Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux Mint

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

A Linux Mint bemutatása

A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.

Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#9801) májkimiki válasza ubyegon2 (#9800) üzenetére


májkimiki
őstag

Ezt így gondolom én is.

(#9802) qwertly


qwertly
addikt

Sziasztok!
Lenne egy olyan kérdésem,hogy a sima felhasználóknak belehet olyat állítani,hogy a menüt ne tudják szerkeszteni?Vagy jelszóhoz kötni a menü szerkesztést?

[ Szerkesztve ]

(#9803) 0xmilan válasza 0xmilan (#9773) üzenetére


0xmilan
addikt

Erre kozben meglett a megoldas (legalabbis egy reszere):
Az xfce4-session-settings-ben van egy beallitas, hogy a Ctrl Alt Backspace restartolja a Xorg-ot. Ezert dobott ki mindig a login screen-re, ahelyett, hogy csak elinditotta volna a xfce4-session-logout-ot. Atraktam az utobbinak a shortcutjat Ctrl Alt E-re es most minden OK.

(#9804) Frawly válasza apszi (#9763) üzenetére


Frawly
veterán

Sikerült lefényképezni melyik folyamatot vagy service-t nem tudja lelőni? Engem az idegesít ilyenkor, hogy ki kell várni 2 percet, mire lelövi. Kéne hogy csináljanak valami lehetőséget, hogy ne kelljen kivárni, hanem az ember megnyomna egy spéci billkombót, és azonnal kilőné a folyamatot kényszerítetten.

Ez Arch telepítéskor is zavar, mikor bootol az Arch Live, és Wi-Fi-s laptopról indítom, akkor valami másfél percet számol vissza bootkor, mert próbálná elindítani a nem létező Ethernet-csatlakozáson a DHCP címkérést, persze címet nem kap, mivel nincs csatlakoztatva kábel, de azért kiváratja ezt az időt, mert az idő mindent megold. Gyógyír minden sebre :DDD

(#9805) fradi81


fradi81
veterán

Hali

A Firefoxban nálatok is van tearing? A rendszerben nincs egyébként, chromium is ok, csak Firefox-ban görgetésnél jön elő.

moto g72, Ninebot d28e

(#9806) fecus válasza fradi81 (#9805) üzenetére


fecus
őstag

Van. Eddig nem tudtam javítani.

"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi

(#9807) ubyegon2 válasza fradi81 (#9805) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nálam nincs tearing, talán kicsit darabosabb a finomgördítés, de nem vészes. ESR verzió.
18.3 és 19 Cinnamonon egyaránt ez a helyzet.

[ Szerkesztve ]

(#9808) fradi81


fradi81
veterán

Köszi, akkor ez van :)

moto g72, Ninebot d28e

(#9809) growler válasza fradi81 (#9808) üzenetére


growler
őstag

Ezt esetleg megpróbálhatod.:
about:config
gfx.xrender.enabled -> true

(#9810) 0xmilan válasza growler (#9809) üzenetére


0xmilan
addikt

meg
layers.acceleration.force-enabled > true

(#9811) Mtbsrác


Mtbsrác
senior tag

Vettem egy új ssd-t és be szeretném állítani hogy a steamben a játékok egy másik meghajtóra települjenek. Minden telepítés friss ropogós. De nemtudom mert ahogy felosztottam a meghajtót nem tudok rá írni mivel nem én vagyok a root. S a jogait se tudom megváltoztatni, pedig nem a telepítővel formáztam hanem már mikor felraktam a rendszert.

Ezzel próbáltam ami eszembe jutott de nem segített. Vmit csinálhatott mivel hibát nem írt ki a terminál.
- sudo chmod 777 /media/felhasznalonev/aparticioneve

Mit kellene még megadnom hogy süti legyen a dolog?

(#9812) Frawly válasza Mtbsrác (#9811) üzenetére


Frawly
veterán

sudo chmod felhasználónév /media/blabla -R

A -R fontos, hogy az almappákra is vonatkozzon.

(#9813) sonar válasza Mtbsrác (#9811) üzenetére


sonar
addikt

Inkább chown és legyél te a tulajdonos

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#9814) apszi válasza Frawly (#9804) üzenetére


apszi
őstag

Szia(sztok)!

Köszi az érdeklődést, képzeld azóta minden kikapcsolásnál kezemben a telefon, de egyszer sem jött elő a dolog. Lehet megtudta, hogy írtam a fórumra és megijedt tőletek, de résen leszek. :D Erre valóban jó lenne egy gombnyomás, hogy meg akarom-e várni a folyamatot, vagy saját felelősségre megszakítom azt...na mind1, azért én szeretem :)

[ Szerkesztve ]

(#9815) mAtech


mAtech
aktív tag

Hali!

Eddig nálam a Tara remek. Frissítést a frissítéskezelőből nyomom.
Ami nem volt a szoftverboltban, azt deb-ből raktam fel (Skype, Teamviewer). Remminával RDP-zés megy.

Ami a terminált kívánja az a 7zip tömörítő (rar miatt). A Windows ablakos verzióhoz képest fura, de egyszerű és megszokható. Kedvem nem volt GUI-s verzió keresésére (már ha létezik). Jó ez így :)

Üdv, A.

Ha nem vigyázunk a természetre, ő se fog mi ránk...; De hát ugye aki akar az a betonba is beleköt...

(#9816) sonar válasza mAtech (#9815) üzenetére


sonar
addikt

Ami a terminált kívánja az a 7zip tömörítő (rar miatt). A Windows ablakos verzióhoz képest fura, de egyszerű és megszokható. Kedvem nem volt GUI-s verzió keresésére (már ha létezik)
Nekem utoljára Mint17-nél kellett unrar-t meg p7zip-et telepíteni. 18-ban ezek mind benne vannak már gyárilag.
(furcsállnám ha 19-ben nem lennének benne) Szóval a GUI-s archív kezelő simán kibontja (hétvégén bontottam ki jelszavas rar-t és csont nélkül megoldotta)

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#9817) ubyegon2 válasza mAtech (#9815) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

PeaZip is egy GUI-s alternatíva, de általánosságban érdemes az alternatívákat itt keresgélni. :)

Úgy látom alapból is van fenn egy P7zip, de felrakhatod tárolóból a P7zip-full változatot is.

[ Szerkesztve ]

(#9818) Frawly válasza ubyegon2 (#9817) üzenetére


Frawly
veterán

Én a Double Commandert ajánlom. Úgyis kell egy normális 2/többpaneles fájlkezelő a gépre, és kezel mindenféle archívumtípust (7z, zip, rar, arj, ace, arc, tar, tar.gz, tar.bz2, tar.xz, stb.), mappaként bele lehet lépni, tömöríteni, update-elni, test-elni is tud tömörítvényeket, jelszót is kezel, nem csak kitömöríteni tud. Egymásba ágyazott archívumokkal is elbír. Az .iso fájlokat is épp így kezeli, ez pedig sokszor szükségtelenné teszi iso-fájlok felcsatolgatását is. Feleslegessé teszi mindenféle szakadár progi beszerzését meg egyéb archívumkezelő (pl. Ark) használatát. Nagyon fasza progi, van belőle Gtk-s és Qt-s verzió is, meg ha valaki nem akar Total Commander warezt, akkor Windowsra is ajánlom, ott is kivált mindenféle 7-zipet, PeaZip-et, warez WinRAR-t, sokszor ISO-kezelő progikat is. Már csak azért is, mert a TC bővítményeit is tudja kezelni, és tudásban sem marad le sokkal.

(#9819) Mtbsrác válasza sonar (#9813) üzenetére


Mtbsrác
senior tag

Végül a nautilus-al sikerült megoldani. Azt elindítottam root-ként és átállítottam a jogot, azóta faxántos :DDD

(#9820) ubyegon2 válasza Frawly (#9818) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Double Commander valóban jó ötlet, eszembe sem jutott, igaz nem sokat használtam még, de elég funkciógazdagnak tűnik. ;) Nekem eddig a Nemo is bőven megfelelt.

(#9821) sonar válasza Mtbsrác (#9819) üzenetére


sonar
addikt

Az, csak nem éppen jó megoldás.Működik, de ilyenekből lesznek a rossz beidegződések aztán meg a végén mindenki a root groupban köt ki.
(sorry, sok ilyet láttam már)

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#9822) Frawly válasza sonar (#9821) üzenetére


Frawly
veterán

Az nem biztos, hogy rosszul csinálta. A leírásából nem derül ki, hogy csak a tulajdonost állította át, a csoportjogokat, vagy az attribútumokat is.

(#9823) Mtbsrác


Mtbsrác
senior tag

Mindent át állítottam. Eszembe jutott hogy régebben is így csináltam egy másik vinyónál és az évek óta működik hibamentesen.

(#9824) Cyrin válasza lev258 (#9782) üzenetére


Cyrin
addikt

Ahogy sejtettem (bár reméltem hogy mégsem így lesz) Ubuntu 18.04.1 live alól is szar a Samsung nyomtató. A legjobb, hogy néha kinyomtat egy lapot, jellemzően az első nyomtatáskor, aztán a többi nyomtatás csak okádja ki sorban a lapokat, értelmetlen jelekkel. Telepített Mint 19 alatt is ez megy.
Ráadásul az MS office is beszart rajta, playonlinux se működik. szóval megy vissza a 18.3 elég volt a visszafejlődésből...

(#9825) Frawly válasza Cyrin (#9824) üzenetére


Frawly
veterán

Ezeket a hibás lapokat MS Office-ból nyomtatod Wine alatt? Próbáld ki első körben a CUPS beállításokat ellenőrizni, meg natív linuxos alkalmazásokból is nyomtatni, mondjuk egy pdf-nézőből vagy LibreOffice-ból. Csak 2-2 oldalt, hogy az első után ott is értelmetlenséget nyomtat-e.

Ez a PlayOnLinux működése mit takar? Csak 1-1 játék nem megy, vagy a POL sem indul el? Terminálból indítva van valami hibaüzenet?

Érdemes a meglévő hibákat megtanulni elhárítani, és nem egyből reflexből a régi verzióra downgrade-elni, mert így fogsz nagyon régi verziókra beragadni.

[ Szerkesztve ]

(#9826) Cyrin válasza Frawly (#9825) üzenetére


Cyrin
addikt

mindegy miből nyomtatok. van hogy az első se sikerül. lehet pdf reader, libreoffice, vagy msoffice, mindegy. a driver se számít. de mondom tele van a mint fórum is ilyen problémákkal.

playonlinux alól csak az msoffice megy, immár 4 éve, mindenféle probléma nélkül. csak azóta van gond, mióta az új rendszer van. playonlinux korábban indulás után nemsokkal valami hibára hivatkozva elszállt, aztán wine alá telepítettem az office-t amit eddig használtam, de most az is frissíteni akarja magát és nem lehet elindítani, így vissza playonlinuxra, most tovább jut már, de egy ponton megakad az office telepítése, és csak teker és teker (jó windows szokás szerint), kiirtottam mindent, akkor is ezt csinálja. szóval stornó, és várunk még egy évet, hátha kiforrja magát az új rendszer illetve a programok...

[ Szerkesztve ]

(#9827) Frawly válasza ubyegon2 (#9820) üzenetére


Frawly
veterán

Annyit még megjegyeznék, hogy a DC alapból arj, rar, stb. formátumba nem tud becsomagolni, csak kicsomagolni, tesztelni. De ha az ember felmásolja az említett tömörítők parancssoros változatát (nem kell az egész WinRAR-t meg ilyen hóbelebancot), onnantól fogva a becsomagolás, update is fog menni. Bár én ezt nem használom, mert szutyok proprietary formátumokba nem csomagolok be. Csak 7-zip-be vagy (g)zip-be és kifújt, azok is tudnak mindent, és azokat bármilyen platformon, opensource progival ki tudja bárki csomagolni. Ha solid tömörítés kell, akkor megint 7-zip vagy linux only környezetbe szánva Tar Gizi. De ugyanígy semmiből nem használok zárt formátumot (pl. nrg, bin, mdf, docx, stb.). Nem akarom magam platformhoz kötni, meg ezeknek a zárt dolgoknak a terjesztésében, egyeduralmának fenntartásában részt venni.

A RAR-nak szerintem csak két elég jó funkciója van: az kezeli legjobban a darabolt bővítményeket (de erre ma már nincs szükség, hogy valamit floppyra meg CD-re kelljen darabolgatni, már FTP-ken is leszoktak erről, ha mégis kell, a 7-zip is támogatja korlátozásokkal), meg hibás archívumokat is meg tud javítani valamilyen szintig, de ez utóbbi megint nem nélkülözhetetlen feature, mert ha az archívum sérült, akkor már megette a fene, nem javítgatni kell, hanem arról gondoskodni, hogy ne sérüljön. Ezek a funkciók utoljára a floppy-s, CD-s korszakban jöttek jó. Meg amíg a GUI-k nem terjedtek el, akkor a RAR mellett még az szólt, hogy elég felhasználóbarát volt a felülete, a DOS-os változatnak is a maga idejében, meg később a WinRar-nak is, de ma már ez sem világrengető különbség.

(#9828) ubyegon2 válasza Frawly (#9827) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Szerintem ennyi tudással egész jó kétablakos fájlkezelő ez a DC, mondjuk én utoljára WIn alatt tömörítettem be valamit, ki is csak azt, ami úgy jön le, így aztán ezek a funkciók csak távolról hasznosak nekem. :)

******************************** más

Mivel nemrég gyűjteni kezdtük az indokokat a Tara ellenében, most itt is egy plusz hozzá.
Annyit tennék hozzá, hogy ez nem Tara-s gond, hanem bő féléves Ubuntu-s bug, ahogy a linkekből ki is derül. :(

(#9829) Frawly válasza ubyegon2 (#9828) üzenetére


Frawly
veterán

Az tény, hogy a linuxos világban kevesebb szükség van tömörítőkre, mivel általában progik meg forráskódok vannak vele tömörítve, de azok nem gyakran használatosak, mivel az emberek tárolókból telepítenek. Forráskódot meg egyre gyakrabban git-ből húznak le. Így nekem is elég ritkán van ilyenre szükségem, a DC nem is emiatt van fent nálam.

De néha azért jól jön, mikor bele kell nézni egy tar.gz-be, vagy egy deb vagy rpm csomagba, akkor ha kell belőle valami, akkor külön feltelepítés nélkül ki lehet belőle nyerni a fájlt. Meg főleg kezdőknek lehet nagy segítség, akik nem akarnak mindjárt terminálban tar xvzf-fel huszárkodni vagy mc-t, p7zip-et, unrar-t, stb. telepíteni.

Már a DC-t is egyre ritkábban használom, mivel egyre gyakrabban a fájlműveleteket terminálban oldom meg. A DC akkor jön jól, ha egy mappában csak bizonyos fájlokon akarok műveletet végezni, csoportosan, ez terminálban nem hatékony.

(#9830) Mtbsrác


Mtbsrác
senior tag

Vettem egy SSD-t a gond a kövi.
Az mitől lehet hogy a Vbox-al fel akarok rakni egy xp-t amit használtam eddig is, vbox verzió és az xp is ugyanaz, linux mint is, sőt a vinyó is ugyanaz amire telepíteném de kékhalállal elszáll a telepítő de még a működő rendszer is. Ha visszaváltok a régi eddig működő rendszerre ott klappol minden :( és telepíteni is tudok.

Legújabb vbox-al is ua a szitu.

(#9831) 0xmilan


0xmilan
addikt

November/December kornyeken jon a Tessa / 19.1.

(#9832) ubyegon2 válasza 0xmilan (#9831) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nem kell kapkodnia....amíg Tara ilyen hisztis! Más kérdés, hogy amit reggel is említettem, még fél éves Ubuntu 18.04 bug-októl is szenved a Mint 19. :U

Az AMD APU-s desktopon mondjuk nincs Tara-val gond és már nagyon nagy örömmel tölt el, hogy notebook vételezésnél csak azt néztem, hogy ami csak lehet, Inteles legyen benne, külön VGA nélkül. :)

(#9829) Frawly

Nekem eddig nem volt gondom Cinnamonnal, ha valami tömörítésbe bele akartam nézni.
Javasolnám is szegény kezdőknek, .... akik nem akarnak mindjárt terminálban tar xvzf-fel huszárkodni vagy mc-t, p7zip-et, unrar-t, stb. telepíteni.

Te persze kerülöd a Cinnamont, így csak huszárkodjál mindenféle ilyen-olyan ki-be tömörítővel. :D

[ Szerkesztve ]

(#9833) sonar válasza Mtbsrác (#9830) üzenetére


sonar
addikt

ez a vettem ssd-t tulajdonképpen mit takar?
újrahúztad a rendszert?

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#9834) Mtbsrác válasza sonar (#9833) üzenetére


Mtbsrác
senior tag

Teljesen szűz ssd-re új rendszert raktam fel. S akárhogy akarok rá xpt telepíteni vagy futtatni nemműködik (kékhalál)! Időjárás állomás progi csak azon fut el esetleg win7-en. Az még tesztelés alá fog esni, hogy az megy-e.

[ Szerkesztve ]

(#9835) ubyegon2 válasza Mtbsrác (#9834) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ami itt van Linuxos verzió, az sem lenne jó neked?

Mai dátummal rakták fel a legújabbat, én kipróbálnám a helyedben, tudom, hogy régebben nem mutatott elég adatot, de hátha....

Weather Display For Linux 64 bit Desktop (e.g Ubuntu) v 10.37Linux Build 296

[ Szerkesztve ]

(#9836) Mtbsrác válasza ubyegon2 (#9835) üzenetére


Mtbsrác
senior tag

Az a bibi hogy ezt nemtudom feltenni. Tar.ge meg a fenetudja mik ezek. Kipróbálnám szivesen. :K

(#9837) growler válasza Mtbsrác (#9836) üzenetére


growler
őstag

My Weather Indicator ? [link]
Ubuntu 16.04-re, és 18.04-re is elérhető. (Keress rá ha érdekel !)

(#9838) ubyegon2 válasza Mtbsrác (#9836) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Kitömöríted az arhívumot, utána:

./configure
make
sudo make install

persze abban a mappában ahová kicsomagoltad.

--------------------------------------------------------------------------

Ha tar.gz formátumban van, akkor a fentieket írtam le magamnak anno, nem használom sűrűn. Ha van read.me txt, azt olvasd el, de ha nem írnak mást, a fenti pár sor elég lesz.
Ha működik, megúszod a virtual XP-s kinlódást. :)

[ Szerkesztve ]

(#9839) gregory91 válasza lev258 (#9707) üzenetére


gregory91
senior tag

Én "saját" megoldást használok,de nem beszélhetek többet róla(csak egy szó:önreklám).Azzal 100% hogy nem lesz írásvédett. :D

#Mtbsrác Ha rámész a panelbeállításokba(kattints jobb egérgombbal a panel-lehetőleg üres részére- majd Panel>Panel beállításai).Elemek fülön kattints a + ikonra írd bea keresőbe hogy a rendszer nyelvén függően hogy weather,időjárás,stb,Majd kattints rá a "hozzáad"-ra majd zárd be.Kattints rá az jobb gombbal ikonra tulajdonságok és írd be a településed nevét.

[ Szerkesztve ]

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#9840) gregory91 válasza Frawly (#9812) üzenetére


gregory91
senior tag

Konkrétabban:
sudo chmod -R 777 /media/userneve/partició-azonosítója

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#9841) Mtbsrác válasza gregory91 (#9839) üzenetére


Mtbsrác
senior tag

De én saját automatát üzemeltetek és annak az adatait töltöm fel, az itteni gazdák is nézik rendszeresen. Nekem minden képpen kell a wd progi. Vagy így vagy úgy. Este megpróbálom megoldani.

(#9842) Frawly válasza ubyegon2 (#9832) üzenetére


Frawly
veterán

KDE meg Gnome alatt is van beépített, grafikus archívumkezelő. De szerintem nem olyan kényelmes tömörített fájlokhoz mindig egy plusz 3rd party progit elindítgatni, meg lesz egy 100. ablak is a háttérben. Ezért szeretem ezt is Commanderben megoldani, és úgy lehet őket kezelni, ahogy a tömörítetlen fájlokat, ez pedig nagyon kényelmes. Ezzel szegény Cinmanó sem tud önmagában versenyezni, de tiszta mák, hogy a Gtk-s Double Commandert az alá is simán felteheted.

Nekem ezek az Intéző-szintű fájlkezelők (Nautilus, Nemo, stb.) meg archívumkezelők nem tudják kiváltani a rendes commandert, mindegy milyen addonokat pakolsz rájuk, meg hány paneles megjelenítést támogatnak. Sose lesznek olyan kényelmesek.

(#9843) Frawly válasza gregory91 (#9840) üzenetére


Frawly
veterán

Ez az egyik legrosszabb gyakorlat, minden mappában, minden fájlnak mindenki által való futtathatási jogot adni. Nem csak biztonságilag gáz, hanem ha fájlkezelőkben nézel egy ilyen mappát, az egész összehánytnak tűnik, nem lehet megmondani, hogy melyik fájl való tényleg futtatásra (azaz melyik bináris vagy script), és melyik nem. Meg backup megoldásoknak is betehet, ha az archive flaget elállítja minden fájlon. Nagyon kezdő koromban én használtam ezt a 777-es gányolós módszert, majd leszoktam róla. Erre nem a chmod, hanem a chown való, amivel tulajdonost, meg csoportot tudsz módosítani, a többi engedélyt, attribútumot meg nem bántja.

(#9844) Frawly válasza Mtbsrác (#9834) üzenetére


Frawly
veterán

Ha az XP kékhalálozik, az leginkább attól szokott lenni, hogy kellene neki a SATA driver. Vagy tegyed át a gép SATA vezérlőjőt legacy/IDE/compatibility módba, úgy IDE-sként tudja kezelni a háttértárakat. De ha megy az a progi Win7 alatt is, akkor azt kéne inkább feltenni. De amúgy amelyik progi Win7 alatt megy, annál mindenképp kitrükközhető, hogy Win10 alatt is menjen. Csak azt nem értem, hogy a Windows kell, akkor miért a linuxos topikban kérsz segítséget.

XP-nél még egyre kell vigyázni: az SSD particionálását nem szabad azzal végezni, mivel az alignálást el fogja rontani. A particionálást így mindenkép modern particionálóprogikval kell csinálni, vagy a Win7 telepítőjével, vagy Linux alatt, mert azok nem szúrják el.

(#9845) sonar válasza Mtbsrác (#9841) üzenetére


sonar
addikt

WINE-nal nem próbáltad?

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#9846) Mtbsrác válasza sonar (#9845) üzenetére


Mtbsrác
senior tag

Igen elindul de semmit sem jegyez meg amit beállítok neki (géptipus, egyebek).

Frawly:
SATA vezérlőjőt legacy/IDE/compatibility et hol tudom átkapcsolni? Biosban vagy hol. Eddig is sata-s vinyón ment csak most maga a program ssd-n indul de a virtual képfile maradt a régi vincsin.

(#9847) Frawly válasza Mtbsrác (#9846) üzenetére


Frawly
veterán

A BIOS-ban kell állítani. Általában Onboard devices részen vagy valami hasonló a neve, ott Onboard SATA controller elnevezéssel szokott lenni SATA mode, ott lehet általában olyanokat állítani, hogy Legacy, Compatibility, IDE (ez a három kb. ugyanaz, mindegyik BIOS máshogy nevezi), RAID (ezt ne használd), Native, SATA, AHCI (ez a három is közel ugyanaz, különféle BIOS-ok másként nevezik). Itt állítsd át az első három valamelyikére.

Továbbra is használhatsz SATA meghajtókat, épp úgy SATA2-SATA3 sávszéllel, de a BIOS a SATA vezérlőt szabvány IDE/PATA vezérlőként fogja emulálni, így meg az OS-ek úgy látják, hogy nem SATA vezérlő meg SATA meghajtó van a gépben, hanem IDE-s, közben meg a BIOS csak átveri őket.

Amit még javaslok, hogy XP helyett XP POSReady 2009-es kiadást tölts, ezen a videón elmagyarázzák a különbségeket, meg adnak hozzá működő kulcsot, és ott van link, hogy a MS oldaláról hivatalosan honnan tölthető le (így nem kell warez telepítővel szenvedni). Előnye az XP-vel szemben, hogy több frissítést alapból tartalmaz, gyorsabban, kulturáltabban telepíthető, nincs online aktivációellenőrzés, te döntheted el, hogy mit tartalmazzon a telepítés. Illetve ennek az is előnye, hogy a telepítőnek be lehet adagolni telepítés előtt a windowsos SATA drivereket, amik a géphez valók, így még akár a BIOS-ban sem kell átállítgatni a vezérlőt IDE módra. De lényegében egy modernizált XP, épp úgy elavult, nem nagyon ajánlom. Lehet a Win7-tel jobban járnál, az még támogatott lesz 2023-ig (most hosszabbították meg 3 évvel), meg annak a SATA vezérlőkkel sem lesz baja. Én még dedikált Windows telepítése előtt Wine-ben is nekimennék, hogy hátha működésre lehet bírni azt a progit. Ha nem menne, akkor terminálból indítsd, wine progineve.exe, hátha ott ki fogja írni hibaüzenetként, hogy miért nem megy. Lehet megoldható, és nem kell külön Windowst telepíteni sok giga terjedelemben hozzá, meg BIOS-t állítgatni.

[ Szerkesztve ]

(#9848) Mtbsrác válasza Frawly (#9847) üzenetére


Mtbsrác
senior tag

Köszi megpróbálom! :R

Igazából ez az egy progi fut xp alól más nem, ill néha a scannert használom. Hogy mennyire friss egy win az a kb pont nem érdekel kategória mivel azt ezen 2 progin kívül másra nemhasználom, így azok számomra lényegtelenek.

Wine-al futottam már pár kört, de ott sem sikerült rábírni arra hogy mentse a beállított értékelet. Még úgy sem hogy xp alól kimásoltam az addig ott működő soft-ot és felülírtam a wine-ban lévővel. Ott látottaa beállításokat, mentett adatokat de mégse ment semmi. :DDD :(

(#9849) Cyrin válasza Cyrin (#9826) üzenetére


Cyrin
addikt

most hogy rászántam magam a downgrade-re, megijedt Tara és ma mindent kinyomtatott amit kiküldtem... :W

akkor mondom nekiesek egy kicsit az wine-playonlinux-office problemháromszögnek.

szintén tele van a net a problémával 18.04-gyel minden elb@szódott...

ez segített, de ez se az igazi, még elő kellett varázsolni az ikonokat + sz@rul indul az office, de legalább indul...

ha most ezután megint nem fog nyomtatni megy a levesbe...

[ Szerkesztve ]

(#9850) lev258 válasza Cyrin (#9849) üzenetére


lev258
veterán

Én eleve kerülöm a PlayonLinuxot. Az igaz, hogy elvileg megspórol némi winetricks-ezést, viszont a profilok elég régiek és így a Wine verziók is (azóta elég komoly mérföldkövek voltak).
A nyomtatós dolgot nem tudom, nekem eddig nem volt gond 18.04-gyel.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux Mint
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.