomb -> Panel -> Új elemek hozzáadása menűpontot választod, majd kikeresed a Orage panelóra elemet, kiválasztod és a Hozzáadás gombra nyomsz. Most már ezt bezárhatod. Jobb gomb ezen az órán, majd Tulajdonságok. Itt bepipálod az Előtérszín beállítása opciót, majd kiválasztod a mellette lévő színt, ami maga az óra színe. A normál órát le is szedheted a panelról (nyomsz rajta egy jobb gombot és Eltávolítás), arra már nem lesz szükséged.

[ Szerkesztve ]

Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!

(#9578) apszi


apszi
őstag

Köszönöm a válaszaitokat. :R Azt elfelejtettem mondani, bár ez ügyben valószínűleg mindegy, hogy Sylvi-át használok, mert ezen a régi masinán már (Acer 5315) a Tara erősen rakoncátlankodik, be-be akad, hosszú a boot idő (min. 5 perc), ablakok nem nyílnak le. De mindegy is, még szerencse, hogy van miből válogatni

(#9576) ubyegon2 :
Megihlettél. Valószínűleg olyan témát lőttem be, amihez a panelen a fekete szöveg jár, én viszont utána átállítottam a panel színét manuálisan, természetesen sötétre, ezért is kerestem, hogy hol lehet mondjuk fehérre állítani, szóval rúgtam egy öngólt, csak én erre nem gondoltam, pedig teljesen kézenfekvő :B .

(#9577) Sonja:
Nem vagyok otthon, így nem tudom megmondani, de szerintem a clock van használatban. Viszont kipróbáltam live-ban másik gépen az Orag-t. Ő lesz a nyerő! Köszönöm az ajánlást :R

(#9579) ubyegon2 válasza apszi (#9578) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Jár így az ember, amúgy is bele lehet futni több asztali felületnél is a témák váltásakor érdekes jelenségekbe. Nálad még viszonylag egyszerűen kezelhető a dolog. Egyes KDE témák és a Firefox betűszínei tudnak még bosszantóak lenni. :Y

(#9580) apszi válasza ubyegon2 (#9579) üzenetére


apszi
őstag

Köszi az infót, akkor résen leszek :)

(#9581) ratobi


ratobi
senior tag

Sziasztok,
próbálom a Frissítéskezelővel frissíteni, de mindig hibára megy. Mi lehet a gond?

(#9582) ubyegon2 válasza ratobi (#9581) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Szia!

Ahogy itt is írják, le kell futtatnod terminalban a sudo dpkg --configure -a parancsot. A hibajelző ablakban is ezt javasolják. Nézd meg, helyrejön-e tőle.

(#9583) ratobi válasza ubyegon2 (#9582) üzenetére


ratobi
senior tag

Köszönöm, megoldotta!!

(#9584) ubyegon2 válasza ratobi (#9583) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

;) Igazán nem rajtam múlott!

Az a jó hiba, amikor ilyen kis ablak feljön vagy terminalban csinálunk valamit, mert többnyire ott is kiírja, mit kell tenni. Majd rááll neked is a szemed erre. ;] Bár Mint alatt azért elég ritka a hiba ahhoz, hogy megszokd az ilyen kiírásokat!
Ha hibaelhárításból akarsz profession lenni, érdemesebb valami Arch n+1000-ik klónt telepíteni. :D (ezt ne vedd komolyan, csak piszkálódtam azzal, aki magára veszi)

(#9585) #33164544 válasza ubyegon2 (#9573) üzenetére


#33164544
törölt tag

Szia,köszi a segítségedet. :R

(#9586) ubyegon2 válasza #33164544 (#9585) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nagyon szívesen! Amúgy én nem akarlak lebeszélni a Flatpakról, sokan dicsérik is, de ha valami ilyesmit látsz, mint most is, inkább válaszd a régi módszert. Vagy írj ide, ennek meg annyi előnye van, hogy nem maradunk le mi sem annyira a fejlődésről. ;]

(#9587) #33164544 válasza ubyegon2 (#9586) üzenetére


#33164544
törölt tag

Szia,letöltöttem a weboldalukról,jó működik. :R
Csak furcsálom hogy miért akkora méretü ott a szoftverkezelőben. :F

(#9588) lev258 válasza #33164544 (#9587) üzenetére


lev258
veterán

A .deb csomagok egy adott rendszerhez (adott komponensekhez) készülnek. Így problémát okozhat, ha eltérő rendszeren (vagy verzión) használnád. A flatpak csomagok tartalmaznak minden függőséget is, gyakorlatilag rendszertől függetlenül telepíthetőek, nem mellékesen "sandbox" jellegű környezetben működnek (fokozott biztonság).

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#9589) májkimiki


májkimiki
őstag

Sziasztok!
Talán egy blog bejegyzést is megérne az alábbi eset, de inkább csak ide szűkebb körben osztanám meg a nemrégiben történt "nagy" oprendszer cserét.
Miről is lenne szó, mint egy frissítésbe belerokkant Win10-ről. Tény, hogy gyorsan kellett cselekedni, mert "hétfőn" már produktívan kellett használni a notit. Szóba sem jöhetett új vagy legális Win liszenc vásárlása. Egyrészt az idő rémséges rövidsége és az adott szervezet pénzügyi függőségei miatt. Viszont személyes kötödések miatt, és ismerve az adott "sysadmin" ellátátatlanságot. Tényleg valami használható alternatív megoldás kellett.
A tények:
- adott egy közhasznú szervezet ( Biztos kezdet Ház),
- anno 2 évvel ezelőtt kaptak egy notit a működésük segítéséhez,legális Win10-el,
- minden szép és jó volt, működött minden ( 2db weboldalon kellett adatokat rögzíteni),
- plussz a járulékos MS doksik gyártása.
Majd egyszer az oprendszer elkezdte magát "visszafogni", értsd úgy, hogy funkciók kezdtek nem működni. A folyamat végére, fekete asztal, személyreszabás nem működése, asztali parancsikonok nem működése, stb. ....... ( Aki látott már elérvénytelenedett Win liszencet, az tudja miről írok.). A legvégén már " Ön szoftver hamisítás áldozata lett. Vásároljon Win liszencet. stb.... . , Tudjuk, vagyis nekem nem ismeretlen ez a folyamat.
Hosszasabb kutakodás után kiderült, hogy ez egy mennyiségi liszences "kopasz" noti ( nem OEM liszences). Amire valahol, valakik tettek egy kb. 2 év érvényességgel rendelkező Win10 egyedi liszencet. Ami önmagában nem is lenne baj, ha ezt a végfelhasználóval vagy annak az infrastruktúra üzemeltetőjével közlik. Hogy figyu mán 2 év mulva liszenc ujra indítás vagy valami okosságot kell majd eszközölni.
Szóval se rendszergazda, se kompetens felügyeleti szerv,se hathatós háttér szervezet, aki ezeket az igen fontos kérdéseket érdemben tudná kezelni.
Csak van az egyszeri jótétlélek, aki csak a munkáját végzi. Úgy, hogy itt egy noti és dolgozz. Dolgozott is míg bele nem rottyant ez a Win 10, a legutolsó verzió frissítésbe.
Miután megbeszéltük, hogy semmi Win specifikus alkalmazás nem kell nekik és pénzük sincs liszenc újra vásárlásra.
Itt jött az alternatív megoldás a Linux Mint 19 "Tara" Cinnamon személyében. Az egyszerű MS doksik oda-vissza kezelése LO-val zökkenő mentes. Csak címszavakban egy olyan user tapasztalatai a Linux-al, aki a Windowsát is csak használja.
-sokkal egyszerűbb,
-sokkal gyorsabb,
-sokkal szebb,
-nem tukmál ismeretlen dolgokkal,
-azt csinálja amit mondok neki,
- kézenfekvőbb minden,
- stb.......
Nincs negatív élmény, pedig mély részleteiben kérdeztem a user-t.
Szóval srácok, ez az igazán jó érzés. Ha valakinek egy olyan eszközt tudsz adni, amit eddig nem ismert. De nyitott volt rá, hogy megismerje és használja. Ez által ismét tudja a munkáját maradéktalanul végezni.
Na, Linux forever :)) :DD :C

[ Szerkesztve ]

(#9590) Dhampir válasza májkimiki (#9589) üzenetére


Dhampir
félisten

Köszi a megosztást, jó volt olvasni! :R

(#9591) Dhampir válasza lev258 (#9588) üzenetére


Dhampir
félisten

Lehet, hogy eljött az az idő, amikor már nem a Synaptic használata válik szinte elsődleges kiegészítő csomagforrássá, hanem a Flatpak?

Erről nem tudok semmit. A Flatpak csomagkezelő már "be lett építve" az adott disztribúcióba, vagy külön mókolást igényel a telepítése? :F

(#9592) Frawly válasza Dhampir (#9591) üzenetére


Frawly
veterán

Azért ezt nem mondanám. Az adott disztró hivatalos tárolóját, meg megbízhatóbb külső tárolóit mindig is jobban megéri használni.

A Flatpak akkor jön jól, ha valami nincs meg a disztró tárolóiban, de nem akarsz forráskódból forgatással meg teljesíthetetlen függőségekkel henteregni, hanem csak telepíted a Flatpak-ot (ha nem lenne fent alapból), leszeded vele a kívánt alkalmazást, a pakkban ott lesznek a hozzá kellő függőségek is. A Steam is ilyen, lehúzgálja magának saját forrásból a függőségeket, hogy nehogy gondot okozzon a disztró csomagjaival való inkompatibilitás. Cserébe viszont ez a megoldás bloat, mert külön leszedett rakat függőség nagyjára lehet nem lenne szükség. Csak szükségmegoldásnak javaslom, annak ellenére, hogy nem vagyok ellene, az ötletet kifejezetten jónak tartom, hogy legyen disztrófüggetlen, univerzális csomagkezelési lehetőség.

(#9593) ubyegon2 válasza Dhampir (#9591) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Hú de jó lenne, ha a Flatpakból lehetne mindent telepíteni. :Y Meglenne fél nap alatt és 100GB helyet foglalna. Szerencsére a Flatpak csak pár népszerű alkalmazást tartalmazz épp az eddig elmondottaknak megfelelően multicsomagolással, emiatt 10x akkora a mérete. Ahogy a discord telepítéssel foglalkozó hsz-ben le van írva, az van.

Amúgy alapból belerakták a Mint-be már 18.x-től. (a képen 18.3 van)

(#9594) ubyegon2 válasza májkimiki (#9589) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ez ilyen. :) Csak éppen kevesen tudják, aki meg nem tudja, nem hiszi el.

Blogbejegyzést érne valóban. A Wines hiénák már úgyis ki vannak éhezve egy jó kis Linuxos írásra. :N

(#9595) apszi válasza májkimiki (#9589) üzenetére


apszi
őstag

(bocsánat, nincs szívem off topikba tenni)

Csak megerősíteni tudom egy régi gép kapcsán, kezdő linuxosként...ja, és már a terminált is használtam, nagyon tetszik... :D Ez persze nem azt jelenti, hogy nem fogok kihívásokba ütközni...sőt...GYERTEK CSAK, GYERTEK... ;]
A lényeg, úgy döntöttem, elkezdem aktívan használni a többi gépen is. Meglátjuk, de a jelek szerint egy újabb szerelem van kibontakozóban. Tisztára úgy érzem magam, mint mikor életem első Pc-jére haver felrakta az első oprendszeremet. Első héten vagy kétszer jött újrahúzni a masinát...de belejöttem, és imádtam mikor valamilyen felmerülő problémát sikerült megoldanom magamnak...mert már kínos volt havert újra hívni.
Nos, akkor KEZDJÜK is... :)) :R

[ Szerkesztve ]

(#9596) apszi


apszi
őstag

Csak egy gyors kérdés. 4 Giga rammal már érdemes 64bites rendszert használni?

(#9597) lev258 válasza apszi (#9596) üzenetére


lev258
veterán

Mai (pár éves) modern prociknál mindenképpen.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#9598) apszi válasza lev258 (#9597) üzenetére


apszi
őstag

Ez egy T9400 core2duo proci...mondjuk úgy, jó pár éves :)

(#9599) lev258 válasza apszi (#9598) üzenetére


lev258
veterán

Az még belefér.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#9600) Amazonas válasza apszi (#9596) üzenetére


Amazonas
senior tag

"Átlag" felhasználás (HD-videózás, netezés) mellett mindenképpen. A másodgépemen (A8 9600) vígan elfut a 64-bites 18.2 KDE a benne lévő 4 GB RAM-mal, swap partíció nélkül, úgy, hogy a 4 GB-ból még az APU is foglal le magának videomemóriát.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux Mint
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.