Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux Mint

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

A Linux Mint bemutatása

A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.

Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#9701) apszi válasza ubyegon2 (#9691) üzenetére


apszi
őstag

Rendben. Nem mondom, hogy minden szavad értem, de köszi, hogy kipróbáltad. :) Akkor jó lesz így a rendszerem, ahogy van. Mondhatni, sose volt ezen a gépen még ilyen pörgős opsys. Köszi még egyszer :R

(#9702) ubyegon2 válasza apszi (#9701) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Igazán nincs mit! :) Mindkettőnk kíváncsisága kielégítve.
A lényeg valóban az, hogy azon a gépen most jobb minden, mint volt. ;)

(#9699) growler

Még mindig fura, mert nekem normálisan működött a Qbittorrent. E szerint nem a Tara a gond.....

[ Szerkesztve ]

(#9703) Mtbsrác


Mtbsrác
senior tag

Hogy lehet leszedni a nyomorult pendrive-okról az írásvédettséget? Régebben volt rajta linux install azóta csinálja ezt és akármivel formázom le (win-t is beleértve), mindig ezt a hibaüzit kapom ha másolni akarok rá.

(#9704) Sonja válasza Mtbsrác (#9703) üzenetére


Sonja
veterán

Elsőnek ments le mindent, ami kell róla. Utána a gparted-et indítsd el, válaszd ki a pendrive-ot oldalt (/dev/sdX), majd töröld a partíciót. Utána Eszköz -> partíciós tábla létrehozása, és hozz létre rajta egy msdos partíciót. Elvileg utána már jónak kell lennie az eszköznek.

Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!

(#9705) King Unique válasza Mtbsrác (#9703) üzenetére


King Unique
titán

Linuxnál mondjuk így. Attól viszont még normál esetben nem lesz írásvédett egy pendrive, mert egy OS telepítője ki lett rá írva. Az írásvédett állapot, pláne ha tartós és a szokásos módszerekkel nem lehet megszüntetni, az ilyeneknél akár a tönkremenetel jele is lehet...

[ Szerkesztve ]

(#9706) Mtbsrác válasza King Unique (#9705) üzenetére


Mtbsrác
senior tag

Pedig minden pendrive azután lett ilyen miután rá lett írva egy linux telepítő.
Az amit linkeltél nekem kínai :(

vSonja: Hát nemjött össze. Megcsinálja a parted minden szép és jó csak éppen ugyanaz a szitu.

PLUSZMost éppen MC-ben tudok rá írni rendigazdiként. Amúgy vboxban fut egy xp nekem azzal simán tudok ráírni, mozgatni akármi :DDD. Viszont ha leformázom és ismét egy linux indítót akarok csinálni akkor ezek a progik csudásan dolgonak rá, unetboot-al is és a lemezképíróval is.

[ Szerkesztve ]

(#9707) lev258 válasza Mtbsrác (#9706) üzenetére


lev258
veterán

Én mindig a Terminálos megoldást használom innen: [link]
Sosem csalódtam benne.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#9708) J.C.G. válasza Mtbsrác (#9703) üzenetére


J.C.G.
aktív tag

Ugyan ez volt a bajom nekem is. Amíg WIN7 alól készítettem rá boot-olható MINT-et addig semmi gondom nem volt vele, de MINT alól ugyan ez írásvédetté tette. Feltelepítettem pár particionáló programot a gépre és csak nem akart jó lenni. Aztán kipróbáltam úgy, hogy Double Commander program használatával másolok rá ami sikerre vezetett, innentől eltűnt az írásvédelem a pendrive-ról.

(#9709) ubyegon2 válasza J.C.G. (#9708) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Írásvédett volt vagy user-ként nem lehetett rá másolni, de rendszergazdaként megnyitva fájlkezelőből viszont igen? Nem mindegy.....írásvédett eszközt másik fájlkezelő sem fog megnyitni.
Időnként nekem is csinálja ezt a pendrive-om, olyankor jobb gombbal megnyitom rendszergazdaként.

[ Szerkesztve ]

(#9710) King Unique válasza Mtbsrác (#9706) üzenetére


King Unique
titán

Jó, de ez így akkor is kissé abnormálisan hangzik. De mondjuk az nem derült ki, hogy akkor mivel és hogyan lett kiírva rá a telepítő. Illetve az egy dolog, hogy ki lett írva rá, de utána gondolom újra lett formázva az eredeti partíció a pendrive-on, vagy egy másik partíció létrehozva és oda lettek másolva az új fájlok, nem a telepítő fájljai közé beszórva. Valamint amit írsz, az inkább jogosultsági problémának tűnik a fájlrendszernél, ami az írásvédett állapottal.

[ Szerkesztve ]

(#9711) Frawly válasza Mtbsrác (#9706) üzenetére


Frawly
veterán

Igen, mert alapból a linuxos fájlrendszerek úgy jönnek létre, hogy csak rendszergazda tudjon rá írni. Meg a linuxos bootolható lemezképek/telepítők is írásvédettre vannak megcsinálva. Ha újra rendesen akarod használni a pendrive-ot, akkor cfdisk -z paranccsal particionáld elölről, NTFS-re vagy ami kell, arra figyelj, ha Windows alatt is használod, az csak egy partíciót enged az egész pendrive-on, vagyis lehet több, de akkor egyiket sem tudja kezelni. Ha linuxos fájlrendszert teszel rá, akkor meg chown felhasználóneved -R paranccsal gondoskodj róla, hogy legyen rá jogod írni nem rendszergazdai jogokkal is.

Elvileg már a fájlrendszer létrehozásakor (konyhanyelven formázás) is vannak kapcsolók, meg felcsatoláskor is (mount), hogy az user is tudjon ráírni chown-ozás nélkül. Egyet nem szabad még, amit sok kezdő meghúz, hogy chmod 777-et futtatnak rajta végig türelmetlenségből.

(#9712) Mtbsrác válasza ubyegon2 (#9709) üzenetére


Mtbsrác
senior tag

user-ként nem lehetett rá másolni, de rendszergazdaként megnyitva fájlkezelőből viszont igen? Igen így viselkedik. Caja mc akármiben rendigazdiként működik az írás-olvasás.

(#9713) ubyegon2 válasza Frawly (#9711) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nekem van egy Sandisk Extreme 32GB penem, amit csak filmekhez használok TV-n lejátszásra, NTFS a nagyobb méretű fájlok miatt. Ez néha sima Nemon keresztül is másol, időnként meg kiírja, hogy nem másolható fájl az eszközre, ilyenkor csinálom rg módban. Passz, nincs rá semmilyen magyarázat. Nem szórakozok vele, ilyen. Még ha Debianon csinálná, nem is lepne meg, de Mint-en is csinálja. Linuxos iso-k kiírására ezt nem is használom.

(#9712) Mtbsrác

Jól sejtettem akkor, hogy ez nem írásvédettség- ezt King professzor meg is erősítette! :R
Így használd. ;)
Egyébként minden eddigi javaslat az inicializálásra és a többi módszer tökéletes megoldás a probléma megoldására, de ez esetben nem használ semmi.

[ Szerkesztve ]

(#9714) J.C.G. válasza ubyegon2 (#9709) üzenetére


J.C.G.
aktív tag

Már nem emlékszem pontosan, azt hiszem hogy itt is érdeklődtem róla.
Próbàlkoztam minden progival leírások alapján.

(#9715) ubyegon2 válasza J.C.G. (#9714) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Igen, ugyanez a problémád volt, de ez sem írásvédettség bolt, hanem jogosultsági probléma, ill. az is bejött a képbe, hogy a Linux másképp formázza a pent, mint a Win.

Másrészt a mai segítő hsz-ok nem formázásról szóltak főleg. Új particiós tábla készítése volt például, az nem formázás. ;)

(#9716) J.C.G. válasza ubyegon2 (#9715) üzenetére


J.C.G.
aktív tag

Én akkor csináltam új partíciót is meg mindent a segítségetekkel, de akkor se engedett rá írni csak a D.C. használatával, utána viszont már egyik ablakból áthúzva simán másolt rá. Ezért is írtam le nekem miként oldódott meg. De amúgy ezzel kéne valamit kezdenie a Linux közösségnek szerintem.

(#9717) King Unique válasza ubyegon2 (#9713) üzenetére


King Unique
titán

Próbaképpen egy másik rendszeren dd-vel (olyan módban) kiírt Linux ISO-nál utána a pendrive-ot a Mint pendrive formázó eszközével FAT32-re formáztam. Akkor sikerült "a cél írásvédett" hibaüzenetet produkálni a Mint fájlkezelőjében (Nemo). Viszont az előzőleg linkelt leírás alapján semmi nem jelzett írásvédett állapotot és rootként indítva a Nemo fájlkezelőt simán lehetett írni a pendrive-ra, ahogyan a Double Commander használatánál is. Szóval ez inkább tűnik jogosultsági problémának, mintsem hagyományos értelemben vett írásvédett állapotnak. Az utóbbi lényege pont az lenne, hogy akkor még formázni sem lehet addig a pendrive-ot, amíg nincsen megszüntetve a read-only mód.

Később reprodukálni viszont már nem nagyon sikerült ezt Mint alatt, se az UNetbootin, se a pendrive lemezképíró (dd) + pendrive formázó használatával. Mindkét esetben simán lehetett utána írni a pendrive-ra, akár még Ext4 fájlrendszernél is. Max. pl. a GParted okozott ilyen téren gondot, mert a FAT32-vel ellentétben az azzal létrehozott Ext4 fájlrendszerű partíció írásához eleve emelt jogosultság kellett.

[ Szerkesztve ]

(#9718) Frawly válasza J.C.G. (#9716) üzenetére


Frawly
veterán

Egyetértek, ilyen kezdőbb disztrókban megoldhatnák, hogy default tudjon rá a user írni. Ezt minden kezdő megszívja az elején, az egyik klasszikus akadály.

(#9719) Amazonas válasza Frawly (#9718) üzenetére


Amazonas
senior tag

OK, de így lehet igazán tanulni és az első sikerélményeket megszerezni, miután az ember felkutatta a megoldást. Ez némi önbizalmat is adhat szerintem esetleges későbbi, komolyabb "kihívásokhoz".

(#9720) growler válasza Frawly (#9718) üzenetére


growler
őstag

Néhány nappal ezelőt jártam úgy, hogy egy live rendszer törlése után
valamilyen fájt akartam másolni a pen.-re, de írásvédettség miatt nem sikerült.
Megnéztem a jogosultságát, és root-ról a felhasználó tulajdonába adtam.
De még így is írásvédett maradt. Futtattam rajta a sudo hdparm -r0 /dev/sdxy
de ez sem használt. Hanem tudod mi ? - A gép leállít, a pen. kihúz a gép indít
betöltődés után a pen, visszadug, - és gyönyörűen lehetett rá másolni.

(#9721) ubyegon2 válasza growler (#9720) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

(#9713)-ben is ez van, tényleg ilyen, hol másolható adat a pen-re hol meg nem. Nem tudtam még megfigyelni, milyen műveleti előzmények váltják ki a jogosultsági gondokat, de valami magyarázata biztosan van. Olyan nincs, hogy a Linuxnak hol ilyen kedve van, hol olyan. :D

Elég zavaró, hogy valószínűleg a fordítás miatt bekerült a írásvédettség kifejezés, mert sokakat megzavar. Attól még erről szó sincs természetesen, szimpla jogosultsági kérdésről van szó.

Ez már mondjuk ki lett vesézve......

[ Szerkesztve ]

(#9722) gregory91 válasza Mtbsrác (#9712) üzenetére


gregory91
senior tag

Próbáld meg a következőket hátha:
Mindenképp csatold fel a meghajtót(ne vacakolj még a terminálal csupán fájlkezelőben rákattintasz a meghajtóra).
Majd ezt követően jegyezd meg a pendrive kötetcimkéjét.

Majd nyiss egy terminált:
cd /media/felhasználóinév/

felhasználóinév - igen a felhasználói neved amibe bejelentkezel(lehetőleg ne "vendégfiók").
ls < - Ez segít megnézni hogy melyik is volt az a "kötetcímke".

Majd végül:

sudo chmod 777 /media/felhasználóinév/kotetcimke
sudo chmod 777 /media/felhasználóinév/kotetcimke/*

[ Szerkesztve ]

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#9723) apszi


apszi
őstag

Sziasztok! Használ valaki esetleg Srware Iron böngészőt? Annyi a gondom, hogy nem tudok bejelentkezni a google fiókommal, mert bejelentkezésnél befagy. 64 bites Tara.

(#9724) apszi válasza apszi (#9723) üzenetére


apszi
őstag

A kérdés tárgytalan...itt valamilyen szerver problémák lehetnek.

(#9725) mAtech


mAtech
aktív tag

Felraktam a 19-es Tara-t. 64-bites (azért ez és nem a 32, mert a Skype deb-je nem megy 32-biten), XFCE verzió.

10 éves gép. Dell M1330, 2GB RAM, SSD.
Azt kell mondjam jobban megy, mint ami előtte rajta volt. Xubuntu 18.04 LTS.
Fluidabb, jobban kapkodja magát. Nem tudom, ha dobok bele 2x2GB-ot (más kérdés van-e értelme költeni rá), akkor mennyire lesz haladósabb...
Gondoltam csak beírom a tapasztalatom.

Üdv,
A.

Ha nem vigyázunk a természetre, ő se fog mi ránk...; De hát ugye aki akar az a betonba is beleköt...

(#9726) #33164544 válasza growler (#9720) üzenetére


#33164544
törölt tag

Szia,én is így járok el vele.
Szerintem is jogosúltsági problémája van.
Nálam is csinált ilyeneket.

(#9727) májkimiki válasza mAtech (#9725) üzenetére


májkimiki
őstag

Csak jobb lesz, ha több memóriát adsz neki. Legfőképpen a böngészés miatt kell a memória. Jó a Tara nálam is, igaz Cinnamonnal. Stabilan megy fagyások nélkül.

(#9728) gregory91 válasza mAtech (#9725) üzenetére


gregory91
senior tag

Én is azt mondtom hogy csak jobb lehet tőle(főleg ha x64-ről van szó).

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#9729) ubyegon2 válasza mAtech (#9725) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

3 eft 2x2GB RAM bele, de azt megéri belerakni nagyon. Épp 2GB és 4GB között lesz érezhetően nagy ugrás! :)

(#9730) mAtech válasza ubyegon2 (#9729) üzenetére


mAtech
aktív tag

Többieknek is köszi a megerősítést.
Akkor olyan lesz, mint XP-nél az 512MB helyett 1GB bővítés feeling (bár SP3-nál már inkább kellett a 2GB oda is) :D

Ha nem vigyázunk a természetre, ő se fog mi ránk...; De hát ugye aki akar az a betonba is beleköt...

(#9731) herdsman12 válasza mAtech (#9725) üzenetére


herdsman12
őstag

Vásárlás előtt nézz rá a specifikációra, hogy mit ír a RAM-ról.
Hasonló korú MSI S262 gyári leírása szerint max 2GB-ot kezel, kipróbáltam és a 2x2-ből 3-at látott.

(#9732) májkimiki válasza mAtech (#9730) üzenetére


májkimiki
őstag

Max. 4GB RAM, ha pont erről a típusról van szó.
[link]

A Wifi-je csak ABG-s, lehet nem ártana egy n-es usb adapter.

[ Szerkesztve ]

(#9733) Mtbsrác válasza gregory91 (#9722) üzenetére


Mtbsrác
senior tag

Megpróbálom majd :R

Más: az mp4-es video megnemnézhetőségére.
Sztem emiatt nemtudom megnézni azokat a videokat hiszen a bögésző se ismeri és kezeli.
Erre kéne valami megoldás. Nézegettem máshol oda vmi chronium akármit vagy ffmpeg extra-t akarnak hogy tegyem fel lehet az a baj. Nemtudom!
Peppermint flasht vagy micsodás frissítettem az nemoldotta meg a bibit.

(#9734) ubyegon2 válasza mAtech (#9730) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Én épp amiatt is álltam át Win7-ről Linuxra 5 éve, mert a 2GB memó is kevés volt már, viszont ez épp a határon van, hogy most 32 vagy 64bites disztrót rakjon fel az ember. Utána vettem a desktopba +2GB ramot és onnantól volt igazi! Win7 2GB-ról Linux Mint Maya 64bit 4GB-ra.....egyszóval fényévnyi távolságra volt egymástól a kettő. :Y

Az öreg Toshiba L305 is bővítve lett anno 2*2GB-ra és viszonylag jól ment, amíg ment.

(#9735) Sonja válasza Mtbsrác (#9733) üzenetére


Sonja
veterán

Elméletileg csak egy sudo apt install mint-meta-codecs parancsot kell lefuttatnod terminalban. Ez elvileg minden fontos csomagot feltesz, köztük a chromium-codecs-ffmpeg-extra csomagot is, ami ide kell.

Szerk.: Vagy innen is felteheted.

[ Szerkesztve ]

Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!

(#9736) b3Ro válasza b3Ro (#9454) üzenetére


b3Ro
senior tag

Osszeraktam egy gepet vegre, amire Mint 19 kerult ahogy irtam, es teljesen megvagyok legedve.
Egy hiba jott elo, megpedig a kepernyo kimelot elfelejtettem kikapcsolni, es mikor vissza ultem gep ele, akkor be volt fagyva. Kikapcsoltam, jo minden mar.

Egy kerdesem viszont lenne. R7 260X van agepben, es ahogy latom readon drivert hasznal, de en az amdgpu-t szeretnem hasznalni. X11/xorg.config.d mappaban ott van mind a 10-amdgpu.conf es a 10-readon.conf fajl.
Hogy tudom aktivalni az amdgpu-t ?

(#9737) lev258 válasza b3Ro (#9736) üzenetére


lev258
veterán

Ha jól látom, ez a HD7000-es sorozatra épül. Én még nem ajánlanám az amdgpu-ra váltást: ehhez érdemes lenne a kernelt is a legfrissebbre cserélned, másrészt még mindig kísérletinek van titulálva GCN 1.0-hoz.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#9738) b3Ro válasza lev258 (#9737) üzenetére


b3Ro
senior tag

Solus-t is kiprobaltam a gepen, es ott ujabb kernel, es amdgpu van alapbol. Dota2 ben +10fps van 2k-ban. (nem igy jatszok, csak teszteltem).

Azert meg szeretnem tudni hogyan tudok valtani.... :)

(#9739) lev258 válasza b3Ro (#9738) üzenetére


lev258
veterán

Itt írnak róla: [link]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#9740) b3Ro válasza lev258 (#9739) üzenetére


b3Ro
senior tag

Koszonom. "ukuu" -val hogy all a min 19 ? 18.3-nal hasznaltam, es ott nem volt vele gond ha jol emlekszem.

(#9741) ubyegon2 válasza b3Ro (#9740) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ugyanúgy működik Tara-n is. (nincs még beállítva semmi, azért mutatja a piros pingvineket is)

[ Szerkesztve ]

(#9742) b3Ro válasza ubyegon2 (#9741) üzenetére


b3Ro
senior tag

Szuper, este csinalok egy tesztet.

(#9743) b3Ro válasza b3Ro (#9742) üzenetére


b3Ro
senior tag

Hiaba adom hozza a kovetkezo sort: radeon.si_support=0 amdgpu.si_support=1 nem tortenik semmi. mit ronhatok el ?

(#9744) ubyegon2 válasza b3Ro (#9743) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ezeket nagyon nem vágom, nincs is CGN-es VGA-m, de itt mint ha ezt javallanák, de nézd át azért a linket, hogy megfelelő-e a a kártyád ehhez a sorhoz:

"radeon.si_support=0 radeon.cik_support=0 amdgpu.si_support=1 amdgpu.cik_support=1"

[link]

egyébként ezt azt error-t kiírja az ukuu-val kapcsolatban, nem tudom van-e jelentősége:
[115589.961495] ukuu[10244]: segfault at 500000000 ip 00007fbcdb4d6ad4 sp 00007fbcd2ffcb30 error 4 in libglib-2.0.so.0.5600.1[7fbcdb4a8000+113000]

[ Szerkesztve ]

(#9745) lev258 válasza b3Ro (#9743) üzenetére


lev258
veterán

Nem tudom, lehet neked GCN 1.1 van. Akkor meg a másikat kell beírni.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#9746) Mtbsrác válasza Sonja (#9735) üzenetére


Mtbsrác
senior tag

Istenség van köszönöm :C :R

(#9747) b3Ro válasza lev258 (#9745) üzenetére


b3Ro
senior tag

Probaltam mind a 2vel, de nem megy.
De megcsinaltma az 20-amdgpu.conf fajlt, igy mar az "unloaded"-ek kozott ott van az amdgpu. Ez elott nem volt ott sem.
Mostmár be kell valahogy aktivalni a cumot

[ Szerkesztve ]

(#9748) mAtech válasza májkimiki (#9732) üzenetére


mAtech
aktív tag

Ja. Ez a típus az. Annyi, hogy nekem T5550 van benne.
A Wifije most egy Intel, de az is ABG-s, mint az előd Broadcom valami. Szerintem ez az alaplapi chipset ennyit bírhat lekezelni nem?

Ha nem vigyázunk a természetre, ő se fog mi ránk...; De hát ugye aki akar az a betonba is beleköt...

(#9749) májkimiki


májkimiki
őstag

Igen, minden bizonnyal. A wifit csak azért említettem, mert nekem is van egy ilyen "Centrino" korabeli kis Samsung Q210-es notim és egy "n"-es wifi stick-el sokkal jobb a wifi sebességem.

(#9750) mAtech válasza májkimiki (#9749) üzenetére


mAtech
aktív tag

Ahan. Jó ötlet. Köszi még átgondolom :)

Ha nem vigyázunk a természetre, ő se fog mi ránk...; De hát ugye aki akar az a betonba is beleköt...

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux Mint
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.