Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux Mint

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

A Linux Mint bemutatása

A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.

Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#9251) ubyegon2 válasza Skullwipe (#9250) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Egyre rosszabb a helyzet. Úgy értettem, hogy live-ban indítva nézed meg, hogy fut a rendszer, pendrive-ról bootolva.
Nem ismerem az nVidiát, de szokták javasolni nem a legfrissebb driverek kipróbálását is. Valaminek frissülnie kellett, ami ezt a jelenséget okozza, mert ha a hw-ek is jók, sw környezet sem változott, akkor nem változhatna más sem. Ez kb 1000 %. ;)

(#9252) Skullwipe válasza ubyegon2 (#9251) üzenetére


Skullwipe
senior tag

Bocsánat a kései válaszért. Végre sikerült kipróbálni, oda jutottam és beindítottam végre. Semmi baja, pont olyan gyors mint ahogy emlékeztem rá, sokkal gyorsabb mint ténylegesen winyón És most mi legyen? Na jó azért túlzás hogy "sokkal" de tényleg gyorsan bebootol sandisk stickről, gond nélkül. De még így is gyorsabban feláll (fenn állt, most már nem akar menni :( a rendszer mint egy tiszta w10, nálam biztosan így van (úgy hogy közben itt is elindul a esr fox meg a doubel commander).

[ Szerkesztve ]

(#9253) ubyegon2 válasza Skullwipe (#9252) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Úgy látszik live-ból minden OK, én megpróbálkoznék egy friss telepítéssel és a frissítésekkor, csomag telepítésekor figyelném a változásokat. A zárt driverekkel nVidia esetén néha próbálkozni kell, hogy megtaláld az igazit. Akár az életben..... ;)

(#9254) tboy93


tboy93
nagyúr

Sziasztok! Céges laptopomon linux mint 18.3 cinnamon van hdd-n. Belaktam, jó lenne nem újrarakni a rendszert, de költöznék ssd-re. Mi a megoldás? Át lehet költöztetni az oprendszert vagy muszáj leszek újratelepíteni?

(#9255) Skullwipe válasza ubyegon2 (#9253) üzenetére


Skullwipe
senior tag

[Microsoft releasing Linux-based Operating System] Sajnálom is, hogy nem kezdtem el hamarabb linuxal foglalkozni, sokkal jobban érteném a dolgokat már ha JÓVAL HAMARABB neki kezdek, pedig virtual box régen is futott, még dual bootolni se kellett. Amúgy mostanra letöröltem a cinn-t meg elvileg letöltöttem terminálban az awesome-ot, de nem tudom elindítani, és tuti hogy valami apróságot nem tudok leszűrni a sokféle fórum topicban. Reménykedtem, hogy kapok pontos útmutatást, de sajnos ez is olyan téma, hogy túl sokat kéne mutatni, és nem tanulnék belőle és csak felesleges szájtépés lenne belőle, magamnak kell ezt is kitalálni. De most felkeltette az érdeklődésemet az Ubuntu-MATE elvileg napok kérdése és a 18-as ténylegesen megjelenik.

[ Szerkesztve ]

(#9256) Frawly válasza Skullwipe (#9255) üzenetére


Frawly
veterán

Ez még mindig Mint? Hányas verzió? Az awesome-ot a tárolóból tetted fel? Mit nem tudsz rajta elindítani? Bejelentkezéskezelőből mi van fent? Még a Cinnamonhoz tartozó LightDM?

Nem lóverseny ez, majd beleszoksz a dolgokba. Ha későn kezdted, akkor későn, van még időd, nem hajt senki. Amíg kezdő vagy, addig valami elterjedt nagy disztrón kéne maradnod (Ubuntu, Mint, Fedora), és valami Windows-szerű felületet használnod, és azon maradni, míg nem tanulsz bele az alapokba. Az awesome elég haladóknak van, ha el is tudod indítani, kínlódás lesz a használata. A Mate az jó választás lehet.

Ha Windows alól próbálod virtuális gépként, akkor ne a VirtualBox-ot használt, mert az bugos, hanem a szintén ingyenes VMware Playert tedd fel helyette, ha Win10-ből legalább a Prof van fent, akkor meg az alapból tartalmazza a Hyper-V virtualizációt, nem kell hozzá semmi pluszt feltenni, csak a Windows összetevők között engedélyezni. Ha meg Linux alól akarsz virtuális gépet futtatni, akkor meg a qemu csomagot telepítve a qemu-kvm programot használd. Grafikus felületet külön kell hozzá letölteni virt-manager a neve, vagy valami hasonló Mint-en, rég nem használtam, nincs most előttem. Én terminálból parancssorban bűvölöm a qemu-t. Virtualizációnál fontos, hogy ha a procid támogatja a hardveres virtualizációt, akkor kapcsold be ezt a támogatást a virtualizációs szoftverben, qemu-nál ezt a KVM használatával teszed meg. Ez azért fontos, mert akkor gyorsabban fog futni a virtualizált OS. Esetleg a virtualizációs szoftverben ajánlott feltenni az virtualizált OS-hez való extensiont, úgy pl. jobban kezeli a felbontásokat, grafikus beállításokat, könnyebb mappát megosztani a fizikai (host) és virtualizált (guest, vendég) OS között.

Ez az MS-féle Linux-alapú OS nem asztali felhasználásra lesz, hanem céleszközökre, meg felhőzésre. Nagyon felfújják, nem egy izgalmas téma.

[ Szerkesztve ]

(#9257) Bohus válasza tboy93 (#9254) üzenetére


Bohus
aktív tag

Nem kell újrarakni, én Clonezillát használok költöztetésre, illetve biztonsági mentésre is. Legegyszerűbb a lemezről-lemezre költöztetés, de ha más partícióstruktúrát szeretnél, vagy a forrás lemez nagyobb kapacitású mint a céllemez, akkor ez nem fog menni. Marad a partíció-partíció klónozás, ebben a módban elő kell készíteni hozzá az új SSD-t: a linux rendszerpartíciót létre kellett hozni, legalább akkora méretben, mint az eredeti.Ha dual-boot rendszered van, akkor a Windows indító és rendszerpartíciót is klónozni kell. GRUB-ot alapértelmezésben újrarakja, elvileg nem lesz boot probléma az új lemezen.
(Bár nekem van, Windows tetű lassan indul, bootrec fixboot-ot pedig nem engedi futtatni a javításhoz...)

A Föld legnagyobb problémája maga az ember.

(#9258) Skullwipe válasza Frawly (#9256) üzenetére


Skullwipe
senior tag

Ez még mindig Mint? Igen.
Hányas verzió? 18.3.
Az awesome-ot a tárolóból tetted fel? Igen. sudo apt-get install awesome, ha jól emlékszem.
Mit nem tudsz rajta elindítani? cinnamon2 desktop can't load, vagy hogy van a pontos hiba.
Bejelentkezéskezelőből mi van fent? Nem tudom. Mivel elérhetettlen számomra.
Még a Cinnamonhoz tartozó LightDM? Az még biztos fent van.

Nem csináltam semmit se, csak tegnap előtt bekapcsoltam újra. Erre már csak azt közölte velem a 18.3 Cinnamon, hogy én már most nem futok és te most újra indítasz vagy sem? Sose indult újra, sose sikerült neki. És ugye a felbontás egy alapértelmezett 1024x768-ban volt, se Menü, se jobb klikk menü, csak ikonok (amik ugye csak egyszerű szöveg fájlok indító parancsokkal) a tálcán ami szintén csak fekete, mint ahogy minden fekete (kép, de ez azután készül, hogy nvidia után megpróbáltam a Nouveau drivert és így nézett ki).

Közben, már jó sokszor megpróbáltam újra rakni a videókártya drivert, ami azt jelenti, hogy purge-oltam, eleinte még csak az nvidia* módszerrel, aztán tegnap már bumbleebe* meg valami másikat is, és teljesen újra telepítettem.

Ez előtt megpróbáltam CSAK új ablak kezelőt felrakni, mert kérdezték hogy próbáltam-e már, de ugye az nem sikerült, hiába próbáltam .

[ Szerkesztve ]

(#9259) Frawly válasza Skullwipe (#9258) üzenetére


Frawly
veterán

A bejelentkezési képernyőn kiválasztottad, hogy a Cinnamon helyett az awesome induljon? Kéne hogy legyen egy ilyen lenyitható menüfélének.

(#9260) Skullwipe válasza Frawly (#9259) üzenetére


Skullwipe
senior tag

Nincsen és nem is volt semmilyen kezdő képernyő. Nincs semmilyen grafikai felület most már. Semmi se megy most már, csak is konzol van. Azt én is tudom, hogy ott átlehetne váltani kijelentkezéssel. Alapból automatikus bejelentkezést választottam. Most már nincs asztal ikonok se. Mindent törölni kéne ami ezzel kapcsolatos, és újra rakni, de nem volt türelmem tovább próbálkozni. Amúgy a hyper-v nagyon lassú nálam, ha tudom hogy emiatt meg a vm nem fog menni, akkor be se kapcsolom w10-en.

[ Szerkesztve ]

(#9261) Frawly válasza Skullwipe (#9260) üzenetére


Frawly
veterán

Konzolból kiadott startx parancs mit ír ki?

Bár azt sem értem, ha már a grafikus felületet sem tudtad elindítani, akkor hogy várod el, hogy asztali ikonok legyenek?

Valahogy a fogalmakkal sem vagy tisztában. A Linux alapból display servert indít (X vagy valami Wayland-implementáció). Ezután ezen a serveren tipikusan a grafikus login manager fogad, de ez nem kötelező, ennek ellenére szokott lenni az asztali OS-ek kényelme miatt, hogy esztétikus felületen jelentkezz be, könnyű legyen a felhasználó- és felületváltás. Ha ide is bejelentkeztél, akkor meg ablakkezelő indul el mindenfélével, ami ha mindenfélével fel van szerelve alapból, akkor asztali környezetnek hívják, a Cinnamon is ilyen. Asztali környezetben általában vannak asztali ikonok, de sima ablakkezelőből vannak ám olyanok, ahol nincsen, hanem külön programot kell hozzá feltenni, ha asztali ikonkezelést akarsz. Már most szólok előre, hogy az awesome is ilyen, alapból nincsenek asztali ikonok, már most szokj hozzá a gondolathoz.

Na már most nálad tudni kéne, hogy melyik fázisban hasal el. Szerintem már az X display server nem indul el, de ezt kéne megnézni.

(#9262) Skullwipe válasza Frawly (#9261) üzenetére


Skullwipe
senior tag

Konzolból kiadott startx parancs mit ír ki? Hogy írjak be paramétereket.
Virtuális gépen kipróbáltam a telepített Cinnamonon, és elvileg listát kéne adni, ha jól gondolom és ezt akartad volna elkérni.

Most ott tartok, hogy teljesen indulás képtelen az alap rendszer, csak a második töltő képernyőn a pöttyök váltogatják a színűket és nem tudok Ctrl+1-7-ből semmit előhozni. Recovery módban, egy vagy két percig a root parancsot választva tudok pötyörészni, de hamar szét ugrik a kép és nem látod mit írsz be, majd ezután már reboot se megy Ctrl+Alt+Del vagy sudo reboot paranccsal.

[ Szerkesztve ]

(#9263) Frawly válasza Skullwipe (#9262) üzenetére


Frawly
veterán

Hát, az haza lett vágva. Kezdőként lehet jobban jársz, ha újratelepíted, megvan pár percből. Főleg, ha SSD-re megy, meg gyorsabb neted van.

Egyébként igen, listát kéne adnia:

[ Szerkesztve ]

(#9264) Skullwipe válasza Frawly (#9263) üzenetére


Skullwipe
senior tag

Az biztos hogy kezdő vagyok, de tudom hogy min változtattam és sehogy se találtam eddig, hogy mi is volt ez pontosan. De most végre meg van, és ez bizony még a virtuális cinnamonon fent sincs. $HOME/.dmrc fájlról van szó, ebben írtam csak át, hogy awesome.desktop, ami alapból lighdm.desktop, amit ugye a cinnamon használ. Ennyit változtattam és ezt produkálta, megpróbálom vissza állítani, és vissza tölteni valahogy a cinnamont, és a /usr/share/xsession-ben kivenni minden .desktop file-t és benne hagyom ezeket Cinnamon, Cinnamon (software rendering).

(#9265) Skullwipe válasza Skullwipe (#9264) üzenetére


Skullwipe
senior tag

Most megint feladom, nem tudtam netre csatalkozni sehogy se recovery modban ifconfiggal mindig ismeretlen eszköz hibát dobott. Na szóval, kicsit átírkáltam live módban két fájlt, az egyik az awesome elérése volt hogy a usr/bin-ben keresse és a másik az awesome.desktop volt, így már nem esik szét a recovery modban se a console, de így meg nem tudok netezni valamiért, hiába login-olok be rajta keresztül.

(#9266) tboy93 válasza Bohus (#9257) üzenetére


tboy93
nagyúr

Most a HDD-n dual boot van, de az SSD-re csak a linuxot szeretném átvinni. Az SSD 60-as, a HDD amin most van a két rendszer az 320-as.

(#9267) Frawly válasza Skullwipe (#9265) üzenetére


Frawly
veterán

Az már rég szét van cseszve. Telepítsd újra a virtuális gépet, megvan az pikk-pakk. Máskor azt is csinálhatod, mikor ilyen rendszerbeállítást módosítasz, akkor előtte a virtuális gépnek elmented az állapotát snapshot-ként, és ha elcsesződnek a dolgok, akkor ezt a snapshotot visszaállítod. Ilyet a Virtualbox biztosan tud, talán a VMware Player is (bár annak meg van nyirbálva a funkciója, hogy a fizetős változat felé tereljenek), esetleg lemezképmentéssel ki lehet trükközni qemu-kvm alatt is.

Egyébként nem kell ehhez semmilyen dmrc-t, meg /usr/bin/-ben matatni, a csomagkezelővel simán fel kell rakni az awesome-ot, újraindítani a gépet, és bejelentkezéskor lenyitni azt a választós listát, és a Cinnamon helyett a listában most már megjelenő awesome-ot választani. Ezt ilyen egyszerűre tervezték.

(#9268) Skullwipe válasza Frawly (#9267) üzenetére


Skullwipe
senior tag

Nem virtuális gép. Ez a most is használt hardwaren történt. Akire azt mondtad, hogy nem bírod, most bebizonyosod, hogy a tapasztalata ezzel kapcsolatban is jók voltak. Én is jó pár hónapig semmi bajom nem volt. Egyszer csak ezt csinál, semmi oka nem volt, el meséltem már ezt. Nem sok kedvem van most tovább próbálgatni, és amúgy is egyedül kell kitalálnom mit csináljak, úgyhogy én ezt most pihentettem. Sajnos van pár speciális program, ami soha nem lesz linux rendszerekre, így nem tudok elszakadni. Plusz a hálózatot már mondtam, hogy tiszta kínlódás nekem, nem tudom azt se megoldani, sajnos speciális feladatokhoz pedig az kell. Hiába egy klikk, nekem akkor se sikerült, nem tudom még megoldani.

[ Szerkesztve ]

(#9269) Bohus válasza tboy93 (#9266) üzenetére


Bohus
aktív tag

Ha a HDD-n 60GB-nál kisebb volt a linux rendszer, akkor menni fog a klónozás. Eldöntheted, hogy az SSD-n a teljes helyet elfoglalja a Mint, vagy akár maradék helyre készíthetsz egy másik partíciót. Ha pl. 30GB-os a linux rendszer partíciód, akkor csatlakoztasd az SSD-t és hozz létre mondjuk egy 32GB-os ext 4 partíciót. Ezt követően CD-re írt vagy bootolható USB clonezilla segítségével átköltöztetheted a rendszert.
Ha a meglévő mint 60GB-nál nagyobb partíción van, akkor a partíciót előzetesen zsugorítani kell. Ez esetben viszont már valamilyen win-es szoftverrel próbálkoznék.

A Föld legnagyobb problémája maga az ember.

(#9270) Frawly válasza Skullwipe (#9268) üzenetére


Frawly
veterán

Mik azok a speciális programok, amik hiányoznának Linuxon?

Egy inxi -Fxxx kimenetet tegyél be ide. A hálózatnál mit nem tudsz beállítani? Wi-Fi nem megy? Samba megosztás?

(#9271) Skullwipe válasza Frawly (#9270) üzenetére


Skullwipe
senior tag

[Kép] (ezt így bebootolva a cinnamon usbről tudtam kiszedni, nem biztos, hogy ugyan az mint a képen
mint@mint ~ $ inxi -Fxxx
System: Host: mint Kernel: 4.10.0-38-generic x86_64 (64 bit gcc: 5.4.0)
Desktop: Cinnamon 3.6.6 (Gtk 3.18.9-1ubuntu3.3) dm: lightdm
Distro: Linux Mint 18.3 Sylvia
Machine: System: ASUS product: All Series
Mobo: ASUSTeK model: B85M-G v: Rev X.0x
Bios: American Megatrends v: 0905 date: 02/20/2014
CPU: Dual core Intel Core i3-4160 (-HT-MCP-) cache: 3072 KB
flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 14366
clock speeds: min/max: 800/3600 MHz 1: 819 MHz 2: 889 MHz
3: 846 MHz 4: 1005 MHz
Graphics: Card: NVIDIA GK107 [GeForce GT 640]
bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:0fc1
Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: nouveau (unloaded: fbdev,vesa)
Resolution: 1920x1080@60.00hz
GLX Renderer: Gallium 0.4 on NVE7
GLX Version: 3.0 Mesa 17.0.7 Direct Rendering: Yes
Audio: Card-1 Intel 8 Series/C220 Series High Definition Audio Controller
driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0 chip-ID: 8086:8c20
Card-2 NVIDIA GK107 HDMI Audio Controller
driver: snd_hda_intel bus-ID: 01:00.1 chip-ID: 10de:0e1b
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.10.0-38-generic
Network: Card: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller
driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: d000
bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 10ec:8168
IF: enp3s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full
mac: 10:c3:7b:50:bf:c6
Drives: HDD Total Size: 1676.1GB (0.4% used)
ID-1: /dev/sda model: WDC_WD5003ABYX size: 500.1GB serial: WD-WMAYP4681989 temp: 36C
ID-2: /dev/sdb model: ST1000DM003 size: 1000.2GB serial: Z1D8FJHM temp: 35C
ID-3: /dev/sdc model: MAXTOR_STM316081 size: 160.0GB serial: 9RA8L45P temp: 38C
ID-4: USB /dev/sdd model: Cruzer_Blade size: 15.7GB serial: 4C530599901128111024-0:0 temp: 0C
Partition: ID-1: swap-1 size: 4.29GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda6
RAID: System: supported: N/A
No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Unused Devices: none
Sensors: System Temperatures: cpu: 29.8C mobo: 27.8C gpu: 24.0
Fan Speeds (in rpm): cpu: 0
Info: Processes: 201 Uptime: 1 min Memory: 979.1/7921.1MB
Init: systemd v: 229 runlevel: 5 default: 2 Gcc sys: 5.4.0
Client: Shell (bash 4.3.481 running in gnome-terminal-) inxi: 2.2.35
mint@mint ~ $

A hálózatnál mit nem tudsz beállítani? Wi-Fi nem megy? Samba megosztás?
A fenti képen látod, hogy recovery modban vagyok (mivel csak így működik egyáltalán a console), ilyenkor nekem hibák dob csak apt-get update, vagy ping 4.8.8.8-ra 100% packet loss a vége, gondolom ez azért van mert nincs net ilyenkor. Hálózat felismerést is választottam már, de csak hibára fut. Próbáltam ifconfig eth0 address x.x.x.x gateway y.y.y.y broadcast z.z.z.z beállítással, de az is csak hibára futott, hogy nincs ilyen eszköz vagy a nem lehet elérni vagy mi volt pontosan a megnevezése.

Wi-Fi-ről nálam nincs szó, az más configon van, azzal nincs gond nálam, mivel régi Wi-Fi kártya PCI slotban tökéletesen működik, legalábbis aki használja egy deka baja nincs ezzel, pedig aztán tényleg nem ért hozzá.

Igen, a Samba megosztást egyáltalán nem látja [59679].

[ Szerkesztve ]

(#9272) tboy93 válasza Bohus (#9269) üzenetére


tboy93
nagyúr

Most néztem, bő 2,5x nagyobb a mostani linux partíció a hdd-n, mondjuk teljesen feleslegesen, mert üres a nagy része. Win alól lenne érdemes zsugorítani?

(#9273) ubyegon2 válasza tboy93 (#9272) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Gparted miért nem jó? Nem ismerem, de a Win ext4 kezelése nem túl jó, nem tudom mit lát majd abból a particióból. No meg mit fogsz majd te látni belőle utána. ;)

(#9274) Bohus válasza ubyegon2 (#9273) üzenetére


Bohus
aktív tag

Gparted is jó lehet, nyilván felcsatolt rendszert nem módosíthat vele, ezért ezt is csak bootable CD/USB eszközzel futtathatná. Azután a Clonezillát is így kellene futtatni...
Ezért csinálnám inkább Windows alól, ha már ugyis ott van a hdd-n. SSD-t sata v. usb felületen csatlakoztatni, Aomei, vagy Mini-tool partition managerrel (ez most ugrott be, nemrég dolgoztam vele, ingyenes és vélhetően a célnak szintén megfelelne) linux rendszerpartíciót összezsugorítani, majd átklónozni az ssd-re. Én így csinálnám...

A Föld legnagyobb problémája maga az ember.

(#9275) ubyegon2 válasza Bohus (#9274) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Lehet, hogy jó ötlet az is, amit említesz, mindenképp kívülről kell végrehajtani a partició műveletet, én Win alatti programokat nem ismerem, ha ezek kezelik jól az ext fájlrendszerű particiókat, akkor OK úgy is. A particiók elhelyezkedése/száma okozhat még gondot az átméretezésnél. Erről úgy látom nincs infó.

(#9276) King Unique válasza tboy93 (#9272) üzenetére


King Unique
titán

Ha linuxos rendszerpartíciót akarsz átméretezni, akkor azt Linux alól, illetve annak egy pendrive-ról futtatott ún. Live változatával célszerű megoldani pl. a GParted segítségével. A Windows az Ext4 fájlrendszert eleve nem kezeli, max. külső programokkal képes rá. A másik válaszban említett AOMEI, MiniTool stb. külső particionáló programok ugyan támogatják névlegesen az Ext2/3/4 fájlrendszereket is, de nem feltétlen teljes körűen. Azokkal ezen fájlrendszereknél már egy sima gyorsformázás is tovább tart a megszokottnál és némelyiknél jártam már úgy, hogy utána a Linux hibát dobott a felcsatolásnál. Tehát nem feltétlen tanácsos keverni ezeket és a linuxos fájlrendszereket elsődlegesen Linux alól javasolt piszkálni! Ahogyan a Windowson használatos fájlrendszereket, illetve egy rendszerpartíciót is az ott elérhető beépített / külső programokkal.

Ha klónozni kell a Linuxot, akkor opció lehet a Clonezilla és egyéb módszer is. De erre vonatkozó leírást pl. az ArchWiki is tartalmaz. Alternatív megoldásként én mondjuk pl. a Macrium Reflect szoftvert szoktam használni, legalábbis ha Windows & Linux dual-boot rendszert kell lementeni, illetve klónozni. ;]

[ Szerkesztve ]

(#9277) King Unique válasza King Unique (#9276) üzenetére


King Unique
titán

Ja, és ott van a Mint 18.3-as verziójában megjelent Timeshift alkalmazás is, amivel elvileg szintén megoldható a rendszer lementése és visszaállítása.

(#9278) tboy93


tboy93
nagyúr

Köszönöm a tippeket mindenkinek. Az a baj, hogy nem vagyok még túl tapasztalt linux témában, lehet hogy a Timeshift vagy a szimpla reinstall a legegyszerűbb nekem...

A Timeshiftnél a dual boot nem kavarhat be? Ugye csak a linuxot szeretném átmásolni az új lemezre...

(#9279) King Unique válasza tboy93 (#9278) üzenetére


King Unique
titán

A Timeshift csak Linuxot tud menteni és azt is csak linuxos fájlrendszerű (pl. Ext4) partícióra. Valamint fájlszintű mentést csinál és nem lemezképet. A visszaállítást megcsinálja a korábbi mentésből, de olyat mondjuk még nem próbáltam vele, hogy teljesen particionálatlan a célmeghajtó.

(#9280) Frawly válasza Skullwipe (#9271) üzenetére


Frawly
veterán

Ez az inxi kimenet szemre jó. Talán a zárt NV drivert megpróbálhatod.

A netes problémádat nem értem. Azt eddig is vágtam, hogy nincs net, annyival jutottunk közelebb, hogy Ethernetről van szó, nem Wi-Fi-ről. Az inxi fullos kimenetéből az is kiderül, hogy a Linux felismerte a Realtek hálókártyád, a drivert is betöltötte hozzá. Vezetéken mihez kapcsolódsz? Router? Abban nincs valami manuális IP konfig belőve, vagy DHCP be van kapcsolva?

(#9281) Skullwipe válasza Frawly (#9280) üzenetére


Skullwipe
senior tag

Továbbra is teljesen másról próbálsz beszélni, még jó hogy megy live usbről, azt már rég tisztáztuk, hagyjuk ezt, majd valahogy csak kitalálom hogy legyen net recoveryben, hogy vissza töltsem rá a cinnamont. Vagy gyaluljam az összetevőket ahogy olvastam és próbáljak teljes resetet a felületen, ne csak megakadjon rendszer bootoláskor.

[ Szerkesztve ]

(#9282) Frawly válasza Skullwipe (#9281) üzenetére


Frawly
veterán

Bocs, azt elfelejtettem, hogy ez a Live rendszer volt. Azt már most harmadszor mondom, hogy hagyd a fenébe azt a szétcseszett rendszert, a jelenlegi tudásszinteden nem fogod tudni megmenteni. Ha annyira kellenek alóla adatok, konfig fájlok, azt mentsd ki Live rendszer alól, majd telepítsd újra az egészet. Az a rendszer annyira haza van vágva, hogy ilyen távmegfejtésben nem fogjuk tudni megoldani, nem is érdemes.

(#9283) Mtbsrác


Mtbsrác
senior tag

Hali!
Egy olyat kérdeznék hogy a fenti linken van egy leírás amit megcsinálnék! DE, már ott gondban vagyok hogy az update után sudo apt-get install make cmake gcc git libcurl-dev-ra már ilyen hiba jön libcurl-dev egy virtuális csomag, melyet az alábbi csomagok biztosítanak:
libcurl4-openssl-dev 7.47.0-1ubuntu2.7
libcurl4-nss-dev 7.47.0-1ubuntu2.7
libcurl4-gnutls-dev 7.47.0-1ubuntu2.7
Egyet név szerint ki kell jelölni a telepítésre.

Itt mit telepítsek ponstosa, és hogyan?
Ami utána jönne hogy:
Run:
You must run this as root!
cd [install dir]
, itt melyik könyvtárba menjek be? csgo_downloadfixer-be mert oda belép magától ha azt telepítem. de ott meg nemtalál semmit.

Bocsi a kuszáért de ez kellene nagyon. :R :R :R :R

(#9285) 426os


426os
őstag

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni módszeres hibafeltárásban, illetve megoldásban.
Nemrég váltottam Windowsról Linuxra, nem látok még teljesen bele a lelkébe.
Az alany egy Mint 18.3 KDE, Dell Latitude e6430 laptopon.

Alapvető hiba: Suspend/Resume után nincs hang, csak ha újraindítom a gépet.
Először elkezdtem a netet túrni és onnan lehetséges megoldásokat végrehajtani, amivel végül oda jutottam, hogy már nincs hangerőszabályzó ikon az óra mellett (és nem is találom a panel/widget beállítások alatt), illetve a gyorsgombokkal sem tudom állítani a hangerőt, csak ha elindítom a PulseAudio Volume Control nevű alkalmazást, azon belül. Az eredeti probléma közben még mindig fennáll.

Hogyan álljak neki a hibafeltárásnak? Sajnos nem tudom hol keressem a hibát, mi hiányzik?
Valahogy vissza kellene állítani az eredeti állapotot, hogy legyen hangerő ikon a tálcán, valamint működjön a gyorsgombos hangerő állítás (multimédia billentyűk) az OSD megjelenítéssel együtt. Majd jó lenne, ha az eredeti problémát is sikerülne megoldani (Resume után nincs hang).

Nagyon köszönöm előre is a segítséget!

.

(#9286) Bohus válasza 426os (#9285) üzenetére


Bohus
aktív tag

Szia!

Suspend eléggé hardverfüggő dolog, nekem az asztali gépem vissza sem jön belőle, notebook-on nem használom (SSD miatt). Ha nagyon ragaszkodsz hozzá, akkor két lehetőséged van:
- szétnézel Dell specifikus linuxos fórumokon a megoldásért
- választasz egy másik KDE-s disztrót

Itt a Cinnamon a mainstream, csak nagyon kevesen használunk KDE-t (ezért nem kaptál választ eddig). Ez a jövőben sem fog változni, nem lesz több KDE Mint kiadás, így talán jobban jársz ha váltasz.

A Föld legnagyobb problémája maga az ember.

(#9287) growler válasza Bohus (#9286) üzenetére


growler
őstag

Mi az összefüggés a Suspend, és az SSD között ? :)

(#9288) ubyegon2 válasza growler (#9287) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

A sok írás?

hibernation - to memory
suspend - to SSD

(#9285) 426os

Sajnos a helyzet az, amit Bohus említ. Az új Mint 19 dobta a KDE felületet.

[ Szerkesztve ]

(#9289) growler válasza ubyegon2 (#9288) üzenetére


growler
őstag

suspend - to RAM ... vagy rosszul tudom ? :)

hibernation - to SWAP

[ Szerkesztve ]

(#9290) ubyegon2 válasza growler (#9289) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

A fenébe, jól megkavartatok most, valóban, én írtam fordítva! :B

bocsi

[ Szerkesztve ]

(#9291) 426os válasza Bohus (#9286) üzenetére


426os
őstag

A KDE eltűnése szomorú számomra, mert először Cinnamon-t raktam fel, de végül a KDE szimpibb volt, azért azt tartottam meg.

.

(#9292) Bohus válasza growler (#9289) üzenetére


Bohus
aktív tag

Jogos, kicsit bekavartam a hibernálással (amit mellőzök ha ssd-n van a rendszer). Szóval asztali gépen nálam nem megy a suspend az alaplap tökéletlensége miatt, notin meg nem használom, mert alvás alatt is kell neki a szufla, amiből ha kifogy az akksi, akkor ugrott a munkamenet. Persze tápon lógva ez nem gond.
De most kipróbáltam, és lehet, hogy használni fogom. Kb. 2 másodperc volt az elalvás és ugyanennyi az ébredés, tetszik.

[ Szerkesztve ]

A Föld legnagyobb problémája maga az ember.

(#9293) Bibgr0


Bibgr0
aktív tag

Sziasztok!

Cinnamon 18.3 Mint-et telepítettem, wine fut rajta és azon egy metatrader. Forex kereskedő robotot szeretnék futtatni rajta egy virtuális gépként egy szerveren. A win10 frissítéseiből és eltűnő beállításaiból lett elegem.

Összeraktam a VM-et és minden tökéletesen fut rajta.

Hogyan tudom kicsontozni a rendszert, hogy ne 11Gb-os VM image legyen belőle?

Jelenleg 1.6Gb RAM-ot eszik és minimális processzort. A metatrader pár száz Mb-ot foglal HDD-ről és RAM-ból is. Nem egy erőforrásigényes program.

Előre is köszönöm az ötleteket!

(#9294) ubyegon2 válasza Bibgr0 (#9293) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Szia!

Azt kell mondanom, a lehető legrosszabb választás volt a Mint 18.3, ha csak ezekre a célokra használod, bár azt nem írtad, melyik felülettel, de biztosan Cinnamon van rajta. Úgy van összerakva, hogy a lehető legkomplexebb, legfelhasználóbarátabb legyen, nem túl moduláris, gyakorlatilag kicsontozhatatlan, ha kell az asztali felület is.
Valami lightos rendszert kéne használnod inkább. Akár XFCE is jobb, ha már Mint.

(#9295) 0xmilan válasza Bibgr0 (#9293) üzenetére


0xmilan
addikt

Szia,

Az Xfce tenyleg kevesbe eroforrasigenyes, mint pl. Cinnamon. Mar ezen sokat nyernel. De ha nem feltetlenul kell DE, akkor egy natur window manager meg kevesebbet enne, pl. iceWM vagy i3.
Illetve a Mint sok elore telepitett csomaggal jon. Libre office, thunderbird, hexchat, stb. gondolom nem kell. Ezeket lehet torolni a synaptic package manager-bol vagy apt purge <csomagneve>

[ Szerkesztve ]

(#9296) Bibgr0 válasza ubyegon2 (#9294) üzenetére


Bibgr0
aktív tag

Köszönöm (#9294) ubyegon2, (#9295) milangfx,

Néztem egy xfce-t is egy alap debian-on, így megáll 4 gb körül a vm image!

(#9297) ubyegon2 válasza Bibgr0 (#9296) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

😎 Az már sokkal jobb! Debiant akartam említeni én is, csak nem ismertük a jártasságod ezen a terepen.
Örülök, hogy ilyen gyorsan meg tudtad oldani.☺️

[ Szerkesztve ]

(#9298) Frawly válasza Bibgr0 (#9296) üzenetére


Frawly
veterán

Ha Sparky Linux IceWM, vagy AntiX IceWM-et használsz, és a Metatraderrel is keresel natív linuxos alternatívát (pl. Protrader), vagy használod webes felületről, akkor még jobban be tudsz menni 4 giga alá. Esetleg netinstallos minimal Debian alá Xorg nélkül vesa framebufferben futtatni a kiszemelt megoldást. Ha mindenképp ahhoz ragaszkodsz és csak egy Metatrader fut virtuális gépben, akkor arra egy herélt XP is jó szintén virtuális gépben.

[ Szerkesztve ]

(#9299) ubyegon2 válasza Frawly (#9298) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Mész innen a herélt XP-ddel! :D

Bibgr0

Ez a trader progi komolyan majd ott keresi neked a pénzeket? :Y
(erre azért ne válaszolj, ennyire nem vagyok lütyő én sem)

Na láttyátok, nem csak ingyenes a Linux, hanem még fialtatja is a pezokat!

[ Szerkesztve ]

(#9300) Bibgr0 válasza Frawly (#9298) üzenetére


Bibgr0
aktív tag

MT4 sajna nem leváltható az alá fejlesztett robot miatt. MS-t meg a w10 és a creators meg spring update-ek miatt nálam lehúzta a rolót. Egyenlőre most jó vagyok ezzel a megoldással.

Köszönöm az ötleteket (#9297) ubyegon2, (#9298) Frawly!

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux Mint
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.